Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνικό βέτο
  • [02] Ασυμφωνίες στη Σύνοδο
  • [03] Άνοιξε το οδόφραγμα της Λήδρας
  • [04] Υλοποίηση προγράμματος για διοικητική μεταρρύθμιση
  • [05] Χρεοκοπεί η Alitalia
  • [06] Βιασμός ανήλικης στο Άργος
  • [07] Εμβόλιο για τον ιό Η5Ν1 παρασκευάζει το Πεκίνο
  • [08] Β.Κορέα: Στο "κόκκινο" η έλλειψη τροφίμων
  • [09] ΗΠΑ: Δουλειά στον Γκορ προσφέρει ο Ομπάμα
  • [10] Εν μέσω αντιδράσεων η συμφωνία ΔΕΗ-Χαλυβουργική
  • [11] Πετρέλαιο: Άνοδος στη Ν.Υόρκη-Πτώση στην Ασία

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζεται η Σύνοδος

    Ελληνικό βέτο

    3/4/2008 8:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 12:41:35 μμ)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναβάλλεται μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, το φθινόπωρο, η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά το καθαρό βέτο που έβαλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Η μάχη του Πρωθυπουργού και ολόκληρης της ελληνικής αποστολής εστιάζει σήμερα στη διατύπωση για την αναβολή της ένταξης, την οποία θα χρησιμοποιήσει η Συμμαχία στο τελικό ανακοινωθέν της. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ίβιτσα Μπότσεφσκι διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσαν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης περί αποχώρησης της αντιπροσωπείας της χώρας του από τις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο κ. Μπότσεφσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα περιμένει την επίσημη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ προτού αποφασίσει τι θα κάνει.

    Απαραίτητη προϋπόθεση η λύση στο θέμα της ονομασίας

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση ο Καναδάς, η Βρετανία και η Πορτογαλία.

    Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

    Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι και πρόσθεσε ότι ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

    Αντίθετα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να προσκληθούν και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Ουκρανία και Γεωργία.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    Νωρίτερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν κατήγγειλε ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων μίσους έναντι γειτονικού κράτους το πρόσφατο επεισόδιο με την παραποίηση της ελληνικής σημαίας στη ΠΓΔΜ.

    Στα Σκόπια, τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκοπής Παυλόπουλος δήλωσε ότι έγινε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Τα Σκόπια, σημείωσε, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς.

    Όσο υπάρχουν υπερβολές, τόσο θα μένει κλειστός ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Παυλοπουλος.

    [02] Κόσμος

    Ασυμφωνίες στη Σύνοδο

    3/4/2008 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 12:47:22 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το κείμενο συμπερασμάτων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Βουκουρέστι. Οι εργασίες σήμερα άνοιξαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής από τους 26 ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ως φόρο τιμής στους 60.000 άνδρες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο. Ο ΓΓ της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κάλεσε τους ηγέτες να τιμήσουν τους άνδρες του ΝΑΤΟ και τους νεκρούς συναδέλφους τους που αγωνίστηκαν "για την ελευθερία και τη δημοκρατία". Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στη Συμμαχία, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη ΠΓΔΜ, Ουκρανίας και Γεωργίας, παρά τις έντονες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, όπως εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, δεν αναμένει να παρουσιαστεί στη Σύνοδο σχέδιο δράσης για την είσοδο στη συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας. "Λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και ασφαλής" τόνισε από την πλευρά του ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    "Πράσινο φως" σε Κροατία - Αλβανία

    Το βράδυ της Τετάρτης στο δείπνο εργασίας, υπήρξαν διαφωνίες στην ένταξη της ΠΓΔΜ αλλά και στο άνοιγμα του δρόμου για την μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

    Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προσκαλέσουν την Κροατία και την Αλβανία για να ενταχθούν στη Συμμαχία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι.

    Αντίθετα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να προσκληθούν οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Γι' αυτές τις δύο χώρες συμφωνήθηκε ότι τελικά θα μπουν στη διαδικασία ένταξης, αλλά δεν αναμένεται να τους παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης για ένταξη σε αυτή τη Σύνοδο.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του δείπνου, ο Τζέιμς Απατουράι δήλωσε : "Η γενική αίσθηση είναι ότι το σχέδιο δράσης για ένταξη είναι θέμα όχι του εάν, αλλά του πότε".

    Όταν εκλήθη να διευκρινίσει εάν υπάρχει κάποια περίπτωση να προσκληθούν η Ουκρανία και η Γεωργία, μετά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα Πέμπτη οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας απάντησε: "Δεν αναμένω να γίνει κάτι τέτοιο".

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην αμερικανική πρόταση. "Είναι πολύ νωρίς να αποδώσουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Γεωργία " τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας πάντως ότι η αντίθεση της Γερμανίας δεν είναι ούτε επί της αρχής, ούτε αιώνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να εκφράζει την αντίθεση του Παρισιού στην αλλαγή ισορροπιών ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

    Η Γερμανία και η Γαλλία, όπως και αρκετές άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτιμούν ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν είναι αρκετά σταθερές δημοκρατίες για τη Συμμαχία.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, η άρνηση να απευθυνθεί πρόσκληση προς τη Γεωργία και την Ουκρανία θα ενισχύσει την πτέρυγα των σκληρών του Κρεμλίνου.

    Έκκληση Μπους για ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

    Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να μοιραστούν περισσότερο το καθήκον του αγώνα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και να αυξήσουν τον αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών που βρίσκονται εκεί και ανέρχονται σε 47.000.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε ότι η Γαλλία θα στείλει ενισχύσεις στα ανατολικά του Αφγανιστάν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ειρηνευτικής αποστολής της Συμμαχίας.

    "Αποφάσισα να ενισχύσω την γαλλική στρατιωτική παρουσία με την αποστολή τάγματος στα ανατολικά της χώρας", δηλώνει ο Σαρκοζί, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ομιλίας του, που πρόκειται να εκφωνήσει ενώπιον της διάσκεψης.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η Γαλλία προσφέρθηκε ήδη να στείλει 1.000 στρατιώτες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η προσφορά αυτή θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν πρόσθετα στρατεύματα στο νότιο Αφγανιστάν, όπου είναι ισχυρή η παρουσία των Ταλιμπάν.

    Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι εκτιμά πώς η Γαλλία θα επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας , το οποίο έχει εγκαταλείψει από το 1966, μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [03] Κόσμος

    Άνοιξε το οδόφραγμα της Λήδρας

    3/4/2008 9:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 10:56:53 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών από τον σύμβουλο του προέδρου Χριστόφια, Γιώργου Ιακώβου, και του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, σηματοδότησε το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, το πρωί της Πέμπτης, σε μια τελετή στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας των Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η οδός ήταν κλειστή από τις διακοινοτικές ταραχές του 1964.

    Η διέλευση από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα γίνεται πλέον με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Η διάνοιξη του οδοφράγματος εκτός του ότι θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εκφράζει τη θέληση να λυθεί το Κυπριακό στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου.

    Θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για το Κυπριακό μεταφέρει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ο βοηθός ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Λιν Πάσκοε, όπως ο ίδιος δήλωσε την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία.

    Ο κ. Πάσκοε ανέφερε ότι θα υποβάλει έκθεση στον ΓΓ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία θα μεταφέρει "το θετικό και αισιόδοξο μήνυμα" που εισέπραξε κατά τις επαφές του.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε, έθεσαν τους στόχους τους για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης και οι Κύπριοι, είπε, είναι σωστό να έχουν αυξημένες προσδοκίες.

    [04] Κοινωνία

    Υλοποίηση προγράμματος για διοικητική μεταρρύθμιση

    3/4/2008 12:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τις βασικές αρχές του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση παρουσίασε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης προγράμματος. Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαφάνειας. "Με το πρόγραμμα αυτό κάνουμε αυτό που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια που είναι να μη χάνονται άδικα χρήματα από την ΕΕ", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [05] Κόσμος

    Χρεοκοπεί η Alitalia

    3/4/2008 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: NET

    Ένα βήμα πριν την χρεοκοπία βρίσκεται η αεροπορική εταιρεία Alitalia, με τους 2.000 εργαζόμενους να οδηγούνται σε κινητοποιήσεις. Ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος Air France- KLM απέσυρε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του ιταλικού αερομεταφορέα, παρότι είχε προσφέρει 139 εκατ. ευρώ. Η Air France επικαλέστηκε ως εμπόδιο για την εξαγορά, τις αντιδράσεις των δύο χιλιάδων εργαζομένων της Alitalia που απειλούνται με απόλυση. Μετά και την παραίτηση του προέδρου της Alitalia, η τύχη του αερομεταφορέα εναπόκειται στην ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι θα διαπραγματευτούν με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, αφού σε δύο εβδομάδες επίκεινται εκλογές στην χώρα.

    [06] Κοινωνία

    Βιασμός ανήλικης στο Άργος

    3/4/2008 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανάστατη είναι η κοινωνία της Αργολίδας από την καταγγελία μιας ανήλικης κοπέλας, η οποία κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές ότι, στις 25 Ιανουαρίου, τρεις άνδρες, κάτοικοι της περιοχής Αργούς, την οδήγησαν στο σπίτι του ενός εκ των τριών, όπου οι δύο εξ αυτών με απειλές και άσκηση σωματικής βίας την εξανάγκασαν σε βιασμό, ενώ ο τρίτος βιντεοσκοπούσε τις σκηνές με το κινητό του. Στη συνέχεια η ανήλικη είπε ότι μέσω των κινητών τηλεφώνων διοχέτευσαν το βίντεο του βιασμού και σε άλλα άτομα. Η Ασφάλεια Ναυπλίου μετά την καταγγελία αυτή ενημέρωσε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου και με εντολή του σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα ανατεθεί σε ανακριτή. Προανάκριση για την καταγγελία της ανήλικης διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου.

    [07] Υγεία

    Εμβόλιο για τον ιό Η5Ν1 παρασκευάζει το Πεκίνο

    3/4/2008 10:21:00 πμ

    Το πράσινο φως έδωσε το Πεκίνο σε κινεζική φαρμακοβιομηχανία να αρχίσει την παραγωγή εμβολίου για τους ανθρώπους κατά της γρίπης των πτηνών, μετά τον επιτυχημένο δεύτερο γύρο κλινικών δοκιμών, ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Για το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε ένας αδρανής ιός Η5Ν1 από το Βιετνάμ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Sinovac Biotech, που παρασκεύασε το εμβόλιο σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών της Κίνας.

    "Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο γύρο των κλινικών δοκιμών τον Νοέμβριο. Ελέγξαμε για αντισώματα τους 402 συμμετέχοντες, οι οποίοι πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές που ισχύουν στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για την ασφάλεια και την ανοσία", διευκρίνισε ο Λιού Πεϊτσένγκ. Το εμβόλιο παράγεται σε δόσεις των 5, 10 και 15 μικρογραμμαρίων, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι τα 10 μικρογραμμάρια είναι αρκετά. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές ήταν από 18 ως 60 ετών και όπως δήλωσε ο Λιου ορισμένοι από αυτούς εμφάνισαν κάποιες παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τα εμβόλια της γρίπης.

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει μολύνει από τα τέλη του 2003 μέχρι σήμερα 376 ανθρώπους σε 14 χώρες και από αυτούς οι 238 (ποσοστό 63%) έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους από μια πανδημία της γρίπης των πτηνών μπορεί να παραχθεί μόνο 4 ως 6 μήνες μετά την εμφάνιση της, όταν οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει τον ιό.

    [08] Κόσμος

    Β.Κορέα: Στο "κόκκινο" η έλλειψη τροφίμων

    3/4/2008 9:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 10:21:43 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η έλλειψη τροφίμων στη Βόρεια Κορέα είναι πλέον τόσο έντονη που ακόμη και διακεκριμένοι πολίτες στην πρωτεύουσα υφίστανται διακοπή της διανομής με δελτίο, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη οργάνωση αρωγής. Η νοτιοκορεατική οργάνωση Καλοί Φίλοι σε ανακοινωθέν της σημειώνει ότι η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε διακοπή της διανομής τροφίμων με δελτίο για έξι μήνες από τον Απρίλιο. Μόνο πολίτες που εγκρίνουν οι αρχές επιτρέπεται να διαμένουν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας και, υπό κανονικές συνθήκες, έχουν καλύτερη πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης από ό,τι άλλες περιοχές. Σύμφωνα με την οργάνωση Καλοί Φίλοι, πλέον οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ αναγκάζονται να επιβιώνουν αγοράζοντας τρόφιμα με δικά τους χρήματα, αν έχουν, ή επιμηκύνοντας τα αποθέματα τροφίμων που ίσως προνόησαν να κρατήσουν. Η οργάνωση σημειώνει ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σ άλλες περιοχές της χώρας, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται αλματωδώς και τους αγρότες να παραμένουν απροετοίμαστοι για την περίοδο της σποράς λόγω έλλειψης σπόρων ρυζιού και λιπασμάτων. "Κυκλοφορούν φήμες ότι ο κόσμος στην Πιονγκγιάνγκ και σε άλλες πόλεις μπορεί να αρχίσει να πεθαίνει από πείνα, μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο μπορεί να έχουμε μαζικούς θανάτους", ανέφερε η οργάνωση. Στελέχη του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας -που χειρίζεται τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα- δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

    Η Νότια Κορέα δεν έχει ακόμη παραδώσει την ετήσια ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια της -συνήθως παρέχει ρύζι- στη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα, καθώς οι σχέσεις Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ επιδεινώνονται σταθερά μετά την ανάδειξη της νέας συντηρητικής Κυβέρνησης στη Νότια Κορέα.

    Το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Χιουντάι προειδοποιούσε τον περασμένο μήνα ότι οι αυξανόμενες διεθνώς τιμές των τροφίμων θα επιδεινώσουν την οξύτατη κρίση που προκαλεί η έλλειψη τροφίμων και θα προκαλέσει τη φυγή πολλών κατοίκων από τη χώρα.

    Την δεκαετία του 1990, η Βόρεια Κορέα είχε πληγεί από λιμό που είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Έκτοτε, εξαρτάται από την διεθνή επισιτιστική βοήθεια. Οι σοβαρές πλημμύρες του Αυγούστου έπληξαν σοβαρά τη γεωργία.

    Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ εκτιμούσε το Φεβρουάριο ότι το ένα τέταρτο των 23 εκατ. κατοίκων της Βόρειας Κορέας αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά, οι θηλάζουσες και οι κυοφορούσες μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ: Δουλειά στον Γκορ προσφέρει ο Ομπάμα

    3/4/2008 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 9:49:48 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ενδεχόμενο να αναθέσει -εάν κερδίσει το χρίσμα και τις εκλογές- κυβερνητικό θώκο στον πρώην αντιπρόεδρο και υποψήφιο Πρόεδρο Αλ Γκορ δήλωσε ότι θα "εξετάσει" ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ερωτηθείς σε εκδήλωση στην Πενσιλβάνια εάν θα εξέτασε το ενδεχόμενο να διορίσει το Γκορ σε κάποιον κυβερνητικό θώκο, ο Ομπάμα απάντησε "θα το έκανα". Ο Γκορ είχε χάσει στις διαμφισβητούμενες εκλογές του 2000 από τον σημερινό και απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Έκτοτε, παραμένει δημοφιλής ηγέτης στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος, και οι φήμες τον ήθελαν να ξαναθέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία το 2004 και το 2008 - κάτι που απέφυγε να κάνει. Ο 60χρονος Γκορ κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης το 2007 μαζί μ ένα σώμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον χάρη στις προσπάθειές του να προβάλλει το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Ομπάμα και η αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον -ο Γκορ ήταν αντιπρόεδρος του συζύγου της, Μπιλ Κλίντον, από το 1993 έως το 2001- επιδιώκουν την δήλωση υποστήριξης του Γκορ εν όψει της επόμενης αναμέτρησής τους, στις 22 Απριλίου στην Πενσιλβάνια. Ο Ομπάμα δήλωσε χθες ότι συζητά συχνά με τον Γκορ και ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ θα διορίσει τον πρώην αντιπρόεδρο το λιγότερο ειδικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής. "Ο Γκορ θα βρεθεί στο τραπέζι και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα", δήλωσε ο Ομπάμα. "Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα".

    [10] Οικονομία

    Εν μέσω αντιδράσεων η συμφωνία ΔΕΗ-Χαλυβουργική

    3/4/2008 9:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 12:35:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εγκρίθηκε τελικά από το ΔΣ της ΔΕΗ, η συνεργασία με τη Χαλυβουργική, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα. Στην επένδυση θα συμμετέχουν η ΔΕΗ με ποσοστό 49% και η Χαλυβουργική με 51%. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, αλλά και δήμαρχοι του Θριάσιου Πεδίου που αντιδρούν είχαν συγκεντρωθεί το πρωί έξω από το ξενοδοχείο, όπου συνεδρίαζε το ΔΣ, ενώ τώρα κατευθύνονται στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη προκειμένου να καταλάβουν το γραφείο του προέδρου. Το πρωί το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής και οι δήμαρχοι της περιοχής θέλησαν να ενημερώσουν για τους λόγους που αντιτίθενται στην εγκατάσταση της μονάδας στην Ελευσίνα οι οποίοι όμως δεν έγιναν δεκτοί απο τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλο.

    [11] Οικονομία

    Πετρέλαιο: Άνοδος στη Ν.Υόρκη-Πτώση στην Ασία

    3/4/2008 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 9:52:56 πμ)

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας μετά την μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση για μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων βενζίνης. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχωρούσε κατά 22 σεντς στα 104,61 δολάρια το βαρέλι από τα 104,83 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 16 σεντς στα 103,59 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν χθες άνοδο σχεδόν κατά 4 δολάρια στη Νέα Υόρκη, καθώς η αγορά αντέδρασε στην εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για την μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με τους αναλυτές ,η αγορά φαίνεται να εξαρτάται και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι που για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις Μπεν Μπερνάνκι και οι πωλήσεις για την κατοχύρωση κερδών είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης, Dow Jones υποχώρησε κατά 48,53 μονάδες, ή 0,38% και έκλεισε στις 12.605,83 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poors 500 έχασε 2,65 μονάδες, ή 0,19% και έκλεισε στις 1.367,53. Ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, έμεινε σχεδόν αμετάβλητος: Έκλεισε με μείωση 1,35 μονάδας και σε ποσοστό 0,06%, στις 2.361,40.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 April 2008 - 9:50:49 UTC