Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ρεκόρ: Στα 132 δολ. το βαρέλι
  • [02] Πολιτική κόντρα για το Χωροταξικό
  • [03] Περιοριστικό πλαίσιο Μπερλουσκόνι για μετανάστες
  • [04] Στους τελικούς ο Ολυμπιακός
  • [05] Μάχη για την τρίτη θέση

    [01] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές

    Νέο ρεκόρ: Στα 132 δολ. το βαρέλι

    21/5/2008 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Νέο ρεκόρ σημειώνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 132 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν το απόγευμα στα 131,80 δολάρια το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από την τιμή-ρεκόρ των 132,08 δολαρίων, που σημείωσε λίγο νωρίτερα. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουνίου, παρουσίαζε νέα αύξηση κατά 3,56 δολάρια, και είχε ανέλθει στα 131,40 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν μείωση κατά 800.000 βαρέλια, ενώ τα προϊόντα διύλισης -μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ- αυξήθηκαν κατά 700.000, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 1,3 εκατ. βαρέλια. "Η αγορά βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική διάθεση και αυτά τα στατιστικά δεν θα την αλλάξουν", σημειώνει ο αναλυτής Τομ Μπεντζ της BNP Paribas Commodity Futures Inc. Στην ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου έχει συμβάλει και το "αδύναμο" δολάριο, καθώς έχει κάνει τα εμπορεύματα που οι συναλλαγές τους πραγματοποιούνται κυρίως σε δολάρια, συγκριτικά φτηνότερα για τους κατέχοντες άλλο συνάλλαγμα. Το δολάριο σήμερα υποχώρησε έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα.

    Η αγορά πετρελαίου εμφανίζει νέα ορμή τις τελευταίες δύο ημέρες (η τιμή του αργού να παρουσιάζει αύξηση 5 δολαρίων στο διάστημα αυτό) μετά τη δήλωση του αμερικανού επενδυτή -με μεγάλη επιρροή στις αγορές πετρελαίου- T. Pickens, ο οποίος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι αυτή τη χρονιά. Επιπλέον, οι επενδυτικές τράπεζες Societe Generale και Credit Suisse αναθεώρησαν, χθες, τις προβλέψεις τους σχετικά με τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 κατά 14 δολ., στα 115 δολ. το βαρέλι, και κατά 29 δολ., στα 120 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα.

    Περίπου στις 23.00(ώρα Ελλάδας) η νέες τιμές ειναι :Για το αμερικανικό αργό έκλεισε με άνοδο 4,19 δολαρίων, στα 133,17 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε φτάσει μέχρι τα 133,72 δολάρια στη διάρκεια των συναλλαγών ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε κατά 5,21 δολάρια, κλείνοντας στα 133,05 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου με Γ. Σουφλιά

    Πολιτική κόντρα για το Χωροταξικό

    21/5/2008 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σκληρή αντιπαράθεση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που έγιναν σε ημερίδα την οποία διοργάνωσε το ινστιτούτο στρατηγικών μελετών Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την χώρα ως αποικία και τους πολίτες ως υπηκόους της. Στην ίδια ημερίδα ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε για τον κ. Σουφλιά ότι: "Δεν ακούει, δε μιλάει, δεν μετέχει στα συμβούλια υπουργών της ΕΕ ,εμφανίζεται στη Βουλή μόνο για να παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση και είναι ένας κραυγαλέος ψεύτης".

    Δηλώσεις Σουφλιά

    Aπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι: "Είτε αρέσει είτε όχι πολιτικά στον κ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα αποκτήσει Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, με την σημερινή κυβέρνηση και την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κυβέρνησαν επί 20 χρόνια και άφησαν τον τόπο χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, χωρίς Κτηματολόγιο και χωρίς Δασολόγιο, δηλαδή χωρίς τα βασικά εργαλεία άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του επιχειρεί να γίνει "τιμητής", υιοθετώντας δυστυχώς τους πλέον φανατικούς αφορισμούς και τις ανακρίβειες ορισμένων στελεχών του και κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν καταθέτει καμία, μα καμία συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι, όμως, δεν προάγεται ο πολιτικός διάλογός, ούτε αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Έχω καλέσει αρκετές φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και ιδιαίτερα στη Βουλή - να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα περισσότερο από γενικόλογες αφοριστικές αναφορές".

    Για Θ. Πάγκαλο

    Συνεχίζοντας ο κ. Σουφλιάς δήλωσε πως: "Σε ό,τι αφορά τον κ. Πάγκαλο, πραγματικά μου είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις ύβρεις του. Θα ασχοληθώ μόνο με τα γεγονότα, τα οποία έχουν ως εξής: Όταν ένας βουλευτής χρησιμοποιεί το ρήμα "κατατέθηκε", όλοι εννοούν ότι "κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων" και πιστεύω ότι αυτό το ξέρει ο κ. Πάγκαλος. Κατά συνέπεια, το ότι αυτοπεριορίστηκε μόνο στο ρήμα "κατατέθηκε" δείχνει ότι και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα αρχεία της Βουλής. Είχε ετοιμαστεί ένα κείμενο, το οποίο οι ίδιοι οι συντάκτες του το χαρακτηρίζουν ως "έκθεση", καθώς δεν στηρίχθηκε σε υποστηρικτές μελέτες ούτε ήταν αποτέλεσμα του αναγκαίου διαλόγου με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία. Το κείμενο αυτό, όπως δήλωσα στη Βουλή, το λάβαμε υπόψη μας. Όμως, δεν μπορεί να ονομάζεται Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο".

    [03] Κόσμος

    Σκληρά μέτρα στην Ιταλία

    Περιοριστικό πλαίσιο Μπερλουσκόνι για μετανάστες

    21/5/2008 8:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/5/2008 8:33:16 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η υιοθέτηση νέων σκληρών νόμων σε βάρος των μεταναστών, από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το υπουργικό του συμβούλιο, θέμα για το οποίο τις τελευταίες ημέρες είχαν γίνει πολλές αναφορές από ιταλικές εφημερίδες. Βασικός πυρήνας των ευρωπαϊκών ανησυχιών είναι η πιθανή υπόθαλψη ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται ως σοβαρό αδίκημα που οδηγεί στη φυλακή, όσους συλλαμβάνονται ως "παράνομοι μετανάστες", ενώ θεσπίζεται και κατώτατο όριο εισοδήματος για την εξασφάλιση άδειας παραμονής. Τα μέτρα αυτά για να εφαρμοστούν, πρέπει να ψηφιστούν από το κοινοβούλιο, γεγονός μάλλον αναμενόμενο, αφού υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία από τον κ. Μπερλουσκόνι.

    Γιατροί χωρίς σύνορα

    Την έκθεσή τους που περιλαμβάνει συμπεράσματα έρευνας για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, παρουσίασαν οι "Γιατροί χωρίς σύνορα". Σαν κυριότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επισημαίνουν το θέμα της διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, την έλλειψη μεταφραστών και τις επιπτώσεις που δημιουργεί σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας και αποκλείει τη διενέργεια πραγματικής εξέτασης αιτημάτων ασύλου, ενώ όπως τονίζουν: "η απουσία επαγγελματιών ψυχικής υγείας καθιστά μη εφικτή την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και τη διερεύνηση καταστάσεων που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας".

    [04] Μπάσκετ

    Στους τελικούς ο Ολυμπιακός

    21/5/2008 9:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε θρίλερ εξελίχθηκε το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με το Μαρούσι στο ΣΕΦ με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν με 64-63 και να παίρνουν το εισιτήριο για τους τελικούς του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών όπου έχει προκριθεί ο Παναθηναϊκός. Στο Μαρούσι θα θυμούνται για καιρό με πίκρα, το τελευταίο σουτ του Μιλισάβλιεβιτς, όταν η μπάλα... μπήκε και βγήκε από το καλάθι στέλνοντας το σύνολο του Σούλη Μαρκόπουλου στους «μικρούς» τελικούς με τον Πανιώνιο (πλεονέκτημα έδρας οι «κυανέρυθροι»), όπου διακυβεύεται η 3η θέση και η έξοδος στην Ευρωλίγκα. MVP του 5ου τελικού ήταν αδιαμφισβήτητα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με 15 πόντους, 4/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο. Ο Μπουρούσης σημείωσε 12 πόντους και 10 ο Μπλάκνεϊ. Για το Μαρούσι που απλώς αποδείχτηκε άτυχο και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τη δεύτερη συμμετοχή στην ιστορία τους σε τελικούς (2003-04 η πρώτη), από 14 πόντους έκαστος σημείωσαν Μιλισάβλιεβιτς και Στίβενσον με τον πρώτο να πετυχαίνει τους 12 εκ των 14ων στην 4η περίοδο αν και αγωνιζόταν τραυματίας. Τα δεκάλεπτα: 19-18, 30-31, 48-42, 64-63 Διαιτητές: Σχινάς, Πηλοϊδης, Ηλιόπουλος Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10 (1), Παπαμακάριος, Γουντς 1, Πρίντεζης 6, Μπουρούσης 12, Kαφκής 2, Γκριρ 8, Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος 15 (4), Τεόντοσιτς 8 (2) Μαρούσι (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 14 (3), Παπαντωνίου, Χαραλαμπίδης 12 (2), Μπουντούρης 3 (1), Μπράιαντ 7, Μιλισάβλιεβιτς 14 (2), Μαυροειδής 2, Κογιαντίνοβιτς, Μπάκιτς, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου 11 (3)

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μάχη για την τρίτη θέση

    21/5/2008 8:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Πανσερραϊκός και ο Θρασύβουλος ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι στην 31η αγωνιστική της Β Εθνικής. Η ομάδα των Σερρών μπορεί να έμεινε στο 0-0 με το Αιγάλεω εκτός έδρας και να απέκτησε συγκάτοικο στη κορυφή τον Θρασύβουλο που κέρδισε με 4-1 την Καλλιθέα, ωστόσο αμφότεροι έχουν εξασφαλίσει την άνοδο τους στη Σούπερ Λίγκα. Αντίθετα σε περιπέτειες μπήκε ο ΠΑΣ Γιάννινα που έμεινε στο 0-0 στην έδρα του με την Καλαμάτα και απειλείται από τον Πανθρακικό που νίκησε με 2-0 τον Άγιο Δημήτριο και πλησίασε στους δύο βαθμούς.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής στη Β Εθνική: ΠΑΣ Γιάννινα-Καλαμάτα 1-1 Ιωνικός-Χαϊδάρι 1-0 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Εθνικός 3-1 Καστοριά-Ηλυσιακός 1-0 Αιγάλεω-Πανσερραϊκός 0-0 Πιερικός-Κέρκυρα 1-0 Θρασύβουλος-Καλλιθέα 4-1 Εθνικός Αστ.-Αγρ. Αστέρας 2-1 Πανθρακικός-Άγιος Δημήτριος 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 31 αγώνες) 1. Πανσερραϊκός 58 2. Θρασύβουλος 58 3. ΠΑΣ Γιάννινα 53 4. Πανθρακικός 51 5. Ιωνικός 50 6. Αγροτικός Αστέρας 47 7. Κέρκυρα 46 8. Καλλιθέα 45 9. Εθνικός 45 10. Εθνικός Αστέρας 41 11. Ηλυσιακός 40 12. ΑΣΚ Ολυμπιακός 38 13. Καστοριά 37 14. Καλαμάτα 36 15. Χαϊδάρι 32 16. Αιγάλεω 32 17. Πιερικός 32 18. Άγιος Δημήτριος 11 * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός. * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 May 2008 - 20:49:53 UTC