Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή -Μπαρόζο
  • [02] Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΤΕ
  • [03] Στην Κύπρο την Κυριακή ο Λιν Πάσκοε
  • [04] Ακύρωση καταδίκης σε θάνατο του Τζαμάλ
  • [05] Συλλαλητήριο από το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Στην ατζέντα η άμυνα
  • [07] Στα 107 δολάρια η τιμή πετρελαίου
  • [08] Ένταση στην κορεατική χερσόνησο

    [01] Πολιτική

    Στο μέγαρο Μαξίμου

    Συνάντηση Καραμανλή -Μπαρόζο

    27/3/2008 9:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2008 10:42:35 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε το βράδυ της Πέμπτης στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, συζητήθηκε το θέμα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ενταξιακή προοπτική τους, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δέχεται περισσότερες πιέσεις στο θέμα αυτό, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην διεθνή οικονομική κατάσταση. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ρόλο, πόλου σταθερότητας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις δηλώσεις του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ και 27 πολιτικές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, της λαθρομετανάστευσης, τόνισε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ακόμη ότι είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο χώρος της Μεσογείου. Είπε επίσης ότι το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι "μας προβληματίζουν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας".

    Το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρέθεσε δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Οικονομία

    Παρά τη δικαστική απόφαση

    Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΤΕ

    27/3/2008 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2008 10:34:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν για την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις που έληγαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική έκρινε την απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που δεν απαγόρευσε την επανάληψη της στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα.Στο δικαστήριο κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ του ΕΚΑ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας) και της ΟΜΕ ΟΤΕ οι οποίοι υποστήριξαν ότι οδηγήθηκαν στη λύση της απεργίας, καθώς δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη μεταβίβαση του 20% των μετοχών στη γερμανική Deutsche Telekom και την εκχώρηση του μάνατζμεντ στη γερμανική εταιρεία. Ο δικηγόρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Γιάννης Καρούζος δήλωσε ότι για δεύτερη φορά στην ιστορία της ΟΜΕ ΟΤΕ κρίνεται απεργία της παράνομη για τυπικούς λόγους και απορρίπτονται οι υπόλοιποι ισχυρισμοί της διοίκησης του οργανισμού κάτι που αποδεικνύει ότι το δικαστήριο εμμέσως πλην σαφώς διέγνωσε το νόμιμο των αιτημάτων της απεργίας.

    Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. είχε στη Ρηγίλλης αντιπροσωπεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας δήλωσε πως "η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν θέλει εκχώρηση του μάνατζμεντ ή συνδιοίκηση", πρόσθεσε ότι "πιστεύουμε στον δημόσιο έλεγχο και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις". Ερωτηθείς για το τι τους είπε ο κ. Ζαγορίτης, απάντησε πως ο γραμματέας της Ν.Δ. επανέλαβε τα λόγια του κ. Αλογοσκούφη για συνδιοίκηση και προσπάθεια επίτευξης ισορροπίας.

    Για τον ΟΤΕ στη Βουλή

    Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην είσοδο DEUTSCHE TELECOM στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, έκανε λόγο για "ξεπούλημα με κυβερνητική εγγύηση, αιφνιδιαστικό αφελληνισμό της επιχείρησης έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, με βαριά την οσμή του σκανδάλου". Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: "Γιατί δεν αγόρασε η DEUTSCHE TELECOM κατευθείαν από το Δημόσιο; Μεσολάβησε η κυβέρνηση; Ασφαλώς. Το αποκάλυψε ο κος Αλογοσκούφης, όταν είπε ότι βλέπει θετικά την συνδιοίκηση του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση έφερε 300 εκ. ευρώ στα ταμεία της MARFIN. Με τι αντάλλαγμα; Και ποιος θα το εισπράξει; Η κυβέρνηση σιωπά και κρύβεται. Κι αντί να απαντήσει, καταφεύγει στην ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων".

    [03] Κόσμος

    Στην Κύπρο την Κυριακή ο Λιν Πάσκοε

    27/3/2008 10:51:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έφθασε απόψε στην Κύπρο η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Υποθέσεων στη Γραμματεία του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η κ. Σπέχαρ διορίστηκε προσωρινή αντικαταστάτρια του μέχρι σήμερα Ειδικού του Αντιπροσώπου, Μάικλ Μόλερ, ο οποίος αναχωρεί από την Κύπρο. Εντωμεταξύ την Κυριακή 30 Μαρτίου το απόγευμα αναμένεται και ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα- Άγκυρα. Ο κ. Πάσκοε θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Τετάρτη, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού. Όπως σημειώνεται, ο κ. Πάσκοε μετά τις επαφές του στη Λευκωσία, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και κατόπιν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του για το Κυπριακό. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σκοπός αποστολής του κ. Πάσκοε είναι να βοηθήσει για το πως τα Ηνωμένα Έθνη θα καθορίσουν τη δική τους συμβολή στις προσπάθειες των Κυπρίων για να επιτευχθεί λύση.

    [04] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Ακύρωση καταδίκης σε θάνατο του Τζαμάλ

    27/3/2008 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε σήμερα την καταδίκη σε θάνατο του γνωστού ακτιβιστή Μουμία Αμπού-Τζαμάλ, επιβεβαιώνοντας πάντως την καταδίκη του για το θάνατο ενός αστυνομικού, γεγονός που συνέβη το 1981. Οι δικαστές προέβησαν στην ακύρωση της καταδίκης σε θάνατο γιατί έκριναν ότι ήταν ελλιπής η όλη διαδικασία της πρώτη δίκης του, που έγινε το 1982, ένα χρόνο μετά το θάνατο του αστυνομικού για τον οποίο ο Μουμία Αμπού-Τζαμάλ κατηγορείται. Ο 53χρονος σήμερα Τζαμάλ είναι γνωστή προσωπικότητα διεθνώς για τους αγώνες του κατά της επιβολής της εσχάτης των ποινών. Το εφετείο της Φιλαδέλφειας, με ψήφους δύο υπέρ και μία κατά, αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα του Αμπού-Τζαμάλ , πρώην δημοσιογράφου και μαχητή στην οργάνωση "Μαύροι Πάνθηρες", που δήλωσε ότι είναι αθώος και υπέβαλε αίτημα για νέα δίκη του. Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η κατηγορούσα αρχή θα προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο για να επιτύχει την επικύρωση της θανατικής ποινής, σε αντίθετη περίπτωση η ποινή του αυτομάτως θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.

    [05] Πολιτική

    Την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος

    Συλλαλητήριο από το ΠΑΣΟΚ

    27/3/2008 8:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2008 10:41:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιεί, την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 7μ.μ., το ΠΑΣΟΚ, στην οποία καλεί "όλους τους δημοκράτες πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική". Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει την Κυριακή 30 Μαρτίου, στις 4 μ.μ, στην Λάρισα, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Το πρωί της ίδιας ημέρας, αντιπροσωπεία του Κινήματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα μεταβεί στο Κιλελέρ, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξέγερσης των Θεσσαλών Αγροτών του 1910, που διοργανώνει η Νομαρχία Λάρισας και ο Δήμος Κιλελέρ στις 12 το μεσημέρι.

    "Πρόωρη γήρανση"

    Κατηγορώντας την κυβέρνηση για πρόωρη γήρανση και δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ ρόλο θεματοφύλακα του εθνικού πλούτου, ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στη Βουλή στην προβλεπόμενη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του, μπροστά στην "πρωτοφανή ζημιά με μη αναστρέψιμες συνέπειες, που προκαλεί η Νέα Δημοκρατία στη χώρα". Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: "Αρνούμαστε να δεχθούμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθείτε και μέσα και εκτός της Βουλής. Θα καθυστερούμε και θα εμποδίζουμε κάθε νομοσχέδιο που επιχειρείτε να περάσετε χωρίς διάλογο και σεβασμό προς την ελληνική κοινωνία. Δεν θ αφήσουμε να περάσει η αντίληψη της μοιρολατρίας. Σωστά σας επεσήμανε ο κος Βενιζέλος ότι δεν είναι απλώς προσπάθειά σας η οικονομική αφαίμαξη του λαού, αλλά η κάμψη του ηθικού του". Aναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά ανέφερε πως: "Είμαστε κοντά στα προβλήματα, υπηρετούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις προοπτικές του μέσου Έλληνα και της Ελληνίδας για μια κοινωνία αξιών. Και αυτό το μήνυμα, έχει αποδέκτες και στην άλλη Αριστερά - γιατί η εύκολη ισοπέδωση των πάντων, εάν πλήττει επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει βαθύτατα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος, σε μια εποχή που ακριβώς αυτό ζητά η Δεξιά".

    [06] Κόσμος

    Στη συνάντηση Μπους Πούτιν στη Ρωσία

    Στην ατζέντα η άμυνα

    27/3/2008 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, θα συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η συνάντηση του προέδρου Μπους θα γίνει στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ, ο Μπους ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πρόοδος ως προς τις προσπάθειες να πειστεί ο Πούτιν ότι τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία δεν συνιστούν απειλή για τη Ρωσία. "Το βασικό θέμα είναι να βρούμε ένα τρόπο για να διαβεβαιώσουμε τη Ρωσία ότι η εγκατάσταση ραντάρ και πυραύλων, που σχεδιάζεται στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν έχει στόχο τη Ρωσία", δήλωσε ο Χάντλεϊ. Ο Μπους θα προτείνει την ανάπτυξη ενός κοινού αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος για την Ευρώπη, με τη συμμετοχή των κρατών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό για να προστατευθούν από τις δυνατότητες των βαλιστικών πυραύλων του Ιράν, αλλά η Μόσχα πιστεύει ότι τα αμερικανικά σχέδια έχουν στόχο την ίδια τη Ρωσία.

    Ο Μπους αναχωρεί τη Δευτέρα για την Ουκρανία, πριν μεταβεί στη Ρουμανία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μετά τη σύνοδο, θα μεταβεί στην Κροατία και στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση με τον Πούτιν.

    [07] Οικονομία

    Λονδίνο, Βρετανία

    Στα 107 δολάρια η τιμή πετρελαίου

    27/3/2008 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2008 8:44:59 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Κοντά στα 107 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα το απόγευμα, ενισχυμένη από τη δολιοφθορά σε βασικό πετρελαϊκό αγωγό στο νότιο Ιράκ που προκάλεσε την κάθετη πτώση των εξαγωγών. Στις 18:30 ώρα Ελλάδος, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 1,05 δολαρίων και είχε διαμορφωθεί στα 106,95 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στα 107,70 δολάρια. Η τιμή του μπρέντ, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, κέρδιζε 56 σεντς και είχε ανέλθει στα 104,55 δολάρια ανά βαρέλι. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές στο Ιράκ, γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τα πετρελαϊκά φορτία. Είναι η πρώτη φορά -από το 2004- που προκλήθηκε πρόβλημα στη νότια εξαγωγική οδό της χώρας. Απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπ. Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    [08] Κόσμος

    Σεούλ, Νότια Κορέα

    Ένταση στην κορεατική χερσόνησο

    27/3/2008 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Μόλις ένα μήνα μετά από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στη Νότια Κορέα από τον συντηρητικό Λι, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Έντεκα Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι απελάθηκαν σήμερα το πρωί από τη Β. Κορέα, από το βιομηχανικό πάρκο του Καεσόνγκ, λίγα χλμ. μέσα στο βορειοκορεατικό έδαφος όπου στεγάζονται 70 νοτιοκορεάτικες επιχειρήσεις που παράγουν ρούχα, παπούτσια, ρολόγια και άλλα αγαθά. Ο μισθός των περίπου 23.000 Βορειοκορεατών που εργάζονται εκεί είναι μικρό μόλις μέρος του αντίστοιχου μισθού στο νότο. Η Σεούλ εξέφρασε τη λύπη της για την εξέλιξη με δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Ενοποίησης, ο οποίος είπε ότι η "κυβέρνηση λυπάται πολύ για το μέτρο του Βορρά". Όπως έγινε γνωστό στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα, οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν ενημερώσει από τη Δευτέρα, τους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους στο Καεσόνγκ, το οποίο είχε θεωρηθεί ως το πρότυπο της διμερούς συνεργασίας, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα και προχώρησαν στην εκτέλεση της απόφασης τους, σήμερα πριν από την αυγή.

    Αμέσως μετά από τη γνωστοποίηση της απέλασης, ο πρόεδρος Λι, την εκλογή του οποίου ακόμη δεν έχουν μεταδώσει τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα, συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη για να εξετασθεί το ζήτημα.

    Σύμφωνα με τον Παρκ Γιουνγκ-χο, εμπειρογνώμονα του Ιδρύματος για την Εθνική Ενοποίηση της Νότιας Κορέας, "η Β. Κορέα προσπαθεί να εκπαιδεύσει τη νέα νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση και να της ασκήσει πίεση και συγχρόνως να προκαλέσει σύγκρουση στο νότο για τους τρόπους αντιμετώπισης του ενοχλητικού γείτονα".

    Απελάθηκαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι

    Η απέλαση των Νοτιοκορεατών αξιωματούχων από τη Βόρεια Κορέα, θεωρείται ως μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις της εναντίον του πλούσιου νότου, ο οποίος αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Λι, ζήτησε από τη Πιονγκγιανγκ να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να επαναπατρίσει τους πολίτες της που κρατούνται από τις αρχές του κομμουνιστικού κράτους και να κάνει βήματα στον πυρηνικό αφοπλισμό της. Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης τροφίμων, δεν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Λι την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού και λιπασμάτων, όπως παραδοσιακά έκανε τα τελευταία χρόνια. Αυτό το γεγονός οι αναλυτές το αποδίδουν στο ότι η Πιονγκγιάνγκ εξακολουθεί να εξετάζει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Λι να συνδυασθεί η βοήθεια με την πρόοδο σε ανθρωπιστικά και πυρηνικά ζητήματα.

    Πριν από λίγες ημέρες, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA είχε μεταδώσει δήλωση Βορειοκορεάτη αξιωματούχου, ο οποίος προειδοποίησε ότι "συντηρητικά στοιχεία στη Σεούλ απορυθμίζουν τις διμερείς σχέσεις, εξαπολύοντας μοχθηρές ύβρεις και δυσφήμιση και κηλιδώνοντας το καθεστώς και το πολιτικό σύστημα στην Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", ενώ χθες στην Ουάσιγκτον, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Γιου Μιουνγκ-χουάν, είχε δηλώσει ότι οι μεγάλες δυνάμεις χάνουν την υπομονή τους με την άρνηση της Πιονγκγιάνγκ να παρουσιάσει μία πλήρη αναφορά του προγράμματος πυρηνικών όπλων, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2005. Πάντως σήμερα οι δύο πλευρές ξεκίνησαν χωρίς κανένα πρόβλημα, ξεχωριστές συνομιλίες για τα ζητήματα ενέργειας και οικονομικής βοήθειας, την οποία ο νότος είχε υποσχεθεί στο βορρά μετά από τη δέσμευση του να σταματήσει τη λειτουργία του γερασμένου πυρηνικού του εργοστασίου που παράγει πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όπλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 March 2008 - 21:49:46 UTC