Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μάχη των εξετάσεων
  • [02] Αναβρασμός στα ΑΕΙ
  • [03] Πανικός από ισχυρό μετασεισμό
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ
  • [05] Αλλαγές στα δρομολόγια των ΟΑ

    [01] Κοινωνία

    Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές

    Στη μάχη των εξετάσεων

    20/5/2008 8:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 11:48:32 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, άρχισαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ένα κείμενο του Σεφέρη από τις "Δοκιμές" σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι. Περίπου 95.000 μαθητές διεκδικούν 82.394 θέσεις που οδηγούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κοντά στους υποψηφίους που διαγωνίζονται στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 7ο και 28ο Λύκειο Παγκρατίου βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ο κ. Στυλιανίδης επέλεξε να επισκεφθεί το συγκριμένο συγκρότημα το οποίο είχε υποστεί βανδαλισμούς από εξωσχολικούς στις αρχές της σχολικής χρονιάς. "Τη βία υπερνικά η βούληση για βελτίωση της Παιδείας", δήλωσε ο Υπουργός. Ευχές για καλή επιτυχία απηύθυναν στους μαθητές τα πολιτικά κόμματα. Η εκφώνηση του θέματος μετά τις στις 9.30 θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελιδα του Υπουργείου Παιδείας. Το μεσημέρι θέματα και λύσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ online, ενώ θα μεταδοθούν και από τη ΝΕΤ και τη ΝΕΤ 105,8.

    Σαφές και κατανοητό το θέμα

    Ικανοποίηση εξέφρασαν οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα θέματα που επέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας.

    Η Επιτροπή επέλεξε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Δοκιμές" του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στην παράδοση. Οι εξεταστές ζήτησαν από τους μαθητές να γράψουν τις απόψεις τους στο εξής θέμα : Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σ΄ αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν.

    Οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν τις απόψεις τους σε 500-600 λέξεις, και το άριστο γραπτό θα βαθμολογηθεί με 50 μονάδες.

    Τα εξεταστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιούνται οι Πανελλαδικές ανέρχονται σε 1.350, ενώ 28 έχουν επιλεγεί για τη βαθμολόγηση των γραπτών. Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 επιτηρητές. Στις φετινές Πανελλαδικές συμμετέχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701. Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736. Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

    [02] Κοινωνία

    Σε κινητοποιήσεις φοιτητές και διδάσκοντες

    Αναβρασμός στα ΑΕΙ

    20/5/2008 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 11:14:04 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναβλήθηκαν οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που τελούν υπό κατάληψη. Οι πρυτανικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία, όπως προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία, προκαλεί τις αντιδράσεις και των διδασκόντων στα ΑΕΙ που προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν για την Τετάρτη και την Παρασκευή πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί η αυτονομία στα ΑΕΙ και τώρα θα πρέπει όλοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, πρυτανικές αρχές, φοιτητικό κίνημα και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για την απελευθέρωση των μη κρατικών πανεπιστήμιων, τη δυνατότητα ίδρυσης των οποίων θα έχουν μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι Δήμοι.

    Δηλώσεις Στυλιανίδη-Αντιδρά η αντιπολίτευση

    Κεντρική επένδυση και ανησυχία της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του κρατικού πανεπιστημίου, επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εν λευκώ χρηματοδοτήσεις. Τα πανεπιστήμια, είπε, πρέπει να υποβάλουν τετραετή προϋπολογισμό με τις ανάγκες τους ή τα έργα που χρειάζονται, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην χρηματοδότηση.

    Πολλοί καθηγητές αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο γιατί φοβούνται ότι κρινόμενοι θα αποκαλυφθεί η εκπαιδευτική τους γύμνια, είπε ο Υπουργός. Διερωτήθηκε γιατί είναι κακό τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν κέντρα μετεκπαίδευσης στα Βαλκάνια, ενώ ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δέχεται την συνύπαρξη κρατικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. "Είναι υποκριτικό όταν η κοινωνία το θέλει κάποιοι να προβάλουν αντιδράσεις για προφανείς κομματικούς λόγους", είπε.

    "Με πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο ο υπουργός Παιδείας ανοίγει το όλο θέμα και προσπαθεί σε βάρος της παιδείας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα", σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κάλεσε τους φοιτητές και καθηγητές να ανατρέψουν "την υλοποίηση της κυβερνητικής αντιδραστικής πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Για επιχείρηση της ΝΔ να τινάξει στον αέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο ΣΥΝ.

    Καταλήψεις και κινητοποιήσεις

    Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισαν να αναβάλλουν τις πρυτανικές εκλογές, υπό το φόβο επεισοδίων από φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν στο νέο νόμο.

    Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης πήρε αυτήν την απόφαση μετά από συνεδρίαση. Σε σχετική ανακοίνωση του ανέφερε ότι "οι εκλογές των πρυτανικών αρχών είναι μια κορυφαία διαδικασία που πρέπει να γίνει υπό ομαλές συνθήκες" και παρέπεμψε το θέμα σε νέα συνεδρίαση. Την Τετάρτη σε νέα γενική συνέλευση οι φοιτητές θα επανακαθορίσουν την στάση τους.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, Πρύτανης Θεσσαλίας, είπε πως οι εκλογές αναβλήθηκαν καθώς οκτώ τμήματα ήταν σε κατάληψη. "Είπαμε να αφήσουμε να περάσει μια εβδομάδα μήπως και ηρεμήσουν τα πράγματα. Σήμερα και αύριο το Πανεπιστήμιο είναι υπό κατάληψη. Την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρξει αναβολή. Το ΑΕΙ δεν θα μείνει ακέφαλο. Ίσως οι δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη αυτόν τον καιρό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλογιστεί ότι μετά από 15 ήμερες το πρόβλημα με τις καταλήψεις θα το έχουν σχεδόν όλα τα ΑΕΙ της χώρας καθώς υπάρχουν πρυτανικές εκλογές", πρόσθεσε.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ. Οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Δημοκρίτειου, Παντείου και ορισμένων τμημάτων των Αθηνών και Κρήτης, υιοθετούν την πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ για απεργία αύριο και μεθαύριο. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθούν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει προτείνει και νέα τριήμερη απεργία στις 28, 29 και 30 Μαΐου.

    Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διήμερη κατάληψη από σήμερα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ενώ φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας θα προχωρήσουν σε κατάληψη της Πρυτανείας θα προχωρήσουν την Πέμπτη.

    Φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν για αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

    Αντιδράσεις και από σπουδαστές των ΤΕΙ καθώς την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

    [03] Κόσμος

    Τριήμερο εθνικό πένθος

    Πανικός από ισχυρό μετασεισμό

    20/5/2008 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χιλιάδες πανικόβλητοι Κινέζοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους μετά την προειδοποίηση, που μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση, για επικείμενο ισχυρό μετασεισμό στην περιοχή του Σέτσουάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Χιλιάδες πανικόβλητοι Κινέζοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους μετά την προειδοποίηση για επικείμενο ισχυρό μετασεισμό στην περιοχή του Σιτσουάν, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Μαΐου με 71.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Περίπου 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι, ενώ οι άμεσες οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 9,60 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στην επαρχία Σιτσουάν. Πολλές εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της επαρχίας απευθύνουν τέτοια προειδοποίηση. Αν και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι σεισμοί, η κυβέρνηση του Σιτσουάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι ένας νέος σεισμός 6 ως 7 βαθμών "είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη" στην περιοχή Ουεντσουάν. Η προειδοποίηση μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση με αποτέλεσμα να προκαλέσει πανικό στους δρόμους του Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας. Οι αρχές επικαλούνται προβλέψεις του Εθνικού Σεισμολογικού Γραφείου, όμως το ίδιο το γραφείο δεν έχει εκδώσει καμιά προειδοποίηση. Νωρίς σήμερα το πρωί, ένας μετασεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Πινγκγού περίπου 125 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τσενγκντού επέστρεψαν το πρωί στα σπίτια τους, όμως οι αρχές της πόλης τους ζήτησαν να παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού.

    Απολογισμός

    Περίπου πέντε εκατομμύρια επιζώντες έχουν χάσει τα πάντα από την καταστροφή, αλλά και όσοι έχουν ακόμα μια στέγη, χθες το βράδυ πήραν τα υπάρχοντα τους και βρήκαν καταφύγιο σε πάρκα, στάδια και υπαίθριους χώρους. Ακόμα και οι αστυνομικοί συμβούλευαν τους κατοίκους της πόλης να κοιμηθούν έξω. Στην πόλη Μιανγιάνγκ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι υπάλληλοι ενός ξενοδοχείου ζήτησαν από τους πελάτες να εγκαταλείψουν το κτίριο, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρά τις μετασεισμικές δονήσεις και τον κίνδυνο κατολισθήσεων οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Σήμερα ένας 31χρονος άντρας ανασύρθηκε ζωντανός μετά 179 ώρες κάτω από τα ερείπια. Σήμερα είναι η δεύτερη από τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους που έχει κηρύξει η κινεζική κυβέρνηση. Περίπου 350.000 κάτοικοι 405 χωριών παραμένουν αποκλεισμένοι και περιμένουν ακόμα τα συνεργεία διάσωσης, γράφει η εφημερίδα "Νέα του Πεκίνου". Η περίοδος των βροχών που θα άρχισε στη νοτιοδυτική Κίνα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ζωής των επιζώντων. Τα συνεργεία διάσωσης με τη βοήθεια ξένων ιατρικών ομάδων συνεχίσουν τις προσπάθειες. Το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο Τσενγκντου 23μελής ομάδα γιατρών από την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 34.037.

    [04] Κοινωνία

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ

    20/5/2008 11:17:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την παραίτηση του υπέβαλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ευάγγελος Λάζος. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή και χρέη προέδρου θα εκτελεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντώνης Ζαμπέλας.

    Η παραίτηση Λάζου έρχεται μετά τον πολυήμερο σάλο από τις παρτίδες επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, λαδιού, που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά αλλά και μετά την αποκάλυψη της εισαγωγής και νέας παρτίδας ακατάλληλου ηλιέλαιου, ουκρανικής προέλευσης (πρόκειται για 2.970 τόνους που εισήχθησαν από την εταιρεία Soya Hellas) το οποίο έφτασε στις 17 Μαρτίου στο λιμάνι της Χαλκίδας, εντοπίστηκε και αποσύρθηκε από τον ΕΦΕΤ.

    Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων και την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, η επιμόλυνση που έχει διαπιστωθεί δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    [05] Κοινωνία

    Προβλήματα στο πτητικό έργο

    Αλλαγές στα δρομολόγια των ΟΑ

    20/5/2008 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης του προεδρείου της ΕΕΧΑ (της ένωσης χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών) να εκτελούνται από τα μέλη του μικτά δρομολόγια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και 6σκελα δρομολόγια άγονων γραμμών, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναγκάζονται να τροποποιήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα για την Τρίτη 20 Μαΐου ως εξής:

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πτήσεις: ΟΑ048/049 Αθήνα - Μήλος - Αθήνα 16:10 ΟΑ732/733 Αθήνα - Κως - Αθήνα 12:50 ΟΑ754/755 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα 12:30 ΟΑ004/005 Αθήνα - Νάξος - Αθήνα 12:30 ΟΑ576/577 Αθήνα - Μυτιλήνη - Αθήνα 15:50 ΟΑ768/769 Αθήνα - Χίος - Αθήνα 19:20 ΟΑ782/783 Αθήνα - Σκιάθος - Αθήνα 21:20 ΟΑ008/009 Αθήνα - Σύρος - Αθήνα 06:35 ΟΑ904/905 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα 09:00 ΟΑ742/743 Αθήνα - Σκύρος - Αθήνα 12:20 ΟΑ644/645 Αθήνα - Ζάκυνθος - Αθήνα 17:40 ΟΑ634/635 Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα 20:50

    Η πτήση που συγχωνεύεται είναι η εξής: Οι επιβάτες της πτήσης ΟΑ 658/659 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα, με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης 18:40 , θα εξυπηρετηθούν από την πτήση ΟΑ 660/661 για τον ίδιο προορισμό, με ώρα αναχώρησης 23:50 (αντί της αρχικής 21:15)

    Αλλάζουν ώρα αναχώρησης οι εξής πτήσεις: ΟΑ806/807 Αθήνα - Ιωάννινα - Αθήνα Αναχ. 19:20 αντί 18:55 ΟΑ918 Αθήνα - Θεσσαλονίκη Αναχ. 00:20 (ξημερώματα Τετάρτης 21 Μαΐου 2008) αντί 23:20 (της Τρίτης 20 Μαΐου 2008)

    Τροποποιείται η παρακάτω πτήση: ΟΑ080/081 Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος - Σάμος - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη 05:10 Η παραπάνω πτήση θα εκτελεστεί ως ακολούθως: Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Χίος - Σάμος - Ρόδος - Σάμος - Χίος - Λήμνος - Θεσσαλονίκη και ΔΕΝ θα προσεγγίσει την Μυτιλήνη.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημερώνουν τους επιβάτες για τις παραπάνω ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις οποίες είναι αναγκασμένες να προβούν λόγω της στάσης που τηρεί η ΕΕΧΑ, και φροντίζουν να τους προωθήσουν στον προορισμό τους με άλλες πτήσεις. Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 210-9666666 και 801-11-44444.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2008 - 8:54:53 UTC