Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με βροχές η έξοδος
  • [02] Την Τρίτη στη Μόσχα ο Πρωθυπουργός
  • [03] Στα 118,30 δολάρια το πετρέλαιο
  • [04] Πώς πληρώνονται οι Αργίες του Πάσχα;
  • [05] Απορρίφθηκε η ένσταση της Αθίνη
  • [06] Χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα
  • [07] Αντιπαράθεση για την "κίτρινη κάρτα"
  • [08] Στη φυλακή λόγω Facebook
  • [09] Με τις ΟΑ το "Άγιο Φώς" στην Αθήνα.
  • [10] Βρετανία: Απεργιακή έκρηξη
  • [11] Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών
  • [12] Εκεχειρία στο Πακιστάν
  • [13] Διαμαντίδης: "Τα λάθη δεν συγχωρούνται"
  • [14] Κοβάτσεβιτς: "Αισθάνομαι ήσυχος"
  • [15] Ο Ματζουράκης στην Ξάνθη
  • [16] Ο Δώνης φεύγει από τη Λάρισα
  • [17] Απεργιακή έκρηξη στη Βρετανία

    [01] Κοινωνία

    Επί ποδός η Τροχαία

    Με βροχές η έξοδος

    24/4/2008 11:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ξεκίνησε από χθες η έξοδος των εκατοντάδων χιλιάδων εκδρομέων από τα αστικά κέντρα για τον εορτασμό του Πάσχα. Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σταθμούς των ΚΤΕΛ και το εθνικό οδικό δίκτυο, όπου η Τροχαία έχει λάβει πρόσθετα μέτρα. Έκκληση προς τους οδηγούς να εφαρμόσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατά την έξοδο του Πάσχα, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός τόνισε ότι ατομική, προσωπική ευθύνη θα έχουν πλέον οι επιβάτες των ΚΤΕΛ οι οποίοι δεν θα φορούν ζώνη ασφαλείας. Η φετινή έξοδος αναμένεται να συνδυαστεί με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, καθώς ήδη από σήμερα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στη Βόρεια Ελλάδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Άστατος ο καιρός

    Λίγες νεφώσεις επικρατούν σε όλη τη χώρα σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, με πιθανότητα βροχής στα βόρεια και τα κεντρικά. Οι άνεμοι πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τους 26 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις επικρατούν στην Αττική, με πιθανότητα βροχής, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία στους 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη

    Για τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας που δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς και άνεμοι βόρειοι άνεμοι τοπικά 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Ειδικότερα, σε Μακεδονία, Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι τοπικά έντονα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στη Δυτική Ελλάδα, λίγες αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά πιθανόν τοπικά έντονες και λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Συννεφιασμένο σκηνικό με τοπικές βροχές και στη Θεσσαλία και τη Στερεά και βαθμιαία στην Πελοπόννησο. Λίγα χιονιά και στα ορεινά της Θεσσαλίας.

    Σε Κυκλάδες, Κρήτη, Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις Για την Αττική, υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις πρωινές ώρες στα βόρεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου το θερμόμετρο δεν θα δείξει πάνω από 17 βαθμούς αναμένονται πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα.

    Το Μεγάλο Σάββατο, βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι τοπικές νεφώσεις, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα ξεσπάσουν αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία ενώ από το απόγευμα και μετά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Την Κυριακή του Πάσχα, στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές οι νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανόν στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Ο καιρός θα διατηρήσει τα ίδια χαρακτηριστικά και τη Δευτέρα του Πάσχα, στα ανατολικά και νότια με σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα εμφανίσει μικρή άνοδο.

    Την Τρίτη του Πάσχα ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος, βαθμιαία όμως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με πιθανότητα στα βορειοδυτικά για λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση στα δύο εθνικά δίκτυα και την Αττική Οδό, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στα λιμάνια και τους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

    Σε ισχύ έχουν τεθεί τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς. Τροχονόμοι θα βρίσκονται σε κομβικά σημεία για να δίνουν οδηγίες στους οδηγούς και να διενεργούν ελέγχους αλκοτέστ, ενώ αστυνομικοί θα περιπολούν κατά μήκος των εθνικών οδών και θα διανεμηθεί στους οδηγούς ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές και οδικούς χάρτες.

    Εκτός αυτών, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής: Τη Μ. Πέμπτη, για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα και από 15.00 έως 22.00 ώρας, τη Μ. Παρασκευή για το ρεύμα εξόδου από 06.00 έως 14.00 ώρας, το Μ. Σάββατο για το ρεύμα εξόδου και από 08.00 έως 15.00 ώρας και την Τετάρτη 30 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εξόδου και από 15.00 έως 22.00

    Την Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2008 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία του οδικού άξονα όπου έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα και συγκεκριμένα στα τμήματα: Ξάνθης - Κομοτηνής από το 2ο έως το 25ο χλμ. Κομοτηνής - Αλεξ/πολης από το 5ο έως το 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ξάνθης από το 31ο έως το 39ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Καβάλας από το 75ο έως το 77ο χλμ. Στο Πέταλο του Μαλιακού στο 195ο και στο 208ο χλμ. Λαμίας - Θεσσαλονίκης από το 216ο έως το 260ο χλμ. Στο ύψος των Τεμπών από το 410ο έως το 473ο χλμ. Κορίνθου - Πατρών από το 120ο έως το 129ο, και από το 190ο έως το 205ο χλμ. Κορίνθου - Τρίπολης από το 105ο έως το 129ο χλμ.

    Επιπλέον, δίνονται στην κυκλοφορία άλλα 11 χλμ αυτοκινητοδρόμου στο "Πέταλο" του Μαλιακού, από τις Θερμοπύλες έως τον ανισόπεδο κόμβο Αγίας Παρασκευής.

    Επίσης, ελεύθερα θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 20:00 του Μ. Σαββάτου έως τις 6:00 τη Δευτέρα του Πάσχα από τους σταθμούς των διοδίων που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας και δεν έχουν δοθεί στις εταιρίες παραχώρησης. Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό, το Ρίο, το Άκτιο και τα Μάλγαρα.

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση και σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

    Η πληρότητα στα πλοία, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αγγίζει το 100%. Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσουν 32 πλοία από Πειραιά, με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και άλλα 62 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ 17 θα αποπλεύσουν από τη Ραφήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο από τις 18 Απριλίου μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά 138 δρομολόγια πλοίων με τα οποία διακινήθηκαν συνολικά 100.792 επιβάτες, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας 82 δρομολόγια με 22.249 επιβάτες. Προβλήματα πιθανώς θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν την Πρωτομαγιά, μέρα για την οποία τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

    Έκτακτες πτήσεις έχει προγραμματίσει η Ολυμπιακή και η Aegean. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας από σήμερα έως και την Τρίτη του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν 2.911 πτήσεις εκ των οποίων οι 122 τσάρτερ και οι 55 έκτακτες. Δημοφιλέστεροι προορισμοί όπως προκύπτει από τα στοιχεία των έκτακτων πτήσεων αλλά και των πτήσεων τσάρτερ, είναι το Παρίσι, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη και η Πράγα.

    Με επιπλέον βαγόνια στους συρμούς ο ΟΣΕ θα καλύψει την αυξημένη επιβατική κίνηση, ενώ περισσότερα από 500 δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από το ΚΤΕΛ του Κηφισού.

    [02] Πολιτική

    Συνέντευξη Καραμανλή στο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ

    Την Τρίτη στη Μόσχα ο Πρωθυπουργός

    24/4/2008 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 3:53:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Φίλο της Ελλάδας χαρακτηρίζει τον Βλαντιμιρ Πούτιν ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα και στο Κρεμλίνο με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του επισημαίνει ότι οι δύο χώρες προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. "Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μεντβέντεφ προσβλέπει στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την ενδυνάμωση της φιλίας σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Καραμανλής, ερωτηθείς σχετικά, χαρακτηρίζει ουσιαστική και με διευρυνόμενη προοπτική τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι η Ελλάδα στο τέλος του 2015 θα καταναλώνει 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία.

    "Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια", τονίζει ο Πρωθυπουργός, "είναι ένα θέμα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο. Η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον".

    Σε ότι αφορά στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι η πορεία του έργου εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. "Το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος γιατί "τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος" και προσθέτει ότι η "στρατηγική", όπως την χαρακτήρισε το 2004 ο Β.Πούτιν, συνεργασία αυτή "απέδειξε το ειδικό βάρος και τη σημασία της όχι μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον".

    Οι υπάρχουσες προϋποθέσεις συνηγορούν ότι και αυτή η επικείμενη συνάντηση θα αποδειχθεί "πολλαπλά επωφελής για τον ελληνικό και το ρωσικό λαό", εκτιμά ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι προσβλέπει και στη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, "δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς".

    Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μαΐου, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον Βλαντίμιρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Οι συνομιλίες με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κρεμλίνου, από τις τελευταίες συναντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν με ξένους ηγέτες υπό την προεδρική του ιδιότητα.

    [03] Οικονομία

    Στα 118,30 δολάρια το πετρέλαιο

    24/4/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε νέα άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την αμερικανική κυβέρνηση που δείχνουν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου, κατά την οποία παρατηρείται αύξηση της ζήτησης λόγω των μετακινήσεων των εκδρομέων. Έτσι το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιουνίου έκλεισε με αύξηση 23 σεντς, στα 118,30 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς έστειλαν τα συμβόλαια για παραδόσεις Μαΐου στην τιμή-ρεκόρ των 119,90 δολαρίων το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 51 σεντς, κλείνοντας στα 116, 46 το βαρέλι, αφού έφτασε κάποια στιγμή να πωλείται πως 116,75 δολάρια το βαρέλι. Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορέςς της Ασιας.

    Ακριβότερη κατά 10 έως 20%, σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι η φετινή έξοδος του Πάσχα, καθώς πολλοί πρατηριούχοι σπεύδουν να περάσουν τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στη λιανική τιμή της βενζίνης, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να φθάνει έως και 1,30 ευρώ το λίτρο. Κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων.

    Στα 1,586 δολάρια διαμορφώνεται η τιμή του ευρώ.

    [04] Οικονομία

    Πώς πληρώνονται οι Αργίες του Πάσχα;

    24/4/2008 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η Μεγάλη Παρασκευή δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία, βάσει ειδικών διατάξεων, όπως είναι τα διατάγματα, οι υπουργικές αποφάσεις, οι συλλογικές συμβάσεις, οι διαιτητικές αποφάσεις κ.λπ.. Ειδικά για τα καταστήματα και σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ. 748/66, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 1ης μ.μ. της Μεγάλης Παρασκευής.

    Παράλληλα όμως, είναι δυνατόν με απόφαση του Νομάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων εντός της διοικητικού της ελέγχου την εν λόγω ημέρα, εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν (Ν.425/76).

    Το Μεγάλο Σάββατο, θεωρείται εργάσιμη ημέρα για τους απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.

    Για την Κυριακή του Πάσχα, ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή, απαγορεύεται η εργασία των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα εξής:

    -αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ένα ποσοστό της τάξης του 75% επί του νομίμου ωρομισθίου. Στην περίπτωση δε που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών, δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

    -αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης. Εάν δεν δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης. Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλομένου ωρομισθίου, ως αποζημίωση για την στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.

    Η Δευτέρα του Πάσχα είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του, οφείλει τα εξής:

    -για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Σε όσους απουσιάσουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους, ενώ η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί νόμιμα κατά τις αργίες, δεν οφείλεται ούτε ημερομίσθιο, ούτε φυσικά προσαύξηση.

    -για όσους μισθωτούς αμείβονται με μηνιαίο μισθό: εάν η επιχείρηση νόμιμα λειτουργεί τις επίσημες αργίες, Κυριακές κ.λπ., δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση μόνο το 75% επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν. Εάν η επιχείρηση κανονικά δεν λειτουργούσε και εφέτος λειτουργεί κατ εξαίρεση την Δευτέρα του Πάσχα, ο εργοδότης θα καταβάλλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν, υπολογιζόμενα επί του 1/25ου του καταβαλλόμενου μισθού τους.

    Πώς πληρώνεται η Πρωτομαγιά;

    Σαν αργία θα πληρωθεί και εφέτος η πρωτομαγιά για όσους θα εργασθούν, είτε αμείβονται με ημερομίσθιο, είτε αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

    Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες. Όμως, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης, κάθε χρόνο ορίζεται σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68. Έτσι κι εφέτος η 1η Μαΐου, που συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Πέμπτη), καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με Υπουργική Απόφαση (αρ. πρωτ. 22970/433/2-4-2008).

    Συγκεκριμένα: απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, του τουρισμού, των συγκοινωνιών, της βιομηχανικής παραγωγής (εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας) κ.λπ..

    Ειδικότερα: Α) Ι. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. ΙΙ. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

    [05] Πολιτική

    Απορρίφθηκε η ένσταση της Αθίνη

    24/4/2008 6:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Απέρριψε το εκλογοδικείο την ένσταση της Αναστασίας Αθίνη-Τσούνη, πρώτης επιλαχούσας στην Β Περιφέρεια της Αθήνας με το ΛΑΟΣ, η οποία στρεφόταν κατά της εκλογής του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη.

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε, ότι δεν συνιστά κώλυμα εκλογής το γεγονός ότι ο κ. Αϊβαλιώτης διετέλεσε υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου δεν εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, αφού οι υπάλληλοι διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες εκείνες για τις οποίες το άρθρο 56 του Συντάγματος θεσπίζει κώλυμα.

    Το ανώτατο ειδικό δικαστήριο αναμένεται να δημοσιεύσει την απόφαση του μετά το Πάσχα. Απέρριψε επίσης την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Παπαδόπουλου, κατά της εκλογής της Παρθένας Φουντουκίδου στην Πέλλα.

    [06] Μ. Ανατολή

    Κρίση στη Γάζα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού

    Χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα

    24/4/2008 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: APE-MΠΕ, Reuters, AP

    Θέμα ωρών η διακοπή της παροχής τροφίμων στη Γάζα, διαμηνύει ο ΟΗΕ, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να προμηθεύσει με καύσιμα τα φορτηγά τροφοδοσίας της Υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

    Περίπου 1.1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, το 80% του πληθυσμού της Γάζας, εξαρτώνται από τη συνδρομή της UNRWA η οποία μεριμνά επίσης για την απομάκρυνση σκουπιδιών και αποβλήτων.

    Οι Παλαιστίνιοι διανομείς καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν να εφοδιάσουν επειγόντως με 50.000 λίτρα ντίζελ την υπηρεσία του ΟΗΕ, όμως αυτό αποτελεί μόνο προσωρινή λύση, καθώς οι ημερήσιες ανάγκες για τις επιχειρήσεις της UNRWA ανέρχονται στα 7.000 λίτρα καυσίμων.

    Το Ισραήλ έχει διακόψει τη διανομή καυσίμων στη Γάζα, μετά την επίθεση Παλαιστινίων στις 9 Απριλίου εναντίον του σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων Νάχαλ Οζ, στη μεθόριο ανάμεσα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και το Ισραήλ, κατά την οποία δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.

    Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει προ πολλού για την εξάντληση των αποθεμάτων, γεγονός που θα έφερνε τους Παλαιστινίους αντιμέτωπους με επισιτιστική κρίση. Είχε λάβει, μάλιστα, διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ πως ο διεθνής Οργανισμός θα είχε σήμερα στη διάθεση του 100.000 λίτρα ντίζελ και 20.000 λίτρα βενζίνης προκειμένου να συνεχίσει τις διανομές τροφίμων.

    Αντ αυτού έλαβε από την ισραηλινή πλευρά ανακοίνωση στην οποία κατηγορείται η Χαμάς για σκόπιμη παρεμπόδιση της διανομής πετρελαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα βρίσκονται αποθηκευμένα σε ισραηλινό μεθοριακό σταθμό, τα οποία οι τοπικοί διανομείς, με την υποστήριξη της Χαμάς, αρνούνται να παραλάβουν διαμαρτυρόμενοι για τον ισραηλινό αποκλεισμό.

    Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε εκτάκτως για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Περίπου 650.000 άνθρωποι θα μείνουν άμεσα χωρίς τρόφιμα και θα σταματήσει η αποκομιδή σκουπιδιών σε 12 δήμους, όπου διαμένουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Τα νοσοκομεία έχουν αποθέματα που τους καλύπτουν μόλις μία εβδομάδα λειτουργίας, οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν περικοπεί σημαντικά (ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν καταφύγει σε μετατροπές ώστε οι κινητήρες τους να λειτουργούν με μαγειρικό λάδι) ενώ το εργοστάσιο ηλεκτρισμού έχει δυνατότητα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο για άλλες τρεις ημέρες.

    Η βοηθός του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντζελα Κέιν, που προέβη στη σχετική ενημέρωση, επέκρινε το Ισραήλ για αθέτηση της δέσμευσης να απομακρύνει 50 οδοφράγματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (όπως είπε απομακρύνθηκαν τα 44, αλλά παρέμειναν τα 6 βασικά), αλλά και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του λιβανέζικου εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν αυξηθεί από 282 που ήταν το Φεβρουάριο, σε 476 μόνο στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου έληξε νωρίτερα από το κανονικό, έπειτα από παρέμβαση του Λίβυου εκπροσώπου, που παρομοίασε τη Γάζα με ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τις δηλώσεις του εκπρόσωποι χωρών της Δύσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε.

    [07] Πολιτική

    Πολέμος ανακονώσεων ΥΠΕΧΩΔΕ-Δήμα

    Αντιπαράθεση για την "κίτρινη κάρτα"

    24/4/2008 4:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αντιπαράθεση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, προκάλεσε η απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ να εξαιρέσει την Ελλάδα από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η χώρα μας δεν τέθηκε εκτός πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά βρίσκεται σε προσωρινό καθεστώς μη συμμόρφωσης το οποίο, σε αυτή τη φάση, δεν έχει πρακτικές επιπτώσεις, επισημαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρατηρώντας ότι ο Επίτροπος προσπαθεί να δραματοποιήσει το θέμα. Την παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, προαναγγέλλει ο κ. Δήμας, μετά την απόφαση του ΟΗΕ. Για μεγάλο πρόβλημα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, κάνουν λόγο το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός.

    Πόλεμος ανακοινώσεων

    Πόλεμος ανακοινώσεων για τη κίτρινη κάρτα του ΟΗΕ κατά της Ελλάδας για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με το Πρωτόκολλο του Κιότο ξέσπασε ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα. "Η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ούτε σταμάτησε ποτέ η καταγραφή των εκπομπών της χώρας" τονίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Επιτρόπου Περιβάλλοντος:

    "Το Γραφείο του κ. Δήμα με διαρροές έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα στείλει για το θέμα αυτό προειδοποιητική επιστολή. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτή η προαναγγελία. Θα ήταν λογικό, πιστεύουμε, ο κ. Δήμας να περιμένει την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την τελική τους απόφαση. Είμαστε, πάντως, έτοιμοι να απαντήσουμε αμέσως και να αποδείξουμε την επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής στην Ε.Ε. Ας μην ονειρεύονται, λοιπόν, κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα".

    Στην απάντηση του το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην Ε.Ε Σταύρου Δήμα, εκφράζει την απορία του για περί διαρροών και τονίζει:

    "Είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την καταδικαστική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ελλάδας, να κινήσει και η ίδια διαδικασία παράβασης, καθότι μαζί με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ελλάδα παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία που το ενσωματώνει στην κοινοτική έννομη τάξη."

    Επανερχόμενο το ΠΕΧΩΔΕ κατηγορεί τον κ. Δήμα για βαρύγδουπες εκφράσεις όπως καταδικαστική απόφαση και καταδίκη της Ελλάδας και προσθέτει: "Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ δεν αποτελεί «καταδικαστική απόφαση», όσο και αν ο κ. Επίτροπος προσπαθεί να δραματοποιήσει το θέμα. Είναι μία απόφαση συμμόρφωσης της χώρας μας, από την αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ. Μάλιστα στην ίδια την απόφαση περιλαμβάνεται ότι, μέσα σε λίγους μήνες, θα έρθουν στην Ελλάδα για να μας ελέγξουν για να πάρουν την τελική τους απόφαση".

    Αντιδράσεις

    Στη αντιπαράθεση του Υπουργού και του Επιτρόπου αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλάμανης: "Εγώ θεωρώ ότι και ο κύριος Δήμας και ο κύριος Σουφλιάς, είναι δύο πολύ αξιόλογοι άνθρωποι. Υπάρχει πάντα δόση υπερβολής στα δημοσιεύματα και, το περιβάλλον, δεν είναι πεδίο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι νομίζω, να σκύψουμε με προσοχή, πάνω από το περιβάλλον. Προχθές, εμείς υπογράψαμε όπως ξέρετε μια σύμβαση με το ΙΓΜΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών για τον έλεγχο των νερών. Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι του Κιότο, νομίζω δε πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Μπορεί μετά από 2-3 μήνες, να αποδειχθεί ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εμπιστεύομαι και τους δύο και τον κύριο Δήμα και τον κύριο Σουφλιά που είναι προσωπικός μου φίλος", τόνισε. Το θέμα της δημιουργίας χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την προσωρινή αποβολή της χώρας από τη συνθήκη του Κιότο.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει στο αυτονόητο "για να έχει η χώρα μας περιβαλλοντική πολιτική" και ζήτησε από τον κ. Σουφλιά "να πάρει πίσω τη δήλωση του υφυπουργού του", με την οποία ο κ. Καλογιάννης επέρριπτε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την αποβολή και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

    "Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και πρέπει ο κ. Σουφλιάς να τις αναλάβει, όποιες κι αν είναι αυτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ των ενεργειών ανάληψης ευθυνών θα μπορούσε να είναι και η παραίτηση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι τίθεται σε αμφιβολία ολόκληρο το σύστημα σε επίπεδο Ένωσης. Και πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος κ. Δήμας "κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει".

    Για διασυρμό της χώρας κάνει λόγο ο Πάνος Τριγάζης από το ΣΥΝ και προσθέτει: "Την ώρα που δίνεται μια μεγάλη μάχη παγκοσμίως για ένα «νέο Κιότιο», πιο φιλόδοξο και δεσμευτικό, η χώρα μας καταδικάζεται για μη συμμόρφωση με την ισχύουσα συμφωνία και διασύρεται διεθνώς".

    "Στη μικρή Ελλάδα, ούτε σύστημα για την μέτρηση των αέριων ρύπων δεν καταφέραμε να έχουμε", τονίζεται σε ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ.

    Από τον Απρίλιο του 2007 το σύστημα απογραφής εκπομπών γίνεται σε συνεργασία με το ΕΜΠ και οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναμένεται να ελέουν τη διαδικασία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    [08] Κόσμος

    Ισραηλινός στρατιώτης τιμωρήθηκε

    Στη φυλακή λόγω Facebook

    24/4/2008 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για πρώτη φορά Ισραηλινός στρατιώτης καταδικάστηκε, σε φυλάκιση γιατί δημοσίευσε χωρίς να έχει επίσημη άδεια φωτογραφίες της βάσης του στην ιστοσελίδα Facebook.

    Ο στρατιώτης, μέλος επίλεκτης μονάδας της πολεμικής αεροπορίας, τιμωρήθηκε με φυλάκιση 19 ημερών γιατί δημοσίευσε χωρίς να έχει άδεια στο Facebook φωτογραφίες της βάσης τους που κρίθηκαν "ευαίσθητες", όπως ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Χααρέτζ.

    Πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έχουν ληφθεί εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη στρατιωτική τους θητεία και κατά την εφεδρεία τους, παρά τη στρατιωτική απαγόρευση για λήψη φωτογραφιών στις βάσεις χωρίς επίσημη άδεια.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διέταξε πρόσφατα τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ευαίσθητες επίλεκτες μονάδες να αποσύρουν όλες τις φωτογραφίες τους που βρίσκονται στην σελίδα τους στο Facebook.

    Ο ισραηλινός στρατός "γνωρίζει τους κινδύνους που έχουν σχέση με τη χρήση του διαδικτύου και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίζει τη δημοσίευση ευαίσθητου υλικού από την εκπαίδευση των στρατιωτών και τη ζωή τους στο στρατόπεδο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

    [09] Κοινωνία

    Με τις ΟΑ το "Άγιο Φώς" στην Αθήνα.

    24/4/2008 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα μεταφέρουν, κι εφέτος όπως κάθε χρόνο, το Άγιο Φως στην Αθήνα από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Το έκτακτο δρομολόγιο (ΟΑ 4301/4302) θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο, 26 Απριλίου, με αεροσκάφος τύπου Boeing 737-400, με δαπάνη του υπουργείου Εξωτερικών. Η πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα αναχωρήσει από την Αθήνα για το Τελ-Αβίβ στις 06:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 19:05 της ίδιας ημέρας. Κατά την άφιξη θα λάβει χώρα τελετή υποδοχής, με παράταξη αγήματος και μπάντας, καθώς η Ελλάδα, όπως κάθε φορά, θα υποδεχθεί το Άγιο Φως με τιμές Αρχηγού Κράτους [ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ": ΚΤΙΡΙΟ 97]. Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεοφάνης, συνοδεία του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεοχωρίου κ. Παύλου. Στην επίσημη αποστολή, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Επίσης, θα μετέχουν εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα αναλάβουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός και στις Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, με 18 τακτικές πτήσεις της εταιρίας, οι ώρες των οποίων έχουν τροποποιηθεί ώστε να φθάσει εγκαίρως στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στις εκκλησίες όλης της Ελλάδος. Βεβαίως, οι επιβάτες των συγκεκριμένων πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών έχουν ενημερωθεί για τις σχετικές τροποποιήσεις. Αναλυτικός πίνακας των πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου 2008: ΠΤΗΣΗ Αναχ. - Αφ. 1. ΟΑ327 Αθήνα Αλεξάνδρεια 21:00 22:45 2. ΟΑ916 Αθήνα Θεσσαλονίκη 20:00 21:00 3. ΟΑ714 Αθήνα Ρόδος 19:20 20:20 4. ΟΑ606 Αθήνα Κέρκυρα 19:20 20:20 5. ΟΑ736 Αθήνα Κως 20:20 21:15 6. ΟΑ514 Αθήνα Ηράκλειο 19:20 20:10 7. ΟΑ538 Αθήνα Χανιά 21:10 22:00 8. ΟΑ954 Αθήνα Καβάλα 19:25 20:25 9. ΟΑ578 Αθήνα Μυτιλήνη 19:20 20:20 10. ΟΑ778 Αθήνα Λήμνος 22:10 23:10 11. ΟΑ660 Αθήνα Μύκονος 21:15 21:55 12. ΟΑ558 Αθήνα Σαντορίνη 19:20 20:10 13. ΟΑ768 Αθήνα Χίος 19:20 20:20 14. ΟΑ758 Αθήνα Σάμος 19:20 20:20 15. ΟΑ634 Αθήνα Κεφαλονιά 22:20 23:35 16. ΟΑ644 Αθήνα Ζάκυνθος 19:20 20:20 17. ΟΑ942 Αθήνα Αλεξανδρούπολη 19:20 20:20 18. ΟΑ806 Αθήνα Ιωάννινα 19:20 20:20

    [10] Κόσμος

    Η μεγαλύτερη της δεκαετίας

    Βρετανία: Απεργιακή έκρηξη

    24/4/2008 1:32:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα της δεκαετίας, στην ιστορία του δημοσίου τομέα της Βρετανίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πάνω από 400.000 εργαζόμενοι απεργούν σήμερα, με αίτημα μισθολογικές διεκδικήσεις. Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, υπάλληλοι, λιμενικοί και άλλοι κλάδοι απεργούν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για 200.000 εκπαιδευτικούς της Αγγλίας και της Ουαλίας, είναι η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 20ετίας. "Λυπηρό γεγονός" χαρακτήρισε την απεργία ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Η πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 2,45% από τον Σεπτέμβριο και κατά 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια. Το απεργιακό κύμα συμπίπτει χρονικά, με την εμφάνιση δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα να πέφτει σε ποσοστά.

    [11] Πολιτική

    Για τις ημέρες του Πάσχα

    Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

    24/4/2008 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 6:20:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο νομό Ιωαννίνων θα γιορτάσουν και φέτος το Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Παπούλιας βρίσκεται στο ησί των Ιωαννίνων από την Κυριακή των Βαΐων και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη θα μεταβεί στο Μέτσοβο για να παρακολουθήσει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα συμμετάσχει στην Περιφορά του Επιταφίου στο Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει το αναστάσιμο φως στην εκκλησία των Φραγγιάδων και την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί το φυλάκιο της Σαγιάδας και το στρατόπεδο "Υπολοχαγού Τριάντη Θωμά" στους Φιλιάτες όπου θα ανταλλάξει ευχές με τους στρατευμένους. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει σήμερα στο νομό, όπου και θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Ο κ. Καραμανλής τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρακολουθήσει την Περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία της Πωγωνιανής, ενώ θα κάνει Ανάσταση στην εκκλησία του Δολού. Την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί το ακριτικό φυλάκιο των Δρυμάδων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο σπίτι του στο Καστρί μετά το ατύχημα που είχε με το ποδήλατο και την τετραήμερη παραμονή του στο ΚΑΤ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περάσει οικογενειακά τις ημέρες αυτές μαζί με την σύζυγό του και τα παιδιά του ενώ δεν αποκλείεται την ημέρα του Πάσχα να τον επισκεφθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να ανταλλάξουν ευχές.

    Στην Αθήνα θα παραμείνει και η Αλέκα Παπαρήγα και την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί τη μονάδα τεθωρακισμένων στην Αυλώνα.

    Στο αγαπημένο του νησί την Τήνο θα παρακολουθήσει την Αναστάσιμη Ακολουθία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος..

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, θα γιορτάσει την Ανάσταση στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο κ. Καρατζαφέρης την Κυριακή θα επισκεφθεί την ταξιαρχία των τεθωρακισμένων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα κοντά στους δικούς του ανθρώπους στα Οινόφυτα. Το βαρύ κάταγμα που υπέστη στον αστράγαλο, πριν από περίπου ένα μήνα δεν του επέτρεψε να είναι στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και να τελέσει για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

    [12] Κόσμος

    Αποτελεσματικός ο διάλογος

    Εκεχειρία στο Πακιστάν

    24/4/2008 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Κάλεσμα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Πακιστάν, απεύθυνε ο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης, που κατηγορείται ότι οργάνωσε την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, τον Δεκέμβριο του 2007. Πρόκειται για αποτέλεσμα που προέκυψε από την πολιτική που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με διάλογο και διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ενόπλους που βρίσκονται στην αφγανική μεθόριο. Στόχος του διαλόγου είναι ο τερματισμός της βίας. Σε φυλλάδιο που μοίρασε η οργάνωση του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, αναφέρεται ότι: "Ολα τα μέλη της Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (Κίνημα των Ταλιμπάν) καλούνται από τον Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες για το καλό της ειρήνης".

    [13] Μπάσκετ

    Διαμαντίδης: "Τα λάθη δεν συγχωρούνται"

    24/4/2008 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 6:33:31 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο της Α1 για 6η διαδοχική αγωνιστική περίοδο και ο Δημήτρης Διαμαντίδης έγραψε στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο (blog) που διατηρεί με το Θοδωρή Παπαλουκά για την προσπάθεια των «πρασίνων» να υπερασπιστούν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

    Αναλυτικά:

    «Ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος και πιάσαμε τον πρώτο μας στόχο. Αυτός δεν ήταν άλλος από το να τερματίσουμε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική περίοδο, για να έχουμε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας σε όλες τις σειρές των πλέι οφ. Βέβαια από μόνο του το πλεονέκτημα έδρας δεν λέει τίποτε. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα. Να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες έχουμε και να παρουσιαστούμε πάνοπλοι στα πλέι οφ, για να υπερασπιστούμε τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου κάναμε καλά και άσχημα παιχνίδια. Σίγουρα μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά αυτές τις μέρες, αφού πάρουμε πρώτα μερικές ανάσες με την ευκαιρία των εορτών για το Πάσχα.

    Πρώτη μας αντίπαλος στα πλέι οφ είναι η Ολύμπια Λάρισας. Πρόκειται για καλοδουλεμένο και αξιόλογο σύνολο. Εχουμε μπροστά μας σχεδόν δέκα μέρες μέχρι την πρώτη αναμέτρηση. Πρέπει από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος των πλέι οφ να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στον τελευταίο μεγάλο στόχο της χρονιάς. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τα λάθη δεν συγχωρούνται εδώ που φτάσαμε».

    Κορυφαίος αμυντικός 2008 ο Δημήτρης Διαμαντίδης

    Κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκα αναδείχτηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, για τέταρτη διαδοχική σεζόν και στον τέταρτο χρόνο «ζωής» του συγκεκριμένου βραβείου. Οι προπονητές της Ευρωλίγκα ψήφισαν και εφέτος τον γκαρντ του Παναθηναϊκού, ο οποίος κατέλαβε την πέμπτη θέση στον πίνακα με τα περισσότερα κλεψίματα ανά αγώνα, την τέταρτη στο «μάζεμα» των αμυντικών ριμπάουντ και την 15η στα κοψίματα. Μάλιστα, ο Έλληνας διεθνής ήταν ο μόνος... κοντός (γκαρντ) που είδε το όνομα του γραμμένο μεταξύ των δέκα κορυφαίων ριμπάουντερ και σε αυτήν με τους 25 κορυφαίους σε κοψίματα.

    «Είναι κάτι σπουδαίο που με κάνει χαρούμενο, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι του χώρου αναγνωρίζουν την προσπάθειά μου», είπε ο Διαμαντίδης στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα και συνέχισε: «Το να παίρνω αυτό τον τίτλο για τέταρτη χρονιά είναι σημαντικό, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μου δυνατότητες. Ο προπονητής μου και όλοι οι συμπαίκτες μου με βοηθούν. Δυστυχώς αυτή η διάκριση έρχεται σε μένα και όχι σε όλη την ομάδα, αφού αποτύχαμε να φτάσουμε στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης και να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Αλλά αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό. Του χρόνου θα προσπαθήσουμε πιο σκληρά για να επιστρέψουμε».

    Όσο για τον επόμενο στόχο του γκαρντ από την Καστοριά; «Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ. Ο προπονητής Ομπράντοβιτς λέει ότι πρέπει να γίνω πιο επιθετικός στην επίθεση, οπότε θα ακολουθήσω τις οδηγίες του».

    Τον Διαμαντίδη ακολούθησε σε ψήφους ο Τέρενς Μόρις της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, και ο Ντέιβιντ Χόκινς της Ρόμα, που «τερμάτισε» στην τρίτη.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοβάτσεβιτς: "Αισθάνομαι ήσυχος"

    24/4/2008 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πρώτο πρωτάθλημα στη καριέρα του πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς και ο Σέρβος στράικερ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρουσία του στο λιμάνι. Ο 34χρονος φορ παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα "El Mundo Deportivo" και όπως τόνισε "ευχαριστώ το θεό που κερδίσαμε στην Ξάνθη και πήραμε το πρωτάθλημα. Ήδη έχω ένα τίτλο και πλέον είμαι ήσυχος".

    Ο πρώτος σκόρερ των "ερυθρόλευκων" στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας είπε αναλυτικά: "Έχουμε πολύ καλό υλικό, με παίκτες όπως ο Γκαλέτι και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς οι οποίοι σου πασάρουν ιδανικά την μπάλα. Ο Τζόρτζεβιτς έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Θα συνεχίσω στον Ολυμπιακό και τη νέα χρονιά. Πριν από τρεις μήνες υπέγραψα το νέο μου συμβόλαιο", ενώ αναφέρθηκε και στον πρώτο τίτλο της καριέρας του λέγοντας: "Δεν το πίστευα ότι δεν μπορώ να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα. Έλεγα δεν μπορεί να είμαι τόσο άτυχος. Δεν το κατάφερα ούτε στην Γιουβέντους, ούτε στην Σοσιεδάδ ούτε και στην Λάτσιο. Ευχαριστώ τον Θεό που κερδίσαμε στην Ξάνθη. Ήξερα ότι εύκολα ή δύσκολα θα κερδίζαμε τον Ηρακλή και κατακτήσαμε τον τίτλο. Ήδη έχω έναν τίτλο και πλέον είμαι ήσυχος".

    Όσον αφορά την προηγούμενη ομάδα του, Ρεάλ Σοσιεδάδ, μόνο καλά λόγια είχε να πει: "Νιώθω καλά στα 34 μου από πλευρά φυσικής κατάστασης. Αυτή είναι η αλήθεια. Αισθάνομαι υπεύθυνος για την πτώση της Σοσιεδάδ στη δεύτερη κατηγορία. Είχα πετύχει μόλις τρία γκολ εκείνη τη χρονιά και όταν έχεις τέτοιο απολογισμό μόνο ευχαριστημένος δεν μπορείς να είσαι. Αυτή η ομάδα ήταν σαν το σπίτι μου και κάποια μέρα θα επιστρέψω εκεί για να ζήσω".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Ματζουράκης στην Ξάνθη

    24/4/2008 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστροφή σε "γνώριμα λημέρια" για το Γιάννη Ματζουράκη. Ο έμπειρος προπονητής, μετά από τη σύντομη θητεία του στον πάγκο της Βέροιας, θα είναι ο νέος τεχνικός της Ξάνθης. Η ακριτική ΠΑΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον 59χρονο ομογενή προπονητή, ο οποίος θα κοουτσάρει για τρίτη φορά στην καριέρα του τη Ξάνθη. Ο Νίκος Κεχαγιάς πρόκειται ν αναλάβει κάποιο άλλο πόστο στη διοίκηση.

    Η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση αναφέρει: "Νέος προπονητής είναι ο κος Γιάννης Ματζουράκης".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Δώνης φεύγει από τη Λάρισα

    24/4/2008 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γιώργος Δώνης έκλεισε το κεφάλαιο της Λάρισας. Ο 38χρονος τεχνικός ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να αποχωρήσει μαζί με τους συνεργάτες του από την τεχνική ηγεσία της θεσσαλικής ομάδας, με δήλωση στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Ο Δώνης αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Αναλυτικά η δήλωση του: «Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, Μάκης Αγγελίνας, Γρηγόρης Γεωργίτσας και Μίοντραγκ Μένταν, θα αποχωρήσουμε από την ομάδα στο τέλος της σεζόν. Θέλω να ευχαριστήσω τον κο Κώστα Πηλαδάκη και τον κο Κώστα Κωνστάντο για την άψογη συνεργασία των τελευταίων έξι ετών. Θέλω να ευχαριστήσω το Νίκο Λυράκη για την προσφορά και βοήθειά του στην εξέλιξή μου.

    Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές μας για τις χαρές που μας προσέφεραν και το ήθος που επέδειξαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους της ΑΕΛ, όπως επίσης και τους οργανωμένους, για τη στήριξη προς την ομάδα και το πρόσωπό μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της ομάδας για την αρμονική συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Τύπου για την επικοινωνία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Η ΑΕΛ και η Λάρισα θα αποτελούν πάντα ένα ζωντανό κομμάτι στην καρδιά μου.»

    [17] Κόσμος

    Η μεγαλύτερη της δεκαετίας

    Απεργιακή έκρηξη στη Βρετανία

    24/4/2008 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα της δεκαετίας, στην ιστορία του δημοσίου τομέα της Βρετανίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πάνω από 400.000 εργαζόμενοι απεργούν σήμερα, με αίτημα μισθολογικές διεκδικήσεις. Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, υπάλληλοι, λιμενικοί και άλλοι κλάδοι απεργούν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για 200.000 εκπαιδευτικούς της Αγγλίας και της Ουαλίας, είναι η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 20ετίας. "Λυπηρό γεγονός" χαρακτήρισε την απεργία ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Η πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 2,45% από τον Σεπτέμβριο και κατά 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια. Το απεργιακό κύμα συμπίπτει χρονικά, με την εμφάνιση δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα να πέφτει σε ποσοστά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2008 - 16:50:22 UTC