Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
  • [02] Πολιτική θύελλα για ΟΤΕ
  • [03] Κίνα: Σε συναγερμό η πόλη Μπεϊτσουάν
  • [04] Κατέρρευσε σήραγγα στη Κίνα
  • [05] Επίσκεψη Αλαβάνου στα Ζωνιανά
  • [06] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το Μάη του '68
  • [07] Δυνατότητα παράκαμψης του αρ.16
  • [08] Δομινικανή Δημοκρατία: Νίκη Φερνάντες
  • [09] Ελεύθερος ο Γιαννακόπουλος

    [01] Πολιτική

    Ζήτησε ο Πρωθυπουργός

    Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

    17/5/2008 2:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων και των Περιφερειών στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Αργύρη Καρρά. Ο κ. Καραμανλής έστειλε σαφές μήνυμα στους παριστάμενους, λέγοντας τα εξής: "Είμαστε εντολοδόχοι των πολιτών, στους πολίτες μόνο λογοδοτούμε, οφείλουμε λοιπόν να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στα μηνύματα της κοινωνίας, στην αγωνία και τα θέλω των πολιτών. Κλειστές πόρτες δεν νοούνται. Η κυβέρνηση προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, δεν είναι πάντα αρεστές καθώς θίγουν συμφέροντα, κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Μεταρρυθμίσεις που βρίσκουν απέναντί τους δυνάμεις που καταφεύγουν στον λαϊκισμό και την ισοπέδωση, ακριβώς γιατί δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για το σήμερα και το αύριο". Επιπλέον, ο Πρωθυουργός ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς και παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

    Κρίσιμη διεθνής συγκυρία

    "Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που επί χρόνια όλοι συνομολογούσαν ότι είναι αναγκαίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει και οι οποίες εγγυώνται όφελος για την οικονομία, την κοινωνία και για τον πολίτη", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η σημερινή συγκυρία είναι κρίσιμη, λόγω της πρωτοφανούς διεθνούς ανόδου της τιμής του πετρελαίου, της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης. "Οφείλουμε λοιπόν να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με πιο γρήγορους ρυθμούς και πάντα βέβαια με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της φτώχειας της ανεργίας και της ακρίβειας", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ, επιδεικνύει αντοχές στις πιέσεις της διεθνούς κρίσης και αυτό οφείλεται στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην πρώτη τετραετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα έρχονται μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση η οποία είναι μονόδρομος.

    Ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στους Γενικούς Γραμματείς, τους ζήτησε "να δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, να παραμερίζουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, των αγκυλώσεων, των στρεβλώσεων που δυστυχώς ακόμη και σήμερα εμφιλοχωρούν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο και πόρους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση της ολοκλήρωσης του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσα σε αυστηρά καθορισμένα χρονικά περιθώρια, αλλά και για τη δρομολόγηση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Πρωτόγνωροι σε ύψος πόροι, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται τα επόμενα χρόνια να κατευθυνθούν στην ελληνική περιφέρεια, ώστε να καλυφθούν μία για πάντα οι περιφερειακές ανισότητες που σημάδεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες. "Χρειάζονται πιο γρήγοροι ρυθμοί, μεγαλύτερες ταχύτητες. Η τόλμη από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η εμπιστοσύνη προς όλους σας είναι και αυτή δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε όλοι και όλες μαζι να τα καταφέρουμε", κατέληξε ο κ. Καραμαλής.

    [02] Πολιτική

    Πολιτική θύελλα για ΟΤΕ

    17/5/2008 3:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2008 6:37:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θύελλα έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τη συμφωνία ΟΤΕ - Deutsche Telekom. Για στρατηγική συνεργασία που εξασφαλίζει μόνο πλεονεκτήματα, μίλησε ο Πρωθυπουργός. Ξεπούλημα με αδιαφανείς διαδικασίες, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση της ΝΔ τελείωσε στον ΟΤΕ το έργο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε το ΚΚΕ. Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να μην προχωρήσει η συμφωνία για τον ΟΤΕ αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση Siemens, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η ΝΔ κατέστησε τον ΟΤΕ "Μαντάμ Ορτάνς". Μετά τους χθεσινούς οξείς τόνους στη Βουλή και τις εκατέρωθεν κατηγορίες, πολιτικά στελέχη συνεχίζουν σήμερα την αντιπαράθεση για την απόφαση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας αγωγή την οποία έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με την οποία ζητάει δύο εκατομμύρια ευρώ. Οξύτατα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ για την αγωγή. Πολιτική με αγωγές δεν γίνεται, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ

    Σκληρή ήταν η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ κατά του επιχειρηματία και της κυβέρνησης.

    "Ο μεγάλος κερδισμένος διαμεσολαβητής στην εκχώρηση του ΟΤΕ, Α. Βγενόπουλος, κάνει επίδειξη θράσους για λογαριασμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Ενθαρρυμένος από το νοσηρό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, νομίζει ότι μπορεί να καθορίζει την πολιτική ζωή του τόπου και να υπαγορεύει τι λένε οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού. Προφανώς προκαλεί, αν και είναι ήδη βαρύτατα εκτεθειμένος. Για να συσκοτίσει την αλήθεια και να υπηρετήσει τα πολυπλόκαμα συμφέροντά του και τις πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις του με τους άλλους εταίρους του και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ό, τι και αν επιχειρηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αγωγές, δεν θα ξεφύγει από τη γενική κατακραυγή και την καταδίκη για το εθνικό έγκλημα της εκποίησης και της εκχώρησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα τη συνείδησή του και την ελευθερία της γνώμης του, θα συνεχίσει να διατυπώνει τις θέσεις του για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού, και την αυτονομία της πολιτικής", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Δηλώσεις πολιτικών στελεχών για τη συμφωνία

    Η ένταση από τη Βουλή μεταφέρθηκε και εκτός Κοινοβουλίου, με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, από όλα τα κόμματα.

    Οι μόνοι που έχουν λόγους να χαίρονται για τη συμφωνία είναι οι Γερμανοί, διότι απέκτησαν τον έλεγχο ΟΤΕ καταβάλλοντας υπερτίμημα ίσο με το ένα πέμπτο της κερδοφορίας του ΟΤΕ για το 2007, σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    Από τον ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης προειδοποίησε ότι οι εργασιακές σχέσεις θα απειληθούν καθώς μοναδική διεκδίκηση του γερμανικού κολοσσού είναι το κέρδος.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του επισήμανε ότι : "η κυβέρνηση της ΝΔ τελείωσε στον ΟΤΕ το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύουν τον κόσμο με την "αντιπολίτευση" που κάνουν, γιατί και οι δύο είναι υπέρ του Μάαστριχ, υπέρ της ΕΕ".

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, η βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαϊδου, χαρακτήρισε θέατρο τη συζήτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ίδια πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και ξεπούλημα των πάντων εις βάρος των εργαζομένων.

    O Θεόδωρος Πάγκαλος επανήλθε με συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, λέγοντας ότι κάποιος θα καθίσει στο σκαμνί.

    "Ο Πάγκαλος είχε πει ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τη χώρα, τότε δεν έπρεπε κάποιοι να πάνε φυλακή;" Σχολίασε μέσω της ΝΕΤ 105,8.

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε συνέντευξη του στο "Έθνος" επισημαίνει ότι: "Υπονομεύεται η αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων που κόπτονται για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα με γενικόλογες ή θεωρητικές αναφορές πάντα όμως κάτω από την πίεση καλά οργανωμένων συμφερόντων που θέλουν το σύστημα ευάλωτο. Ας το καταλάβουν κάποιοι: ελληνικό και εθνικό δεν είναι μόνο ότι είναι κρατικό".

    Υπέρμαχοι και πολέμιοι

    Τα υπέρ και τα κατά από τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom απασχολούν τόσο την ελληνική πλευρά, όσο και τους μετόχους του γερμανικού ομίλου.

    Ο επικεφαλής της εταιρείας Ρενέ Όμπερμαν χρησιμοποίησε τη συμφωνία ως "άσο στο μανίκι", κατά τη διάρκεια της ετησίας γενικής συνέλευσης, προκειμένου να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των μετόχων της Deutsche Telekom για τη κρίση στον γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών.

    Ο Όμπερμαν υποστήριξε πως η εταιρεία εξασφάλισε έναν ισχυρό εταίρο στη Νότια Ευρώπη και πως από τη συνεργασία θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές. "Είναι καθοριστικό που ενώ συμμετέχουμε μειοψηφικά συμφωνήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουμε τη διαχείριση της εταιρείας" είπε και επισήμανε πως ο ΟΤΕ δεν είναι μόνο επικεφαλής της αγοράς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που δίνει πρόσβαση σε μια αγορά 56 εκατομμυρίων κατοίκων.

    "Ευεργετική για τα συμφέροντα όλων όσων επηρεάζονται από τις τύχες του ΟΤΕ" χαρακτήρισε τη συμμέτοχη της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος σε επιστολή τους προς τους εργαζόμενους ανέφερε: "Είναι ανθρώπινο ότι κάθε αλλαγή προκαλεί ανασφάλειες που συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μεταβολή στη σύνθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να τους επηρεάσει".

    "Ανέθεσαν στον κ. Βουρλούμη ένα κρουαζιερόπλοιο κι εκείνος το προσάραξε στο Αμβούργο", σχολίασε ο Παναγιώτης Κούτρας πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    Το ήμισυ των εσόδων της DT προέρχεται από δραστηριότητες της εκτός Γερμανίας στους τομείς σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ.

    Ο γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του, αλλά η μετοχή βρίσκεται κατά περίπου 2,5 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή έκδοσης το 1996 (ήταν 14,85, είναι περίπου 12 ευρώ).

    Η DT δραστηριοποιείται σε 50 χώρες ανά τον κόσμο, ο ΟΤΕ σε πέντε χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Σερβία). Ο γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών έχει συνολικά 169 εκατομμύρια πελάτες σταθερής κινητής και Ιντερνετ, ο ΟΤΕ 26 εκατομμύρια πελάτες στο σύνολο. Η DT απασχολεί 240.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, ο ΟΤΕ μετράει σχεδόν 16,5 χιλιάδες εργαζόμενους.

    [03] Κόσμος

    Επισήμως τους 28.881 έφθασαν οι νεκροί

    Κίνα: Σε συναγερμό η πόλη Μπεϊτσουάν

    17/5/2008 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2008 2:37:02 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Γαλλικό Πρακτρείο, Reuters

    Κατάσταση πανικού επικράτησε σήμερα στην πόλη Μπεϊτσουάν, έπειτα από προειδοποιήσεις για την υπερχείλιση παρακείμενου ποταμού. Οι διευκρινίσεις των αρχών ότι η ρημαγμένη από τον Εγκέλαδο πόλη της επαρχίας Σετσουάν, δεν κινδυνεύει από πλημμύρες, δεν στάθηκαν ικανές για να καθησυχάσουν τα πλήθη που αναζήτησαν μαζικά καταφύγιο στους γύρω λόφους. Τηλεοπτικό δίκτυο του Χονγκ Κονγκ μετέδωσε ότι οι αρχές απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες ανθρώπους και από το Τσιντσουάν, 90 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Μπεϊτσουάν, καθώς το επίπεδο των νερών μιας λίμνης ανεβαίνει επικίνδυνα. Πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και ο τρόμος εξακολουθεί να φωλιάζει στις καρδιές τους. Ο επίσημος απολογισμός ανέβηκε σήμερα στους 28.881 νεκρούς, όμως οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτό δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμα και τις 50.000 καθώς μόνο στην πόλη Ντεγιάνγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης των 7,9 Ρίχτερ, τα θύματα εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 20.000. Οι άστεγοι υπολογίζονται κοντά στα πέντε εκατομμύρια. Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο απηύθυνε έκκληση στα μέλη των σωστικών συνεργείων που καταβάλλουν υπερπροσπάθεια στη περιοχές της επαρχίας Σετσουαν να βάλουν όλες τις δυνάμεις τους στην κούρσα με το χρόνο για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Χθες, 33 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στη Μπέιτσουαν.

    "Παρά το ότι ο χρόνος που έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες διάσωσης, οι πρώτες 72 ώρες, πέρασε, το να σώσουμε ζωές παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα", είπε ο Χου στους συγκλονισμένους επιζώντες του καταστροφικού σεισμού, μόλις μια εβδομάδα μετά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας στο Έβερεστ.

    Η εμπειρία και από άλλους σεισμούς έχει δείξει ότι επιζώντες μπορεί να βρεθούν ακόμη και μία εβδομάδα μετά την καταστροφή. Στο Μπαγκούο των Φιλιππίνων την δεκαετία του 1990 ένας μάγειρας είχε βρεθεί ζωντανός στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου που είχε καταρρεύσει δύο εβδομάδες αργότερα.

    "Οι προσπάθειες αρωγής των σεισμοπαθών εισήλθαν στην πιο κρίσιμη φάση τους", είπε ο Χου. "Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να κάνουμε κούρσα με το χρόνο και να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες για να επιτύχουμε την τελική νίκη".

    Χθες Παρασκευή, βρέθηκαν αρκετοί επιζώντες, περιλαμβανομένων έξι εργαζόμενων σε ορυχείο κι ενός Γερμανού τουρίστα, που ανασύρθηκε ζωντανός αφού πέρασε 114 ώρες θαμμένος κάτω από τα ερείπια στην περιοχή του Γουεντσουάν.

    Ένας 46χρονος επιζών, ο Πενγκ Ζιτζούν, διηγήθηκε πώς κατάφερε να αντέξει αυτές τις τέσσερις ημέρες κάτω από τα ερείπια με τα τσιγάρα του, με χαρτοπετσέτες και πίνοντας τα ούρα του, ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Στο Μπεϊτσουάν οι διασώστες ανέσυραν επίσης δύο ανθρώπους που είχαν θαφτεί στα ερείπια ενός κτιρίου γραφείων, ενώ μία νοσοκόμα 23 ετών βγήκε ζωντανή από τα χαλάσματα ενός νοσοκομείου.

    Μαζί με τον Εγκέλαδο ξύπνησαν οι θρύλοι και οι λαϊκές δοξασίες. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι λίγες εβδομάδες πριν όταν εκατοντάδες βάτραχοι εμφανίστηκαν ξαφνικά στους δρόμους της πόλης Μιανγιανγκ, ενώ ένα εκατομμύριο πεταλούδες μετανάστευσαν μαζικά, ενώ κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται μήπως ο φονικός σεισμός είναι ένα μήνυμα του ουρανού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πάντως, καθώς ο καιρός βελτιώνεται, το φάσμα των ασθενειών προβάλλει ανησυχητικό.

    Επίσης ελλοχεύει η απειλή των φραγμάτων που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι μετασεισμοί δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες προκαλώντας κατολισθήσεις που αποκλείουν δρόμους και καταπλακώνουν αυτοκίνητα.

    Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, που περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές, χαρακτήρισε το σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ως το "χειρότερο και πιο καταστροφικό" μετά την επανάσταση του 1949" ενώ υποστήριξε πως η ταχεία αντίδραση του κρατικού μηχανισμού συνέβαλε στην μείωση των απωλειών. Συνέκρινε την καταστροφή με το σεισμό του 1976 στη βορειοανατολική πόλη Τάνγκσαν, όπου 300.000 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

    Στη ζώνη της καταστροφής έχουν σταλεί 130.000 στρατιώτες, ενώ συνδράμουν ειδικές μονάδες από τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Ταιβάν και τη Ρωσία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν νέα νοσοκομεία εκστρατείας, 10 ιατρικές ομάδες, 1.100 τόνους βοήθειας, περιλαμβανομένων 5.000 σκηνών, 200 γεννητριών, τροφίμων, ιματισμού και κουβερτών.

    [04] Κόσμος

    Κατέρρευσε σήραγγα στη Κίνα

    17/5/2008 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια μιας σήραγγας που κατέρρευσε σε υδροηλεκτρικό σταθμό στη νοτιοδυτική Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί εάν το γεγονός συνδέεται με τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας που σημειώθηκε στην επαρχία του Σιτσουάν, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ. Η κατάρρευση σημειώθηκε σε σήραγγα διακλάδωσης ύδατος στο Γιουνάν που ανήκει στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Νταϊνγκτζιάγκ, της αυτόνομης περιφέρειας του Ντεχόνγκ Ντάι και Τζινγκπό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι όπως δήλωσαν μέλη σωστικών συνεργείων ακούγονται οι φωνές ανθρώπων που βρίσκονταν στη σήραγγα, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν επιζώντες στα ερείπια. Οι αρχές ήδη διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος. Εν τω μεταξύ, ένα λεωφορείο στην ανατολική Κίνα εξερράγη μετά τη σύγκρουση του με ένα γεωργικό μηχάνημα, με συνέπεια να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, μετέδωσε το "Νέα Κίνα".

    [05] Πολιτική

    Επίσκεψη Αλαβάνου στα Ζωνιανά

    17/5/2008 2:55:00 μμ

    Τις δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού χωριού Ζωνιανών στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου συζήτησαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοικους του χωριού κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης-διαλόγου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χωριό.

    Ο κ. Αλαβάνος συζήτησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παρασύρη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

    Από τα κύρια αιτήματα των κατοίκων των Ζωνιανών είναι η δημιουργία γηπέδου το οποίο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και όπως επισημάνθηκε μέσω του γηπέδου δίνεται κίνητρο στα παιδιά να βρουν διέξοδο στον αθλητισμό. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου των Ζωνιανών, οι επεμβάσεις σε οδικά δίκτυα από και προς τα Ζωνιανά, η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, μιας Τυροκομικής Σχολής, ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και οι βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον σχολείο, περιλαμβάνονται στα αιτήματα των κατοίκων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι θα συμβάλει έμπρακτα να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον ορεινό Μυλοπόταμο.

    Το κλιμάκιο των καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε στα Ζωνιανά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής. Μετά την ανοιχτή συνάντηση-διάλογο, ο ομότιμος καθηγητής του τομέα γεωλογικών επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων του ΕΜΠ Γιάννης Κουμαντάκης δήλωσε πως τα Ζωνιανά έχουν αδικηθεί και ως εκ τούτου είναι ένας λόγος παραπάνω για να λάβουν βοήθεια από το Πολυτεχνείο. Σημαντικό χαρακτήρισε ο ίδιος το θέμα της τακτοποίησης του Φαραγγιού, του Σπηλαίου των Ζωνιανών αλλά και θέματα που αφορούν τις υποδομές και όχι μόνο της κτηνοτροφίας.

    Ολα όσα ειπώθηκαν θα μεταφερθούν στην Αθήνα, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, θα αξιολογηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις.

    [06] Πολιτική

    Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το Μάη του '68

    17/5/2008 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2008 4:46:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, το πρωί στο περιθώριο των τριημέρων εκδηλώσεων του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του 68.

    Οι κ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν συζήτησαν για τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και κυρίως για το μανιφέστο που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του 2009.

    Το μανιφέστο αυτό θα περιέχει τις βασικές αρχές και θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του 2009 και στόχος είναι να αποτελέσει πλατφόρμα για όλα τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Επίσης, αναμένεται να υιοθετηθεί και ένα κεντρικό σύνθημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Χαιρετισμός Παπανδρέου σε ημερίδα για άτομα με αναπηρία

    Κάθε κοινωνία κρίνεται από τη δημοκρατικότητά της, την ανθρωπιά της και από το πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της 9ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής Πειραιά με θέμα: Συζητώντας το παρόν, κοιτάζοντας το μέλλον.

    Η ημερίδα διεξάγεται στον πολυχώρο Απόλλων, όπου πραγματοποιούνται και οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του 68.

    Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών της ημερίδας ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν παρέστησαν για λίγο και απηύθυναν χαιρετισμό.

    Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι διεξάγουν έναν αγώνα πολύ βασικό για την κοινωνία μας, που λέει κάτι απλό: κάθε άνθρωπος, όποιος και αν είναι, έχει το δικαίωμα του σεβασμού, έχει το δικαίωμα να πιστέψει στον εαυτό του, έχει το δικαίωμα να ελπίζει για το αύριο, έχει κάτι μέσα του που κρύβει, όποια κι αν είναι τα προβλήματά του, που αν τον πιστέψουμε, αν του δώσουμε τις δυνατότητες, θα ανθίσει, θα δημιουργήσει, θα βρει το δρόμο του. Και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία.

    Επίσης, σημείωσε πως είτε δημιουργούμε μια κοινωνία, όπου μπορούν και αισθάνονται ισότιμοι, με δυνατότητες πρόσβασης, με δυνατότητες ίσων ευκαιριών, από την εκπαίδευση μέχρι την επαγγελματική τους ζωή, από τον πολιτισμό μέχρι και τον αθλητισμό ή η κοινωνία μας δημιουργεί το αίσθημα ανισοτήτων, ρατσισμού, περιθωριοποίησης, γκετοποίησης, που δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά τελικά αφορά την ίδια μας την ψυχή, τους ίδιους τους εαυτούς μας, όλους τους πολίτες που ζουν σε μια κοινωνία.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά τους και θα κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν - που έχει δουλέψει 15 χρόνια για το θέμα των ατόμων με αναπηρία και ειδικά για τα άτομα με νοητικές δυσκολίες - υπογράμμισε ότι κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή. Απαιτείται αγώνας, υπομονή και φροντίδα, είπε και έκλεισε λέγοντας ότι είστε οι πιο σημαντικοί άνθρωποι γιατί είστε ακόμα άνθρωποι

    [07] Πολιτική

    Δυνατότητα παράκαμψης του αρ.16

    17/5/2008 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τη δυνατότητα παράκαμψης του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην Ημερησία.

    Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους που θα πρέπει να τίθενται από έναν ειδικό εκτελεστικό νόμο.

    Ο Υπουργός αναφέρεται στο ενδεχόμενο να αποφασίσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη δυσάρεστη και προσβλητική για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

    Όσον αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζει πως πρέπει να μείνει όρθιο αφού προηγουμένως αναβαθμιστεί ποιοτικά μέσα από τη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει.

    Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου για την αυτονομία τους. Η επόμενη Τρίτη θεωρείται κρίσιμη ημέρα, με τις εκλογές πρυτανικών αρχών από το σύνολο των φοιτητών, όπως προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις.

    Εν τω μεταξύ, μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα για το σχολικό έτος 2008-2009, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 40%, ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

    [08] Κόσμος

    Δομινικανή Δημοκρατία: Νίκη Φερνάντες

    17/5/2008 12:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο απερχόμενος κεντρο-δεξιός πρόεδρος Λιονέλ Φερνάντες Ρεϊνα, ηγέτης του Κόμματος της Δομινικανής Απελευθέρωσης, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Δομινικανή Δημοκρατία , με ποσοστό 53,22%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

    Τη νίκη του αντιπάλου του παραδέχθηκε ο Μιγκέλ Βάργκας Μαλντονάντο, ηγέτης του Επαναστατικού Δομινικανού Κόμματος , που συγκέντρωσε το 41,1 των ψήφων.

    Η διαδικασία στην χώρα, δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Καραϊβικής, σημαδεύτηκε από σποραδικά επεισόδια βίας στα οποία τραυματίσθηκαν οκτώ άνθρωποι. Πάντως ο πρόεδρος -δικηγόρος και ακαδημαϊκός μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ- υποβάθμισε τη σημασία τους σημειώνοντας ότι η εκλογική διαδικασία αποτέλεσε "γιορτή της δημοκρατίας".

    Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα στοιχεία όσον αφορά τη συμμετοχή μεταξύ των 6 εκατ. πολιτών στη χώρα που έχουν δικαίωμα ψήφου (επί συνόλου 9 εκατ. κατοίκων).

    Αν και η Δομινικανή Δημοκρατία είναι αρκετά πλουσιότερη από την Αϊτή, με την οποία μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την ανάπτυξη του τουρισμού και της αγοράς των ακινήτων μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων διεθνώς.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ελεύθερος ο Γιαννακόπουλος

    17/5/2008 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Τέλος εποχής" για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, που αποχαιρετά το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένης καριέρας. Η προπονητής της Μπόλτον, Γκάρι Μέγκσον, ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση του Ελληνα διεθνή, καθώς και άλλων δύο ποδοσφαιριστών, του Ιβάν Κάμπο και του Αντρανίκ Τεϊμουριάν. "Ο Στέλιος, ο Ιβάν και ο Αντρανίκ τα πήγαν πολύ καλά και θα ήθελα να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Τώρα ήλθε η ώρα να φύγουν και τούς εύχομαι καλή επιτυχία" δήλωσε ο τεχνικός της Μπόλτον. Ο "Stelios" πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στους "Γουόντερερς", τον Ιούνιο του 2003. Επί τέσσερα χρόνια ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας και μόνο στη φετινή περίοδο έμεινε στον πάγκο και χρησιμοποιήθηκε σε 15 ματς πρωταθλήματος, σχεδόν σε όλα ως αλλαγή. Ο 34χρονος διεθνής, κλείνει την καριέρα του στο "Ρίμποκ" με απολογισμό 137 ματς και 20 γκολ στην Πρέμιερσιπ και συνολικά 193 αγώνες και 28 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 May 2008 - 16:50:10 UTC