Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας
  • [02] Στην Αθήνα φτάνει η Φλόγα
  • [03] Προς εξασθένιση των φαινομένων
  • [04] Έκκληση Δαλάι Λάμα για επίλυση της κρίσης
  • [05] Θερινή ώρα

    [01] Πολιτική

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή

    Απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας

    29/3/2008 12:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2008 10:05:12 πμ)

    Με ψήφους 152 έναντι 138 απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

    Υπέρ της πρότασης ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος. Οι δέκα βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δήλωσαν παρόντες.

    Της ονομαστικής ψηφοφορίας, προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

    Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά και η σκέψη της είναι στους πολλούς και το αύριο. Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την πρόταση μομφής μία απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει την αποσυσπείρωσή του και να καλύψει την έλλειψη θέσεων, αλλά και προϊόν ανταγωνισμού με την Αριστερά. Επίσης, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο καταλόγισε στείρα άρνηση και υιοθέτηση οπισθοδρομικών θέσεων, υπογραμμίζοντας ότι παίζει με τους θεσμούς για μερικά λεπτά δημοσιότητας.

    H πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις επιλογές του ελληνικού λαού, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προανήγγειλε ότι, μετά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων. Ο Γιώργος Παπανδρεου επισήμανε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τους αγώνες απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ μέσα και έξω από τη Βουλή. Ακόμα, για την υπόθεση του ΟΤΕ, έκανε λόγο για απιστία σε βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού.

    Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ, καταλογίζοντάς τους ίδια πολιτική και παράλληλα άσκησε κριτική και στο ΣΥΝ, κατηγορώντας τον ότι παίζει σε δύο ταμπλό. Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει και την πρόταση μομφής αλλά και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κάνει με ουσιαστικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.

    Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει χωρίς καθυστέρηση, ώστε να προληφθεί η υλοποίηση των σχεδιασμών της . Για την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του καλωσορίζει τον ανταγωνισμό και την άμιλλα σε θετικές ενέργειες, κάνοντας λόγο για πολιτικές δυναμικές που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, αλλά και για την ονομασία των Σκοπιών, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, και επανέλαβε ότι με την πρόταση μομφής η κυβέρνηση θα μείνει στο απυρόβλητο το επόμενο 6μηνο και ενώ είναι ανοικτή η συζήτηση για το Σκοπιανό.

    [02] Πολιτισμός

    Στην Αθήνα φτάνει η Φλόγα

    29/3/2008 10:54:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στην Αττική, από τον Τύμβο Μαραθώνα έως την Ακρόπολη, θα ταξιδέψει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα, συνεχίζοντας τη διαδρομή μέχρι το Πεκίνο. Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων ισχύουν σταδιακά από αυτή την ώρα.

    Η διαδρομή της Φλόγας από τον Μαραθώνα ως την Ακρόπολη θα είναι: Τύμβος Μαραθώνα, Λ. Μαραθώνος, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Λ. Μαραθώνος, έξοδος Ανθούσας (προς Ελευσίνα), Αττική Οδός, έξοδος 10, Πεύκη (Πλαπούτα-Βύρωνας-Χρυσοστόμου Σμύρνης-Ρήγα Φεραίου-Ελ.Βενιζέλου-Βύρωνος), Μαρίνου Αντύπα, Σπύρου Λούη, Λ. Κηφισιάς, Λ. Αλεξάνδρας, Μαυρομματαίων, αναστροφή στον Πανελλήνιο, Λ. Αλεξάνδρας, Βασ. Σοφίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Από την Ακρόπολη έως το Καλλιμάρμαρο, η Φλόγα θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασ. Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου.

    Οι λαμπαδηδρόμοι που θα τρέξουν είναι με τη σειρά: Βασίλης Γκούμας, Μάρκος Σπυριδωνίδης, Θεοδώρα Πασαλίδου, Βάσω Καραντάσιου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης με τον παραολυμπιονίκη Αθανάσιο Μπαράκα, Βασίλης Κικίλιας, και θα καλύψουν την απόσταση από το άγαλμα του Δρομέα στη Βασ. Σοφίας έως τη Βουλή.

    [03] Κοινωνία

    Προς εξασθένιση των φαινομένων

    29/3/2008 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια, μεμονωμένες καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και βόρειοι άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν.

    Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή της Ακράτας, η σιδηροδρομική γραμμή από Κιάτο μέχρι Διακοφτό τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας.

    Έως ότου η γραμμή αποκατασταθεί και το επιτελείο του ΟΣΕ διαπιστώσει και επιβεβαιώσει το ασφαλές της διέλευσης, οι επιβάτες του σιδηροδρόμου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία που έχει ήδη θέσει για τη μετακίνησή τους ο Οργανισμός, από Κιάτο μέχρι Διακοφτό και με ενδιάμεση στάση το σταθμό της Ακράτας.

    Σημειώνεται πως οι ώρες δρομολογίων των λεωφορείων εκτελούνται στις αντίστοιχες ώρες με εκείνες των τρένων και με το ίδιο εισιτήριο ή αντίτιμο.

    [04] Κόσμος

    Έκκληση Δαλάι Λάμα για επίλυση της κρίσης

    29/3/2008 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2008 11:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να "βοηθήσει" στην επίλυση της κρίσης στο Θιβέτ έκανε το Σάββατο ο Δαλάι Λάμα από το Νέο Δελχί. "Είμαστε ανοικτοί... Αναμένουμε", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα όπου μετέχει με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες σε σύνοδο προσευχής και στοχασμού, ενώ επανέλαβε την έκκληση για διάλογο με το Πεκίνο. Την Παρασκευή, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών και τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1989 είχε και πάλι κάνει έκκληση προς την Κίνα για διάλογο, δηλώνοντας ότι τα κινεζικά ΜΜΕ προβαίνουν σε "παραπλάνηση και παραποίηση" των γεγονότων στο Θιβέτ και προειδοποιώντας ότι η κρίση μπορεί να εντείνει τα "φυλετικά πάθη" και να έχει απρόβλεπτες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Στο μεταξύ, διχασμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπειτα από τις ταραχές στο Θιβέτ. Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε την παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και όσους επλήγησαν από τις ταραχές στο Θιβέτ. Παράλληλα, διπλωμάτες 15 κρατών επισκέπτονται σήμερα τη Λάσα, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.

    Κίνα: "Υπεύθυνος ο Δαλάι Λάμα και οι υποστηρικτές του"

    Αποζημιώσεις στις οικογένειες των πολιτών οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους και όσους τραυματίσθηκαν στις ταραχές στο Θιβέτ αυτό το μήνα θα καταβάλουν οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν το οποίο μοιάζει να εντάσσεται στην επικοινωνιακή αντεπίθεση του Πεκίνου στην προσπάθειά του να αντιπαρέλθει την αρνητική, για την κινεζική ηγεσία, κάλυψη των ταραχών στην περιοχή.

    Οι πολίτες που τραυματίσθηκαν στο χάος που επικράτησε στη Λάσα μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των μοναχών δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι οικογένειες των 18 -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό- νεκρών των ταραχών θα λάβουν αποζημίωση 200.000 γιούαν (28.530 δολαρίων). "Λαμβάνονται μέτρα ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να επισκευάσουν τα σπίτια και τα καταστήματα που υπέστησαν ζημιές στις ταραχές ή να ανεγείρουν νέα", σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, που μετακινήθηκε στην Ινδία μετά την εξέγερση του 1959, υποστηρίζει ότι στα επεισόδια βρήκαν το θάνατο 140 άνθρωποι.

    Η κινεζική κυβέρνηση, που ήθελε οι εφετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να αποτελέσουν μια επίδειξη της διεθνούς της ισχύος και λάμψης, αντιμετωπίζει σφοδρές κριτικές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και άλλες επαρχίες της. Στην προσπάθειά της να αναστρέψει τη διαμορφωμένη στα διεθνή ΜΜΕ εικόνα, διεξάγει μια προπαγανδιστική εκστρατεία κατηγορώντας τους ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για προκατάληψη, επικαλούμενη Βουδιστές μοναχούς που καταδίκασαν τις ταραχές και υμνώντας τις τοπικές αρχές διότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, και τονίζει τα υλικά οφέλη που παραχώρησε με αποφάσεις του το ΚΚ Κίνας στο Θιβέτ.

    Ακόμη, το Πεκίνο καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο για τις ταραχές τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ και τους υποστηρικτές του, που "επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής".

    [05] Κοινωνία

    Θερινή ώρα

    29/3/2008 10:32:00 πμ

    Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Στις 03:00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00.

    Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 March 2008 - 9:49:48 UTC