Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κούρσα ανόδου
  • [02] Φρίκη και όλεθρος
  • [03] Διυπουργική για τον ΟΤΕ
  • [04] Στην "κορυφή του κόσμου" η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [05] Πυρκαγιά σε κοσμηματοπωλείο

    [01] Οικονομία

    Για το "μαύρο χρυσό"

    Νέα κούρσα ανόδου

    8/5/2008 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σταθερά πάνω από τα 123 δολάρια κινείται σήμερα Τετάρτη η τιμή του αργού πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, αφού έφτασε χθες μια "ανάσα" από τα 124 δολάρια στη Νέα Υόρκη, παρά την ανακοίνωση για αύξηση των εβδομαδιαίων στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού ήταν το πρωί στα 123,52 δολάρια το βαρέλι ενώ λίγες ώρες νωρίτερα στη Νέα Υόρκη είχε καταγράψει και νέο ιστορικό ρεκόρ στα 123,93 δολάρια για να κλείσει τελικά στα 123,19 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ προσέγγισε τα 123 δολάρια για να κλείσει τελικά στα 122,32 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι και αυξηθεί έξι φορές από το 2002. Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης προειδοποίησε μάλιστα ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης του δολαρίου.

    Η φρενήρης ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού δεν συγκρατήθηκε ούτε από την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για την αύξηση κατά 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα.

    "Έχουμε ακόμη προβλήματα στη Νιγηρία, το Ιράν αγνοεί τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και η ζήτηση σε πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλη στην Ινδία και την Κίνα", εκτιμά ο αναλυτής Ρόμπερτ Μόντεφούσκο της εταιρίας Sucden.

    [02] Κόσμος

    Μετ' εμποδίων η ανθρωπιστική βοήθεια

    Φρίκη και όλεθρος

    8/5/2008 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους 80.000 εκτιμάται ότι φθάνει ο αριθμός των νεκρών στην απομακρυσμένη περιφέρεια Λαμπούτα της Μιανμάρ από το πλήγμα του ισχυρού κυκλώνα Ναργκίς το Σαββατοκύριακο, δήλωσε αξιωματούχος του στρατού στην περιοχή στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα Πέμπτη. Η Λαμπούτα βρίσκεται στο Δέλτα του Ιραουάντι, που δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα από τον κυκλώνα, που χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Δεκάδες από τα 63 χωριά γύρω από την πόλη Λαμπούτα κυριολεκτικά αφανίστηκαν, σύμφωνα με τον Τιν Γουίν, επικεφαλής μιας φρουράς στην πόλη. "Μέχρι στιγμής ο κατ εκτίμηση απολογισμός των νεκρών στα χωριά αυτά είναι περίπου 80.000", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την ίδια ώρα περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους παραμένουν κάτω από το νερό στη Μιανμάρ, και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, μια εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς από τη χώρα. "Εκτιμούμε ότι περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ακόμη κάτω από το νερό", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ από την Μπανγκόκ. Ειδικά στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι η βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους πληγέντες. "Χρειαζόμαστε σκάφη, ελικόπτερα και φορτηγά", πρόσθεσε ο Χόρσεϊ. "Υπάρχουν χιλιάδες πτώματα που επιπλέουν στα νερά", τόνισε προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις επιδημίες που απειλούν τους επιζώντες.

    Αν δε φτάσει γρήγορα η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, διότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό. Μόνο στην περιοχή της Λαμπούτα και σε 63 γειτονικά χωριά οι νεκροί είναι πιθανόν να φτάσουν τους 80.000, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Μέχρι χθες η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ έκανε λόγο για 22.980 νεκρούς και 42.119 αγνοούμενους. Οι επιζώντες απειλούνται εκτός από τις επιδημίες και από πείνα και δίψα. Ο κυκλώνας κατέστρεψε μεγάλο μέρος των περιοχών όπου καλλιεργείται ρύζι, κάτι που για τους αναλυτές αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, που ήταν αυτάρκης σε τρόφιμα, αλλά και για τα γειτονικά κράτη. Εξακόσιους χιλιάδες τόνους ρυζιού εξήγαγε ετησίως η Μιανμάρ ενώ 500.000 τόνους περίμενε να αγοράσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα φέτος, πριν την καταστροφή.

    Στο μεταξύ έκκληση στη χούντα της Μιανμάρ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες "πριν είναι πολύ αργά" απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑΣΕΑΝ). "Ελπίζω ότι θα δούμε ένα άνοιγμα πριν να είναι πολύ αργά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουρίν Πίτσουαν, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στην Τζακάρτα. Αναλυτές εκτιμούν ότι το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ εμποδίζει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό ως "απειλή στην κυριαρχία της".

    Ο Γ.Γ. της ΑΣΕΑΝ δήλωσε "πολύ ανήσυχος", προσθέτοντας ότι "δεν έχει ιδέα για τις αιτίες της καθυστέρησης " στο άνοιγμα των συνόρων της Μιανμάρ για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξάλλου κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί, ξένες Κυβερνήσεις, και ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να τους επιτρέψει τη διανομή της διεθνούς βοήθειας στους πληγέντες, κάτι που γίνεται με το σταγονόμετρο. Η Γαλλία προειδοποιεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ έκκληση στο καθεστώς να επιτρέψει στις οργανώσεις να μπουν στη χώρα, απηύθυνε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    [03] Οικονομία

    Την ερχόμενη εβδομάδα η οριστική απόφαση

    Διυπουργική για τον ΟΤΕ

    8/5/2008 10:30:00 πμ

    Το πράσινο φως στην υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με τη Deutsche Telecom για τον ΟΤΕ αναμένεται να δώσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί. Θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες για το βέτο του ελληνικού δημοσίου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, συλλογικών συμβάσεων και τιμολογιακής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Για σκάνδαλο απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου. Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, σχολίασε η κυβέρνηση.

    [04] Αλλα σπορ

    Στην "κορυφή του κόσμου" η Ολυμπιακή Φλόγα

    8/5/2008 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2008 10:58:33 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασε στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, η Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία μετέφερε ομάδα Κινέζων ορειβατών, τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση. Τελευταία λαμπαδηδρόμος, με ειδικό εξοπλισμό για το υψόμετρο, ήταν η Θιβετιανή Σερίνγ Ουάγκμο που έφτασε στην κορυφή στις 09:18 τοπική ώρα (04:18 ώρα Ελλάδας). Περίπου δέκα ορειβάτες με το λογότυπο "Πεκίνο 2008" στις στολές τους φώναξαν μόλις έφτασαν στον προορισμό τους: "Είμαστε στην κορυφή του κόσμου". Η δάδα άναψε μόλις 40 μέτρα από την κορυφή από έναν ορειβάτη που μετέφερε στο σακίδιό του ένα κουτί με τη Φλόγα. Η λαμπαδηδρομία αυτή, προς το Εβερεστ, διήρκεσε περίπου έξι ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    [05] Κοινωνία

    Πυρκαγιά σε κοσμηματοπωλείο

    8/5/2008 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο, λίγο πριν τις 7 το πρωί στο Νέο Κόσμο με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ρουμπέση 36, την ώρα που άγνωστοι διαρρήκτες άνοιγαν τρύπα στο κοσμηματοπωλείο από γειτονικό κατάστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο τοίχος είχε πλέγμα μεταλλικό, το οποίο πιθανότατα προσπάθησαν να κόψουν με οξυγονοκόλληση, αλλά από τους σπινθήρες άρπαξαν φωτιά τα μονωτικά υλικά και αντικείμενα μέσα στο κατάστημα, το οποίο έπαθε σοβαρές ζημιές. Οι δράστες εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους, ενώ η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι και ένας πυροσβέστης. Προανάκριση για το περιστατικό κάνει η Ασφάλεια Αττικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 May 2008 - 8:50:40 UTC