Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το Aσφαλιστικό
  • [02] Πολιτιστικό Συνέδριο
  • [03] "Αναλυτής" του γενετικού προφίλ
  • [04] Ακριβό διαζύγιο
  • [05] Μανούλα η Χάλι Μπέρι
  • [06] Και τα πουλιά "παίρνουν έναν υπνάκο"
  • [07] Ομιλία Παυλόπουλου στο 13ο Banking Forum
  • [08] Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    [01] Πολιτική

    Εν μέσω κινητοποιήσεων

    Στη Βουλή το Aσφαλιστικό

    17/3/2008 8:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 10:12:38 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. "Κοιτάμε το λαό στα μάτια, προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος" δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά . Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκχωρεί σε κανένα τον τίτλο των υπερασπιστών των εργαζομένων, είπε η κ. Πετραλιά, σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Παπουτσή ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Εγκάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής ότι δεν έκανε τίποτα επί 20 χρόνια για την ωρολογιακή βόμβα στην οποία κάθονταν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Εμείς πρόσθεσε η κ. Πετραλιά, έχουμε νωπή τη λαϊκή εντολή, και ως υπεύθυνη κυβέρνηση τού λέμε ότι προχωρούμε και ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ωστόσο ότι πολιτικό κόστος δεν υπάρχει εάν κοιτάς το λαό στα μάτια.

    Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος του σώματος είναι ότι ενεγράφησαν 140 βουλευτές για να μιλήσουν επί της αρχής του νομοσχεδίου, γεγονός που οδήγησε τον κ. Σιούφα να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί ως τις 3:30το πρωί.

    Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μέρος της πρώτης ημέρας συζήτησης παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πιρίνσκι.

    Σε υψηλούς τόνους

    Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος εάν υπάρχει και προχωρά σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει σαν στόχο να θωρακίσει τα διακαιώματα των σημερινών ασφαλισμένων και να εγγυηθεί για τις νέες γενιές. Εχουμε νωπή, τόνισε, την εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Εξάλλου, η κ. Πάλλη-Πετραλιά δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, καθώς, όπως σημείωσε, είδε όλους τους φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και στις επιτροπές της Βουλής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση ημέρας κοινοβουλευτικού ελέγχου (Δευτέρα) για νομοθετικό έργο, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το οποίοι "οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους", υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος και ότι δεν υπάρχει έκθεση της ΟΚΕ και προανήγγειλε την κατάργηση των ρυθμίσεων της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύπτεται πίσω από ακραίες πράξεις δικαστών.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, έκανε λόγο για σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει μια ώρα νωρίτερα και να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις και ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και την κατάργηση των προηγούμενων "αντιασφαλιστικών" νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ουδείς βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αγνοώντας τη βούληση του λαού, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις, ότι θα ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης ότι θα καταργηθούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Ο διάλογος ήταν ελάχιστος και τυπικός είπε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι υπέρ των πολλών αλλά υπέρ των λίγων.

    Το ΠΑΣΟΚ έβλεπε τα χρέη των ταμείων να σωρεύονται επί 20 χρόνια και κώφευε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επέκρινε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κόπτεται για τη γενιά των 700 ευρώ όταν γνωρίζει πως σε 20 χρόνια δεν θα έπαιρναν συντάξεις.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας είπε ότι η εισαγωγή νομοσχεδίου για συζήτηση σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου προβλέπεται από τον κανονισμό και έχει επαναληφθεί πολλάκις την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου για το Ασφαλιστικό

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες, έστω μικρές αλλαγές, στο ν/σ για το ασφαλιστικό, είπε πως έχει απαντήσει στο συγκεκριμένα ερώτημα δύο τρεις φορές από την ημέρα που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι εφόσον υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις, που θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θα πει όχι. Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι υπάρχει κοινωνική συμμαχία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων διαφωνούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το ασφαλιστικό να μη βουλιάξει στο μέλλον. "Αυτή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό ώστε να είναι σίγουρες οι επόμενες γενιές ότι θα έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές καλύψεις με τις προηγούμενες γενιές," συμπλήρωσε. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απεργίες υποκινούνται από οργανωμένες συντεχνίες, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει από την ημέρα που συζητήθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή, υπενθυμίζοντας συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού στην οποία είπε: "Γνωρίζω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος, αλλά προτιμώ να είμαι στον τόπο μου χρήσιμος με αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση". Σε ερώτηση αν εκτιμά πως θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε να απευθύνουν το ερώτημα στους απεργούς, ενώ σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επίταξης στην περίπτωση που συνεχίσουν να απεργούν είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετικό ερώτημα.

    [02] Πολιτισμός

    Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

    Πολιτιστικό Συνέδριο

    17/3/2008 10:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και τη συμμετοχή νομικών, μουσειολόγων και ειδικών στον τομέα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, ξεκίνησε το πρωί στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, το οποίο διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την UNESCO. "Η πολιτιστική κληρονομιά είναι αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας των λαών. Το στέρεο σημείο αναφοράς της εξέλιξης των εθνών", επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, έχει ήδη δημιουργηθεί ιδανικό momentum για να αναζητηθούν τρόποι συνεννόησης για καθαρές λύσεις στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Λιάπης ξενάγησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Νέο Μουσείο.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Γενικής Διασκέψεως της UNESCO πρέσβης Γιώργος Αναστασόπουλος για να υπενθυμίσει τη φράση του Βίκτορ Ουγκό: "τα μνημεία ανήκουν στον ιδιοκτήτη τους. Αλλά το κάλλος τους ανήκει στον καθένα". Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στους αγώνες της UNESCO κατά της παράνομης εμπορίας και της προώθησης της επιστροφής της πολιτιστικής κυριότητας στις χώρες προέλευσής τους. Συνολικά 115 χώρες-μέλη της UNESCO, ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, έχουν μέχρι σήμερα επικυρώσει τη Σύμβαση, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες που ήταν ιστορικά οι λιγότερο ευμενείς -στο θέμα της επιστροφής- όπως η Ιαπωνία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Γερμανία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, τα θέματα που απασχολούν το συνέδριο στην Αθήνα είναι "οι ονομαζόμενες ιστορίες επιτυχιών σε προβλήματα που λύθηκαν μέσα ή έξω από το "βασίλειο" της Διακυβερνητικής Επιτροπής και προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις για την αντιμετώπιση των διπλωματικών, νομικών και ηθικών διλημμάτων που έχουν συνδεθεί με την επιστροφή της πολιτιστικής ιδιοκτησίας".

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Φρανσουάζ Ριβιέρ, γενική υποδιευθύντρια πολιτισμού της UNESCO, η οποία αναφέρθηκε στη συστηματική λεηλασία θησαυρών που βρίσκονται σε χώρες όπου γίνονται πόλεμοι, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν, στη μεγάλη καταστροφή του Εθνικού Μουσείου της Βαγδάτης, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τις μη εξουσιοδοτημένες ανασκαφές που γίνονται σε χώρες που βρίσκονται σε πολεμική σύρραξη. Η κ. Ριβιέρ ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο του 2008 θα πραγματοποιηθεί στη Δημοκρατία της Κορέας συνάντηση των 22 χωρών-μελών της UNESCO προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών.

    Στην ομιλία της η Κριστιάν Τιτγκάτ, τέως έφορος των Βασιλικών Μουσείων Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών και διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, τόνισε ότι ευρισκόμενη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πιστεύει ότι η μοναδική θέση των Μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι η Αθήνα και το καινούργιο Μουσείο.

    Τέλος, ο Ντόσον Μουντζέρι, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ζιμπάμπουε στην UNESCO και τέως Διευθυντής των Εθνικών Μουσείων και Μνημείων της Ζιμπάμπουε, τόνισε ότι "πολλές φορές μια υλική επιστροφή απαιτεί ένα αντάλλαγμα με κάποιους όρους", υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της επιστροφής του πτηνού, ζητήθηκε από τη Ζιμπάμπουε να "δανείσει" μια συλλογή εντόμων που θεωρείται ιερή. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με άλλες περιπτώσεις "ειρηνικής επιστροφής θησαυρών" και θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα με τα συμπεράσματα των εργασιών που θα παρουσιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

    [03] Υγεία

    Αττικό Νοσοκομείο

    "Αναλυτής" του γενετικού προφίλ

    17/3/2008 10:45:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα ανάλυσης του DNA που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο, θα μπορεί σύντομα να διαγνώσει ασθένειες που σχετίζονται με τις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η εξέταση γίνεται με λήψη αίματος ή ιστού και οι γιατροί μπορούν από την ανάλυση ενός μικροτσίπ στο ανθρώπινο γονιδίωμα να εντοπίσουν την προδιάθεση ή να "προβλέψουν" την πιθανή εμφάνιση ασθενειών στο μέλλον. Το μηχάνημα αυτό δεν θα αφορά όλους όσους, χωρίς λόγο, επιδιώκουν την ανάλυση DNA για να προλάβουν ασθένειες αλλά συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που μέσα από αυτή την εξέταση θα μπορούν να έχουν καλύτερη πρόγνωση, αλλά και αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Εθνικό Κέντρο Διαβήτη όπου και εγκαταστάθηκε το μηχάνημα το οποίο κόστισε 400.000 ευρώ, ενώ για κάθε ανάλυση το κόστος θα ξεπερνά τα 600 ευρώ. Οι υπεύθυνοι του κέντρου τόνισαν ότι το μηχάνημα προς το παρόν θα λειτουργήσει για ερευνητικούς σκοπούς με στόχο την ανίχνευση γονιδιακών μεταλλάξεων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του διαβήτη.

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Βρετανία

    Ακριβό διαζύγιο

    17/3/2008 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Χέδερ Μιλς, η πρώην σύζυγος του πρώην τραγουδιστή των Μπιτλς Πολ Μακάρτνεϊ, ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης του διαζυγίου τους ενώπιον της δικαιοσύνης, έλαβε ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια στερλίνες (33 εκατομμύρια ευρώ). "Συνολικά φθάσαμε σχεδόν στα 25 εκατομμύρια" στερλίνες, δήλωσε το πρώην μανεκέν προς τους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο. "Το σημαντικότερο για μένα είναι πως τέλειωσα μ όλα αυτά". Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το ακριβές ποσό της διευθέτησης είναι 24,3 εκατομμύρια στερλίνες. Ο Πολ Μακάρτνεϊ, 65 χρόνων, παντρεύτηκε το 2002 την 40χρονη Μιλς, πρώην μοντέλο και υποστηρίκτρια φιλανθρωπικών υποθέσεων. Όμως χώρισαν τέσσερα χρόνια αργότερα κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι εισέβαλαν στην προσωπική ζωή τους. Έχουν μια κόρη, τη Μπίατρις, ηλικίας τεσσάρων ετών. Η Χέδερ Μιλς ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει να μην δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου για το διαζύγιο. Πρόκειται πάντως για ένα από τα πιο δαπανηρά διαζύγια στην ιστορία της Βρετανίας, αν και απέχει πολύ από τα 48 εκατομμύρια στερλίνες που είχε καταβάλει πέρυσι ο επιχειρηματίας Τζον Τσάρμαν.

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    Λος Άντζελες

    Μανούλα η Χάλι Μπέρι

    17/3/2008 10:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ένα υγιέστατο κοριτσάκι γέννησε χθες Κυριακή η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Χάλι Μπέρι, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού, και οι δύο είναι "εξαιρετικά καλά στην υγεία τους". Η Μπέρι ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της το Σεπτέμβριο όταν ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος και ήταν τόσο χαρούμενη την περίοδο της εγκυμοσύνης της, ώστε να δηλώσει πρόσφατα: "Θα ήθελα να μείνω έγκυος για πάντα". Η 41χρονη ηθοποιός και ο σύντροφος της ο 32χρονος Γκαμπριέλ Ομπρί, πρώην μοντέλο του οίκου Βερσάτσε, γνωρίστηκαν το Νοέμβριο του 2005, όταν γύρισαν μαζί ένα διαφημιστικό για τον Βερσάτσε και εμφανίσθηκαν μαζί το Φεβρουάριο του 2006 στα εγκαίνια της μπουτίκ του οίκου στη Νέα Υόρκη. Η ηθοποιός έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παντρευτεί με τον Ομπρί, αλλά και οι δύο αισθάνονται απόλυτα δεσμευμένοι ο ένας με τον άλλο. Η Μπέρι έχει παντρευτεί ήδη δύο φορές. Πρώτα με τον παίκτη του μπέιζμπολ Ντέιβιντ Τζάστις και μετά με τον τραγουδιστή Ερικ Μπένετ.

    [06] Παράξενα

    Αμβούργο

    Και τα πουλιά "παίρνουν έναν υπνάκο"

    17/3/2008 9:55:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Όπως τα πολυάσχολα στελέχη των επιχειρήσεων που δουλεύουν τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα και τα πουλιά κοιμούνται κατά διαστήματα για να κρατούν τις αισθήσεις τους σε εγρήγορση έναντι των διαφόρων κινδύνων. Όπως απέδειξαν για πρώτη φορά στη διάρκεια μιας πρωτοποριακής μελέτης, οι ερευνητές του Ορνιθολογικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στο Σιβίζεν της Γερμανίας, τα πουλιά αντιμετωπίζουν την έλλειψη ύπνου με παρόμοιο τρόπο με τους ανθρώπους. Όπως συμβαίνει στους ανθρώπους και σε όλα τα θηλαστικά, έτσι και στα πτηνά ο ύπνος αποτελείται από δύο φάσεις: τη βαθειά, άνευ ονείρων (SWS) , η οποία εναλλάσσεται με τη φάση των ονείρων με ταχεία κίνηση των ματιών, φάση REM. Σύμφωνα με την μελέτη, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί εάν τα πουλιά βλέπουν όνειρα, ωστόσο πρόκειται για τη μοναδική ομάδα ζώων εκτός των θηλαστικών, στα οποία καταγράφονται και οι δύο φάσεις ύπνου. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εμπόδισαν τα περιστέρια ώστε να μην κοιμηθούν για λίγο, κάτι που συνήθως συμβαίνει τις τελευταίες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πουλιά αφέθηκαν να κοιμηθούν κανονικά. Ωστόσο η ώρα που διέθεσαν τα πουλιά στη φάση ύπνου SWS δεν αυξάνεται κατά τη διάρκεια της απλής ανάπαυσης, αν και η ποσότητα των παραγομένων βραχέων κυμάτων αυξάνεται, ακριβώς όπως και στα θηλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα περιστέρια και πιθανόν και τα υπόλοιπα πτηνά έχουν την ικανότητα να ανακτούν τα χαμένα διαστήματα ύπνου χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθούν περισσότερο. Ο τρόπος που ρυθμίζεται ο ύπνος στα πτηνά και στα θηλαστικά φαίνεται να μοιάζει περισσότερο από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί ο ύπνος στους ανθρώπους μελετώντας των ύπνο των πτηνών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    [07] Κοινωνία

    Για ανταγωνιστικότητα και τεχνολογία

    Ομιλία Παυλόπουλου στο 13ο Banking Forum

    17/3/2008 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρέμβαση στην έναρξη των εργασιών του 13ου Banking Forum, πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος. Αναφερόμενος στην άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: "Η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και, τελικά, της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, μέσα από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού, διαφανούς και ευέλικτου διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος επιτρέπει τη σταθερή αναβάθμιση των κάθε είδους υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη, αποτελεί κύρια αναπτυξιακή προτεραιότητά μας. Γιατί η δημόσια πληροφορία και η ταχεία, ασφαλής και διαφανής διακίνησή της συνδέεται άρρηκτα τόσο με την οικονομική πρόοδο όσο και με την προώθηση της γνώσης, την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών και κατ επέκταση, με την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας". O υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην εισαγωγή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση, ως εργαλείο για την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών. Προσδιορίζοντας τις αλλαγές προς όφελος των πολιτών, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες: "Ορισμός υποχρεωτικής προθεσμίας 50 ημερών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Καταβολή πλήρους αποζημίωσης στον πολίτη σε περίπτωση καθυστέρησης. Σταδιακή μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, φέρνοντας τη Δημόσια Διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη, συντομεύοντας τις διαδικασίες και περιορίζοντας την επαφή των πολιτών με τους υπαλλήλους. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από την ίδια την υπηρεσία για λογαριασμό του πολίτη. Πλέον 211 πιστοποιητικά, από τα συνηθέστερα που απαντώνται στην πράξη, τα αναζητούν οι υπηρεσίες για λογαριασμό του πολίτη και δεν είναι αναγκασμένος να τα προσκομίζει ο ίδιος ο πολίτης στη Διοίκηση. Για 23 από αυτά η αυτεπάγγελτη αναζήτηση είναι υποχρεωτική. Κατάργηση του αντιγράφου ποινικού μητρώου και την αντικατάστασή του με υπεύθυνη δήλωση σε πάνω από 150 διαδικασίες".

    [08] Μ. Ανατολή

    Νέος κύκλος διαλόγου

    Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    17/3/2008 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε νέα φάση διαλόγου φαίνεται πως περνάνε οι σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, μετά την συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, της Ισραηλινής Τζίπι Λίβνι και του Παλαιστίνιου Αχμαντ Κορέι. Η συνάντηση, για την οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με το περιεχόμενό της, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αριε Μεκέλ, είχε διάρκεια δύο ωρών. Η διαδικασία διαλόγου είχε διακοπεί από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις, μετά από νέες επιθέσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά ισραηλινών στόχων. Τα θύματα της κρίσης εκείνων των ημερών ήταν 130 Παλαιστίνιοι, τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και ένας ισραηλινός πολίτη. Πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαλόγου, είχε προηγηθεί συνάντηση την Παρασκευή μεταξύ του απεσταλμένου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Φρέιζερ, του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Σαλάμ Φαγιάντ και του ανώτατου συμβούλου του ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, Αμος Γκιλάντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 March 2008 - 21:49:48 UTC