Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό
  • [02] Στους δρόμους τα φορτηγά
  • [03] Κόντρα για την ακρίβεια
  • [04] "Ισχυρό δικαίωμα βέτο"
  • [05] Πολιτική διέξοδος στο Λίβανο
  • [06] Φοιτητική διαδήλωση
  • [07] Η Μιανμάρ μετράει τις πληγές της
  • [08] Ελπίδες για την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας
  • [09] Απολογία Μπουρμπούλια
  • [10] Η Αλ Κάϊντα απειλεί με επιθέσεις
  • [11] Τριπλό φονικό στην Αχαρνών
  • [12] Σύσκεψη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • [13] Διευρύνονται οι έλεγχοι
  • [14] Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Γιώργο Δώνη
  • [15] Τέλος εποχής για Κασναφέρη
  • [16] Ταχύτερος ο Hamilton

    [01] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σε απεργιακό κλοιό

    15/5/2008 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 5:06:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πέντε συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με κύρια αιτήματα να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια και να καθιερωθεί ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. Οι δυο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, ενώ 24ωρες απεργίες πραγματοποιήθηκαν στον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Λόγω των στάσεων εργασίας που έκαναν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προέκυψαν αλλαγές στις πτήσεις των αεροσκαφών. Ταυτόχρονα η ΟΤΟΕ είχε κηρύξει 24ωρες απεργίας σε 10 τράπεζες με αίτημα τον ορισμό εκπρόσωπων των τραπεζών για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας. Το θέμα αυτό πυροδότησε ένταση έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη πλατεία Κοτζιά.

    Ένταση στη πλατεία Κοτζιά

    Παρέλυσε το κέντρο της Αθήνας όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν πέντε συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Συγκέντρωση στη πλατεία Κανιγγος πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ, στην πλατεία Κοραή η ΑΔΕΔΥ, στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Ακαδημίας και οι φοιτητές στα Προπύλαια.

    24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ και λιμάνια, ενώ για δεύτερη μέρα απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

    Αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις δηλώνει η ΓΣΕΕ.

    "Ανακοινώθηκε μια απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία με τους Γερμανούς της D. TELECOM για την εκχώρηση- παράδοση του ΟΤΕ. Στα σκαριά της Κυβέρνησης, βρίσκεται η παραχώρηση των Λιμανιών μας σε ξένους επενδυτές και αμέσως μετά ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, όλα λοιπόν τα βγάζουν στο σφυρί. Απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική πολιτική οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται σθεναρά. Υπερασπίζουν τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, υπερασπίζουν σταθερά την Εθνική και Κοινωνική περιουσία. Ο σημερινός συντονισμός του αγώνα είναι μόνο η αρχή. Όσες υπογραφές και αν βάλει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάμψει την αντίστασή μας, θα παρεμβαίνουμε διαρκώς και θα δημιουργούμε όρους ανατροπής αυτών των απαράδεκτων συμφωνιών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    Σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Paribas, Citibank, Ελληνική Τράπεζα, American Express και Κύπρου, με κύριο αίτημα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

    Η ΟΤΟΕ, πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας την παρέμβαση της κ. Πετραλιά για την υπογραφή από τις τράπεζες των κλαδικών συμβάσεων.

    Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το κτίριο της Εθνικής στην πλατεία Κοτζιά όπου μέλη της ΟΤΟΕ εκδήλωσαν την πρόθεση να παραστούν στη συνέλευση των μέτοχων.

    Λόγω της φορτισμένης κατάστασης επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι.

    Μετά από συνεννοήσεις με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επετράπη η συμμετοχή της στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

    Για πρωτοφανή αντιμετώπιση με ΜΑΤ, χημικά και προπηλακισμούς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ μετά την παράδοση ψηφίσματος. Ο κ. Κούκος δήλωσε ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης αλλιώς οπούς είπε θα είναι υπόλογος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ-ΟΤΟΕ Αχιλλέας Μυλωνόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι θα πρέπει να πάρουν θέση όλοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. "Θέλουν να μας πάνε σε ατομικές συμβάσεις, όμως οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν για μας κόκκινη γραμμή", τόνισε.

    Φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έκαναν πορεία στη Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο-πλαίσιο της ανωτάτης εκπαίδευσης, ενώ οι πρώτοι αντιδρούν και στη διενέργεια των πρυτανικών εκλογών.

    Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ και Ολυμπιακή, τετράωρη στάση εργασίας, πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ προβλήματα υπάρχουν στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιριών λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη στάση εργασίας.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν ακυρώσει 40 δρομολόγια ενώ έχουν αλλάξει ώρα αναχώρησης σε 24 δρομολόγια. Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210-966 66 66 και 801-11-44 444

    Η Aegean Airlines ακύρωσε 28 πτήσεις, ενώ άλλαξε ώρα αναχώρησης σε 52 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες: 801 11 20000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό).

    Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

    Ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοικαι στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συγκέντρωση έξω από το λιμάνι παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία εργαζομένων από το λιμάνι του Πειραιά.

    Την αντίθεσή του στην παραχώρηση δραστηριοτήτων των λιμανιών και στο σχετικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με πολυεπίπεδες δράσεις και στο τέλος θα νικήσουμε", πρόσθεσε.

    "Ο δημόσιος πλούτος δεν πρέπει να φύγει από τον έλεγχο του δημοσίου. Βάζουμε την κόκκινη γραμμή", ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, Αντώνης Μπιρμπιλής.

    Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    [02] Οικονομία

    Ανεστάλη η απεργία έως τις 24/10

    Στους δρόμους τα φορτηγά

    15/5/2008 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 6:02:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2008 αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης, με οριακή πλειοψηφία, απευθύνοντας ωστόσο προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από το απόγευμα τα φορτηγά αυτοκίνητα αποχωρούν από τα σημεία των εθνικών οδών όπου είναι σταθμευμένα και από το βράδυ ξεκινούν τα δρομολόγιά τους. Η απεργία των αυτοκινητιστών δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς. Ήδη, η αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά. Εκτιμάται ωστόσο ότι μέχρι το Σάββατο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

    Κανονικά γίνεται πλέον και ο ανεφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων το βράδυ της Τετάρτης για αναστολή της απεργίας τους -με 43 ψήφους υπέρ και 29 κατά- κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η αγορά των καυσίμων θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ έμφαση θα δοθεί στην Περιφέρεια.

    Δυσπιστία από το ΠΑΣΟΚ

    "Η Κυβέρνηση, απ' ό,τι φαίνεται, προχωρά σε διαπραγματεύσεις, μετά από τόσες ημέρες, με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων με έναν επιπόλαιο τρόπο. Προχωρά, απ ότι φαίνεται, στη συμφωνία για την κατάργηση των περιορισμών που υφίστανται στους εθνικούς δρόμους και τα τούνελ", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.

    Ο κ. Σηφουνάκης υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν προβεί στους περιορισμούς αυτούς, λόγω του μεγάλου αριθμού οδικών ατυχημάτων και επεσήμανε ότι "η επαναφορά τους και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους θα είναι καταστροφική για την ασφάλεια των πολιτών".

    [03] Οικονομία

    Κόντρα για την ακρίβεια

    15/5/2008 4:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δεκάδες είναι τα προϊόντα που έχουν πάρει ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα μετά και την ξέφρενη κούρσα της τιμής του πετρελαίου. Το ζήτημα της ακρίβειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης, με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την πρόοδο εφαρμογής των 41 μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, με τον κ. Φώλια να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση συντονισμένα και με στρατηγική, προσπαθεί να νοικοκυρέψει την αγορά, την ώρα που στην παγκόσμια οικονομία οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εντονότατες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την σημερινή εικόνα ωστόσο τα 41 μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποδώσουν στην πορεία του χρόνου Από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση τιμών των αγαθών της τελευταίας τετραετίας.

    Ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων

    Την ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας ζήτησε ο Πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και τον υφυπουργό Γ. Βλάχο.

    Ο Πρωθυπουργός, είπε ο κ. Φώλιας, ενημερώθηκε για την πρόοδο της εφαρμογής της δέσμης των 41 μέτρων, εκ των οποίων ήδη 18 εφαρμόζονται.

    "Ο αγώνας για το νοικοκύρεμα στην αγορά, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του καταναλωτή ότι μπορεί να εμπιστεύεται τα προϊόντα και τις τιμές είναι συνεχής. Είναι αγώνας μαραθώνιος, είναι καθημερινή προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα", υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέροντας επίσης ότι την Τετάρτη είχε συνεργασία με τη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, για θέματα που άπτονται των 41 μέτρων και είναι κοινής αρμοδιότητας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αποδοτικότητα των 41 μέτρων, δήλωσε ότι συνολικά για την ακρίβεια η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη, ωστόσο ανέφερε ότι η προσπάθεια με αυτά τα μέτρα εντατικοποιήθηκε .

    "Τα μέτρα εφαρμόζονται. Αποδίδουν σε ένα βαθμό και θα συνεχίσουν να αποδίδουν ακόμα περισσότερο", επισήμανε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε επίσης ότι στη σημερινή ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν τιμές διατίμησης και τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να κάνει μια χώρα είναι να ενισχύει τους ελέγχους και να προσπαθεί να αποτρέπει τους κερδοσκόπους

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη μείωση τιμών αγαθών και υπηρεσιών, που, όπως είπε, έχουν αυξηθεί αδικαιολόγητα και αθέμιτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εφαρμόζοντας τα μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για "αυξήσεις που οφείλονται στην ασυδοσία, την αφελή αντίληψη ότι η αγορά ρυθμίζεται από μόνη της και την απληστία που διακρίνει ορισμένους επιχειρηματίες" και πρόσθεσε ότι "όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές στην Ελλάδα να ανέβουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το 88% στο 98% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με δομικό πληθωρισμό 30% υψηλότερο στην Ελλάδα απ ό,τι στην Ευρωζώνη".

    Μποϋκοτάζ κατά της ακρίβειας

    Σε μποϋκοτάζ κατά της ακρίβειας έχουν καλέσει σήμερα η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και άλλες καταναλωτικές Ενώσεις, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά και να αντισταθούν με αυτό τον τρόπο στη νοθεία των προϊόντων και στην κερδοσκοπία.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι υποστηρίζει το μποϋκοτάζ που έχουν κηρύξει οι καταναλωτικές οργανώσεις για σήμερα, γιατί αναδεικνύει την υπευθυνότητα και τη δύναμη που έχει ο καταναλωτής στην αγορά, προσθέτοντας ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής διασφαλίζει την καλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και τα συμφέροντά του.

    [04] Οικονομία

    Συμφωνία για τον ΟΤΕ

    "Ισχυρό δικαίωμα βέτο"

    15/5/2008 4:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 5:59:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Μετά την ψήφισή της από τη Βουλή θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για τον ΟΤΕ. Απαιτείται, επίσης, η κύρωσή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Deutsche Telekom και τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Γερμανίας. Η τιμή στην οποία ο γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών θα αγοράσει ένα επιπλέον 3% του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο, ορίστηκε στα 29,75 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα για το δημόσιο ξεπερνούν τα 440 εκατομμύρια ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά έχει δικαίωμα βέτο σε κάθε στρατηγική επιλογή του ΟΤΕ τόνισε σήμερα, Πέμπτη,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος σημειώνοντας με έμφαση πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

    Συμφέρουσα χαρακτήρισε και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης τη συμφωνία, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους εργαζόμενους, που θα έχουν όπως είπε καλύτερες εργασιακές προοπτικές. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία, με την οποία ο Οργανισμός ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε ότι το 66% του ΟΤΕ το είχε ήδη πουλήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρούν έντονα, ενώ πυρά δέχεται η Κυβέρνηση για τη συμφωνία από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και θα κληθεί να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου ότι "κάποιος θα πάει στη φυλακή". Για "συμφωνία απόλυτης παράδοσης του ΟΤΕ" έκανε λόγο ο ΣΥΝ.

    [05] Μ. Ανατολή

    Συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    Πολιτική διέξοδος στο Λίβανο

    15/5/2008 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Αποτελεσματική ήταν η συμφωνία των δύο αντίπαλων στρατοπέδων στο Λίβανο, με σημεία σύγκλισης τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και νέο εκλογικό νόμο. Με βάση τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε, θα εκλεγεί στην προεδρία ο επικεφαλής του λιβανικού στρατού, στρατηγός Μισέλ Σλεϊμάν, ενώ οι δύο αντίπαλες πλευρές, η αντισυριακή πλειοψηφία και η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν διάλογο. Παράλληλα θα απομακρυνθεί το στρατοπέδου της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στο κέντρο της Βηρυτού από το Νοέμβριο του 2006, ενώ θα ανοίξουν όλοι οι δρόμοι προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από διήμερες συνομιλίες με υπουργική αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπεν Γιάσεμ Αλ-Θάνι.

    [06] Κοινωνία

    Στο κέντρο της Αθήνας

    Φοιτητική διαδήλωση

    15/5/2008 6:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διαδήλωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην Αθήνα φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ ορισμένες σχολές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Αντίστοιχες συνελεύσεις πραγματοποιούνται και σε μη κατειλημμένες σχολές, με θέμα τη συνέχιση ή όχι των φοιτητικών κινητοποιήσεων, καθώς και τη μορφή που θα έχουν, κατά του νόμου-πλαίσιο.

    [07] Κόσμος

    Και το καθεστώς διοργανώνει...δημοψηφίσματα

    Η Μιανμάρ μετράει τις πληγές της

    15/5/2008 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Ναργκίς, που έπληξε τη Μιανμάρ στις 3 Μαΐου, με τα νεώτερα στοιχεία να κάνουν λόγο για 43.318 νεκρούς και τους 27.838 αγνοούμενους, ενώ 1403 είναι οι τραυματίες. Σε ανακοινώσεις του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, μειώνεται σταθερά ο αριθμός των αγνοουμένων, με ταυτόχρονα αύξηση του αριθμού των νεκρών. Τα προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω της έλλειψης διάθεσης συνεργασίας του τοπικού καθεστώτος με τη διεθνή κοινότητα παραμένουν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αρχές της Μιανμάρ, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης που περνάει η χώρα να κάνουν δημοψήφισμα για την έγκριση νέου Συντάγματος, ανακοινώνοντας και ποσοστό αποδοχής του 92%. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ αποφάσισε κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου δωρητριών χωρών.

    [08] Υγεία

    Κοντά στην παρασκευή εμβολίου οι επιστήμονες

    Ελπίδες για την εξάλειψη της μηνιγγίτιδας

    15/5/2008 6:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 6:23:09 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πιο κοντά στην παρασκευή εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφή της νόσου, βρίσκονται οι επιστήμονες. Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ήταν απολύτως επιτυχή τα τεστ που έκαναν σε 150 βρέφη, χωρίς παρενέργειες, γεγονός που τους κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί να νικηθεί ο ιός. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 80 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από μηνιγγίτιδα Β, και μάλιστα μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, πριν προλάβουν να δεχθούν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και η ανακάλυψη ενός εμβολίου ήταν για δεκαετίες μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επιστημόνων.

    Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο από αυτήν την φλεγμονή που προσβάλλει τις μεμβράνες του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος "η ανακάλυψη αυτού του εμβολίου θα οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη της μηνιγγίτιδας από τους αρρώστους μας. Όπως εξαφανίστηκε η διφθερίτιδα, έτσι θα εξαφανιστεί και η μηνιγγίτιδα τα προσεχή χρόνια." Ωστόσο, " δεν πρέπει να περιμένουμε να έχουμε τελικά αποτελέσματα πριν περάσουν 2 με 3 χρόνια" διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Η αρχή για την προστασία από το φονικό βακτήριο έγινε με την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου εμβολίου σε 150 μωρά. Η εταιρία Νοβάρτις ανέλυσε 85 διαφορετικά στελέχη της μηνιγγίτιδας Β και παρασκεύασε το συγκεκριμένο εμβόλιο υπό την ονομασία "ΜενΜπι" που περιέχει τα κατάλληλα αντιγόνα.

    Τα παιδιά δέχθηκαν το αντίσωμα σε 4 αλλεπάλληλες δόσεις στον δεύτερο, τέταρτο, έκτο και δωδέκατο μήνα της ζωής τους.

    Η αντίδραση του εμβολίου ελέγχθηκε για τρία στελέχη της μηνιγγίτιδας Β και αυτή κυμαινόταν σε ποσοστά από 85 έως 96% μετά την τρίτη δόση και σε ποσοστά 93 έως 100% μετά και την τελευταία δόση.

    Οι επιστήμονες θεωρούν τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά, αλλά στο προσεχές διάστημα θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άλλα στελέχη του βακτηρίου.

    [09] Κοινωνία

    Αρνήθηκε τις κατηγορίες

    Απολογία Μπουρμπούλια

    15/5/2008 5:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται για συμμετοχή της στο παραδικαστικό κύκλωμα, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Στην απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η πρώην ανακρίτρια, τόνισε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν πήρε χρήματα από κανέναν για να κάνει τη δουλειά της και ότι δεν υπήρξε ανέντιμη. Η κατηγορουμένη, ισχυρίστηκε ότι στοχοποιήθηκε σκόπιμα για επικοινωνιακούς λόγους από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ήθελε να ισχυροποιηθεί στη θέση της και τόνισε ότι όλος ο θόρυβος για το παραδικαστικό κύκλωμα δημιουργήθηκε για να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου στους δικαστές με στόχο να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Επίσης υποστήριξε ότι έφυγε για το Παρίσι από φόβο όταν εκδόθηκε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης χωρίς να έχει προηγουμένως κληθεί σε απολογία, ενώ όπως ανέφερε, βρέθηκε κατηγορούμενη γιατί ήταν ανακρίτρια στην υπόθεση του Χρηματιστήριου και έδωσε αφορμή με μια εξωσυζυγική σχέση με ακατάλληλο άνθρωπο, στον ακατάλληλο χρόνο. Τέλος, υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να ελέγχεται για ποινικά, αλλά ίσως μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα. Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων.

    [10] Euro 2008

    Η Αλ Κάϊντα απειλεί με επιθέσεις

    15/5/2008 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το δίκτυο της Αλ Κάιντα απειλεί να οργανώσει επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Euro 2008 τον επόμενο μήνα στην Αυστρία και την Ελβετία, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ελβετικής αστυνομίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ελβετική εφημερίδα La Liberte.

    "Το Euro 2008 αποτελεί στόχο στον οποίο έχει αναφερθεί το ισλαμικό τρομοκρατικό δίκτυο. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση", δήλωσε ο Γιουργκ Μπίλερ, στέλεχος της υπηρεσίας ανάλυσης και πρόληψης της ελβετικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

    Ο αξιωματούχος αναφερόταν στις απειλές για επιθέσεις που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ισλαμικές ιστοσελίδες στο Ιντερνετ, όπως είχε συμβεί και με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία το 2006.

    "Εχουμε προετοιμασθεί για κάθε ενδεχόμενο", είπε.

    [11] Κοινωνία

    Τριπλό φονικό στην Αχαρνών

    15/5/2008 3:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες του τμήματος δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για το τριπλό φονικό που έγινε στις 10.30, το βράδυ της Τετάρτης, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, οι δράστες, πιθανότατα Αλβανοί, σταμάτησαν με αυτοκίνητο στην οδό Αλκιβιάδου 48 και μπήκαν με πιστόλια στα χέρια, σε καφενείο που συχνάζουν αλλοδαποί. Φαίνεται ότι γνώριζαν τους υποψήφιους στόχους τους, αφού χωρίς καθυστέρηση άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, ενώ το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο.

    Οι σφαίρες πέτυχαν στο κεφάλι στο στήθος και την κοιλιά δύο Αλβανούς, αλλά και έναν Ρουμάνο που καθόταν σε άλλο τραπέζι στο πίσω μέρος του καφενείου. Ο Ρουμάνος πιθανότατα έγινε κατά λάθος στόχος των δραστών.

    Μέσα στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε οι δύο ένοπλοι δράστες βγήκαν στο δρόμο, πήραν το αυτοκίνητό τους και εξαφανίστηκαν.

    Λίγο αργότερα η περιοχή γέμισε από περιπολικά και οχήματα της Ασφαλείας, που άρχισαν μαζικές προσαγωγές, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι μέχρι στιγμής.

    Κατά την αστυνομία, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μαφιόζικο προσχεδιασμένο έγκλημα με άγνωστα κίνητρα, που αποδίδονται πάντως, σε διαφορές ατόμων, στο χώρο του ξενόφερτου υποκόσμου.

    [12] Πολιτική

    Σύσταση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό

    Σύσκεψη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

    15/5/2008 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 4:55:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης υπό τον Κώστα Καραμανλή θα ελέγχει εφεξής τις δαπάνες των φορέων που αφορούν την Υγεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους κυρίους Αλογοσκούφη, Αβραμόπουλο και Πετραλιά για την πορεία του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολιτική "νοικοκυρέματος", με απώτερο στόχο την οικονομία κλίμακας και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας που μας έφερε το παρελθόν. Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες ενός πιο λειτουργικού, πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος επίσης σε νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου που προχωρούν σε ολόκληρη τη χώρα και στην ανανέωση του εξοπλισμού των ελληνικών νοσοκομείων.

    Ο υπ. Υγείας πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις προσωπικού προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη 6.500 νοσηλευτές έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και η πρόσληψη των υπόλοιπων 6.000.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο τομέας Υγείας που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε "τέτοιο θέμα δεν τίθεται σε αυτή τη φάση".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποφασίστηκε να συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή που θα συντονίζει τα θέματα μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, γιατί όπως τόνισε, υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία. Πρώτη προτεραιότητα είπε, είναι η διαφάνεια, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Όλοι οι φορείς και οι ασφαλιστικοί και της Υγείας θα υποβάλλουν στην επιτροπή προϋπολογισμούς και ισολογισμούς και θα γίνεται τακτική παρακολούθηση αυτών των οικονομικών καταστάσεων και εξελίξεων γιατί αυτοί οι τομείς χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [13] Κοινωνία

    Για το νοθευμένο ηλιέλαιο

    Διευρύνονται οι έλεγχοι

    15/5/2008 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 5:51:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποφανθεί το Γενικό Χημείο του Κράτους για την επικινδυνότητα του νοθευμένου ηλιέλαιου που αποσύρεται από την αγορά. Το "σαφάρι" των αρμοδίων υπηρεσιών συνεχίζεται, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ήδη δεσμευτεί τα 2/3 της επίμαχης παρτίδας. Εκτός από τα μπουκάλια με το επίμαχο ηλιέλαιο, ελέγχονται και έτοιμα τρόφιμα. Η Κυβέρνηση, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για πλημμελή προστασία του καταναλωτικού κοινού, διαβεβαιώνει ότι θα καταλογιστούν τυχόν ευθύνες και θα καταγραφούν οι αδυναμίες στο σύστημα ελέγχων.

    Εν τω μεταξύ, την αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας που εισήγαγε το νοθευμένο ηλιέλαιο ζήτησε με εισήγησή του ο ΕΦΕΤ. Δεν αποκλείει πάντως ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ το ενδεχόμενο να έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προϊόντα που περιέχουν μολυσμένο ηλιέλαιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για αποσιώπηση, παραπληροφόρηση και συγκάλυψη γύρω από τη διατροφική κρίση με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

    Ανακαλούνται προϊόντα

    Σε συνέχεια των σχετικών ελέγχων, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει τα κάτωθι:

    1. Η αποσυρόμενη μαγιονέζα Kraft, σε γυάλινο δοχείο (250g, 500g, 750g, 1000g), με ημερομηνία λήξης από 29/12/2008 μέχρι 01/02/2009, είναι η Kraft Regular

    2. Ανακαλούνται επίσης, ηλιέλαια της επιχείρησης Β. Στεφανούρης Α.Ε. με εμπορική ονομασία "Ηλιέλαιο Στεφανούρη", 1, 2 και 5lt με ημερομηνίες λήξεως 03/2010 και 04/2010.

    Παρακαλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

    Επίσης, από έλεγχο που πραγματοποίησε την Τετάρτη κλιμάκιο της Περιφερειακής Δ/νσης Αττικής σε υποκατάστημα της επιχείρησης "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει προβεί από 13.05.08 σε προσωρινή προληπτική απόσυρση όλων των ηλιελαίων ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικότητας "ΑΒ", χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τον ΕΦΕΤ.

    Τα προϊόντα που επιχείρηση αποσύρει προσωρινά και προληπτικά είναι: Ηλιέλαιο ΑΒ (3 & 5 lt), Ηλιέλαιο DEMO (1, 2, 5 & 10 lt), Ηλιέλαιο VIVO (1, 2, 5 & 10 lt), Ηλιέλαιο VEGOLA (3 & 5 lt).

    Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.

    Σημειώνεται τέλος, ότι το ανακαλούμενο ηλιέλαιο ραφινέ "Αγρότης", συσκευασίας 10 λίτρων, της επιχείρησης "Ε. ΓΡΑΨΑΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ" έχει ημερομηνία λήξεως 12/2008.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ΑΕΚ παρουσίασε τον Γιώργο Δώνη

    15/5/2008 3:52:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ παρουσίασε σήμερα επίσημα στους εκπρόσωπους του Τύπου τον νέο τεχνικό της ομάδας, Γιώργο Δώνη. Η παρουσίαση του Έλληνα προπονητή έγινε στο Ο.Α.Κ.Α. από τον πρόεδρο του "Δικέφαλου", Ντέμη Νικολαϊδη ο οποίος προλογίζοντάς τον δήλωσε πως «η ζωή είναι περίεργη, καθώς ο Μάρκος που είναι στο τμήμα σκάουτινγκ, ο Γιώργος κι εγώ αποτελούμε μια τριάδα που κάποτε ήμασταν συμπαίκτες, κι αυτό το βλέπω θετικό».

    Από την πλευρά του, ο Δώνης ανέφερε πως αυτή ήταν «η καλύτερη επιλογή για την καριέρα μου, ήταν μια απόφαση πολύ σημαντική για τη ζωή μου. Άφησα κάτι που αγάπησα πάρα πολύ (σ.σ. Λάρισα) αλλά νομίζω ότι έφυγα στο καλύτερο σημείο. Ήρθα στην ΑΕΚ με στόχο να δουλέψουμε σε βάθος, να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να κατακτήσουμε τίτλους».

    Είδηση δεν βγήκε από τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ αρνήθηκε να πει οτιδήποτε είχε σχέση με τις μεταγραφές. Στις απαντήσεις του έδειξε αρκετά σίγουρος για το πλάνο που έχει στο μυαλό του, δεν "κρύφτηκε" πίσω από το τετριμμένο "πρώτα να γίνουμε ομάδα", αντίθετα "βγήκε μπροστά" και τόνισε πως "στόχος μας είναι να παίζουμε καλή μπάλα και οι τίτλοι". Μίλησε ειδικά για το Ριβάλντο τονίζοντας ότι "θα προσπαθήσουμε να του δημιουργήσουμε τη διάθεση να προσφέρει αυτά που μπορεί", ενώ επισήμανε πως η υπόθεση Ευρώπη τον ενδιαφέρει πάρα πολύ.

    "Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και χαρούμενος που με τους συνεργάτες μου αναλαμβάνουμε μία ομάδα με την ιστορία και τη δυναμική της ΑΕΚ. Ξέρω ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και το κίνητρο είναι υψηλό. Έχω όμως διάθεση για σκληρή δουλειά, ξέρω τι με περιμένει, αλλά είμαι αισιόδοξος. Ήταν μία απόφαση πολύ σημαντική για τη ζωή μου, ανεξάρτητα από το ότι ήταν άκρως ικανοποιητική οικονομικά. Άφησα κάτι που αγάπησα πολύ (σ.σ. Λάρισα), αλλά θεωρώ ότι έφυγα στο καλύτερο σημείο. Μου αρέσει να διεκδικώ και να κάνω πράγματα, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου κι έτσι έχω μάθει να προχωρώ. Ο τρόπος συμπεριφοράς και λειτουργίας των ανθρώπων της ΑΕΚ με έφεραν εδώ και νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την καριέρα μου". Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του νέου προπονητή της Ένωσης κι ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

    -Για το αν ο πρώτος στόχος του θα είναι να δουλέψει... σε βάθος, να γίνει μια καλή ομάδα που θα επιστρέψει στους τίτλους ή ήρθε η ώρα για το πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια...

    "Συνδυασμός και των δύο. Να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, που θα το ευχαριστιόμαστε όλοι και ο κόσμος και το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η κατάκτηση τίτλων".

    -Για την φιλοσοφία του και τι θα δει ο κόσμος από τη νέα ΑΕΚ

    "Κυρίαρχο σημείο θα είναι το 4-3-3 και το 4-4-2 σε ρόμβο. Να είναι κυρίαρχη η ομάδα μέσα στο γήπεδο, να έχει σωστό passing game, καλή ανάπτυξη από τον άξονα και τα άκρα."

    -Για τη γνώμη που σχημάτισε από την ομάδα που παρακολούθησε τελευταία.

    "Έχω τη δική μου φιλοσοφία. Σαν ομάδα διαθέτει αξιόλογο υλικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίζω καλά την ελληνική πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη."

    -Για το αν ζητάει πίστωση χρόνου.

    "Εμείς θα δουλέψουμε για να έρθουν τα αποτελέσματα. Δεν ζητάω κάτι παραπάνω."

    -Για το αν έχει συζητήσει με το Λυμπερόπουλο, μετά τα σενάρια που τον θέλουν να φεύγει για το εξωτερικό.

    "Δεν θα πω τίποτα για τον προγραμματισμό της ομάδας. Όλα θα τα μάθετε στη συνέχεια."

    -Για το αν θέλει πάρα πολύ το πρωτάθλημα.

    "Αν παίζουμε καλά, θα έρθουν και οι τίτλοι."

    -Για τα συμπεράσματα που έχει βγάλει για το υπάρχων δυναμικό της ΑΕΚ.

    "Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Το υλικό είναι αρκετά αξιόλογο."

    -Για το αν έχει στο μυαλό του, μέσω της ΑΕΚ, να κάνει το βήμα στο εξωτερικό, όπως έχει πει ο ίδιος σε παλιότερες δηλώσεις του.

    "Αυτό που θέλω μόνο είναι να πετύχω στην ΑΕΚ. Δεν έχω τίποτα άλλο στο μυαλό μου."

    -Για το μπάτζετ που θα διατεθεί στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

    "Τα πράγματα σε μεταγραφικό επίπεδο προχωρούν πολύ καλά."

    -Για το ρόστερ της ομάδας και με πόσους παίκτες θέλει να δουλεύει.

    "Θα το δούμε αυτό μέσα από την προετοιμασία. Εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όλους τους παίκτες και τους δανεικούς σε άλλες ομάδες προκειμένου να καταλήξουμε στον ικανοποιητικό αριθμό."

    -Για το που "πονάει" η ομάδα περισσότερο.

    "Έχω ενημερώσει τη διοίκηση, δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω."

    -Πότε έγινε η πρώτη επαφή και πότε συμφώνησε με την ΑΕΚ.

    "Πρώτα το έμαθα από τον κ. Πηλαδάκη. Ό,τι η ΑΕΚ ήρθε σε επαφή μαζί του μετά την απομάκρυνση του κ. Φερέρ. Τότε δεν μπορούσα ν αφήσω με τίποτα την ομάδα μου. Μετά έγινε νέα επαφή και συμφωνήσαμε να τα πούμε ξανά μετά τη λήξη της σεζόν. Πήρα την απόφασή μου μετά την τελευταία αγωνιστική."

    -Για το στιλ παιχνιδιού που του αρέσει κι αν έχει κάποια ομάδα ως πρότυπο.

    "Για μένα δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο το σύστημα μίας ομάδας. Ο προπονητής πρέπει να έχει ηγετική προσωπικότητα, να δουλεύει σωστά και να ξέρει πως να χειρίζεται τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και τις καταστάσεις στ αποδυτήρια. Να ξέρει πως να χειρίζεται καταστάσεις μετά από νίκες και κυρίως μετά από άσχημα αποτελέσματα. Δεν είμαι από αυτούς που αντιγράφουν. Προσπαθώ να προχωράω μπροστά."

    -Για το αν η πίεση που υπάρχει στο κόσμο για τον τίτλο θα επιδράσει θετικά ή αρνητικά.

    "Είμαι συνειδητοποιημένος τι με περιμένει κι αν δεν άντεχα αυτή την πίεση θα έκανα άλλο επάγγελμα."

    -Για το ρόλο που παίζει ο κόσμος.

    "Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν μπορείς να έχεις μεγάλη ομάδα αν δεν έχεις μεγάλο κόσμο. Γνωρίζω τη συμπεριφορά του κόσμου και μέσα από το καλό ποδόσφαιρο θα προσπαθήσουμε να τους έχουμε μόνιμα κοντά μας."

    -Για το προπονητικό κέντρο.

    "Έχω τη διαβεβαίωση της διοίκησης ότι μέσα στην επόμενη σεζόν θα έχουμε το δικό μας προπονητικό κέντρο."

    -Για το αν υπάρχει περίπτωση να πάρει παίκτη από τη Λάρισα.

    "Η Λάρισα διαθέτει αξιόλογους παίκτες. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για τις μεταγραφές."

    -Για τους συνεργάτες του.

    "Πρώτος βοηθός μου θα είναι ο Μάκης Αγγελίνας, δεύτερος ο Μίοντραγκ Μένταν, οι Γεωργίτσας, Κέζος θα είναι οι γυμναστές και ο Σουίτσα ο προπονητής τερματοφυλάκων."

    -Για το αν οι μεταγραφές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας.

    "Μπορεί και να δεις κάτι στη διάρκεια της προετοιμασίας που να χρειαστεί να το καλύψεις. Όλα είναι ανοιχτά."

    -Για το αν η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο.

    "Για μένα ισάξιο ρόλο με το πρωτάθλημα. Οι μεγάλες ελληνικές ομάδες θα πρέπει να βάλουν στόχο τους κάποια στιγμή έναν ευρωπαϊκό τελικό. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να κάνουμε καλή ομάδα και να πάμε όσο γίνεται πιο ψηλά στο κύπελλο UEFA."

    -Για τη ψυχολογία που έχει η ομάδα μετά τη λήξη των πλέι οφ.

    "Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη ν αλλάξουν κάποια πράγματα. Πρώτα πρέπει να μάθουμε ο ένας τον άλλο. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν με φοβίζει καθόλου."

    -Για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί το θέμα Ριβάλντο, μετά την παραμονή του στην ΑΕΚ.

    "Αποτελεί μεγάλη τύχη για ένα νεαρό προπονητή να συνεργάζεται με μία προσωπικότητα σαν τον Ριβάλντο. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να του δημιουργήσουμε τη διάθεση να ευχαριστιέται την προπόνηση και κατ επέκταση το παιχνίδι και το ρόλο που θα έχει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.".

    -Για την διαφαινόμενη ισχυροποίηση του Παναθηναϊκού και την κυριαρχία του Ολυμπιακού στην Ελλάδα την τελευταία 12ετία.

    "Δεν με τρομάζουν, ούτε φοβάμαι κάτι ιδιαίτερα. Θα έλεγα ότι δεν με απασχολούν καθόλου."

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος εποχής για Κασναφέρη

    15/5/2008 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γιώργος Κασναφέρης αποφάσισε να «κρεμάσει την σφυρίχτρα του» και ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Καυτανζόγλειο, ανάμεσα στον Αρη και τον Ολυμπιακό, θα είναι ο τελευταίος αγώνας στην πλούσια καριέρα του.

    Ο διεθνής διαιτητής από τον Σύνδεσμο Αθηνών, γνωστοποίησε την απόφαση του στην ΕΠΟ, με σχετική επιστολή, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Πιστεύοντας ότι έφτασα στο αποκορύφωμα της διαιτητικής μου καριέρας, θεωρώ ότι το Σάββατο 13/05/2008 μαζί με το σφύριγμα λήξης του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας έφτασε η κατάλληλη στιγμή ολοκλήρωσης της διαιτητικής μου σταδιοδρομίας. Κρίνω ότι, κατόπιν ώριμης σκέψης, η απόφαση αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη για να αφήσει σ΄ εμένα και σ΄ αυτούς που με πίστεψαν-στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια μια θετική εικόνα για την όλη παρουσία μου στο χώρο», αναφέρει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο Κασναφέρης.

    [16] Την 1η μέρα δοκιμών στο Paul Ricard

    Ταχύτερος ο Hamilton

    15/5/2008 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Όλες οι ομάδες της Formula 1 ξεκίνησαν την Τετάρτη δοκιμές στην πίστα του Paul Ricard στη Γαλλία. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν 3 μέρες και η επιλογή της πίστας έγινε γιατί παρέχει τη δυνατότητα επιλογής σχεδίασης ώστε να γίνουν δοκιμές για το Monaco αλλά και το Montreal στην καλύτερη δυνατή προσομοίωση. Το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης μέρας δοκιμών ήταν ότι σχεδόν όλες οι ομάδες παρουσίασαν νέα αεροδυναμικά βοηθήματα αφού ετοιμάζονται για το Monaco, έναν από τους αγώνες στον οποίον τα αεροδυναμικά βοηθήματα παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Επίσης χαρακτηριστικό, ήταν ότι καμιά ομάδα δε χρησιμοποίησε δεύτερο μονοθέσιο ή πιλότο. Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο, ήταν ο μοναδικός που κατέβηκε από το 1:06 και ο πιλότος που συμπλήρωσε τους λιγότερους γύρους. Θέλει πολύ να επιστρέψει στις νίκες και ειδικά στο Monaco, που πέρσι δε δίστασε να δηλώσει πως μπορούσε να κερδίσει αλλά υπάκουσε στις εντολές της ομάδας του και δεν πίεσε τον Alonso.

    O Kimi Raikkonen ήταν ο δεύτερος ταχύτερος. Η Ferrari χρησιμοποίησε το κλασσικό ρύγχος στη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας και μόνο στην τελευταία δοκιμή της μέρας τοποθέτησε στο μονοθέσιο το νέο ρύγχος που χρησιμοποίησε στη Βαρκελώνη αλλά όχι στην Τουρκία. Ο Robert Kubica ακολούθησε στην 3η θέση αφήνοντας στην 4η θέση τον Mark Webber. Ο πιλότος της Red Bull ήταν ο ταχύτερος κατά την έναρξη των δοκιμών για να υποχωρήσει αργότερα στην 4η θέση που είναι όμως πολύ καλή για τη δυναμικότητα της ομάδας του. Ο Sebastian Vettel οδηγώντας την Toro Rosso STR3 ήταν αρκετά γρήγορος ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα δοκιμών στην 5η θέση. Το ντεμπούτο της STR3 καθυστέρησε μετά την έξοδο που είχε στις δοκιμές της Βαρκελώνης ο Vettel και αναμένεται να συμμετέχει κανονικά στο Monaco. O Nico Rosberg συμπλήρωσε τους περισσότερους γύρους (154) και ο ταχύτερος του τον έφερε στην 6η θέση.

    Για τη Honda οδήγησε ο Alex Wurz που δοκίμασε μια νέα εμπρός αεροτομή. Νέα πίσω αεροτομή δοκίμασε ο Timo Glock για λογαριασμό της Toyota ενώ πίσω από το τιμόνι επέστρεψε μετά από αρκετές εβδομάδες ο Tonio Liuzzi με τη Force India. Ήταν μπροστά από τον Luca di Grassi με τη Renault. Προβλήματα που οδήγησαν σε διακοπή των δοκιμών αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μέρας οι Vettel, di Grassi, Hamilton, Kubica και Glock. Οι δοκιμές συνεχίζονται την Πέμπτη σε σχεδίαση που θα επιτρέψει στις ομάδες να κάνουν δοκιμές για το Montreal.

    Οι χρόνοι της Τετάρτης στο Paul Ricard

    1

    Hamilton

    McLaren

    1:05.600

    84 γύροι

    2

    Raikkonen

    Ferrari

    1:06.098

    103 γύροι

    3

    Kubica

    BMW

    1:06.177

    124 γύροι

    4

    Webber

    Red Bull

    1:06.348

    93 γύροι

    5

    Vettel

    Toro Rosso

    1:06.372

    91 γύροι

    6

    Rosberg

    Williams

    1:06.571

    154 γύροι

    7

    Wurz

    Honda

    1:06.681

    131 γύροι

    8

    Glock

    Toyota

    1:06.936

    93 γύροι

    9

    Liuzzi

    Force India

    1:07.346

    106 γύροι

    10

    Di Grassi

    Renault

    1:07.430

    146 γύροι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2008 - 16:50:13 UTC