Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάσα για τους οδηγούς
  • [02] Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα
  • [03] Χειρόφρενο στα ταξί
  • [04] Φτάνει βοήθεια
  • [05] Πάνω από τα 125 δολ. το πετρέλαιο
  • [06] Ματαιώσεις και συγχώνευσης πτήσεων
  • [07] Σερβία: Νίκησαν οι φιλοευρωπαϊστές

    [01] Κοινωνία

    Ανάσα για τους οδηγούς

    Ανάσα για τους οδηγούς

    12/5/2008 9:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ομαλοποιείται με αργούς ρυθμούς η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων καθώς από νωρίς το πρωί 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα ανεφοδιάζουν τους σταθμούς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ωστόσο, τα 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα δίνουν μάχη με το χρόνο από τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να ανεφοδιάσουν όσο περισσότερα πρατήρια μπορούν στο Λεκανοπέδιο. Άρχισε, λοιπόν, από νωρίς το πρωί η μερική τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και εκτιμάται ότι τα 200 εταιρικά βυτιοφόρα να ανεφοδιάσουν σήμερα περίπου το 15 με 20% των πρατηρίων, σε μία ένδειξη καλής θέλησης των απεργών, μετά τις ελλείψεις που έχει δημιουργήσει η κινητοποίησή τους. Ωστόσο, οι απεργοί ελέγχουν στον Ασπρόπυργο αν τα βυτιοφόρα που βγαίνουν είναι εταιρικά. Αναλυτικά 100 βυτιοφόρα θα προμηθεύσουν πρατήρια του λεκανοπεδίου, 50 της επαρχίας και 50 της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν σχηματισθεί ουρές από αυτοκίνητα που περιμένουν έξω από τα ανοιχτά πρατήρια, αφού πολλοί οδηγοί ακόμα αναζητούν κάποιο πρατήριο ώστε να ανεφοδιάσουν με καύσιμα τα οχήματά τους και όταν το εντοπίσουν θα πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα. Έξω από τα λίγα βενζινάδικα, που ήταν εχθές ανοικτά παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, διαπληκτισμοί και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πολλοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 1,5 ευρώ για κάθε λίτρο απλής αμόλυβδης, καθώς κάποιοι κερδοσκόποι πρατηριούχοι, οι οποίοι έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη, βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των καταναλωτών για λίγα λίτρα βενζίνης.

    Περισσότερα προβλήματα στη περιφέρεια Χωρίς καύσιμα έχουν μείνει και τα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Στην Πάτρα η πλειονότητα των πρατηρίων υγρών δεν διαθέτει καύσιμα ενώ οι οδηγοί της περιοχής μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα μόλις από 3 βενζινάδικα που είναι ανοικτά. Στη Λάρισα η παντελής έλλειψη καυσίμων έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα αυτοκίνητά τους στο ελάχιστο ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί. Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση με τα υγρά καύσιμα στην υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έχουν "στεγνώσει" σχεδόν όλα τα πρατήρια.

    Προβλήματα και στην ναυτιλία Η Hellenic Seaways ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί η απεργία, το «Εξπρές Σκιάθος» θα διακόψει τα δρομολόγιά του προς Σκιάθο, ενώ τα δρομολόγια του «Νταλιάνα» από Θεσσαλονίκη για Λήμνο-Χίο-Μυτιλήνη εκτελεί ήδη το «Παναγία Σουμελά».

    Προβλήματα στην αγορά

    Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην αγορά από την απεργία των φορτηγών δημοσίας χρήσης αλλά και των βυτιοφόρων. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Παράγοντες της λαχαναγοράς του Ρέντη κάνουν λόγο για μειωμένο ανεφοδιασμό της αγοράς κατά 30 με 40%. Προβλήματα εφοδιασμού διαπιστώνονται και στην υπόλοιπη αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα επιτείνονται λόγω και των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    Κίνδυνος για ευπαθή προϊόντα Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα κι άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί είναι το συμβάν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    Το μέλλον των κινητοποιήσεων

    Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Καθοριστική για το μέλλον της απεργίας, θεωρείται η σημερινή, γενική συνέλευση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Μπέζα, αλλά και με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Με κατανόηση και μετριοπάθεια Την Παρασκευή το βράδυ, οι απεργοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σε ότι αφορά ειδικά το Υπουργείο και τις αρμοδιότητές του, έκανε κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων τα Σαββατοκύριακα στις εθνικές οδούς. Επίσης, ο Υπουργός δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, για να επιλυθούν κάποια ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου. Όμως, για το θέμα της αύξησης των κομίστρων, ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να πάρει απόφαση μόνος του, καθώς τα οικονομικά θέματα αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως είχε δηλώσει την Κυριακή ο Υπουργός Μεταφορών από τη Χίο, το πρωί της Δευτέρας θα επικοινωνούσε με την κ. Πετραλιά για το συνταξιοδοτικό σκέλος των αιτημάτων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών και κατόπιν ενεργειών ελπίζει ότι οι απεργοί θα δουν με κατανόηση και μετριοπάθεια τις εξελίξεις, και μέχρι αύριο αναμένει να λύσουν την απεργία. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, μετά την εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου του, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια και ήλθε σε επαφή και με τον υπουργό Οικονομίας, που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει στους απεργούς ότι δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων επί των οποίων υπήρξε μια αρχική προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με κατανόηση και μετριοπάθεια και πιστεύει ότι και οι απεργοί από τη δική τους πλευρά θα κάνουν το ίδιο

    Απεργία & τα ΤΑΞΙ Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπήκαν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

    Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου Εν τω μεταξύ, ελαφρά υποχώρηση παρουσιάζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 125,40 δολάρια μετά το κλείσιμο στα 125,96 την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη. Το Μπρεντ, στα 124,79 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Οικονομία

    Που κατέθεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ

    Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα

    12/5/2008 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εκδικάζονται τα ασφαλιστηκά μέτρα που κατέθεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ κατά της διοίκησης του ΟΤΕ και του Υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να ενημερωθεί εγγράφως για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Deutsche Telecom, ενώ την Πέμπτη, η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στον Οργανισμό. Το θέμα του ΟΤΕ, που έχει πυροδοτήσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μπαίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην τελική ευθεία καθώς αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τη Βουλή και από τους μετόχους της γερμανικής εταιρείας. Από τη Χίο ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι τα βέτο που προβλέπονται στη συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telecom προασπίζουν την εθνική ασφάλεια. "Η παράδοση του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία θα είναι μία πράξη απιστίας", επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ ενώ ανούσια, υποκριτική και γελοία, χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κόμματων για τον ΟΤΕ, αλλά και τη θέση του ΣΥΝ, το ΚΚΕ. Έγκλημα και τεράστιο σκάνδαλο, χαρακτήρισε το θέμα του ΟΤΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικρίνοντας και το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία.

    [03] Οικονομία

    Απεργούν έως τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης

    Χειρόφρενο στα ταξί

    12/5/2008 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 11:11:03 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χειρόφρενο έχουν τραβήξει οι ιδιοκτήτες ταξί από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα έως τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης ζητώντας αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5%. Οι αυτοκινητιστές έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στο θέατρο Περοκέ και στη συνεχεία θα μεταβούν στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Η απεργία αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα -μεταξύ άλλων- στους ασθενείς που κινούνται με ταξί, και ειδικά στους νεφροπαθείς που θα πρέπει να μεταφερθούν συγκεκριμένη ώρα στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης.

    Ο Σύνδεσμός τους έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση για εξυπηρέτησή τους από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων εφόσον δεν βρουν άλλο τρόπο μεταφοράς.

    Μπορούν, λοιπόν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

    του Δήμου Αθηναίων: 210-32.59.062 του ΕΚΑΒ: 166 του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής: 210-52.27.986 και 210-52.42.589 και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών: 210-77.71.176.

    [04] Κόσμος

    Φτάνει βοήθεια

    12/5/2008 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επείγουσα Σύνοδο για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Mιανμάρ πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες . Δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές μη προσβάσιμες από τα συνεργεία διάσωσης, αλλά το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας εξακολουθεί να θέλει να ελέγξει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ξένες υπηρεσίες αρωγής, γράφει σήμερα η εφημερίδα Νιου Λάιτ της Μιανμάρ. Ο υπουργός Εθνικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης, Σόε Τα δήλωσε σε ξένους διπλωμάτες ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής έχουν φτάσει στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές, αλλά υπάρχουν κι άλλες που παραμένουν αποκομμένες από τον έξω κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα. "Υπάρχουν ακόμη ζώνες όπου τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να φτάσουν. Στις περιοχές αυτές που παραμένουν πλημμυρισμένες, οι αρχές ρίχνουν είδη πρώτης ανάγκης από ελικόπτερα καθώς δεν μπορούν να προσγειωθούν", δήλωσε ο υπουργός. Ο Σόε Τα ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες για τις προσφορές τους, αλλά τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο στη διανομή της διεθνούς βοήθειας. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 1962, έχει διαθέσει ήδη 18 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των πληγέντων και έχει δημιουργήσει 21 καταυλισμούς αστέγων, όταν διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι οι άστεγοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών από τον κυκλώνα έχουν χάσει τη ζωή τους 28.458 άνθρωποι και 33.416 αγνοούνται ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 100.000 νεκρούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο εντός των προσεχών εβδομάδων, εάν δεν οργανωθεί μια επιχείρηση αρωγής, επισημαίνουν διεθνείς οργανώσεις.

    Ξανάνοιξε σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της Μιανμάρ στην πρώην πρωτεύουσα Γιανγκόν μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς και θα μπορεί να φτάσει εκεί την Τετάρτη η πρώτη αποστολή πετρελαίου ντίζελ από την Ταϊλάνδη. "Η κυβέρνηση της Μιανμάρ μας ανακοίνωσε πως επαναλειτουργεί το λιμάνι Τιλάουα στην Γιανγκόν ώστε να μπορεί να φτάνει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια", διευκρίνισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία PTT Pcl της Ταϊλάνδης δώρισε 480.000 λίτρα ντίζελ στη Μιανμάρ όπου το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων έχει επιδεινωθεί μετά την καταστροφή. "Ζήτησαν από όλες τις χώρες να στείλουν πλοία με βοήθεια--κυρίως με κατασκευαστικά υλικά--στο λιμάνι αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος μετά την επιστροφή από την Μιανμάρ ταϊλανδέζικης αποστολής.

    Εξάλλου σήμερα Δευτέρα απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ουταπάο της Ταϊλάνδης το πρώτο αμερικανικό αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως μετά το μεταγωγικό C-130, που μεταφέρει κουβέρτες, νερό και κουνουπιέρες, θα ακολουθήσουν και άλλα αεροσκάφη με βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς.

    [05] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Πάνω από τα 125 δολ. το πετρέλαιο

    12/5/2008 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, αν και καταγράφουν πτωτική τάση, μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ξεπερνώντας τα 126 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσαν το πρωί κατά 56 σεντς στα 125,40 δολάρια από τα 125,96 δολάρια που έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 61 σεντς στα 124,79 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά το φράγμα των 126 δολαρίων στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες μετά το "σπάσιμο" του ορίου των 125 δολαρίων, ακολουθώντας μια φρενήρη πορεία λόγω των φόβων για εφοδιασμό της αγοράς και την αύξηση της ζήτησης κυρίως από την Κίνα και την Ινδία. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία συμβάλουν επίσης στην άνοδο των τιμών, αν και οι αναλυτές αποδίδουν την φρενήρη πορεία του μαύρου χρυσού κυρίως σε κερδοσκοπικές τάσεις.

    [06] Κοινωνία

    Ματαιώσεις και συγχώνευσης πτήσεων

    12/5/2008 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης του προεδρείου της ΕΕΧΑ (της ένωσης χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών) να εκτελούνται από τα μέλη του μικτά δρομολόγια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και 6σκελα δρομολόγια άγονων γραμμών, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναγκάζονται να τροποποιήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα για σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου ως εξής:

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πτήσεις: ΟΑ654/655 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 12:35 ΟΑ778/779 Αθήνα - Λήμνος - Αθήνα 21:20 ΟΑ754/755 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα 12:30 ΟΑ782/783 Αθήνα - Σκιάθος - Αθήνα 21:20 ΟΑ622/618/619/623 Αθήνα - Πρέβεζα - Σητεία - Πρέβεζα - Αθήνα 07:00 ΟΑ032/033 Αθήνα - Λέρος - Αθήνα 08:55 ΟΑ048/049 Αθήνα - Μήλος - Αθήνα 16:10 ΟΑ634/635 Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα 21:20 ΟΑ074/075 Αθήνα - Πάρος - Αθήνα 15:10 ΟΑ658/659 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 18:40 ΟΑ660/661 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 21:15 ΟΑ558/559 Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα 18:25 H πτήση που συγχωνεύεται είναι η εξής: Οι επιβάτες της πτήσης ΟΑ 950/951 Αθήνα - Καβάλα Αθήνα, με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης 05:20, θα εξυπηρετηθούν από την πτήση ΟΑ 940/941 Αθήνα - Αλεξανδρούπολη - Αθήνα με ίδια ώρα αναχώρησης, η οποία θα πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Αθήνα - Αλεξανδρούπολη - Καβάλα - Αθήνα με αεροσκάφος Boeing 737- 400.

    Επίσης, τροποποιούνται οι παρακάτω δύο πτήσεις: ΟΑ982/983 Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - 06:45 - Ρόδος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη Η συγκεκριμένη πτήση θα εκτελεστεί ως ακολούθως: Θεσσαλονίκη - Λήμνος -Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη και ΔΕΝ θα προσεγγίσει τη Ρόδο. ΟΑ090/091 Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - 05:50 - Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος Η παραπάνω πτήση θα εκτελεστεί ως ακολούθως: Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος και ΔΕΝ θα προσεγγίσει την Σητεία. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημερώνουν τους επιβάτες για τις παραπάνω ακυρώσεις και τροποποιήσεις και φροντίζουν να τους προωθήσουν στον προορισμό τους με άλλες πτήσεις. Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444.

    [07] Κόσμος

    Σερβία: Νίκησαν οι φιλοευρωπαϊστές

    12/5/2008 8:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2008 11:16:08 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νίκησαν οι φιλοευρωπαϊστές στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, που χαρακτηρίστηκαν ως δημοψήφισμα για τη συνέχιση της ενσωμάτωσης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νίκη του συνασπισμού "Ευρωπαϊκή Σερβία" που ηγείται ο Μπόρις Τάντιτςγιορτάστηκε με σαμπάνιες, βεγγαλικά και πανηγυρισμούς στους δρόμους του Βελιγραδίου. Εκατοντάδες πολίτες κρατώντας σημαίες της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πανηγύρισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας. Νωρίτερα ο Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι "το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δείχνει πως οι πολίτες της Σερβίας, χωρίς επιφυλάξεις, επιθυμούν την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας". Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που έδωσε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) και αντιπροσωπεύουν το 85% των ψήφων ο φιλοδυτικός συνασπισμός του Προέδρου Μπόρις Τάντιτς "Ευρωπαϊκή Σερβία" έλαβε το 38,7% και 103 από τις 250 έδρες της σερβικής Βουλής. Ακολουθούν το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς με 29,1% και 77 έδρες, ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 11,3% και 30 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, που ίδρυσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 7,9% και 20 έδρες και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) 5,2% και καταλαμβάνει 13 έδρες. Από τις μειονότητες, οι Μαγυάροι της Βοϊβοντίνα εκλέγουν τέσσερις βουλευτές, οι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ δύο βουλευτές και οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ένα βουλευτή. Τα ίδια αποτελέσματα έδωσαν όλα τα κόμματα και δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από τα επίσημα τελικά που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Καθαρή νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των σερβικών εκλογών η Ε.Ε.

    Πάντως ο ηγέτης των Σέρβων υπερεθνικιστών, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το κόμμα του οποίου φερόταν από τις δημοσκοπήσεις ότι θα ερχόταν πρώτο, προειδοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής το Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντις και νικητή των γενικών εκλογών της Σερβίας, να μη βιάζεται να χαρεί για τη νίκη του γιατί ο σχηματισμός Κυβέρνησης θα αποβεί γι αυτόν πολύ δύσκολος.

    "Υπάρχει μια πιθανότητα σχηματισμού Κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Ταντιτς", είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Νίκολιτς και αργότερα, σε νέες δηλώσεις του πρόσθεσε: "Ο κ. Τάντιτς πρέπει να ηρεμήσει και να περιμένει τις συνομιλίες που θα έχουν τα άλλα κόμματα μεταξύ τους . Θα πρέπει να ερευνήσει εάν έχει δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα Κυβέρνηση".

    Οι νέες δηλώσεις του κ. Νϊκολιτς έγιναν μετά από την ανακοίνωση του κ Τάντιτς που εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και ο ο ποίος επισήμανε : "Οι πολίτες χωρίς αμφιβολία επιβεβαίωσαν ότι η Σερβία επέλεξε ένα ξεκάθαρο δρόμο προς την Ευρώπη, ότι επιθυμούν να γίνει η χώρα μας μέρος της Ευρώπης.

    "Θα δούμε εάν είναι δυνατός ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή και του Δημοκρατικού Κόμματος " τόνισε ο κ. Νίκολιτς αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος ενδέχεται να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ίβιτσα Ντάσιτς.

    "Το Ριζοσπαστικό Σερβικό Κόμμα παραμένει το πλέον ισχυρό κόμμα στο σερβικό Κοινοβούλιο, εμείς είμαστε ανοικτοί για μια συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, υπάρχουν ενδείξεις για συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων μας" τόνισε ο κ. Νϊκολιτς.

    Καταλήγοντας ο υπερεθικιστής ηγέτης ανέφερε ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει από σήμερα σε συνομιλίες με τον κ. Κοστούνιτσα. "Σκόφτομαι οτι μποορύμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τα τρία κόμματά μας (Ριζοσπαστικό Σερβικό Κόμμα- Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας-Σοσιαλιαστικό Κόμμα) ή άλλως η Σερβία δεν θα έχει κυβέρνηση και συνεπώς θα πάμε για νέες εκλογές" πρόσθεσε απειλητικά ο κ. Νϊκολιτς.

    Ο ίδιος κατηγόρησε το Σέρβο Πρόεδρο για "σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος" με το να αποκλείσει το συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων, τα οποία συνολικά βρίσκονταν πολύ κοντά στη απόσπαση της πλειοψηφίας στο σερβικό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Τάντιτς.

    Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τόνισε ωστόσο, ότι, σε καμία περίπτωση πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Λίγο αργότερα έφτασε και η απάντηση από τον ίδιο τον Κοστούνιτσα ο οποίος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, απέρριψε την συνεργασία με τον Μπόρις Τάντιτς δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι διαφορές με το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς είναι αγεφύρωτες".

    Ο εθνικιστής ηγέτης Τόμισλαβ Νίκολιτς, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, ανέφερε ότι, από σήμερα, θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με το Κόμμα του Κοστούνιτσα, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Νίκολιτς θεώρησε πιθανότερη την εκδοχή να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του συνασπισμού που ηγείται ο Τάντιτς. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που εμφανίζεται σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι αρχικά θα συζητήσει με το κόμμα του Κοστούνιτσα για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συζητήσει και με το κόμμα του Τάντιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 May 2008 - 8:51:28 UTC