Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπούλιας:Στραφείτε σε νέες καλλιέργειες
  • [02] Επίθεση κουκουλοφόρων σε εφορία
  • [03] Δωρεά 35 πυροσβεστικών στην Ελλάδα.
  • [04] Κοινή Ελληνοτουρκική άσκηση
  • [05] Νέο ρεκόρ το αργό

    [01] Πολιτική

    Παπούλιας:Στραφείτε σε νέες καλλιέργειες

    9/5/2008 11:30:00 μμ

    Την ανάγκη, να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική γεωργία και οι παραγωγοί, να στραφούν σε σύγχρονες καλλιέργειες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Αγρίνιο, όπου παραβρέθηκε, στις εκδηλώσεις για την εορτή, του πολιούχου Αγίου Χριστόφορου. Ο κ. Παπούλιας, δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι ένα από τα σοβαρά, διαρθρωτικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, είναι το μεγάλο κέρδος του εμπόρου, σε αντιδιαστολή, με το μικρό έσοδο του παραγωγού. Στη διάρκεια, μιας σεμνής τελετής, στο δημαρχείο, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης και του απονεμήθηκε, το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

    [02] Κοινωνία

    Επίθεση κουκουλοφόρων σε εφορία

    9/5/2008 11:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οργανωμένη επίθεση κουκουλοφόρων έγινε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, στην τέταρτη εφορία Αθηνών, που στεγάζεται σε 4όροφο κτίριο, στην διασταύρωση των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Κωλέττη στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα περίπου 30 νεαρών έσπασαν την πόρτα της εισόδου και ανέβηκαν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο της εφορίας. Την ώρα εκείνη στο κτίριο βρίσκονταν εργάτες και η καθαρίστρια, την οποία απείλησαν με μαχαίρι και στη συνέχεια πέταξαν βόμβες μολότοφ. Από τη φωτιά προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στα γραφεία, ενώ η επέμβαση της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα απέτρεψε τον κίνδυνο επέκτασης. Δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής αποτίμηση της καταστροφής.

    [03] Κοινωνία

    Δωρεά 35 πυροσβεστικών στην Ελλάδα.

    9/5/2008 11:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Πυροσβεστικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης για την Ελλάδα

    Η επίσημη τελετή παράδοσης των 35 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της Mazda, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 21 Μαΐου 2008.

    Τα πυροσβεστικά οχήματα Mazda BT-50 άμεσης επέμβασης έχουν εξοπλιστεί από την ΕΛΒΑΤ ΑΕΒΕ, μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Κορτέση με ειδικό εξοπλισμό πυρόσβεσης, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, διανομή και εμπόριο βιομηχανικών μηχανημάτων όπως γεννήτριες, αντλίες, μηχανές κ.λπ., αλλά και οχημάτων πολλαπλών χρήσεων.

    Στα οχήματα έχει τοποθετηθεί το αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα STΜ 800013 που είναι σχεδιασμένο για τοποθέτηση σε καρότσα φορτηγού οχήματος τύπου pick-up, ωφέλιμου φορτίου 1 τόνου, όπως το Mazda ΒΤ-50. Tο αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα STΜ 800013 αποτελείται από το πλαίσιο [κατασκευασμένο από ηλεκτροσυγκολλημένο μορφοσίδηρο Π], την αντλία πυρόσβεσης, τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο βενζινοκινητήρα και τα παρελκόμενα πυρόσβεσης.

    Η δεξαμενή είναι κατασκευασμένη από πολυεστέρα ενισχυμένο με ίνες υάλου (GRP) πάχους 5 mm, με ωφέλιμη χωρητικότητα 800 lt. Είναι χωρισμένη σε τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα για την ευστάθεια του οχήματος όταν είναι πλήρης ύδατος και φέρει -για την πλήρωσή της- στεγανό καπάκι. Η αντλία πυρόσβεσης είναι φυγοκεντρική και διβάθμια της ελληνικής βιομηχανίας κατασκευής αντλιών RIVER PUMP με απόδοση 433 lt/min (26 m3/h) σε πίεση 7.0 bar. To κέλυφος είναι από λεπτόκοκκο φαιό χυτοσίδηρο, τα στροφεία από ορείχαλκο και ο άξονας από ανοξείδωτο χάλυβα. Φέρει στόμιο αναρρόφησης από την δεξαμενή, καθώς και από εξωτερική πηγή &#61638; 65 mm (2 ½) με ταχυσύνδεσμο STORTZ-65 (2 ½) και στεγανό πώμα. Φέρει δύο στόμια εκτόξευσης &#61638; 25 mm (1) & 45 mm (1 3/4) με κρουνούς ασφαλείας και τυποποιημένους ταχυσυνδέσμους αντίστοιχα ταχυσύνδεσμο STORTZ-25 και STORTZ-45.

    Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι της Jetman, τύπος UP390, τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, βενζινοκίνητος, με χωρητικότητα κυλίνδρου 389 cc και ισχύος 13 HP στις 3600 rpm. Η εκκίνηση γίνεται με τράβηγμα σχοινιού ή με ηλεκτρική μίζα.

    Το αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα STΜ 800013 περιλαμβάνει ακόμη τα ακόλουθα εξαρτήματα: Δύο τεμάχια σωλήνες κατάθλιψης τύπου Trevira &#61638; 25 mm, μήκους 25m έκαστο εξοπλισμένο σε κάθε άκρο του με ταχυσυνδέσμους STORTZ &#61638; 25. Δύο τεμάχια σωλήνες κατάθλιψης τύπου Trevira &#61638; 45 mm, μήκους 25m έκαστο εξοπλισμένο σε κάθε άκρο του με ταχυσυνδέσμους STORTZ &#61638; 45. Αυλό εκτόξευσης νερού του οίκου POK Γαλλίας, κατάλληλο για συμπαγή βολή και εκτόξευση προστατευτικής νεφέλης νερού με διακόπτη και δυνατότητα ρύθμισης της ποσότητας του εκτοξευομένου ύδατος. Ο αυλός είναι κατασκευασμένος από ανοδειωμένο αλουμίνιο και από ανθεκτική πλαστική ύλη και φέρει ταχυσύνδεσμο STORTZ 45 Σωλήνα αναρροφήσεως από πλαστική ύλη: τεμάχιο ένα (1) &#61638; 65 mm μήκους 7 m, με ταχυσύνδεσμο STORTZ 65, φίλτρο αναρροφήσεως και βαλβίδα αντεπιστροφής. Σωλήνας &#61638; 65 mm μήκους 6 m περίπου, κανάβινος (Trevira), για πλήρωση της δεξαμενής από πυροσβεστική φωλιά. Tυλιγκτήρα αριστερά του συγκροτήματος αξονικής τροφοδοσίας με πυροσβεστικό λάστιχο, μήκους 20 m και πιέσεως 45 bar και πυροσβεστικό αυλό.

    Οι πυροσβεστικές μονάδες άμεσης επέμβασης χρησιμοποιούνται αρκετά χρόνια από Δήμους και Κοινότητες για δασικές εκτάσεις και αγρόκηπους στην Ελλάδα. Η Mazda και η ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ έχουν παραδώσει περισσότερα από 100 φορτηγά Mazda με πυροσβεστικές υπερκατασκευές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    [04] Κοινωνία

    Σκοπός η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

    Κοινή Ελληνοτουρκική άσκηση

    9/5/2008 11:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η "NDI 08" θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Μαΐου στο εξομοιωμένο πεδίο άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στη Μονάδα Αεροπορικών Κατασκευών (ΜΑΚ), στα Άνω Λιόσια των Αθηνών. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) και από τουρκικής πλευράς η TSK Dogal Afetler Arama / Kurtarma Timleri (DAK). Σκοπός της άσκησης "NDI 08" είναι η -μέσω της συνεκπαίδευσης- ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών επί θεμάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και επί μεθόδων και τακτικών διείσδυσης σε ερείπια, ώστε έτσι να βελτιωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και να δοκιμασθούν στην πράξη τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες σε περίπτωση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Επίσης, η κατ αρχήν επίτευξη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της ενδεχόμενης κοινής δράσης των Ομάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών των Ε.Δ. των δύο χωρών. Το σενάριο της άσκησης αφορά σε επέμβαση στην αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμό, που θα έπληττε στρατιωτική περιοχή στα Άνω Λιόσια. Μετά από την αρχική εκτίμηση της κατάστασης από E/Π SUPER PUMA, κλιμάκιο του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου ΡΒΧ θα προβεί στην έρευνα του χώρου για την ύπαρξη τυχόν εκλυομένων τοξικών αερίων. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί ανάσυρση και παροχή πρώτων βοηθειών στα επιφανειακά θύματα από τους διασώστες των κοινών ομάδων και την Ταχυκίνητη Υγειονομική Ομάδα του 251 ΓΝΑ. Θα επακολουθήσει έρευνα με διασωστικούς σκύλους και ενδελεχής σάρωση των καταρρευσάντων κτιρίων με συνδυασμό ειδικών οπτικο-ακουστικών συσκευών. Μετά την επισήμανση των παγιδευμένων θυμάτων, θα ακολουθήσει η διείσδυση στα ερείπια με κατακόρυφο τρόπο (διάνοιξη οπών) και οριζόντιο τρόπο (κατασκευή τούνελ). Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν ειδικά διατρητικά και κοπτικά διασωστικά μηχανήματα.

    KOMAK

    H Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (KOMAK) ανήκει στη Μονάδα Αεροπορικών Κατασκευών (ΜΑΚ), η οποία είναι Πτέρυγα υπαγόμενη στη Διοίκηση Αεροπoρικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Αποστολή της ΚΟΜΑΚ, στην περίοδο της ειρήνης, είναι η οργάνωση και η εκτέλεση επιχειρήσεων «Αντιμετώπισης Καταστροφών» (Α/Κ) σε εγκαταστάσεις της ΠΑ. Υπό ειδικές συνθήκες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΕΘΑ, επεμβαίνει προς όφελος των λοιπών Κλάδων των ΕΔ ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ΜΑΚ/ΚΟΜΑΚ είναι υποστηρίζουσα μονάδα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «ΔΕΛΤΑ». Το προσωπικό της ΚΟΜΑΚ έχει εκπαιδευθεί στο αντίστοιχο σχολείο της ΜΑΚ, στο σχολείο Α Βοηθειών στο 251 ΓΝΑ, σε διασωστικά σχολεία της ΕΜΑΚ και του ΕΕΣ, καθώς και σε αντίστοιχα στρατιωτικά σχολεία Urban Search and Rescue (USAR) στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Μέλη της ΚΟΜΑΚ έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και τα σχολεία Υποβρύχιων Αποστολών, Ναυαγοσωστών και Μηχανοσωστών της ΜΑΚ. Η ΚΟΜΑΚ διαθέτει ειδικό φορητό διασωστικό εξοπλισμό και μηχανήματα διάτρησης και κοπής διαφόρων οικοδομικών υλικών και διάνοιξης οπών για τη δημιουργία διόδων σε ερείπια κτιρίων. Επίσης, διαθέτει διασωστικούς σκύλους, καθώς και ειδικές οπτικο-ακουστικές συσκευές ανίχνευσης εγκλωβισμένων ατόμων. Η Ομάδα υποστηρίζεται από τη ΜΑΚ σε περίπτωση ανάγκης από βαρέα μηχανήματα της ΜΑΚ. Τα τελευταία έτη η ΚΟΜΑΚ έχει συμμετάσχει σε μεγάλης κλίμακας διασωστικές ασκήσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ, τον ΕΕΣ, καθώς και με την αντίστοιχη Τουρκική Ομάδα «AKUT». Επίσης, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε στις δύο ασκήσεις των χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου DOLPHIN 05 & 06, που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Στο πλαίσιο υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδος Τουρκίας, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε το 2006 σε δύο κοινές ασκήσεις «Α/Κ» στην Άγκυρα. Προσωπικό της ΚΟΜΑΚ παρέχει εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα «Α/Κ» ανά την επικράτεια, σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ.

    [05] Οικονομία

    Νέο ρεκόρ το αργό

    9/5/2008 10:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 11:34:36 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε το πρωί ακόμα και τα 126 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Ιουνίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε τελικά στα 125,96 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έκλεισε για πρώτη φορά στα 125,40 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είχε φθάσει έως και τα 125,90 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές αποδίδουν τις συνεχόμενες αυξήσεις στην άρνηση του ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και στην έκρηξη, της εμφύλιας βίας στο Λίβανο. Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου, ακρίβυνε περίπου 7,5%, παρασύροντας άμεσα, μια σειρά αγαθών, πρώτης ανάγκης, που ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα.

    "Δεν είμαι ιδιαίτερα ξαφνιασμένος από την ταχύτητα της αύξησης της τιμής του αργού. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στις αγορές που προσδοκούν στην αύξηση των τιμών καθώς οδεύουμε προς τη θερινή περίοδο", επισήμανε ο Τέτσου Εμόρι, διαχειριστής κεφαλαίων στην Astmax Co Ltd στο Τόκιο.

    Αντίθετα, ο αναλυτής στην Kanetsu Asset Management στο Τόκιο, Τάτσουο Καγκιγιάμα σημειώνει πως "οι παρατεταμένοι γεωπολιτικοί φόβοι και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύουν την αγορά, αλλά η ταχύτητα της αύξησης είναι υπερβολικά υψηλή".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 May 2008 - 20:49:58 UTC