Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξέφρενο ράλι
  • [02] Αντιπαράθεση για τα λιμάνια
  • [03] Οι επόμενες κινήσεις Νίμιτς
  • [04] Χειρουργικές επεμβάσεις στην αρχαία Βέροια
  • [05] Ανάκληση αυτοκινήτων
  • [06] Στη Θεσ/νίκη η όπερα "Ιούλιος Καίσαρας"
  • [07] Σε διαθεσιμότητα για τους εκτροχιασμούς

    [01] Οικονομία

    Πληθωριστικές πιέσεις

    Ξέφρενο ράλι

    11/3/2008 9:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 11:36:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Ο μαύρος χρυσός διαψεύδοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πότε θα σταματήσει το ράλι ανόδου, που -σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι αδικαιολόγητο. Αντίθετη πορεία ακολουθεί το δολάριο, κατέγραψε σήμερα νέα πτώση έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της κρίσης στη παγκόσμια οικονομία. Τα 109,59 δολάρια το βαρέλι άγγιξε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, σημειώνοντας νέα ύψη ρεκόρ, ενώ η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμήν στα 105,41 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, μετά τη νέα εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά θέματα, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ελεύθερη πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το συνεχιζόμενο ράλι του μαύρου χρυσού, αλλά παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αναστρέψει το κλίμα.

    Οι επιπτώσεις από την κούρσα των τιμών του αργού φάνηκαν αμέσως στον εγχώριο πληθωρισμό που μετρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας και λόγω του εισαγόμενου προβλήματος. Βασικά αγαθά και υπηρεσίες πήραν "φωτιά", καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλύουν στην κατανάλωση το κόστος των αυξήσεων στα καύσιμα. Στο υπουργείο Οικονομίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα πρόσθετα βάρη λόγω του ακριβού πετρελαίου που ροκανίζει την ανάπτυξη και φορτώνει τον προϋπολογισμό με επιπλέον λογαριασμούς.

    Έντονες οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

    Σε ανοδική τροχιά έχουν τεθεί και οι τιμές του χρυσού, αργύρου, της πλατίνας και του παλλάδιου. Σε νέα ιστορικά ρεκόρ εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου η νέα πτώση του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση φέτος. Ωστόσο, η Υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι "διανύουμε μια περίοδο υψηλών τιμών του πετρελαίου". Όπως τόνισε ο αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Λόρενς Ιγκλς, "η πιο εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη", ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ και οι "υψηλές τιμές του πετρελαίου" έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά η ζήτηση "εξακολουθεί να αυξάνει στις αναπτυσσόμενες χώρες". Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η ζήτηση πλέον για πετρέλαιο, το 2008, θα ανέλθει σε 87,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 2% περισσότερα από ό,τι το 2007, ενώ η εκτίμησή της, τον προηγούμενο μήνα έκανε λόγο για 87,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,69 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 109,59 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 105,41 δολάρια, κερδίζοντας 1,25 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Σύμφωνα με τον αναλυτή στην Bansei Securities, Τακέντα Μακότο, "τα hedge funds ρευστοποιούν μετοχές και αγοράζουν εμπορεύματα, ιδιαιτέρως πετρέλαιο και χρυσό, λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου". Το ενδιαφέρον τώρα των επενδυτών στρέφεται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ που θα γνωστοποιήσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ αναμένουν αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου, των αποθεμάτων αργού κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά μείωση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και μείωση, για πρώτη φορά στις τελευταίες 18 εβδομάδες, των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 500.000 βαρέλια).

    Διεθνείς αγορές

    Την πρόθεσή τους να ρίξουν "φρέσκο χρήμα" στις χρηματαγορές, ανακοίνωσαν σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε κινήσεις για την τροφοδότηση της αγοράς με 200 δισ. δολάρια, ενώ το ίδιο ποσό είχε διαθέσει και την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα. Οι κινήσεις της Fed ενισχύθηκαν και από παρόμοιες κινήσεις εκ μέρους της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Ελβετίας και του Καναδά. Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα δανείσει στις τράπεζες 15 δισ. δολάρια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσφερε 20 δισ. δολάρια. Εξάλλου έξι και τέσσερα δισ. δολάρια θα διαθέσουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Καναδά αντίστοιχα. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές της UniCredit στη Βιέννη, Martin Blum, σημείωσε πως "σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η Fed και οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο πρόσφεραν αυτό που όλοι χρειάζονται και αυτό είναι το ρευστό.

    Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πάντως τα χρηματιστήρια τη νέα συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ρευστότητας.

    [02] Πολιτική

    Αντιπαράθεση για τα λιμάνια

    11/3/2008 9:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 11:01:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άρχισε την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης για τα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των δύο λιμανιών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στους λιμένες με την ανάπτυξη έργων υποδομής αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για ξεπούλημα των λιμανιών, στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.

    Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, στο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των εργαζομένων εν όψει της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών.

    Σε υψηλούς τόνους

    Με τον υπουργό Ναυτιλίας να κάνει λόγο για σπουδαία μεταρρύθμιση και με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρση του, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των οργανισμών λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

    Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, ο Γιώργος Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι 40 από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λιμάνια και 80 σε παγκόσμια κλίμακα έχουν επιλέξει αντίστοιχα μοντέλα παραχώρησης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εξασφαλίζονται απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καιροσκοπική τακτική, αφού όπως είπε, πρώτο ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση λιμανιών.

    "Το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και μιλά για δημόσιο χαρακτήρα λιμένων και για ανατροπές, όταν ήταν το ίδιο που προχώρησε ως κυβέρνηση, την ιδιωτικοποίηση τους. Δεν είναι δυνατό τώρα, να υιοθετείτε μια τακτική που πάει στο άλλο άκρο, από αυτή που εφαρμόσατε. Το σημερινό νομοσχέδιο απλά πάει στο επόμενο βήμα και συνάπτει στρατηγική συμμαχία με μεγάλους παίκτες που καθορίζουν το παγκόσμιο εμπόριο", επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Βουλγαράκης.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή που κατηγόρησε τον κ. Βουλγαράκη για "προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού". Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν νέα πνοή και ανάπτυξη στα ελληνικά λιμάνια, χωρίς να μετατρέπουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

    "Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να χαλκιδεύσει και να εμποδίσει την προοπτική ανάπτυξης των ελληνικών λιμανιών. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών λιμανιών. Η ΝΔ είναι υπόλογη για έλλειψη σχεδίου και για ανεύθυνη πολιτική. Σας καλούμε να πάρετε πίσω το ξεπούλημα των ελληνικών λιμανιών", σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της παραχώρησης, αναμένεται η δημιουργία 850 θέσεων άμεσης απασχόλησης και τουλάχιστον 1500 θέσεων έμμεσης απασχόλησης, στον Πειραιά.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Ζωίδης μίλησε "για άνευ όρων παραχώρηση των φιλέτων στο διεθνές κεφάλαιο" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί κατά παραγγελία.

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ στα δόντια των μονοπωλίων: "Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζομένους ότι μπορεί ο νόμος να μείνει στα χαρτιά αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν σε τίποτα και παλέψουν για λιμάνια 100% στο δημόσιο".

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας έκανε λόγο για κυβέρνηση μειοψηφίας, που θέλει πραξικοπηματικά να επιβάλει την αυθαίρετη ρύθμιση ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για "ξεπούλημα των ελληνικών λιμανιών" και πρόσθεσε πως και για εθνικούς και για οικονομικούς λόγους δεν πρέπει να τα παραχωρήσει σε ξένους.

    [03] Πολιτική

    Οι επόμενες κινήσεις Νίμιτς

    11/3/2008 11:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων αναμένεται να καλέσει τους αντιπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στις 17 και 18 Μαρτίου και πιθανότατα στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες. Την ίδια ώρα, ο Τύπος των Σκοπίων, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, γράφει ότι οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η εντολή του Μάθιου Νίμιτς, η οποία προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παραμένει ως έχει. Νέο μήνυμα προς τη γείτονα απέστειλε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπάρχει αρκετός χρόνος για την ΠΓΔΜ να διανύσει την πορεία που της αντιστοιχεί ώστε να συναντήσει την ελληνική πλευρά στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ζητήματος με το όνομα της γειτονικής χώρας. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν όλη την ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις, υπογράμμισε ο υπουργός.

    Νέα έκκληση Ρεν

    Έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να επιδείξει την κατάλληλη πολιτική βούληση προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας απηύθυνε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν.

    "Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει το όνομα της χώρας του αναφορικά με τη διεθνή χρήση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο αν το δικαίωμα για βέτο που διαθέτει η Ελλάδα, μετατραπεί σε δικαίωμα για βέτο για την επιλογή της ονομασίας", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Παράλληλα, ο κ. Τσερβένκοφσκι αναγνώρισε και χαιρέτισε την "ενεργή δραστηριότητα" των ΗΠΑ για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να συνεχίσει να διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα "Ντνέβνικ", η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς, ενώ η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα βοηθά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια της αμερικανικής διοίκησης να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, με στόχο τα Σκόπια να υποχωρήσουν από τη θέση τους για διπλή ονομασία και η Ελλάδα να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

    [04] Πολιτισμός

    Θεσσαλονίκη

    Χειρουργικές επεμβάσεις στην αρχαία Βέροια

    11/3/2008 10:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη ρωμαϊκή Βέροια 1.700 χρόνια πριν, πραγματοποιούνταν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο ασθενών. Αυτό διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, ερευνώντας ενταφιασμούς στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών σε αρχαία νεκροταφεία της Βέροιας. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάζουν στο πλαίσιο της 21ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που αρχίζει μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχαιολόγος της εφορείας κ. Ιωάννης Γραικός, στην εισήγησή του με θέμα "Η μέριμνα για το σώμα στη ρωμαϊκή Βέροια: πολυτέλεια, καλλωπισμός και μια περίπτωση χειρουργικού τραύματος στο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης", υπογραμμίζει ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο κρανίο της νεκρής του 3ου μ.Χ αιώνα εμφανές κρανιακό τραύμα. "Τα νέα ευρήματα των ανασκαφών του 2007 έρχονται να φωτίσουν μία ακόμα άγνωστη πλευρά της ζωής στην αρχαία Βέροια: την άσκηση της ιατρικής επιστήμης. Η έρευνα ενός υστερορωμαϊκού τάφου στην οδό Γεωργίου Σεφέρη, ο οποίος περιείχε τον ενταφιασμό νεαρής γυναίκας, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κρανιακού τραύματος, για το οποίο προτείνεται η ερμηνεία μιας περίπλοκης χειρουργικής επεμβάσεως, την οποία μόνον ένας μορφωμένος και εξειδικευμένος ιατρός θα μπορούσε να επιχειρήσει. Η ιατρική μέριμνα για το ανθρώπινο σώμα στη ρωμαϊκή Βέροια εντάσσεται στη μακρά παράδοση που εκκινεί με τον Ιπποκράτη και συνεχίζεται ως τον Κέλσο και τον Γαληνό. Η ανάπτυξη της αρχαίας ιατρικής τελεί πάντοτε σε στενή συνάφεια με ισχυρά κέντρα θρησκευτικής λατρείας του Απόλλωνος, του Ασκληπιού και της Υγείας, και μάλιστα σε πόλεις, οι οποίες παρουσιάζουν έναν υψηλό δείκτη "αστικοποίησης", όπως η Βέροια" υπογραμμίζει ο κ.Γραικός.

    Τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους αφορούν κυρίως σε κεραμικά αγγεία, απλά ή πολυτελή καθώς επίσης και σε μικρά γυάλινα αγγεία, για την αποθήκευση αρωματικών και καλλωπιστικών παρασκευασμάτων, νομίσματα, όπλα, κοσμήματα (χρυσά και χάλκινα κ.α).

    [05] Κοινωνία

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    Ανάκληση αυτοκινήτων

    11/3/2008 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακαλούνται αυτοκίνητα Land Rover μοντέλο Freelander 2. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Καταναλωτή του υπουργείου κ. Ι. Οικονόμου, η εταιρεία ΚΕΔΟ ΑΕ, επίσημος εισαγωγέας των Land Rover στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων Land Rover μοντέλο Freelander 2. Η ανάκληση περιλαμβάνει 289 οχήματα, τα οποία φέρουν ηλιοροφή, που κατασκευάστηκαν κατά τα έτη 2007 - 2008 και έχουν αριθμό πλαισίου από Η000201 έως Η087347. Η ανάκληση διενεργείται διότι εντοπίσθηκε πιθανό πρόβλημα σε μικρό αριθμό ηλιοροφών. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία για να γίνει η αναγκαία μετατροπή στο μηχανισμό ηλιοροφής, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    [06] Πολιτισμός

    Στις 14, 15 και 16 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής

    Στη Θεσ/νίκη η όπερα "Ιούλιος Καίσαρας"

    11/3/2008 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πλέον πρωτοποριακή παραγωγή παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του εδώ και οκτώ χρόνια, με την όπερα "Ιούλιος Καίσαρας" του Φρίντριχ Χέντελ, που θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμά του στον τομέα της όπερας. Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Νίκος Αθηναίος, στη νέα του παραγωγή που θα παρουσιάσει σε τρεις μόνο παραστάσεις (λόγω οικονομικών προβλημάτων), στις 14, 15 και 16 Μαρτίου, ο Ιούλιος Καίσαρας ερμηνεύεται από γυναίκα μέτζο σοπράνο, η δράση μεταφέρεται (από την ρωμαϊκή εποχή στην οποία υποτίθεται πως διαδραματίζεται) σε μια άχρονη αλλά σύγχρονη εποχή, ο Ιούλιος Καίσαρας φοράει κοστούμι, κατεβαίνει από ΙΧ αεροσκάφος, η Κλεοπάτρα φορά εντυπωσιακά κοστούμια και οι δύο τους είναι θύματα του star system, ενώ η μουσική ερμηνεύεται με όργανα εποχής. Η σκηνοθεσία είναι της Μαριάνας Καλμπάρη (αποφοίτου της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του πανεπιστημίου της Σορβόνης), ενώ τη μουσική και μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γιώργος Πέτρου. Στον ρόλο του Ιούλιου Καίσαρα η νεαρή Γεωργιανή μεσόφωνος Κετεβάν Κεμοκλίντζε, της Κλεοπάτρας η Θεσσαλονικιά Κασσάνδρα Δημοπούλου, της Κορνέλιας η Ειρήνη Καραγιάννη κ.α.

    Στην ερμηνεία της όπερας συμβάλλει η Ορχήστρα Πατρών - η μοναδική στην Ελλάδα ορχήστρα που ερμηνεύει τα έργα με όργανα εποχής. Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης σχεδίασε ο Πάρις Μέξης. Η σύνθεση της όπερας σε λιμπρέτο του Νικολά Φραντσέσκο Χάιμ ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 1723. Η πρεμιέρα της έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1724 στο Λονδίνο με τεράστια εισπρακτική επιτυχία καθώς συγκέντρωσε τους διασημότερους λυρικούς τραγουδιστές της εποχής. Το λιμπρέτο αναφέρεται στην ερωτική ιστορία του Ρωμαίου στρατηλάτη και της Αιγύπτιας βασίλισσας Κλεοπάτρας, πλαισιώνοντάς την με πολιτικές ραδιουργίες, επαναστάσεις, μάχες, καθώς και μια ισχυρή δόση χιούμορ.

    Οι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δίνονται στις 14, 15 και 16 Μαρτίου τις 9 μ.μ. Η προπώληση των εισιτηρίων (στοιχίζουν 30, 45, 60 και 75 ευρώ ) γίνεται από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στο Μέγαρο Μουσικής και την Πλατεία Αριστοτέλους.

    [07] Κοινωνία

    ΟΣΕ

    Σε διαθεσιμότητα για τους εκτροχιασμούς

    11/3/2008 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από τη διοίκηση του ΟΣΕ οι θεωρούμενους ως υπεύθυνοι για τους εκτροχιασμούς των αμαξοστοιχιών στη Λάρισα και το Ρούφ, την περασμένη Παρασκευή και την Κυριακή αντίστοιχα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΣΕ, τέθηκαν εκτός υπηρεσίας ο Σταθμάρχης Μεζούρλου (Λάρισα) και ο προϊστάμενός του, καθώς σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα θεωρούνται υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας intercity τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Εκτός υπηρεσίας τέθηκε και ο κλειδούχος, ο οποίος θεωρείται επίσης υπεύθυνος για τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο Ρούφ την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα οριστικά πορίσματα για τα αίτια των ατυχημάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διερεύνησης τους. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι "σε καμιά περίπτωση τα συμβάντα αυτά, τα οποία σαφώς και δεν αφήνουν αδιάφορη την διοίκηση του ΟΣΕ, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ισοπεδωτικών προσεγγίσεων, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία συνολικά των ελληνικών σιδηροδρόμων σε σχέση με την μετακίνηση του επιβατικού κοινού".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2008 - 21:49:52 UTC