Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η απεργία
  • [02] Εγκρίθηκε η συμφωνία για τον ΟΤΕ
  • [03] Mιανμάρ: μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός
  • [04] Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνεχίζεται η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [06] Φιλικά προς το περιβάλλον απορριμματοφόρα
  • [07] Εντατικοί έλεγχοι για το ορυκτέλαιο
  • [08] "Να ενταχθεί στη μουσική οικογένεια της ΕΡΤ"
  • [09] Στην Ακρόπολη ο Αλέκος Αλαβάνος
  • [10] Στη Λάρισα ο Βαρθολομαίος
  • [11] Ατύχημα με σχολικό λεωφορείο
  • [12] Απειλή νέου κυκλώνα
  • [13] Σε αναμονή του δεύτερου δείγματος
  • [14] Τέλος ο Γκονζάλες από Παναθηναϊκό
  • [15] Δρόσος: "Δεν υπάρχει καμία ελπίδα"
  • [16] Ισοφάρισε το Μαρούσι τον Ολυμπιακό

    [01] Οικονομία

    Των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών

    Συνεχίζεται η απεργία

    14/5/2008 10:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 5:21:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζεται επ' αόριστον η απεργία των βυτιοφορέων και ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων, με 43 ψήφους υπέρ και 29 κατά. Νωρίτερα η Ομοσπονδία βυτιοφορέων είχε προτείνει την αναστολή των κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα κύκλοι του Υπουργείου Μεταφορών, απαντώντας στο αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων για αυξήσεις στα κόμιστρα πέραν του 5% που θα ισχύσουν από τις 19 Μαΐου, επισημαίνουν ότι επιπλέον αυξήσεις θα πυροδοτούσαν νέο κύμα ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων. Σε ό,τι αφορά στα θέματα περιορισμού κυκλοφορίας φορτηγών και βυτιοφόρων στις εθνικές οδούς πηγές του Υπουργείου Μεταφορών τονίζουν οτι τα όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι μία ισορροπημένη λύση για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και για την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και των μεταφορών.

    Η κατάσταση σήμερα στην αγορά και τις μετακινήσεις - ειδικά στην Αττική -είναι ελαφρά βελτιωμένη και οι ουρές στα πρατήρια λιγοστεύουν. Στη Θεσσαλονίκη λίγα πρατήρια διαθέτουν καύσιμα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει η περιφέρεια, ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα εντοπίζονται κυρίως στα κηπευτικά. Σε πολλά λιμάνια κάποια φορτηγά μετέφεραν ευπαθή προϊόντα σε ένδειξη καλής θέλησης. Εμφανείς είναι οι συνέπειες και στην ακτοπλοϊα. Χθες, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Συνέλευσης του ΣΕΒ προέτρεψε έμμεσα τους απεργούς να αναλογιστούν τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο από τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε στάση αναμονής

    Πρατήρια

    Οι ουρές στα πρατήρια λιγοστεύουν, 180 βυτιοφόρα εξυπηρετούν 250 με 300 πρατήρια της Αθήνας, ενώ μόνο 80 βυτιοφόρα την υπόλοιπη χώρα, ενώ δεν λείπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Παραμένουν τα προβλήματα στην περιφέρεια. Η αμόλυβδη πωλείται πάνω απο 1 ευρώ και 20 λεπτά. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πρατήρια σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Μιχάλη Κιούση, ο οποίος επιρρίπτει πλέον ευθύνες στους βυτιοφορείς. Ο κ. Κιούσης αναφέρθηκε και στην άνοδο των τιμών που παρατηρείται στα όποια βενζινάδικα καταφέρνουν να εφοδιάζονται με καύσιμα.

    Στην Κρήτη "στεγνά" παραμένουν τα περισσότερα πρατήρια, ενώ "μάχες" για λίγες σταγόνες δίνονται στις ουρές έξω από τα λιγοστά πρατήρια που ανεφοδιάζονται από τα βυτιοφόρα των εταιρειών.

    Προβλήματα στην αγορά

    Η αγορά του Ηρακλείου έχει ήδη αρχίσει να παραλύει καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα και κρέατα. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης διαμαρτύρεται για την κατάσταση, η οποία όπως υποστηρίζει τον οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

    Περίπου 10 πρατήρια εξυπηρετούν τους οδηγούς στην Αχαΐα, αλλά ξεκίνησαν τα προβλήματα στην αγορά, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ σταδιακά αδειάζουν τα ράφια σε σουπερμάρκετ.

    Σε Λάρισα και Βόλο η ταλαιπωρία συνεχίζεται αλλά σήμερα περισσότερα πρατήρια διέθεταν καύσιμα.

    Οι ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά - κυρίως στα κηπευτικά - είναι εμφανείς.

    Επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    Επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρατηρούνται απο την έλλειψη καυσίμων. Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει απο χθες το επιβατηγό πλοίο ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο για Δωδεκάνησα, το Σκιάθος ΕΞΠΡΕΣ στο Βόλο που εκτελεί το δρομολόγιο για Σποράδες και το Παναγιά Σουμελά στο λιμάνι της Καβάλας που πραγματοποιεί το δρομολόγιο για Λήμνο και Σαμοθράκη.

    Το πλοίο "Ιεράπετρα" το οποίο δεν είχε πραγματοποιήσει το δρομολόγιο του τη Δευτέρα, λόγω έλλειψης λιπαντικών, θα αναχωρήσει απο τον Πειραιά σήμερα στις 6 το απόγευμα για Μήλο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνη, Χάλκη και Ρόδο.

    Έως και την ερχόμενη Πέμπτη 15/5/2008 μειώνονται από 4 σε 3 τα δρομολόγια στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης. Σε κάθε περίπτωση οι επιβάτες πρέπει να επικοινωνούν με την ακτοπλοϊκή εταιρία ή το λιμεναρχείο προκειμένου να γνωρίζουν ενδεχόμενη αλλαγή στην ώρα αναχώρησης ή ακύρωση δρομολογίου.

    Προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν τα δρομολόγια των πλοίων που ακυρώθηκαν οφείλονται στην έλλειψη καυσίμων διέταξαν τα λιμεναρχεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    Κανονικά κινούνται τα αστικά και τα σχολικά λεωφορεία, τα ασθενοφόρα και τα άλλα οχήματα κοινωφελών οργανισμών αφού ανεφοδιάζονται από την αστυνομία και τον στρατό. Τα ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν πως έχουν επάρκεια καυσίμων για μία εβδομάδα.

    Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αλλά και των βυτιοφόρων ζητεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών.

    Η απεργία, σημειώνεται σε σχετικό διάβημα του Συνδέσμου, έχει, ήδη, πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς μεγάλος αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα τους, ενώ και στην βιομηχανία άρχισε να παρατηρείται έλλειψη πρώτων υλών.

    Την άμεση κατάργηση των περιορισμών στην απόκτηση βυτιοφόρων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων ζητάει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών ΔΧ βυτιοφόρων.

    [02] Οικονομία

    Εγκρίθηκε η συμφωνία για τον ΟΤΕ

    14/5/2008 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 6:41:55 μμ)

    Πηγή: NET-NET 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την τελική της έγκριση στην συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutche Telekom έδωσε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας εξέφρασαν ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής χατζηδάκης και ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα τεθεί σε ισχύ, μετά από την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο. Το ελληνικό δημόσιο, με την συμφωνία διατηρεί ισχυρά δικαιώματα βέτο για θέματα στρατηγικής σημασίας και ζητήματα εθνικής άμυνας και δημόσιας τάξης. Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική τόνισε ότι αυτή θα καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και θα ελέγχεται από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, θα εξαντλήσει κάθε κοινωνικό και θεσμικό μέσο για να αποτραπεί η διαδικασία εξαγοράς του Οργανισμού από την γερμανική εταιρία.

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, τονίζει ότι: "Το κεφάλαιο ΟΤΕ, που ξεκίνησε η ΝΔ και προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, έκλεισε τώρα από τη ΝΔ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν την ιδιωτικοποίηση και τις συνέπειες σε βάρος του λαού. Ο αγώνας συνεχίζεται για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών".

    "Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν αποφασίσει να καταστήσουν την Ελλάδα επαρχεία της Γερμανίας. Το ένα κόμμα έδωσε το αεροδρόμιο των Σπάτων στους Γερμανούς και το άλλο έδωσε τις επικοινωνίες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα δει αυτά, να τα αξιολογήσει και να αποφασίσει δεόντως την ημέρα που πρέπει.", ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Το θέμα του ΟΤΕ θα απασχολήσει την Πέμπτη τη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, στην ώρα του Πρωθυπουργού.

    [03] Κόσμος

    Πάνω από 38.000 νεκροί

    Mιανμάρ: μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

    14/5/2008 6:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 7:27:20 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Nέα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που δημιούργησε στις 3 Μαΐου ο κυκλώνας Ναργκίς, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κρατικό ραδιόφωνο της Βιρμανίας. Οι νεκροί έφτασαν τους 38.491, ενώ 27.838 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Στους 1.403 υπολογίζονται οι τραυματίες. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το μέχρι πού θα φτάσει ο τραγικός απολογισμός, αφού ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 100.000 νεκρούς, ενώ ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ, κάνει λόγο και για 200.000 νεκρούς, υπολογίζοντας με βάση τις εικόνες των οργανώσεων αρωγής. Εκφράζονται φόβοι και για νέο τυφώνα που μπορεί να χτυπήσει την περιοχή, ενώ η στάση του καθεστώτος της Μιανμάρ, συνεχίζει να δημιουργεί δυσκολίες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [04] Πολιτική

    Με αυτοδιοικητική χροιά

    Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    14/5/2008 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Από αναφορές σε στόχους ισχυροποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιορισμού της κεντρικής εξουσίας, χαρακτηρίστηκε το περιεχόμενο των παρεμβάσεων κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το σχετικό σχέδιο συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση περιλαμβάνει 12 ενότητες. Ειδική αναφορά έκανε ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας την ανάγκη: "Να υπάρξει ένα επιτελικό κράτος για τα ζητήματα άμυνας, εξωτερικών, δημόσιας ασφάλειας, δικαιοσύνης και οικονομίας, ισχυροί Δήμοι και αιρετός Περιφερειάρχης με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους. Για το ΠΑΣΟΚ είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας η διαχείριση των ΠΕΠ να δοθεί στον αιρετό Περιφερειάρχη και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο". Επίσης ο κ. Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Το παρελθόν και το παρόν της ΝΔ δεν αποτελούν εγγύηση και προοπτική για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, στο θέμα αυτό συγκρούονται δυο στρατηγικές εκείνη της ΝΔ που θέλει τον έλεγχο του κράτους με εκείνη του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει μια εναλλακτική στρατηγική για μια δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα".

    Δεν έλειψαν όμως και οι κεντρικές πολιτικές αναφορές, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, να τονίζει την αναγκαιότητα ακύρωσης των κυβερνητικών επιλογών και αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου: "Το ΠΑΣΟΚ είναι φορέας ευθύνης και αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για όλα τα ζητήματα και με τις προτάσεις αυτές στηρίζει τα μεσαία στρώματα και κυρίως τους αδύναμους που πλήττονται βαρύτατα από την πολιτική της ΝΔ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων του κόμματος, μιλώντας για την ανάγκη για ανανέωση και ενότητα.

    Αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων

    Ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αποτέλεσε έμμεση αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι: "H εικόνα που έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι μια μεταστροφή υπέρ του κόμματος που βρίσκεται πλέον σε μια διαδικασία ανάκαμψης που θα το οδηγήσει σε νίκη στις επόμενες εκλογές. Η πολιτική γίνεται με την κοινωνία και όχι με τις δημοσκοπήσεις".

    [05] Πολιτική

    Κόντρες για την παιδεία

    Συνεχίζεται η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

    14/5/2008 4:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σήμερα, Τετάρτη εξετάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία των δασών, διάταξη η οποία εκτιμάται ότι δεν θα ψηφιστεί, καθώς διαφωνούν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντίθετα αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ το άρθρο 57 που αφορά στην καθιέρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών. Μη αναθεωρητέο κρίθηκε το άρθρο 16 για την παιδεία καθώς ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ χθες, Τρίτη στη Βουλή.

    Αντιπαράθεση για το άρθρο 16

    Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέθεσε την Τρίτη στα πρακτικά της Βουλής το νόμο που είχε φέρει το 1996 το ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο προβλεπόταν η ίδρυση διεθνούς πανεπιστημίου με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με έδρα την Ολυμπία, και μάλιστα με την καταβολή διδάκτρων.

    Ο κ. Στυλιανίδης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ "φυγή λόγω εύθραυστων εσωκομματικών ισορροπιών", αναφέροντας ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που τον Ιούνιο του 1996 ως υπουργός Παιδείας πέρασε το νόμο για ίδρυση πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών ιδιωτικού δικαίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου ενώ εξέφρασε την ελπίδα έστω και την τελευταία στιγμή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει το θέμα.

    Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Για μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος έκανε λόγο ο Αλέκος Αλαβάνος: "Από μια άποψη σήμερα γίνεται η κηδεία της αναθεώρησης του άρθρου 16, με την έννοια ότι, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή, δεν συγκεντρώνονται 180 ψήφοι για την πολιτική της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Το άρθρο 16 τελικά ήταν και η αιτία για την οποία καταρρέει στην ουσία της όλη η συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ" είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία.

    [06] Κοινωνία

    Φιλικά προς το περιβάλλον απορριμματοφόρα

    14/5/2008 4:58:00 μμ

    Μετά το Βερολίνο, η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι οι πρώτες πόλεις στην Ευρώπη που αποκτούν οικολογικά απορριμματοφόρα. Τα δεκάεξι πρώτα οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων με κινητήρα φυσικού αερίου παραδόθηκαν στο Δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τέσσερα ίδια οχήματα παρέλαβε και ο Δήμος Πειραιάς. Τα απορριμματοφόρα παραδόθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" του Υπουργείου Ανάπτυξης που εντάσσεται στο Γ΄ ΚΠΣ.

    Αναμένονται και άλλα

    Τα απορριμματοφόρα παρέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του Υφυπουργού Εσωτερικών Αθανασίου Νάκου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται με τα νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, απορριμματοφόρα σε 34 δήμους σε όλη την Αττική.

    Η σχετική συμφωνία προβλέπει την παραλαβή από το Δήμο Αθηναίων ακόμη 16 νέων αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων με κινητήρα φυσικού αερίου.

    Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια συνολικά 106 απορριμματοφόρων σε Δήμους της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, αντικαθιστώντας τα παλαιά με αναλογία ένα καινούριο προς δύο παλαιά.

    Τα τελευταία θα διατεθούν σε επαρχιακούς δήμους που δεν έχουν κανένα απορριμματοφόρο και χρησιμοποιούν ανοιχτά φορτηγά.

    "Εκπροσωπώντας και το συνάδελφο και φίλο Παναγιώτη Φασούλα, θέλω να σας πω ότι νιώθω μεγάλη χαρά που είστε σήμερα εδώ και απολαμβάνουμε από κοινού την ικανοποίηση γι΄ αυτό το πολύ μεγάλο οικολογικό βήμα που ξεκινάει από τους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά." δήλωσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας έκανε λόγο για μια οικολογική παρέμβαση ευαισθησίας που αγκαλιάζεται από την αυτοδιοίκηση της χώρας και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι περιβαλλοντικές λύσεις κοστίζουν, αλλά αυτό το κόστος είναι βραχυπρόθεσμο. Μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται, κάνουμε το χρέος μας, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον καλύτερο απ ότι βρήκαμε εμείς, κι έτσι πρέπει να λειτουργούμε".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η αλλαγή της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας σηματοδοτεί παράλληλα και αλλαγή νοοτροπίας στο καίριο αυτό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία προμήθειας απορριμματοφόρων με κινητήρα φυσικού αερίου "σημαντική τομή που ανταποκρίνεται στην πρόκληση της εποχής μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ενέργεια της κυβέρνησης, για έργο περιβαλλοντικής αξίας και σημείωσε ότι αντίστοιχα οχήματα κινούνται στο Βερολίνο και τώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

    Ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση προμήθειας ανάλογων οχημάτων, μετά δε από σχετική ερώτηση είπε ότι αυτή η προσπάθεια θα λειτουργήσει και ως υπόδειγμα και για τους υπόλοιπους δήμους.

    [07] Κοινωνία

    Εντατικοί έλεγχοι για το ορυκτέλαιο

    14/5/2008 3:39:00 μμ

    Επεκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση και εντείνονται οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, προκειμένου να εντοπιστούν προϊόντα με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία. Ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων πήρε δείγματα από πολλά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ουκρανικά ηλιέλαια, σε μαργαρίνες και σε μαγειρικά λίπη. Τα 2/3 της ποσότητας μολυσμένου ηλιέλαιου που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά έχουν ήδη δεσμευθεί δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος στη Βουλή, ενώ για το ζήτημα αυτό συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Λάζο.

    Αναφερόμενος στα χθεσινά στοιχεία του ΕΦΕΤ, ο κ. Βλάχος τόνισε στη Βουλή ότι έχουν συγκεντρωθεί στις αποθήκες και δεσμευτεί πάνω από τα 2/3 της ποσότητας και ποσοστό 80% του προϊόντος που εισήχθη από το Βέλγιο, για λογαριασμό της αλυσίδας "Lidl".

    Ο κ. Βλάχος διευκρίνισε ότι ανακληθέν προϊόν είναι αυτό που έχει επιστραφεί στις αποθήκες και έχει δεσμευτεί. «Αυτό που είναι στην αποθήκη των σούπερ μάρκετ ή των εμπόρων και έχει φύγει από τα ράφια, αλλά είναι σε διαδικασία επιστροφής, δεν έχει καταγραφεί", τόνισε ο Υφυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα και τοξικότητα του ηλιελαίου, ο κ. Βλάχος είπε ότι έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η χημική ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

    Απαντώντας σε επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απ. Κατσιφάρα και Αν. Σιδηρόπουλου, για την αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών, ο κ. Βλάχος επισήμανε ότι "αν καταγραφούν αδυναμίες και παραλείψεις, είμαστε εδώ για να τις αξιολογήσουμε και να καταλογίσουμε τυχόν ευθύνες".

    Στο ζήτημα ανάφθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας την αναγκαιότητα πιο αυστηρών ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και της προώθησης των προϊόντων με πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης.

    Σήμερα, κλιμάκια της Νομαρχίας Πειραιά στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν για τον εντοπισμό και την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων, εντόπισαν πάνω από 1700 τεμάχια ηλιέλαιου και μαγιονέζας τα οποία περιέχουν ορυκτέλαιο.

    Οι ποσότητες εντοπίστηκαν σε αποθήκες διαφόρων σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

    [08] Πολιτισμός

    Κάλεσε τον Διονύση Γραμμένο ο Χ. Παναγόπουλος

    "Να ενταχθεί στη μουσική οικογένεια της ΕΡΤ"

    14/5/2008 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 7:27:52 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Να ενταχθεί στη μεγάλη μουσική οικογένεια της ΕΡΤ, κάλεσε τον Διονύση Γραμμένο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Τον βραβευμένο σολίστα στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και μέλη της διοίκησης της εταιρείας. Συνεσταλμένος, σεμνός και μετρημένος εμφανίστηκε ο 18χρονος Διονύσης και με απλά λόγια περιέγραψε την εμπειρία που έζησε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. "Ήταν μεγάλη χαρά μου που κατάφερα να φέρω το πρώτο Βραβείο. Εύχομαι και άλλες θέσεις στην Ελλάδα", δήλωσε ο 18χρονος κλαρινετίστας.

    "Είναι συστηματική η δουλειά που κάνει η ΕΡΤ σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για τηλεοπτικά προγράμματα, είτε για κοινωνικές πολιτιστικές δραστηριότητες, είτε για τη συμμετοχή της σε μεγάλες πανευρωπαϊκές διοργανώσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, ενώ ζήτησε από τον Διονύση Γραμμένο αν το θέλει να γίνει μέλος της ορχήστρας των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, δηλαδή να συμμετέχει ως ενεργό μέλος στη μουσική οικογένεια.

    Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το τμήμα των διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ, πιστεύουν και στηρίζουν, εδώ και χρόνια, ανάλογες προσπάθειες. τώρα με τη νίκη του Διονύση Γραμμάνου, έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανοι.

    Ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος έκανε την τηλεοπτική περιγραφή του διαγωνισμού, μετέφερε την προσωπική του εμπειρία από τον διαγωνισμό.

    Ο διαγωνισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βιέννη, έγινε με την υποστήριξη και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.

    Ο 14ος Πανευρωπαιός Διαγωνισμός "Eurovision Young Musicians 2008", έγινε στη Βιέννη και μεταδόθηκε από την ΕΤ1, στις 9 Μαΐου. Η ΕΤ1, θα επαναπροβάλλει το διαγωνισμό και σήμερα στις 6.30 το απόγευμα.

    [09] Πολιτική

    Στην Ακρόπολη ο Αλέκος Αλαβάνος

    14/5/2008 3:10:00 μμ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη προτίθεται να ζητήσει άμεσα ο Αλέκος Αλαβάνος, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε τον ιερό βράχο, αλλά και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική που αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμής των εργαζομένων, αλλά και σ αυτές της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα συντήρησης των μνημείων. "Η ύπαρξη του Παρθενώνα είναι λόγος υπερηφάνειας για όλη την Ελλάδα. Ο τρόπος, όμως, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εργασίες της συντήρησης είναι λόγος για να ντρεπόμαστε όλοι. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν οφειλές οκτώ μηνών απέναντι στους συντηρητές, που κάνουν μία εκπληκτική δουλειά -την οποία προβάλουμε και στο Πεκίνο- και να υπάρχουν διακοπές στις χρηματοδοτήσεις για την εξασφάλιση υλικών και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνέχιση των έργων", δήλωσε.

    [10] Κοινωνία

    Επαφές και εκδηλώσεις

    Στη Λάρισα ο Βαρθολομαίος

    14/5/2008 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 3:30:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η Λάρισα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται τη Θεσσαλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου. Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε το μεσημέρι με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο της 110 Π. Μ όπου και έγινε λαμπρή υποδοχή με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Συναντήσεις με Παπανδρέου - Σπέκχαρντ

    "Τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πια θέματα, τα οποία δεν έχουν μόνο σχέση με την Τουρκία, αλλά έχουν και άμεση σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία. Είναι θέματα Ευρώπης, είναι θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    "Δεν μπορεί τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να τα θέτει η Τουρκία ως θέματα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα. Είναι θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις κάθε χώρας να εφαρμόζει αρχές και αξίες, που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις διεθνείς συνθήκες σε σχέση με τα ανθρώπινα και τα θρησκευτικά δικαιώματα" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διολισθήσει η υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε διμερές ζήτημα.

    Ο πρέσβης Σπέκχαρντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σχολής επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    "Θέματα θρησκευτικής ελευθερίας έχουν την προσοχή των ανωτάτων αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο πρέσβης.

    "Οι συνάδελφοί μου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως κάνω και εγώ", πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας.

    Εορτασμοί Αγίου Αχιλλίου

    Το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει σε πανηγυρικό εσπερινό στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο νομάρχης Λουκάς Κατσαρός.

    Την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει σε πατριαρχική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό ενώ θα ακολουθήσει λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου έως την κεντρική πλατεία της πόλης όπου και θα τελεσθεί αρτοκλασία ενώ ο κ. Βαρθολομαίος θα απευθύνει σύντομη ομιλία.

    [11] Κοινωνία

    Ατύχημα με σχολικό λεωφορείο

    14/5/2008 1:23:00 μμ

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πέντε παιδιά, μαθητές της Γ Δημοτικού, τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το σχολικό λεωφορείο που τα μετέφερε, ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε μπάρες, στις 12.20 το μεσημέρι, στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλονίκης και Κλιμάνογλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας, το ατύχημα συνέβη γιατί ο οδηγός έχασε τις αισθήσεις του στο τιμόνι. Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο "Σισμανόγλειο νοσοκομείο", όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις.

    Το λεωφορείο μετέφερε συνολικά 28 μαθητές των εκπαιδευτηρίων "Αδελφοί Αντωνόπουλοι". Τα πέντε παιδιά που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Παίδων.

    Για το ατύχημα διενεργείται προανάκριση από την Τροχαία.

    [12] Κόσμος

    Απειλή νέου κυκλώνα

    14/5/2008 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας νέος κυκλώνας ενδέχεται να χτυπήσει τη Μιανμάρ τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις καταγραφές ειδικών επιστημονικών κέντρων. Την ίδια ώρα, οι πληγέντες από τον κυκλώνα "Ναργκίς", καταγγέλλουν πως οι αρχές, όχι μόνο δεν τους έχουν προσφέρει καμία βοήθεια, αλλά τους πιέζουν να εγκαταλείψουν τους πρόχειρους καταυλισμούς, όπου έχουν εγκατασταθεί, και να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα χωριά τους. Αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως η χούντα της χώρας κρατάει την διεθνή βοήθεια που φθάνει στη χώρα και μοιράζει στους πληγέντες σάπιο ρύζι. Στη Μιανμάρ μεταβαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ, με σκοπό να πείσει το στρατιωτικό καθεστώς να διευκολύνει την παροχή διεθνούς βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για περισσότερους από 32.000 νεκρούς και σχεδόν 30.000 αγνοούμενους. Διπλωμάτες ωστόσο κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.000 νεκρούς. Ο αριθμός των πληγέντων υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια.

    Σάπιο ρύζι στους πληγέντες

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ έφθασε στη χώρα αποδεχόμενος το αίτημα της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Ηνωμένων Εθνών, να μεσολαβήσει στο στρατιωτικό καθεστώς, ώστε να επιτρέψει τη διανομή βοήθειας στους πληγέντες από τον κυκλώνα και την είσοδο προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα.

    Η εξασφάλιση της πρόσβασης χωρίς προσκόμματα στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Μιανμάρ και παράλληλα η διατύπωση προς το καθεστώς της χώρας του αιτήματος λήψης έκτακτων μέτρων, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

    Την ίδια ώρα, σε καταγγελία σοκ κατά της χούντας της Μιανμάρ προχώρησαν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Την κατηγορούν ότι κρατά τη διεθνή βοήθεια που φθάνει στη χώρα και μοιράζει στους πληγέντες σάπιο ρύζι και τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως μόνο το 20% της βοήθειας που φθάνει στη χώρα καταλήγει στους πληγέντες στο δέλτα του Ιραγουάντι.

    Οι αρχές δεν μας έχουν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια, καταγγέλλουν τα θύματα της φυσικής καταστροφής που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και προσθέτουν πως δέχονται πιέσεις να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα και βυθισμένα στο νερό χωριά τους.

    Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση για ενίσχυση αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Ανάπτυξης Πόρων στο 210 6726296.

    [13] Αλλα σπορ

    Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

    Σε αναμονή του δεύτερου δείγματος

    14/5/2008 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναμένεται το δεύτερο δείγμα από τον Έλληνα πρωταθλητή κολύμβησης, με πολλές διακρίσεις, στον οποίο ανιχνεύτηκε απαγορευμένη ουσία, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή, θα ανοιχθεί το δεύτερο δείγμα από τον ΕΣΚΑΝ.

    Εν τω μεταξύ, διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τη νέα υπόθεση ντόπινγκ, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος.

    Ο κ. Πούλιος, με αφορμή δημοσιεύματα για κρούσμα ντόπινγκ στον αθλητή κολύμβησης, το όνομα του οποίου θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τον έλεγχο του β δείγματος, ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σιμιτζόγλου, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση προκύπτει διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτού της παράβασης του νόμου περί ντόπινγκ.

    Η εντολή που έχει ο κ. Σιμιτζόγλου είναι να εξετάσει μάρτυρες και όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, προκειμένου να καταλήξει σύντομα σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Γκονζάλες από Παναθηναϊκό

    14/5/2008 2:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "διαζυγίου" οριστικοποιήθηκε σήμερα στον Παναθηναϊκό. Ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, ο Εζεκίελ Γκονζάλες, αποτελεί παρελθόν για το "τριφύλλι" όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ. «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή Εζεκίελ Γκονζάλες. Η σχετική απόφαση του Δ.Σ για τη λύση του συμβολαίου του κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή προς επικύρωση», αναφέρει η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ.

    Ανακοινώθηκε η ανανέωση με Γκαλίνοβιτς

    Την εστία του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας, του οποίου το συμβόλαιο έληγε το καλοκαίρι, ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» για ακόμη τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο 31χρονος γκολκίπερ εντάχθηκε στους «πράσινους» το καλοκαίρι του 2004, κάτι που σημαίνει πως, αν εξαντλήσει το νέο συμβόλαιό του, θα συμπληρώσει μία επταετία στο δυναμικό της ομάδας.

    Επίσημη πρόσκληση για τη γενική συνέλευση της 6ης Ιουνίου

    Την επίσημη πρόσκληση προς τους μετόχους της εταιρείας να λάβουν μέρος στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποίησε σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και σύμφωνα με την «πρόσκληση» θα υπάρξουν 10.549.448 νέες μετοχές με ονομαστική αξία 3 ευρώ η κάθε μία.

    Αναλυτικά:

    «Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού της Εταιρείας, καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της Εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6 του μηνός Ιουνίου 2008, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09.00 π.μ, στό ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου του Α αρ.2 Πλατεία Συντάγματος Δήμος Αθηναίων, προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού της) κατά το ποσό των 31.783.344,00 ευρώ με καταβολή μετρητών διά εκδόσεως 10.594.448 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,00 ευρώ εκάστης. Η τιμή διάθεσης των 10.594.448 νέων ονομαστικών μετοχών θα είναι υπέρ το άρτιον στό ποσόν των 7,56 ευρώ ανά μετοχή.

    Δεδομένου ότι ποσοστό 10% εκ των μετοχών πού θα διατεθούν θα περιέλθει στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο της Π.Α.Ε σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999 ως ισχύει και επομένως οι εγγραφόμενοι μέτοχοι υποχρεούνται να καταβάλλουν αναλογικά την αξία των μετοχών του ιδρυτικού σωματείου, οι υπόλοιπες μετοχές θα διατεθούν με τελική τιμή 8,40 ευρώ ανά μετοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αξία των μετοχών του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου.

    2. Κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης όλων των υφισταμένων μετόχων και καθορισμός των όρων αναλήψεως των νέων μετοχών.

    3. Τροποποίηση του άρθρου 23 του καταστατικού της εταιρείας και δή αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και καθορισμός της θητείας τους σε ένα έτος.

    4. Έγκριση των συμβάσεων πού εμπίπτουν στο άρθρο 23Α του Κ.Ν.2190/1920 ως ισχύει.

    5. Παροχή εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την υλοποίηση των σχετικών με τα παραπάνω θέματα αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

    Κάθε μετοχή δίνει δικαίωμα μίας ψήφου

    Οι μέτοχοι που επιθυμούν να μετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, οφείλουν πέντε (5) τουλάχιστον μέρες πριν από την ημερομηνία που θα γίνει η Γενική Συνέλευση, είτε να καταθέσουν στο Ταμείο της Εταιρείας τις μετοχές των είτε να φέρουν στην εταιρεία απόδειξη ότι κατέθεσαν τις μετοχές των ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε στην Ελλάδα Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία καθώς και τα τυχόν έγγραφα αντιπροσώπευσης».

    [15] Μπάσκετ

    Δρόσος: "Δεν υπάρχει καμία ελπίδα"

    14/5/2008 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα επαναπροσέγγισης με τον Γιάννη Φιλίππου δήλωσε ο Δημήτρης Δρόσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "SuperΣΠΟΡ FM", λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησής του από τη διοίκηση της ΚΑΕ.

    «Με ειδοποίησαν από την πλευρά του κ. Φιλίππου ότι η συμφωνία μας θεωρείται άκυρη. Άρα το μόνο που μένει, πέρα από κάποια διαδικαστικά, είναι η επιστολή αποχώρησής μου. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα επαναπροσέγγισης. Εδώ και μήνες γίνεται μία προσπάθεια, εδώ και μήνες μου ζητούν παράταση, ενώ η συμφωνία είχε θέσει από το καλοκαίρι όρους και προϋποθέσεις, αλλά ποτέ δεν φτάσαμε στη φάση της ολοκλήρωσης. Πριν φύγω από την Ελλάδα, ο Δημήτρης Φιλίππου μου ζήτησε παράταση δύο ημερών να σκεφτεί και να μου απαντήσει. Δεν είχα άλλη επιλογή και του την έδωσα. Την Κυριακή μου ζήτησε νέα παράταση για να μιλήσει με τον πατέρα του, του την ξανάδωσα και σήμερα μου είπε πως είναι εντολή του Γιάννη Φιλίππου να μην προχωρήσει η συμφωνία».

    Για τους λόγους που η συνεργασία οδηγήθηκε στο τέλος της, ο Δρόσος εξήγησε: «Το επίμαχο σημείο είναι πως στις πρώτες επαφές που είχαμε συμφωνήσαμε στο αντίτιμο της ΑΕΚ, στα 3,6 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε ο τρόπος καταβολής και η αποπληρωμή σε τρία χρόνια, ενώ είπαμε πως εγώ θα "τρέξω" την ομάδα φέτος. Στην πορεία, ο κ.Φιλίππου είπε, μιας και τα χρήματα αυτά είναι χρέη, να πάνε κατευθείαν στους πιστωτές και να μην πάνε καθόλου στα χέρια του. Προσπάθησαν να κάνουν συμβιβασμούς με τους πιστωτές, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί η αγορά απαιτεί κάποιους άλλους ρυθμούς. Πλέον, θεωρεί πως δεν τον βγάζει από τη δύσκολη θέση η δική μου προσφορά και χαλά τη συμφωνία».

    Ο Δημήτρης Δρόσος συνέχισε: «Είναι κρίμα γιατί έγινε μία τεράστια προσπάθεια φέτος στην ΑΕΚ. Μου στοίχισε χρήματα, χρόνο, αλλά και την υγεία μου θα έλεγα. Κάποιοι, όμως, θεωρούν πως πρέπει να αλλάξουν ρότα. Η λέξη απογοήτευση είναι μάλλον μικρή γι΄αυτό που αισθάνομαι. Ήταν μία προσπάθεια για να επανέλθει η ΑΕΚ εκεί που ήταν. Καταφέραμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, αναγκάζομαι να σταματήσω αυτή την προσπάθεια. Είναι κρίμα, γιατί και πέρυσι, όντας πρωταθλητής στα γήπεδα, δεν μπορούσα να χαρώ την επιτυχία της ανόδου του Σπόρτινγκ, την πορεία του οποίου είδατε φέτος. Είμαι άνθρωπος που παθιάζομαι με αυτό που κάνω και το σέβομαι. Η επαγγελματική μου πορεία μου έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνω αυτό το ακριβό χόμπι».

    Στο τέλος, σχολίασε για το έργο του στην μονοετή παρουσία του στους "κιτρινόμαυρους": «Η ΑΕΚ φέτος μπορεί να μην κέρδισε την είσοδό της στους "4" που είχαμε ως βασικό στόχο, αλλά κέρδισε και με το παραπάνω την αξιοπρέπειά της, λειτουργούσε σαν μεγάλη ομάδα, με αξιοζήλευτες αποδόσεις και ξεκινώντας, όχι από το μηδέν, αλλά από το μείον εκατό. Τα εύσημα αυτής της ομάδας είναι η αντίδραση του κόσμου, όπου με συναντούσε. Αναγνώρισε την προσπάθεια. Αλλά και από όλους τους επαγγελματίες του χώρου υπήρξε αναγνώριση, αφού τα γραφεία μου γέμισαν με τηλέφωνα και φαξ από ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν με την ΑΕΚ, ενώ μέχρι πέρυσι αυτό δεν το συζητούσαν καν. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους της ΑΕΚ για την αντιμετώπιση που είχα και να ευχηθώ η ομάδα να βρει το δρόμο που της αξίζει, έστω και χωρίς εμένα», κατέληξε ο Δρόσος.

    Γιάννης Φιλίππου: «Αναμένω τον Δημήτριο Δρόσο να παραλάβει τις μετοχές»

    Ανατρεπτικά σενάρια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ, ύστερα από την ανακοίνωση αποχώρησης του Δημήτρη Δρόσου, έχουν αρχίσει να «υφαίνονται» μετά την σημερινή ανακοίνωση του Γιάννη Φιλίππου. Ο πρώην «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ τονίζει ότι ποτέ δεν επικοινώνησε με τον Δημήτρη Δρόσο, υπογραμμίζει πως ισχύει το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών και καλεί τον Δρόσο να παραλάβει τις μετοχές της ΚΑΕ.

    Αναλυτικά:

    «Πληροφορήθηκα το κείμενο της ανακοίνωσης του Δημήτριου Δρόσου και δηλώνω τα ακόλουθα: Είμαι ο μοναδικός μέτοχος της ΑΕΚ-ΚΑΕ κατά ποσοστό 90%. Ουδέποτε επικοινώνησα με τον κο Δρόσο προφορικά ή γραπτά και ουδέποτα αρνήθηκα τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρίας είτε εγώ είτε ο Δημήτριος Φιλίππου ως πληρεξούσιός μου. Συνεπώς εξακολουθεί να ισχύει από το 23/07.2007 μεταξύ μας υπογραφέν ιδιωτικό συμφωνητικό βάσει του οποίου ο Δημήτρης Δρόσος διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει έναντι της μεταβιβάσεως των μετοχών οφειλές ύψους 3.5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μετοχές βρίσκονται εις χείρας μου και αναμένω τον Δημήτριο Δρόσο να τις παραλάβει προσκομίζοντας εξοφλητικές αποδείξεις ή διακανονισμούς με τους πιστωτές με βάσει τη μεταξύ μας συμφωνία».

    [16] Μπάσκετ

    Ισοφάρισε το Μαρούσι τον Ολυμπιακό

    14/5/2008 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    To Μαρούσι αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να... πεθάνει και ισοφάρισε τη σειρά των ημιτελικών σε 1-1. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου, αφού «αποτίναξε» την απογοητευτική εμφάνιση του πρώτου αγώνα, επικράτησε 97-90 στην παράταση (81-81 καν. αγ.) του Ολυμπιακού στο -άδειο λόγω τιμωρίας- κλειστό του Αγίου Θωμά και στέρησε από τους «ερυθρολεύκους» την ευκαιρία να πετύχουν το «sweep» την Πέμπτη στο ΣΕΦ.

    Τα δεκάλεπτα: 16-25, 49-45, 66-60, 81-81 (καν. αγ.), 97-90 (πρτ.).

    Η καλή απόδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο γρήγορα «καλύφθηκε» από την εξαιρετική άμυνα του Αμαρουσίου και τη γενικότερη βελτίωση του στο δεύτερο. Οι «ερυθρόλευκοι» με καλά ποσοστά ευστοχίας, έλεγχο των ριμπάουντ και βασικές επιθετικές αιχμές του Μπλάκνεϊ, Γκριρ, εκτόξευσαν τη διαφορά στο 8 σε διψήφιο αριθμό (23-12) για να κλείσουν την περίοδο στο +9 (25-16). Ωστόσο, στη δεύτερη τα πάντα άλλαξαν... Οι γηπεδούχοι με εξαιρετική άμυνα ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να υποπέσει σε συνολικά 10 λάθη, κέρδισαν τις μάχες των ριμπάουντ, ενώ μετά από πέντε λεπτά ροκανίσματος του σκορ, κατάφεραν με τον Μαυροειδή στο 15 να πάρουν το προβάδισμα με +3 πόντους (30-27). Ψηλοί και περιφέρεια των γηπεδούχων λειτούργησαν χωρίς λάθη και η λήξη του πρώτου μέρους τους βρήκε στο +4 (49-45). Κορυφαίοι του Αμαρουσίου στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν οι Μιλισάβλιεβιτς, Στίβενσον, Καϊμακόγλου με 9, 11 και 8 πόντους αντίστοιχα.

    Με την έναρξη της τρίτης περιόδο ο Γουντς πήρε από το... χέρι τον Ολυμπιακό και με διαδοχικούς πόντους του Αμερικανού οι «ερυθρολευκοι» ανέκτησαν το προβάδισμα, ενώ όταν «αφυπνίστηκε» και ο Γκριρ η διαφορά «ανέβηκε» για τους φιλοξενούμενους στους 5 πόντους (25, 56-51). Ωστόσο, η απάντηση από τον Καϊμακόγλου ήταν άμεση, ενώ με τρίποντο του Μπάκιτς στην εκπνοή το Μαρούσι μπήκε στην τελευταία περίοδο στο +6 (66-60).

    Με τις δύο ομάδες να κάνουν διαγωνισμό... λαθών, ο Ολυμπιακός ήταν τελικά ο κερδισμένος. Ο Πρίντεζης 3.14 πριν τη λήξη πήρε πολύτιμο επιθετικό ριμπάουντ και με καλάθι έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό (74-72). Ο Γκριρ αύξησε τη διαφορά από τα 6.25 σε 77-74, ο Στίβενσον μείωσε, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης με καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ έδειξε οτι το παιχνίδι το είχε καθαρίσει ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, λίγο πριν τη λήξη ο Μιλισάβλιεβιτς ευστόχησε από τα 6.25, ισοφάρισε σε 79-79, ο Γκριρ έδειξε την αξία του από τις βολές, κάτι που έκανε και ο Μπουντούρης, ο οποίος έγραψε το τελικό 81-81 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

    Στο επιπλέον πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός έβρισκε λύσεις μόνο από τον Γκριρ, τη στιγμή που Μπουντούρης και Μιλισάβλιεβιτς ξεδίπλωναν την εμπειρία τους. Μάλιστα, ο 37χρονος γκαρντ του Αμαρουσίου περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο διαμορφώνοντας το 89-85.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας-Σπυρίδωνος-Μπήτης

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 15 (1), Μιλισάβλιεβιτς 18 (2), Χαραλαμπίδης 13 (2), Μπουντούρης 8 (2), Τζάζβιν 1, Μπράιαντ 10 (1), Τουντζιαράκης, Μαυροειδής 4, Παπαντωνίου, Μπάκιτς 4 (1), Γλυνιαδάκης 6, Καϊμακόγλου 17 (1).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 8 (2), Γουντς 10 (2), Καυκής, Σεϊμπούτις 3 (1), Μπουρούσης 9, Τέοντοσιτς, Γκριρ 31 (3), Μαυροκεφαλίδης 9 (1), Βασιλειάδης, Σχορτσιανίτης 8.

    Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 76-80

    Παίζοντας συγκεντρωμένα μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 στη σειρά των ημιτελικών με τον Πανιώνιο και το δεύτερο διαδοχικό «sweep» τόσο στα φετινά πλέι οφ της Α1, όσο και επί των «κυανέρυθρων» στη Β΄ φάση, όπως και πέρυσι, είναι προ των πυλών. Οι πρωταθλητές Ελλάδας επικράτησαν 80-76 του Πανιωνίου στο κλειστό του Ελληνικού και πλέον την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ έχουν την ευκαιρία να κάνουν το 3-0 και να προκριθούν στους τελικούς.

    Τα δεκάλεπτα: 29-18, 40-31, 63-54, 76-80

    Το πάθος των παικτών του Πανιωνίου ήταν αρκετό ώστε οι «κυανέρυθροι» να σηκώσουν κεφάλι στο σκορ από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Επιθετικός πλουραλισμός, έλεγχος των ριμπάουντ, αιφνιδιασμοί και εξαιρετική άμυνα ήταν αρκετά στοιχεία ώστε οι γηπεδούχοι να χτίσουν μία διαφορά εννέα πόντων στο 9 (24-15) και να μπουν στη δεύτερη στο +11 (29-18). Η απόλυτη επικράτηση του Πανιωνίου συνεχίστηκε και στο 13 η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της (+13, 33-20) χάρη σε «γκολ-φάουλ» του Γεωργαλή. Ωστόσο, η επιλογή του Μάρκοβιτς να ψηλώσει το σχήμα, επιλογή που βάρυνε την ομάδα, βοήθησε τους «πράσινους» να μειώσουν σε 40-31 με τη λήξη του ημιχρόνου.

    Στην τρίτη περίοδο ανέλαβε δράση ο Σάκοτα και δίνοντας διαδοχικές λύσεις σε επίθεση και άμυνα η διαφορά ανέβηκε και πάλι σε διψήφιο αριθμό (47-36). Ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι κάποια ξεσπάσματα, τα οποία όμως δεν ήταν ικανά για την ανατροπή και οι δύο ομάδες μπήκαν στην τελευταία περίοδο με τους «κυανέρυθρους» στο +9 (63-54).

    Στην τελευταία περίοδο και έχοντας δοκιμάσει όλα τα πιθανά σχήματα ο Ομπράντοβιτς βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του Ζίζιτς. Ο Κροάτης με 8 διαδοχικούς πόντους ισοφάρισε σε 65-65, ενώ τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη ο Μπατίστ εκμεταλευόμενος τα σωστά πικ εν ρολ έδωσε το προβάδισμα με 69-67 στον Παναθηναϊκό. Με τους φιλοξενούμενους να έχουν πάρει πλέον την κατάσταση στα χέρια τους και τον Πανιώνιο να έχει μείνει από δυνάμεις η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε. Οι γηπεδούχοι μείωσαν λίγο πριν τη λήξη στον πόντο (71-72), αλλά Ούινστον και Μπατίστ οδήγησαν τους «πράσινους» εκ του ασφαλούς στη νίκη.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής-Καρακατσούνης-Πηλοϊδης

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος 2, Τσάπιν 3(1), Ζορόσκι 14(1), Γεωργαλής 5, Σάκοτα 3(1), Καλαμπόκης 12(2), Νιούλεϊ 12(2), Καβαλιάουσκας 2, Κένταλ, Μπάξτερ 23.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 5, Σπανούλης 11, Μπατίστ 16, Ζίζιτς 8, Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 10(1), Διαμαντίδης 12(1), Ουίνστον 4, Τομάσεβιτς 2, Γιασικεβίτσιους 12(2).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2008 - 16:50:30 UTC