Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση με προβάδισμα της ΝΔ
  • [02] Στο αίμα πνίγηκε η Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  • [04] Μνημόσυνο για το μακαριστό Χριστόδουλο
  • [05] Ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στο Ιράκ
  • [06] Προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς
  • [07] Σε επαναληπτικές εκλογές οι δικηγόροι
  • [08] Τηλεφωνήματα για ύπαρξη βομβών
  • [09] Πρώτη η Κόρινθος
  • [10] Οι φιλοξενούμενοι είχαν την τιμητική τους
  • [11] Εύκολη νίκη του ΟΦΗ στη Λειβαδιά
  • [12] Καταδίκη για τις επιθέσεις του Ισραήλ

    [01] Πολιτική

    Κριτική Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ

    Δημοσκόπηση με προβάδισμα της ΝΔ

    2/3/2008 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/3/2008 5:51:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Υπαρξιακή κρίση καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε στη ΝΕΤ, ενώ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", εκφράζει την δυσαρέσκειά του, για τις προσυνεδριακές διαδικασίες και τονίζει πως εθελοτυφλούν όσοι μιλούν περί εσωκομματικού εχθρού στο ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογούν τη σημερινή κατάσταση.

    Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι επιλέγει το 18,4% των ερωτηθέντων.

    Αποστάσεις Βενιζέλου

    Εθελοτυφλεί όποιος επικαλείται τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού για να δικαιολογεί την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Προσθέτει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την ικανότητα επικοινωνίας με το χώρο της Αριστεράς και τους προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν ΝΔ και χαρακτηρίζει βασικό μέλημα την ηθική αναστύλωση της παράταξης.

    Μήνυμα στην Αριστερά, μέσω του "Τύπου της Κυριακής", στέλνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

    Κριτική στον ΣΥΝ από τη ΓΓ του ΚΚΕ μέσω της ΝΕΤ 105,8. Αντικειμενικά, το ΠΑΣΟΚ θα πάει στον ΣΥΝ και ο ΣΥΝ και στο ΠΑΣΟΚ, είπε η κα Παπαρρήγα, αποκλείοντας κάθε συνεργασία του κόμματός της με τον Συνασπισμό.

    Είμαστε ανοιχτοί στην οικοδόμηση μιας νέας πλειοψηφίας, αναφέρει σε συνεντεύξεις του στην "Αυγή" και το "Βήμα" ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, τονίζοντας "δεν είμαστε το πρόβλημα, αλλά η λύση του".

    5,9% η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    Πτώση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κύρια δύναμη διεμβολισμού του δικομματισμού δείχνει η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, στην οποία πάντως η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου.

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, άλλο κόμμα 1,8%, το λευκό ή άκυρο 2,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 12,7%.

    Το 73,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

    Το 87,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το 60,7% θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Το 42,9% εκτιμά ότι δεν θα είχε αλλάξει κάτι αν το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, το 28,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και το 25,3% καλύτερα. Το 28,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν τα οικονομικά του ενώ το 52,7% απαντά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 41,2%, και ακολουθούν οι Γιώργος Παπανδρέου με 19,3%, ο Αλέξης Τσίπρας με 13,1%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 4,7% και η Αλέκα Παπαρήγα με 2,4% και δεν απάντησε το 19,3% των ερωτηθέντων.

    Όσον αφορά στο μέλλον των μικρότερων κομμάτων, το 52,7% πιστεύει ότι η εκλογική τους δύναμη θα μεγαλώσει περισσότερο, το 19% ότι μόλις υπάρξει πόλωση πολλοί ψηφοφόροι τους θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, το 17% ότι η δύναμη τους θα μειωθεί διότι πήραν απλώς ψήφο διαμαρτυρίας και δεν έχουν προγραμματικό λόγο και το 9,9% ότι η δύναμη τους θα μείνει περίπου στα σημερινά ποσοστά τους.

    Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research διενεργήθηκε από 19 έως 22 Φεβρουαρίου σε δείγμα 6.379 ατόμων.

    [02] Μ. Ανατολή

    Στο αίμα πνίγηκε η Λωρίδα της Γάζας

    2/3/2008 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κάθε επαφή με το Ισραήλ διακόπτει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη φονική ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας που έχει στοιχίσει τα τελευταία 24ωρα τη ζωή 100 Παλαιστινίων. Όπως είπε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Αμπάς, ο παλαιστίνιος πρόεδρος διέταξε "τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και κάθε είδους επαφών σε όλα τα επίπεδα, διότι στη σκιά της ισραηλινής επίθεσης κάτι τέτοιο είναι κενό κάθε νοήματος". Το Ισραήλ σκοπεύει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ. "Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι επιτιθέμενοι κατά της Χαμάς ενισχύουμε τις πιθανότητες για ειρήνη. Όσο περισσότερο εξασθενήσει η Χαμάς, τόσο περισσότερες θα είναι οι ευκαιρίες για την ειρήνη", είπε ο Ολμέρτ. Τη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ζητάει η Χαμάς, ενώ, για τη Μέση Ανατολή αναχωρεί αύριο Δευτέρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Την ανησυχία της για τη δραματική κλιμάκωση της βίας στη Γάζα εκφράζει η διεθνής κοινότητα. Αδιανόητες χαρακτηρίζει σε δήλωσή της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τις λογικές και πρακτικές συλλογικής τιμωρίας. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ για τις επιδρομές στη Γάζα.

    Διεθνής καταδίκη

    Σε κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στη Γάζα προχώρησε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός, οπότε και σκοτώθηκαν 70 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και περισσότεροι από 10 άμαχοι.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές, μία εκ των οποίων είχε στόχο το γραφείο του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και των μαχητών της Χαμάς, που πλήττουν με πυραύλους το έδαφος του νότιου Ισραήλ. Τα μέλη του ΣΑ επισημαίνουν την ανάγκη τερματισμού της βίας εκατέρωθεν.

    Ως υπερβολική και δυσανάλογη καταδίκασε την ισραηλινή αντίδραση ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Και η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη "δυσανάλογη χρήση" στρατιωτικής βίας από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

    Έκκληση απηύθυναν οι ΗΠΑ για τερματισμό των συγκρούσεων και επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έπειτα από την απόφαση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να αναστείλει τις συνομιλίες.

    Την ανησυχία της για τη δραματική κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε σε δήλωσή της, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι λογικές και πρακτικές συλλογικής τιμωρίας είναι αδιανόητες και σημειώνει ότι "τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά". Επίσης, μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., καλεί τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές σε άμεση κατάπαυση κάθε πράξης βίας και αυτοσυγκράτηση.

    "Η μόνη ελπίδα για ειρήνευση είναι ο δρόμος του διαλόγου και της διπλωματίας στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ανάπολις. Αυτός ο δρόμος θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί", αναφέρει στη δήλωσή της.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τις δολοφονικές -όπως αναφέρει- επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και ζητεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά η Χαμάς

    Έκκληση απηύθυνε η ισλαμική Χαμάς για το σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Η κατάσταση "απαιτεί ενότητα και τερματισμό των διαιρέσεων μεταξύ της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας", είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου και πρόσθεσε: "Απευθύνουμε έκκληση για την έναρξη εθνικού διαλόγου χωρίς όρους για να εξετάσουμε την κλιμάκωση της κατοχής καθώς και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης επείγουσας εθνικής ενότητας".

    Η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν εκδίωξε με τα όπλα τις δυνάμεις της αντίπαλης παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και πρωθυπουργός των Παλαιστινίων την εποχή εκείνη, παύθηκε από τα καθήκοντά του με διαταγή του Αμπάς, εξακολουθεί όμως να αυτοαποκαλείται πρωθυπουργός, μη αποδεχόμενος την αποπομπή του. Εκτοτε ο Μαχμούντ Αμπάς αρνείται κάθε διάλογο με τη Χαμάς, εφόσον η ισλαμική οργάνωση δεν παραιτείται της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    [03] Κόσμος

    Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

    2/3/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, όπου περισσότεροι από 108 εκατομμύρια εγγεγραμένοι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν το διάδοχο του απερχόμενου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο εκλεκτός του Πούτιν, ο 42χρονος Ντίμτρι Μεντβέντεφ. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και ο φιλο-ευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ. Οι κάλπες στα 96.300 εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, με τα τελευταία εκλογικά τμήματα να κλείνουν στο θύλακα του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, που αποτελεί και το δυτικότερο τμήμα του ρωσικού εδάφους. Οι Ρώσοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ψηφίζουν από το πρωί στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο Νταγκεστάν της νότιας Ρωσίας, με την αστυνομία να αποσυνδέει το γεγονός με την εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι αυτό σημειώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τα εκλογικά τμήματα.

    Ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της Ρωσίας, θα είναι ο τρίτος πρόεδρος της νέας μετασοβιετικής Ρωσίας, μετά τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που σφράγισε με τη θητεία του το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και τη "γέννηση" 15 νέων χωρών που την αντικατέστησαν.

    Το Σύνταγμα της Ρωσίας απαγορεύει μια τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία και παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις στον Β.Πούτιν να προχωρήσει σε αναθεώρηση του, εκείνος διάλεξε να υποδείξει ως διάδοχό του τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του και πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του αρχές Μαΐου.

    Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη απαντήσει ότι σε περίπτωση εκλογής Μεντβιέντεφ θα αποδεχθεί την ήδη διατυπωμένη πρότασή του να αναλάβει το ιεραρχικά δεύτερο αξίωμα της χώρας, δηλαδή την πρωθυπουργία.

    [04] Κοινωνία

    Μνημόσυνο για το μακαριστό Χριστόδουλο

    2/3/2008 6:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τελέσθηκε την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στον τάφο του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου στο Νεκροταφείο, λίγο νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία, δεδομένου ότι ο Αρχιεπίσκοπος έφυγε από τη ζωή την 28η Ιανουαρίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέλη της Ιεράς Συνόδου και πλήθος πιστών παρακολούθησαν το μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Εξερχόμενος του ναού, ο Αρχιεπίσκοπος, ερωτηθείς για την προσωπικότητα του εκλιπόντος, τόνισε ότι κάθε άνθρωπος είναι ανεπανάληπτος, το ίδιο είναι και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τα δε χαρίσματα του όσο και να θέλει κανένας δεν επαναλαμβάνεται.

    Λίγο αργότερα στο Α Νεκροταφείο, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος και υπενθύμισε τα λόγια του ποιητή ότι "οι νεκροί πεθαίνουν όταν οι ζωντανοί τους λησμονήσουν".

    [05] Μ. Ανατολή

    Ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στο Ιράκ

    2/3/2008 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Ιράκ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της χώρας. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι και οι κατηγορίες, από μέρους των ΗΠΑ, ότι η Τεχεράνη παρέχει όπλα και εκπαιδεύει σιιτικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, κάτι που η Ιρανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένως. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού πολιτικού ηγέτη στο Ιράκ. Οι σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν εμπλακεί σε έναν εξαιρετικά αιματηρό πόλεμο το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980, βελτιώθηκαν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, μετά την αμερικανική εισβολή και την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση υπό σιιτική ηγεσία του Νούρι αλ Μάλικι.

    "Νέα σελίδα"

    Ο πρόεδρος του Ιράν πήγε την Κυριακή στη φρουρούμενη από τον αμερικανικό στρατό "Πράσινη Ζώνη" της Βαγδάτης, για μία συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι,

    Νωρίτερα, ο Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος χαρακτήρισε "ιστορική" την επίσκεψη του Ιρανού ομολόγου του στη Βαγδάτη.

    "Θεωρούμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα προς τους λαούς τους Ιράκ και του Ιράν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές", δήλωσε ο Ιρακινός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη.

    Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια "νέα σελίδα" στις σχέσεις των δύο χωρών. "Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Είχαμε θετικές συνομιλίες, σε αδελφικό και εποικοδομητικό κλίμα", είπε.

    "Κατανοούμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν την πολιτική, την οικονομική και την πολιτισμική τους συνεργασία", πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέκρουσε τις κατηγορίες Μπους ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίες σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες.

    "Λέμε στον κ. Μπους ότι, κατηγορώντας άλλους χωρίς αποδείξεις, αυξάνει τα προβλήματα της περοχής και δεν τα επιλύει", είπε ο Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον ιρακινό πρωθυπουργό.

    "Οι Αμερικανοί οφείλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα της περιοχής. Ο ιρακινός λαός δεν συμπαθεί την Αμερική", πρόσθεσε.

    [06] Κοινωνία

    Ελλάδα

    Προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς

    2/3/2008 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με γαϊτανάκια, διαγωνισμούς τραγουδιού και παρελάσεις μεταμφιεσμένων γιορτάζεται η προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς σε όλους τους δήμους. Μικροί μασκαράδες με πρωτότυπες μεταμφιέσεις πλημμύρισαν το Ζάππειο.

    Η αποκριάτικη γιορτή ξεκίνησε με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού ενώ θεατρικά δρώμενα, κλόουν και ξυλοπόδαροι διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους. Το απόγευμα και μέχρι τις 10 το βράδυ το αποκριάτικο γλέντι θα μεταφερθεί στο Θησείο. Ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Εντυπωσιακή είναι η παρέλαση των μασκαράδων στο Μοσχάτο. Αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας καλά κρατεί το γλέντι.

    Πολύ μουσική, κέφι και φαντασία είχε η παρέλαση των μεταμφιεσμένων στην Καβάλα. Τα παιδιά που συμμετέχουν φτιάχνουν μόνα τους τις μάσκες και τα κοστούμια τους. Υπολογίζεται ότι 2.500 χιλιάδες μεταμφιεσμένοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης.

    Στο Ναύπλιο οι απόκριες γιορτάζονται με παραδοσιακές καντάδες στην παλιά πόλη. Σατυρικά άρματα, μαζορέτες και καρναβαλιστές από την Πάτρα, τη Ζάκυνθο την Κέρκυρα και την Ιταλία συμμετέχουν φέτος σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι.

    [07] Πολιτική

    Για προέδρους και ΔΣ

    Σε επαναληπτικές εκλογές οι δικηγόροι

    2/3/2008 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Από την ανατολή του ήλιου έχουν ανοίξει οι 26 κάλπες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 20.219 δικηγόροι των Αθηνών. Οι σημερινές εκλογές στον ΔΣΑ είναι επαναληπτικές. Οι κάλπες θα κλείσουν με την δύση του ήλιου και θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, οπότε και θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος του ΔΣΑ για την επόμενη τριετία.

    Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν προσέλθει 800 περίπου δικηγόροι και ψήφισαν. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

    Η "μάχη" για την ανάδειξη νέου Προέδρου στον ΔΣΑ διεξάγεται μεταξύ του Δ. Παξινού και του Δ. Βερβεσού. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών στον ΔΣΑ, ο Δ. Παξινός συγκέντρωσε 27,59% έναντι 20,02 % του Δ. Βερβεσού.

    Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου διεξάγονται σήμερα σε 14 δικηγορικούς συλλόγους.

    [08] Κοινωνία

    Σε Χίλτον και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

    Τηλεφωνήματα για ύπαρξη βομβών

    2/3/2008 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νωρίς το μεσημέρι τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο "Χίλτον" δημιούργησε αναστάτωση. Το τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας στο Χίλτον έγινε στις 11.15 από άγνωστο άτομο, το οποίο ισχυρίσθηκε ότι τηλεφωνούσε εκ μέρους της οργάνωσης Λαϊκή Επαναστατική Δράση και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο ξενοδοχείο σε 25 λεπτά. Από την αστυνομία αποκλείστηκε η περιοχή, έκλεισαν η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Μιχαλακοπούλου και γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας από άλλους δρόμους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    Πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ωστόσο συνεχίζεται η έρευνα από το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Ο χρόνος που έδωσε ο άγνωστος που τηλεφώνησε έχει παρέλθει, αλλά από την αστυνομία θα ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα μέχρι να αποκατασταθεί η κατάσταση στην περιοχή και στο ξενοδοχείο.

    Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε στις 11.33 στην Άμεση Δράση και ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μία ώρα στο σταθμό του ΗΣΑΠ του Νέου Ηρακλείου.

    Αμέσως σταμάτησε η κυκλοφορία των τρένων και έγινε έρευνα από πυροτεχνουργούς η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο χωρίς να βρεθεί τίποτα. Ωστόσο μέχρι και πριν από λίγη ώρα δεν είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία των συρμών που όμως αναμένεται να γίνει σύντομα. Ύστερα από έρευνα απεδείχθη φάρσα το τηλεφώνημα στο κεντρικό ξενοδοχείο.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη η Κόρινθος

    2/3/2008 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Κόρινθος ήταν η μεγάλη κερδισμένη στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής στον πρώτο όμιλο της Γ Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Κορίνθου νίκησε τον Διαγόρα με 2-1 τον προσπέρασε στη βαθμολογία και απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής. Ο Παναιτωλικός διατήρησε την επαφή του με τις πρώτες θέσεις καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Πάτρα από την Παναχαϊκή. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Αιολικός επί του Αχαρναϊκού με 2-1, ενώ ο Βύζας νίκησε την Ηλιούπολη με 1-0.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής: Παναιγιάλειος-Κορωπί 1-1 Ατσαλένιος-Θύελλα Πατρών 2-3 Αίας Σαλαμίνας-Θήβα 3-1 Αχαρναϊκός-Αιολικός 1-2 Ρόδος-Μεσσηνιακός 2-0 Κόρινθος-Διαγόρας 2-1 Αστέρας Ρεθύμνου-Φωστήρας 2-0 Βύζας-Ηλιούπολη 1-0 Παναχαϊκή-Παναιτωλικός 1-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 17 αγώνες) 1. Κόρινθος 35 2. Διαγόρας 34 3. Παναιτωλικός 33 4. Ηλιούπολη 26 -16αγ. 5. Φωστήρας 26 6. Παναχαϊκή 25 7. Αίας Σαλαμίνας 25 8. Βύζας Μεγάρων 24 9. Ατσαλένιος 21 10. Ρόδος 21 11. Αστέρας Ρεθύμνου 21 12. Αιολικός 20 13. Θύελλα Πατρών 20 14. Αχαρναϊκός 19 -16αγ. 15. Κορωπί 19 -16αγ. 16. Παναιγιάλειος 17 17. Μεσσηνιακός 16 -16αγ. 18. Θήβα 10 * Η Ρόδος έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οι φιλοξενούμενοι είχαν την τιμητική τους

    2/3/2008 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Καστοριά έκανε την μεγάλη έκπληξη στην 17η αγωνιστική της Β Εθνικής καθώς νίκησε εκτός έδρας τον πρωτοπόρο ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1. Η 17η αγωνιστική στιγματίστηκε από τις επιτυχίες των φιλοξενούμενων επί των γηπεδούχων από τους οποίους μόνο ο Πανθρακικός κατάφερε να γευτεί τη χαρά της νίκης κερδίζοντας με 2-0 τον Ηλυσιακό. Με τους βαθμούς της νίκης έφυγαν από την Αθήνα ο ΑΣΚ Ολυμπιακός και η Κέρκυρα κερδίζοντας τους Αιγάλεω και Καλλιθέα αντίστοιχα, ενώ και ο Πανσερραϊκός πήρε διπλό από τον Αγροτικό Αστέρα.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα στη 17η αγωνιστική: Θρασύβουλος-Καλαμάτα 0-0 ΠΑΣ Γιάννινα-Καστοριά 1-2 Αιγάλεω-ΑΣΚ Ολυμπιακός 0-1 Εθνικός Αστέρας-Χαϊδάρι 1-1 Άγιος Δημήτριος-Εθνικός 1-1 Πανθρακικός-Ηλυσιακός 2-0 Αγροτικός Αστ.-Πανσερραϊκός 0-1 Καλλιθέα-Κέρκυρα 0-1 Πιερικός-Ιωνικός 3/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 17 αγώνες) 1. ΠΑΣ Γιάννινα 31 2. Θρασύβουλος 30 -17αγ. 3. Καλλιθέα 28 4. Πανσερραϊκός 28 5. Ιωνικός 27 -15αγ. 6. Πανθρακικός 25 -16αγ. 7. Εθνικός 24 -16αγ. 8. Κέρκυρα 22 9. Αιγάλεω 21 10. Εθνικός Αστέρας 20 11. ΑΣΚ Ολυμπιακός 20 -16αγ. 12. Αγροτικός Αστέρας 19 13. Καστοριά 19 -16αγ. 14. Ηλυσιακός 18 -16αγ. 15. Χαϊδάρι 17 -16αγ. 16. Καλαμάτα 15 -17αγ. 17. Πιερικός 13 -16αγ. 18. Άγιος Δημήτριος 10 -16αγ. *Πανθρακικός και Πιερικός έχουν τιμωρηθεί με -1 και -3 βαθμούς αντίστοιχα.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εύκολη νίκη του ΟΦΗ στη Λειβαδιά

    2/3/2008 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άνετη νίκη πέτυχε ο ΟΦΗ στη Λειβαδιά επί του Λεβαδειακού με 0-3. Ο Σφακιανάκης (21), ο Πετρόπουλος (27) και ο Σίμιτς (63) πέτυχαν τα γκολ για την ομάδα του Γιώργος Παράσχου, που απομακρύνθηκε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Οι "πράσινοι", που από το 62 έπαιζαν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Εμεράν, έχασαν πολύτιμο έδαφος στη "μάχη" της παραμονής. Οι φιλοξενούμενοι πήραν από την αρχή τα "ηνία" του αγώνα και έδειξαν ότι, παρά την κούραση από την αναμέτρηση της Πέμπτης με τον Ατρόμητο για το κύπελλο, ήταν αποφασισμένοι να πάρουν το πολύτιμο "τρίποντο". Μετά από κάποιες μικροευκαιρίες εκατέρωθεν στα πρώτα λεπτά, ο ΟΦΗ "άνοιξε" το σκορ στο 21, όταν ο Νουαφόρ πάσαρε στον Σφακιανάκη, αυτός μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με ψύχραιμο πλασέ "νίκησε" τον Μπλάζιτς 0-1. Έξι λεπτά αργότερα κι ενώ οι παίκτες του Γκιόργκι Βασίλιεφ έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν, ο Γκέρμπερ έβγαλε σέντρα ακριβείας και ο Πετρόπουλος με κεφαλιά "έγραψε" το 0-2. Οι αλλαγές του Βασίλιεφ και κάποιες προσπάθειες του Μοντόγια στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους δεν άλλαξαν σε τίποτα την εικόνα του αγώνα, αφού ο ΟΦΗ συνέχιζε να έχει τον έλεγχο. Όλα κρίθηκαν οριστικά στο 62, όταν ο Εμεράν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, για να έρθει ένα λεπτό αργότερα ο Σίμιτς να εκμεταλλευτεί την πάσα του Γκέρμπερ και με σουτ μέσα από την περιοχή να διαμορφώσει το τελικό 0-3. Οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου θα μπορούσαν να πετύχουν κι άλλα γκολ, όμως ο Σφακιανάκης αστόχησε στο 72 από πολύ πλεονεκτική θέση, ενώ στο 76 ο Μπλάζιτς απέκρουσε το δυνατό σουτ του Γκέρμπερ. Κίτρινες: Εμεράν, Σίντζιελορτζ - Ρουμπάκης Κόκκινη: Εμεράν (62΄, 2η κίτρινη) Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας) Λεβαδειακός (Γκιόργκι Βασίλιεφ): Μπλάζιτς, Εμεράν, Αντερσον, Ρέγες (58΄ Πιέτρ), Λεονάρντο, Μοντόγια, Λουμπούτης, Ανδράλας (46΄ Ντιμπαλά), Παβιό, Κρουπί (65΄ Ζησόπουλος), Σίντζιελορτζ ΟΦΗ (Γιώργος Παράσχος): Τζόρβας, Αρβανίτης, Σίμιτς, Πίτσος (74΄ Σταυρακάκης), Νουαφόρ, Ισά, Ρουμπάκης, Σφακιανάκης, Πετρόπουλος (66΄ Γκάντζεφ), Ν. Κουνενάκης (81΄ Πόποβιτς), Γκέρμπερ

    [12] Κόσμος

    Λωρίδα της Γάζας

    Καταδίκη για τις επιθέσεις του Ισραήλ

    2/3/2008 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των μαχητών της Χαμάς, που πλήττουν με πυραύλους το έδαφος του νότιου Ισραήλ. Το Συμβούλιο, συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από αίτημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που έσπευσε να καταδικάσει τις αιματηρές επιχειρήσεις των ισραηλινού στρατού, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιχειρήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 68 Παλαιστίνιους, ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Επίσης σκοτώθηκαν και δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνουν την ανάγκη, τερματισμού της βίας, εκατέρωθεν. Πάντως σήμερα καταγράφονται άλλοι πέντε νεκροί Παλαιστίνιοι από επιθέσεις Ισραηλινών.

    Ως υπερβολική και δυσανάλογη καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ισραηλινή αντίδραση Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε κάθε επαφή με το Ισραήλ, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη φονική ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας .Όπως είπε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Αμπάς, ο παλαιστίνιος πρόεδρος διέταξε "τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και κάθε είδους επαφών σε όλα τα επίπεδα, διότι στη σκιά της ισραηλινής επίθεσης κάτι τέτοιο είναι κενό κάθε νοήματος". Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, χαρακτήρισε την απόφαση του Αμπάς "σφάλμα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν "στο πολύ εγγύς μέλλον".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 March 2008 - 17:50:53 UTC