Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα ΠΑΣΟΚ -ΣΥN
  • [02] Βρετανία: Ισχυρό πλήγμα για τους Εργατικούς
  • [03] Στα 116,32 δολάρια το πετρέλαιο
  • [04] Έφυγε ο τελευταίος επιζών μίας ανεπιτυχούς συνωμοσίας
  • [05] Γ.Γ ΟΗΕ: Σεβασμός σε δημοσιογράφους και ελευθεροτυπία
  • [06] Ο μικρός Δημήτρης χάρισε ζωή
  • [07] Ισραήλ: Βίντεο με την επίθεση στη Γάζα

    [01] Πολιτική

    Για τα επεισόδια της Πρωτομαγιάς

    Κόντρα ΠΑΣΟΚ -ΣΥN

    2/5/2008 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού, που ξεκίνησε χθες μέσω των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων με αφορμή τα επεισόδια στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την έκπληξή του που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε επίσημα τη χθεσινή ένταση. "Να εκφράσω την έκπληξή μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε επίσημα την ένταση που δημιουργήθηκε χθες. Ένταση που πολύ φοβούμαι ότι προκλήθηκε και από στελέχη τουλάχιστον μιας συνιστώσας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Ίσως το πρόβλημά τους να ήταν ότι στη χθεσινή κινητοποίηση, δεν μπόρεσε η ΠΑΣΚΕ να δραστηριοποιήσει κόσμο, να κατέβει κόσμος. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κλοιό την ΠΑΣΚΕ, να κάνει επίθεση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς δεν θα ανταποκριθούμε", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα πράγματα θυμίζουν σύνδρομο Πολύδωρα.

    "Σαν μια παρένθεση που πρέπει να τελειώσει, ελπίζω να τελειώσει, η Αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια για εμφύλιες διαμάχες. Όλοι να προσέξουμε ώστε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να μην μεταφέρονται με έναν τέτοιο τρόπο στο συνδικαλιστικό κίνημα", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη.

    Με γραπτή του δήλωση ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ασκεί κριτική στην Αριστερά ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί ενωτικά. "Τι μπορεί να περιμένει η εργατική τάξη της Ελλάδας από αυτό τον ευρύτερο πολιτικό χώρο, που ζει στον "κόσμο του" μακριά από τον κοσμάκη και μυαλό δεν βάζει;".

    Πάντως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης επισήμανε στο ραδιόφωνο του Alpha ότι όλοι έχουμε την ευθύνη μας για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη για την στάση που κρατάει.

    [02] Κόσμος

    Μ. Βρετανία

    Βρετανία: Ισχυρό πλήγμα για τους Εργατικούς

    2/5/2008 7:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2008 11:25:43 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-REUTERS

    Το Κόμμα των Εργατικών τού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν υπέστη τη δεινότερη ήττα σε τοπικές εκλογές για τα 40 τελευταία χρόνια -από τα τέλη της δεκαετίας του 60, - τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Ουαλία, καταγράφοντας συνολικώς απώλεια 331 εδρών στα δημοτικά συμβούλια, μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το δίκτυο του BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, σε 159 νέα δημοτικά συμβούλια οι Τόρις του Ντέηβιντ Κάμερον κατέλαβαν 256 έδρες, πραγματοποιώντας την καλύτερη επίδοσή τους μετά τις δημοτικές του 1992, ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών είχαν, από την πλευρά τους, "κέρδη" 34 εδρών συγκριτικά με τις τοπικές εκλογές του 2004.

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, το Εργατικό κόμμα υπέστη σήμερα "δριμύτερη ήττα", σε σύγκριση με εκείνη η οποία (το 2004) αποκρυστάλωσε τη λαϊκή δυσφορία για την βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο στο Ιράκ, με απόφαση του τότε (Εργατικού) πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Ας σημειωθεί ότι τότε οι Εργατικοί συνολικώς δεν είχαν λάβει ποσοστό εγκύρων ψήφων ανώτερο του 26%, κατατασσόμενοι, τότε, "τρίτη δύναμη".

    Κατά τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που μεταδίδονται έως αυτήν την ώρα, οι Συντηρητικοί (Τόρις) κατέκτησαν 3.154 από τις διαφιλονικούμενες 4.102 θέσεις δημοτικού συμβούλου, ενώ οι Εργατικοί 2.368 και 207 από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Για τα υπόλοιπα, μικρός σχετικά αριθμός εδρών κατανέμεται σε πολιτικές δυνάμεις τοπικής εμβέλειας.

    Απόλυτη πλειοψηφία θα έχουν οι πιστές στους Τόρις δυνάμεις σε 12 επιπλέον (σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές) δημοτικά συμβούλια, όπως επίσης μεταδόθηκε από το BBC. Εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος για τη Δημαρχία του Λονδίνου, -ο "πρώτος τη τάξει" Δήμαρχος της Βρετανίας έχει στη διάθεσή του συνολικό προϋπολογισμό ανώτερο των 10 δισ.δολ. για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πρωτεύουσας, την τοπική Αστυνομία και την Κοινωνική Πρόνοια.

    Περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας, σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα προηγείτο ο υποψήφιος των Συντηρητικών (Τόρις) Μπόρις Τζόνσον αλλά την ίδια ώρα στα έξι "φέουδά" του, έως σήμερα, ο υποψήφιος των Εργατικών νυν Δήμαρχος Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον διατηρεί τις δυνάμεις του.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών σε 159 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία και την Ουαλία, όπως μεταδόθηκαν από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, οι Συντηρητικοί κέρδισαν 65 συμβούλια (12 περισσότερα απ΄ ό,τι προηγουμένως) και εξέλεξαν 1.474 συμβούλους (260 περισσότερους απ΄ ό,τι προηγουμένως), οι Εργατικοί κέρδισαν 18 συμβούλια (εννέα λιγότερα από προηγουμένως) και εξέλεξαν 1.019 συμβούλους (333 λιγότερους από προηγουμένως) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 12 συμβούλια (αυξάνοντας τα συμβούλια τα οποία ελέγχουν κατά ένα) και εξέλεξαν 813 συμβούλους (34 περισσότερους από προηγουμένως).

    [03] Οικονομία

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Στα 116,32 δολάρια το πετρέλαιο

    2/5/2008 11:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σήμερα πάνω από 3% ξεπερνώντας τα 116 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο ήταν μικρότερη της αναμενομένης. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου αυξήθηκε κατά 3,80 δολάρια και έκλεισε στα 116,32 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως είχε φθάσει έως και τα 116,49 δολάρια. Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ αυξήθηκε κατά 4,06 δολάρια και έκλεισε στα 114,56 δολάρια το βαρέλι.

    [04] Κόσμος

    Γερμανία

    Έφυγε ο τελευταίος επιζών μίας ανεπιτυχούς συνωμοσίας

    2/5/2008 11:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Φίλιπ Φρέιχερ φον Μπόεσελάγκερ, ο οποίος εθεωρείτο ως ο τελευταίος επιζών μίας ανεπιτυχούς συνωμοσίας για τη δολοφονία του Άντολφ Χίτλερ το 1944. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Μποέσελάγκερ πέθανε χθες βράδυ. Δεν αναφέρεται η αιτία θανάτου.

    Ο Μπόεσελάγκερ ήταν μόλις 25 ετών όταν, μαζί με μία ομάδα άλλων αξιωματικών υπό το συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Χίτλερ με βόμβα κρυμμένη σε ένα χαρτοφύλακα στο "Λημέρι του Λύκου", το αρχηγείο του στην ανατολική Πρωσία, στις 20 Ιουλίου 1944. Η βόμβα εξερράγη σκοτώνοντας τέσσερις άνδρες, αλλά ο Φίρερ γλίτωσε με ελαφρά μόνο τραύματα χάρη σε ένα βαρύ δρύινο τραπέζι που του χρησίμευσε ως ασπίδα. Ο Στάουφενμπεργκ και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του εκτελέστηκαν σε διάστημα λίγων ημερών. Ωστόσο, παρά τον άγριο βασανισμό τους από τους Ναζί, κανείς τους δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος του Μπόεσελάγκερ, ο οποίος είχε προμηθευθεί τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα. Η συμμετοχή του στη συνωμοσία δολοφονίας του Χίτλερ παρέμεινε μυστική έως το τέλος του πολέμου.

    Μετέφερε πάνω του υδροκυάνιο κάθε μέρα έως το τέλος του πολέμου, πεπεισμένος ότι οι Ναζί θα τον εντόπιζαν τελικά. Σε μία συνέντευξη που έδωσε το 2004 στο Ρόιτερ, ο Μπόεσελάγκερ είχε πει πως έβλεπε ακόμα στον ύπνο του, 60 χρόνια μετά, όνειρα της αποτυχημένης απόπειρας και οράματα των συντρόφων του. "Εάν είσαι ο μόνος ανάμεσα σε περίπου 100 που είσαι ακόμα ζωντανός, το σκέφτεσαι. Αισθάνομαι ότι με παρακολουθούν και έχω μια ορισμένη ευθύνη απέναντί τους", είπε. Μετά το τέλος του πολέμου ο Μπόεσελάγκερ σπούδασε οικονομικά και έγινε ειδικός στη δασοκομία. Συμβούλευε τους νέους να ασχολούνται με την πολιτική και να αισθάνονται υπεύθυνοι για την πατρίδα τους.

    [05] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Γ.Γ ΟΗΕ: Σεβασμός σε δημοσιογράφους και ελευθεροτυπία

    2/5/2008 10:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν (Νότια Κορέα), με σημερινό μήνυμά του ενόψει του εορτασμού, αύριο Σάββατο, της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθεροτυπίας απηύθυνε έκκληση υπέρ του σεβασμού της ελευθεροτυπίας, διεθνώς, και ζήτησε επίσης να μη μένουν ατιμώρητοι, όσοι επιτίθενται στους δημοσιογράφους σε διάφορες "θερμές" γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη.

    "Τύπος που δεν αντιμετωπίζει εμπόδια και απολαμβάνει ανεξαρτησίας αποτελεί ταυτοχρόνως το θεμέλιο και για την Ειρήνη και για τη Δημοκρατία", τόνισε στο επετειακό αυτό μήνυμα ο γ.γ του ΟΗΕ. "Για μάς, οι επεμβάσεις κατά της ελευθεροτυπίας συνιστούν παραβίαση του ίδιου του διεθνούς δικαίου" επισήμανε επίσης.

    "Ανησυχώ, που ολοένα μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο μεταβάλλονται σε "στόχους", ιδίως δε από το ότι οι δράστες παρόμοιων ενεργειών μπορεί να παραμένουν ατιμώρητοι" υπογράμμισε εξάλλου στο μήνυμά του υπέρ του σεβασμού της ελευθεροτυπίας, διεθνώς, ο γ.γ του ΟΗΕ.

    [06] Κοινωνία

    Πάτρα

    Ο μικρός Δημήτρης χάρισε ζωή

    2/5/2008 9:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο μικρός Δημήτρης έπαιζε αμέριμνος στην αυλή του την Κυριακή του Πάσχα, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς. Όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν εγκεφαλικά νεκρό, οι γονείς πήραν τη γενναία απόφαση να προσφέρουν ζωή μέσα από το θάνατο του γιου τους. Με περίσσευμα ψυχής, αποφάσισαν να δωρίσουν τα νεφρά και το ήπαρ. Αμέσως στήθηκε αερογέφυρα ζωής ανάμεσα σε Πάτρα, Αθήνα και Γερμανία. Το ήπαρ μεταφέρθηκε στο Ανόβερο και μεταμοσχεύθηκε σε ένα παιδί με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, ενώ οι νεφροί παρέμειναν στην Ελλάδα.

    Έτσι ζωή σε τρεις συνανθρώπους χάρισε το πεντάχρονο αγγελούδι από τα Άσπρα Σπίτια της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Γ. Μαζιάς, πατέρας του μικρούλη δότη είπε συντετριμμένος: "εκ βάθους καρδιάς, να παροτρύνω όλους όσους βρει αυτή η δυστυχία, να μη διστάσουν να το κάνουν γιατί θα πάρουν ειλικρινά μεγάλη δύναμη από αυτό". Φεύγοντας, ο μικρός Δημήτρης έδωσε έτσι το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας.

    [07] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

    Ισραήλ: Βίντεο με την επίθεση στη Γάζα

    2/5/2008 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει ότι η Παλαιστίνια και τα τέσσερα παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν κατά λάθος πυρομαχικά των Παλαιστινίων και όχι από ισραηλινά πυρά. Ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, επιμένουν ότι η γυναίκα και τα παιδιά της σκοτώθηκαν είτε από πύραυλο που εκτόξευσε η ισραηλινή αεροπορία, είτε από οβίδα άρματος που χτύπησε το σπίτι της Μιασάρ Αμπου Μεατέκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σπουδαστής που βρισκόταν έξω από το σπίτι ενώ ένας συνομήλικός του τραυματίστηκε.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας, μαζί με ένα ασπρόμαυρο βίντεο που τράβηξε ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Μπέιτ Χανούν η αεροπορία εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον Παλαιστίνιων ενόπλων που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι και μετέφεραν σάκους γεμάτους με πυρομαχικά.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος, "ο ένας ένοπλος χτυπήθηκε από αέρος. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε μια δεύτερη, ισχυρή έκρηξη. Ο δεύτερος ένοπλος χτυπήθηκε επίσης, με αποτέλεσμα να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη. Και οι δύο εκρήξεις ήταν κατά πολύ ισχυρότερες από αυτές που προκάλεσαν οι επιθέσεις του στρατού εναντίον τους". Το πρώτο απόσπασμα του βίντεο δείχνει δύο άτομα να περπατούν σε ένα δρόμο. Στο δεύτερο απόσπασμα διακρίνεται ένα άτομο ξαπλωμένο στο δρόμο έξω από ένα κτήριο που, σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές αρχές, είναι το σπίτι της Αμπού Μεατέκ. Τότε γίνεται μια μεγάλη έκρηξη και οι φλόγες φτάνουν μέχρι το σπίτι. Σύμφωνα με τη λεζάντα, αυτή η "μεγαλύτερη έκρηξη" προκλήθηκε "πιθανότατα επειδή εξερράγησαν τα πυρομαχικά που μετέφερε ο τρομοκράτης". "Η πιθανότητα η οικογένεια να χτυπήθηκε από στρατιωτικά πυρά αποκλείστηκε επειδή αυτό ήταν το μοναδικό επεισόδιο που καταγράφηκε εκείνη την ημέρα στην περιοχή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, η Χαμάς και οι γείτονες της Αμπου Μεατέκ, υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων. Η Ισλαμική Τζιχάντ από την πλευρά της ανέφερε ότι ένα μέλος της σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις αλλά σε άλλο σημείο της Γάζας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2008 - 20:49:57 UTC