Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιακώβου: "Είπα την αλήθεια"
  • [02] "Ναι" σε νέες συνομιλίες
  • [03] Κορυφαία μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό
  • [04] Φοιτητικές εκλογές: καταμέτρηση αποτελεσμάτων
  • [05] Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο τα αξιόπιστα
  • [06] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Εκόνομιστ
  • [07] Σκληρή στάση από το Ιράν
  • [08] Παράνομη η απεργία των λιμενεργατών
  • [09] Καμιά βεντέτα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
  • [10] Κακοκαιρία σε Πορτογαλία και Πολωνία
  • [11] "Ελληνικό κρέας, Τώρα με απόδειξη"
  • [12] O κ. Παπούλιας επισκέφθηκε τη πυρόπληκτη Πάρνηθα
  • [13] Μετρό-ΗΣΑΠ: Καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο
  • [14] Οι Μάγοι της Επιστήμης
  • [15] Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου για ιδιωτικοποιήσεις
  • [16] Τέλος εποχής για Γεωργιάδη
  • [17] Στον Ολυμπιακό ο Κλέϊτον ;
  • [18] Όλα για την πρόκριση ο Ολυμπιακός
  • [19] Ψηφίζουν οι φοιτητές
  • [20] Συνελήφθη με 22,5 κιλά ηρωίνης
  • [21] Μεταβιβάσεις με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες

    [01] Αλλα σπορ

    Σε εξέλιξη οι έρευνες για το ντόπινγκ

    Ιακώβου: "Είπα την αλήθεια"

    9/4/2008 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Άρσης Βαρών, Χρήστος Ιακώβου, σχετικά με την υπόθεση του σκανδάλου ντόπινγκ, λίγο μετά την απολογία του στα γραφεία της ομοσπονδίας. "Ό,τι έχω να πω θα το πω στη δικαιοσύνη όταν με καλέσει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόσφατα έχασα τον πατέρα μου και δεν κάθισα να σκεφτώ πολλά πράγματα. Ο πατέρας μου μ έμαθε ν αγαπώ τον αθλητισμό, την αρχαία Ελλάδα και να λέω πάντα αλήθειες. Αυτό έκανα και σήμερα. Είπα την αλήθεια. Όταν μας καλέσει ο Εισαγγελέας θα πούμε περισσότερα", τόνισε ο Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος απομακρύνθηκε αμέσως από τον χώρο χωρίς ν απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Καθοριστικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων στις κάψουλες που βρέθηκαν χθες στο φαρμακείο στον Κολωνό. Την ίδια ώρα έφοδος της ασφάλειας και του ΕΟΦ έγινε στην αποθήκη του εισαγωγέα στη Λάρισα.

    Εντολή για έρευνα της γνησιότητας του E-MAIL, που εστάλη απο την κινέζικη εταιρεία και αναφέρει τα περί λάθους, έδωσε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος στον προϊστάμενο της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πύλη εισόδου του e-mail αντιστοιχεί στην έδρα εταιρείας γυμναστή από τη Λάρισα, ο οποίος διατηρεί και εταιρεία με συμπληρώματα διατροφής. Ο γυμναστής παραδέχεται, ότι ο Χρήστος Ιακώβου, του ζήτησε να προμηθευτεί συγκεκριμένα αμινοξέα.

    Εν τω μεταξύ, όπως προανήγγειλε -μιλώντας στη ΝΕΤ-ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, Αστέριος Δεληγιάννης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΚΑΝ, θα ανακοινωθούν και νέες υποθέσεις λήψης απαγορευμένων ουσιών.

    Σε λίγη ώρα, θα συνεδριάσει υπό τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, η Επιτροπή που θα εισηγηθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

    O Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί σε βάθος και η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει εκπτώσεις.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Κώστας Καρτάλης ανέφερε πως το ντόπινγκ δεν είναι κανόνας και δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε όλα τα μετάλλιά μας.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την αδυναμία της πολιτείας να πάρει τα κατάλληλα μέτρα", κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Έλεγχο στο Υπουργείο Πολιτισμού, για έλλειμμα προσοχής ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Οι 11 αθλητές από την πλευρά τους, δεν επιθυμούν τη δεύτερη εξέταση του δείγματός τους προκειμένου-όπως ισχυρίζονται-να σταθούν στο πλευρό του προπονητή τους.

    [02] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    "Ναι" σε νέες συνομιλίες

    9/4/2008 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2008 5:54:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δηλώνει η Αθήνα με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες να εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία. Μιλώντας στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην αντιπαλότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με νηφαλιότητα. Ο κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε επιτυχημένη τη μάχη που δόθηκε στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι " δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος για την οριστική λύση του προβλήματος που είναι μία αμοιβαία βιώσιμη και διαρκείας λύση". Μιλώντας στο συνέδριο του "Εconomist" απευθυνόμενη στην ΠΔΓΜ, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα με χαρά θα την καλωσορίσει στους βορειοατλαντικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο όνομα."

    "Όχι στην αντιπαλότητα"

    Σταθερά υπέρ της έναρξης νέων συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τάσσεται η Αθήνα, με στόχο την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδέκτης λύσης στο θέμα της ονομασίας

    Την ελληνική θέση ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ.

    "Εμείς λέμε όχι στην αντιπαλότητα και πιστεύω ότι η ηγεσία της γείτονες χωράς με νηφαλιότητα οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η συμμέτοχη στο διεθνές γίγνεσθαι προϋποθέτει την εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων και σεβασμό των κανόνων που το διέπουν", τόνισε.

    Την πάγια ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του "Εconomist".

    "Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα με μεγάλη χαρά θα καλωσορίσει στην ευρωατλαντική οικογένεια και την γειτονική της ΠΓΔΜ, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η συμμαχική θέση που υιοθέτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στο Βουκουρέστι. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε να συνεχίσουμε άμεσα με την ίδια επιμονή και προσήλωση τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καταλήξουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε μια λύση, στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιλυθεί το ζήτημα, αρκεί να υπάρξει καλή θέληση, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ιβάιλο Κάλφιν, προσθέτοντας ότι "οι καλοί γείτονες πρέπει να είναι και καλοί σύμμαχοι".

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Αντριάν Τσιρογιάνου δήλωσε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη λύσης και εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

    Η κ. Μπακογιαννη το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό της, εκφράζοντας σε δηλώσεις αμέσως μετά την ειλικρινή πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει και την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπιών και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων από το ανακοινωθέν αποφάσεων του ΝΑΤΟ, μόλις λυθεί το θέμα της ονομασίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσιρογιάνου υπογράμμισε ότι κατανόησε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με βασική προϋπόθεση να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε επίσης ότι κάθε νέα προσπάθεια μεσολάβησης διαφόρων άλλων εκτός του ΟΗΕ, στην διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνεται και μέρος του προβλήματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς κατοίκων των Σκοπίων που λένε ότι διεκδικούν εκτάσεις στη χώρα μας, καθώς και τα όσα έχουν λεχθεί περί "μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας", δήλωσε ότι η Ελλάδα κινείται ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος και τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο.

    Πρόσθεσε δε ότι "εκεί που έχουμε διαφορά με την ΠΓΔΜ είναι η διαφορά στην ονομασία. Τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αναφέρονται -διαβάζω κι εγώ διάφορα -είτε έχουν λυθεί από διεθνείς συνθήκες, είτε δεν θεωρώ σκόπιμο να κάνω κανένα σχόλιο".

    Εξαιρετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι η χώρα μας βρήκε συμπαράσταση και το σημαντικότερο ότι υιοθετήθηκαν οι θέσεις της από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι πρώτα θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά θα ανοίξει ο δρόμος της ένταξης για τα Σκόπια.

    Την ίδια ώρα πάντως διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρξει κινητικότητα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.

    Αύριο Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν ε τα αποτελέσματα αυτά και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δείξει ευήκοον ους κατά την αυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Προς εκλογές τα Σκόπια

    Στα Σκόπια, κατά τη συνάντηση που είχε η αμερικανίδα εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Βικτώρια Νούλαντ με την πολιτική ηγεσία της χώρας, την κάλεσε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, με στόχο να βρεθεί λύση εντός των επόμενων εβδομάδων.

    "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κεκτημένη ταχύτητα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όχι πάντως μήνες", τόνισε.

    Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση για πρόωρες εκλογές.

    Η εκτελεστική επιτροπή του VMRO - DPMNE, του οποίου ηγείται ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να προτείνει στην κεντρική επιτροπή του κόμματος να υποστηρίξει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη διάλυση της Βουλής, καθώς όπως εκτιμά το Κοινοβούλιο λειτουργεί αναποτελεσματικά λόγω των συνεχών εμποδίων που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης στις εργασίες του Σώματος.

    Το VMRO - DPMNE παράλληλα καταδίκασε την άσκηση του βέτο από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για ανεύθυνη κίνηση της Ελλάδας που "θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών όπως και την περιφερειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής".

    Η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτώμενη σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στη γείτονα χώρα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως των πολίτικων εξελίξεων.

    Την ανάγκη να επισπευτούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ, προκειμένου η χώρα να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλι Ρεν.

    Η εκπρόσωπος, υπενθύμισε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Μαρτίου για τα κριτήρια ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ καλείται να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να επιδείξει εποικοδομητική στάση στην προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    "Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν αλλάξει", τόνισε.

    [03] Πολιτική

    Καραμανλής: Ουσιαστικές και αναγκαίες οι αποφάσεις

    Κορυφαία μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό

    9/4/2008 2:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κορυφαία μεταρρύθμιση, αναγκαία και οφειλόμενη στη νέα γενιά, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως είπε, διορθώνει στρεβλώσεις του χθες, με ήπιες παρεμβάσεις, θέτοντας αξιόπιστη βάση για ένα σύστημα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Μιλώντας, σήμερα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. "Τολμάμε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και αναγκαίες που τελικό στόχο έχουν το όφελος των πολιτών", τόνισε. Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το Ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε συνεννόηση και έκανε διάλογο, αλλά, όπως σημείωσε, δυστυχώς αντιμετώπισε κόμματα που διαγκωνίζονται στην υπερβολή, στο μηδενισμό, στην αντίδραση. "Είμαστε η παράταξη που παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, παρά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, είναι για το καλό του τόπου, αφού εγγυώνται μόνιμο εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

    "Προχωράμε μπροστά"

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε γενικότερα στις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας αναφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους είναι η υλοποίηση του σχετικού νόμου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο εθνικό χωροταξικό και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα λιμάνια και στην Ολυμπιακή.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας με λιγότερες, ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη συνεργασία κόμματος - κυβέρνησης, κάνοντας θετική αποτίμηση των σχέσεών τους κι εξήρε το ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Ζήτησε δε να βρεθούν τρόποι στενότερης συνεργασίας με ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες στα κοινωνικά θέματα και τα θέματα των πολιτών

    Δηλώσεις Ζαγορίτη

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΠΣ της ΝΔ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο κι εκείνες οι οποίες θα έλθουν, επισημαίνοντας τη σημασία τους.

    Ειδικά για το Ασφαλιστικό, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι, η προσπάθεια συνεχίζεται, ότι το υπουργείο Απασχόλησης έχει δουλειά μπροστά του με τις ενοποιήσεις των Ταμείων που θα γίνουν, αλλά και ότι υπάρχει πάντα έδαφος για περαιτέρω ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Στη συνεδρίαση του ΠΔ, είπε ο Λ. Ζαγορίτης, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές του κόμματος που σχετίζονται με την ανάπτυξή του και την επαφή του με την ελληνική κοινωνία.

    Βρισκόμαστε συνέχεια κοντά στον κόσμο και θα αναπτύξουμε δράσεις για σημαντικά θέματα, ανέφερε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

    Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ευχήθηκαν να ολοκληρωθούν ομαλά οι φοιτητικές εκλογές.

    Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης και η κα Μαριέτα Γιαννάκου, για την οποία ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία και την περιμένουμε όταν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της.

    [04] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία

    Φοιτητικές εκλογές: καταμέτρηση αποτελεσμάτων

    9/4/2008 7:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2008 7:36:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Έκλεισαν οι κάλπες στα πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά ιδρύματα, για την εκλογή των νέων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των φοιτητών και από την ψηφοφορία, η διαδικασία πέρασε στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν υποτονικό, ωστόσο δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, όταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε υλικές ζημιές και έκαψε ψηφοδέλτια. Η αποχή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια η ΕΦΕΕ δεν πρόκειται εκδώσει κοινά αποτελέσματα, λόγω της ασυμφωνίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων των φοιτητών.

    [05] Κοινωνία

    Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο τα αξιόπιστα

    9/4/2008 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2008 7:20:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας ως προς την ενημέρωση. Η τηλεόραση αν και παραμένει το βασικό μέσο ενημέρωσης θεωρείται χαμηλού επιπέδου, με την ποιότητα της να έχει χειροτερέψει τα 2-3 τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, που παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη σε ανοιχτό φόρουμ με θέμα ΜΜΕ: Δεοντολογία Κέρδος και Εξουσία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, από την τηλεόραση ενημερώνεται το 60%, το ραδιόφωνο το 40%, τις εφημερίδες 37% και το ίντερνετ το 26%.

    Κατά την περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου όπου το κυρίαρχο θέμα στα ΜΜΕ ήταν η υπόθεση Ζαχόπουλου, τα κρατικά κανάλια εισέπραξαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση του κοινού με ποσοστό 65% ενώ τα ιδιωτικά την χαμηλότερη με ποσοστό 66.2%. Την ίδια ώρα, το ραδιόφωνο εισπράττει το υψηλότερο δείκτη και από θετικές και αρνητικές κρίσεις 40,9%.

    Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε την ιδία περίοδο, αποδόθηκε από το κοινό σε δημοσιογράφους και πολιτικούς.

    Το κοινό, μεταξύ άλλων, ζητά σύντομα και περιεκτικά δελτία ειδήσεων, μείωση του κιτρινισμού και αντικειμενικότητα στην παρουσίαση.

    Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος , ο πρόεδρος την ΕΙΗΕΑ Δημήτρης Καλοφωλιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Κώστας Κημπουρόπουλος , ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

    [06] Πολιτική

    Ευάλωτη και αθωράκιστη η ελληνική οικονομία

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Εκόνομιστ

    9/4/2008 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Ήρθε η ώρα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κρίση είναι πιστωτική ,είναι κρίση υψηλών τιμών είναι ενεργειακή, είναι πολιτική λόγω των ανισοτήτων και είναι και οικολογική. Η Ευρώπη που θα ξυπνήσει από το λήθαργο και μια δημοκρατική κυβέρνηση στις ΗΠΑ που θα έχει το θάρρος να συμβάλλει για έναν πιο δίκαιο κόσμο μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα για την οικονομία και αυτό φαίνεται από το νεοσυντηρητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξης του 4,5% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην ευρωζώνη. "Η ελληνική οικονομία δείχνει σήμερα ευάλωτη και αθωράκιστη απέναντι στη διεθνή κρίση", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τοναρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών".

    [07] Κόσμος

    Για τα πυρηνικά

    Σκληρή στάση από το Ιράν

    9/4/2008 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Εμμένει στη σκληρή γραμμή το Ιράν, στο θέμα των πυρηνικών, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μπροστά σε νέες διεθνείς κυρώσεις. Όπως τόνισε σε ομιλία του στην πόλη Μασχάντ, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: "Αν πιστεύετε ότι με τις κυρώσεις και τις οικονομικές πιέσεις, θα κάνετε τον ιρανικό λαό να παραιτηθεί, κάνετε λάθος". Ο ιρανικός λαός θα συνεχίσει με δύναμη στον ίδιο δρόμο μέχρι να φθάσει όλες τις κορυφές της δόξας. Το Ιράν είναι σήμερα μια πυρηνική χώρα. Αν διατηρήσετε την κακή σας στάση, θα καταλάβουμε και άλλες κορυφές στην πρόοδό μας και θα σας χτυπήσουμε στο πρόσωπο". Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη (με την ευκαιρία της ιρανικής εθνικής ημέρας για τα πυρηνικά), ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθούν άλλες 6000 νέες συσκευές φυγοκέντρισης στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ. Ήδη το Ιράν διαθέτει 3000 συσκευές φυγοκέντρισης. Μετά από την ανακοίνωση αυτή, Παρίσι και Ουάσινγκτον, προειδοποίησαν με νέες διεθνείς κυρώσεις.

    [08] Οικονομία

    Παράνομη η απεργία των λιμενεργατών

    9/4/2008 5:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Εφετείο Πειραιά την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Πειραιά που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των εμπορευματικών σταθμών. Η απόφαση αφορά τις κινητοποιήσεις από τις 5 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου και στο σκεπτικό, σημειώνεται ότι απαγορεύονται στο μέλλον ίδιας μορφής κινητοποιήσεις εφόσον αυτές θα στηρίζονται στους ίδιους λόγους και στα ίδια αιτήματα. Εφόσον δεν εφαρμοστεί η απόφαση, θα επιβληθεί χρηματική ποινή 4000 ευρώ στους εναγόμενους. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό η προσφυγή του ΟΛΠ κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος κρίθηκε ως αβάσιμη και δεν κηρύχθηκαν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές.

    Εν τω μεταξύ, από χθες η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων Λιμενεργατών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

    Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η επιχειρούμενη παραχώρηση καταστρατηγεί την συνταγματική υποχρέωση που έχει το κράτος να διατηρεί τον πρωταρχικό ρόλο εποπτείας δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον όπως είναι τα λιμάνια.

    [09] Πολιτική

    Καμιά βεντέτα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

    9/4/2008 5:05:00 μμ

    Στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου περιοδεύει. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο είδος βεντέτας μεταξύ των δυο κόμματων.

    "Πιστεύω ότι δεν θα προσβάλω κανέναν επειδή βρισκόμαστε εδώ στην Κρήτη λέγοντας ότι η «βεντέτα» είναι μια ξένη έννοια για μας. Ξένη, όμως, δεν είναι η επίθεση από άλλους κομματικούς χώρους. Έχουμε μια εμπειρία από τις συνεχείς επικρίσεις που ακούμε από το ΚΚΕ και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτές, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν θα μπούμε σε ένα γήπεδο κομματικών αναμετρήσεων. Δεν θέλει η κοινωνία αυτό το πράγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να δώσουμε απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, θέλει νέα πρόσωπα και με αυτήν την έννοια εμείς θα συνεχίσουμε.", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    [10] Κόσμος

    Σφοδρές καταιγίδες

    Κακοκαιρία σε Πορτογαλία και Πολωνία

    9/4/2008 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η σφοδρή καταιγίδα που μαίνεται εδώ και 48 ώρες στην Πορτογαλία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα στις κεντρικές περιοχές της χώρας, ενώ από τις πλημμύρες που προκάλεσε έχουν αποκλειστεί πολλά χωριά, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα το πρωί ένας μικρός ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή Σανταρέμ (80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισσαβόνας) και παρέσυρε στέγες σχολείων και εργοστασίων. Στην περιοχή αυτή τραυματίστηκαν έξι άτομα, εκ των οποίων τρία νοσηλεύονται. Η κακοκαιρία έπληξε επίσης και το αρχιπέλαγος των Αζόρων και της Μαδέρας, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

    Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Πολωνία, στις βορειοδυτικές περιοχές της οποίας προκλήθηκε σήμερα διακοπή της ηλεκτροδότησης και κυρίως στο Στετίνο, μία πόλη 400.000 κατοίκων που παραμένει χωρίς ηλεκτρικό.

    Ο πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι έδωσε σήμερα εντολή να του υποβληθεί άμεσα αναφορά για την κατάσταση των υποδομών ηλεκτροδότησης της χώρας.

    [11] Οικονομία

    "Ελληνικό κρέας, Τώρα με απόδειξη"

    9/4/2008 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διαφημιστική εκστρατεία, με κεντρικό σύνθημα "Ελληνικό κρέας, Τώρα με απόδειξη" ξεκινά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο τη στήριξη των εγχώρια παραγόμενων κρεάτων. Η εκστρατεία βασίζεται στα αποτελέσματα πανελλήνιας τηλεφωνικής δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε η εταιρία GPO για λογαριασμό του Υπουργείου και σύμφωνα με την οποία εννέα στους δέκα καταναλωτές προτιμούν ελληνικό κρέας, επειδή θεωρούν ότι είναι καλύτερο ποιοτικά και πιο ελεγμένο από το εισαγόμενο,

    Παράλληλα ο Υπουργός, Αλέξανδρος Κοντός, επισήμανε ότι από την Πέμπτη μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής στις αποδείξεις που θα εκδίδουν οι ζυγιστικές μηχανές των κρεοπωλείων και των σούπερ μάρκετ, που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, της χώρας προέλευσης των κρεάτων.

    Με τα δύο αυτά μέτρα - αποδείξεις, διαφήμιση - το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να διασφαλίσει την ποιότητα του ελληνικού κρέατος, να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

    [12] Κοινωνία

    Προσκεκλημένος του "Παρατηρητηρίου "

    O κ. Παπούλιας επισκέφθηκε τη πυρόπληκτη Πάρνηθα

    9/4/2008 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισκέφθηκε σήμερα, προσκεκλημένος του "Παρατηρητηρίου της Πάρνηθας" τις περιοχές της Πάρνηθας που επλήγησαν απο τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κι ενημερώθηκε απο επιστήμονες και πολίτες που παρακολουθούν τα έργα αναδάσωσης της περιοχής.

    Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η ζωή μας κι είναι η ζωή των παιδιών μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι θα είμαστε ιστορικά ανεύθυνοι αν δεν παραδώσουμε αλώβητη τη φύση στις επόμενες γενιές.

    Ο Κ. Παπούλιας ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συστρατευθεί "στον ωραίο και μεγάλο αυτό αγώνα", πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και τους λοιπούς εθελοντές και τόνισε ότι μ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να δει η πατρίδα μας καλύτερες μέρες.

    [13] Κοινωνία

    Ανακοινώσεις Χατζηδάκη

    Μετρό-ΗΣΑΠ: Καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο

    9/4/2008 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την καθιέρωση της λειτουργίας Μετρό και Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου έως τις 2 τα ξημερώματα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης πιλοτικής λειτουργίας των συγκεκριμένων μέσων σταθερής τροχιάς, από την οποία εξήχθησαν και τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη χρησιμότητα του μέτρου αυτού.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας δεν ήταν μόνο θετικά, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων, καθώς οι μετρήσεις κατέγραψαν επιβατική κίνηση 4.020 επιβατών κατά μέσο όρο στην δίωρη παράταση της Παρασκευής, ενώ για το δίωρο του Σαββάτου ο μέσος όρος της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 7.458 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, η επιβατική κίνηση στο Μετρό ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του ΗΣΑΠ και τα Σάββατα ήταν πιο αυξημένη από τις Παρασκευές, με κορυφαία ημέρα την 30ή Μαρτίου, οπότε διακινήθηκαν στο δίωρο αυτό περίπου 30.000 επιβάτες.

    Οι σταθμοί του μετρό με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήταν: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κεραμεικός, Ομόνοια Δάφνη, Αιγάλεω. Αντίστοιχα στον Ηλεκτρικό οι σταθμοί με την μεγαλύτερη κίνηση ήταν: Πειραιάς, Θησείο, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Αττική.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο εταιρίες, Μετρό και ΗΣΑΠ, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπίσουν στις ανάγκες που προκαλεί η επέκταση του ωραρίου. Συγκεκριμένα ο ΗΣΑΠ θα προσλάβει φέτος 300 άτομα, ενώ στο Μετρό για γίνει πρόσληψη 45 τεχνιτών.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και έρευνα της εταιρίας MRB σε δείγμα 806 ατόμων και αφορούσε τις μετακινήσεις με μετρό και την επέκταση του ωραρίου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 88,4% χρήστες, έστω και περιστασιακοί, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ένα ποσοστό 18% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Μετρό καθημερινά. Ένα ποσοστό 98,6% δήλωσε ότι το Μετρό βοηθά για καλύτερη ποιότητα ζωής.

    [14] Τεχνολογία

    Οι Μάγοι της Επιστήμης

    9/4/2008 3:39:00 μμ

    Είστε μαθητές ή γονείς; Είστε μήπως ένα ανήσυχο πνεύμα; Σας αρέσουν τα πειράματα; Σας αρέσει να γνωρίζετε νέα πράγματα με τρόπο διασκεδαστικό; Τότε ελάτε να παρακολουθήσετε τον 1ο διαγωνισμό επιστημονικού πειράματος: Οι Μάγοι της Επιστήμης , που διοργανώνεται από το CAID σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου 2008 στο Περιστύλιο β! ορόφου του Ιδρύματος Ευγενίδου (είσοδος από οδό Πεντέλης 11) ώρες 10,00-13,00 και 16,00-19,00. Ελάτε να δείτε από κοντά τους διαγωνιζόμενους να παρουσιάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, επιστημονικά πειράματα!

    Και δεν είναι μόνον αυτό: Στον χώρο οι μικροί μας φίλοι θα βρουν ακόμη ένα πρωτότυπο επιστημονικό εργαστήριο, στο οποίο τα παιδιά με την καθοδήγηση ειδικών, καλούνται να κάνουν μόνα τους την δική τους κατασκευή, το δικό τους πείραμα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με επιστημονικά παιχνίδια και προβολές επιστημονικών ταινιών για παιδιά

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

    Τέλος, το Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Απριλίου 2008 και ώρα 13,00 16,00 θα γίνουν, παράλληλα "στρογγυλά τραπέζια" για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, όπου θα τεθούν θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης.

    Λίγα λόγια για το διαγωνισμό

    Στον 1ο Διαγωνισμό Επιστημονικού Πειράματος, που διοργανώνεται από το CAID σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, παίρνουν μέρος εκπαιδευτικοί, επιστήμονες ή άνθρωποι που δουλεύουν για τη διάδοση της Επιστήμης από όλη την Ελλάδα.

    Σκοπός τους να "μαγέψουν" παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών με ένα επιστημονικό πείραμα, από τα πεδία των θετικών επιστημών. Δε χρειάζεται μια πρωτότυπη ιδέα. Απλά μια πρωτότυπη παρουσίαση. Οι πέντε καλύτερες συμμετοχές θα αποσπάσουν χρηματικά βραβεία των 1.500 ευρώ.

    Στόχος του Διαγωνισμού είναι η μετάδοση της επιθυμίας για επιστημονική γνώση με τρόπο ευχάριστο και πρωτότυπο, μέσα από το παιχνίδι, την εμπειρία και το πείραμα. Για τον λόγο αυτό οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ένα επιστημονικό πείραμα, ώστε: να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων για γνώση, να εξάψουν την περιέργεια των παιδιών, να τα φέρουν σε επαφή με την Επιστήμη και την Τεχνολογία και να "εμπνεύσουν" τους καθηγητές κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων τους παρακινώντας τους στην αναζήτηση πρωτότυπων τρόπων διδασκαλίας.

    [15] Πολιτική

    Επίκαιρη ερώτηση Παπανδρέου για ιδιωτικοποιήσεις

    9/4/2008 3:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2008 3:40:29 μμ)

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, "αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών".

    Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, αυτή την "ξεπερασμένη και αποτυχημένη" πολιτική την εφάρμοσαν στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη, ενώ σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων -ακόμη και ιδιωτικών- έναντι επιθετικών εξαγορών από κερδοσκοπικά κεφάλαια.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου καλεί τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας, και να εξηγήσει ποιο όφελος θα έχει ο Έλληνας καταναλωτής.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος εποχής για Γεωργιάδη

    9/4/2008 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Κρεμάει" τα παπούτσια του ο Γιώργος Γεωργιάδης. Την απόφαση του να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην κυριακάτικη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ γνωστοποίησε σήμερα ο Γιώργος Γεωργιάδης. Σε γραπτή του τοποθέτηση ο 36χρονος επιθετικός αναφέρει τα ακόλουθα: "Με την επιστροφή μου πέρυσι στον ΠΑΟΚ εκπληρώθηκε ένας από τους προσωπικούς μου στόχους. Τώρα θεωρώ ότι ήρθε για μένα η στιγμή να αγωνιστώ για τελευταία φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αποφάσισα ότι η ιδανική στιγμή είναι ο τελευταίος φετινός αγώνας της ομάδας στην Τούμπα εναντίον της ΑΕΚ. Στην καριέρα μου δεν φόρεσα μόνο τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά μόνο με αυτό το σύλλογο συνδέθηκα τόσο. Δεν αισθάνομαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είμαι πρώτα φίλαθλος της ομάδας. Ευχαριστώ τον κόσμο για τη στήριξή του στο πρόσωπό μου στις όμορφες, αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Ευχαριστώ τους προπονητές και τους συμπαίκτες με τους οποίους συνεργάστηκα στην ομάδα. Τέλος, ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, που έχουν διαμορφώσει ένα καινούριο σκηνικό για τον ΠΑΟΚ, για τον οποίον είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλύτερα από του χρόνου. Σ αυτήν την προσπάθεια θα είμαι συμπαραστάτης. Προσκαλώ όλο τον κόσμο στο γήπεδο, για να τους αποχαιρετίσω και ελπίζω να πανηγυρίσουμε μαζί την τελευταία μου νίκη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον Ολυμπιακό ο Κλέϊτον ;

    9/4/2008 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Ολυμπιακό «φωτογράφισε» ως την επόμενη ομάδα του Σίλβα Κλέιτον ο εκπρόσωπος του παίκτη, Κώστας Μπότος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Supersport FM». Αν και παραδέχθηκε ότι η ΑΕΚ είναι προς το παρόν η ομάδα που έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για την απόκτηση του Βραζιλιάνου, εξήγησε πως ο ποδοσφαιριστής έχει διαφορετικά σχέδια: «Ο Κλέιτον θέλει να πάει στην ομάδα που θα του εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες. Θέλει, δηλαδή, μια ομάδα που θα παίζει στο τσάμπιονς λιγκ, αλλά και θα του δώσει τη δυνατότητα μεταπώλησης. Δεν θέλει να πάει σε μία ομάδα και να μείνει εκεί για πάντα. Η τωρινή ΑΕΚ του Νίκου Κωστένογλου δεν καλύπτει αυτές τις συνθήκες που θέλει ο παίκτης».

    Ο Μπότος συνέχισε, λέγοντας πως πριν από δύο χρόνια ο Βραζιλιάνος μέσος είχε «δώσει τα χέρια» με την Ένωση: «Είχα κλείσει τον παίκτη στην ΑΕΚ πριν από δύο χρόνια έναντι 1.2 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω διαφωνίας του κ. Φερέρ».

    Για τον Ολυμπιακό, τέλος, επεσήμανε: «Όντως η ΑΕΚ έχει καταθέσει επίσημη πρόταση. Υπάρχει κι άλλη μια ομάδα, την οποία δεν μου αποκάλυψε ο κ. Πηλαδάκης. Ο Ολυμπιακός έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για τον Κλέιτον, αλλα δεν έχει καταθέσει πρόταση».

    [18] Μπάσκετ

    Όλα για την πρόκριση ο Ολυμπιακός

    9/4/2008 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο να κάνει στη Μόσχα, αυτό που δεν έκανε στο ΣΕΦ, να πετύχει δηλαδή τη δεύτερη νίκη του επί της ΤΣΣΚΑ, αγωνίζεται απόψε (19:15, ΣΚΑΪ) επί ρωσικού εδάφους ο Ολυμπιακός. Αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη, όχι όμως και ακατόρθωτη, όπως αποδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα στον πρώτο προημιτελικό με τους Ρώσους, όταν κανείς δεν το πίστευε παρά μόνο οι ίδιοι οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι δύο αντίπαλοι πέρασαν νικηφόρα ο ένας από την έδρα του άλλου και πλέον, στον τρίτο και τελευταίο αγώνα των πλέι οφ, ο νικητής προκρίνεται στο φάιναλ φορ (2-4 Μαΐου) της Μαδρίτης, ενώ ο ηττημένος αποχαιρετά την Ευρωλίγκα για φέτος. Στην περίπτωση που η ομάδα του Πειραιά «αλώσει» τη Μόσχα για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες, θα πανηγυρίσει την πρόκρισή της στο φάιναλ φορ του θεσμού για πρώτη φορά από το 1999 και την 5η συμμετοχή του σε τελική φάση (1994 Τελ Αβίβ, 2ος), (1995 Σαραγόσα, 2ος), (1997, Ρώμη, Πρωταθλητής), (1999, Μόναχο, 3ος). Στο ΣΕΦ, την περασμένη Πέμπτη οι Ρώσοι έβαλαν τέλος στο σερί 6-0 του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε... προλάβει να «σπάσει» το σερί 27-0 εντός έδρας για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την 1η Απριλίου. Η ομάδα του Πειραιά είχε την ευκαιρία να κάνει το 2-0 απέναντι στους Ρώσους και να κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά για ένα "sweep", αλλά η ΤΣΣΚΑ έπαιξε καλύτερα από τον Ολυμπιακό στην Αθήνα και η σειρά δίκαια πήγε σε τρίτο αγώνα.

    Απόντες για τους «ερυθρόλευκους» από τον σημερινό... τελικό θα είναι οι Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και Κώστας Βασιλειάδης. Αμφότεροι έμειναν στην Αθήνα, καθώς ο Λιθουανός γκαρντ προσβλήθηκε από ίωση και παρέμεινε κλινήρης (παράλληλα ήταν εκτός με ενοχλήσεις στη μέση), ενώ ο Βασιλειάδης τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Πανιώνιο (διάταση έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο) και θα μείνει εκτός για διάστημα 10-15 ημερών. Απροπόνητος τη Δευτέρα, λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο, και ανέτοιμος έφτασε με την υπόλοιπη αποστολή ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Για την ΤΣΣΚΑ, επιστρέφει στην αγωνιστική δράση ο Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ. Ο Βέλγος σέντερ, που ήταν απών και στους δύο αγώνες με τον Ολύμπιακό λόγω τραυματισμού στον Αχίλλειο τένοντα, προπονήθηκε χθες και έθεσε εαυτό στη διάθεση του Έτορε Μεσίνα. Τραυματίας είναι και ο Αντρέι Βορόντσεβιτς, αλλά ο νεαρός φόργουορντ δεν αγωνίστηκε ούτως ή άλλως στους δύο πρώτους αγώνες με τους «ερυθρόλευκους».

    Δύο ακόμη ζευγάρια δίνουν την καταληκτική τους αναμέτρηση στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα, με τη Σιένα να έχει γίνει η πρώτη και μοναδική ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ, με 2-0 επί της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ.

    Σήμερα, η Ταού υποδέχεται την Παρτιζάν Βελιγραδίου στις 21:30 ώρα Ελλάδας στη Βιτόρια, με στόχο να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας και να προκριθεί για 4η διαδοχική σεζόν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Την Πέμπτη, η προημιτελική φάση ολοκληρώνεται με την αναμέτρηση Μακάμπι-Μπαρτσελόνα στο Τελ Αβίβ, σ έναν αγώνα ανάμεσα στην πρωταθλήτρια 2004 και 2005 με την πρωταθλήτρια 2003.

    Το πρόγραμμα των 3ων αγώνων της προημιτελικής φάσης (πλέι οφ) στην Ευρωλίγκα

    ΦΑΣΗ ΤΩΝ «8» - ΠΛΕΪ ΟΦ - Γ΄ ΑΓΩΝΕΣ Τετάρτη, 9 Απριλίου ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 19:15 ώρα Ελλάδας (ΣΚΑΪ) Ταού - Παρτιζάν Βελιγραδίου 21:30 ώρα Ελλάδας Πέμπτη, 10 Απριλίου Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπαρτσελόνα 20:50 ώρα Ελλάδας

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα: ΦΑΣΗ ΤΩΝ «8» - ΠΛΕΪ ΟΦ Α Αγ. (1/4), Β Αγ. (3/4) ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 74-76, 83-73 Σιένα - Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 73-66, 86-65 Ταού - Παρτιζάν Βελιγραδίου 74-66, 55-76 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπαρτσελόνα 81-75, 74-83

    [19] Κοινωνία

    Ψηφίζουν οι φοιτητές

    9/4/2008 11:58:00 πμ

    Για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους εκπροσώπους τους στους συλλόγους και στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ψηφίζουν από τις 8 το πρωί οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ωστόσο οι φοιτητικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με επεισόδια, όταν μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, φορώντας κράνη, εισέβαλε σε αμφιθέατρο της Κτηνιατρικής, λίγο πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, έκαψε ψηφοδέλτια και κάλπες και προκάλεσε ζημιές στην αίθουσα. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, η φωτιά εξαπλώθηκε στην ψευδοροφή του αμφιθεάτρου, καταστρέφοντας τμήμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ωστόσο κατασβέστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική. Πάντως, τα ψηφοδέλτια αντικαταστάθηκαν και η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά, παρά την καθυστέρηση, σε άλλο αμφιθέατρο της Σχολής. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και χθες το βράδυ στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε σε προεκλογική εκδήλωση, κατεβάζοντας πανό και αφίσες των παρατάξεων. Με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε δύο τμήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), εξαιτίας ελλείψεων σε ψηφοδέλτια, ενώ ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι παρατάξεις εκτιμούν ότι η προσέλευση των φοιτητών θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα και θα κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ., ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στις σχολές που αντιμετώπισαν προβλήματα ή εκεί όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση φοιτητών.

    Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενώ αναμένεται, όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και φέτος οι εκπρόσωποι των παρατάξεων σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ να ανακοινώσουν κοινά αποδεκτά αποτελέσματα. Στις περσινές εκλογές, στη Θεσσαλονίκη, πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί η ΔΑΠ (42,6%), δεύτερη η ΠΑΣΠ (27,02%), τρίτη η ΠΚΣ (13,2%) και ακολούθησαν η ΕΑΑΚ, η Ένωση Ανεξάρτητων Φοιτητών και λοιπές παρατάξεις. Συνολικά είχαν ψηφίσει 22.334 φοιτητές σε 36 Συλλόγους.

    [20] Κοινωνία

    Συνελήφθη με 22,5 κιλά ηρωίνης

    9/4/2008 12:17:00 μμ

    Κρυμμένα επιμελώς, στην ειδική διασκευασμένη κρύπτη του αυτοκινήτου του, ήταν τα 22,5 κιλά ηρωίνης που μετέφερε οδικώς από την Τουρκία ο 35χρονος Κούρδος βρετανικής υπηκοότητας, ο οποίος όμως συνελήφθη από τους λιμενικούς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ προσπαθούσε να επιβιβασθεί σε πλοίο για την Ιταλία. Η ηρωίνη που ήταν καθαρής ποιότητας και συσκευασμένη σε 44 πακέτα κλεισμένα αεροστεγώς κατασχέθηκε καθώς επίσης και το αυτοκίνητο, ενώ ο "μεταφορέας" των 22 κιλών και 506 γραμμαρίων που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασχεθέντες ποσότητες συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Από το 1987 μέχρι σήμερα οι Λιμενικοί της Δίωξης Ναρκωτικών του ΥΕΝΑΝΠ έχουν κατασχέσει πάνω από 100 κιλά ηρωίνης καθώς και 56 τόνους ινδικής κάνναβης, ενώ σε συνεργασία με τις συναρμόδιες ημεδαπές και αλλοδαπές υπηρεσίες έχουν κατασχέσει από εμπορικά πλοία πάνω από 25 τόνους κοκαΐνης και εκατοντάδες χιλιάδες ναρκωτικά χάπια.

    [21] Οικονομία

    Σύμφωνα με διάταξη του Υπ. Οικονομικών

    Μεταβιβάσεις με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες

    9/4/2008 12:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 6 Ιουνίου 2008, με τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν έως τις 7 Απριλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εκτός σχεδίου, από χθες 8 Απριλίου. Προϋπόθεση, όμως, για την παράταση της προθεσμίας σύνταξης συμβολαίων έως τις 6 Ιουνίου, είναι οι δηλώσεις να έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εφορίες μέχρι τις 7 Απριλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 April 2008 - 16:50:23 UTC