Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες ανακλήσεις προΐόντων
  • [02] Στην πράξη ο νέος νόμος-πλαίσιο
  • [03] Αυξήσεις στα δίδακτρα
  • [04] Αντίδραση για τις βολές Ζορμπά
  • [05] Ξένη βοήθεια στη Μιανμάρ

    [01] Κοινωνία

    Νέες ανακλήσεις προΐόντων

    16/5/2008 9:07:00 μμ

    Πηγή: ΕΦΕΤ

    Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα από τους ελέγχους τους οποίους είχε διενεργήσει για την ύπαρξη ορυκτελαίων σε ηλιέλαιο και άλλα προϊόντα που έχουν το ηλιέλαιο ως συστατικό τους έλαβε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Με βάση πάντα τα στοιχεία των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, προκύπτει ότι τα δείγματα που αναφέρονταν σε ανεπεξέργαστο και ραφιναρισμένο ηλιέλαιο βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις.

    Όλες οι ποσότητες που αντιστοιχούν στα αναλυθέντα δείγματα έχουν δεσμευθεί στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τροφίμων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Τα δείγματα που αναφέρονται σε τυποποιημένο ηλιέλαιο επίσης βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Τα ανωτέρω τυποποιημένα ηλιέλαια ήδη έχουν ανακληθεί από την αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι

    Επιπλέον, από τους εργαστηριακούς ελέγχους προέκυψε ότι και το προϊόν DIVA ηλιέλαιο σε συσκευασία του 1 L, με αριθ. παρτίδας L 8114 και ημερομηνία λήξης 12/2009 που παρασκευάζεται από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε. βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο.

    Κατόπιν των ανωτέρω το συγκεκριμένο προϊόν ανακαλείται και καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το ως άνω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

    Επίσης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι η εταιρεία ΕΛΑΪΣ-UNILEVER προχωρά σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου SOL ανεξαρτήτου παρτίδας και ημερομηνίας λήξης.

    Επιπλέον, από τα 356.400 λίτρα τυποποιημένου ηλιελαίου που διακινήθηκαν από την αλυσίδα καταστημάτων LIDL A.E. έχουν δεσμευθεί 304.400 λίτρα.

    Τέλος, η μέχρι σήμερα διαχείριση από τον ΕΦΕΤ του θέματος είχε ως αποτέλεσμα από τους 2970 τόνους αραφινάριστου επιμολυσμένου ηλιελαίου έχουν δεσμευθεί 2.497 τόνοι αραφινάριστου ή ραφιναρισμένου ηλιελαίου ενώ 42,7 τόνοι έχουν εξαχθεί σε Τρίτη χώρα και 78,12 τόνοι έχουν αποσταλεί σε επιχείρηση η οποία δεν σχετίζεται με τον χώρο των τροφίμων.

    Συνολικώς έχουν αποσυρθεί και δεσμευθεί ποσότητες 2.617,82 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου.

    Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.

    [02] Κοινωνία

    Στην πράξη ο νέος νόμος-πλαίσιο

    16/5/2008 8:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΝΑΤΟ ήταν η αφορμή της έντονης αντιπαράθεσης που είχαν στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα και ο υπουργός Παιδείας, συνολικά για την λειτουργία των πανεπιστημίων. Αναβρασμός επικρατεί και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου για την αυτονομία τους. Η επόμενη Τρίτη θεωρείται κρίσιμη ημέρα, με τις εκλογές πρυτανικών αρχών από το σύνολο των φοιτητών, όπως προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις.

    Αναβρασμός στα ΑΕΙ

    Την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαΐου θα γίνει το πρώτο "κρας τεστ" για το νέο νόμο-πλαίσιο στα πανεπιστήμια. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν προγραμματιστεί πρυτανικές εκλογές, οι οποίες θα τελεστούν βάσει του νέου νόμου. Οι θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων διίστανται και το κλίμα φουντώνει.

    Έως τώρα, στις πρυτανικές εκλογές οι φοιτητές συμμετείχαν μέσω των εκπροσώπων που είχαν αναδειχθεί από τις φοιτητικές εκλογές σε ποσοστό 80% επί των μελών ΔΕΠ.

    Ο νέος νόμος-πλαίσιο ορίζει ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές μιας σχολής θα μπορούν να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

    Φοιτητές και σπουδαστές προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη.

    Εν τω μεταξύ, σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Παρασκευή 23 Μαΐου καλεί τους φοιτητές η Πανσπουδαστική, ενώ στο χορό των καταλήψεων μπήκαν με αποφάσεις τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών του Πολυτεχνείου της Κρήτης.

    "Κόντρες" για τη συμμετοχή του ΑΠΘ σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

    Με την επίκληση της ελευθερίας της επιλογής, αλλά και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, δια της συμμετοχής στους διεθνείς οργανισμούς, εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης, τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΝΑΤΟ.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία είχε εναντιωθεί στη συμμετοχή αυτή και στον τρόπο ανακοίνωσής της εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών, ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε πως "η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό μας δίνει κάποιες δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιούμε. Τα ΑΕΙ έχουν κατοχυρωμένη την αυτονομία τους κι εμείς οφείλουμε να τα ενημερώνουμε για όλες τις δυνατότητες που δίδονται από τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει - και έχει πάντα την ευχέρεια το κάθε πανεπιστήμιο, ή ΤΕΙ, να δώσει τις απαιτούμενες υποτροφίες, ή δυνατότητες για πρακτική άσκηση στα μέλη του, εφ όσον το επιθυμεί".

    "Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τέτοιου είδους συμμετοχές έχουν βοηθήσει τους Έλληνες φοιτητές, ό,τι ιδεολογία κι αν έχουν, να κατανοήσουν το διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις θεσμικές δυνατότητες που τους δίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς, προωθώντας τα συμφέροντα της χώρας τους" συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Απαντώντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε πως το κόμμα της δεν έχει αυταπάτες για τις κατευθύνσεις της δημόσιας παιδείας - αλλά πρέπει να υπάρχουν και όρια. "Δεν μπορεί να καλούνται οι συμμετέχοντες 'να αποκτήσουν ενδελεχή και ισορροπημένη άποψη για το ΝΑΤΟ', 'να διευρύνουν την κατανόηση του ΝΑΤΟ στις χώρες μέλη της συμμαχίας'. Οι άνθρωποι πάνε να γίνουν προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ. Πάνε να στρατευτούνε, μέσω υποτροφιών και να γίνουν κήρυκες του ΝΑΤΟ. Τους βλέπουμε, στα κανάλια της τηλεόρασης: Εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, είναι δημοσιογράφοι, αλλά κάνουν εντεταλμένη δουλειά".

    Η κα Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι τα ενημερωτικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν λάβει έγκριση των αρχών ασφαλείας της χώρας.

    "Τιμώ την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας και θεωρώ πως είστε από τις δυνάμεις της Αριστεράς που σέβονται το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο - γιατί και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις σας, δείξατε ότι αποδοκιμάζετε τη βία και πως παρά τη διαφωνία σας με το νόμο-πλαίσιο, σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα", ανταπάντησε ο Ευ. Στυλιανίδης.

    "Η αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι δια της συμμετοχής ισχυροποιούμε την εθνική θέση και δια της γνώσεως τού πώς λειτουργούν αυτοί οι θεσμοί, μπορούμε κάθε φορά να προβάλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με τρόπο αποτελεσματικό, όπως το έκανε προσφάτως ο Πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι. Δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε, τη δυνατότητα ως κυβέρνηση να παρεμβαίνουμε στη λειτουργία των αυτονόμων ΑΕΙ, γιατί, όλοι παλεύουμε να μειωθεί σταδιακά αυτή η στάση () " συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

    [03] Οικονομία

    Αυξήσεις στα δίδακτρα

    16/5/2008 8:09:00 μμ

    Πηγή: NET 105.8

    Αυξήσεις στα δίδακτρα για το σχολικό έτος 2008-2009 που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 40% ανακοινώθηκαν από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων του νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου που διαμορφώνονται ελεύθερα, ενώ στις επόμενες τάξεις τα δίδακτρα αναπροσαρμόζονται με βάση ειδικό μαθηματικό τύπο στον οποίο συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Σύμφωνα με τους πίνακες που απεστάλησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο 33,7% των σχολείων οι αυξήσεις φτάνουν έως το 6%, στο 37,5% οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6,01 έως 10%, στο 19,8% των σχολείων είναι από 10,01% έως και 15%, στο 3,8% των σχολείων από 15,01% έως 20%, ενώ στο 3,2% των σχολείων οι αυξήσεις ξεπερνούν το 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 40%.

    Να σημειωθεί ότι στο 2% των σχολείων υπάρχουν μειώσεις διδάκτρων.

    [04] Πολιτική

    "Ευθύνες και παραλείψεις"

    Αντίδραση για τις βολές Ζορμπά

    16/5/2008 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 8:35:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Γιώργου Ζορμπά, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την υπόθεση των ομολόγων. Ο κ. Ζορμπάς έκανε λόγο για κακουργηματικές πράξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα ανωτάτων λειτουργών.

    Απάντηση στις επικρίσεις του κ. Ζορμπά έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, τονίζοντας ότι δε διέγνωσε κανένα πειθαρχικό αδίκημα οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται "να διαλύσει τη δικαιοσύνη για να ικανοποιηθούν στρατηγικές επιδιώξεις ορισμένων".

    Ο κ. Ζορμπάς κατά την ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των δομημένων ομολόγων εξαπέλυσε βολές κατά των Εισαγγελέων κυρίων Σανιδά και Κολιοκώστα για τους χειρισμούς τους στην αρχειοθέτηση του πορίσματός του για το ΤΕΑΔΥ, ενώ άφησε αιχμές κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι παρέμεινε αδρανής και δεν προχώρησε σε πειθαρχικό έλεγχο.

    Υπέρ των χειρισμών της εισαγγελικής αρχής τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρης Μπάγιας, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αδράνεια της Εισαγγελίας Εφετών.

    Αναφορά προς τον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος για να ερευνήσει τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν την Παρασκευή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος δήλωσε πως όλες οι καταγγελίες που περιέρχονται σε γνώση των αρχών γίνονται αντικείμενο μελέτης και οι αρχές που έχουν την αρμοδιότητα, κάνουν το καθήκον τους και λειτουργούν στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

    "Η Κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει το σεβασμό της προς τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών" απάντησε ο κ. Αντώναρος σε ερώτηση για το αν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την ανεξάρτητη αρχή του κ. Ζορμπά.

    [05] Κόσμος

    Κοντά στους 80.000 οι νεκροί

    Ξένη βοήθεια στη Μιανμάρ

    16/5/2008 7:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 8:58:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περισσότεροι από 100 ξένοι γιατροί θα μεταβούν το Σάββατο στη Μιανμάρ για να βοηθήσουν τα θύματα του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ, επιστρέφοντας στην Ταϊλάνδη μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρανγκούν.

    Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι γιατροί, που θα προέρχονται από γειτονικές χώρες, θα έχουν την άδεια από τις αρχές της Μιανμάρ για να μπουν στη χώρα. Ο επίτροπος δεν διευκρίνισε τι εθνικότητας είναι οι γιατροί αυτοί. "Τα πράγματα τώρα έχουν αρχίσει να κινούνται", πρόσθεσε.

    Η διεθνής κοινότητα πιέζει εδώ και πολλές ημέρες τη χούντα της Μιανμάρ να ανοίξει τις πύλες στην ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αποτραπεί μία δεύτερη καταστροφή, με θύματα τα δύο εκατομμύρια των πληγέντων. Η χούντα της Μιανμάρ απαντά ότι δέχεται την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, επιμένει όμως ότι θέλει να έχει η ίδια την ευθύνη της διανομής της.

    Εν τω μεταξύ, η χούντα της Μιανμάρ θα οδηγήσει το Σάββατο για πρώτη φορά εκπροσώπους του ξένου διπλωματικού σώματος σε ορισμένες περιοχές του Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι (νοτιο-δυτικά) που έχουν πληγεί από τον σαρωτικό τυφώνα Ναργκίς, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή δυτικές διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ξένοι διπλωμάτες θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στην περιοχή του Δέλτα, η πρόσβαση της οποίας είναι απαγορευμένη στους ξένους δημοσιογράφους.

    Σοκάρει ο απολογισμός

    Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Ναργκίς ανέρχεται στους 77.738 νεκρούς και στους 55.917 αγνοούμενους, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 43,328 θύματα. Ανεξάρτητοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Βρετανοί αξιωματούχοι μάλιστα έχουν δηλώσει ότι συνολικά οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2008 - 20:49:50 UTC