Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις
  • [02] Αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [03] Σεισμοί σε Σητεία και Σάμο
  • [04] Γουατεμάλα: Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα Καραμανλή προς Σκόπια

    Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις

    1/3/2008 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/3/2008 10:34:26 πμ)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για "ουσιαστικό χάσμα" μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η συνάντηση "αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του (του κ. Ντιμιτρόφ) στην πρόταση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος και γενικά". Όπως είπε ο ειδικός μεσολαβητής, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη έλαβε την "άλλη άποψη". Σήμερα, στις 16.00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των τριών, στα γραφεία του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν. "Στόχος μας είναι μία ουσιαστικά σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων, και όχι μία που θα περιγράφει απλώς το ισχύον πολίτευμα στην γειτονική χώρα", δήλωσε την Παρασκευή ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως "μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ". Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.

    "Ουσιαστικό χάσμα"

    Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην πρόταση που έκανε στις 19 Φεβρουαρίου και πως σήμερα θα συναντηθεί και με τους δύο πρέσβεις και "θα δούμε που στεκόμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούν οι διαφορές αυτές να γεφυρωθούν".

    Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι στη χθεσινή πρωινή συνάντησή του με τον πρέσβη κ. Βασιλάκη άκουσε την αναφορά του Έλληνα πρέσβη από σημείο σε σημείο, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνησή του είχε πολλές απορίες και απόψεις" και στη συνέχεια το ίδιο πράγμα, όπως είπε, έγινε με τον πρέσβη Ντιμιτρόφ.

    Σε ερώτηση αν σκοπεύει να δώσει σήμερα νέες ιδέες, απάντησε αρνητικά.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν νομίζει ότι είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα, πρέπει να το πω αυτό".

    "Μη λύση-μη πρόσκληση"

    Την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός έστειλε από το βήμα της Βουλής ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα της ονομασίας.

    "Καθαρή και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί στην βάση μίας ονομασία που θα περιγράφει απλώς το ισχύον πολίτευμα στην γειτονική χώρας. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων.

    "Η βούλησή μας για αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι ανυπόκριτη. Η θέση μας 'μη λύση- μη πρόσκληση', είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα υπάρχει έδαφος στη φιλοδοξία του γειτονικού κράτους να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί η αρχή της καλής γειτονίας είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για συμμαχικές σχέσεις".

    Ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς .

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Τόσο η θέση της κυβέρνησης για το «μη λύση - μη πρόσκληση», όσο και η θέση του ΠΑΣΟΚ για βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αποκρύπτουν ότι το πρόβλημα του ονόματος της FYROM το αξιοποιούν οι σύμμαχοί τους, ΗΠΑ και ΕΕ, που επιδιώκουν ολοφάνερα πια τη μη λύση του. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ".

    Κατά της αποδοχής του όρου "Μακεδονία", υπό οιαδήποτε μορφή, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης , και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πει το μεγάλο "όχι".

    [02] Μ. Ανατολή

    Αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα

    1/3/2008 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και σε συγκρούσεις μονάδων του ισραηλινού στρατού που εισέβαλε με την υποστήριξη ελικοπτέρων και σε ένοπλους Παλαιστίνιους. Συνολικά, 47 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών που ακολούθησαν τον θάνατο ενός Ισραηλινού από έκρηξη ρουκέτας που εκτοξεύθηκε την Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας στην πόλη Σντερότ. Τα περισσότερα θύματα ήταν μαχητές αλλά οι υπόλοιποι ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος και δύο έφηβοι. Οι επιχειρήσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω δηλώσεων του Ισραήλ ότι σκέφτεται να εξαπολύσει μία ευρύτερη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σκέψεις για μεγαλύτερη επιχείρηση

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία μάχη ξέσπασε νωρίς το Σάββατο, όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι εντόπισαν μια ομάδα του Ισραηλινού στρατού που είχε εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας υποστηριζόμενη από ελικόπτερα.

    Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο ένας ένοπλος που σκοτώθηκαν ανήκε στο Ισλαμιστικό Κίνημα, που κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής τον περασμένο Ιούνιο, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Μαχητής της Χαμάς δήλωσε ότι σκοτώθηκε κι ένα κορίτσι. Σε άλλη μάχη, σκοτώθηκε μέλος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι αναφορές περί μαχών ελέγχονται.

    Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί πολιτικοί δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να διατάξουν μια ευρύτερη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, εάν οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις. Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Αμύνης του Ισραήλ Ματάν Βίλναϊ προειδοποίησε τους Παλαιστινίους της Γάζας ότι κινδυνεύουν να υποστούν ένα shoah (μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει, κυριολεκτικά, το "Ολοκαύτωμα") εάν οι πυραυλικές επιθέσεις δε σταματήσουν. Στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης επιχείρησαν να μετριάσουν την έκφραση, λέγοντας ότι ο υφυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο αναφερόμενος σε μια καταστροφή.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να αναλογιστεί τις συνέπειες της δράσης του, ενώ ο Αμπάς χαρακτήρισε τις ισραηλινές απειλές "επικίνδυνες".

    [03] Κοινωνία

    Σεισμοί σε Σητεία και Σάμο

    1/3/2008 11:30:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος.

    Η πρώτη δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 2:07 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο θαλάσσιο χώρο ΒΑ της Σητείας, 322 χλμ ΝΑ της Αθήνας.

    Ο δεύτερος σεισμός, επίσης 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια της Σάμου, 270 χλμ ανατολικά της Αθήνας.

    Και οι δυο δονήσεις ήταν επιφανειακές, συμφωνά με τους σεισμολόγους, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν.

    [04] Κόσμος

    Γουατεμάλα: Δεκάδες νεκροί σε τροχαίο

    1/3/2008 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λεωφορείο γεμάτο επιβάτες εξετράπη της πορείας του και συνετρίβη σε φαράγγι βάθους 100 μέτρων στη Γουατεμάλα, την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και τουλάχιστον 15 ακόμη να τραυματισθούν.

    Το λεωφορείο ήταν γεμάτο επιβάτες που ταξίδευαν με προορισμό το χωριό Τσικιμουλίγια, στη νότια Γουατεμάλα, όταν βγήκε από το δρόμο ενώ έπαιρνε με ταχύτητα μια στροφή.

    Στην επαρχιακή Γουατεμάλα, χωρικοί ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις με παλιά σχολικά λεωφορεία για να εργαστούν σε αγροτικές φυτείες για μια ή περισσότερες ημέρες. Τα μοιραία δυστυχήματα είναι συχνά στους επικίνδυνους, ελλιπώς συντηρούμενους δρόμους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 March 2008 - 9:51:07 UTC