Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολες ώρες για τη Μ. Γιαννάκου
  • [02] Νεκροί από θυελλώδεις ανέμους στην Αυστρία
  • [03] Ξεκίνησαν οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών
  • [04] Η Ρωσία στις κάλπες
  • [05] Υλοποιείται η μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    [01] Κοινωνία

    Δύσκολες ώρες για τη Μ. Γιαννάκου

    1/3/2008 1:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2008 3:26:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", μετά τη δεύτερη αγγειοπλαστική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς παρουσίασε νέα θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία.

    Τα επόμενα δύο 24ωρα κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας της κ. Γιαννάκου, κυρίως για τη λειτουργία της καρδιάς. Οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς η επιπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή θεωρείται σπάνια και ο διαβήτης έχει προκαλέσει ζημιά σε όλα τα αγγεία. Στην κα Γιαννάκου χορηγείται αντιθρομβωτική αγωγή και αντιβίωση.

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

    [02] Κόσμος

    Καταιγίδες με ανέμους 130 χλμ την ώρα

    Νεκροί από θυελλώδεις ανέμους στην Αυστρία

    1/3/2008 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άνεμοι θυελλώδους έντασης σάρωσαν σήμερα την Αυστρία σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, σηκώνοντας τις στέγες των σπιτιών και προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές από πεσμένα δέντρα στους δρόμους και τις σιδηροτροχιές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η καταιγίδα συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως 130 χλμ την ώρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και 180 χλμ την ώρα σε ορεινές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξεριζωμένα δέντρα έπεσαν πάνω στα αυτοκίνητά τους στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας κοντά στη Βιέννη και στην επαρχία του Τιρόλου στα βορειοδυτικά, δήλωσαν η αστυνομία και οι υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ATA. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πεσμένο δέντρο σε κατασκηνωτικό χώρο στο Τιρόλο. Τα πεσμένα από τον άνεμο δέντρα απέκλεισαν πολλούς δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα στις υπηρεσίες των σιδηροδρόμων. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Σβέχατ της Βιένης διακόπηκαν για περίπου μισή ώρα, ανέφερε το APA. Οι διακοπές ρεύματος έπληξαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

    [03] Πολιτική

    Γ.Ε.ΕΘ.Α

    Ξεκίνησαν οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών

    1/3/2008 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με την αποστρατεία 15 ανωτάτων αξιωματικών κυρίως της αεροπορίας και του στρατού ξηράς ξεκίνησαν οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων . Το συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων στην 1η συνεδρίαση αποστράτευσε 6 αντιστράτηγους. 2 υποναυάρχους , 2 αντιπτεράρχους και 5 υποπτεράρχους . Μεταξύ των αντιπτεράρχων είναι και ο σημερινός αρχηγός τακτικής Αεροπορίας Θεολόγος Συμεωνίδης . Οι κρίσεις συνεχίζονται και αυτή την ώρα.

    Με νεώτερη απόφαση του συμβουλίου αρχηγών αποστρατεύτηκαν 10 υποστράτηγοι του στρατού ξηράς και 1 ταξίαρχος του στρατολογικού σώματος. Επίσης καλύφθηκαν οι κενές θέσεις αντιστρατήγων στο στρατό ξηράς με την προαγωγή αντίστοιχου αριθμού υποστρατήγων.

    [04] Κόσμος

    Η Ρωσία στις κάλπες

    1/3/2008 1:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2008 1:14:38 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή οι Ρώσοι πολίτες προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαβορί μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είναι ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο "εκλεκτός" του απερχόμενου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περισσότεροι από 108 εκατομμύρια και καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 96.300 εκλογικά τμήματα, ενώ περισσότερα από 350 εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κατά τον πρώτο γύρο για να μην χρειαστεί και δεύτερος. Οι κανόνες έχουν αλλάξει, ώστε να μην υπάρχει όριο στο ποσοστό συμμετοχής. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα ψηφίσει περίπου το 65%. Έκκληση απεύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους συμπατριώτες του για μαζική προσέλευση, ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας.

    Καταγγελίες για άσκηση πιέσεων στους ψηφοφόρους

    Η Ρωσία έχει καλέσει 300 ξένους παρατηρητές για να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. Το κυριότερο ευρωπαϊκό Σώμα Παρατηρητών των Εκλογών, η "Υπηρεσία για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (ODIHR), δεν θα συμμετάσχει. Ακύρωσε την αποστολή παρατηρητών της, καθώς δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τη Ρωσία για το πόσες μέρες θα επιτρεπόταν στους παρατηρητές να μείνουν στη χώρα.

    Τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η επικράτηση του Μεντβέντεφ αναμένεται σαρωτική.

    Ο 42χρονος Μεντβέντεφ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 61% έως 80% του εκλογικού σώματος, και ακολουθούν: ο κομμουνιστής Γενάντι Ζιουγκάνοφ με 9%, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 7% και ο φιλο-ευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1%.

    Στο μεταξύ, ο ρωσικός τύπος δημοσιεύει καθημερινά πληροφορίες για τα τεχνάσματα που μηχανεύονται οι ρωσικές αρχές για να εξασφαλίσουν μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, τη στιγμή που η εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει ανάγκη τη νομιμοποίηση που προσφέρει η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία: απειλές για αντίποινα σε περίπτωση μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας, αλλά και λοταρίες με προσφορές αυτοκινήτων ή προσκλήσεων για νυχτερινά κέντρα.

    Από την πλευρά της, η ρωσική αντιπολίτευση και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν την άσκηση πιέσεων προς τους ψηφοφόρους.

    [05] Κοινωνία

    Υλοποιείται η μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    1/3/2008 12:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2008 2:25:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα να δημιουργούν αυτόνομα προγράμματα μεταπτυχιακών. Η ρύθμιση παρουσιάστηκε την Παρασκευή στις Σέρρες, στη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι. Σήμερα συνεχίζεται στην Καβάλα η σύνοδος των πρυτάνεων.

    Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κομοτηνή, περίπου 300 φοιτητές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο χώρο όπου συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν ένας φοιτητής και αστυνομικοί ενώ έγιναν δύο προσαγωγές. Ύστερα από παρέμβαση του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές αφέθησαν ελεύθεροι και η ένταση αποσοβήθηκε.

    Τις νέες ρυθμίσεις για τα ΤΕΙ, που ουσιαστικά ολοκληρώνουν την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, που βρέθηκε στη σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ.

    Εκτός από τα μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε άλλα δύο σημαντικά κείμενα:

    Τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών, θέση γραμματέα για τα οικονομικά των ιδρυμάτων και ρύθμιση για τους αιώνιους φοιτητές. Μοντέλο 4ετούς οικονομικού προγραμματισμού, προκειμένου τα ιδρύματα να μπορούν ευκολότερα να τελούν τις οικονομικές τους πράξεις.

    Από την Καβάλα, το Σάββατο, ο υπουργός υποσχέθηκε την αναβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης. Ο κ. Στυλιανίδης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Καβάλας, τόνισε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε αυτό, θα βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές του και θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη δημιουργία κοινών δράσεων, όπως είναι η δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων.

    Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα όπως επίσης και οποιαδήποτε επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην Καλαμάτα επενδύθηκαν 40.000 ευρώ για τη δημιουργία σχολών στα οποία υπηρετούν 37 καθηγητές και φοιτούν μόνο επτά άτομα. Συμπλήρωσε δε ότι τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν 46 πανεπιστημιακά τμήματα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μετά το 2008 οπότε και λήγουν οι συγκεκριμένες κοινοτικές δράσεις.

    Αναφερόμενος στα υπό εκτέλεση έργα στο νομό Καβάλας, ο κ. Στυλανίδης υπογράμμισε ότι αυτά φθάνουν τα είκοσι, αφορούν κατά κύριο λόγο την κατασκευή και επέκταση σχολικών μονάδων και είναι συνολικού κόστους 29,6 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης υποσχέθηκε στους δημάρχους του νομού έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες συντήρησης των σχολείων.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας συνοδευμένος από τον υφυπουργό Σπύρο Ταλιαδούρο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτη Παταριά επισκέφθηκε το μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο.

    Το μεσημέρι ο υπουργός θεμελίωσε το νέο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο στην συνοικία Νεάπολη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εργοτάξια των σχολικών μονάδων που ανεγείρονται στους Δήμους Φιλίππων και Κεραμωτής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 March 2008 - 17:50:06 UTC