Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προσπάθεια
  • [02] Ισχυρή έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης
  • [03] Στο "κόκκινο" οι σχέσεις με την Κολομβία
  • [04] Νέοι και διαδίκτυο
  • [05] Αναμέτρηση στο "νήμα"
  • [06] Σεισμικές δονήσεις στη Μεθώνη
  • [07] Γ. Παπανδρέου: "Αναγκαία η αλλαγή του πολιτικού συστήματος"
  • [08] Νέα δημοσκόπηση

    [01] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Νέα προσπάθεια

    4/3/2008 10:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 11:35:27 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα προσπάθεια του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας. Αύριο, ο Μαθιου Νιμιτς μεταβαίνει εκ νέου στα Σκόπια, ενώ αναμένεται να έχει νέα συνάντηση και με τον διαπραγματευτή της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη. Παράλληλα, η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έστειλαν στη γείτονα νέο ξεκάθαρο μήνυμα, ότι μη λύση συνεπάγεται μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Επίσης, μήνυμα στα Σκόπια έστειλε την Δευτέρα από την Αθήνα και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ ο οποίος τόνισε ότι θα αξιολογηθεί η στάση της ΦΥΡΟΜ στο ζήτημα της ονομασίας, δίνοντας έμφαση στη συγκατάθεση της Ελλάδας, ως παλαιού και ισχυρού μέλους του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σημείωσε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει σχέση συμμαχίας χωρίς σχέση καλής γειτονίας". Τη θέση τους για κοινά αποδεκτή συμφωνία επανέλαβαν και οι ΗΠΑ κάλεσαν τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να εργάζονται υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Όχι στην σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία λέει το 68,1 % των πολιτών. Το 52,5% δεν θεωρεί τις προτάσεις Νιμιτς βάση για διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για την σκοπιμότητα των συλλαλητηρίων, με το 51,9% να διαφωνεί και το 46,9% να συμφωνεί. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με 50,3%, έναντι 23% του Γ. Παπανδρέου.

    Από την Αλεξανδρούπολη ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε την εθνική κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας - που συνιστάται σε: κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, "ΟΧΙ" σε διπλή ονομασία και βέτο σε περίπτωση αδιεξόδο.

    Το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να αντισταθούν σε αυτό που αποκαλεί "συμμετοχή της Ελλάδας στα κοινά επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ".

    Οξεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που διοργανώνει αύριο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη - ενώ ανάλογη εκδήλωση διοργανώνουν και τα Μακεδονικά Σωματεία.

    Πάντως, εμμένοντας στην λογική της αδιαλλαξίας, ο ΥΠΕΞ της ΦΥΡΟΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι κάλεσε την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

    Το βέτο στα Σκόπια δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε τα Σκόπια καθώς έχει συνέπειες είπε στο σταθμό μας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης και πρόσθεσε πως η αποτυχία εξεύρεσης λύσης δείχνει και αδυναμία της διεθνούς κοινότητας. Τα συλλαλητήρια συμπλήρωσε -όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά κάνουν και ζημιά.

    [02] Κοινωνία

    Στη λεωφόρο Συγγρού

    Ισχυρή έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης

    4/3/2008 9:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 11:06:13 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η αστυνομία την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 03.25 τα ξημερώματα έξω από το κέντρο διασκεδάσεως "ΜΟΥΣΕΣ", το οποίο ήταν κλειστό, στη λεωφόρο Συγγρού 225. Άγνωστοι τοποθέτησαν επτά μασούρια δυναμίτιδα με βραδύκαυστο φυτίλι στην είσοδο του κέντρου και από την έκρηξη καταστράφηκε όλη η πρόσοψη, έσπασαν τζάμια καταστημάτων και πολυκατοικιών σε μεγάλη ακτίνα, ενώ στο σημείο άνοιξε κρατήρας 60 επί 60 εκατοστά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κέντρο ανήκει σε επιχειρηματία, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος άλλου ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου με "συμβόλαιο" που είχε αναλάβει να εκτελέσει υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος συνελήφθη. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

    [03] Κόσμος

    Στο "κόκκινο" οι σχέσεις με την Κολομβία

    4/3/2008 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 9:52:29 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κολομβία διέκοψαν Ισημερινός και Βενεζουέλα, μετά την κρίση που σημειώθηκε μεταξύ τους, όταν η Μπογκοτά πραγματοποίησε την Κυριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) στο έδαφος του Ισημερινού, η οποία κόστισε τη ζωή 16 ανταρτών και του Ραούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. Από τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είχε ανακοινώσει πως διέταξε την απέλαση του κολομβιανού πρεσβευτή στο Κίτο και την ανάπτυξη δυνάμεων στη μεθόριο με την Κολομβία. Καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Κολομβία δεν σταμάτησε να κατηγορεί τον Ισημερινό ότι υπέθαλπε τους μαρξιστές αντάρτες FARC και υποδείκνυε ως υπεύθυνο τον Κορέα. Πάντως, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισημερινού, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, και η Βενεζουέλα απέλασε τον πρεσβευτή της Κολομβίας καθώς και όλο το διπλωματικό προσωπικό της, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ. Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Κολομβίας και των γειτόνων της εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ και απηύθυνε έκκληση γι αυτοσυγκράτηση.

    "Αδικαιολόγητη κάθε στρατιωτική επιχείρηση"

    "Λένε για μένα ότι είμαι συνομιλητής (των FARC). Φυσικά και είμαι. Πώς νομίζουν ότι μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων και ότι βρεθήκαμε πολλές φορές στο σημείο να μας παραδοθεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν, απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η Μπογκοτά ότι διατηρεί δεσμούς με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισημερινού υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του βρισκόταν πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τους FARC για την απελευθέρωση 12 ομήρων, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλοκολομβιανής Ίνγκριντ Μπετανκούρ.

    Μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας του, ο Κορέα είπε ότι η επίθεση των κολομβιανών δυνάμεων κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ραούλ Ρέγιες, ματαίωσε την απελευθέρωση της πρώην υποψήφιας προέδρου της Κολομβίας και των υπόλοιπων ομήρων.

    Πρόσθεσε ότι η Κολομβία ήταν ενήμερη για τις προσπάθειές που κατέβαλε για την επίτευξη συμφωνίας με τους αντάρτες.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Κολομβία ότι η κυβέρνηση του Κορέα διατηρεί δεσμούς με τους αντάρτες των FARC.

    Παράλληλα, ο διοικητής της κολομβιανής αστυνομίας στρατηγός Όσκαρ Ναράνιο εξαπέλυσε κατηγορίες σε βάρος της Βενεζουέλας ότι χρηματοδοτεί τους αντάρτες του FARC, κάνοντας λόγο για στοιχεία που δείχνουν ενίσχυση της τάξης των 300.000 δολαρίων.

    Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο εξέφρασε, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κορέα, την υποστήριξή του στον Κορέα, όπως ανακοίνωσε από την Αβάνα ο υπουργός Σχεδιασμού του Ισημερινού Φάντερ Φάλκον. Ο Ισημερινός θεωρεί πως "δεν ευσταθεί καμία δικαιολογία για να γίνει αποδεκτή μία στρατιωτική επίθεση της Κολομβίας στο έδαφός του", τόνισε ο ίδιος.

    [04] Τεχνολογία

    Νέοι και διαδίκτυο

    4/3/2008 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή των νέων από 13-24 ετών, ωστόσο αρκετοί από αυτούς που το χρησιμοποιούν είναι δεν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους από τη χρήση του, σύμφωνα με αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας «Διαδίκτυο & Νέοι» που πραγματοποίησε, μέσα στο 2007, η μη κυβερνητική οργάνωση «Νέοι Ευρωπαϊκοί Οργανωμένοι Ικανοί» (Ν.Ε.Ο.Ι.). Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά την ημερίδα με θέμα «Νέοι και Διαδίκτυο», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και διοργάνωσε η αντινομαρχία Πολιτισμού του δήμου της πόλης, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Β.Ε.) και του Συμβουλευτικού Οργάνου του Κόμβου «Saferinternet».

    Προσοχή στη χρήση

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης Μαρία Ράμμου, το 97% των νέων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ το 75% των αγοριών που ρωτήθηκαν -σε σύνολο 1.875- προτιμά να επισκέπτεται σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας (chat rooms), ηλεκτρονικά καταστήματα και διαδικτυακά παιχνίδια.

    Από την πλευρά τους, το 84% των κοριτσιών -σε σύνολο 1125- επισκέπτεται δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας, σελίδες με μόδα, διαδικτυακά παιχνίδια και ηλεκτρονικά καταστήματα. Το 52% των ερωτηθέντων, επισήμανε η κυρία Ράμμου, ότι γνώριζαν για τους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το 11% έχει παρενοχληθεί έστω και μια φορά από άγνωστο στο διαδίκτυο, καθώς βρίσκονταν σε δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αντώνιο Παπαντωνίου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ενώ αναφέρθηκε σε μια υπόθεση που έλαβε χώρα, πριν ενάμιση χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου μια 17χρονη κοπέλα βιάστηκε από 28χρονο που γνώρισε μέσω δωματίου ανοιχτής συνομιλίας.

    Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ότι στον ανακριτή Αθηνών έχουν διαβιβαστεί μηνύσεις έξι ατόμων από τη Θεσσαλονίκη για συκοφαντικά σχόλια, από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του press-gr.blogspot.com.

    Την ανάγκη για σωστή ενημέρωση από την πλευρά της οικογένειας προς του νέους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ώστε να αποφευχθεί η κακή πλευρά του διαδικτύου, τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Π.Β.Ε, Θεόφιλος Μυλωνάς και το μέλος του «Saferinternet», Ιωάννης Μπόγδης.

    Για την επίδραση του διαδικτύου στο χαρακτήρα των νέων, η οποία τις περισσότερες φορές είναι θετική, εκτός από συγκεκριμένες και ελάχιστες περιπτώσεις, έκανε λόγο η παιδοψυχολόγος, Όλγα Ζηκοπούλου, ενώ στο νομικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό, που διέπει το διαδίκτυο, αναφέρθηκε η δικηγόρος και εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

    Αναφορά στο Βroadband και στα πλεονεκτήματά του, έκανε ο Ηλίας Κούρος, διευθυντής υποκαταστήματος μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών.

    Την ημερίδα προλόγισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Παντελής Σκλιάς.

    [05] Κόσμος

    Αναμέτρηση στο "νήμα"

    4/3/2008 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κρίσιμες χαρακτηρίζονται κυρίως για τους Δημοκρατικούς, οι σημερινές προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σε τέσσερις Πολιτείες -- Τέξας, Οχάιο, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ και ενδέχεται να κρίνουν ποιος από τους δύο υποψηφίους του κόμματος, ο Μπάρακ Ομπάμα ή η Χίλαρυ Κλίντον, θα κερδίσει τελικά το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η σημερινή αναμέτρηση αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ για τους Δημοκρατικούς, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Zogby που δημοσιεύεται στην Χιούστον Κρόνικλ, η Κλίντον κερδίζει έδαφος έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στο Οχάιο, ενώ, προηγείται στο Τέξας. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί νικητής και στις τέσσερις Πολιτείες και θα αποσπάσει τους εκλέκτορες που του υπολείπονται, θέτοντας εκτός κούρσας τον πρώην κυβερνήτη του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) από το Βερμόντ και θα κλείσουν στις 04:00 (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) στο Τέξας.

    Εκατέρωθεν επιθέσεις

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χίλαρυ Κλίντον αύξησε το ποσοστό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο Οχάιο και φαίνεται να εξασφαλίζει το 44%, όσο ακριβώς και ο Μπάρακ Ομπάμα.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης προηγείται επίσης στο Τέξας με 47% έναντι 44% του Ομπάμα, ανατρέποντας το προβάδισμα των τριών ποσοστιαίων μονάδων που είχε τη Δευτέρα ο γερουσιαστής του Ιλλινόι.

    Η Κλίντον είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση τις τελευταίες ημέρες στον Ομπάμα, αναφορικά με την ετοιμότητά του να αναλάβει ως πρόεδρος και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ειλικρίνειά του να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών ανταλλαγών στη βόρεια Αμερική.

    Η Χίλαρυ Κλίντον προσπαθεί με τηλεοπτικές διαφημίσεις να δείξει την απειρία του Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Σε ένα τηλεοπτικό σποτ της Κλίντον φαίνονται κάποια παιδιά να κοιμούνται και στη συνέχεια τα ρωτούν ποιόν υποψήφιο θέλουν στον Λευκό Οίκο όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 3 το πρωί.

    Μέσα σε λίγες ώρες, το επιτελείο του Ομπάμα απάντησε με ανάλογη τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει επίσης κάποια παιδιά να κοιμούνται και να τους υποβάλουν στη συνέχεια το ίδιο ερώτημα: Τι απαντούν; Θέλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που να μην έχει ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, λένε τα παιδιά - κάτι που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον το 2002.

    H επίθεση αυτή φαίνεται να ενίσχυσε την απήχηση της Κλίντον, ιδιαίτερα στους άνδρες ψηφοφόρους, και ειδικότερα στους λευκούς και τους ισπανόφωνους, όπως εκτιμά ο αναλυτής Τζον Ζόγκμπι.

    Η νέα δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, που στο Οχάιο φτάνει το 8% από 6% που ήταν τη Δευτέρα και στο Τέξας στο 7% από 6%, κάτι που φαίνεται να είναι εις βάρος του Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 1.392 εκλέκτορες έναντι 1.279 για την Κλίντον. Για να εξασφαλίσει κάποιος από τους δύο το χρίσμα χρειάζεται 2.025 εκλέκτορες.

    Στις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν 193 εκλέκτορες στο Τέξας, 141 στο Οχάιο, 21 στο Ρόουντ Άιλαντ και 15 στο Βερμόντ. Από τις επόμενες 15 εκλογικές αναμετρήσεις η σημαντικότερη είναι αυτή της Πενσιλβάνια, στις 22 Απριλίου, που θα στείλει στο συνέδριο των Δημοκρατικών 158 εκλέκτορες.

    Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια νέα ήττα της Χίλαρυ Κλίντον στο Τέξας και το Οχάιο, μετά τις 11 συνεχόμενες νίκες του Ομπάμα μέσα σε ένα μήνα, μπορεί να σημάνει το τέλος των προεδρικών φιλοδοξιών της.

    Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί νικητής στο Οχάιο και στο Τέξας και να αποσπάσει τους εκλέκτορες που του υπολείπονται, θέτοντας εκτός κούρσας τον πρώην κυβερνήτη του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι. Ο ΜακΚέιν προηγείται με διψήφιο ποσοστό του Χάκαμπι - στο Οχάιο με 57% έναντι 29%, στο Τέξας με 57% έναντι 29%.

    [06] Κοινωνία

    Σεισμικές δονήσεις στη Μεθώνη

    4/3/2008 10:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2008 11:01:24 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Δύο νέες ασθενείς σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης, 250 χλμ ΝΔ της Αθήνας. Η πρώτη είχε μέγεθος 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 2:26 και η δεύτερη μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και έγινε αισθητή στις 2:53. Οι σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται από τους σεισμολόγους ως μετασεισμοί και δεν εμπνέουν ανησυχία.

    [07] Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου: "Αναγκαία η αλλαγή του πολιτικού συστήματος"

    4/3/2008 9:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εριφερειακή Συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του ΠΑΣΟΚ στην Αλεξανδρούπολη. "Έχουμε καταθέσει αλλαγές, για ισχυρότερες και μεγαλύτερες περιφέρειες, για έναν δεύτερο Καποδίστρια, για την αποκέντρωση της εξουσίας, για ένα νέο φορολογικό σύστημα, για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, σε τοπικό επίπεδο. Και βεβαίως, να έχουμε μια επιτελική κυβέρνηση, που λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και σχέδιο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει βρει την άκρη, μέσα από αυτή την αδιαφάνεια. "Το μόνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι υπάρχουν εκβιαστές και εκβιαζόμενοι μεταξύ Μέσων Ενημέρωσης και κυβέρνησης, μεταξύ των θεσμών, και αυτό, είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να κυβερνιέται με αυτές τις λογικές", είπε και σημείωσε ότι "για το λόγο αυτό έρχεται και το Συνέδριο του κόμματος, με μια νέα ορμή", κάνοντας λόγο για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, "ένα ΠΑΣΟΚ αξιών, ένα ΠΑΣΟΚ θεσμών, ένα ΠΑΣΟΚ με νέο κέφι και αισιοδοξία, προπάντων με αποφασιστικότητα, για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα".

    "Να αναλάβει η ΠΓΔΜ τις ιστορικές της ευθύνες"

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και ο λαός θέλει "να μην είμαστε μέρος της κρίσης του συστήματος, διότι μας πιστεύουν ως μέρος και δύναμη λύσης για την Ελλάδα". "Θέλω να ξέρετε, επειδή με ρωτούν πολλές φορές αν είμαι αισιόδοξος, λέω, δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος. Και ζητάω την στήριξή σας, για να κάνουμε μαζί τις αποφάσεις πράξη. Να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την αλλάξουμε με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο ίδιος.

    "Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, βεβαίως, είναι πολλαπλή. Είναι οικονομική () Έχουμε κρίση ηθικής. Έχουμε κρίση θεσμών, κρίση δημοκρατίας", είπε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας και για την ευρωπαϊκή προοπτική, ως το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.

    "Ναι, ένταξη και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει να σεβαστούν την εδαφική μας ακεραιότητα. Να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα, τα θρησκευτικά δικαιώματα όλων, και μέσα στην Τουρκία"

    "Γι αυτό και είπαμε, απέναντι στη FYROM, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ναι, βεβαίως, με ανοιχτές τις αγκάλες, να μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπείτε στο ΝΑΤΟ, αλλά θα σεβαστείτε κι εσείς τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα σεβαστείτε την καλή γειτονία, θα σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα".

    "Γι αυτό, εμείς κινηθήκαμε και διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρων αρχών, στόχων, Οδικού Χάρτη, για όλες τις περιοχές των Βαλκανίων. Από την Κύπρο, την Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων".

    "Αυτή η πολιτική, αν είχε ακολουθηθεί, ίσως σήμερα να είχαμε λύσει πολλά από τα προβλήματά μας".

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής μπορεί και θέλει να συμβάλει, με τη διπλωματία των πολιτών και των κομμάτων, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και, "θέλω να θυμίσω, ότι και το κόμμα του Ταλάτ, είναι υποψήφιο μέλος, αυτή τη στιγμή, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

    Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "κληρονομήσαμε τον Οκτώβριο του 93 μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Με έναν πρωθυπουργό τότε, που διαφωνούσε με τον υπουργό Εξωτερικών. Και μάλιστα, υποστήριζε ότι θα ξεχαστεί το Σκοπιανό σε δέκα χρόνια. Όπως βλέπετε, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά είναι στην πρώτη προτεραιότητα της καθημερινής ατζέντας".

    "Τότε, ήδη δύο βασικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια, με την ονομασία Μακεδονία, την συνταγματική τους ονομασία δηλαδή, η Κίνα και η Ρωσία. Επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας".

    "Επί ημερών πάλι της Νέας Δημοκρατίας, τα αναγνώρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα κράτη. Ενδιάμεσα, τι υπήρξε; Υπήρξε, πρώτα απ όλα, η πολύ αποτελεσματική, ηχηρή, δυναμική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν δημιούργησε τις συνθήκες, για να μπορέσουμε να έχουμε τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία".

    "Θέλω να καλέσω και από εδώ, από την Αλεξανδρούπολη, και την ηγεσία της γειτονικής χώρας, των Σκοπίων, της FYROM να αναλάβει και αυτή τις ιστορικές της ευθύνες, να δείξει ότι μπορεί να υπερβεί την συγκυρία και να δει το μέλλον, το μέλλον των σχέσεών μας, που είμαστε φυσικοί σύμμαχοι, είμαστε σύμμαχοι σε μια περιοχή των Βαλκανίων, όπου θέλουμε και την ανάπτυξη, και την ευημερία, και την ειρήνη, και τη δημοκρατία. Και βεβαίως, την ευρωπαϊκή προοπτική όλων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία. "Να ξέρουν, όμως, ότι και αυτοί πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς. Πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, για να μπορούμε αύριο να δώσουμε τα χέρια για μια κοινά αποδεκτή λύση".

    [08] Κοινωνία

    Νέα δημοσκόπηση

    4/3/2008 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υποχώρηση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων και σημαντική άνοδο του Συνασπισμού δείχνει άλλη μια δημοσκόπηση, αυτή της GPO για το Mega. Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 5% έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, με 29,7% έναντι 24,7%. Ακολουθούν, ΣΥΝ με 15,5%, ΚΚΕ με 8,1, ΛΑΟΣ με 5,3. Όχι στην σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία λέει το 68,1 % των πολιτών. Το 52,5% δεν θεωρεί τις προτάσεις Νιμιτς βάση για διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για την σκοπιμότητα των συλλαλητηρίων, με το 51,9% να διαφωνεί και το 46,9% να συμφωνεί. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με 50,3%, έναντι 23% του Γ. Παπανδρέου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 March 2008 - 9:50:42 UTC