Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Αλογοσκούφη στη ΝΕΤ
  • [02] Ανοιχτός ο διάλογος για το Σκοπιανό
  • [03] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις
  • [04] Τραβούν χειρόφρενο φορτηγά –βυτιοφόρα
  • [05] Ξανά στη Μέση Ανατολή η Ραϊς
  • [06] Δημοσκόπηση της MARK
  • [07] Περιθώρια ανάκαμψης βλέπει ο Γ. Μπράουν
  • [08] Μνημόσυνο για τον Α. Παναγούλη
  • [09] Επίσκεψη Γκιουλ στην ΠΓΔΜ
  • [10] Μιανμάρ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέντε επαρχίες

    [01] Οικονομία

    Στην εκπομπή "ΖΟΥΜ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ"

    Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Αλογοσκούφη στη ΝΕΤ

    4/5/2008 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2008 6:25:18 μμ)

    Για όλους και για όλα μίλησε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην εκπομπή της ΝΕΤ "ΖΟΥΜ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ". Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε απαντήσεις για όλες τις πτυχές της συμφωνίας Deutsche Telekom-ΟΤΕ τονίζοντας ότι η γερμανική εταιρεία δεν θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, καθώς θα υπάρχει βέτο του ελληνικού δημοσίου στην τιμολογιακή πολιτική, στον διευθύνοντα σύμβουλο, σε όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας και διαβούλευση για τα εργασιακά. Ο στόχος για τον ΟΤΕ δεν είναι εισπρακτικός αλλά να τον διατηρήσουμε ισχυρό και ανοιχτό στον ανταγωνισμό στο νέο περιβάλλον, διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας ότι η Deutsche Telekom αποδέχεται πλήρως το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οργανισμού και δεσμεύεται για επενδύσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο της αύξησης του Φ.Π.Α., λέγοντας χαρακηριστικά πως θα ήταν "καθαρή τρέλα" μια τέτοια κίνηση σε περίοδο αύξησης του πληθωρισμού καθώς επίσης και την επιβολή νέων μέτρων μετά την έκθεση Αλμούνια. Τόνισε ότι η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με τα 41 μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο Χρήστος Φώλιας και επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αύξηση του πληθωρισμού που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, χαρακτήρισε σωστή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων κάτω από την αντικειμενική τους αξία και προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση το προσεχές διάστημα. Ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμη ότι δεν βλέπει αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και ο ίδιος δεν επιθυμεί - όπως είπε - να αλλάξει υπουργείο και τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

    Στο θέμα του ΟΤΕ πάντως, που μπαίνει πλέον στην τελική φάση, , συνεχίζεται η έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των εργαζομένων στον Οργανισμό, που έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία από την ερχόμενη Τρίτη.

    [02] Πολιτική

    Διεθνή ονομασία ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

    Ανοιχτός ο διάλογος για το Σκοπιανό

    4/5/2008 11:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2008 6:26:13 μμ)

    Τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σχεδιάζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις τελευταίες διερευνητικές επαφές του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ο κ.Νίμιτς δεν αποκλείεται να επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια, αν και δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα. Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η χθεσινή αναφορά του σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για "διεθνή ονομασία", προκειμένου να υπάρξει μία "δίκαιη λύσης" και ένας δίκαιος συμβιβασμός στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι "πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την πλευρά του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ετέθη στο τραπέζι δίκαιος συμβιβασμός. Εμείς αποδεχτήκαμε αυτό τον συμβιβασμό, ενώ η Ελλάδα τον απέρριψε. Από την άλλη πλευρά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε υπαγόρευση από την ελληνική πλευρά. Δεν επιτρέπουμε, το δικαίωμα της Ελλάδας για άσκηση βέτο στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να μετατραπεί σε δικαίωμα καθορισμού του ονόματος της χώρας μας. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό. Εμείς καταδείξαμε την εποικοδομητική μας στάση, ελπίζω και αναμένω και η ελληνική πλευρά να καταδείξει την ίδια θετική πολιτική βούληση. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως θα είναι λύση η οποία θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση, διότι η εντολή διαπραγμάτευσης στη βάση της οποίας συζητείται το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφορά όνομα για διεθνή χρήση και όχι για κάτι που πλήττει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή για το πώς εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα μας", κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Σκοπιανό τόνισε ότι οι γείτονες θα πρέπει "να αφήσουν τις ανιστόρητες εμμονές και τι επεκτατικές τους βλέψεις, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση προς όφελος και των δύο λαών".

    [03] Κοινωνία

    Αλλαγές στις πτήσεις εσωτερικού

    Μετ' εμποδίων οι πτήσεις

    4/5/2008 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2008 7:11:30 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ταλαιπωρία και σήμερα για το επιβατικό κοινό που επρόκειτο να ταξιδέψει με την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι πιλότοι των ελικοφόρων αεροσκαφών της εταιρίας που αντιδρούν στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί, επικαλούνται ασθένειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληρώματα για να πετάξουν τα αεροσκάφη.

    Σήμερα ματαιώθηκαν δύο πτήσεις προς Νάξο και Κάλυμνο με συνολικά 74 επιβάτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα γκισέ της εταιρίας, αποζημιώθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ τους δόθηκε ανοιχτό εισιτήριο για να πετάξουν όποτε θέλουν.

    Η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών επιχειρεί και σήμερα με συγχωνεύσεις πτήσεων και δρομολόγηση μεγαλύτερων σε χωρητικότητα αεροσκαφών, να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται και να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

    Με 5 ώρες καθυστέρηση στις 12.30 τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η βραδινή πτήση των Ολ. Αερογραμμών για Καβάλα ενώ με περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση πραγματοποιούνται οι απογευματινές πτήσεις προς Μυτιλήνη, Ρόδο και Γιάννενα.

    [04] Κοινωνία

    Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής

    Τραβούν χειρόφρενο φορτηγά βυτιοφόρα

    4/5/2008 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τραβούν χειρόφρενο, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων εθνικών μεταφορών, και από τα ξημερώματα της Τρίτης, μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, υγρών καυσίμων, διεκδικώντας αυξήσεις πλέον του 5%, που θα ισχύσουν, από τις 19 Μαΐου. Αυτήν την εβδομάδα όμως, ξεκινούν τις κινητοποιήσεις, και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

    [05] Μ. Ανατολή

    Ραμάλα, Παλαιστινιακά Εδάφη

    Ξανά στη Μέση Ανατολή η Ραϊς

    4/5/2008 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή η επίτευξη φέτος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας σκοπός που μπορεί να επιτευχθεί το να έχουμε μια συμφωνία μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ως το τέλος του έτους", δήλωσε η Ράις από τη Ραμάλα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ως "ιδιαίτερα προβληματικούς" περιέγραψε η Αμερικανίδα υπουργός τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όσον αφορά τις προσπάθειες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, η Ράις σημείωσε εξάλλου ότι ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι και οι Παλαιστίνιοι χρειάζεται να αναλάβουν περαιτέρω δράση για να ανταποκριθούν στα αιτήματα του Ισραήλ για ασφάλεια.

    [06] Πολιτική

    Για το "ΕΘΝΟΣ" της Κυριακής

    Δημοσκόπηση της MARK

    4/5/2008 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφει δημοσκόπηση της MARK για το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31,6% έναντι 29% του ΠΑΣΟΚ, με 15,6 το ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ με 7,7 και ΛΑΟΣ με 3,6%.

    Αυξημένη κατά 8,4% εμφανίζεται η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, λόγω της στάσης του στο Σκοπιανό και την ελληνο -ρωσική συνεργασία, ενώ αυτή του Γιώργου Παπανδρέου είναι αυξημένη κατά 0,8%.

    Ακόμα, το 96,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για ζητήματα που αφορούν το βιοτικό τους επίπεδο, όπως η ακρίβεια, η ανεργία και οι μισθοί, καθώς και για θέματα της καθημερινότητας. Τέλος, το 60,9% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του για την εκχώρηση του ΟΤΕ.

    Δηλώσεις Ζαγορίτη για τις δημοσκοπήσεις

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β Αθηνών κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Επιβεβαιώνεται και πάλι η μεγάλη αποδοχή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η πρωτιά της Ν.Δ. Δεν εφησυχάζουμε, βέβαια. Προωθούμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Εντείνουμε τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες και αυτές που μας έρχονται απ΄ έξω. Όπως η άνοδος του πετρελαίου, με εναλλακτικές πηγές φθηνής ενέργειας (φυσικό αέριο)".

    [07] Κόσμος

    Λονδίνο, Βρετανία

    Περιθώρια ανάκαμψης βλέπει ο Γ. Μπράουν

    4/5/2008 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Αισιόδοξος για το μέλλον της Βρετανίας δήλωσε σήμερα στο BBC 1 ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σημειώνοντας ότι έχει μια στρατηγική για τη ρύθμιση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, για την αποτυχία των Εργατικών στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτήν την εβδομάδα. "Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Βρετανίας", δήλωσε ο Μπράουν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την πιο βαρειά ήττα των Εργατικών εδώ και 40 χρόνια στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη στην Αγγλία και την Ουαλία. Όσον αφορά την ικανότητα των Εργατικών να ξανασταθούν στα πόδια τους, ο Μπράουν σημείωσε: "Βεβαίως, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συνέλθουμε". Βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στη Βρετανία ως το Μάιο του 2010.

    Ο Μπράουν, δήλωσε ότι αισθάνεται υπεύθυνος για την πανωλεθρία του κόμματός του και ότι δεν υπάρχει "απολύτως καμία δικαιολογία" από μέρους του. "Ίσως να πέρασα λίγο υπερβολικό χρόνο για να (...) μπω στις λεπτομέρειες που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων. Όμως για να επιλυθούν τα προβλήματα των ανθρώπων, οφείλει κανείς να κατανοήσει τα προβλήματά τους", συνέχισε, επικαλούμενος την αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων (διατροφής, της βενζίνης, της στέγασης κλπ), τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της ασφάλειας.

    "Έχουμε μια οικονομική στρατηγική για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες", σημείωσε, υποσχόμενος "ανακοινώσεις τις προσεχείς εβδομάδες", το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκάλυψε. Όσον αφορά τα αιτήματα από το εσωτερικό του Κόμματος των Εργατικών για την αποχώρησή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2007, δήλωσε ότι πιστεύει "ότι είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος στη χώρα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές", παραδεχόμενος ωστόσο ότι προσωπικά θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του "αντίστασης" στις δυσκολίες αυτές.

    Είναι σημαντικό, είπε, να περάσουμε το μήνυμα στους Βρετανούς ότι η κυβέρνηση κατάλαβε τις ανησυχίες τους κυρίως απέναντι στην αύξηση των τιμών και να τους πείσουμε ότι γνωρίζει "πολύ καλά και ακριβώς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει". "Αισθάνομαι τον πόνο που αισθάνονται", σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος μεγάλωσε σε μία ταπεινή οικογένεια και έχει γνωρίσει την ακρίβεια. "Χρειάζεται χρόνος για να δείξεις στους ανθρώπους ότι έχεις τη σωστή λύση", κατέληξε, "στην πολιτική σήμερα όλες οι κυβερνήσεις τελούν υπό πίεση λόγω αυτού που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο".

    [08] Κοινωνία

    32η επέτειος του θανάτου του

    Μνημόσυνο για τον Α. Παναγούλη

    4/5/2008 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη μνήμη του ήρωα της αντιδικτατορικής αντίστασης Αλέξανδρου Παναγούλη τίμησαν με επιμνημόσυνη δέηση, το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο, 32 χρόνια από το θάνατό του, συγγενείς, συναγωνιστές και φίλοι. Στο στενό κύκλο των παρισταμένων ζωντάνεψαν οι μνήμες των δοκιμασιών που υπέστη ο αγωνιστής την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και το σοκ για τον απρόσμενο χαμό του, λίγα χρόνια αργότερα (1.5.76). Μαζί με τον αδελφό του αείμνηστου Αλέξανδρου Παναγούλη, τον Στάθη και ο Γιώργος Μωράκης, τότε δεσμοφύλακάς του στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου, όπου εκρατείτο ο Αλ. Παναγούλης, τον βοήθησε να δραπετεύσει και έμεινε στο πλευρό του μέχρι τη σύλληψή τους (6.6.69). Μας θύμισε τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη φυλάκισή του στο κελί - τάφο των ίδιων φυλακών. Την καταδίκη του δυο φορές εις θάνατον, την άρνησή του να συνεργαστεί αλλά και τη μη εκτέλεσή από τη χούντα. Από το κελί του έγραφε με σπιρτόξυλο και το αίμα του ποιήματα, τα οποία εκδόθηκαν στην Ιταλία, όπου πήγε και ο ίδιος να οργανώσει το αντιστασιακό κίνημα, όταν κατόπιν πιέσεων του δόθηκε χάρη (τον Αύγουστο του 73).

    Ο κ. Μωράκης σχολιάζοντας την περιορισμένη παρουσία του κοινού στο μνημόσυνο, απέδωσε ευθύνες στους κυβερνώντες από το 74, δηλώνοντας ότι "είναι ατυχία για το λαό και κυρίως τη νεολαία που δεν υπάρχει σήμερα αυτό το ίνδαλμα (Αλεξ. Παναγούλης), το οποίο έχει τόση ανάγκη ο τόπος.

    Ο συναγωνιστής του στην απόπειρα κατά του δικτάτορα, Λευτέρης Βερυβάκης, χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Παναγούλη πρωταγωνιστή και βάρδο της ελληνικής αντίστασης, προσθέτοντας ότι με απόφαση του λαού και της ιστορίας κατέστη σύμβολο της αντίστασης κατά της Χούντας. Σήμερα, επισήμανε "σαράντα χρόνια μετά το Μάη του 68 εδώ πιο πάνω (μεταξύ Πρ. Ηλία - Παγκρατίου και γήπεδο Αρίωνα) πήραμε την απόφαση για την απόπειρα. Τότε ενσάρκωνε τον πραγματικό επαναστάτη με έργα και έλεγε: Οι άλλοι Ευρωπαίοι κάνουν την επανάσταση με λόγια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επαναστατούμε με έργα...".

    "Αστέρι λαμπρό" χαρακτήρισε τον Αλεξ. Παναγούλη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τους ήρωες της Δημοκρατίας.

    Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, Α. Καρράς και του ΣΥΝ Π. Τριγάζης.

    [09] Κόσμος

    Ολοκληρώνεται η τετραήμερη επίσκεψη του

    Επίσκεψη Γκιουλ στην ΠΓΔΜ

    4/5/2008 3:21:00 μμ

    Συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ. Οι κ.κ. Γκιουλ και Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκιούλ, σημείωσε ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υψίστης προτεραιότητας.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Τουρκία για την υποστήριξη που προσέφερε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την επιδίωξη των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία. "Θέλω να σημειώσω ότι και οι περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την ένταξή μας στη Συμμαχία, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Ομως αυτό, δεν κατέστη δυνατόν λόγω της μεταχείρισης ή κακομεταχείρισης του δικαιώματος του βέτο που άσκησε η Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε ατυχές αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι, συνέστησε όμως στα Σκόπια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα η ΠΓΔΜ θα εκπληρώσει το στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

    Ο κ. Γκιουλ εξήρε ακόμη την πολύ καλή συνεργασία των δυο χωρών σε όλους τους τομείς και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ και ήταν η πρώτη ξένη χώρα που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια.

    Το απόγευμα ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Γκιούλ θα παραστεί στην τελετή θεμελίωσης της νέας τουρκικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια, καθώς και στα εγκαίνια ενός τζαμιού στον περιφερειακό δήμο των Σκοπίων και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    [10] Κόσμος

    Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές

    Μιανμάρ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέντε επαρχίες

    4/5/2008 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2008 7:09:58 μμ)

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε επαρχίες στην Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο τροπικός τυφώνας Ναργκίς. Αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα αυτό το Σαββατοκύριακο του κυκλώνα Ναργκίς από το νότιο τμήμα της Μιανμάρ. "Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, 19 άτομα συνολικά έχασαν τη ζωή τους στο Ρανγκούν και 222 στην περιοχή του Ιραουάντι", δήλωσε ο υπεύθυνος. Το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Μιανμάρ μετέδωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 243.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι το Δέλτα του Ιραουάντι, όπου το 50% των κτιρίων σε ορισμένες πόλεις έχει καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές. Η Γιανγκόν παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια από στέγες που έπεσαν, δέντρα που ξεριζώθηκαν και κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Ναργκίς στην Γιανγκόν και στις γύρω περιοχές. "Δεν φαίνεται να έχουμε πολλούς νεκρούς, αλλά σίγουρα έχουν καταστραφεί περιουσίες και υποδομές", τόνισε ο Τέριε Σκάβνταλ από την Μπανγκόκ. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός είχαν συγκεντρώσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης πριν το πέρασμα του κυκλώνα και οι αξιωματούχοι του UNOCHA θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στην Μπανγκόκ για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς μετακινείται προς τη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου ήδη σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 May 2008 - 16:50:22 UTC