Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων"
  • [02] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Κίνα: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί
  • [04] Προτάσεις τομές για την Παιδεία
  • [05] Μιανμάρ: Αρνείται βοήθεια η χούντα
  • [06] Η Αίγυπτος του Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [07] Ρωσική Πρωτοπορία στην Αθήνα
  • [08] Τρόμαξαν ηλικωμένη μέχρι θανάτου
  • [09] Αγοράστε ένα... φίλο
  • [10] "Συμβολική επιστροφή" Ομπάμα στην Αϊόβα
  • [11] Δραστική μείωση των Δήμων
  • [12] Διακλαδική άσκηση
  • [13] Ημέρα μνήμης
  • [14] Οδοφράγματα σκουπιδιών στη Νάπολη
  • [15] Συλλήψεις για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [16] Τουρνουά στην Πανεπιστημίου
  • [17] Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

    [01] Πολιτική

    Ζήτησε ο Κ. Καραμανλής

    "Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων"

    18/5/2008 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 5:56:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με γρηγορότερους ρυθμούς και ας μην είναι, αρεστές, γιατί θίγουν κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους περιφερειάρχες. Την ίδια ώρα, νέες φωτιές άναψε η αγωγή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Μarfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά του Γιώργου Παπανδρέου. "Το ΠΑΣΟΚ δεν πτοείται. Η κυβέρνηση και ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζουν ότι καμμία μεθόδευση δεν θα μας σταματήσει. Καθήκον μου και καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι να αγόμαστε όπως η κυβέρνηση από διάφορα συμφέροντα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στις εσωκομματικές εκλογές για την αναδειξη των περιφερειακών οργάνων του κόμματος. "Ο κ. Βγενόπουλος ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο για την πολιτική ζωή του τόπου", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το ΚΚΕ τόνισε ότι οι αγωγές κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αποτελούν απαράδεκτες και επικίνδυνες ενέργειες που πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε ότι πολιτική με αγωγές δεν γίνεται. H αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη συμφωνία με την Deutsche Telekom, συνεχίστηκε και σήμερα.

    Νέες αντιπαραθέσεις για ΟΤΕ

    Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαιρετικά επωφελή, ενώ έστρεψε τα πυρά του προς το ΠΑΣΟΚ: "Δηλαδή αν το 3% είναι ξεπούλημα, το 66% που δόθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τί ήταν;" είπε και συμπλήρωσε ότι στο εξής τα βήματα ως προς τις μετοχοποιήσεις θα είναι πιο προσεκτικά και ότι το Δημόσιο δεν πρέπει να δίνει τον έλεγχο, να χάνει την πλειοψηφία σε κάποιες επιχειρήσεις μεγάλες, αν δεν έχει ξεκάθαρα καταλήξει στο ποιά θα είναι η μελλοντική πορεία τους. Αναφερόμενος στην πρόταση Παπανδρέου για σύσταση προανακριτικής και τις δηλώσεις Πάγκαλου για ποινικές ευθύνες, έκανε λόγο για "κούφιες απειλές", καλώντας όποιον έχει να πει κάτι να μιλήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

    Η συμφωνία υπάρχει, αποτελεί βούληση της κυβέρνησης και ως μέλος της έχω υποχρέωση να τη στηρίξω, δήλωσε στον "Ελεύθερο Τύπο" και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Η απόφαση για εκποίηση του ΟΤΕ από την κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως ένα ανεξίτηλο μελανό σημάδι ντροπής, ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στην ίδια εφημερίδα.

    [02] Πολιτική

    Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

    18/5/2008 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 4:56:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Εσωκομματικές εκλογές σήμερα στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων του κόμματος. Ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στη Νέα Ερυθραία, συνοδευόμενος από τη συζυγό του Άντα, ενώ χαιρέτισε πολλά μέλη του κόμματος και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για την δομή της νέας κομματικής οργάνωσης. Με την συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία κλείνει ο εσωκομματικός κύκλος για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε το πρόσφατο συνέδριο του Μαρτίου.

    "Καθήκον μου και καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετήσουμε, και υπηρετούμε, το δημόσιο συμφέρον και την αλήθεια", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. "Δεν αγόμαστε και φερόμαστε, όπως η κυβέρνηση, από διάφορα συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ο κάθε ενδιαφερόμενος, πρέπει να γνωρίζουν ότι, καμία μεθόδευση δεν θα μας σταματήσει. Η δύναμή μας, είναι η δύναμη, η δημοκρατική, του λαού. Όσοι έχουν να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν και πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε στα μέλη του κόμματος την ανάγκη νέας ενότητας, αξιοκρατίας και συλλογικής δράσης του κόμματος.

    [03] Κόσμος

    Τους 32.477 έφθασαν οι νεκροί

    Κίνα: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

    18/5/2008 10:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 3:23:37 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τις σεισμόπληκτες περιοχές, στη νοτιοδυτική Κίνα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισχυρού μετασεισμού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Ωστόσο, έξι μέρες μετά το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ οι διασώστες έχουν απεγκλωβίσει τουλάχιστον 63 ανθρώπους από τα ερείπια, ενώ μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει δραματικά. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από όλες τις πληγείσες περιοχές, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 32.477. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από το φόβο πλημμύρων, καθώς ανέβηκε ανησυχητικά η στάθμη της λίμνης που σχηματίστηκε από τις κατολισθήσεις, ενώ οι άστεγοι αντιμετωπίζουν τις απειλές των ασθενειών. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. Το πένθος θα ισχύσει από την Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη.

    Δυσκολίες στις σωστικές προσπάθειες

    Πάνω από 20 μετασεισμοί 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από την Δευτέρα και τον αρχικό σεισμό των 7,9, εν μέσω των απέλπιδων προσπαθειών να διασωθούν οι 10.000 και πλέον παγιδευμένοι στα ερείπια.

    Ένας επιζών ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια, μετά από 139 ώρες που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια ενός νοσοκομείου που κατέρρευσε στην σχεδόν ισοπεδωμένη πόλη Μπέιτσουαν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

    Τουλάχιστον 63 άνθρωποι διασώθηκαν χθες, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι οι πιθανότητες επιβίωσης εξανεμίζονται περίπου τρεις ημέρες μετά το σεισμό.

    Ωστόσο δεν είχαν όλες οι ιστορίες καλό τέλος. Ένας άνδρας που διασώθηκε από τα συντρίμμια 129 ώρες μετά το σεισμό πέθανε σήμερα από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα σωστικά συνεργεία στην περιοχή τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν και νέα θύματα, ακόμη και μεταξύ των μελών τους. "Η βροχόπτωση και οι μετασεισμοί προσθέτουν δυσκολίες στις σωστικές προσπάθειες", ανέφερε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

    Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που επλήγη από το σεισμό "επιβεβαιώθηκε ότι είναι ασφαλείς και ελέγξιμες".

    Μια κινέζα αστυνομικός συμμετείχε με τον δικό της τρόπο στην επιχείρηση αρωγής των πληγέντων του σεισμού αναλαμβάνοντας να θηλάσει οκτώ μωρά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια ή ανήκουν σε οικογένειες προσφύγων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της πόλης του Τσενγκντούν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η 29χρονη αστυνομικός, που μόλις απέκτησε μωρό, κατοικεί στην πόλη Τζιανγκιού. Η Τζιάνγκ Σιαοτζουάν ανέλαβε τον θηλασμό τριών μωρών από οικογένειες προσφύγων, οι μητέρες των οποίων δεν είχαν πλέον γάλα και τα μωρά τους δεν έπιναν το γάλα σε σκόνη. Αλλά θήλασε και πέντε μωρά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια και στάλθηκαν σε ορφανοτροφεία που δεν διέθεταν το κατάλληλο γάλα σε σκόνη.

    Η εφημερίδα αφηγείται στην ιστορία σε ειδική σελίδα για την κάλυψη του σεισμού υπό τον τίτλο "Ηρωες".

    [04] Πολιτική

    Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας

    Προτάσεις τομές για την Παιδεία

    18/5/2008 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 5:47:49 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για την εφαρμογή του επίμαχου νόμου στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει τομές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

    Σε συνεντεύξη του στο "Πρώτο Θέμα", ο κ. Στυλιανίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια, τονίζοντας, ότι αυτοί που αντιδρούν στη δημιουργία τους, στέλνουν τα παιδιά τους, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Επίσης, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τετραετές Λύκειο, με την τελευταία χρονιά να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να μείνει έξω από τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, σύμφωνα με την οποία διευκολύνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το φίλτρο μεταφέρεται από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ, σημείωσε ο κ. στυλιανίδης γνωστοποιώντας ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει φέτος και θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Διευκρίνισε ακόμη ότι η εφαρμογή της ρύθμισης θα γίνει από την επόμενη κυβερνητική θητεία.

    Το Σάββατο στην "Ημερησία" αναφέρθηκε στη δυνατότητα παράκαμψης του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

    "Η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρέπει να γίνει με συναινετικό τρόπο", δήλωσε σε συνέντευξή της στην "Ελευθεροτυπία", η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας στις πρυτανικές εκλογές και κατά των βίαιων αντιδράσεων. Για τον νόμο-πλαίσιο, λέει ότι δεν είναι πλαίσιο αλλά περιέχει αποσπασματικές ρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι "κάποιες απ αυτές έχουν θετικά στοιχεία".

    Σχολιάζοντας αργότερα τις εξαγγελίες για τις εισαγωγικές εξετάσεις η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για "πυροτεχνήματα" και κάλεσε τον Υπουργό "να μην επαναλαμβάνει την κατ΄επίφαση συζήτηση, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, πρακτική που είχε οδηγήσει στο να αποχωρήσει όλη η αντιπολίτευση."Η παιδεία χρειάζεται αρετή, γνώση, ευθύνη και τόλμη", κατέληξε.

    Αναφερόμενος μέσω του "Ελεύθερου Τύπου" στο άρθρο 16, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σημειώνει ότι έσπασε η συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μείνει στην απέναντι όχθη μαζί με τη ΝΔ.

    Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Την Τρίτη αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

    "Θωράκιση αξιοπιστίας των Πανελληνίων"

    Στα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της αξιοπιστίας των Πανελληνίων εξετάσεων, δίνει έμφαση ο Υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης.

    Αναφερόμενος στις Πανελλήνιες, λέει ότι πήραμε τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να θωρακίσουμε την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία του συστήματος των Πανελληνίων. Χαραστηριστικό είναι, συνεχίζει ο κ Στυλιανίδης, ότι μεταξύ άλλων επεκτείναμε το ασυμβίβαστο γι αυτούς που συμμετέχουν στις επιτροπές και αντικαθιστούμε περιοδικά την Κεντρική Επιτροπή των Πανελληνίων Εξετάσεων.

    [05] Κόσμος

    Τους 133.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

    Μιανμάρ: Αρνείται βοήθεια η χούντα

    18/5/2008 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τους 133.000 ξεπερνά ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στη Μιανμάρ, μια εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς. Αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής στο δέλτα Ιραουάντι έγιναν οι ξένοι διπλωμάτες, στους οποίους επέτρεψε την πρόσβαση στην περιοχή η χούντα της Μιανμάρ. Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί μεγάλης κλίμακας βοήθεια από το εξωτερικό. Ειδικοί σε θέματα φυσικών καταστροφών εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον κυκλώνα, που έπληξε την περιοχή στις 2 Μαΐου, μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Οι στρατηγοί που κυβερνούν τη χώρα υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι καταρρακτώδεις τροπικές καταιγίδες στο δέλτα Ιραουάντι επιδεινώνουν την κατάσταση και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις στρατιωτικές αρχές, που έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά.

    [06] Πολιτισμός

    Η Αίγυπτος του Αρχαιολογικού Μουσείου

    18/5/2008 7:29:00 μμ

    Τις δύο σημαντικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης αποδίδοντας στο παγκόσμιο κοινό τις δυο μεγάλες ενότητες: τη συλλογή Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων και τη συλλογή Ελένης και Αντώνη Σταθάτου.

    Η αιγυπτιακή συλλογή χρονολογείται την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα ενώ αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά της αιγυπτιακής κυβέρνησης, που το 1893 πρόσφερε εννέα μούμιες της εποχής των Φαραώ. Κυρίως πάντως αποτελείται από υλικό δυο δωρητών , του Ιωάννη Δημητρίου (το 1880) και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς (το 1904).

    Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη "η έκθεση αυτή διευρύνει διεθνώς τον ορίζοντα των μόνιμων εκθέσεων και το κατατάσσει στα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Όσοι Έλληνες δεν έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μπορούν να έχουν μια πλήρη προσέγγιση , να μάθουν αρκετά για τον αιγυπτιακό πολιτισμό".

    Η δεύτερη συλλογή είναι δωρεά της Ελένης και του Αντώνη Σταθάτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποτελείται από 971 σημαντικά έργα μικροτεχνίας και χρυσοχοΐας που χρονολογικά καλύπτουν μια μακρά περίοδο από την 5η χιλιετία π. Χ έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.

    Σύντομα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα εμπλουτίσει τις συλλογές του με τα πήλινα ειδώλια, την Συλλογή Βλαστού , τα χρυσά κοσμήματα, τα γυάλινα αγγεία και την κυπριακή συλλογή.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός στα αποψινά εγκαίνια: "οι δυο αυτές συλλογές που παρουσιάζονται λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων κοσμούν πραγματικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο."

    [07] Πολιτισμός

    Ρωσική Πρωτοπορία στην Αθήνα

    18/5/2008 7:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 7:34:18 μμ)

    Την πλούσια έκθεση της συλλογής Κωστάκη, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, "Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας", εγκαινίασε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.

    "Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των δύο Μουσείων για αυτή την σημαντική έκθεση "Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας" στη χώρα μας", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Η έκθεση που περιλαμβάνει έργα καλλιτέχνών όπως οι Malevich, Popova, Tatlin, Rochenko, Nikritin και Lissitzky, χωρίζεται σε πέντε ενότητες, "Τα Χρόνια Πριν", η οποία είναι μια ενότητα που παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από το συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον μεταϊμπρεσσιονισμό, "Τα Ταξιδιωτικά Χρόνια", που παρουσιάζει έργα που δηλώνουν τη σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη, "Τα Μυστικιστικά Χρόνια", μια ενότητα που παρουσιάζει έργα βασισμένα σε φιλοσοφικές θεωρίες για την Τέχνη, "Τα Ιδεολογικά Χρόνια", η οποία παρουσιάζει έργα , τα οποία είναι συναφή με την ιδεολογία της Οκτωβριανής Επανάστασης, και τα "Χρόνια Μετά", η οποία παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

    Χορηγός της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Ωνάση, και ο πρόεδρος του κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στην Ντόλλυ Γουλανδρή καθώς ενώνονται οι επιθυμίες συλλεκτών όπως η Ντόλλυ Γουλανδρή και ο Κωστάκης σε μια έκθεση με μοναδικό ενδιαφέρον.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τις 10 Οκτωβρίου 2008.

    [08] Κοινωνία

    Τρόμαξαν ηλικωμένη μέχρι θανάτου

    18/5/2008 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδιάς άφησε στο Τζάνειο Νοσοκομείο 83χρονη γυναίκα στα Καμίνια του Πειραιά, από το φόβο της μπροστά στη θέα ομάδας εφήβων που χθες βράδυ επιτέθηκε εναντίον του σπιτιού της, πετώντας πέτρες στα τζάμια.

    .Η ηλικιωμένη γυναίκα έμενε μόνη της σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα δεν ήταν η πρώτη που φορά που η άτυχη ηλικιωμένη γινόταν στόχος των νεαρών ηλικίας 15-16 ετών. Η αρχή έγινε πριν από μία βδομάδα. Με κουκούλες στα πρόσωπα σακίδια στην πλάτη και πέτρες στα χέρια οι νεαροί διασκέδαζαν με το φόβο της γιαγιάς. Χθες στις 22.30 το βράδυ έδωσαν και πάλι ραντεβού έξω από το σπίτι της ηλικιωμένης. Όμως αυτή τη φορά η καρδιά της δεν άντεξε. Η 83χρονη έπεσε λιπόθυμη από το φόβο. Ασθενοφόρο τη μετέφερε στο Τζάνειο, όπου κατέληξε.

    Από την Αστυνομία συνελήφθησαν έξι νεαροί, που δήλωσαν ότι το έκαναν "για πλάκα" επειδή τους άρεσε να ακούνε την γριούλα να φωνάζει!

    Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των γονέων τους για παραμέληση ανηλίκων.

    [09] Παράξενα

    Αγοράστε ένα... φίλο

    18/5/2008 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αν νοιώθετε μόνος γιατί οι φίλοι σας δεν είναι πια κοντά σας, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε: Μπορείτε να αγοράσετε άλλους!

    Έτσι μας πληροφορεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Κάμμινς από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Deakin University, υποστηρίζοντας ότι η φιλία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σα μια βασική ανθρώπινη ανάγκη.

    "Δεν έχουμε πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια έναντι πληρωμής σε διάφορες περιπτώσεις και να φροντίσουμε γι αυτό. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τη φιλία;"

    Και ας μη σκεφτεί κανείς ότι ακούγεται άκρως ψυχρή διαδικασία για να έχει σχέση με τη φιλία που υποτίθεται ότι πηγάζει από ειλικρινή και ζεστά συναισθήματα. Ο καθηγητής Κάμινς θα διαφωνήσει μαζί σας και θα σας δώσει ένα ολοζώντανο παράδειγμα που έρχεται από την Αγγλία.

    Ο γιος ενός συνταξιούχου χήρου ογδοντάρη, ζητά κάποιον να κάνει παρέα στον πατέρα του, όταν πηγαίνει στην παμπ για ποτό. Προσφέρει 15 δολάρια την ώρα και ο στόχος είναι να αναπληρωθεί με το κατάλληλο πρόσωπο.

    Ο καθηγητής θα τονίσει ότι είναι βασική ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα φιλίας στην Αυστραλία, το οποίο μάλιστα θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση χωρίς να επαφίεται σε εθελοντικούς οργανισμούς.

    [10] Κόσμος

    "Συμβολική επιστροφή" Ομπάμα στην Αϊόβα

    18/5/2008 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την ελπίδα ότι οι δύο επερχόμενες αναμετρήσεις σε Όρεγκον και Κεντάκι την Τρίτη θα του επιτρέψουν να "τελειώσει" την υπόθεση του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να επιστρέψει συμβολικά στην Άιοβα, την πολιτεία όπου άρχισε την προσπάθειά του με στόχο να φθάσει στο Λευκό Οίκο.

    Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο γερουσιαστής από το Ιλινόι θα κερδίσει άνετα στο Όρεγκον, ενώ η Κλίντον αναμένεται να κατισχύσει στο Κεντάκυ με μεγάλη διαφορά. Η εκστρατεία του Ομπάμα πάντως αναμένει ότι όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ο υποψήφιος που θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος αμερικανός πρόεδρος θα έχει συγκεντρώσει πάνω από τους μισούς εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος που αναδεικνύονται μέσω ψηφοφορίας, και άρα θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα προκειμένου να αντιμετωπίζει τον Τζων ΜακΚέην την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

    Ούτε ο Ομπάμα ούτε η Κλίντον συγκέντρωσαν έως σήμερα επαρκή αριθμό εκλεκτόρων ώστε η αναμέτρηση να τελειώσει, όμως ο Ομπάμα λέει ότι οι υπερεκλέκτορες, τα στελέχη του κόμματος που διαθέτουν ψήφο με βαρύνουσα σημασία, οφείλουν να στηρίξουν τον υποψήφιο που προηγείται βάσει της λαϊκής ψήφου.

    Ο Ομπάμα κέρδισε στην πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Ιανουάριο στην Άιοβα, καταφέρνοντας να ανατρέψει το προβάδισμα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στην Χίλαρυ Κλίντον, η οποία επιχειρούσε να δημιουργήσει μια αύρα αναπόφευκτης νίκης της. Το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στην πολιτεία του δίνει μια ευκαιρία όχι μόνο να τονίσει τη σημασία της νίκης του σε αυτή αλλά και να κοιτάξει εμπρός, στην δυνητική μάχη του με τον ΜακΚέην --καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία είναι διεκδικούμενη τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

    Παρά το ότι η Κλίντον δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί της δικής της προσπάθειας πριν τις τελικές αναμετρήσεις της 3ης Ιουνίου σε Μοντάνα και Νότια Ντακότα, το όνομά της υποχωρεί από την πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες δύο ημέρες, εξ αιτίας τόσο των σχολίων Μπους και ΜακΚέην εναντίον της υποψηφιότητας του Ομπάμα, με το επιχείρημα ότι εάν εκλεγεί θα διαπραγματευθεί με το Ιράν, αλλά και την είδηση ότι ο Έντουαρντ Κένεντυ, γερουσιαστής, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών και σήμερα πατριάρχης της πολιτικής δυναστείας, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο

    [11] Πολιτική

    Έτοιμος το φθινόπωρο ο νέος διοικητικός χάρτης

    Δραστική μείωση των Δήμων

    18/5/2008 5:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Δραστική μείωση του αριθμού των Δήμων έως το ένα τρίτο των σημερινών και λίγο περισσότερες από 13 Νομαρχίες, θα προβλέπει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας.

    Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο "Έθνος", εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του Φθινοπώρου ώστε να ψηφιστεί εντός του έτους.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, συνέδεσε τη διοικητική μεταρρύθμιση με την ισχυροποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και γνωστοποίησε ότι οι υπερνομαρχίες θα καταργηθούν.

    [12] Πολιτική

    Επίδειξη ισχύος με μήνυμα

    Διακλαδική άσκηση

    18/5/2008 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2008 4:13:28 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης "ΣΑΡΙΣΑ", που είναι Εθνική, Διακλαδική, μεγάλης κλίμακας Σχηματισμών και πλήρους ανάπτυξης δυνάμεων, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις, απέδειξε την κορυφαίας σημασίας της διεξαγωγής των ασκήσεων υπό την μορφή της διακλαδικότητας, με την αρμονική συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Την τελική φάση της πολυήμερης διαρκείας άσκησης "ΣΑΡΙΣΑ 08", παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Κωνσταντίνος Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), καθώς και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων. Πέραν των προαναφερομένων (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας και -εν Ελλάδι- στρατιωτικοί ακόλουθοι διαφόρων ξένων χωρών), την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών τοπικών Αρχών, καθώς επίσης, πολλοί διαπιστευμένοι αμυντικοί συντάκτες διαφόρων Μέσων και γενικότερα εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών ΜΜΕ. Εξάλλου, πολύ θετικό για την ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν το ότι προσεκλήθη και πλήθος κόσμου από τις γύρω πόλεις και περιοχές. Εξ ίσου πολύ σημαντικό ήταν το ότι ανταποκρίθηκαν και πως την εν λόγω άσκηση την παρακολούθησαν με πολύ ενθουσιασμό και ικανοποίηση για το αίσθημα ασφάλειας που αποκόμισαν.

    Το μήνυμα και οι δηλώσεις

    Αυτό που κυρίως μένει ως αντικειμενική αξιολόγηση της ασκήσεως ΤΑΜΣ "ΣΑΡΙΣΑ 08", από ένα "έμπειρο μάτι", η διαπίστωση ότι οι Ε.Δ. της χώρας μας απ/έδειξαν άλλη μία φορά το αξιόμαχο και το ετοιμοπόλεμο του χαρακτήρα τους, στοιχεία που συνθέτουν ένα ισχυρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, εκ των οποίων μερικοί εκπρόσωποι παρευρίσκονταν επί τόπου και μάλιστα, όπως φάνηκε το έλαβαν σε όλη του την έκταση!

    O Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρακολούθησε ολόκληρη την με επιτυχία ολοκλήρωση της διακλαδικής άσκησης "Σάρισα 2008", καθώς και την έκθεση των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της άσκησης, παρουσία της Στρατιωτικής Ηγεσίας, μελών της Διαρκούς Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και Ακολούθων Άμυνας.

    "Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την τελική φάση της άσκησης "Σάρισα 2008" και να διαπιστώσω για ακόμη μία φορά την ετοιμότητα και ικανότητα των στελεχών μας, καθώς και την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ακόμη, διαπιστώσαμε τη βαρύτητα της διακλαδικότητας και το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από την αρμονική συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων", τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εκδηλώσεων της άσκησης ο κ. Πλακιωτάκης.

    [13] Κοινωνία

    Για τον ποντιακό ελληνισμό

    Ημέρα μνήμης

    18/5/2008 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ημέρα μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό. Το πρωί της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, για τα θύματα της γενοκτονίας, που διαπράχθηκε από τους Τούρκους, σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα. Η δοξολογία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και βουλευτών.

    Τζίμας: "μαύρη σελίδα στην Ιστορία"

    Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Ποντίων ως "μαύρη σελίδα στην Ιστορία" και ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση της, ενώ ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

    Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν και στους δήμους Πολίχνης και Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Πολίχνης τελέστηκε μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Πόντιου Αγωνιστή, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου τελέστηκε δέηση υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στο ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Γαλήνης.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης στο δήμο Ωραιοκάστρου θα συνεχιστούν το βράδυ με ομιλία της καθηγήτριας του ΑΠΘ Αρτέμιδας Ξανθοπούλου - Κυριακού, ενώ θα ακολουθήσει και λαμπαδηδρομία.

    Εξάλλου, στις 8.00 το βράδυ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας με συναυλία του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση αποσπάσματα από τη μουσική μονογραφία "Άγιες Μνήμες-Ποτέ πια γενοκτονία", σε ποίηση Δημήτρη Μπρούχου.

    [14] Κόσμος

    Οδοφράγματα σκουπιδιών στη Νάπολη

    18/5/2008 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εξοργισμένοι κάτοικοι στη Νάπολη, ύψωσαν οδοφράγματα με σκουπίδια διαμαρτυρόμενοι για την απουσία κάθε μέριμνας για την αποκομιδή τους. Τόσο στη Νάπολη όσο και στην περιοχή της Καμπανίας οι σωροί των απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και χρειάστηκε να επέμβουν για την κατάσβεσή των εστιών φωτιάς συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, μετέδωσαν τα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα. Περισσότεροι από 5.000 τόνοι απορριμμάτων βρίσκονται στους δρόμους της Νάπολης και άλλοι 45.000 τόνοι στους δρόμους της επαρχίας της Καμπανίας. Την Τετάρτη, ο νεοκλεγείς πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα προεδρεύσει το πρώτο του υπουργικού συμβουλίου συμβολικά στη Νάπολη, στους κατοίκους της οποίας έχει δώσει την υπόσχεση ότι θα τους απαλλάξει από τα σκουπίδια. Η Καμπανία βρίσκεται εδώ και 14 χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χρόνιας δυσλειτουργίας των κέντρων διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία οφείλεται εν μέρει στη διείσδυση της μαφίας στην αγορά της ανακύκλωσής τους.

    [15] Αλλα σπορ

    Συλλήψεις για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    18/5/2008 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν τελικά, κατά τη διάρκεια μικροεπεισοδίων, πριν και μετά τη λήξη του τελικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, μεταξύ του Άρη και του Ολυμπιακού, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο Καυταντζόγλειο στάδιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομική διεύθυνση της Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί, επειδή πριν από την έναρξη του αγώνα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν έναν 28χρονο - ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο - ισχυριζόμενοι ότι ο συγκεκριμένος, καθώς και άλλοι, άγνωστοι οπαδοί αντίπαλης ομάδας, έριξαν πέτρες εναντίον τους.

    Εξάλλου, πριν από την έναρξη του αγώνα, περιμετρικά του Καυταντζόγλειου, συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, διότι πέντε από αυτά επιχείρησαν να εισέλθουν στο γήπεδο επιδεικνύοντας πλαστά εισιτήρια, ένα άτομο κατείχε μικρό αριθμό πυρσών με πρόθεση να τους εισάγει στο γήπεδο, ενώ 27χρονος συνελήφθη διότι επιτέθηκε σε αστυνομικό, με σκοπό να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, προβαίνοντας σε βιαιοπραγίες εναντίον του.

    Τέλος, μετά τη λήξη του αγώνα, συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, μέσα στο γήπεδο, διότι μαζί με άλλους οπαδούς προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας, προβάλλοντας αντίσταση στην προσπάθεια ακινητοποίησής του.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τουρνουά στην Πανεπιστημίου

    18/5/2008 5:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι μνήμες της Παλιάς Αθήνας ξαναζωντάνεψαν σήμερα το πρωί στην οδό Πανεπιστημίου, όπου παιδιά και νέοι έπαιξαν ποδόσφαιρο πάνω στον δρόμο, ο οποίος τις υπόλοιπες ημέρες πλημμυρίζει από αυτοκίνητα και καυσαέρια.

    Η συμμετοχή στο τουρνουά ποδοσφαίρου πού οργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων ήταν μεγάλη.

    Περισσότερα από 4.000 παιδιά 10 ως 14 ετών, οργανωμένα σε σωματεία ή και μεμονωμένα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθήνας και βρέθηκαν από τις 9 το πρωί στο κέντρο της πόλης για να παίξουν ποδόσφαιρο 3 επί 3.

    Στο τμήμα της οδού Πανεπιστημίου μεταξύ των δρόμων Σίνα και Πεσματζόγλου στρώθηκαν ψευδοτάπητες, στήθηκαν τέρματα και σε 20 μίνι γήπεδα ξεκίνησε το τουρνουά ποδοσφαίρου 3 επί 3 για τα παιδιά του λεκανοπεδίου.

    Η αναμέτρηση των "τσικό" του αθλήματος συνεχίστηκε έως το μεσημέρι με αγώνα μεταξύ παλαίμαχων ποδοσφαιριστών με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    "Φέρνουμε το άθλημα της καρδιάς μας, στην καρδιά της πόλης μας και δίνουμε μια ακόμη αφορμή άθλησης για όλους. Παίζουμε μπάλα και απολαμβάνουμε τη χαρά του αθλητισμού και τη μαγεία του ποδοσφαίρου", ήταν το μήνυμα του Δημάρχου.

    [17] Πολιτισμός

    Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

    18/5/2008 10:22:00 πμ

    Με ποικίλες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: "Ανοικτοί Δρόμοι. Πολιτισμός για Όλους", που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. Κεντρικό θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι: "τα μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης", με στόχο να αναδειχθεί ο διευρυμένος ρόλος και η ολοένα πιο ενεργή συμβολή των μουσείων στις τοπικές κοινωνίες και στην ανάπτυξή τους.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    12.30 - 13.00: Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Μ. Πατσέα 13:10 - 13.30: Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Κανατσούλη 13.30 - 14.00: Έργα Μουσικής Δωματίου για βιολί & πιάνο (Bach, Pougniani) 17.30 - 18:00: Έργα για σόλο πιάνο (Bach, Mozart, Debussy, Rachmaninof, Bartok, Khatsaturian) 18.00 - 18:30: Κιθάρα και Πιάνο (σύγχρονο ρεπερτόριο) 18.30 - 19.00: Κονσέρτο Vivaldi (Βάσω Καρούση - βιολί, Στέλιος Μαγγανάς - πιάνο) - Κονσέρτο 23α μέρος - CB Vloti (Ειρήνη Γορυλή - βιολί, Στέλιος Μαγγανάς - πιάνο) 19.00 - 20.00: Σόλο πιάνο 20.00 - 21.00: Πιάνο - Φλάουτο - Σαντούρι Ακορντεόν

    ΔΙΟΝΥΣΟΣ (ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ)

    12.30 - 13.30: Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής (Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Αιγάλεω) 12.30 - 13.30: Παραδοσιακοί χοροί (χορευτικό συγκρότημα του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Αιγάλεω) 13.30 - 14.00: Παραδοσιακοί χοροί (Δήμος Ν. Ηρακλείου) 19.00 - 19.15: Σύγχρονη Μουσική (Ωδείο Ριζόπουλου) 19.30 - 20.30: Συναυλία Rock μουσικής (Δήμος Ν. Σμύρνης) 20.45 - 21.45: Συναυλία Hip-Hop μουσικής (Δήμος Ν. Σμύρνης)

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

    12.00 - 12.30: Συναυλία Heavy Metal (Συγκρότημα Αιγάλεω) 17.30 - 18.00: Συναυλία Jazz Instrumental (Αιγάλεω) 18.30 - 19.30: Συναυλία Rock - Funk (Αιγάλεω) 20.00 - 20.30: Συναυλία Hard Rock - Progressive Rock (Αιγάλεω) 21.00 - 22.00: Συναυλία Rock (Ν. Ηράκλειο) Video Art από την Α.Σ.Κ.Τ. στο κτήριο δίπλα από τον κιν/φο «Θησείο» Έκθεση Φωτογραφίας - Διαδρομές εικόνας και μνήμης στους δρόμους της πόλης

    ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ

    12.00 - 18.30: Μουσικές από Dj 19.00 - 19.30: Συναυλία με τους Biomass 19.30 - 20.00: Συναυλία με τους Black & Decker 20.00 - 20.30: Συναυλία με τον Mr. Ku and his casio 20.30 - 21.00: Συναυλία με τον Voltnoi 21.00 - 21.30: Συναυλία με τον Agent Mo

    ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

    15.00 - 15.30: Μικτή χορωδία «Ασπασία Κανατσούλη» υπό τη δ/νση του Νίκου Καριώτη (Victoria, Palestrina, Croce, Bach, Mozart)

    ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ

    15.30 - 16.00: Χορωδία Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «ΜΑΡΣΥΑΣ» 16.30 - 17.30: 1. Ορχήστρα Σπουδαστών Ωδείου Kod?ly 2. Σύνολα Μουσικής Δωματίου Ωδείου Kodοly

    ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

    16.30 - 20.00: Ζωγραφική, Δήμος Ν. Σμύρνης 19.30 - 20.30: Παιδική Χορωδία Ωδείου Kod?ly - Πιάνο: Γεράσιμος Χοϊδάς Μικτή Χορωδία Ωδείου Kodοly Ορχήστρα Σπουδαστών Ωδείου Kodοly Σύνολα Μουσικής Δωματίου Ωδείου Kod?ly 20.30 - 21.30: Μπαλέτο Λυρικής Σκηνής Απογευματινή προβολή Show Real Best Video Art Scenes

    ΑΕΡΗΔΕΣ

    12.00 - 13.00: Συναυλία Δημοτικής Παραδοσιακής Μουσικής, μαθητές (επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας) 13.00 - 14.00: Συναυλία Δημοτικής Παραδοσιακής Μουσικής, φοιτητές (επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας) 20.30 - 21.30: Θέατρο Σκιών (πλατεία Αέρηδων) 17.00 - 22.00: Εργαστήρι Κεραμεικής Τέχνης

    Καθόλη τη διάρκεια της μέρας: Έκθεση Γλυπτικής, Ζωγραφικής (ΔΕΠΑΧ Δήμος Χαλανδρίου) Έκθεση Χειροτεχίας (ΚΑΠΗ Δήμος Χαλανδρίου)

    Εορτασμοί και στη Θεσσαλονίκη

    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο την Κυριακή πραγματοποιείται θεματική περιήγηση με τίτλο "Παρ(ελθ)όν: Δυο λέξεις που κατοικούν στο Μουσείο", ενώ τη Δευτέρα το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου και οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για τις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζει εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο "Ψηφιδωτό πολιτισμών", με στόχο να αποτελέσει χώρο δημιουργικής συνάντησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Πραγματοποιούνται θεματική ξενάγηση σε εκθέματα, που αναδεικνύουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ στις 9 το βράδυ της Κυριακής διοργανώνεται στους χώρους του πρωτότυπη μουσική βραδιά με μελωδίες από το Ιράν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και την Ελλάδα από το μουσικό εργαστήρι "Φωνές των Λαών" και προσφορά έθνικ γεύσεων, που θα ετοιμάσουν γυναίκες πρόσφυγες, φιλοξενούμενες στο Κέντρο υποδοχής της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Κοινωνική αλληλεγγύη".

    Στο Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης τέλος, πέραν των δωρεάν περιηγήσεων του κοινού στην έκθεση "τόπος", διοργανώνεται έκθεση έργων των παιδιών, που μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στις 8 το βράδυ της Κυριακής οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα για βιολί, πιάνο και κιθάρα από καθηγητές και συνεργάτες του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 May 2008 - 16:50:14 UTC