Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώλιας: Εκτός σχεδιασμού η πυρηνική ενέργεια
  • [02] Ημερίδα για τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό
  • [03] Αποχή καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου
  • [04] Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [05] Συνάντηση Μπακογιάννη-Μπαμπατζάν
  • [06] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [07] Επιστολή Αλογοσκούφη σε Financial Times
  • [08] Ιωάννινα: Σύλληψη για ναρκωτικά
  • [09] Σε εξέλιξη έλεγχος του ΕΦΕΤ για επικίνδυνο ηλιέλαιο
  • [10] Άνετη νίκη 3-0 του Παναθηναϊκού

    [01] Πολιτική

    Βουλή

    Φώλιας: Εκτός σχεδιασμού η πυρηνική ενέργεια

    7/5/2008 9:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 11:06:29 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι πώς δεν υπάρχει η πυρηνική ενέργεια στον ενεργειακό μας σχεδιασμό, δήλωσε απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενεργειακά κτίρια ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Την ξεκάθαρη αυτή αυτή θέση διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας και κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές. Οπως είπε ο κ.Φώλιας η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή την λειτουργία ή δημιουργία η σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες και απαιτεί απόλυτη εφαρμογή όλων των κανόνων ασφαλείας.

    Η κυβέρνηση υποβαθμίζοντας τη νέα αντιπαράθεση Σουφλιά -Δήμα με αφορμή το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, κάνει λόγο για παράθεση απόψεων και όχι διαμάχη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξήρε μάλιστα το έργο που έχει γίνει στο θέμα του περιβάλλοντος επί των ημερών του κυρίου Σουφλιά. Οπως είπε ο κ.Φώλιας η Ελλάδς παρακολουθεί με προσοχή την λειτουργία ή δημιουργία η σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες και απαιτεί απόλυτη εφαρμογή όλων των κανόνων ασφαλείας.

    Οι επίμαχες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ άνοιξαν πάντως την συζήτηση, αν πρέπει να στραφεί και η Ελλάδα στη χρήση πυρηνικής ενέργειας με τους επιστήμονες να παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, παρενέβη λέγοντας εάν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παίζει το ρόλο του τελάλη μιας ιδέας που μπορεί να έρθει στο μέλλον. Παράλληλα κάλεσε τον Έλληνα επίτροπο αρμόδιο για το περιβάλλον Σταύρο Δήμα να προβεί σε καθαρή δήλωση εάν ο ίδιος είναι αντίθετος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Η πρώτη μελέτη για πυρηνικό σταθμό στην Ελλάδα εκπονήθηκε πριν από 42 χρόνια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χώρα μας δεν αντέχει μια τέτοια εγκατάσταση. Η εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού ισχύος 1000 MW φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυξάνεται κατά 15% αν η περιοχή είναι σεισμογενής. Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη μελέτη, μας προσέγγισαν οι Αμερικανοί υποδεικνύοντάς μας να αγοράσουμε δικούς τους αντιδραστήρες που ήταν πιο ασφαλείς. Στην περίοδο της δικτατορίας μας προέκυψε διαπραγμάτευση με τους Άγγλους, αλλά επειδή θα τους εξοφλούσαμε με ελληνικά καπνά η ιστορία δεν είχε συνέχεια. Το 1980 νέα μελέτη του ΤΕΕ κατέγραφε μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να εγκατασταθεί πυρηνικός σταθμός στην Ελλάδα. Κατά της εγκατάστασης σταθμού πυρηνικής ενέργειας τάσσεται το ΠΑΣΟΚ.

    Πυρηνική ενέργεια -Ευρώπη

    Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, στην Ευρώπη -χωρίς να υπολογίζεται η Ρωσία- υπάρχουν 173 πυρηνικοί αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας. Είναι εγκατεστημένοι σε 12 χώρες, οι περισσότεροι στη Γαλλία που εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο σχεδόν τα δύο τρίτα του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται.

    [02] Πολιτισμός

    Από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων

    Ημερίδα για τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό

    7/5/2008 10:07:00 μμ

    Ημερίδα με θέμα "Μέσα μαζικής επικοινωνίας και αθλητισμός: οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού", διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Στόχος της ημερίδας ήταν να υπογραμμίσει το νέο περιβάλλον των ΜΜΕ στη μετάδοση αθλητικού περιεχομένου στην ψηφιακή εποχή και ταυτόχρονα να ανοίξει έναν δημιουργικό διάλογο για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα μετάδοσης. Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος τόνισε την επικαιρότητα της ημερίδας που οφείλεται πρώτον στο ότι το 2008 είναι χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, δεύτερον στην ψήφιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και τρίτον στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε μέχρι τώρα να τηρήσει τις προβλέψεις της αναθεωρημένης οδηγίας, οι οποίες ενσωματώθηκαν και στη νέα.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σαν την πιο σύγχρονη σήμερα στον κόσμο, και έθεσε δύο προβληματισμούς: πρώτον την εξασφάλιση του δικαιώματος ενημέρωσης του πολίτη που μπορεί να επιτευχθεί με συμβάσεις αποκλειστικής μετάδοσης αθλητικών εκδηλώσεων, που θα συνδέονται με συμβάσεις ταυτόχρονης μετάδοσης αποσπασμάτων από τις αθλητικές εκδηλώσεις. Δεύτερον το ειδικό ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η συζήτηση καθώς "το νόημα και οι αξίες του αθλητισμού δεν πρέπει να καταστρατηγούνται από άλλους υπολογισμούς και συμφέροντα και τελικά ο αθλητισμός να ανάγεται σε ένα σόου, που παράγει μόνο κέρδη και τηλεθέαση''.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστος Παναγόπουλος επισήμανε το γεγονός ότι η ΕΡΤ "δεν μπορεί να απέχει από μια αγορά που εξασφαλίζει έσοδα και της επιτρέπει να μεταδίδει και αθλητικές εκδηλώσεις από μη διαδεδομένα αθλήματα. Υποστήριξε εξάλλου, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρατηρηθεί έκρηξη του ανταγωνισμού μεταξύ των παραδοσιακών ΜΜΕ και των νέων μορφών επικοινωνίας και ευχήθηκε "να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να μην υπάρξει σχίσμα στην αγορά, όπως αυτή τη στιγμή δημιουργείται από το γεγονός ότι παρατηρείται κλωνοποίηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από φορείς όπως είναι η ΔΟΕ και η UEFA, που δημιουργούν προβλήματα, καθώς δίνουν την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων και στην ελεύθερη τηλεόραση και στο ευρυζωνικό δίκτυο". Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελεύθερη τηλεόραση και λιγότερο η συνδρομητική είναι βαθιά ριζωμένες συνήθειες στον έλληνα τηλεθεατή και θα αποτελούν και στο μέλλον τον βασικό τρόπο θέασης.

    Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία στο επίκεντρο των ομιλιών

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στον υπερδεκαπλασιασμό της αξίας των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια και έχει διαμορφώσει "μια ανθρωποφαγική αρένα, καθιστώντας θέμα ταμπού τα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα". Χαρακτήρισε τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία "ευκαιρία για να ανοίξει ο διάλογος", ενώ εκτίμησε ότι "αναμφίβολα θα παρατηρηθούν συγκρούσεις τα επόμενα χρόνια και με τη δημόσια τηλεόραση, που μέχρι τώρα είχε τον πρώτο λόγο στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις".

    Έθεσε ακόμα το ζήτημα της ανάγκης προστασίας από την πειρατεία του Ιντερνέτ και επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 60 έως 95% των εξόδων των αθλητικών εκδηλώσεων σήμερα καλύπτεται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι ειδικά στην Ελλάδα, οι ποδοσφαιρικές ομάδες χαμηλότερου επιπέδου συντηρούνται κατά 95% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο οποίος συνεργάστηκε και ενεργά στην κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψήφιση της αναθεωρημένης οδηγίας "Τηλεόραση χωρίς σύνορα", που ήδη από τα τέλη του 2007 έχει τεθεί σε ισχύ και που θα πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της Ένωσης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πεμπτουσία της οδηγίας σύμφωνα με την οποία "όσοι έχουν αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης γεγονότων που είναι μείζονος σημασίας για την κοινωνία, υποχρεούνται να παρέχουν σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, άλλων κρατών μελών και σε ενδιάμεσους (π.χ. Πρακτορεία Ειδήσεων), το δικαίωμα πρόσβασης με δίκαιο, εύλογο και ίσο τρόπο, σε σύντομα αποσπάσματα για λόγους ενημέρωσης του κοινού, με την υποχρέωση ταυτοποίησης της πηγής προέλευσης του αποσπάσματος. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με ευθύνη των ίδιων των χωρών-μελών είτε με αυτορύθμιση, είτε με συρρύθμιση, μέσω της παρέμβασης της κατά χώρα εθνικής αρχής.

    Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε ο Πάτρικ Χάμον, ο οποίος υπογράμμισε την υποστήριξη που δίδεται με τη νέα οδηγία στην αγορά των νέων ΜΜΕ, καθώς και στο γεγονός ότι πλέον τίθεται σε ερώτηση το αν και κάτω από ποιές προϋποθέσεις η συλλογική πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων συμβιβάζεται με το άρθρο 81 της ευρωπαϊκής κοινότητας.

    [03] Κοινωνία

    Στις 8 και 9 Μαΐου

    Αποχή καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου

    7/5/2008 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα αποφάσισαν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αύριο και μεθαύριο 8 και 9 Μαΐου, "εκφράζοντας την αντίθεση τους και την ανησυχία τους για τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με ένταση τον τελευταίο καιρό". Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ, τονίζει ότι στη σημερινή γενική συνέλευση εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου, "να κηρύξει αποχή των μελών ΔΕΠ από τα διδακτικά τους καθήκοντα, διάρκειας μίας εβδομάδας κάθε φορά που παρατηρείται διάλυση του συλλογικού οργάνου του Πανεπιστημίου ή άλλο γεγονός βίας στο μέλλον, και να δημοσιοποιήσει την απόφαση αυτή με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο". Αφορμή για τη σημερινή γενική συνέλευση ήταν η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.

    [04] Κόσμος

    Κύπρος

    Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    7/5/2008 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραβρέθηκαν απόψε σε δικοινοτική εκδήλωση, στο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, που οργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβακίας για αρχηγούς και στελέχη Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τις 21 Μαρτίου, όταν συμφώνησαν στη λειτουργία ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού. Οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ , οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, Έρση και Όγια , προσήλθαν μαζί στο χώρο της εκδήλωσης και έκαναν χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι η αποψινή τους συνάντηση έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

    [05] Πολιτική

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Μπαμπατζάν

    7/5/2008 8:57:00 μμ

    "Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι είναι η διαδικασία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά από τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Η συνάντηση, η οποία έγινε μετά από αίτημα του Τούρκου υπουργού, διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα μέσα σε άκρως φιλική ατμόσφαιρα. "Γνωρίζετε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πολύ καλά, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να συναντήσω και πάλι τον Αλί Μπαμπατζάν", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη. Η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο, "τα οποία υλοποιούνται τώρα και για τα οποία εργάζονται οι δύο ΥΠΕΞ", όπως ανέφερε. Δήλωσε ότι ο αρχηγός στρατού θα ανταποδώσει τον Μάιο, την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού στρατού, στην Τουρκία και υπογράμμισε την πολύ καλή οικονομική συνεργασία των δύο χώρων η οποία ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

    Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων που προβλέπονται ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, ύστερα από κοινή απόφαση να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία στα διεθνή φόρα, με στόχο τη συνεχή αλληλοενημέρωση για τα θέματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις δύο χώρες, εξήγησε η Ελληνίδα υπουργός.

    Σε ερώτημα δημοσιογράφου "εάν μετά από τόσες φιλικές συναντήσεις διαβλέπει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της αναγνώρισης του Πατριαρχείου", η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι έθεσε τα θέματα αυτά, όπως τα θέτει κάθε φορά, σημειώνοντας ότι "η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μία μακρά διαδικασία, είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα κατοστάρι".

    Στο ερώτημα εάν διαβλέπει κάποια κινητικότητα σε σχέση με το Κυπριακό και ενδεχομένως κάποια λύση, η υπουργός δήλωσε: "Πιστεύω ότι η συμφωνία του Μαρτίου ήταν μία πολύ καλή συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση και οι δύο ηγέτες θέλουν να σημειωθεί πρόοδος. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις δύο πλευρές, ώστε να έχουμε σύντομα μία δίκαιη λύση του θέματος".

    Σχετική δήλωση για την Κύπρο έκανε και ο Τούρκος υπουργός κ. Μπαμπατζάν:"Τουρκία και Ελλάδα στηρίζουμε τους δύο αρχηγούς στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι επ' αυτού". Ο κ. Μπαμπατζιάν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία υπογραμμίζοντας: "Μετά από 49 χρόνια είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στην Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε μια καινούργια φάση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον κ. Καραμανλή τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελλάδα και μετά την επίσκεψη της κας Μπακογιάννη στην Τουρκία αποφασίσαμε να συναντιόμαστε συχνά και να μιλάμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διεθνή θέματα", συμπλήρωσε ο κ. Μπαμπατζιάν και κατέληξε λέγοντας "είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχθούμε τον αρχηγό του στρατού".

    [06] Κόσμος

    Τόκιο, Ιαπωνία

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    7/5/2008 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 01.45, τοπική ώρα ( 19.15, ώρα Ελλάδος, σήμερα) στην ανατολική Ιαπωνία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η δόνηση, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή του Τόκιο και το επίκεντρό της εντοπίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 40 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, στ ανοικτά της επαρχίας Ιμπαράκι, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για ζημιές και θύματα, ενώ δεν έχει εκδοθεί προειδοποιητικό σήμα για παλιρροϊκό κύμα. Της ισχυρής αυτής δόνησης είχαν προηγηθεί πολλές άλλες στην ίδια περιοχή, μεγέθους 4,5 έως 6,2 βαθμών Ρίχτερ.

    [07] Πολιτική

    Για δημοσίευμα σχετικά με την ελληνική οικονομία

    Επιστολή Αλογοσκούφη σε Financial Times

    7/5/2008 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σημερινό δημοσίευμα των "Financial Times", δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία, αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην εφημερίδα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αδικεί κατάφωρα την ελληνική οικονομία, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει αναλυτικά: "Aξιότιμε κύριε Διευθυντά. Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, που υπογράφεται από τον κ. Ralph Atkins, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, διότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία. Εκτός από τον δείκτη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει μία σειρά άλλων δεικτών που καταγράφουν μία θετική πορεία και αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και, παρά την διεθνή οικονομική αναταραχή, προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Η ανεργία μειώθηκε με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της τάση. Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνονται, άλλωστε, από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% έναντι 1,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, θα είναι δηλαδή διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη. Για το 2009 προβλέπεται να διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο του 3,3%. Επίσης, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η απασχόληση, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στην Ελλάδα φέτος και το 2009 κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε επίπεδο κάτω από το 7,5%, σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καθοδική τάση της ανεργίας, παράλληλα με τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ το 2004 σε κάτω από το 3% το 2006 και το 2007. Το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις υψηλές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγική και εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας. Καταλήγοντας, θα ήθελα να σχολιάσω την αναφορά στο τέλος του δημοσιεύματος, που αποδίδεται σε ανώνυμους αναλυτές, ότι μία απότομη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετανάστευση του ελληνικού εργατικού δυναμικού, για πρώτη φορά από την δεκαετία του ΄60. Είναι προφανές, ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, όταν μάλιστα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγάλο κύμα οικονομικής μετανάστευσης προς την Ελλάδα".

    [08] Κοινωνία

    Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων

    Ιωάννινα: Σύλληψη για ναρκωτικά

    7/5/2008 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με συνοριακούς φύλακες εντόπισαν ένα επιβατικό αυτοκίνητο, να κινείται ύποπτα και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Σε σήμα στάσης που έγινε στον οδηγό του, αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει και ακολούθησε καταδίωξη. Ενώ το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο κινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κοντά στα Γιάννινα, προσέκρουσε σε κράσπεδο, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ελαστικού του. Ο οδηγός, όμως, συνέχισε με την ίδια ταχύτητα και στο ύψος του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε σε στέγαστρο στάσης λεωφορείων και ανατράπηκε. Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί βρήκαν 41 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 84 κιλών και 630 γραμμαρίων. Ο οδηγός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε είναι Έλληνας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" για νοσηλεία, ενώ την υπόθεση διερευνά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Στο μεταξύ, στη θέση "Κοκάλα" του Δήμου Δελβινακίου Ιωαννίνων, συνοριακοί φύλακες εντόπισαν σάκο εγκαταλελειμμένο, με περιεχόμενο ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 12 κιλών και 130 γραμμαρίων. Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων, που διενεργεί την προανάκριση.

    [09] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη έλεγχος του ΕΦΕΤ για επικίνδυνο ηλιέλαιο

    7/5/2008 8:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος του ΕΦΕΤ σε δύο εταιρείες που εισήγαγαν ηλιέλαιου από την Ουκρανία μέσω Ελβετίας και υπήρξε ειδοποίηση μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ ότι ενδέχεται να περιέχεται ορυκτέλαιο. Πρόκειται για την εταιρεία, "Αγροτική", όπου διαπιστώθηκε ότι δεν έχει διακινήσει το συγκεκριμένο προϊόν και για την εταιρεία "Μάνος" η οποία έχει διαθέσει 1.050 τόνους σε 15 χονδρέμπορους. Από τον ΕΦΕΤ αλλά και την εταιρεία "Μάνος" ερευνάται αν το προϊόν έχει μεταπωληθεί, ενώ ο ΕΦΕΤ έχει δώσει εντολή για διακοπή της περαιτέρω διάθεσής τους.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 3-0

    Άνετη νίκη 3-0 του Παναθηναϊκού

    7/5/2008 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα πλάνα του για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου σχεδιάζει ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 3-0 του Πανιωνίου στο «Απόστολος Νικολαϊδης», για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και σε συνδυασμό με τη συντριβή (4-0) της ΑΕΚ από τον Αρη έχουν σαφέστατο προβάδισμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Δύο γκολ πέτυχε ο Γιώργος Καραγκούνης (21΄, 41΄), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Μανούτσο Γκονσάλβες με πέναλτι στο 64΄.

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καραγκούνη, που «καθάρισε» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, η ομάδα του Ζοζέ Πεσέιρο έφτασε σε μια άνετη νίκη. Με εξαίρεση την πρώτη καλή φάση του αγώνα, όταν στο 2΄ ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε το σουτ του Αραβίδη, ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πλησίασε το γκολ στο 18΄, όταν ο Μανούτσο πλάσαρε τον Κρέσιτς, ο οποίος απέκρουσε και στη συνέχεια η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, πριν καταλήξει στην αγκαλιά του γκολκίπερ του Πανιωνίου. Από εκεί και πέρα ανέλαβε... δράση ο Καραγκούνης, που στο 21΄ μετά από πάσα του Νίνη και δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ. Στο 41΄, ο 30χρονος μέσος έκλεψε τη μπάλα από το Μανιάτη απέφυγε τον Ντιαβαρά και με σουτ από το ύψος του πέναλτι έγραψε το 2-0.

    Οι «πράσινοι» διατήρησαν τη διάθεσή τους για καλό ποδόσφαιρο και στο β΄ ημίχρονο και έφτασαν στο 3-0 στο 64΄, με πέναλτι που κέρδισε ο Μανούτσο Γκονσάλβες (ανατροπή από τον Μαϊστόροβιτς) και εκτέλεσε ο ίδιος. Τα περίπου 30 λεπτά που απέμεναν έως το τέλος του παιχνιδιού είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Παναθηναϊκός πήρε τους τρεις βαθμούς και έφτασε τους 17, τρεις περισσότερους από την ΑΕΚ, της οποίας υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας.

    Διαιτητής: Ζωγράφος (Αθηνών)

    Κίτρινες: Μαϊστόροβιτς, Νικολάου

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζοζέ Πεσέιρο): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Γκούμας, Σέριτς (66΄ Δάρλας), Βύντρα, Τζιόλης, Σιμάο, Καραγκούνης (66΄ Δημούτσος), Νίνης, Ρομέρο, Μανούτσο (73΄ Ντόι).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Έβαλντ Λίνεν): Κρέσιτς, Μανιάτης, Ντιαβαρά, Τζιμπούρ, Αραβίδης (60΄ Κουμορτζί), Μάκος, Μαϊστόροβιτς, Γουνδουλάκης (78΄ Σιαλμάς), Γουσούλης, Νικολάου, Χούτος (72΄ Βάγκνερ).

    Tα αποτελέσματα και η βαθμολογία:

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας: Άρης - ΑΕΚ 4-0 (6΄ Νεμπεγλέρας, 39΄, 48΄ Χαβίτο, 55΄ Κόκε) Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 3-0 (21΄,41΄ Καραγκούνης, 64΄πεν. Μανούτσο

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Παναθηναϊκός 17 --Τσάμπιονς Λιγκ 2. ΑΕΚ 14 --UEFA 3. Άρης 6 --UEFA (μέσω κυπέλλου) 4. Πανιώνιος 3 --Ιντερτότο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2008 - 20:50:05 UTC