Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτός ο διάλογος
  • [02] Άλμα του πετρελαίου, "θηλιά" ο πληθωρισμός
  • [03] Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία Λιβύης –Μόσχας
  • [04] Επιθυμεί ειρήνη με τη Συρία το Ισραήλ
  • [05] Τίμησαν τον Λεωνίδα Κύρκο
  • [06] Παραπέμπεται σε απολογία ο Σ. Μπάγιας
  • [07] Στη Σαρδηνία ο Πούτιν
  • [08] Κ. Παπούλιας: "Στην Ελλάδα μεμψιμοιρούμε"
  • [09] Τετράωρη στάση εργασίας στους ΟΤΑ

    [01] Πολιτική

    "Δεν υπάρχουν αδιέξοδα" δηλώνει ο Μ. Νίμιτς

    Ανοιχτός ο διάλογος

    17/4/2008 9:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 11:29:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ανοιχτός παραμένει ο δίαυλος των συνομιλιών με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, διαπίστωσε ο Μάθιου Νίμιτς στην πρώτη μετά το Βουκουρέστι, επαφή που είχε με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. "Δεν υπάρχουν αδιέξοδα" είπε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ που την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια βρίσκει διχασμένη την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και είναι ενδεικτικό ότι ήταν χωριστές οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοσφκι. Νωρίτερα, ο Σκοπιανός Πρόεδρος, παρουσία του Γερμανού ομολόγου του, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει το ευρωατλαντικό μέλλον της. Διευκρίνισε όμως ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα. Φαίνεται πάντως ότι αυξάνεται και ο αριθμός των πολιτών στο γειτονικό κράτος που συμφωνεί ότι θα πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός και να εγκαταλειφθεί η αδιάλλακτη γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας.

    Χωρίς νέα πρόταση οι συνομιλίες

    Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της χώρας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και σε περίοδο εκλογών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του αυτή σε Σκόπια και Αθήνα δε θα καταθέσει νέα πρόταση . Συμπλήρωσε ότι θα καταθέσει νέα πρόταση αφού πρώτα συγκεντρώσει τις απόψεις των δυο πλευρών. Ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε μέχρι σήμερα απορρίφθηκαν από τη μια ή την άλλη πλευρά. "Θα καταθέσω νέα πρόταση όταν είναι η κατάλληλη στιγμή" είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι πριν ένα περίπου μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος (σσ "Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια"), η οποία, όπως είπε, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε ότι μεταβαίνει την επομένη στην Αθήνα για να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή και για να διαπιστώσει "αν υπάρχει χώρος για ευελιξία".

    Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου ο κ. Νίμιτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετά από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διεθνείς διπλωμάτες του εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

    Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν εκδοχές για το όνομα, όπως γεωγραφικός προσδιορισμός, διπλή φόρμουλα, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις κ.λπ., ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές.

    Αναφορικά με το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς δήλωσε: "Πάντοτε μπερδεύομαι όταν μου θέτετε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα. Δε θεωρώ ότι έχει τεθεί υπό αίρεση η εθνική ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας σας. Έρχομαι εδώ από το 1994 και αυτή είναι μία χώρα με ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και με υπέροχους ανθρώπους. Δε θεωρώ ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας συνδέεται με το ζήτημα της ονομασίας του κράτους".

    Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για την ονομασία, Νικόλα Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Μπ. Τσερβένκοφσκι.

    Κλίμα συναίνεσης στην Αθήνα

    Στην Αθήνα, σε κλίμα συναίνεσης συνεδρίασε το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής 24 ώρες πριν αφιχθεί ο Μάθιου Νίμιτς. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση υπό την Ντόρα Μπακογιάννη (εκτός του ΚΚΕ), δήλωσαν ότι υπήρξε συμφωνία για τους χειρισμούς στο θέμα της ονομασίας και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά.

    "Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στο ΕΣΕΠ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Σε συνέντευξή της το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της ονομασίας έως τον Ιούνιο.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι "περιμένουμε τον κ. Νιμιτς προκειμένου να του επαναλάβουμε τις ελληνικές θέσεις και να ακούσουμε τις αντιδράσεις και τις εκτιμήσεις που έχει από τα Σκόπια".

    Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει κάνει καμία συμφωνία σχετικά με την ονομασία.

    [02] Οικονομία

    Έκθεση της ΕΚΤ

    Άλμα του πετρελαίου, "θηλιά" ο πληθωρισμός

    17/4/2008 9:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 11:11:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αρχικά αναμενόταν ενδέχεται να είναι η χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που διαμηνύει ότι η απειλή του πληθωρισμού δεν επιτρέπει μειώσεις επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των πάσης φύσεως δανείων. Το πετρέλαιο γκρέμισε και το ιστορικό ρεκόρ των 115 δολαρίων το βαρέλι, πυροδοτώντας νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Έγκυροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ισχυροί κερδοσκοπικοί όμιλοι έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς.

    Το πετρέλαιο συνέχισε και την Πέμπτη την ανοδική του πορεία στην Νέα Υόρκη. Με τιμή εκκίνησης τα 115 δολάρια, το αργό παράδοσης Μαΐου εκτινάχθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στα 115 δολάρια και 54 σεντς για να κινηθεί στην συνέχεια σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε ύψη ρεκόρ, 113 δολάρια και 38 σεντς και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο.

    Το νέο άλμα ήρθε μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης περί σημαντικής πτώσης των αποθεμάτων σε αργό πετρέλαιο και σε βενζίνη.

    Την ίδια ώρα, η ευρωζώνη παλεύει με μια από τις επιπτώσεις στην αυξανόμενη τιμή του μαύρου χρυσού: Τον πληθωρισμό που τον Μάρτιο έφτασε στο 3,6%.

    "Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,2% τον Μάρτιο, και των καυσίμων κατά 11,2%" μεταδίδει το CNN.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια ρίχνοντας το βάρος στην προσπάθεια για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην έκθεσή της για τον Απρίλιο αναφέρεται :

    Ο πληθωρισμός θα παραμείνει καθαρά πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες, και θα υποχωρήσει σταδιακά μόνον, μέσα στο τρέχον έτος, αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ για τον Απρίλιο του 2008.

    Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι οι αναταράξεις στη χρηματοοικονομική αγορά, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αρχικά πιστευόταν και ο αντίκτυπός τους ενδέχεται να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

    Εν τω μεταξύ, το ευρώ συνεχίζει να ανατιμάται. Την Πέμπτη έσπασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας στο 1, 5982 δολάρια, αλλά αργότερα υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα της Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιουνκερ δήλωσε ότι το ενιαίο νόμισμα κινείται προς μια μη ικανοποιητική κατεύθυνση.

    [03] Κόσμος

    Τρίπολη, Λιβύη

    Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία Λιβύης Μόσχας

    17/4/2008 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΠREUTERS

    Με αντάλλαγμα σημαντικά επιχειρηματικά συμβόλαια στη Λιβύη για ρωσικές επιχειρήσεις και ομίλους, η λιβυκή κυβέρνηση στο τέλος της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Τρίπολη, πέτυχε να διαγραφεί το χρέος που υπήρχε έναντι της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών(ΕΣΣΔ). Παράλληλα, συνυπογράφηκαν στη Τρίπολη πολλές συμφωνίες οικονομικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως σχολίασαν "καλά πληροφορημένες" για την έκβαση των ρωσολιβυκών επίσημων συνομιλιών ρωσικές πηγές. Ανάμεσα στις "εντυπωσιακές" συμφωνίες, είναι η ανάθεση στους Ρώσους της κατασκευής 600 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Σίρτης και Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη. Όμως, στον τελικό απολογισμό περιλαμβάνονται ακόμα και συμφωνίες "ανταλλαγής εμπιστευτικού περιεχομένου πληροφοριών", και προώθησης-προστασίας των "μικτών" επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν.

    Πάντως, το λιβυκό πρακτορείο Τζάνα δεν ανέφερε κάτι σχετικό με την 100% διαγραφή του λιβυκού χρέους της σοβιετικής εποχής, που εντόκως συμποσούτο, φέτος, φτάνει περίπου στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Όπως σχολίασε επίσημη ρωσική πηγή στη Τρίπολη, "πολλών δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων είναι και τα συμβόλαια, που ανατέθηκαν σε ρωσικών συμφερόντων ομίλους-εταιρείες", διευκρινίζοντας ότι το χρέος της σοβιετικής εποχής είχε δημιουργηθεί "ιδίως από την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη".

    Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στη φάση αυτή δεν συμφωνήθηκε πώληση στρατιωτικού υλικού και πως ο πρόεδρος Πούτιν "μένει ικανοποιημένος" από την έκβαση των επίσημων συνομιλιών με τη λιβυκή ηγεσία". "Πολύ σπουδαία, ιστορική, στρατηγική" χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το πρακτορείο Τζάνα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός κολοσσός "Gazprom" ενδιαφέρεται ζωηρά για αριθμό λιβυκών κοιτασμάτων πλούσιων σε φυσικό αέριο (όπως όμως και η ουκρανική κυβέρνηση), ενώ η Μόσχα θέλει να εμπλακεί και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Λιβύης, αποκλειστικά για παραγωγή ενέργειας.

    Στο τέλος της λιβυκής επίσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος πέταξε στη Σαρδηνία για κύκλο συνομιλιών με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [04] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

    Επιθυμεί ειρήνη με τη Συρία το Ισραήλ

    17/4/2008 10:16:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Συμφωνία ειρήνης εύχεται να επιτύχει με τη Συρία το Ισραήλ και έκανε διάφορες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ σε συνέντευξή του που κάποια σημεία της δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. "Πολύ σαφώς λέω ότι επιθυμούμε την ειρήνη με τη Συρία και ενεργούμε προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις", δήλωσε ο κ. Ολμερτ στην συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο Παρασκευή από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ γνωρίζει επακριβώς, ποιά είναι αυτά που εμείς περιμένουμε και εμείς από την πλευρά μας γνωρίζουμε τί περιμένουν οι Σύροι. Δεν επιθυμώ να επεκταθώ στο ζήτημα αυτό" προσθέτει στη συνέντυεξή του ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ έχουν αποτελματωθεί από το 2.000. Η Δαμασκός, για να προχωρήσει σε ειρήνη με το Ισραήλ απαιτεί την πλήρη επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν, που κατελήφθησαν από το Ισραήλ από το 1967 και προσαρτήθηκαν στη διάρκεια του 1981. Ο Ολμέρτ επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επανέλαβε την επιθυμία του να συνεχίσει το διάλογο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς "που πιστεύει στην ειρήνη και πρέπει να ενισχυθεί" έναντι του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, που έχει καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Τέλος ο κ. Ολμερτ αναφερόμενος στην υγεία του (έχει ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη που δεν έχει κάνει μεταστάσεις) ανέφερε ότι οι γιατροί του τού σύστησαν πως κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση.

    [05] Πολιτική

    Τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς

    Τίμησαν τον Λεωνίδα Κύρκο

    17/4/2008 8:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 9:34:11 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον Λεωνίδα Κύρκο για τη συνεισφορά του στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία τίμησε απόψε στην Αθήνα ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας. Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Λεωνίδα Κύρκου και την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου τονίζοντας ότι "αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν η δωρικότητα της πολιτικής, ο Ανδρέας Παπανδρέου η σαγήνη και ο Χαρίλαος Φλωράκης η βουνίσια θυμοσοφία, τότε ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν και είναι η μουσική της πολιτικής". Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Τζανής Τζανετάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Μανόλης Γλέζος, βουλευτές, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

    Στην εκδήλωση μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι στο πρόσωπο του Λεωνίδα Κύρκου "τιμούμε τους πολλούς επώνυμους - αλλά και τους πολλούς περισσότερους ανώνυμους - Έλληνες που αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά, εδραίωσαν τη δημοκρατία και συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση". Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων επίσης, ότι τιμάται ο Λεωνίδας Κύρκος για τους αγώνες του για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την υπέρβαση των πολιτικών παθών του παρελθόντος. Σημείωσε ότι διαφωνεί με πολλές από τις απόψεις του και θεωρεί ότι η κριτική του σε ορισμένα σημεία είναι αυστηρή αλλά αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι έχει πολιτικές βάσεις. "Δεν είναι δημαγωγία της πλειοδοσίας και της καταγγελίας". Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολιτική συμπεριφορά του Λεωνίδα Κύρκου, η οποία, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη στάση ζωής του.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση εξήρε τον πρωταγωνιστικό του, όπως είπε, ρόλο στην συγκρότηση της κυβέρνησης Τζανετάκη το 1989 για την οποία είπε ότι "σχηματίστηκε για να μην παραγραφεί ένα μεγάλο σκάνδαλο της εποχής". Ήταν λαϊκή απαίτηση η κάθαρση και εμείς συμμορφωθήκαμε σ αυτό, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε μια αναδρομή στην πολιτική παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου, είπε ότι βρεθήκανε μαζί με τον ηγέτη της Αριστεράς στη φυλακή κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος το 1967 και "αυτό το γεγονός μας προσέγγισε περισσότερο" τόνισε. "Εμείς οι αστοί πολιτικοί γίναμε σοφότεροι όταν ζήσαμε στο πετσί μας αυτά που ζούσε η Αριστερά τα προηγούμενα χρόνια" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "είναι τιμή και ευθύνη για μένα να μιλήσω μέσα σε λίγα λεπτά για την ιστορική διαδρομή του Λεωνίδα Κύρκου", προσθέτοντας ότι ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μαχητής ιδεών που αγωνίστηκε κρατώντας ψηλά το κεφάλι και πολιτικός της πράξης, που πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση του λαϊκού κινήματος.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας ο οποίος έκανε μια αναδρομή στη ζωή του Λεωνίδα Κύρκου στους αγώνες του, στις φυλακίσεις και τις εξορίες που γνώρισε ο ηγέτης της Αριστεράς. Ο κ. Σιούφας είπε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε πολιτικό ήθος και προσωπική πολιτική υπεροχή όταν το 1993 αποχώρησε από την πρώτη γραμμή του Συνασπισμού αλλά παρέμεινε στις πρώτες θέσεις του αγώνα.

    Λίγο πριν κλείσει η εκδήλωση το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Κύρκος ο οποίος φανερά συγκινημένος είπε ότι " δεν είμαι ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς αλλά ένας από τους ηγέτες που εγκαινίασαν την δημοκρατική και σοσιαλιστική ανανέωση της Ελλάδας μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ". Η Εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο με τις στιγμές της διαδρομής του.

    [06] Κοινωνία

    Στο επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο

    Παραπέμπεται σε απολογία ο Σ. Μπάγιας

    17/4/2008 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 9:14:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στο επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο παραπέμπεται να απολογηθεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας, με αφορμή τα όσα κατήγγειλε για τη λειτουργία της δικαιοσύνης σε συνέντευξή του σε εφημερίδα. Η παραπομπή του έγινε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κονταξή, ο οποίος ολοκλήρωσε την προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Μπάγια είναι βάναυση προσβολή του κύρους της δικαιοσύνης, ασυμβίβαστη συμπεριφορά προς το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού, καθώς και έλλειψη συναίσθησης του αξιώματος του δικαστικού λειτουργού.

    Κριτική από το ΠΑΣΟΚ

    "Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιδιώκει να ενσπείρει κλίμα φοβίας και να επιβάλει συνθήκες πειθαρχίας στους δικαστικούς λειτουργούς. Με την πρωτοβουλία του, που θυμίζει άλλες εποχές, επιχειρεί να τραυματίσει καίρια την ανεξαρτησία και το φρόνημά τους" ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Δικαιοσύνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, σχετικά με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων.

    [07] Κόσμος

    Σαρδηνία.

    Στη Σαρδηνία ο Πούτιν

    17/4/2008 8:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 8:32:52 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Στην Σαρδηνία έφτασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίο φιλοξενεί στην έπαυλή του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιταλία μετά την επιστροφή του καβαλιέρε στην εξουσία. Η επίσκεψη δεν έχει επίσημο χαρακτήρα αφού ο Μπερλουσκόνι δεν έχει ορκιστεί ακόμη πρωθυπουργός, ωστόσο τα θέματα που θα συζητήσουν είναι πολύ σημαντικά και για τις δύο πλευρές. Το ένα είναι η ενέργεια καθώς η Ιταλία προμηθεύεται από τη Ρωσία το 30% του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που καταναλώνει. Το άλλο θέμα είναι η τύχη της Αλιτάλια και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Αεροφλότ να συμβάλλει για τη διάσωσή της. Έντωμεταξύ, ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη που θα μετάσχουν στην επίδειξη πυρόσβεσης που θα γίνει τις ημέρες που θα βρίσκεται ο κ. Πούτιν στη Σαρδηνία και την οποία θα παρακολουθήσει ο Ρώσος πρόεδρος μαζί με τον κ. Μπερλουσκόνι, ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης κατά την άφιξή του, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει πρόβλημα τραυματισμού κανενός από τους επιβαίνοντες, ανακοινώθηκε από την ιταλική αστυνομία. Το αεροσκάφος πάντως στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Ρωσίας προσγειώθηκε ασφαλώς λίγο νωρίτερα στη Σαρδηνία. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι το αεροπορικό ατύχημα δεν έχει καμία σχέση με το αεροπλάνο του κ. Πούτιν.

    [08] Πολιτική

    Επίσκεψη στα χωριά των ομογενών στην Ουκρανία

    Κ. Παπούλιας: "Στην Ελλάδα μεμψιμοιρούμε"

    17/4/2008 7:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 9:38:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για "ομιχλώδες και μεμψίμοιρο κλίμα στην Ελλάδα", σε αντιδιαστολή, όπως είπε, με την καθαρότητα των Ελλήνων της διασποράς. Η δήλωση έγινε με την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του κ. Παπούλια στην Ουκρανία και την μετάβασή του σε χωριά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψής του, ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε "πολύ επιτυχημένη και ειλικρινή" τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, με τον οποίο συζητήθηκαν επί μακρόν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και οι υπάρχουσες προοπτικές. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στην Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί ο Ουκρανός πρόεδρος τον Νοέμβριο.

    "Ζούσαμε σαν να ήμασταν στην Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο", είπε ο Κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: "Και ζούσαμε σε καλύτερο κλίμα γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι μεμψιμοιρίες, ενώ όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα πολλές φορές τα βλέπουμε όλα ομιχλώδη". Σε αντίθεση με το κλίμα της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι "εδώ τα είδαμε καθαρά, είδαμε την ελληνική ψυχή, που πραγματικά ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο, που δημιούργησε και δημιουργεί και που είναι σεβαστή σε ένα ξένο τόπο".

    Αναφερόμενος ειδικά στους ομογενείς μας της Ουκρανίας και της περιφερείας της Αζοφικής Θάλασσας, ο κ. Παπούλιας εκθείασε το πάθος και την αγάπη τους για την πατρίδα και περιέγραψε τη συγκινησιακή φόρτιση, που αισθάνθηκε και ο ίδιος, και πολλές φορές δεν άντεχε να μην την εκδηλώσει.

    Πρόκειται για έναν ελληνισμό "με βαθιές ιστορικές ρίζες, που προσβλέπει στην άλλη πατρίδα του, που είναι η Ελλάδα, με πολλή αγάπη και αναγνωρίζει τη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους", υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας. "Πάντα να δημιουργούν κι εμείς να χαιρόμαστε για τη δημιουργία αυτών των συμπατριωτών μας", ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψη του στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Μαριούπολης.

    Μεταξύ πολλών άλλων εκθεμάτων, που αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία των Ελλήνων για την περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε και το πολυτιμότερο όλων, το περίφημο διάταγμα του 1779, που υπέγραψε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη αποφασίζοντας μετά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο τη μεταφορά των ελληνικών πληθυσμών της Κριμαίας στην άγονη και αραιοκατοικημένη τότε περιφέρεια της Αζοφικής και την παραχώρηση προνομίων για την ενθάρρυνση της καλλιέργειας της γης, της αλιείας, αλλά και του εμπορίου και της βιομηχανίας. Τα προνόμια αυτά διατηρήθηκαν έως τα μέσα του 19ου αιώνα και έθεσαν τις βάσεις για την άνθηση του Ελληνισμού στην περιοχή.

    Λίγο αργότερα εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και κάτοικοι του Σαρτανά, του μεγαλύτερου Ελληνικού χωριού της περιφέρειας, υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνοδεία του με θερμά λόγια, συνθήματα για την Ελληνο-ουκρανική φιλία και το παραδοσιακό ψωμί και αλάτι στην είσοδο του σχολείου, όπου διδάσκεται ενισχυμένο πρόγραμμα εκμάθησης νεοελληνικών.

    Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται "ένα από τα πρώτα χωριά που ίδρυσαν οι Έλληνες πριν από 230 χρόνια, μετά την μετεγκατάστασή τους από την Κριμαία στην Αζοφική" και συνεχάρη τους ομογενείς που "όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, του διωγμούς και την απόσταση από την μητέρα Ελλάδα κρατήσατε άσβεστο το ελληνικό σας πνεύμα και συνεχίζεται να μεταδίδεται στις επόμενες γενιές την ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας.

    Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής, που έχει δημιουργήσει δίπλα στο σχολείο ο ήρωας του χωριού Ιβάν Πάπους, και άκουσε τις αφηγήσεις ομογενών για τα δεινά που υπέφεραν χωρίς να χάσουν το κουράγιο τους και δημιουργώντας σήμερα "μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ουκρανίας".

    Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονιέτσκ, Βλαντίμιρ Λογβινιένκο ξεπροβόδισε την ελληνική αποστολή έως το αεροδρόμιο της Μαριούπολης, από όπου αργά το απόγευμα το προεδρικό αεροσκάφος αναχώρησε για την Αθήνα.

    [09] Κοινωνία

    Νομού Αττικής

    Τετράωρη στάση εργασίας στους ΟΤΑ

    17/4/2008 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αφορμή την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθήνας, η Εκτελεστική Επιτροπή Ομοσπονδίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε σε ένδειξη συμπαράστασης να προκηρύξει, αύριο Παρασκευή, 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου, για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. του Νομού Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθήνας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για να αποτρέψουν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας, για την ηλεκτρονική τους παρακολούθηση που στόχο έχει να προσβάλει την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, τα προσωπικά τους δεδομένα και την τρομοκράτηση τους. Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής στην εφαρμογή του συστήματος GPS, αν δεν αντιμετωπισθεί συνολικά από το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ηλεκτρονική παρακολούθηση του συνόλου των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 April 2008 - 20:49:52 UTC