Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακό μπαράζ
  • [02] Δραματικές ώρες στην Αλβανία
  • [03] Εκλέχθηκαν οι 150 του Εθνικού Συμβουλίου
  • [04] Νέα συνάντηση για την ονομασία
  • [05] Στα 111,8 δολ. "εκτινάχθηκε" το πετρέλαιο
  • [06] Επιθέσεις κατα της Isaf στο Αφγανιστάν
  • [07] Συμφωνία πώλησης του 20% των μετοχών του ΟΤΕ
  • [08] Γαλλία: Και πάλι στους Σοσιαλιστές το Παρίσι
  • [09] Στη Βαγδάτη ο Ντικ Τσένι
  • [10] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά την απόφαση

    [01] Οικονομία

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι

    Απεργιακό μπαράζ

    17/3/2008 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 11:11:08 πμ)

    Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ενώ εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους πολλοί κλάδοι εργαζομένων. Ωριαίες διακοπές ρεύματος και σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ παρά τη δικαστική απαγόρευση ανάλογης κινητοποίησης, με τα ίδια αιτήματα. Τα πρωτοβάθμια, άστοχο, σωματεία των εργαζομένων στην Επιχείρηση συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι οποίες δεν κρίθηκαν από το δικαστήριο. Έτσι, με τη νέα κινητοποίηση που θα προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, θα ζητά την απομάκρυνση από την ηγεσία της ΔΕΗ του προέδρου της, Τάκη Αθανασόπουλου και του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο τελευταίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Για το σημερινό πρόγραμμα διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και το site της ΔΕΗ.

    Συνέχιση εξάλλου, των κινητοποιήσεων μέχρι την Τέταρτη αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής οι μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ δεν συμμετέχει η ΠΟΠ-ΟΤΑ, που εκπροσωπεί τους συμβασιούχους. Χωρίς προβλήματα γίνεται από το πρωί η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.

    Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται και το δικαίωμα όσων θέλουν να εργάζονται. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα επίταξης διότι πλέον η διακίνηση των απορριμματοφόρων γίνεται ομαλά, ενώ διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λόγω των αντιδράσεων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο, όπως είπε, θα ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Βουλή.

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι. Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο Μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό συμμετέχουν και στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη. Θα εργαστούν μόνο από τις 10.00 μέχρι τις 3.00, προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών που θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης γιατροί, φαρμακοποιόί, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και βενζινοπώλες.

    Εξάλλου με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντώνται στις 11.00 το πρωί ο Αλέκος Αλαβάνος και στη 1 το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRB για τον Ελεύθερο Τύπο, έξι στους δέκα αντιδρούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό, αναγνωρίζουν όμως ότι υπάρχει αποφασιστικότητα. Το 58,6% των ερωτηθέντων λέει ΝΑΙ στην επίταξη των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο γ.γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγικής εξέφρασε μέσω της ΝΕΤ 105,8 την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί το μετρό της επιστράτευσης. Εάν όμως δεν αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τότε αυτό θα είναι αναγκαίο, συμπλήρωσε.

    [02] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι εκρήξεις

    Δραματικές ώρες στην Αλβανία

    17/3/2008 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 11:13:32 πμ)

    Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλβανία, μετά τις προχθεσινές αλλεπάλληλες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών έξω από τα Τίρανα. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός είναι εννέα νεκροί και 300 τραυματίες, ωστόσο κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Οι ζημιές είναι τεράστιες, 200 σπίτια ισοπεδώθηκαν και άλλα 300 έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους. Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν με ιδιαίτερη προσοχή στα συντρίμμια, καθώς οι εκρήξεις συνεχίζονται.

    Ελληνική βοήθεια

    Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος επικοινώνησε με τον ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και δήλωσε την πρόθεση της χώρας μας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

    Δώδεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και πέντε σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ένα C-130 μετέφερε γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Εξάλλου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα αποσταλεί νέα βοήθεια στην Αλβανία, με C 130 το οποίο θα μεταφέρει γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό. Πιθανότατα κατά την επιστροφή του να μεταφέρει τραυματίες για νοσηλεία σε ελληνικά νοσοκομεία.

    [03] Πολιτική

    Του ΠΑΣΟΚ

    Εκλέχθηκαν οι 150 του Εθνικού Συμβουλίου

    17/3/2008 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 11:14:38 πμ)

    Με την εκλογή των 150 μελών που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο έπεσε η αυλαία του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν 6.230 σύνεδροι και στην πρώτη δεκάδα εκλέγονται: οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξης Μητρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιάννης Μίχας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας, Λευτέρης Κατσικαρέλλης, Στέλιος Αγγελούδης και Νικος Μαδεμλής. Σήμερα στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τυχόν ενστάσεις και την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκλέξει τον νέο γραμματέα.

    Τα 150 μέλη

    Ο κατάλογος των πρώτων 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον υπολογισμό των ποσοστώσεων, είναι ο ακόλουθος:

    Γεννηματά Φ., Ανδρουλάκης Ν., Μητρόπουλος Α., Πολυζωγόπουλος Χ., Μίχας Ι., Παναγιωτακόπουλος Γ., Τζουμάκας Σ., Κατσικαρέλης Ε., Αγγελούδης Σ., Μαδεμλής Ν., Θωμάς Φ., Οθωνας Ε., Κουκουλόπουλος Π., Σαλαγιάννης Ν., Σχοιναράκη Ε., Παπαιωάννου Μ., Κανελλόπουλος Λ., Σπυρόπουλος Ρ., Κϊτρου Μ., Οφίδης Α., Ασκούνης Κ., Καρύδης Δ., Δαμιανάκης Ε., Μπίστης Ν., Κουτρουμάνης Γ., Φελώνης Γ., Δανιηλίδης Σ., Ανωμερίτης Γ., Νεονάκης Μ., Σώκος Ε., Καστρινάκης Γ., Γιαννόπουλος Ν., Πρωτόπαπας Χ., Γαννακοπούλου Κ., Σαουλίδης Α., Κουρουμπλής Π., Βογανατζης Δ., Μίχος Λ., Κότσακας Α., Χαλβατζόγλου Γ., Ζάρπαλας Σ., Μακρυπίδης Α., Οικονόμου Π., Τσιλίκης Σ., Γαζή Π., Λύτρας Ι., Αρσένη Μ., Σταυρακάκης Μ., Τσιμπίδα Β., Σπάθης Σ., Ζώγας Κ., Θεοχαρίδης Α., Κωνσταντινόπουλος Α., Μουτάφης Ε., Καλογεράκης Ζ., Νούσιος Β., Βούρος Ι., Αγατσα Α., Χαλάτση, Ε., Γράψα Ε., Λάμπρου Π., Κατσικόπουλος Δ., Τζελκέπης Μ., Λυμπερόπουλος Γ., Χατζόπουλος Α., Αλαμπάνος Δ., Αράπη Π., Παπαγεωργίου Α., Καμάς Π., Καλούδης Γ., Σπυρόπουλος Β., Κριθαρίδης Ν., Κωνσταντόπουλος Δ., Τζιόλας Ε., Τσολάκης Σ., Καραντώνης Θ., Σμυρλής Χ., Ιωάννου Β., Πατρουλάκης Γ., Νικολάου Ι., Μιχελογιαννάκης Ι., Παρασύρης Φ., Πασβαντίδης Χ., Βισκαδούρος Γ., Κοσσυβάκη Ε., Ακριβούλη Ζ., Δαδούδης Π., Τριαντάφυλλος Κ., Χατζηδάκης Γ., Ζαφειρόπουλος Ι., Ράπτης Ι., Χατζημιχάλης Ν., Σακελλάρης Δ., Χαραλαμπίδης Κ., Αλεξανδρίδης Μ., Λόης Ε., Διαμαντοπούλου Α., Καπελέρης Ι., Κατσέλη Ν., Κίρκος Γ., Πιπεργιάς Δ., Τσόλιας Γ., Δολλης Δ., Φωτάκης Ι., Ανέστης Ε., Παλάντζας Λ., Αναγνωστοπούλου Μ., Ανδρέου Β., Κράλλης Γ., Κίτσιος Β., Κουκιαδάκης Ε., Ψαράκη Π., Ελενόπουλος Γ., Αντωνίου Η., Κοψαχείλης Ν., Παπαγεωργίου Μ., Αγγέλου Λ., Κουρκούτας Α., Ξενοκώστας Χ., Πετρίδης Γ., Κοκκινοβασίλης Χ., Ζερβάκη Μ., Αποστολόπουλος Α., Πάννας Α., Οικονόμου Α., Βλατής Ι., Δάλλα Σ., Θωμάς Γ., Πέππας Ι., Κοστανιάν Ε., Τάτσης Κ., Γερακούδη Κ., Αποστολίδης Λ., Σουλελές Χ., Βαγιάκος Η., Δρούζιας Χ., Παρασκευάς Ι., Κουκος Ε, Βυλλιώτη Β., Ναούμ Χ., Σταυράκη Ε., Αδαμόπουλος Ι., Ζώτος Σ., Αστρινάκης Μ., Χειβιδόπουλος Α., Κουρτίδης Λ., Καρδίμη Μ., Παπαντωνίου Κ., Λαπιδάκης Μ., Διαμαντής Κ.

    [04] Πολιτική

    Νέα συνάντηση για την ονομασία

    17/3/2008 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους πρέσβεις της Ελλάδας και των Σκοπίων στα Ηνωμένα Έθνη, κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση. Η Αθήνα έχει ήδη διατυπώσει τη σαφή και ξεκάθαρη θέση της, ενώ τα Σκόπια δεν υποχωρούν από την αξίωση να αναγνωριστεί μόνο η Συνταγματική τους ονομασία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Free Europe", δηλώνει ότι υπάρχει "στενή σχέση μεταξύ της ονομασίας και του κράτους μας, του λαού μας και της εθνικής μας ταυτότητος, η οποία είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπήρξαν, ωστόσο, προτάσεις που δεν θίγουν την εθνική μας ταυτότητα, αλλά δίδουν επιπρόσθετη περιγραφή του πολιτεύματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απορρίψει ακριβώς αυτές τις προτάσεις".

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, διεμήνυσε ότι είναι "άστοχη" η συζήτηση στο εσωτερικό περί ονόματος, στο οποίο θα περιγράφεται το πολίτευμα του ονόματος της χώρας, διότι, όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει κατηγορηματικά.

    [05] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Στα 111,8 δολ. "εκτινάχθηκε" το πετρέλαιο

    17/3/2008 10:06:00 πμ

    Σε νέα ιστορικά ρεκόρ κινούνται σήμερα τόσο το πετρέλαιο όσο και το ευρώ. Το αργό πετρέλαιο κινείται αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας στα 111,80 δολάρια το βαρέλι αφού ξεπέρασε την Παρασκευή το φράγμα των 111 δολαρίων στη Νέα Υόρκη. "Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς αυξάνονται λόγω της κερδοσκοπίας και της πτώσης του δολαρίου και όχι λόγω χαμηλής παραγωγής", υποστήριξε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Χαλίλ. Εξάλλου πάνω από τα 1,58 δολάρια κινείται το ευρώ ενώ στο -3,7% έκλεισε πριν λίγο ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Την ίδια ώρα η αμερικανική Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες να μειώσει κατά &#188; της μονάδας τα προνομιακά επιτόκιά της -τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων- από το 3,50% στο 3,25%, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης στις μεγάλες τράπεζες για να εγγυηθούν τα δάνειά τους. Στο ανακοινωθέν της η Fed ανακοινώνει πως έλαβε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα της αντίστοιχης ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, τονίζοντας πως μ αυτήν την απόφαση το ύψος των προνομιακών πλησιάζει αυτό των βασικών επιτοκίων, που είναι 3%.

    Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμη μία νέα πολιτική πίστωσης για τις μεγάλες τράπεζες κι αυτή θα τεθεί σ εφαρμογή για "τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά μπορεί και να παραταθεί", όπως ανακοίνωσε η Fed.

    Η κεντρική τράπεζα εξάλλου ενέκρινε την εξαγορά της τράπεζας Bear Stearns, που απειλείτο με χρεοκοπία, από τη JP Morgan, απόφαση για την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του κι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Η εξαγορά, που έχει ρυθμισθεί έναντι 236 εκατ. δολαρίων, στην ουσία θα κοστίσει περί τα 6 δις δολάρια, όπως εκτιμά η JP Morgan.

    Κατά τη νέα συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τρίτη, η Fed πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ν αποφασίσει νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να ανακόψει την οικονομική κρίση.

    [06] Κόσμος

    Επιθέσεις κατα της Isaf στο Αφγανιστάν

    17/3/2008 10:40:00 πμ

    Τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αυτοκινητοπομπής της Isaf στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από την Καμπούλ, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητα των θυμάτων. Νωρίτερα, ο διοικητής της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ είχε ανακοινώσει πως τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ, στην περιοχή Γκερέσκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Μοχάμαντ Χουσέιν Αντιουάλ, έξι Αφγανοί πολίτες τραυματίστηκαν.

    [07] Οικονομία

    Μεταξύ ΜIG-DEUTSCHE TELEKOM

    Συμφωνία πώλησης του 20% των μετοχών του ΟΤΕ

    17/3/2008 10:30:00 πμ

    Η MARFIN INVESTMENT GROUP (MIG) σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι υπεγράφη συμφωνία με την DEUTSCHE TELEKOM AG για την πώληση 98.026.324 μετοχών του ΟΤΕ προς 26 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου 2008 και τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της DEUTSCHE TELEKOM AG από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Επίσης η συμφωνία έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG και το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο της DEUTSCHE TELEKOM AG, τελεί όμως υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της και από το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας (Supervisory Board). Η Deutsche Telekom, σε ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι ήλθε σε συμφωνία με την Marfin Investment Group (MIG), δυνάμει της οποίας η Deutsche Telekom θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ) κυριότητας της MIG, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατά τι μικρότερο του 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή και συνολικώς 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από το Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom, καθώς και της υπογραφής συμφωνίας μετόχων με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και της λήψεως της εγκρίσεως της Διυπουργικής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, προς πραγματοποίηση των στρατηγικών της στόχων.

    Η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της DT και του Ελληνικού Δημοσίου για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

    [08] Κόσμος

    Γαλλία: Και πάλι στους Σοσιαλιστές το Παρίσι

    17/3/2008 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με μεγάλη πλειοψηφία (57,7%) κέρδισε στο χθεσινό γύρο των δημοτικών εκλογών ο δημοφιλής Σοσιαλιστής απερχόμενος δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπερτράντ Ντελανουά και θα ασκήσει και μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία στο Παρίσι, που μέχρι πρόσφατα υπήρξε προπύργιο της Δεξιάς στη Γαλλία. Ο 57χρονος Ντελακρουά εξελέγη για πρώτη φορά το 2001 και ήταν ο πρώτος αριστερός δήμαρχος της πρωτεύουσας. Εικάζεται μάλιστα ότι είναι και ο πιθανότερος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Εξάλλου η Αριστερά ενίσχυσε την κυριαρχία της στους δήμους και τις περιφέρειες της Γαλλίας επιτυγχάνοντας ευρεία νίκη στο χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στις περιφέρειες. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η εκτελεστική εξουσία στη χώρα ελέγχεται από τη Δεξιά, αλλά οι περιφέρειες από την Αριστερά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν τον έλεγχο 20 μεγάλων πόλεων από το κεντροδεξιό κόμμα UMP του Νικολά Σαρκοζί, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο εκλογικό τεστ για τον Γάλλο Πρόεδρο. Σε επίπεδο μεγάλων δήμων -άνω των 200.000 κατοίκων- σημαντικά ήταν επίσης τα κέρδη για τους Σοσιαλιστές, που απέσπασαν από τη Δεξιά την Τουλούζη και το Στρασβούργο και διατήρησαν τον έλεγχο άλλων έξι, μεταξύ τω οποίων και του Παρισιού. Η Δεξιά διατήρησε τον έλεγχο της Μασσαλίας, του Μπορντό και της Νίκαιας. Η Αριστερά διαθέτει επίσης την πλειοψηφία στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων εξασφαλίζοντας 25 δήμους έναντι 12 της Δεξιάς. Πριν τις εκλογές η Αριστερά είχε 16 δήμους και η Δεξιά 21. "Όπως και να κοιτάξετε τα αποτελέσματα, συνιστούν μια μεγάλη νίκη για την Αριστερά", εκτιμά ο Ζερόμ Ζαφρ, αναλυτής του ινστιτούτου Cecop.

    "O Πρόεδρος πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί τους 11 τελευταίους μήνες" υποστήριξε ο σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάντ.

    Παρά την επιτυχία της σε τοπικό επίπεδο πάντως, η Αριστερά δεν φαίνεται ικανή να αμφισβητήσει την εξουσία της Δεξιάς σε πανεθνικό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Μετά το 1988 και την επανεκλογή του Φρανσουά Μιτεράν το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες στις προεδρικές εκλογές. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε μάλιστα πως "δεν θα ήταν συνετό να συναγάγουμε μαθήματα σε εθνικό επίπεδο" και πρόσθεσε: "Κάθε κοινότητα, κάθε επαρχία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και η σημασία των τοπικών διακυβευμάτων και η χαμηλή συμμετοχή δεν βοηθούν".

    "Η ψήφος των Γάλλων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κομματικών εκτιμήσεων. Ας μην τα ανακατεύουμε όλα", τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

    [09] Ιράκ

    Στη Βαγδάτη ο Ντικ Τσένι

    17/3/2008 9:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη Βαγδάτη βρίσκεται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, πραγματοποιώντας αιφνίδια επίσκεψη, η οποία αποσκοπεί ν αποδείξει τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα αλλά και να προωθήσει την πρόοδο στον πολιτικό τομέα, την παραμονή της 5ης επετείου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο Τσένι, ο οποίος επισκέφθηκε ξανά τη Βαγδάτη τον περασμένο Μάιο, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει φλέγοντα ζητήματα, όπως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Παλαιστινίων κι Ισραηλινών, αλλά και για να εκμαιεύσει υποστήριξη για το Ιράκ. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε να ξεκινήσουν έρευνες για την επέμβαση στο Ιράκ και τα αποτελέσματά της, προκειμένου να "εξαχθούν όλα τα πιθανά διδάγματα", αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τάιμς", επικαλούμενη επιστολή που αποστέλλεται σ επιτροπή ειδικών.

    Την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θέλει η πλειοψηφία

    Ο Μπράουν, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως διαπράχθηκαν σφάλματα κατά την οργάνωση της μεταπολεμικής εποχής, εκτιμά πως η προκειμένη έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί όσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει "εύθραυστη".

    Σ επιστολή του προς τον Σάντερ Κατουάλα, επικεφαλής επιτροπής ειδικών που πρόσκειται στους Εργατικούς, ο πρωθυπουργός τονίζει πως είναι "απαραίτητο να εξαχθούν όλα τα δυνατά διδάγματα από την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και τα αποτελέσματά της".

    "Παρά τις προόδους που επιτεύχθηκαν στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της πολιτικής, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη και μπορεί ευκολότατα ν ανατραπεί. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι σημαντικό να μην αποστρέψει την προσοχή της η βρετανική κυβέρνηση", γράφει ο Μπράουν.

    Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το Channel 4, με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τη συμμαχική επέμβαση στο Ιράκ, καταδεικνύεται πως πάνω από τα 2/3 των Ιρακινών επιθυμούν ν απομακρυνθούν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα τους.

    [10] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά την απόφαση

    17/3/2008 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 11:14:09 πμ)

    Πηγή: NET 105.8

    Εν μέρει αποδεκτή έγινε η αγωγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, απαγορεύοντας κάθε μελλοντική κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα, εφόσον δεν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο, όπως είναι η ενημέρωση της επιχείρησης τέσσερις ημέρες πριν την απεργία και ο ορισμός προσωπικού ασφαλείας. Στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία από σήμερα, αντιδρώντας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Με ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ ζητά την απομάκρυνση από την ηγεσία της ΔΕΗ του προέδρου της Τάκη Αθανασόπουλου και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντινου Μίχαλου, ο οποίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ΓΕΝΟΠ.

    Διακοπές στην ηλεκτροδότηση με χρονική διάρκεια έως μία ώρα έχει ανακοινώσει για σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

    Δείτε τους πίνακες προγραμματισμένων περικοπών ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 March 2008 - 9:50:33 UTC