Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι εξετάσεις
  • [02] Στα ύψη το πετρέλαιο
  • [03] Τοπικές απεργίες της ΕΣΗΕΑ
  • [04] Κινητοποίηση του Δήμου Ελληνικού
  • [05] Παρελθόν ο Καλόν

    [01] Κοινωνία

    Συνολικά διαγωνίζονται 90.000 υποψήφιοι

    Συνεχίζονται οι εξετάσεις

    20/5/2008 9:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 10:51:20 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Tην ικανοποίηση του υπουργείου Παιδείας για την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Πλατής. Σχολιάζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων ο κ. Πλατής τόνισε: "Επιθυμούμε η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία να εξακολουθήσει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στο αδιάβλητο αυτών των εξετάσεων. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θεωρούμε τουλάχιστον εμείς, ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με την επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν τις Επιτροπές, τόσο η θεματοδοσία, όσο και οι γενικότερες οδηγίες που έχουν λάβει οι Κεντρικές Επιτροπές θα επιτρέψουν και στη συνέχεια μία καλή πορεία. Αυτή είναι η προσδοκία μας και περιμένουμε απλώς να φανεί και στην πράξη". Για την επιλογή των θεμάτων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας είπε ότι: "Με έναν τρόπο που πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός από όλους. Δεν προτείνονται θέματα-παγίδες και το κυριότερο δεν προτείνονται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θεωρούμε ότι οι εξετάσεις γίνονται για τον σοβαρό μαθητή, τον μελετημένο μαθητή. Λαμβάνουμε όμως επίσης υπόψη μας το γεγονός ότι υπάρχει και μία ψυχολογική ένταση και στο επίπεδο του μαθητή και για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να διαγωνιστεί σε ένα θέμα, όχι υποχρεωτικά εύκολο αλλά που θα έχει διαβάθμιση όσον αφορά την ευκολία ή τη δυσκολία του".

    Συνολικά διαγωνίζονται 90.000 υποψήφιοι, με τους 76.000 να είναι τελειόφοιτοι λυκείου και οι 14.000 απόφοιτοι, ενώ οι θέσεις των εισακτέων ανέρχονται σε 70.701.

    "Δοκιμές"

    Την Τρίτη οι μαθητές είχαν εξεταστεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με ένα κείμενο του Σεφέρη από τις "Δοκιμές" σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης, το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν. "Ενδιαφέρον και αναμενόμενο" χαρακτήρισαν το θέμα οι εκπαιδευτικοί, "μη αναμενόμενο και σχετικά δύσκολο αρκετοί υποψήφιοι", "περιττές" τις επτά λεξιλογικές ερμηνείες που έδωσε αυτοβούλως η Επιτροπή των εξετάσεων, χαρακτήρισε η Ένωση Φιλολόγων Ελλάδας, αλλά συνολικά θεώρησε πως ήταν εύστοχη επιλογή για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Θέματα και λύσεις δίνονται στη δημοσιότητα αναλυτικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ online, ενώ μεταδίδονται και από τη ΝΕΤ και τη ΝΕΤ 105,8.

    [02] Οικονομία

    128,90 δολάρια το βαρέλι

    Στα ύψη το πετρέλαιο

    20/5/2008 10:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤΥ 105,8, ΑΠΕ

    Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να φτάνει τα 128,90 δολάρια το βαρέλι (μικρή υποχώρηση σε σχέση με τα 129,60 δολαρίων που είχε σημειώσει νωρίτερα) και το Μπρεντ (παράδοσης Ιουνίου) να φτάνει τα 127,50 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,34 δολάρια. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε και η άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή. Στην Αθήνα, σε εκδήλωση οικονομικού φόρουμ, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, προέβλεψε περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού, ενώ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής τροφίμων, ακόμα και με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων υπό προϋποθέσεις, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές διεθνώς.

    [03] Κοινωνία

    Επαναλαμβανόμενες απεργίες

    Τοπικές απεργίες της ΕΣΗΕΑ

    20/5/2008 8:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 8:41:53 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Συνεχίζει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις η ΕΣΗΕΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου Αττικής "επικοινωνία 94FM", που ξεκίνησαν με 24ωρη απεργία την Τρίτη 20 Μάη. Η 24ωρη απεργία κηρύχθηκε μετά την αδικαιολόγητη απόλυση του εκπροσώπου των συντακτών του Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Μικτό Συμβούλιο της Ενώσεως, Τάσου Τατάρογλου. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται μέχρι να ανακληθεί η απόλυση του δημοσιογράφου. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΕΣΠΗΤ.

    [04] Κοινωνία

    Για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

    Κινητοποίηση του Δήμου Ελληνικού

    20/5/2008 8:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες συνεχίζει να προβάλλει ο Δήμος του Ελληνικού, με την οργάνωση κινητοποίησης την ερχόμενη Κυριακή. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος που βρέθηκε στην πλαζ του Αγίου Κοσμά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των κέντρων της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν γίνει σημαντικές κινητοποιήσεις στην περιοχή για το θέμα αυτό.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Καλόν

    20/5/2008 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόνο λίγους μήνες πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ Ο Μοχάμεντ Καλόν. Ο επιθετικός από τη Σιέρα Λεόνε δεν ήταν στα πλάνα του Γιώργου Δώνη και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εκδήλωσε την επιθυμία να παραμείνει στους "κιτρινόμαυρους", η διοίκηση τον ενημέρωσε πως οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα το επεισόδιο που είχε με το Νίκο Κωστένογλου παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση της διοίκησης. Στους τέσσερις μήνες που αγωνίστηκε στην Ένωση, ο Καλόν είχε 13 συμμετοχές και 3 γκολ. Η είδηση της μεταγραφής του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στην ΑΕΚ συζητήθηκε πολύ στη Σουηδία. Ο διεθνής αμυντικός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα της πατρίδας του "Expressen" και τόνισε πως η απόφαση του να πάει στην ΑΕΚ προέκυψε μετά τις συζητήσεις που είχε με τους διοικούντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Πήγα εκεί που με ήθελαν". Ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν έχει συζητήσει με το νέο προπονητή του κι απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε: "Δεν έχω μιλήσει καθόλου μαζί του. Έχω συζητήσει με τον πρόεδρο της ομάδας, Ντέμη Νικολαΐδη, και έχουμε ταύτιση φιλοσοφίας σε αρκετά θέματα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής κι έτσι θα μιλήσω μαζί του όταν επιστρέψω στην Ελλάδα, μετά το Euro 2008". Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανώτερο του ελβετικού, μίλησε και για τον ρόλο που έπαιξε στην επιλογή του το γεγονός ότι η ΑΕΚ αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: "Ήρθα σε μία ομάδα που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο UEFA, ενώ κάθε χρόνο διεκδικεί το πρωτάθλημα. Αυτό μέτρησε πολύ για μένα και πήρα την απόφασή μου πριν ξεκινήσει το Euro".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2008 - 20:49:49 UTC