Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαν Φρανσίσκο: Το μυστήριο της ...Χαμένης Φλόγας
  • [02] Επιθέσεις σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Αθήνα
  • [03] Ταϊλάνδη: 56 μετανάστες πέθαναν από ασφυξία
  • [04] Νέο ιστορικό ρεκόρ χτες για το πετρέλαιο
  • [05] Συνεχίζεται η εξέγερση στις φυλακές Κέρκυρας
  • [06] Φοιτητικές εκλογές
  • [07] Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [08] Οδηγός πυροβόλησε τροχονόμο

    [01] Πολιτισμός

    Έκρυψαν σε αποθήκη την Ολυμπιακή Φλόγα

    Σαν Φρανσίσκο: Το μυστήριο της ...Χαμένης Φλόγας

    10/4/2008 9:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σύγχυση επικράτησε στο Σαν Φρανσίσκο αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθούσε η Ολυμπιακή Φλόγα, καθώς οι διοργανωτές άλλαξαν τα αρχικά σχέδια την τελευταία στιγμή για να μην περάσει η λαμπαδηδρομία από την διαδρομή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος πήρε τη δάδα και άρχισε να τρέχει περικυκλωμένος από Κινέζους αστυνομικούς. Όμως ξαφνικά ο λαμπαδηδρόμος και η συνοδεία του εξαφανίστηκαν καθώς μπήκαν σε μία τεράστια αποθήκη που βρίσκεται στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο, της μοναδικής πόλης των ΗΠΑ, που βρέθηκε η Φλόγα. Επρόκειτο για σχέδιο των αρχών για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Έτσι, αυτό που οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας του Πεκίνου αποκαλούν "ταξίδι αρμονίας", μετατράπηκε σε "μυστήριο της χαμένης φλόγας". Οι Αμερικανοί διοργανωτές της λαμπαδηδρομίας ήθελαν να αποφύγουν σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο και το Παρίσι, με αφορμή την κατάσταση στο Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκέιβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη η αλλαγή της διαδρομής που θα ακολουθούσε η λαμπαδηδρομία την τελευταία στιγμή, για να μην ακυρωθεί όλη η εκδήλωση εξαιτίας των φόβων για τη δημόσια ασφάλεια. "Εκτιμήσαμε την κατάσταση και νιώσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τη δάδα και να προστατέψουμε τους διαδηλωτές, όπως θα θέλαμε", δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.

    Μετά την εξαφάνιση της φλόγας, εμφανίστηκαν τζετ σκι και πλοιάρια της ακτοφυλακής στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει η φήμη ότι η φλόγα θα μεταφερόταν από την θάλασσα.

    Μία ώρα αφότου η φλόγα εξαφανίστηκε, ο λαμπαδηδρόμος με τη δάδα επανεμφανίστηκε σε μία κεντρική οδική αρτηρία, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται. Επικράτησε σύγχυση και οι συγκεντρωθέντες δεν ήξεραν προς τα που να κινηθούν.

    "Είναι δειλία. Εάν δεν μπορούν να μεταφέρουν τη δάδα μέσα στην πόλη, αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν υποστηρίζει τους αγώνες", δήλωσε ένας 30χρονος από την Καλιφόρνια, που κρατούσε μία σημαία του Θιβέτ.

    "Νομίζω μας ξεγέλασαν, διότι η σημασία της λαμπαδηδρομίας είναι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς", δήλωσε ένας άλλος κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, κινεζικής καταγωγής.

    [02] Κοινωνία

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

    Επιθέσεις σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Αθήνα

    10/4/2008 10:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μπαράζ εμπρησμών σε τέσσερις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και ένα συνεργείο αυτοκινήτων με ιταλικά κυρίως αυτοκίνητα, καθώς και στην Ελληνο -ιταλική Σχολή, σημειώθηκε από τη 1 παρά δέκα έως τη 1.15 τα ξημερώματα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Συνολικά καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές 35 αυτοκίνητα από αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια που τοποθέτησαν άγνωστοι. Συγκεκριμένα καταστράφηκαν πέντε οχήματα στην αντιπροσωπεία της Alfa Romeo, στη διασταύρωση Αχαρνών και Τσούντα, στα Πατήσια, πέντε οχήματα στην αντιπροσωπεία "Παζαρόπουλος" , Πειραιώς και Κηφισού στο Μοσχάτο, εννέα οχήματα στην αντιπροσωπεία "Spicar" στη λεωφόρο Συγγρού 214, στην Καλλιθέα, δεκατρία οχήματα στην αντιπροσωπεία "ΛΑΜΔΑ Α.Ε", στη διασταύρωση Καλυφτάκη και Μεταξά στην Κηφισιά, ένα αυτοκίνητο στο συνεργείο της Alfa Romeo, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 51, στην Ηλιούπολη, ενώ από τον εμπρηστικό μηχανισμό στην Ελληνο-ιταλική Σχολή, στην οδό Μητσάκη 18 στα Πατήσια, καταστράφηκε ένα όχημα της Σχολής και έπαθε ζημιές ένα ΙΧ κατοίκου της περιοχής, που ήταν σταθμευμένο κοντά. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [03] Κόσμος

    Ταϊλάνδη: 56 μετανάστες πέθαναν από ασφυξία

    10/4/2008 10:12:00 πμ

    Πενήντα έξι μετανάστες από τη Μιανμάρ πέθαναν από ασφυξία, ενώ μεταφέρονταν στην Ταϊλάνδη μέσα σε φορτηγό ψυγείο κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών, δήλωσε ο Κράιτονγκ Τσαντονγκμπάι, αξιωματούχος της ταϊλανδέζικης αστυνομίας, σήμερα Πέμπτη. Ο αστυνομικός που υπηρετεί στην δυτική, παράκτια επαρχία Ρανόνγκ, δήλωσε ότι άλλοι 67 πρόσφυγες από την πρώην Βιρμανία διασώθηκαν και 21 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με οξύτατα αναπνευστικά προβλήματα και η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη. "Παρέμειναν μέσα στο σφραγισμένο φορτηγό επί ώρες χωρίς αέρα, διότι το σύστημα εξαερισμού παρουσίασε βλάβη. Πολλοί χτυπούσαν τα τοιχώματα του αποθηκευτικού φορτηγού καλώντας για βοήθεια", είπε ο αξιωματούχος. Το φορτηγό διέθετε αποθηκευτικό χώρο, μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2,2, μέσα στον οποίο είχαν στοιβαχθεί οι συνολικά 123 "λαθρομετανάστες", σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊλάνδης. Το κοντέινερ του φορτηγού χρησιμοποιείται κανονικά για τη μεταφορά ποσοτήτων ιχθύων, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [04] Οικονομία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ χτες για το πετρέλαιο

    10/4/2008 9:43:00 πμ

    Σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα η τιμή του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ των 112,21 δολαρίων που κατέγραψε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης και στο Λονδίνο. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 110,89 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου και του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας στα 108,48 δολάρια. Χθες ,η τιμή του ελαφρού αργού στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε πάνω από τρία δολάρια, ξεπερνώντας τα 112 δολάρια για να κλείσει στα 110,87 δολάρια . Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε η εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια και της βενζίνης κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια.

    [05] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η εξέγερση στις φυλακές Κέρκυρας

    10/4/2008 9:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:10:42 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται η εξέγερση περίπου 80 κρατουμένων στις φυλακές της Κέρκυρας, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Έξω από τις φυλακές βρίσκεται αυτή την ώρα ειδική ομάδα καταστολής, η οποία θα επέμβει εάν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, οι προγραμματισμένες για σήμερα μεταγωγές κρατουμένων έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα.

    [06] Κοινωνία

    Φοιτητικές εκλογές

    10/4/2008 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:22:35 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η ΔΑΠ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανακοινώνουν, χωριστά, οι φοιτητικές παρατάξεις. Ακολουθεί η ΠΑΣΠ, ενώ άνοδο καταγράφει η "Αριστερή Ενότητα" που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Η καταμέτρηση των ψήφων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

    [07] Κόσμος

    Βιέννη, Αυστρία

    Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας

    9/4/2008 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τις ψήφους των βουλευτών των δύο κομμάτων της κυβέρνησης του "μεγάλου συνασπισμού" - Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού - καθώς και των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, η αυστριακή Βουλή (Εθνικό Συμβούλιο) επικύρωσε απόψε με μεγάλη πλειοψηφία (155 υπέρ έναντι 28 κατά) την αποκαλούμενη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κατά της Συνθήκης ψήφισαν τα δύο, ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης, κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας.

    Πριν από την ονομαστική ψηφοφορία προηγήθηκαν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της αυστριακής Βουλής, μαραθώνιες συζητήσεις συνολικής διάρκειας εννέα ωρών κατά τις οποίες υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές της Συνθήκης που την παρουσίασαν ως πρόοδο για την Ευρώπη, και στους αντιπάλους της που κατήγγειλαν μια απώλεια της αυστριακής κυριαρχίας.

    Από την αρχή της συζήτησης και στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του Κόμματος των Ελευθέρων και του Συνασπισμού Μέλλον της Αυστρίας - που ζητούν ήδη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας από τις 27 κοινοτικές χώρες, τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Αυστρία - προσπάθησαν να θέσουν εκτός ημερήσιας διάταξης την επικύρωσή της από την αυστριακή Βουλή. Στην επιχειρηματολογία τους επικαλέστηκαν το άτυπο και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα δημοψήφισμα που πρόκειται να διενεργηθεί για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας όπου κυβερνήτης είναι ο γνωστός λαϊκιστής και πρώην αρχηγός του ενιαίου Κόμματος των Ελευθέρων, Γιεργκ Χάιντερ.

    Ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ στην ομιλία του κατηγόρησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιτίθενται στη Συνθήκη, ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό και στοχεύουν μόνον σε μια έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ, ενώ η Συνθήκη, όπως τόνισε, αποτελεί συνέχεια της "ιστορίας της επιτυχίας" της Ευρώπης.

    Στις "φωνές της οργής" πρέπει τώρα να αντιταχθούν οι "φωνές της αισιοδοξίας", επισήμανε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, του Λαϊκού Κόμματος.

    Ο πρώην καγκελάριος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, υπενθύμισε πως στην ΕΕ χρωστά κανείς τα πάντα, από την ειρήνη μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του καταναλωτή.

    Για την πλήρη επικύρωση της Συνθήκη της Λισαβόνας στην Αυστρία πρέπει να ακολουθήσει και η υπερψήφισή της από το δεύτερο σώμα της Βουλής, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, κάτι που όμως είναι καθαρά τυπικό και εκεί τα τρία κόμματα που την υποστηρίζουν διαθέτουν μεγάλη πλειοψηφία, ενώ θα ακολουθήσει και η τυπική υπογραφή της από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ.

    [08] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Οδηγός πυροβόλησε τροχονόμο

    10/4/2008 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό οδηγού ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, πυροβόλησε εναντίον τροχονόμου, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε η γενική αστυνομική διεύθυνση, ο οδηγός του οχήματος αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο που διενεργούσαν αστυνομικοί της Τροχαίας στην περιοχή Θέρμης, κοντά στην 113 Πτέρυγα Μάχης. Σε κάποια στιγμή ο άγνωστος άνδρας πυροβόλησε εναντίον ενός αστυνομικού και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητο και διέφυγε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2008 - 8:49:47 UTC