Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι το Δεκέμβριο οι έλεγχοι
  • [02] Φονικός μετασεισμός στη Κίνα
  • [03] ΗΠΑ: Οκτώ νεκροί από ανεμοστρόβιλους
  • [04] Μ.Ανατολή: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες
  • [05] Στον Άρη το Phoenix
  • [06] Άνοδος για το πετρέλαιο
  • [07] Μιανμάρ: Προχώρησαν με το δημοψήφισμα
  • [08] Εφιαλτική η κατάσταση στη Νάπολη
  • [09] Ιράν: Τραγικό δυστύχημα με 30 νεκρούς

    [01] Κοινωνία

    Έλεγχοι και για νοθεία του ελαιολάδου

    Μέχρι το Δεκέμβριο οι έλεγχοι

    26/5/2008 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2008 11:41:55 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέχρι το Δεκέμβριο θα συνεχιστούν οι έλεγχοι όλων των προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο. Το έργο αναλαμβάνει μικτή ομάδα ελεγκτών που συγκροτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποφευχθεί κάθε απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών. Την ίδια ώρα επτά κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους στα ελαιοτριβεία και τις μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου μετά τον εντοπισμό 21 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου σε δεξαμενές γνωστών επιχειρήσεων συσκευασίας ελαιολάδου της Μεσσηνίας. Το γεγονός προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραγωγούς και στα στελέχη των συνεταιρισμών Μεσσηνίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυσφήμηση του τοπικού ελαιολάδου και ζητούν μέτρα για την προστασία του, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι διακινούσαν ελαιόλαδο νοθευμένο με ηλιέλαιο. Εξάλλου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ελέγχουν ήδη και την τήρηση της διατίμησης στο ελαιόλαδο και θα επιβάλουν πρόστιμα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διατίμησης και σε άλλα προϊόντα, για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Παράλληλα εξετάζονται οι καταγγελίες και γίνονται έλεγχοι για ελαιόλαδα νοθευμένα με ορυκτέλαια ή άλλα λάδια χαμηλής ποιότητας. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ζήτησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις βιομηχανίες τροφίμων, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου δεσμεύθηκε να ζητήσει από όλα τα μέλη της άμεση ολοκλήρωση της απόσυρσης των προϊόντων που περιέχουν επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

    [02] Κόσμος

    Εκτεταμένες καταστροφές

    Φονικός μετασεισμός στη Κίνα

    26/5/2008 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2008 11:22:06 πμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press

    Ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε χθες Κυριακή στην Κίνα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 400, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, κατέρρευσαν περισσότερα από 70.000 κτίρια στην Τσινγκτσιτσουάν.

    Οι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στην πόλη Χανζχόννγκ της επαρχίας Σααντσί, βόρεια του Σιτσουάν, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του μετασεισμού που είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς και είναι ο ισχυρότερος από όλους του σεισμούς που σημειώθηκαν μετά το σεισμό της 12ης Μαΐου.

    Στην ίδια πόλη 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε ο δήμαρχος της. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρότερα, ενώ τουλάχιστον 70.000 κτίρια καταστράφηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σιτσουάν και στην επαρχία Γκανσού, λίγο βορειότερα. Συνολικά, οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 8 βαθμών έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 62.000 ανθρώπων.

    Ανατίναξη λίμνης

    Κινέζοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να ανατινάξουν λίμνη που σχηματίστηκε μετά το σεισμό, για να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες.

    Κινέζοι στρατιώτες με δέκα κιλά δυναμίτη -ο κάθε ένας- έφτασαν σήμερα στη λίμνη Τανγκτζιασάν, μία από τις δεκάδες που δημιουργήθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό, με σκοπό να ανατινάξουν πέτρες και χώματα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

    Περίπου 1.800 αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή στην περιοχή Μπεϊτσουάν, οι κάτοικοι της οποίας απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας.

    Το Σάββατο η στάθμη του νερού στη λίμνη αυτή ανέβηκε κατά δύο μέτρα, μόλις 29 μέτρα κάτω από το χαμηλότερο σημείο του φράγματος. "Τα νερά της λίμνης έφτασαν τα 128 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και αν το φράγμα σπάσει θα σημειωθούν καταστροφικές πλημμύρες", επισημαίνει η ίδια πηγή.

    Ο κίνδυνος είναι πλέον μεγάλος, αφού ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες προβλέπονται για την επαρχία Σιτσουάν που επλήγη από τον σεισμό των 8 Ρίχτερ πριν δύο εβδομάδες.

    Ακούστε τα ζώα.

    Σύμφωνα με τους επιζήσαντες του σεισμού του 1976 στο Τανγκσάν, κοντά στο Πεκίνο, πολλές ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί στο Σιτσουάν στις 12 Μαΐου, εάν είχε δοθεί περισσότερη προσοχή στην περίεργη συμπεριφορά των ζώων. Οι επιζήσαντες του σεισμού που σημειώθηκε στη βόρεια Κίνα πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια κάνουν λόγο για μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να θεωρηθεί ότι προαναγγέλλουν σεισμό.

    Οι σκύλοι ούρλιαζαν άγρια ώρες πριν από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του στις 03.42 τη νύκτα, διηγείται ο Φου Γουενράν, η σύζυγος του οποίου χάθηκε μαζί με 240.000 ανθρώπους στην καταστροφή της 28ης Ιουλίου 1976. Τα ποντίκια και τα φίδια βγήκαν από τις κρυψώνες τους, τα άλογα και οι αγελάδες κλωτσούσαν τα τοιχώματα των στάβλων τους.

    "Τα ζώα προσπαθούσαν να μας πουν κάτι. Αν το ξέραμε, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί", λέει ο Φου. Ο ίδιος και οι άλλοι επιζήσαντες του σεισμού του 1976 λένε ότι οι κάτοικοι του Σιτσουάν θα έπρεπε να ακούσουν τα ζώα της περιοχής τους. Λίγες ημέρες πριν από τη 12η Μαΐου, εκατοντάδες χιλιάδες βάτραχοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης Μιανγιάνγκ, κοντά στο επίκεντρο. Το γεγονός θεωρήθηκε από τους μπλόγκερς προειδοποιητικό σημάδι για τον επικείμενο σεισμό. Αν και οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις εάν η συμπεριφορά των βατράχων της περιοχής συνδέεται με τον σεισμό, παραδέχονται ότι τα ζώα, ευαίσθητα στις χαμηλές ηχητικές συχνότητες μπορούν να αισθανθούν επικείμενες φυσικές καταστροφές.

    "Χημικά και φυσικά ερεθίσματα εκπέμπονται από το έδαφος πριν από τον σεισμό και πιθανόν τα ζώα να τα συλλαμβάνουν", εξηγεί ο Τζορτζ Παραράς-Καραγιάννης, χημικός και ωκεανογράφος, πρόεδρος του Tsunami Society με έδρα τη Χονολουλού. "Τελικά, η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών και εξειδικευμένων εργαλείων βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης", λέει. Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τους αυξημένους κινδύνους για σεισμό μελετώντας τη συγκέντρωση σεισμικών πιέσεων, τις κλίσεις του εδάφους ή τις μετατροπές των μαγνητικών πεδίων, αλλά, κανένας σεισμός δεν έχει προβλεφθεί με ακρίβεια με βάση αυτές τις τεχνικές, συνεχίζει ο επιστήμονας.

    Κατά τη δεκαετία του ΄60 ομάδα ειδικών συγκροτήθηκε στην Κίνα για να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά των ζώων και τους σεισμούς. Το 1975 προέβλεψε με εκπληκτική ακρίβεια έναν σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Λιαονίνγκ, μια επαρχία της βορειο-ανατολικής Κίνας. "Ωστόσο, οι μελέτες αυτές παραμένουν ανεπαρκείς ώστε να μπορούμε πραγματικά να στηριχθούμε στα ζώα", λέει ο Χουάνγκ Τζουτζιάν, πρώην επικεφαλής εκείνης της ομάδας, σήμερα συνταξιούχος. "Γνωρίζουμε ότι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν έναν σεισμό, αλλά, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει συμπληρωματική ένδειξη. Συνεχίζουμε να στηριζόμαστε κυρίως στις γεωλογικές μεθόδους, ακόμη κι αν αυτές δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους σεισμούς", εξήγησε.

    Συντομεύει η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας

    Για μια μόνο ημέρα, αντί για τις προγραμματισμένες τρεις, θα παραμείνει η Ολυμπιακή Φλόγα στο Θιβέτ, εξ αιτίας του σεισμού στην Κίνα.

    Οι διοργανωτές της λαμπαδηδρομίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συντομεύσουν την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας μέσω του Θιβέτ, εξ αιτίας του φονικού σεισμού που έπληξε στις 12 Μαΐου τη γειτονική επαρχία Σιτσουάν, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές στο Πεκίνο.

    Οι αλλαγές στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας κρίθηκαν αναγκαίες μετά την διακοπή της λαμπαδηδρομίας για τρεις ημέρες λόγω του εθνικού πένθους για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του σεισμού και την μετάθεση της ημερομηνίας της λαμπαδηδρομίας από την Σιτσουάν, από τον Ιούνιο για τις αρχές Αυγούστου.

    Αρχικά, η Ολυμπιακή Φλόγα ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει επί τρεις ημέρες στο Θιβέτ, όμως τελικά θα παραμείνει μόνο μια ημέρα, μέσα στον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών του Πεκίνου.

    [03] Κόσμος

    ΗΠΑ: Οκτώ νεκροί από ανεμοστρόβιλους

    26/5/2008 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή στις κεντρικές και βόρειες Πολιτείες από τους ανεμοστρόβιλους και τις ισχυρές καταιγίδες που σαρώνουν την περιοχή, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με το CNN, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Αϊόβα, στις πόλεις Πάρκερσπουργκ και Νιού Χάρτφορντ μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας σήμερα). Στο Ουότερλου, στην ίδια περιφέρεια, οι τοπικές αρχές ανέφεραν σημαντικές υλικές ζημιές εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Στη βόρεια Μινεσότα ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τον θάνατο ενός δίχρονου παιδιού και τον τραυματισμό εννέα ανθρώπων στην περιοχή Μινεάπολις-Σεντ Πολ, σύμφωνα με το CNN. Από τις αρχές Μαΐου, ανεμοστρόβιλοι σε τρεις κεντρικές και νοτιοανατολικές Πολιτείες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    [04] Μ. Ανατολή

    Μ.Ανατολή: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες

    26/5/2008 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Κάιρο αναμένεται να επιστρέψει την προσεχή εβδομάδα ο Άμος Γκιλάντ, ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Ρόνεν Μοσέ, εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. Έως σήμερα οι επαφές με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για μια συμφωνία εκεχειρίας δεν έχει αποφέρει αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας κλιμάκωσης της βίας, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Αμος Γκιλάντ συναντήθηκε χθες, Κυριακή με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν για συνομιλίες σχετικά με την εξεύρεση τρόπων άρσης των εμποδίων στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    [05] Τεχνολογία

    Στον Άρη το Phoenix

    26/5/2008 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις πρώτες ιστορικές φωτογραφίες ανεξερεύνητης περιοχής του Κόκκινου Πλανήτη έστειλε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Phoenix, που προσεδαφίστηκε στον Άρη, μετά από ένα ταξίδι 680 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

    Αποστολή του διαστημοπλοίου είναι να αναζητήσει και να συλλέξει πάγο που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA.

    Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε σχεδόν 10 μήνες για να προσεδαφιστεί στον Άρη, όπου θα παραμείνει για τρεις μήνες.

    [06] Οικονομία

    Στις ασιατικές αγορές

    Άνοδος για το πετρέλαιο

    26/5/2008 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Άνοδος σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα στην τιμή του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας. Η τιμή του βαρελιού του ελαφρού αργού με συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκε κατά 37 σέντς φτάνοντας τα 132,56 δολάρια, ενώ το Μπρεντ επίσης για παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 33 σεντς στα 131,90 δολάρια το βαρέλι.

    [07] Κόσμος

    Μιανμάρ: Προχώρησαν με το δημοψήφισμα

    26/5/2008 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την κατάπληξή τους από το γεγονός ότι το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ διοργάνωσε το Σάββατο τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. "Οι ΗΠΑ είναι κατάπληκτες από το γεγονός ότι, εν μέσω μια μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής και ενώ οι περισσότεροι πληγέντες δεν έχουν λάβει καμιά βοήθεια, το καθεστώς της Μιανμάρ διοργάνωσε τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου συντάγματος σε πέντε περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα", επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι. Το δημοψήφισμα, το πρώτο στη Μιανμάρ από το 1990, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου σε όλη τη χώρα εκτός από τις περιοχές στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι και στην Γιανγκόν. Η διεθνής κοινότητα ζήτησε χθες Κυριακή για μια ακόμα φορά από τις αρχές της χώρας να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα συνεργείων ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων για να προσφέρουν βοήθεια στους διασωθέντες. Στο μεταξύ η πρεσβεία της Μιανμάρ στην Μπανγκόκ έκλεισε την υπηρεσία έκδοσης αδειών εισόδου μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σ ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δεύτερο όροφο κτιρίου στο οποίο φιλοξενούνται καλεσμένοι της πρεσβείας και κατέστρεψε το 70% του κτιρίου, αναγκάζοντας την πρεσβεία να κλείσει την υπηρεσία έκδοσης αδειών εισόδου. "Ήταν ατύχημα. Αποκλείουμε την περίπτωση σαμποτάζ. Δεν υπάρχουν τραυματίες", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

    Η πυρκαγιά αυξάνει την σύγχυση ανάμεσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για το αν η χούντα της Μιανμάρ θα τηρήσει την δέσμευσή της να εκδώσει περισσότερες άδειες εισόδου για τα διεθνή συνεργεία που περιμένουν για να προσφέρουν βοήθεια στα εκατομμύρια των πληγέντων από τον κυκλώνα Ναργκίς.

    "Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έχει συμβεί και τι σημαίνει αυτό", δήλωσε η Σάρα Αϊρλαντ περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης Oxfam, μιας από τις πολλές που προσπαθούν να περάσουν στη Μιανμάρ.

    Με την πρεσβεία κλειστή σήμερα, οι υπεύθυνοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων θα πρέπει να περιμένουν για να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο στη διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων χορήγησης αδειών εισόδου.

    [08] Κόσμος

    Εφιαλτική η κατάσταση στη Νάπολη

    26/5/2008 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λαϊκή στάση, με επικεφαλής δημάρχους που αρνούνται να δημιουργηθούν χωματερές χωρίς συνεννοήσεις, αντιμετωπίζει δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για να λύσει την κρίση των απορριμμάτων στη Νάπολη.

    Από την Παρασκευή, μέρα και νύχτα, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Κιαϊάνο, μιας συνοικίας της βορειοδυτικής Νάπολης, αποκλείουν την πρόσβαση σε παλιά λατομεία που η κυβέρνηση επέταξε με διάταγμα -μαζί με εννέα άλλες τοποθεσίες- ώστε να μετατραπούν σε χωματερές που θα απορροφήσουν τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπανία, την περιφέρεια της Νάπολης.

    Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης. Τρεις διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση κατ οίκον, κατηγορούμενοι για άσκηση βίας εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και θα δικαστούν στις αρχές Ιουνίου.

    "Εξεγερμένοι κάτοικοι"

    "Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει, το πρόβλημα των απορριμμάτων πρέπει να λυθεί. Και γι αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό" δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη του δοκιμασία αφότου ανέλαβε την εξουσία στις 8 Μαΐου.

    Αυτό "το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο κράτος και μια συνοικία", όπως υπογράμμισε σε άρθρο της η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", μπορεί να κάνει τους εξεγερμένους κατοίκους της Νάπολης "εθνικά σύμβολα αντίστασης σε μια αυταρχική πολιτική τάξη που στάθηκε ανίκανη να βρει αποτελεσματικές λύσεις μέσα σε 14 χρόνια κρίσης".

    Πολλοί άλλοι δήμοι, όπως αυτοί του Σέρε ή του Τερζίνιο, οι περιοχές των οποίων αντιμετωπίζουν εδώ και σχεδόν 15 χρόνια μια χρόνια κρίση με τα απορρίμματα, αρνούνται να δεχθούν στο έδαφός τους μεγάλες χωματερές. Αυτή του Κιαϊάνο, για παράδειγμα, πρόκειται να δεχθεί 700.000 τόνους απορριμμάτων.

    Οι υπεύθυνοι των 10 δήμων που ορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα για να φιλοξενήσουν χωματερές συζήτησαν επί μακρόν το απόγευμα της Κυριακής στη Νάπολη με τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για την επίλυση της κρίσης των απορριμμάτων Γκουίντο Μπερτολάσο.

    Σχετικά με το Κιαϊάνο, οι εκπρόσωποι του δήμου και αυτοί του κράτους συμφώνησαν να διορίσει η κάθε πλευρά δικούς της εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν παράλληλα κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει η χωματερή, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

    [09] Κόσμος

    Ιράν: Τραγικό δυστύχημα με 30 νεκρούς

    26/5/2008 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 30 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός θανατηφόρου δυστυχήματος σε εργοστάσιο στο κεντρικό Ιράν, όταν κατά διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκολλήσεως προκλήθηκε μεγάλη φωτιά, όπως μεταδόθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο της χώρας IRNA. Οι τραυματίες, πολλοί από αυτούς με βαρειά εγκαύματα, διακομίστηκαν στα κοντινότερα νοσοκομεία. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Σαζάντ, της επαρχίας Μαρκαζί, νοτίως της Τεχεράνης, κατά τις απογευματινές ώρες σήμερα. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο παρασκευής κοσμητικών προϊόντων, όπως και προϊόντων καθαρισμού. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι "ανατινάχθηκε" μία μεγάλη αποθηκευτική εγκατάσταση του εργοστασίου, η οποία περιείχε κάπου 60 χιλιάδες λίτρα διαφορετικών χημικών προϊόντων. Η φωτιά έλαβε τέτοιες διαστάσεις, που επεκτάθηκε και σε γειτονικό εργοστάσιο, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.

    Πρόκειται για μία από τις πλέον βιομηχανικές επαρχίες στο Ιράν και στα όρια της λειτουργεί και μία πυρηνική μονάδα με αντιδραστήρα βαρέος ύδατος, που βρίσκεται σε μία τοποθεσία κοντά στην πόλη Αρακ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 May 2008 - 8:52:31 UTC