Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημεία σύγκλισης
  • [02] Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων
  • [03] Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [04] Φονικός σεισμός στη Κίνα
  • [05] Συλλήψεις μεταναστών σε Λέσβο και Σάμο
  • [06] Νέες κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ
  • [07] ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι
  • [08] Η Γιορτή ... στο Δεύτερο Πρόγραμμα
  • [09] Α. Αλαβάνος: "Στημένο παιχνίδι στον ΟΛΠ"
  • [10] "Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί"
  • [11] Στην Αθήνα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής
  • [12] Τα εργατικά ατυχήματα αποφεύγονται
  • [13] Απεργιακές κινητοποιήσεις για τους πανεπιστημιακούς
  • [14] Λίβανος: Μάχες Δρούζων-σιιτών στα βουνά
  • [15] Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Κίνα
  • [16] Κατέθεσε ο φαρμακοποιός

    [01] Οικονομία

    Περιορισμένος εφοδιασμός των πρατηρίων

    Σημεία σύγκλισης

    12/5/2008 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 5:22:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε οριακό σημείο είχε φτάσει, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η κατάσταση με την έλλειψη καυσίμων λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μερικώς νωρίς το πρωί, αφού με τη σύμφωνη γνώμη των απεργών, βγήκαν περίπου 200 εταιρικά βυτιοφόρα για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα. Σήμερα Δευτέρα οι απεργοί συναντήθηκαν σήμερα διαδοχικά με τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στα φορολογικά θέματα που τέθηκαν με τους απεργούς να δηλώνουν ότι οι προτάσεις του Υφυπουργού θα τεθούν προς συζήτηση στις γενικές συνελεύσεις των κλάδων που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη. Άκαρπη η συνάντηση με την Υπουργό Απασχόλησης. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και την κυβέρνηση να βρει λύση προκειμένου να λυθεί η απεργία που ταλαιπωρεί εκατομμύρια πολιτών. Σήμερα Δευτέρα απεργούν και οι ιδιοκτήτες ταξί ζητώντας αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν από την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Διαδοχικές συναντήσεις

    Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομικών είχαν σήμερα οι απεργοί ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων και των φορτηγών δημοσίας χρήσεως την ώρα που η συνεχιζόμενη απεργία και κατά συνέπεια η έλλειψη καυσίμων έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις και την τροφοδοσία της αγοράς με βασικά καταναλωτικά αγαθά.

    Σύγκλιση απόψεων στα φορολογικά θέματα που τέθηκαν διαπιστώθηκε στη συνάντηση των απεργών με τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα.

    Ωστόσο όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των απεργών οι οριστικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων θα ληφθούν στη γενική συνέλευση - που πιθανότατα θα γίνει αύριο - και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές του κλάδου με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

    Συνάντηση με τις Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης είχε νωρίτερα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με θέμα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου.

    Η κ. Πετραλιά, αν και επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για την απεργία των αυτοκινητιστών, υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του οργανισμού του ΟΑΕΕ, στον οποίο έχει πλέον ενταχθεί και ο κλάδος τους.

    Η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ αυτοκινητιστών και Υπουργείου για να τεκμηριώσει τα ζητήματα και να στηρίξει την κατάρτιση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης τα συμπεράσματα της οποίας θα δοθούν προς υλοποίηση στο νέο αναδιαρθρωμένο ΟΑΕΕ.

    Αισιόδοξος για τη λύση της απεργίας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Περιμένω αυτές τις ημέρες, ελπίζω, σήμερα - αύριο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης να έχουμε αίσια έκβαση", τόνισε.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Έκκληση στους απεργούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για να αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς απεύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επικρίνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για έλλειμμα ευθύνης.

    Παρέμβαση στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

    "Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δίνει λύσεις ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ευθύνη στην οποία αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται. Καλώ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτού του χώρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου της χώρας", δήλωσε.

    Σε άμεσο διάλογο με τους απεργούς κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος: "Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ασφαλώς κατανοεί κανείς ότι άλλαξαν τα δεδομένα για τους κλάδους αυτούς των εργαζομένων πολλά από τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια και ήδη έπρεπε να είχε γίνει διάλογος και να μην είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση πανικού που βλέπουμε να επικρατεί από άκρου εις άκρον της χώρας μας. Γρήγορος, ταχύτατος, αποτελεσματικός διάλογος, μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να λυθεί το ζήτημα."

    "Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως σε μια χώρα, που η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται ελεύθερα, τα κόμιστρα των βυτιοφόρων είναι ελεγχόμενα", δηλώνει ο ΛΑΟΣ, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για την συνεχιζόμενη απεργία.

    "Πρέπει στη Ν.Δ. να συνειδητοποιήσουν, ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να συγκεραστεί με τις αρχές της λαϊκής δεξιάς. Να γιατί η κυβέρνηση δεν πρόλαβε και τώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μιαν απεργία που νέκρωσε την Ελλάδα", τονίζεται σε ανακοίνωσή του.

    Προβλήματα ανεφοδιασμού των πρατηρίων

    Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μερικώς νωρίς το πρωί, αφού με τη σύμφωνη γνώμη των απεργών, βγήκαν περίπου 200 εταιρικά βυτιοφόρα για τον ανεφοδιασμό του 15 με 20% (όπως υπολογίζεται) των πρατηρίων με καύσιμα.

    Παραμένουν τα προβλήματα στην Αττική, αλλά και στην επαρχία.

    Βελτιωμένη σε σχέση με το πρωί η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς 30 πρατήρια στο νομό διέθεσαν καύσιμα, μετά τον εφοδιασμό τους από 30 εταιρικά φορτηγά.

    Άδεια τα πρατήρια βενζίνης στο Βόλο, όπου κάποιοι έφθασαν να πωλούν τη βενζίνη χθες στο 1,268 ευρώ το λίτρο.

    Καλύτερη η κατάσταση στη Λάρισα, καθώς η πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της πόλης υποστήριξε ότι τις επόμενες δυο ημέρες τα περισσότερα πρατήρια θα έχουν εφοδιαστεί με καύσιμα. Χωρίς προβλήματα και η Ρόδος, αφού η τροφοδοσία γίνεται με εταιρικά αυτοκίνητα.

    Σχεδόν παντελής έλλειψη υγρών καυσίμων παρατηρείται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη.

    Σοβαρές οι ελλείψεις και στην Κρήτη, όπου λειτουργεί περιστασιακά το 10% των πρατηρίων του νησιού.

    Εν τω μεταξύ μηνυτήρια αναφορά για άρνηση ελέγχου, θα καταθέσει στην Εισαγγελία η Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Ηρακλείου Κρήτης σε βάρος του πρατηριούχου στην περιοχή του Κρατερού Ηρακλείου που πουλούσε το Σαββατοκύριακο την απλή αμόλυβδη 1,59 ευρώ.

    Σε ελάχιστα πρατήρια στα νησιά του βόρειου Αιγαίου βρίσκεις ακόμη καύσιμα, ενώ μειωμένη είναι η τροφοδοσία των πρατηρίων της Κέρκυρας. Σε οριακό σημείο είναι η κατάσταση σε Αχαϊα και Αρκαδία.

    Χωρίς καύσιμα και τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων των Ιωαννίνων.

    Επιπτώσεις στην αγορά

    Η απεργία των ιδιοκτητών των βυτιοφόρων έχει επιπτώσεις και στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με νωπά προϊόντα.

    Ελλείψεις σε βασικά αγαθά σημειώνεται στην Κάλυμνο και οι ψαράδες στέλνουν τα ψάρια με κούριερ.

    Οι παραγωγοί στην Λάρισα δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

    Παράγοντες της λαχαναγοράς του Ρέντη κάνουν λόγο για μειωμένο ανεφοδιασμό κατά 30%, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις βασικών αγαθών και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

    Μετά από συμφωνία των παραγωγών Λασιθίου και εκπροσώπων των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών, δεκαπέντε φορτηγά θα μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα από την Κρήτη προς τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Προβλήματα εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημιουργήθηκαν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Για τρίτη συνεχή μέρα παραμένει καθηλωμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο "Ταλιάννο" λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ μειωμένα είναι όλα τα δρομολόγια στα πορθμεία.

    Από τον Πειραιά ακυρώθηκε το δρομολόγιο του πλοίου "Ιεράπετρα" το οποίο θα αναχωρούσε στις έξι το απόγευμα για Μήλο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Αγ.Νικόλαο, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

    Παράλληλα η "Hellenic Seaways" ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί η απεργία, το "Εξπρές Σκιάθος" θα διακόψει τα δρομολόγτου προς Σκιάθο, ενώ τα δρομολόγια του "Νταλιάνα" από Θεσσαλονίκη για Λήμνο-Χίο-Μυτιλήνη εκτελεί ήδη το "Παναγία Σουμελά".

    Προ των πυλών βρίσκονται και οι ακυρώσεις στα δρομολόγια τουριστικών λεωφορείων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της πανελλαδικής ομοσπονδίας ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Γιώργος Παλασκώνης αν έως αύριο δεν εφοδιαστούν τα λεωφορεία με πετρέλαιο θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

    Απεργούν και τα ταξί

    Την ίδια ώρα απεργούν σήμερα από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα έως τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης ζητώντας αυξήσεις στα κόμιστρα και οι ιδιοκτήτες ταξί ζητώντας αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν από την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Οι αυτοκινητιστές πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στο θέατρο Περοκέ και στη συνεχεία μετέβησαν στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

    Η απεργία αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα -μεταξύ άλλων- στους ασθενείς που κινούνται με ταξί, και ειδικά στους νεφροπαθείς που θα πρέπει να μεταφερθούν συγκεκριμένη ώρα στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης.

    Ο Σύνδεσμός τους έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση για εξυπηρέτησή τους από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων εφόσον δεν βρουν άλλο τρόπο μεταφοράς.

    Μπορούν, λοιπόν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης να απευθύνονται στα τηλέφωνα: του Δήμου Αθηναίων: 210-32.59.062 του ΕΚΑΒ: 166 του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής: 210-52.27.986 και 210-52.42.589 και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών: 210-77.71.176.

    [02] Οικονομία

    Για τον ΟΤΕ

    Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων

    12/5/2008 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 3:11:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαπραγμάτευση του Ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ και εκτιμάται ότι ως το τέλος της εβδομάδος θα υπογραφεί η τελική συμφωνία, αφού νωρίτερα εγκριθεί το κείμενο από την Ειδική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Στην Ευελπίδων συζητήθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά του Υπουργού Οικονομίας και της Διοίκησης του Οργανισμού ζητώντας να ενημερωθεί εγγράφως για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Deutsche Telekom. Αύριο, Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

    Σημεία -κλειδιά

    Μέχρι την Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή εγκρίνει το τελικό σχέδιο συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom.

    Τα επόμενα 24ωρα οριστικοποιείται η τιμή διάθεσης του επιπλέον 3% από το ελληνικό δημόσιο στο γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, τιμή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 28,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με την Deutssche Telekom οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του δημοσίου έχουν συμφωνήσει στα εξής:

    -το ελληνικό δημόσιο και ο γερμανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών θα κατέχουν από 23% έκαστος

    -ο διευθύνων σύμβουλος που ασκεί και το μάνατζμεντ θα ορίζεται από τη Deutsche Telekom, αλλά το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να ασκήσει ως δυο φορές βέτο στο προτεινόμενο πρόσωπο

    -το ελληνικό δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο

    -το ελληνικό δημόσιο διατηρεί δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και επενδυτικής στρατηγικής

    Στην τιμολογιακή πολιτική που θα ασκεί η Deutsche Telekom δε θα μπορεί να παρεμβαίνει το ελληνικό δημόσιο, αλλά μόνο η εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι απελευθερωμένη η τηλεπικοινωνιακή αγορά.

    Η τελική συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη Deutsche Telekom θα περάσει από τη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

    Αντιδράσεις

    Το πρωί της Δευτέρας εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά του υπουργείου οικονομίας και του ΟΤΕ, ζητώντας να απέχουν από τη σύναψη συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην Deutsche Telecom έως ότου ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

    Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ενώ η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι σε όλες τις ΔΕΚΟ.

    Από τη Χίο ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι τα βέτο που προβλέπονται στη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telecom προασπίζουν την εθνική ασφάλεια.

    "Η παράδοση του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία θα είναι μία πράξη απιστίας", επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ ενώ "ανούσια, υποκριτική και γελοία", χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κόμματων για τον ΟΤΕ, αλλά και τη θέση του ΣΥΝ, το ΚΚΕ.

    Έγκλημα και τεράστιο σκάνδαλο, χαρακτήρισε το θέμα του ΟΤΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικρίνοντας και το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία.

    Ερωτηθείς σχετικά με επιφυλάξεις που διατυπώνουν για το τελικό κείμενο της συμφωνίας, στελέχη της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε σήμερα ότι κοινή συνισταμένη των δηλώσεων είναι να τηρηθεί αυτό που έλεγε η Κυβέρνηση στο πρόγραμμά της και αυτό γίνεται.

    Για τις δηλώσεις του Γιάννη Μανώλη σχετικά με το αν θα υπάρξει δέσμευση για το ποσοστό του ΟΤΕ που θα παραμείνει στο δημόσιο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δε θα μπορεί να γίνει μεταβίβαση μετοχών χωρίς της έγκριση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο θα διατηρεί ποσοστό που θα ορίζει τα πράγματα και τόνισε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τα στοιχεία για αυτά τα βέτο σε κάθε πλευρά.

    [03] Πολιτική

    Το Εθνικό Σχέδιο ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ

    Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

    12/5/2008 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 5:48:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, την αλλαγή των σημερινών τελών κυκλοφορίας και του υπολογισμού τους με περιβαλλοντικά κριτήρια, την καθιέρωση πράσινου δακτυλίου, τη δυνατότητα στους δήμους να επιβάλλουν διόδια σε κεντρικές περιοχές τους, καθώς και μέτρα για τη βιομηχανία και την κεντρική θέρμανση, προτείνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στο Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που παρουσίασε το μεσημέρι. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς το μέτρο των οικονομικών κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων είναι θέμα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομίας με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με χρονικό ορίζοντα 2009 με 2010, αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους φορείς.

    Δακτύλιος και πράσινα τέλη κυκλοφορίας

    Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη η ανανέωση του στόλου οχημάτων κρίνεται αναγκαία, ειδικά για τα αυτοκίνητα παλαιότητας άνω των 15 ετών.

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, που δεν θα γίνεται, όπως σήμερα, με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, αλλά ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

    Η διαδικασία για τα νέα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται, όπως και σήμερα, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής (π.χ. τράπεζες) με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του οχήματος.

    Τα τέλη κυκλοφορίας θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά κτλ.).

    Η μελέτη προβλέπει τη διάθρωση των χρεώσεων των περιβαλλοντικών τελών για Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά σε τέσσερις κατηγορίες - κλάσεις, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων. Συγκεκριμένα, οχήματα με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές - Κλάση Α - δεν θα πληρώνουν τέλη. Θα υπάρχουν τρεις ακόμα Κλάσεις, για τα οχήματα με μέτριες, υψηλές και πολύ υψηλές εκπομπές, με αντίστοιχη κλιμάκωση των τελών.

    Ανάλογα με την κλάση θα διαφοροποιείται και το χρώμα του σήματος των τελών κυκλοφορίας, ώστε να ελέγχεται ευκολότερα η εφαρμογή των μέτρων.

    Παράλληλα όσοι Δήμοι το κρίνουν απαραίτητο, θα μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου, ενός συστήματος δηλαδή περιορισμού εισόδου των οχημάτων σε κεντρικές περιοχές τους, ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα τους.

    Το ίδιο μελετάται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και για την Αθήνα, με το μέτρο του δακτυλίου στην Αθήνα να μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2010, παράλληλα με την εφαρμογή του μέτρου διαφοροποίησης του χρώματος του σήματος των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας, ώστε να ελέγχεται ευκολότερα η εφαρμογή του.

    Για τα Ι.Χ. και τα ημιφορτηγά η μελέτη προβλέπει την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου ως εξής:

    -Τα αυτοκίνητα των Κλάσεων Β και Γ και τα καταλυτικά (μετά το 1993) θα συνεχίσουν να κινούνται στον πράσινο δακτύλιο με το σύστημα «μονά - ζυγά».

    -Τα αυτοκίνητα με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων - δηλαδή τα οχήματα της Κλάσης Δ, που σας προαναφέρθηκαν - και τα συμβατικά αυτοκίνητα (προ του 1993) θα μπορούν να εισέρχονται στον πράσινο δακτύλιο μόνο τα Σαββατοκύριακα.

    -Για τα αυτοκίνητα της Κλάσης Α, δηλαδή χαμηλών εκπομπών, η είσοδος στον πράσινο δακτύλιο θα είναι ελεύθερη.

    Επίσης, η μελέτη προβλέπει, αν κάποιος Δήμος κρίνει απαραίτητη την επιβολή συστήματος χρέωσης εισόδου των οχημάτων σε κεντρικές περιοχές του, αυτό να γίνεται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του οχήματος. Στην ερώτηση αν ο δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να επιβάλλει διόδια στο κέντρο, ο υπουργός απάντησε ότι βεβαίως και μπορεί, εφόσον το κρίνει.

    Μέτρα για τη βιομηχανία

    Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα για τη βιομηχανία.

    Τα κυριότερα από αυτά αφορούν την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με σκοπό τη διασταύρωση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων) από 28 υφιστάμενες μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης της Ελλάδας (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, ΔΕΗ), σύμφωνα με την οδηγία 2001/80/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 29457/ 1511/05 (ΦΕΚ 992Β).

    Επίσης προβλέπονται μέτρα για την κεντρική θέρμανση, σύμφωνα με τα οποία προτείνεται η υποχρεωτική αλλαγή των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, εντός διαστήματος 3ετίας από τη διέλευση αγωγού και τη διαπιστωμένη δυνατότητα σύνδεσης με κάθε οικοδομή.

    Στόχος της συνολικής προσπάθειας είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα μέσα από τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση ειδικά στα πυκνοκατοικημένα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.

    Τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα μπορούν να διαχωριστούν σε προβλήματα βιομηχανικής και αστικής ρύπανσης, είπε ο κ. Σουφλιάς διευκρινίζοντας ότι:

    Η κυριότερη αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των πάσης φύσεως οχημάτων, που κυκλοφορούν, στον υψηλό μέσο όρο της ηλικίας των οχημάτων αυτών και τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Η βιομηχανική ρύπανση, προκαλείται κυρίως στις περιοχές όπου λειτουργούν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τις περιοχές όπου λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και τις περιοχές όπου υπάρχει συσσώρευση πολλών, έστω και μικρών βιομηχανιών, και κυρίως τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει άμεση γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στην Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Δυτική Θεσσαλονίκη, Οινόφυτα (Βοιωτίας).

    [04] Κόσμος

    7.500 νεκροί - 10.000 τραυματίες

    Φονικός σεισμός στη Κίνα

    12/5/2008 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 6:27:03 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πάνω από 7.500 είναι οι νεκροί και 10.000 οι τραυματίες από το φονικό πέρασμα του εγκέλαδου των 7,8 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι την επαρχία Σετσουάν, στην κεντρική Κίνα. Τουλάχιστον 900 μαθητές παγιδεύτηκαν στα ερείπια του σχολείου τους που κατέρρευσε, στην κωμόπολη Τζουγιουάν, στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Δύο εργοστάσια χημικών περιλαμβάνονται στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει στην επαρχία Σετσουάν. Εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια των εργοστασίων που βρίσκονται στο Σιφάνγκ, στο βόρειο Τσενγκτού, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή περίπου 6.000 κάτοικοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Από το σεισμό διέρρευσαν στο περιβάλλον 80 τόνοι αμμωνίας, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Πεκίνο, τη Σαγκάι, την Ταιβάν, τη Μπαγκόνγκ και το Ανόι.

    "Συμφορά το πλήγμα του Εγκέλαδου"

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο χαρακτήρισε "συμφορά" το πλήγμα του Εγκέλαδου και εν πτήσει προς την περιοχή του επίκεντρου κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει "ψυχραιμία" και "κουράγιο".

    Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις την κινεζική πρωτεύουσα δεν υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. "Είναι αντισεισμικές σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ζημιά", είπε ο εκπρόσωπος.

    Στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λουί Μισέλ δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

    Ο σφοδρός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε και τις επαρχίες Γκανσού και Γιουνάν, προκαλώντας και τεράστιες υλικές καταστροφές.

    Όπως ανακοινώθηκε από αρμόδια πηγή, το γιγάντιο φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ της κεντρικής Κϊνας, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και αυτός έγινε αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο αυτό τείχος, ύψους 185 μέτρων, το οποίο συγκρατεί 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

    [05] Κοινωνία

    59 αλλοδαποί χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

    Συλλήψεις μεταναστών σε Λέσβο και Σάμο

    12/5/2008 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΥΕΝ, ΑΠΕ

    Σε 59 συλλήψεις μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα, προχώρησαν τη Δευτέρα οι Λιμενικές Αρχές στη Λέσβο και τη Σάμο. Οι 34 συλλήψεις έγιναν στη Λέσβο (30 άνδρες, μία γυναίκα, δύο παιδιά) και οι αλλοδαποί προέρχονταν κατά δήλωσή τους από τα τουρκικά παράλια με φουσκωτές βάρκες, τις οποίες κατέστρεψαν μόλις τους πλησίασαν τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και βυθίστηκαν. Στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Πράσσο Σάμου, 25 αλλοδαποί(18 άνδρες, επτά ανήλικοι), επέβαιναν σε ημιβυθισμένη φουσκωτή βάρκα, η οποία όταν οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από το προσωπικό του πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, βυθίστηκε. Στην Κω 38χρονος αλλοδαπός διακινητής 37 μεταναστών, που είχε συλληφθεί στις 10 Μαΐου, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω, σε συνολική φυλάκιση οκτώ ετών και δύο μηνών και συνολική χρηματική ποινή 77.500 ευρώ.

    Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Ιταλίας για τους μετανάστες

    Στην Ιταλία αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "Λα Ρεπούμπλικα" και "Ιλ Μεσατζέρο. Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου παραμονής στα κέντρα "προσωρινής φιλοξενίας" από 60 μέρες που ισχύει σήμερα, σε 18 μήνες. Ταυτόχρονα θα θεσπιστεί κατώτατο όριο εισοδήματος βάσει του οποίου θα χορηγούνται οι άδειες παραμονής, ενώ θα αυξηθούν οι ναυτικές περίπολοι θα επεκτείνουν τη δράση τους και στα διεθνή χωρικά ύδατα, με στόχο, να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά οι ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας από την είσοδο λαθρομεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι: "θα πρέπει να απομακρυνθούν το γρηγορότερο δυνατόν, τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες λαθρομετανάστες. Θα τους συνοδεύσουμε μέχρι την πόρτα του αεροπλάνων, με πτήσεις τσάρτερ, για να είμαστε βέβαιοι ότι όντως θα εγκαταλείψουν την ιταλική επικράτεια".

    [06] Οικονομία

    Νέες κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ

    12/5/2008 6:33:00 μμ

    Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε για την ερχόμενη Πέμπτη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται επίσης 24ωρες απεργίες στον ΟΤΕ και τα λιμάνια και 3ωρες στάσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑ και ΕΥΔΑΠ. Την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 12:.30 στην Πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν κατάργηση του ασφαλιστικού, επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και νέο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Επίσης, ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

    [07] Κοινωνία

    Για το νοθευμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο

    ΕΦΕΤ: Εντατικοί έλεγχοι

    12/5/2008 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε απόσυρση σειράς προϊόντων τυποποιημένου ηλιέλαιου με την εμπορική ονομασία ΜΙΝΕΡΒΑ προχωρά η εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ για να αντιμετωπιστεί το θέμα που ανέκυψε με την παρουσία παραφινών σε παρτίδες ακατέργαστου ηλιέλαιου.

    Συγκεκριμένα αποσύρονται:

    συσκευασίες ηλιέλαιου 1 λίτρου με ημερομηνία λήξης 14 και 17/1/2009 και 3, 4, 16 και 17/2/2009 συσκευασίες ηλιέλαιου 2 λίτρων με ημερομηνίες λήξης 28/1/2009, και 4 και 21/2/2009 συσκευασίες ηλιέλαιου 5 λίτρων με ημερομηνίες λήξης 17/5/2009 και 15/6/2009 και συσκευασίες ηλιέλαιου 10 λίτρων με ημερομηνίες λήξης 17, 18, 20, 31/1/2009 και 1, 14 και 22/2/2009. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς, τόσο από τον ΕΦΕΤ, όσο και από τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάκληση όλων των προϊόντων, που με οποιοδήποτε τρόπο περιέχουν ηλιέλαιο από τη παρτίδα, για την οποία ενημερώθηκε η χώρα μας, μέσω κοινοτικού σήματος ότι περιέχει ποσότητα ορυκτελαίου και συγκεκριμένα παραφινέλαιου.

    Δηλώσεις Υφυπουργού Ανάπτυξης

    "Ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει από τα τελωνεία της χώρας αναλυτικά στοιχεία για την πιθανότητα εντοπισμού και άλλων εταιριών - πέραν αυτών που έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονοματά τους - που εισήγαγαν, μέσα στο 2008, οποιαδήποτε ποσότητα ηλιελαίου στην Ελλάδα από τη Ουκρανία, ενώ γίνεται συστηματικός έλεγχος για να εντοπιστεί ποιός πούλησε σε ποιόν και να είμαστε σίγουροι πού σταματάει η αλυσίδα της διάθεσης της ποσότητας του προβληματικού ηλιελαίου στην αγορά μας, είτε η διάθεση αφορά τρόφιμο, είτε ραφιναρισμένο προιόν", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος.

    Σε ερώτηση για το αν υπήρξε ολιγωρία στην έρευνα της αγοράς, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι "έλεγχοι γίνονται ακόμη και σήμερα, προκειμένου να επιστραφεί στις αποθήκες των εταιριών το σύνολο της ποσότητας, που διέθεσαν στην αγορά".

    Επίσης, ανέφερε ότι λαμβάνονται δείγματα και από ηλιέλαια άλλων παρτίδων και ανέφερε ότι και οι ίδιες οι εταιρίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο και ανάκληση του προϊόντος από το πρώτο κοινοτικό σήμα, που εκδόθηκε στη Γαλλία, πολύ νωρίτερα από τις 6 Μαίου και το οποίο ανέφερε ότι πέρασαν 3.000.000 κιλά στην ελληνική αγορα (συν 356.000 κιλά, που εισηγάγε η εταιρία Lidl).

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός, οι ποσότητες είχαν ελεγχθεί από τα χημεία των τελωνείων εισόδου στη χώρα και βρέθηκαν εντάξει, αλλά απαιτείται ειδική ανάλυση για να εντοπιστεί αυτού του είδους η πρόσμιξη και γι αυτό η κινητοποίηση ελέγχου ξεκίνησε μετά το κοινοτικό σήμα, που ήταν αποτέλεσμα ευρήματος από αυτέλεγχο εταιριών σε εργαστήρια ελέγχου στη Γαλλία και την Ολλανδία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη συγκεκριμένη πρόσμιξη.

    Τέλος, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι, ως τώρα, πάνω από τη μισή ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες των εταιριών και οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του Γενικού Χημείου του Κράτους για την τοξικότητα της συγκεκριμένης πρόσμειξης.

    [08] Πολιτισμός

    70 χρόνια μαζί!

    Η Γιορτή ... στο Δεύτερο Πρόγραμμα

    12/5/2008 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις 21 Μαΐου το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα 70 χρόνια λειτουργίας του. Επιλέγει αποσπάσματα από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά κυρίως δίνει το λόγο στους ανθρώπους που το δημιούργησαν, και σε αυτούς που το αγάπησαν και το στήριξαν. Σαφώς και δε λείπει η ματιά των νέων για το ραδιόφωνο. Συντονιστείτε και ακούστε μία ημέρα το ραδιόφωνο να μιλά για το ραδιόφωνο, χωρίς εσωστρέφεια, αλλά με αναφορές σ αυτά που κρατάει και σ αυτά που προσθέτει για να συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

    Ελληνική Ραδιοφωνία 70 χρόνια μαζί!

    21 Μαΐου 1938. Η ημέρα που η Ελληνική Ραδιοφωνία βγαίνει για πρώτη φορά στον αέρα, υπό το όνομα "Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών". Ήδη από τις 25 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς είχε εγκαινιαστεί ο πρώτος πομπός στα Νέα Λιόσια, ενώ οι ραδιοθάλαμοι βρίσκονται στο Ζάππειο Μέγαρο. Τα χρόνια που ακολούθησαν τοποθετήθηκαν πομποί σε όλη τη χώρα, ενώ το 1941 διακόπτεται η λειτουργία του Σταθμού, και το θρυλικό σήμα "Ο Τσοπανάκος" μεταφέρεται στο BBC. Τον Ιούλιο του 1945 συγκροτείται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Στη συνέχεια δημιουργείται ο Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολουθεί η δημιουργία του Δεύτερου, του Τρίτου Προγράμματος και των Περιφερειακών Σταθμών. Το 1975 το Ε.Ι.Ρ. μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Ενώ, ο σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται το Τέταρτο Πρόγραμμα, η σημερινή ΕΡΑ-ΣΠΟΡ. Το Νοέμβριο του 2001 η Ελληνική Ραδιοφωνία δημιουργεί το πρόγραμμα Κosmos. Παράλληλα, λειτουργεί η ΕΡΑ 5-Η Φωνή της Ελλάδας και το ραδιόφωνο Φιλία.

    21 Μαΐου 2008: Το ραδιόφωνο γιορτάζει τις μεγάλες του στιγμές. Την ιστορία του, που ταυτίστηκε με την ιστορία της χώρας. Εγκαινιάζει μάλιστα ένα μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να φέρει τους πολίτες-ακροατές πιο κοντά του, και να επανατοποθετήσει τη σχέση του μαζί τους.

    [09] Πολιτική

    Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

    Α. Αλαβάνος: "Στημένο παιχνίδι στον ΟΛΠ"

    12/5/2008 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 4:53:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Να σταματήσει το ξεπούλημα, όπως το χαρακτήρισε, των κερδοφόρων λιμανιών της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατα τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Παράλληλα χαρακτήρισε τον διαγωνισμό στημένο παιχνίδι. Για "μάσκες που έπεσαν" έκανε από την πλευρά του λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν.

    "Κανείς δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα γελοιοποιηθούν τα επιχειρήματα της ΝΔ περί ελεύθερου ανταγωνισμού στα λιμάνια. Αν δει κανείς τις προσφορές που έγιναν για το λιμάνι του Πειραιά προέρχονται από μία μόνο χώρα, με την οποία μάλιστα είχε υπάρξει διακρατική συμφωνία πριν από 2 χρόνια σε επίπεδο πρωθυπουργών, να δοθεί το λιμάνι σε κινέζικη επιχείρηση. Είχαμε μόνο δύο προσφορές. Αυτός είναι ο φοβερός διεθνής ανταγωνισμός από μια χώρα, ενώ η μία θεωρείται προσφορά-λαγός" δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε:

    "Στην πραγματικότητα είναι ένα στημένο παιχνίδι το οποίο πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα προκειμένου αυτός ο κερδοφόρος οργανισμός να μείνει στα χέρια του δημοσίου, σε μια στρατηγική που πρέπει να αποβλέπει στο να υπάρξει ένα μέτωπο των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις -ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΛΤΑ, Ταχ. Ταμιευτήριο- που σήμερα η Ν.Δ. προσπαθεί να τις πουλήσει".

    [10] Πολιτική

    Λέει η ΥΠΕΞ για την τουρκική ιστοσελίδα

    "Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί"

    12/5/2008 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 5:07:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Αβάσιμους" χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Θράκη, η νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εσθονό ομόλογό της, απάντησε σε ερώτηση σχετική με την τουρκική πρόκληση ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς τη γειτονική χώρα. Όπως είπε, Το υπουργείο έχει ήδη προβεί σε διαβήματα και έχει καλέσει τον Τούρκο πρέσβη για το θέμα.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα να διορθωθεί η σελίδα που βρίσκεται στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι το διαδίκτυο είναι χώρος ανταλλαγής ιδεών αλλά όχι αβάσιμων ιδεών.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα, η χώρα μας υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενώ επιμένει στη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο μέλλον των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων είπε ότι η χώρα μας δείχνει και θα συνεχίσει να δείχνει την καλή της διάθεση, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [11] Πολιτική

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής

    12/5/2008 12:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 3:52:14 μμ)

    "Το ταγκό θέλει δύο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ως τώρα χορεύει μόνος του". Αυτό παρατήρησε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν κατά την επίσκεψή του σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ο κ. Καρογιάν μετέφερε στον κ. Παπούλια "τους χαιρετισμούς, την αγάπη και την εκτίμηση" του Προέδρου Χριστόφια στο πρόσωπο του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ. Καρογιάν είπε επίσης στον κ. Παπούλια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας "έχει πάρει πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που έχει εκτιμηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Υπάρχει ωστόσο", παρατήρησε ο κ. Καρογιάν, "ο παράγοντας της μόνιμης τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πολιτική βούληση και προσπαθεί να φτάσει το αδιέξοδο. Το ταγκό όμως θέλει δύο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας χορεύει μόνος του". Εξάλλου, ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως η νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ έχει να κάνει με το γεγονός πως "οι ομάδες εργασίας δεν έχουν δώσει ως τώρα απτά δείγματα και οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν για να δουν πού σκαλώνει αυτή η διαδικασία".

    Ο κ. Καρογιάν συναντήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενώ λίγο πριν το μεσημέρι συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τις προοπτικές που διαμορφώνονται με τη νέα κινητικότητα.

    [12] Κοινωνία

    Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

    Τα εργατικά ατυχήματα αποφεύγονται

    12/5/2008 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET

    Στο μέτρο μέχρι και του άμεσου κλεισίματος μίας επιχείρησης, ακόμα και από την πρώτη παράβαση που διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των εργαζόμενων από τους επαγγελματικούς κινδύνους.

    Παρά την ύπαρξη αυστηρών προστίμων, τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Πρόληψη Επαγγελματικού Κινδύνου», δείχνουν ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Αριθμός που δείχνει παγκοσμίως αύξηση κατά 10% τα τελευταία χρόνια.

    Το αρμόδιο υπουργείο προγραμμάτισε εκστρατεία ενημέρωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε όλη την χώρα. Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλατζάκου ζήτησε την ενεργοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς όπως είπε" τα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν". Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα: «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία Πρόληψη Επαγγελματικού Κινδύνου» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Athens Imperial κήρυξε σήμερα η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Η Ημερίδα εντάσσεται στην εκστρατεία που πραγματοποιεί το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και εργοδοτών για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας. Στην Ημερίδα απηύθηνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων κος Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

    [13] Κοινωνία

    Απεργιακές κινητοποιήσεις για τους πανεπιστημιακούς

    12/5/2008 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Μαΐου και μία τριήμερη απεργία από τις 28 μέχρι τις 30 Μαΐου εισηγείται η διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στους τοπικούς συλλόγους των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια. Η διοικούσα επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 31 Μαΐου προκειμένου να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Οι πανεπιστημιακοί διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους και εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα αποτελέσει σοκ το οποίο θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Πανεπιστημίων και θ αναστρέψει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

    [14] Μ. Ανατολή

    Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος για την κρίση

    Λίβανος: Μάχες Δρούζων-σιιτών στα βουνά

    12/5/2008 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σαράντα επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων επτά ημερών στο Λίβανο ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και της αντισυριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ανακοίνωσε πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας. "Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 188 τραυματίσθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα" από την Τετάρτη, οπότε μια απεργία εξετράπη στις χειρότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) ένοπλες συγκρούσεις", δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις σκληρές μάχες στα βουνά των Δρούζων, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, ανάμεσα σε ενόπλους σιίτες της Χεζμπολάχ και Δρούζους, υποστηρικτές της Κυβέρνησης. . Στη Βηρυτό, η κατάσταση είναι ήρεμη, καθώς η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της αποφάσισαν να τερματίσουν την ένοπλη παρουσία τους εκεί. Την ίδια ώρα, στο Κάιρο, συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    [15] Κόσμος

    Κτίρια ταλαντεύονταν για 2'

    Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Κίνα

    12/5/2008 10:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 3:51:23 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γερμ.Πρακ., Ασ. Πρες

    Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν, ενώ κτίρια κατέρρευσαν κτίρια στην επαρχία Γιουνάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τον ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε στην επαρχία Σιτσουάν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς να αναφέρει αν υπάρχουν θύματα.

    Ο πρόεδρος της Κίνας Χουν Τζιντάο ζήτησε από τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίσης, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικών μονάδων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και οι αρχές της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν, αποφάσισαν να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του εν λόγω σεισμού ήταν 7.5 Ρίχτερ και όχι 7.8 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η αντίστοιχη κινεζική υπηρεσία τοποθετεί το μέγεθός του στα 7.6 Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:28 μμ (τοπική ώρα & 08:28 ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 92 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τσενγκντού στην επαρχία Σιτσουάν και σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ταϊβάν, στο Πεκίνο, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόγκ, καθώς και στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι, και κυρίως σε όσους βρίσκονταν σε ψηλά κτίρια, τα οποία ταλαντεύονταν για περίπου 2 λεπτά. Υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση των τηλεφωνικών δικτύων, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών δεν "φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές". Στη συνοικία του Πεκίνου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα γραφεία τους και βγήκαν στους δρόμους χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν αναφορές για ζημιές στα κτίρια. Επίσης δεν επηρεάστηκε το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου. Το ψηλότερο κτίριο της Κίνας, ο Πύργος Γινμάο, καθώς και άλλα ψηλά κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάϊ, εκκενώθηκαν προληπτικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το διυλιστήριο πετρελαίου της Λανζού δεν φαίνεται να υπέστη ζημιές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας που το διαχειρίζεται. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, που απέχει 3.300 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του.

    [16] Αλλα σπορ

    Για την υπόθεση του ντόπινγκ

    Κατέθεσε ο φαρμακοποιός

    12/5/2008 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ανδρέα Καραφλό, που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση του ντόπινγκ στην Εθνική Ομάδα Αρσης Βαρών, έδωσε ο φαρμακοποιός, ο οποίος παρασκεύαζε τις ουσίες, που χορηγούνταν στους αθλητές. Ο φαρμακοποιός παρέδωσε στον εισαγγελέα υπόμνημα με τις θέσεις του, στο οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε χορήγηση απαγορευμένης ουσίας. Υπόμνημα απέστειλε με τον συνήγορό του στον εισαγγελέα και ο εισαγωγέας των ουσιών από την κινεζική εταιρία, που επίσης έχει κληθεί, ως ύποπτος, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Στο υπόμνημά του ο εισαγωγέας αναφέρει ότι παρήγγειλε, μέσω ίντερνετ, δύο φορές, στα τέλη του 2007 και στις αρχές του 2008, αμινοξέα από την κινεζική εταιρία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κ. Ιακώβου, ο οποίος του τα είχε ζητήσει. Σύμφωνα με το υπόμνημα, τα σκευάσματα παραδόθηκαν αμέσως στον προπονητή χωρίς, όπως λέει ο εισαγωγέας, να τα ανοίξει. Αύριο, ο κ. Καραφλός έχει καλέσει για εξηγήσεις, τόσο τον προπονητή, Χρήστο Ιακώβου, όσο και τον εισαγωγέα των ουσιών. Παράλληλα, αύριο έχει κληθεί και η 25χρονη αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας, η οποία έχει διαφοροποιημένη θέση, έναντι των υπολοίπων συναθλητών της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 May 2008 - 16:50:22 UTC