Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό θρίλερ
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα
  • [03] "Αγκάθια" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • [04] Τουρκία: Εκδίκαση προσφυγής κατά του AKP
  • [05] Κάλπες στο Κόσοβο για τις σερβικές εκλογές
  • [06] Πνίγηκαν Σομαλοί λαθρομετανάστες στην Υεμένη
  • [07] Ινδία: Δε θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα
  • [08] Βραζιλία: 44 νεκροί από επιδημία δάγγειου πυρετού
  • [09] Ζιμπάμπουε: Με πολύ αργούς ρυθμούς τα αποτελέσματα
  • [10] Έκκληση Πελόσι προς Μπους
  • [11] Θύματα πρωταπριλιάτικης φάρσας ΜΜΕ
  • [12] Ιράκ: Κατά 50% αυξήθηκαν οι νεκροί το Μάρτιο
  • [13] Ομπάμα: Μόνο οι απαραίτητοι στρατιώτες στο Ιράκ
  • [14] Βρετανία: Στη Βουλή ο Μπράουν για το Ιράκ
  • [15] Προς τα κάτω το περέλαιο

    [01] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Διπλωματικό θρίλερ

    1/4/2008 9:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 12:22:04 μμ)

    Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και με το βέτο προ των πυλών συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κυβερνητική Επιτροπή για τη στάση της χώρας μας στο θέμα των Σκοπίων. Στις 9.30 το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δεχόμαστε πιέσεις ακόμη και από συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα αδικείται, είπε και πρόσθεσε πως δεν είναι η ώρα για κριτική, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε την φωνή της Ελλάδας σ αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι είναι πρόθυμος να μεταβεί άμεσα στα Σκόπια προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και να δηλώσει την ενιαία στάση της χώρας μας. Επανέλαβε ακόμη ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το σκοπιανό είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και κοινή χρήση και πως τάσσεται κατά της ένταξη της ΠΓΔΜ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι "όποιες πράξεις ακραίων συμβολισμών που θίγουν τη χώρα μας και τα εθνικά μας σύμβολα είναι καταδικαστέες", ωστόσο είπε ότι οι κινήσεις αυτές "δεν εκφράζουν το σύνολο του λαού της γειτονικής χώρας με τον οποίο έχουμε κοινό μέλλον".

    Μη λύση, μη πρόσκληση, δηλώνει η Αθήνα

    Εν τω μεταξύ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή της στο Μέγκα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι το βέτο δεν είναι ευχάριστη υπόθεση, επισημαίνοντας ότι "είναι μια μεγάλη και δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία". Όπως είπε, "η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και είναι βούληση της χώρας μας να στηρίξουμε την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων αλλά θα πρέπει να υπάρξει λύση. Μια κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κοινή χρήση για όλα", ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η κ. Μπακογιάννη πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με έμφαση στη διεύρυνση.

    Η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης δεν μπορεί να είναι μονομερής, δηλαδή μόνο από την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς , απαντώντας σε ερώτηση για το Σκοπιανό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πιστεύω ότι έκανε κάθε τι το δυνατόν για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση αλλά δεν μπορεί όμως να ξεπεράσει κάποια όρια. Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή, είπε ο Γιώργος Σουφλιάς, από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη προσπάθεια.

    Την πάγια θέση του ΣΥΝ για σύνθετη ονομασία αμοιβαία αποδεκτή και από τις δυο χώρες ει δυνατόν με γεωγραφικό προσδιορισμό επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας . Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ούτε στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αν υπάρχει μια θέση που να εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα αυτή είναι το βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς κάτι τέτοιο το μόνο που θα προκαλούσε είναι αποσταθεροποίηση για το μέλλον.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ότι δεν θα δεχθεί καμία συμβιβαστική λύση, γιατί θα είναι cassus belli και εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά μεθόδευση λύσης στο Σκοπιανό.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι "την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι γείτονες Σκοπιανοί προκαλούν με τον πλέον αήθη τρόπο. Προσβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο και τον πρωθυπουργό της χώρας μας με μονταρισμένες φωτογραφίες αγνοώντας τις θυσίες και τους αγώνες της Ελλάδας κατά του ναζισμού. Με τη συμπεριφορά τους αυτή οι Σκοπιανοί φανερώνουν ότι δεν είναι ώριμοι για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορα σενάρια για κινήσεις της Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενταχθεί τελικά η γειτονική χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσαρέσκειά του, αλλά και της χώρας γενικότερα, για τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της ονομασίας.

    ''Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζονται στο κατά πόσον οι χώρες πληρούν τα προσόντα και τα κριτήρια που έθεσε για αυτές η συμμαχία'', ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Νέα πρόκληση από τα Σκόπια

    Την ίδια ώρα τα Σκόπια προχώρησαν σε νέα πρόκληση. Μετά την παραποίηση της ελληνικής σημαίας, πολιτικό περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας απεικονίζει τον Κώστα Καραμανλή με ναζιστική στολή.

    Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε καταδικαστέο το δημοσίευμα, ενώ χθες το απόγευμα ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι με δηλώσεις του στη ΝΕΤ καταδίκασε την προσβλητική απεικόνιση της ελληνικής σημαίας, ενώ για προσβλητική κίνηση μίλησε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

    Απρόβλεπτη χαρακτηρίζει την έκβαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ο γγ της Συμμαχίας, τόσο όσον αφορά στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων, όσο και της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

    [02] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό

    Συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα

    1/4/2008 9:54:00 πμ

    Το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί των δύο ξεχωριστών αιτημάτων, που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μετά την ψήφιση το απόγευμα της Δευτέρας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ της Τετάρτης οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 151 υπέρ και 146 κατά. Παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, προγραμματίζουν αύριο τα συνδικάτα που συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος. Εξάλλου απέχουν και σήμερα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά, ενώ οι δικηγόροι του Πειραιά αποφάσισαν νέες 24ωρες απεργίες στις 8 και 16 Απριλίου. Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [03] Κόσμος

    "Αγκάθια" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    1/4/2008 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 12:21:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απρόβλεπτη θα είναι έκβαση της Συνόδου Κορυφής του NATO λόγω των ακανθωδών ζητημάτων της ημερήσιας διάταξης, διαμηνύει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. "Η πόρτα του ΝΑΤΟ δεν θα είναι κλειστή. Και αυτό σημαίνει ότι δε θα κλείσει ούτε για την Ουκρανία αλλά ούτε και για τη Γεωργία. Τι θα συμβεί όταν φτάσουμε στο Βουκουρέστι, το ξαναλέω ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί", δήλωσε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προσβλέπει στο Βουκουρέστι σε επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς. Τις πύλες του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να ανοίξει για την Ουκρανία αλλά και για την Γεωργία, που επιθυμούν να λάβουν Σχέδιο Δράσης μέλους. Η ενδεχόμενη ένταξη, όμως, της Ουκρανίας αλλά και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, γνωρίζει σθεναρές αντιδράσεις από τους ηγέτες αρκετών ευρωπαϊκών κρατών αλλά και από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον προωθεί τα σχέδια της Ουκρανίας, και για του λόγου το αληθές, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους σταμάτησε στο Κίεβο της Ουκρανίας για να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στο ουκρανικό αίτημα. "Υποστηρίζουμε το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο. Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Συμμαχίας, ως προς τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν και από τις πιο σημαντικές, ως προς τα θέματα που θα συζητηθούν. Στη πρωτεύουσα της Ρουμανίας, θα μεταβεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την πρώτη επίσημη γνωριμία του με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

    Η Ουκρανία και η Γεωργία διεξάγουν "εντατικό διάλογο" με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στην προοπτική της ένταξής τους και ζητούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη, που θα τους δώσει τον τίτλο της επίσημης υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο. Από την πλευρά του ο Βίκτορ Γιούσενκο δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η χώρα του θα λάβει κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βουκουρεστίου ένα θετικό μήνυμα για να αποκτήσει επισήμως το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    "Έχω την πεποίθηση ότι θα λάβουμε ένα θετικό μήνυμα στο Βουκουρέστι", είπε κατά την κοινή με τον Μπους συνέντευξη Τύπου. "Η Ρωσία δεν θα πρέπει να φοβάται την προσέγγιση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τζορτζ Μπους. "Δεν πρέπει να το φοβάστε κ. Πούτιν", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόμενος σε "πρόσφατη συνομιλία" του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην προσέγγιση του Κιέβου με το ΝΑΤΟ.

    Η Ρωσία "δεν θα έχει δικαίωμα βέτο" για ό,τι θα συμβεί στο Βουκουρέστι, απάντησε ο Τζορτζ Μπους σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πιέσεις που πιθανώς να ασκήσει η Μόσχα κατά της κήρυξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας επισήμως υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και τα σχέδια για την ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

    "Πρόκειται για παρανόηση. Έχω την πεποίθηση ότι η Ουκρανία και τη Γεωργία πρέπει να περάσουν στο στάδιο του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη και δεν υπάρχουν ανταλλάγματα. Τελεία", είπε. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη υποδοχή, η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου γέμισε με κόκκινες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας ενάντια στην προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σημείο συνάντησης χιλιάδων Ουκρανών η Αμερικανική Πρεσβεία, όπου έκαψαν το ομοίωμα του Μπους.

    Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την πλειοψηφία των Ουκρανών αντίθετη στην είσοδο στο ΝΑΤΟ. Και δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί. Η Ρωσία θεωρεί μια ενδεχόμενη ένταξη ως απειλή για τη θέση της ως περιφερειακής δύναμης. Το ζήτημα αποτελεί αγκάθι για την κρίσιμη σύνοδο στο Βουκουρέστι καθώς αρκετά ευρωπαϊκά κράτη συστρατεύονται πίσω από τη Γερμανία, που αντιτίθεται στην ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας για να μην δυσαρεστήσει τη Μόσχα.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ χώρες που εμπλέκονται σε περιφερειακές διενέξεις, υπονοώντας τα προβλήματα της Γεωργίας με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    [04] Κόσμος

    Τουρκία: Εκδίκαση προσφυγής κατά του AKP

    1/4/2008 8:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκτή έκανε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας την προσφυγή για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η προσφυγή -που αποδέχθηκαν ομόφωνα οι δικαστές και μεταξύ άλλων ζητά τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 κορυφαίων στελεχών του κόμματος, χωρίς να εξαιρεί τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν- κατετέθη στις 14 Μαρτίου από τον εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτζίνκαγια. Ο εισαγγελέας κατηγορεί το ΑΚΡ ότι έχει μετατραπεί σε εστία δραστηριοτήτων που στρέφονται κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να λάβει εκτενέστερη πληροφόρηση για την υπόθεση πριν προβεί σε σχολιασμό της, ενώ, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Όλι Ρεν είπε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Επίτροπος το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας την αποδοκιμασία της ΕΕ και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο "αναταράξεων" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξακολουθούν να "ισχύουν".

    Μετά από πολλούς μήνες η απόφαση

    Η ενέργεια του Αμπντουραχμάν Γιαλτζίνκαγια τροφοδότησε την ένταση ανάμεσα στους υπερασπιστές του κοσμικού κράτους και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ως προς την ουσία της προσφυγής θα είναι προϊόν πολύμηνης διαδικασίας.

    Το ΑΚΡ δηλώνει ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με το πολιτικό Ισλάμ και αυτοχαρακτηρίζεται "δημοκρατικό συντηρητικό κόμμα".

    Ωστόσο, κύκλοι των ενόπλων δυνάμεων και της δικαστικής εξουσίας, προπυργίων του κοσμικού κράτους, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για σταδιακό εξισλαμισμό της χώρας, ενώ οι υπερασπιστές του κατηγορούν τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για προσβολή της δημοκρατίας, αφού το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επανεξελέγη με το 46,6% των ψήφων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

    [05] Κόσμος

    Στις 11 Μαΐου

    Κάλπες στο Κόσοβο για τις σερβικές εκλογές

    1/4/2008 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεση της Σερβίας να στηθούν κάλπες και στο Κόσοβο στις 11 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών, τοπικών και περιφερειακών εκλογών στη Σερβία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόσοβο, ο κ. Σάμαρτζιτς αναφέρθηκε και στην πρότασή του για ένα λειτουργικό διαχωρισμό των Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου, αρνούμενος πως πρόκειται για πρόταση διαμελισμού της περιοχής. "Το γεγονός είναι ότι οι Αλβανοί ανακήρυξαν ανεξαρτησία χωρίς την έγκριση των Σέρβων. Οι Σέρβοι θα πρέπει να εργαστούν μέσω των δικών τους θεσμών και αυτό είναι ο λειτουργικός διαχωρισμός, που αφορά όλους τους Σέρβους του Κοσόβου. Δεν πρόκειται για εδαφικό διαχωρισμό του Κοσόβου. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμαρτζιτς, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου. Τόνισε δε πως η Σερβία είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση όλων των Σέρβων της περιοχής που έχουν εγκαταλείψει τους θεσμούς του Κοσόβου.

    Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι αντιδράσεις για την επίσκεψη του κ. Σάμαρτζιτς στο Κόσοβο, από μέλη δημοτικών αρχών που κατηγόρησαν τον υπουργό πως αγνοεί όσους δεν προέρχονται από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    [06] Κόσμος

    Πνίγηκαν Σομαλοί λαθρομετανάστες στην Υεμένη

    1/4/2008 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον 53 Σομαλοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά της επαρχίας Αμπιάν της Υεμένης, όταν ο καπετάνιος του πλοίου που τους μετέφερε μαζί με άλλους 92 ομοεθνείς τους, τους ανάγκασε να πέσουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν ως τις ακτές. Σύμφωνα με αξιωματούχο οι υπόλοιποι 92 λαθρομετανάστες σώθηκαν και εστάλησαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Την περασμένη εβδομάδα σε ανάλογο επεισόδιο πνίγηκαν 75 Σομαλοί λαθρομετανάστες. Πολλοί Αφρικανοί προσπαθούν να φθάσουν στην Υεμένη την οποία βλέπουν ως την πύλη που θα τους οδηγήσει σε πλουσιότερες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τη Δύση.

    [07] Κόσμος

    Ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας

    Ινδία: Δε θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

    1/4/2008 11:18:00 πμ

    Θα αρνηθεί να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα όταν αυτή θα φθάσει στη χώρα του εντός δύο εβδομάδων ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ινδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική καταστολή στο Θιβέτ, δήλωσε ο ίδιος σε ινδική εφημερίδα. Ο Μπαϊτσούνγκ Μπούτια, 31 ετών, βουδιστής από το κρατίδιο του Σικίμ, που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Ινδία, ανάμεσα στο Θιβέτ, το Νεπάλ και το Μπουτάν, έστειλε επιστολή στην ινδική ολυμπιακή επιτροπή ανακοινώνοντας την απόφασή του "σε ένδειξη αλληλεγγύης" προς τους Θιβετιανούς, 100.000 από τους οποίους ζουν εξόριστοι στην Ινδία. "Είμαι υποστηρικτής της υπόθεσης του Θιβέτ. Στο Σικίμ έχω πολλούς φίλους βουδιστές. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος για να υποστηρίξω το λαό του Θιβέτ στον αγώνα του", δήλωσε ο ποδοσφαιριστής στην εφημερίδα Times of India διευκρινίζοντας ότι η απόφασή του είναι απολύτως προσωπική. Ο Μπαϊτσούνγκ Μπούτια, που έχει παίξει στη Βρετανία και την Μαλαισία, είναι πολύ δημοφιλής στην Ινδία, όπου έχει παρασημοφορηθεί για την προβολή του ποδοσφαίρου σε μια χώρα που δεν σκέφτεται παρά το κρίκετ. Η ολυμπιακή φλόγα αναμένεται να φθάσει στην Ινδία στις 17 Απριλίου υπό πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της παρουσίας ισχυρής κοινότητας εξόριστων θιβετιανών καθώς και του πνευματικού τους ηγέτη Δαλάι Λάμα.

    [08] Κόσμος

    Βραζιλία: 44 νεκροί από επιδημία δάγγειου πυρετού

    1/4/2008 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία δάγγειου πυρετού που έχει ξεσπάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από την αρχή του χρόνου. Ο Πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από δάγγειο πυρετό τις τελευταίες τρεις μέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέφεραν χθες το βράδυ τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της Κυβέρνησης. Σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία μέσα στο 2008 ανέρχεται σε 67. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, μέχρι στιγμής στο Ρίο έχουν μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί τον δάγγειο πυρετό 33.000 άνθρωποι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και ερύθημα. Δεδομένου ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά, οι αρχές του Ρίο ζήτησαν τη βοήθεια παιδιάτρων και από άλλα μέρη της Βραζιλίας, ενώ ο στρατός έχει εγκαταστήσει υπαίθρια νοσοκομεία γιατί τα υπάρχοντα είναι πλήρη. Ο δάγγειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών. Συναντάται συχνότερα σε τροπικά μέρη και στην Αφρική. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο. Η σφοδρότερη επιδημία δάγγειου πυρετού στο Ρίο σημειώθηκε το 2002, όταν πέθαναν 90 άνθρωποι.

    [09] Κόσμος

    Ζιμπάμπουε: Με πολύ αργούς ρυθμούς τα αποτελέσματα

    1/4/2008 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Associated Press, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προβάδισμα τεσσάρων εδρών έναντι του κόμματος του απερχόμενου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε διατηρεί το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), σύμφωνα με τα τελευταία επί μέρους αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου στη Ζιμπάμπουε.

    Στις 110 από τις 210 έδρες της βουλής που έχουν μέχρι τώρα διατεθεί, το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Δημοκρατική Αλλαγή MDC έχει εξασφαλίσει 57 έδρες έναντι 53 της κυβερνώσας Αφρικανικής Εθνικής Ενωσης (ZANU-PF)) του Μουγκάμπε, επί συνόλου 210, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα, αλλά το MDC υποστηρίζει ότι ο υποψήφιός του Μόργκαν Τσβανγκιράι προηγείται με 60% έναντι 30% του Μουγκάμπε.

    Προβάδισμα στον Τσβανγκιράι ,αλλά με ποσοστό 49,4% έναντι 41,8% του Μουγκάμπε δίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές,γεγονός που -αν επαληθευτεί -οδηγεί τους δύο υποψηφίους σε δεύτερο γύρο σε τρεις εβδομάδες.

    [10] Κόσμος

    Έκκληση Πελόσι προς Μπους

    1/4/2008 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Να εξετάσει το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε τα πρόσφατα γεγονότα στο Θιβέτ, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. "Πιστεύω ότι το μποϊκοτάρισμα της τελετής έναρξης είναι κάτι που θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι" είπε η Δημοκρατική Πελόσι σε συνέντευξή της στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού δικτύου ABC, που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα. "Νομίζω ότι ο πρόεδρος μπορεί να θελήσει να το ξανασκεφθεί αργότερα, ανάλογα με το τι θα πράξουν και άλλοι αρχηγοί κρατών" πρόσθεσε.

    Ο Μπους έχει δηλώσει ότι θα πάει στους Ολυμπιακούς και θα εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της χώρας Χου Τζιντάο.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στο Πεκίνο.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση της Πελόσι είπε ότι ο Μπους θεωρεί τους Ολυμπιακούς αθλητική εκδήλωση και σημαντική ευκαιρία για να στηρίξει τους Αμερικανούς αθλητές.

    [11] Παράξενα

    Στη Νέα Ζηλανδία

    Θύματα πρωταπριλιάτικης φάρσας ΜΜΕ

    1/4/2008 9:38:00 πμ

    Η μετάδοση πρωταπριλιάτικων αστείων από τα μέσα ενημέρωσης είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως το να πέσουν θύμα φάρσας από ένα υπουργείο, όπως συνέβη στη Νέα Ζηλανδία, είναι ασυνήθιστο.

    Δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία της Νέας Ζηλανδίας προφανώς δεν πρόσεξαν την... ημερομηνία της είδησης και χρησιμοποίησαν ένα δελτίο Tύπου που προερχόταν από το γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας, Στίβι Τσάντγουικ, η οποία ανακοίνωνε πως το υπουργείο εκπαίδευσε αρουραίους για να εντοπίζουν σπάνιους βατράχους. Το πρακτορείο New Zealand Press Association έγραψε ένα ρεπορτάζ βασισμένο στην ανακοίνωση, ενώ το www.newsroom.co.nz μετέδωσε το δελτίο τύπου.

    Από το ΝZPA, ο Νικ Μπράουν έξεφρασε την έκπληξή του "που κάτι τέτοιο εγκρίθηκε από έναν υπουργό και που οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ξοδεύουν το χρόνο τους κάνοντας φάρσες σαν αυτή που προκαλούν ζημία στους άλλους".

    Ο υπεύθυνος Τύπου της Τσάντγουικ, Πιπ Τσάπμαν, είπε στο Newsroom ότι η υπουργός συμφώνησε στην έκδοση της ανακοίνωσης πιστεύοντας ότι είναι αστεία, αλλά και ότι έτσι θα έστρεφε την προσοχή του κοινού στους... βατράχους.

    [12] Ιράκ

    Ιράκ: Κατά 50% αυξήθηκαν οι νεκροί το Μάρτιο

    1/4/2008 9:16:00 πμ

    Περίπου 1.082 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο στο Ιράκ στη διάρκεια συγκρούσεων, αριθμός κατά 50% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ιρακινής Κυβέρνησης. Στοιχεία των Υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας δείχνουν ότι 925 πολίτες σκοτώθηκαν τον Μάρτιο, 54 στρατιωτικοί και 103 αστυνομικοί. Οι τραυματίες το ίδιο διάστημα φτάνουν τους 1.630. Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται και οι νεκροί και τραυματίες από τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και τον ιρακινό στρατό. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μια ανοδική τάση στον αριθμό των θυμάτων. Τον Φεβρουάριο, 721 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, κατά 33% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο.

    [13] Κόσμος

    Ομπάμα: Μόνο οι απαραίτητοι στρατιώτες στο Ιράκ

    1/4/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μόνο όσους στρατιώτες απαιτούνται για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη θα διατηρήσει στο Ιράκ, εάν εκλεγεί, δήλωσε ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα. "Θα έχουμε στρατιώτες για να προστατεύουν την πρεσβεία μας όπως ακριβώς έχουμε παντού () για να προστατεύουν τους διπλωμάτες μας", τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Μάνχαϊμ της Πενσιλβάνιας. Ο Ομπάμα προβλέπει πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα σε μία χρονική περίοδο 16 μηνών αφότου αναλάβει καθήκοντα. Οι δυνάμεις που θα διατηρήσει ο Ομπάμα για τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα θα μπορούν να βρίσκονται στο Ιράκ, "ή κάπου αλλού" στην ευρύτερη περιοχή. "Είναι τελείως διαφορετικό από το να λέμε πως έχουμε μόνιμη κατοχή του Ιράκ", τόνισε.

    Ο Ομπάμα επέκρινε στο σημείο αυτό τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζον ΜακΚέιν για τη δήλωσή του πως εκείνος θ αφήσει 100 χρόνια τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως οι δηλώσεις του ΜακΚέιν είχαν συμβολικό νόημα, ο Ομπάμα επέμεινε στις κατηγορίες του, τονίζοντας πως "δεν πιστεύω πως είμαι άδικος σ αυτό".

    "Το πρόβλημα που έχουμε με τον ΜακΚέιν και τον Τζορτζ Μπους είναι πως δεν γνωρίζουμε το νόημα που δίνουν στην επιτυχία. Δεν υπήρξε ποτέ επιτυχία. Γι αυτό ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο ΜακΚέιν θεωρεί μία ανάκληση δυνάμεων ισοδύναμη με "παράδοση". "Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μείνουμε στο Ιράκ όσο καιρό αυτός πιστεύει πως είναι απαραίτητο", τόνισε.

    [14] Κόσμος

    Βρετανία: Στη Βουλή ο Μπράουν για το Ιράκ

    1/4/2008 9:11:00 πμ

    Στο Κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται απευθυνθεί σήμερα για το Ιράκ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, την ώρα που η Κυβέρνηση του αγωνίζεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή πόλεμο. Στέλεχος του γραφείου του Μπράουν επιβεβαίωσε πως ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει λόγο για το Ιράκ σήμερα το απόγευμα, έπειτα από την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου. Τον Οκτώβριο ο Μπράουν είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει τον αριθμό των 4.100 στρατιωτών, που σταθμεύουν στα περίχωρα της πόλης Βασόρα, στους 2.500 από τη φετινή άνοιξη, ενώ ανώτατος αξιωματούχος τόνισε πως το σύνολο των δυνάμεων θα έχει επιστρέψει στη χώρα πριν το 2009. Η εκ περιτροπής αντικατάσταση των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας και θεωρείται πως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση των δυνάμεων, στέλνοντας λιγότερους οπλίτες από εκείνους που επιστρέφουν. Πάντως εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας αποκλείουν προς στιγμήν μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, την ώρα μάλιστα που μαίνονται μάχες στη Βασόρα.

    [15] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Προς τα κάτω το περέλαιο

    1/4/2008 8:50:00 πμ

    Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία λόγω της αβεβαιότητας που πυροδοτεί η οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και της μείωσης της ζήτησης. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχωρούσε κατά 18 σεντς στα 101,40 δολάρια το βαρέλι από τα 101,58 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε κατά 1 σεντ στα 100,29 δολάρια. Χθες η τιμή του ελαφρού αργού υποχώρησε πάνω από τέσσερα δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. "Η αγορά του πετρελαίου κινείται πτωτικά λόγω των τελευταίων στατιστικών στην Αμερική που δείχνουν μείωση της ζήτησης", τόνισε ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2008 - 9:50:52 UTC