Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο Μάριος Τόκας

    [01] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Μάριος Τόκας

    27/4/2008 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2008 6:38:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μεγάλη απώλεια στον κόσμο της τέχνης ο θάνατος του Μάριου Τόκα. Ο 54χρονος μουσικοσυνθέτης από την Κύπρο άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο. Ο Μάριος Τόκας έγραψε πολλές μεγάλες επιτυχίες και συνεργάστηκε με όλα τα γνωστά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε μουσική από νεοτάτων χρόνων και στην Αθήνα Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τη συνθετική του καριέρα την άρχισε από πολύ μικρός, όταν ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1975 και το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Τα τραγούδια της παρέας" σε δικούς του στίχους και ερμηνευτή το Μανώλη Μητσά. Ακολούθησε ο δίσκος τα "Μικρά ερωτικά" με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και κατόπιν το "Στη λεωφόρο της αγάπης" με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο,τη Χαρούλα Αλεξίου,τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση. Συνεργάστηκε επίσης με απόλυτη επιτυχία με τον Γιάννη Πάριο στο "Σαν τρελό φορτηγό" τον Δημήτρη Μητροπάνο στο "Η εθνική μας μοναξιά" αλλά και με ερμηνευτές όπως η Κατερίνα Κούκα και ο Πασχάλης Τερζής. Σημαντική του δουλειά θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο "Θεομήτωρ Μαρία". Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

    Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόωρα χαμένο Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη, με έξοδα της κυπριακής δημοκρατίας.

    Συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε την Κύπρο ο πρόωρος θάνατος του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα. Θλίψη στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας συγκλονισμό για το θάνατο του Μάριου Τόκα, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, που θα εκφωνήσει και τον επικήδειο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι με το θάνατο του Μάριου Τόκα, η Κύπρος χάνει πρόωρα ένα μεγάλο δημιουργό του σύγχρονου πολιτισμού. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, στον πατέρα και στα αδέλφια του Μάριου Τόκα και ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος συμμετέχουν στο πένθος για τον πρόωρο χαμό του, που είναι πένθος για ολόκληρη την Κύπρο.

    «Προσωπικά χάνω ένα στενό διαχρονικό φίλο και συναγωνιστή», είπε ο κ. Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι ο Μάριος Τόκας από παιδί ασχολήθηκε με τη μουσική, την οποία συνέδεσε με την κοινωνική ευαισθησία που τον χαρακτήριζε, καθώς εμφορείτο από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης που του δίδαξε ο πατέρας του. Στα πρώτα του έργα, είπε, μελοποίησε ποιήματα του πατέρα του που αφορούσαν τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τον πόθο για κοινή ειρηνική πατρίδα, με αποκορύφωμα τη μελοποίηση του ποιήματος της τουρκοκύπριας ποιήτριας Νεσιέ Γιασίν "Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο". Ο Μάριος Τόκας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εμπνεύστηκε και από τους αγώνες του λαού μας για απελευθέρωση αλλά και από τον έρωτα και την αγάπη. Εξ άλλου, το ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του Τόκα και ανέφερε ότι «σήμερα που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, τιμά το ήθος, τη συνέπεια και τη σημαντική προσφορά του. Η Κύπρος, οι προοδευτικές δυνάμεις και η Τέχνη έχασαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα που μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του καλλιέργησε στο λαό τη φιλία, την αγάπη και τον αγώνα. Ο Τόκας, με την ακούραστη εργασία του και την καλλιτεχνική του έμπνευση, υπερασπίστηκε τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο πρόωρος, απρόσμενος και άδικος θάνατος του Μάριου Τόκα στην πιο καρποφόρα φάση της δημιουργικής του προσφοράς, προκαλεί αισθήματα ανείπωτης θλίψης και βαθιάς οδύνης. Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, πενθεί το χαμό του μεγάλου Κύπριου, του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, του αγωνιστή, του ανθρώπου. Βαθειά θλίψη για το θάνατο του Μάριου Τόκα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος όπως είπε, είχε ενημερωθεί εδώ και ημέρες για την ασθένειά του. «Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης και με το ταλέντο του προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας. Είθε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 April 2008 - 16:49:40 UTC