Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία
  • [02] Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [03] Αποχωρεί από την εξουσία ο Μπουγκάμπε
  • [04] Αίτημα για νέα έρευνα
  • [05] "Διασταυρώνουν ξίφη" Μακέιν - Ομπάμα
  • [06] Βήμα πρόκρισης στη Μόσχα

    [01] Κοινωνία

    Από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας

    Αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία

    1/4/2008 11:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα "ΘΩΡΑΞ", το Υπουργείο Υγείας ξεκινά αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία. Ήδη, έχουν διανεμηθεί 30 χιλιάδες ενημερωτικοί ψηφιακοί δίσκοι (dvd) σε μαθητές σχολείων, για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία. Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, παρουσιάστηκε το dvd, το οποίο δημιουργήθηκε από το ίδρυμα "Θώραξ" με τη συμβολή της ΕΡΤ. Το αντικαπνιστικό dvd για εφήβους παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Ρούσσος. Το dvd είναι παραγωγή του Ιδρύματος Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, που επί δέκα χρόνια συμβάλλει στην κατασκευή και εξοπλισμό ερευνητικών και κλινικών εργαστηρίων, διενεργεί ερευνητικά προγράμματα, ενισχύει μεταπτυχιακές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτεί επενδυτικά έργα. Όπως σημείωσε, ο κ. Ρούσσος, 14.000-18.000 Έλληνες περίπου πεθαίνουν ετησίως από το τσιγάρο. Το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους από το Έιτζ, τα ναρκωτικά και τα δυστυχήματα μαζί. Αξίζει να σημειωθεί αν ένα παιδί αρχίσει να καπνίζει πριν από την ηλικία των 15 ετών το προσδόκιμο ζωής του μειώνεται κατά 8 έτη. Όταν ένας νέος 25 ετών καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως το προσδόκιμο ζωή του μειώνεται κατά 4,6 χρόνια. Όταν καπνίζει δυο πακέτα ημερησίως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 8,3 χρόνια.

    [02] Κοινωνία

    Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

    1/4/2008 10:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από την Τρίτη 20 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα Γενικής Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των γενικών λυκείων. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 20 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 27 του ίδιου μήνα. Οι εξετάσεις των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων για τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων θα διεξαχθούν από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου ενώ οι εξετάσεις του β κύκλου ΤΕΕ για την εισαγωγή στα ΤΕΙ θα διεξαχθούν από τις 12 Ιουνίου μέχρι και τις 19 του μήνα. Τέλος οι υγειονομικές εξετάσεις και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα διεξαχθούν από τις 19 μέχρι και τις 27 Ιουνίου.

    [03] Κόσμος

    Χαράρε, Ζιμπάμπουε

    Αποχωρεί από την εξουσία ο Μπουγκάμπε

    1/4/2008 10:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 11:39:42 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Έτοιμος να εγκαταλείψει τα αξιώματά του ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Όπως έγινε αργά σήμερα γνωστό από ανώτατο αξιωματούχο της "Εθνικής Αφρικανικής Ένωσης της Ζιμπάμπουε -Πατριωτικό Μέτωπο", "είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία γιατί δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα πηγαίνοντας και σε ένα δεύτερο γύρο" προεδρικών εκλογών. "Μόνο ένα πρόσωπο τον αποτρέπει ακόμα από την ενέργεια αυτή, ο επικεφαλής του στρατού" Κονσταντίν Σιουένγκα, πρόσθεσε ο ανώνυμος αξιωματούχος. Ευρωπαίοι διπλωματικοί αξιωματούχοι στη Χαράρε επιβεβαίωσαν ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί μια κατ αρχήν συμφωνία μεταξύ της αντιπολίτευσης και όσων πρόσκεινται στον κ. Μουγκάμπε. "Όλα φαίνεται ότι βαδίζουν προς μια ομαλή αποχώρηση του προέδρου Μουγκάμπε", πρόσθεσε ένας ευρωπαίος διπλωματικός αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι ο 84χρονος κ. Μουγκάμπε που βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, το 1980, στις προεδρικές εκλογές του Σαββατοκύριακου ήθελε να κερδίσει μια έκτη προεδρική θητεία αλλά όλα δείχνουν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

    Πάντως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι και η κυβέρνηση της χώρας διέψευσαν απόψε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να διευθετήσουν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. "Δεν υπάρχουν συζητήσεις", δήλωσε ο Τσβανγκιράι σε συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά συμφωνία πριν την πλήρη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο υφυπουργός πληροφόρησης Μπράιτ Ματόνγκα δήλωσε στο BBC: "Δεν υπάρχει συμφωνία. Δεν υφίσταται η ανάγκη συμφωνίας. Δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία γιατί περιμένουμε να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    [04] Κοινωνία

    Για την πτώση του Σινούκ το 2004

    Αίτημα για νέα έρευνα

    1/4/2008 9:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 11:16:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέα δικαστική έρευνα για την πτώση του Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, στη χερσόνησο του Άθω στην Χαλκιδική, σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων, πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, η ιατροδικαστής Λάρισας και μέλος της επιτροπής πραγματογνωμόνων κ. Αποστολία Ακριβούση. Κατά την πτώση του μοιραίου Σινούκ είχαν βρει τραγικό θάνατο ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας Πέτρος και άλλα 17 άτομα.

    Η ιατροδικαστής η οποία συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διερεύνησε τα αίτια της πτώσης του Σινούκ, υποστηρίζει ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε έκρηξη και για το λόγο αυτό κατέθεσε στον κ. Σανιδά έγγραφα στοιχεία που ενισχύουν τις απόψεις της. Όπως είναι γνωστό, στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του δυστυχήματος αναφέρεται ως πιθανή αιτία πτώσης: "Απώλεια πίεσης στο νούμερο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσης, κατά την αντιμετώπιση της οποίας, σε συνδυασμό με άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, το ελικόπτερο περιήλθε σε ασυνήθη κατάσταση πτήσης". Η κ. Ακριβούση μετά την συνάντηση με τον Σανιδά δήλωσε: "Με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις σχετικά με την πτώση του Σινούκ και την δημοσιοποίηση της επιστημονικής μου άποψης, δηλαδή της εκδοχής της έκρηξης προ της ελεύθερης πτώσης του Σινούκ, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την συνοδεία του, σήμερα κατέθεσα στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου συγκεκριμένα επίσημα έγγραφα, τα οποία χρήζουν δικαστικής διερεύνησης". Ο κ. Σανιδάς επιφυλάχθηκε να μελετήσει το αίτημα και τα στοιχεία που κατέθεσε ο ιατροδικαστής.

    [05] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    "Διασταυρώνουν ξίφη" Μακέιν - Ομπάμα

    1/4/2008 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον Μακέιν και ο υποψήφιος για το (προεδρικό) χρίσμα των Δημοκρατικών γερουσιαστής του Ιλινόι Μπαράκ Ομπάμα, "διασταυρώνουν ξίφη". Ο Μακέιν στον οποίο αποδίδεται δήλωση περί "εκατονταετούς πολέμου" στο Ιράκ, κατηγόρησε σήμερα τον Ομπάμα ότι αφενός "δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τα θέματα, που άπτονται της ασφάλειας" των ΗΠΑ, αφ ετέρου δε ότι "έχει ουσιώδη ακατανοησία" αναφορικά με την Ιστορία. "Δεν κατανοεί ουσιώδη στοιχεία για την εθνική μας ασφάλεια και τον πόλεμο", δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από άλλη μία περιοδεία του. Από την πλευρά του. Ο γερουσιαστής Μακέιν επεξηγώντας την εκτίμηση για τον πολιτικό αντίπαλό του, δήλωσε ότι "είτε (ο γερουσιαστής Ομπάμα) δεν έχει διαβάσει, είτε δεν κατανοεί τίποτε όσον αφορά τους πολέμους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, πάντως δεν γνωρίζει για τον τρόπο που οικοδομούμε τις συμμαχίες μας και διατηρούμε την ειρήνη" παγκοσμίως. Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ομπάμα συχνά-πυκνά αναφέρεται με καυστικό τρόπο στη δήλωση Μακέιν, ότι "πρέπει να μείνουμε όσο χρειαστεί στο Ιράκ, αν χρειαστεί και 100 χρόνια". Και εξηγεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ιλινόι: "Δηλαδή ο Τζον Μακέιν είναι έτοιμος να υπογράφει ετήσιες δαπάνες 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερων, για και εγώ δεν ξέρω πόσο χρόνο, κάτι όμως που δεν επιτρέπεται για τις ΗΠΑ, θα πρέπει δε να ανταλλάξουμε δημόσια απόψεις σχετικώς, εφόσον λάβω το χρίσμα του κόμματός μου ". Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του γερουσιαστή Ομπάμα, ο Μπίλ Μπάρτον, τόνισε "δεν έχουμε να πάρουμε κανένα μάθημα από τον γερουσιαστή της Αριζόνα". Δεδομένου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ότι ο γερουσιαστής της Αριζόνα συνεχώς κατανοεί με λοξό τρόπο και τα θέματα που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας και την ιστορία της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας εισβολή και 100ετή παραμονή σε μία χώρα που με τίποτε δεν σχετίζεται με την 11η Σεπτεμβρίου (του 2001)".

    Αναλυτές ερμηνεύοντας τη δήλωση Μακέιν πιστεύουν ότι ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων διερωτήθηκε στην πραγματικότητα "γιατί να μη μείνουμε παραδείγματος χάρη 100 έτη στο Ιράκ" έχοντας ιδίως κατά νου τη συνεχή μεταπολεμική παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων ή στη Νότια Κορέα ή πάλι στο γερμανικό έδαφος. "Συμφωνώ με αυτό, όσο δεν τραυματίζονται, σκοτώνονται Αμερικανοί", θυμίζουν οι αναλυτές πως είχε προσθέσει ο Μακέιν, κάνοντας επίσης ευθεία αναφορά σε περιοχή του σημερινού κόσμου, όπου "η Αλ Κάιντα εκπαιδεύει και στρατολογεί, εφοδιάζεται και παρέχει κίνητρα σε ανθρώπους σε βάση καθημερινή". Οι αναλυτές πρόσεξαν επίσης ότι ο γερουσιαστής Μακέιν αποφεύγει επιμελώς να "ταυτιστεί" με τον καθόλου δημοφιλή απολογισμό στο Ιράκ μετά πέντε έτη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, παρ ότι ο πρόεδρος Μπους είναι Ρεπουμπλικάνος.

    Ελπίζει στην Πενσυλβάνια η Χίλαρι

    Η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην προεκλογική κούρσα, παρά τις εκκλήσεις που της απευθύνουν όλο και περισσότερα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος να αποσυρθεί, ελπίζει τώρα στην Πενσυλβάνια, όπου είναι βαθιές οι ρίζες του "συστήματος" Κλίντον. Η Χίλαρι, που παρομοίασε τον εαυτό της με τον Ρόκυ, αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη, παρόλο που μεγάλος αριθμός από τους λεγόμενους υπέρ-εκλέκτορες δηλώνει ότι θα στηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα. Προς ενίσχυση της, μετέβαλε στάση και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόσι, που μέχρι χθες υποστήριζε την απόσυρση της από την εκστρατεία.

    [06] Μπάσκετ

    Βήμα πρόκρισης στη Μόσχα

    1/4/2008 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το ροζ φύλλο αγώνα επιστρέφει από τη Μόσχα ο Ολυμπιακός όπου έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Μετά την "άλωση" του Τελ Αβιβ και του Κάουνας, οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 76-74 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην "ΤΣΣΚΑ Σπορτς Χολ", στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, "έκλεψαν" το πλεονέκτημα της έδρας που είχαν οι Ρώσοι και την Πέμπτη στο ΣΕΦ με νίκη προκρίνονται στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Ο Γιαννάκης, πάντως, πρόσθεσε στο πλούσιο από "άθλους"... βιογραφικό του την πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της ΤΣΣΚΑ από τις 22 Οκτωβρίου 1998, ενώ υποχρέωσε τη ρωσική ομάδα στην πρώτη εντός έδρας ήττα της στην Ευρωλίγκα μετά από 27 αγώνες. Κορυφαίος των "ερυθρολεύκων", που μόνο... πλάκα δεν έκαναν στη Μόσχα ανήμερα της Πρωταπριλιάς, ήταν ο Γουντς (20π.) με εκπληκτικά στατιστικά, ενώ αναμφίβολα τα εύσημα πήγαν στον Γκριρ, ο οποίος στην εκπνοή πέτυχε το νικητήριο καλάθι απέναντι στον Ζήση, που μόνο ευκαταφρόνητος αμυντικός δεν θεωρείται. Από την ΤΣΣΚΑ "πάλεψε" ο Σμόντις με 21 πόντους, ενώ ο έτερος Έλληνας της ομάδας της Μόσχας, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, τελείωσε την αναμέτρηση με 6. Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Ζαxάρα (Τσεχία), Γιόβτσιτς (Σερβία). Τα δεκάλεπτα: 20-24, 32-39, 52-62, 74-76 ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ετορε Μεσίνα): Σμόντις 21 (2), Σισκάουσκας 12 (1), Χόλντεν, Άντερσεν 15 (1), Λάνγκντον 10 (2), Γκορί, Παπαλουκάς 6, Κριάπα 3(1), Ζήσης 7. Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10 (2), Γουντς 20 (4), Τσακαλίδης 2, Γκριρ 19 (2), Βασιλόπουλος 14 (2), Πρίντεζης, Μπουρούσης 9, Ματσιγιάουσκας, Τεόντοσιτς 2, Μαυροκεφαλίδης, Βασιλειάδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2008 - 21:49:47 UTC