Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Χωροταξικό για πρώτη φορά
  • [02] Νέα ηγεσία στην ΕΛ.ΑΣ.
  • [03] Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου
  • [04] Εμμένουν στην αδιαλλαξία τα Σκόπια
  • [05] Συνάντηση κ. Παπούλια -Α. Παπαρήγα
  • [06] "Όχι στο λιθάνθρακα. Ναι στη ζωή"
  • [07] Στο πλευρό των παιδιών οι Γιατροί του Κόσμου
  • [08] Νέα κατάθεση
  • [09] Απεργία στους Δήμους την Πέμπτη
  • [10] Στη Βουλή η υπόθεση του ιστολογίου
  • [11] Κυκλοφοριακό χάος
  • [12] Αγοραπωλησία βρέφους
  • [13] "Υπερόπτης ο Βαρδινογιάννης"
  • [14] Υπέκυψε ο πρόεδρος των δημοσιογράφων στο Ιράκ
  • [15] Συνάντηση υπουργών - κτηνοτρόφων
  • [16] Εφ΄ όλης της ύλης για την οικονομία
  • [17] Η ώρα της επιλογής
  • [18] Αντιπαραθέσεις για το Κόσοβο
  • [19] Συλλήψεις μεταναστών στην Ιταλία
  • [20] Τιμητική διάκριση στον Έ. Μπούσεκ
  • [21] Τροχαίο με 21 τραυματίες στην Κύπρο
  • [22] Παπούα Νέα Γουινέα: Γέννησε πρόωρα όταν την κρέμασαν!
  • [23] Εκατόν ενενήντα εφτά οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης
  • [24] Καλπάζουν πετρέλαιο-ευρώ
  • [25] Μέσω Η.Υ. οι επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής!

    [01] Πολιτική

    Γ. Σουφλιάς: "Μεγάλη μεταρρύθμιση"

    Εθνικό Χωροταξικό για πρώτη φορά

    27/2/2008 1:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 6:45:30 μμ)

    Εθνικό Χωροταξικό σχεδιασμό αποκτά για πρώτη φορά η χώρα, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.Είναι μία από τις σημαντικώτερες διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε αμέσως μετά ότι "πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση που προβλέπει την ανάπτυξη τής χώρας με σεβασμό στο Περιβάλλον" ενώ τόνισε ότι σύντομα θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της χώρας για την επόμενη 15ετία. Για τις επί μέρους περιοχές της χώρας θα ακολουθήσουν τα ειδικά χωροταξικά ενώ θα υπάρξουν και νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

    Τι προβλέπει

    Στον προσδιορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη σε βάθος 15ετίας, στοχεύει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και αναμένεται να έρθει στη Βουλή, πριν το Πάσχα.

    "Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες", τόνισε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Σχεδίου στους δημοσιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα και απαρτίζεται από 14 άρθρα, που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Δεν έχει το λεπτομερειακό χαρακτήρα των Ειδικών Πλαισίων, αλλά θέτει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    Βάσει αυτών:

    Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Σχεδίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατύπωσε, ήδη, τις βασικές του ενστάσεις επί των αεροφωτογραφιών του ΄45, που προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν. "Θεωρώ ότι για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, είναι απαραίτητη η χρήση αεροφωτογραφιών σε περίοδο κατά το δυνατό κοντινότερη του 1974, έτος ψήφισης του Συντάγματος. Αν αυτές είναι εκείνες του ΄60, ασφαλώς, και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν αυτές".

    Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

    Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχουν συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων (κατά την εκτίμηση του κ. Σουφλιά, η συρρίκνωση θα πρέπει να φτάσει το 50%).

    Εντός ενός έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ, ενώ προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020.

    Ως το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιορισθεί.

    Όπως διευκρίνισε, αυτό θα επιτευχθεί με:

    -την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες κ.λ.π.)

    - τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.)

    -τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης

    - την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους

    - την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο

    -την προώθηση της αρχής «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού

    - την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.

    Για το τμήμα του Σχεδίου, που αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές.

    Τέλος, ερωτώμενος για την ενδεχόμενη εφαρμογή διοδίων στο κέντρο των πόλεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι υπάρχει η σχετική κατεύθυνση στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και η αξιοποίησή της εξαρτάται από τα περιφερειακά πλαίσια.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για το ΠΕΧΩΔΕ ΓΙάννης Μανιάτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά για το χωροταξικό έκανε λόγο για αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση και περιβαλλοντική αδιαφορία.

    "Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που προωθείται, μας γυρίζει στη δεκαετία του ΄70, είναι συγκεντρωτικό, αναχρονιστικό και αντίθετο σε κάθε λογική ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Αγνοεί απολύτως τη λογική των δικτύων πόλεων και αναπαράγει το μοντέλο που στηρίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αγνοεί όλες τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση. Με απαράδεκτο τρόπο προωθεί την προέγκριση βασικών αξόνων του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό, που θα οδηγήσει στην παράδοση των καλύτερων περιοχών της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί το Σύνταγμα Χωρικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο της αναπτυξιακής οπισθοδρόμησης και της περιβαλλοντικής αδιαφορίας", τόνισε.

    "Πρόκειται για μια εξαγγελία που θα παραμείνει άσκηση επί χάρτου αφού πρώτον, προβλέπει αντισυνταγματικές αλλαγές χρήσης γης, όπως είναι οι οικιστικές παρεμβάσεις σε δασικού χαρακτήρα εδάφη, και δεύτερον, δεν έχει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς οι φορείς της Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ το έχουν στο σύνολό του απορρίψει. Ακόμη και ως πρόταση (ανεφάρμοστη) του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποδεικνύει το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση αφού ακόμη και για το θέμα των ημερών - το ενεργειακό - άλλα αποφασίζει το Υπ. Ανάπτυξης και άλλα σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Πολιτική

    Νέος αρχηγός ο αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας

    Νέα ηγεσία στην ΕΛ.ΑΣ.

    27/2/2008 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 7:01:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέος Αρχηγός της Αστυνομίας ορίστηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το ΚΥΣΕΑ, ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης, αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας. Αποστρατεύτηκαν ο μέχρι σήμερα αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης καθώς και ο υπαρχηγός Στέλιος Σύρρος, στους οποίους απονεμήθηκαν οι τίτλοι του επίτιμου Αρχηγού και Υπαρχηγού, αντίστοιχα. Οι κρίσεις των αρχιστρατήγων και υποστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ θα γίνουν του Σάββατο. Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενημέρωσε και ο υπουργός Αμυνας, για τα θέματα στρατιωτικών προμηθειών.

    Έμπειρος αξιωματικός

    Για τη νευραλγική θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, επελέγη από το ΚΥΣΕΑ, ο αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας.

    "Συνήλθε σήμερα το ΚΥΣΕΑ και έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγησή μου για την επιλογή - μετά τη λήξη της θητείας του νυν Αρχηγού κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη- ως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. του Αντιστρατήγου κ. Βασιλείου Τσιατούρα, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν Προϊστάμενος του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον κ. Δημοσχάκη και στον κ. Σύρο απονεμήθηκαν αντιστοίχως οι τίτλοι του Επιτίμου Αρχηγού και Υπαρχηγού. Σας ευχαριστώ πολύ", τόνισε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Τσιατούρας έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε μάχιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας και έχει ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα ως επικεφαλής υπηρεσιών αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Προέρχεται από το Σώμα της πρώην Χωροφυλακής και είναι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών.

    Η επιλογή του Βασίλη Τσιατούρα προκάλεσε την αντίδραση του αντιστράτηγου Ασημάκη Γκόλφη, Γενικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι εξωθεσμικά κέντρα επέβαλλαν την επιλογή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και ήδη υπέβαλλε αίτηση αποστρατείας.

    Θέμα ελλείψεων προσωπικού στην αστυνομία θέτει το ΠΑΣΟΚ

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ έριξε στο λάκκο των λεόντων άλλον έναν αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, των 5.376 κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών. Απορούμε τι μπορεί να κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Του ευχόμαστε, πάντως, ειλικρινά, καλή επιτυχία στο έργο του, που θα είναι πολύ δύσκολο, λόγω των συνθηκών διάλυσης της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ", δήλωσε ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Εξοπλιστικά προγράμματα

    Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημέρωσε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τα θέματα στρατιωτικών προμηθειών της χώρας, οι διαπραγματεύσεις των οποίων συνεχίζονται με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη τιμή στην καλύτερη ποιότητα.

    Ειδικότερα για το θέμα των βλημάτων ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και έχουν παράλληλο στόχο να ενισχύσουν και την ελληνική αμυντική βιομηχανία και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι στη διάθεση για ενημέρωση τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και της Βουλής για το θέμα των συζητήσεων των προμηθειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στην προμήθεια περισσότερων από 85.000 βλημάτων το ΥΕΘΑ προσανατολίζεται στη συμπαραγωγή τους για τα επόμενα 2-3 χρόνια με τελικό στόχο η παραγωγή τους να γίνεται από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

    [03] Πολιτική

    Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου

    27/2/2008 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο Αριχεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο και το Προεδρείο της Βουλής. Ο Αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι κάνει αυτές τις συναντήσεις μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Παπούλια θέματα ουσίας, όπως για παράδειγμα το φιλανθρωπικό,το κοινωνικό και το νομοθετικό έργο της Εκκλησίας. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της ΠΓΔΜ ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν συζητήθηκε , ενώ σε ερώτηση αν η Εκκλησία οφείλει να έχει λόγο για τα εθνικά θέματα παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του στα Γιάννενα, στις οποίες είχε τονίσει ότι η Εκκλησία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γιατί είναι ζυμωμένη με το λαό και τους πόθους του και είχε προσθέσει ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι με σύνεση και σοβαρότητα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας δεσμεύθηκε εκ μέρους της Βουλής για διάλογο και συνεργασία, ενώ δέχθηκε παράκληση του Αρχιεπισκόπου για συνεννόηση πριν τη θεσμοθέτηση που αφορούν εκκλησιαστικά ζητήματα

    Εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ξεκινά μια νέα εποχή συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας με διακριτούς ρόλους και αλληλοσεβασμό προς το καλό του λαού.

    Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου,οι Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός και Τρίκης Αλέξιος και ο αρχιγραμματέας της Ιερας Συνοδου πατέρας Κύριλος Μυσιακούλης.

    [04] Πολιτική

    Την Παρασκευή ο νέος γύρος συνομιλιών

    Εμμένουν στην αδιαλλαξία τα Σκόπια

    27/2/2008 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 6:16:49 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στις νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις Αθήνας- Σκοπίων, την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, για το θέμα της ονομασίας, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία το νέο γύρο συνομιλιών και κρατά χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΗΕ, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αφού ενημερωθεί για τις αντιπροτάσεις και αντιρρήσεις των δυο πλευρών, αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση. Κρίσιμη μέρα θεωρείται η 6η Μαρτίου όταν και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποστείλουν τις προσκλήσεις για την σύνοδο του Βουκουρεστίου.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση σχετικώς με τις θετικές συνέπειες από την ευτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης: "Πρέπει όλοι να είναι βέβαιοι και όσοι μας ακούν στα Σκόπια, ότι το ίδιο θα ισχύσει, αν εκλείψει από την πορεία αυτή το ζήτημα που μας απασχολεί. Και ο μόνος τρόπος να εκλείψει είναι να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση". Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις 2 -4 Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία θα συζητήσει θέματα που αφορούν την διεύρυνση της Συμμαχίας, τις εξελίξεις στο Κόσοβο και τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Σέφερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Σήμερα στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό Πρόεδρο.

    Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης ζήτησε να υπάρχει υπεύθυνη στάση των πολιτικών στο θέμα των Σκοπίων, ενώ μίλησε και για κατάσταση μόνιμης υστερίας ορισμένων βουλευτών των κομμάτων.

    Η Εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία το θέμα και, σε κάθε περίπτωση, θα ενεργήσει με σύνεση και με σοβαρότητα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί το βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων. Τη συγκέντρωση υποστηρίζει και το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Η αποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" απηύθυνε έκκληση η αποψινή συγκέντρωση "για την υπεράσπιση της συνταγματικής ονομασίας" να είναι ειρηνική, ενώ σημείωσε ότι υποστηρίζει κάθε δημοκρατική κίνηση για την "έκφραση της μακεδονικής εθνικής και πνευματικής ταυτότητα". "Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους μετέχοντες στην αποψινή συγκέντρωση να επιβεβαιώσουν τα μακεδονικά μας χαρακτηριστικά: Τη φιλειρηνικότητα, τη φιλανθρωπία και τα θρησκευτικά τους αισθήματα και να μην επιτρέψουν με κανένα τρόπο να εμπλακούν σε ανεπιθύμητα επεισόδια", αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση από το γραφείο του Προκαθήμενου της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και το επικείμενο συλλαλητήριο στη γειτονική χώρα. Τόσο ο Αδαμάντιος Βασιλάκης, όσο και ο Νικόλα Ντιμιτροφ θα επιδώσουν στον κύριο Νίμιτς τις επισημάνσεις των χωρών τους πάνω στην προτασή του. Ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόφσκι κατα την χθεσινή συναντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν, εμφανίστηκε αδιάλλακτος, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν κοκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορούν να υπερβούν.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος είπε ότι θα δούμε πως θα το εκλάβουμε σε περίπτωση που βουλευτές της ΝΔ πάνε σε συλλαλητήρια για το θέμα της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση και δεν έχει να πει κάτι.

    Ερωτηθής αν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα για όσους μετάσχουν, δήλωσε ότι η πολιτική και σε αυτό το εθνικό ζήτημα ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας και σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων και αν θα επιβληθούν, τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι πάγια η απάντησή του σε υποθετικά ερωτήματα.

    Ερωτηθείς αν θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ ή η Κεντρική Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κάτι σχετικό.

    Όσον αφορά το συλλαλητήριο που διοργανώνει ο ΛΑΟΣ., ο κ. Ρουσόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

    Σε ερώτηση αν τα πολιτικά κόμματα κι οι βουλευτές έχουν συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις - με αφορμή την τοποθέτησή του ότι η υπεύθυνη κυβέρνηση ασκεί την πολιτική και σε αυτό το ζήτημα - δήλωσε ότι έχουν συμμετοχή και για αυτό ενημερώθηκαν και σημείωσε ότι κάθε κόμμα κρίνει τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί. "Η συζήτηση, η διαπραγμάτευση, γίνεται σε συγκεκριμένο επίπεδο και με συγκεκριμένο τρόπο. Εκεί πραγματικά μπορεί να λυθεί το θέμα", συμπλήρωσε μετά από σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει συγκέντρωση στα Σκόπια όπου γίνεται λόγος για "3000 χρόνια Μακεδονικής Χώρας" και "7000 χρόνια Μακεδονικής Γραφής", δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογο με διαδηλωτές σε σχέση με την ιστορία. "Η ιστορία έχει καταγραφεί, δεν μπορεί να παραγραφεί, δεν μπορεί να αλλάξει. Η ιστορία είναι παγκόσμια γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια για την υπόθεση αυτή, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του έθνους μας", συμπλήρωσε.

    [05] Πολιτική

    Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

    Συνάντηση κ. Παπούλια -Α. Παπαρήγα

    27/2/2008 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι το θέμα του Κοσόβου είναι ένα κεντρικό ζήτημα για όλη την περιοχή και θα έχει επίδραση ακόμη και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι απορρίπτει τις τοποθετήσεις διαφόρων χωρών ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι κάτι το μοναδικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος από τις τοποθετήσεις αυτές. Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στη δημιουργία μεγάλης αμερικανικής βάσης στο Κόσοβο, είπε ότι πολλαπλασιάζονται οι βάσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι ακόμη και τώρα αν δεν εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, θα εκδηλωθούν, αργότερα, σε βάθος χρόνου. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της εγκαλεί την κυβέρνηση τόσο για τη στάση της στο θέμα του Κοσόβου, αλλά και για το ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην αποστολή δύναμης στο Κόσοβο, λέγοντας θα μπορούσε να θέσει βέτο, στην επέκταση των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η σύσκεψη δεν έχει να δώσει κάτι, χωρίς, ωστόσο, να εναντιώνεται το ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, το μαγειρείο και το παρασκήνιο βρίσκονται στις Βρυξέλες, το Βερολίνο και αλλού.

    Σε ερώτηση αν η σημερινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η τελευταία με την ιδιότητά της ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα απάντησε: "Πάλι τα ίδια; Έχουν δοθεί απαντήσεις. Πολύ σας αρέσει αυτό το θέμα".

    [06] Κοινωνία

    Συλλαλητήριο στην Καβάλα

    "Όχι στο λιθάνθρακα. Ναι στη ζωή"

    27/2/2008 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με κεντρικό σύνθημα: "Όχι στο λιθάνθρακα. Ναι στη ζωή", πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από κατοίκους των νομών Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να εγκαταστήσει στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι νομάρχες Δράμας Κ. Ευμοιρίδης, Καβάλας Θ. Καλλιοντζής και Ξάνθης Γ. Παυλίδης, οι δήμαρχοι Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Σιμιτσής και Μ. Στυλιανίδης αντίστοιχα, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Χρήστος Πολατίδης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Καβάλας, Γιάννης Φιλόσογλου. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ο οποίο επέκρινε τον πρόεδρο της ΔΕΗ γιατί προωθεί σχέδια για την περιοχή, χωρίς να ρωτήσει την τοπική κοινωνία. Επισήμανε πως ο λαός δεν θέλει να γίνει η Καβάλα χωματερή των Βαλκανίων. Χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία των παιδιών, σημειώνοντας πως "σε αυτά αφιερώνουμε αυτό το συλλαλητήριο. Αυτή την υποθήκη τους αφήνουμε".

    [07] Κοινωνία

    Με παιδιατρική και οδοντιατρική κινητή μονάδα

    Στο πλευρό των παιδιών οι Γιατροί του Κόσμου

    27/2/2008 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Η Παιδιατρική και Οδοντιατρική Κινητή Μονάδα "ΛΗΤΩ" των Γιατρών του Κόσμου συνεχίζει από το 2003 να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα σε ακριτικές και επαρχιακές περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες, η "ΛΗΤΩ" θα βρεθεί στο πλευρό των παιδιών τόσο στο νομό Φθιώτιδας (27-29/02) όσο και, στην ακριτική Πάτμο (02-06/03) για να προσφέρει την ιατρική της υποστήριξη. Η Κινητή Παιδο-Οδοντιατρική Μονάδα της οργάνωσης επισκέπτεται περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη στοματική υγιεινή και την οδοντιατρική θεραπεία, καθώς και την πραγματοποίηση παιδιατρικής εξέτασης και εμβολιασμών από παιδιάτρους. Το πρόγραμμα επισκέψεων έχει ως εξής:

    Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου Ελάτεια, Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, στην Τιθορέα και τη Φθιώτιδα. Η "ΛΗΤΩ", μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, κ. Κατσαρού, επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας όπου ομάδα γιατρών πραγματοποίησε οδοντιατρικό έλεγχο των μαθητών του σχολείου.

    Κυριακή 2 έως Πέμπτη 6 Μαρτίου στην Πάτμο. Η "ΛΗΤΩ", μετά από πρόσκληση του Κέντρου Υγείας της Πάτμου, θα βρίσκεται στο νησί από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου και θα σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Στην ιατρική ομάδα εθελοντών θα συμμετέχει και παιδίατρος ο οποίος θα εξετάσει τα παιδιά του ακριτικού νησιού. Επίσης, η «ΛΗΤΩ» θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πατμιάδας, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο του Κάμπου, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της Σκάλας καθώς και το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της Χώρας όπου οι εθελοντές θα εξετάσουν τους μαθητές.

    [08] Κοινωνία

    Νέα κατάθεση

    27/2/2008 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 6:38:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Νέα κατάθεση αναμένεται να δώσει την Πέμπτη η 35χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Έχει κληθεί να εξεταστεί, αυτή τη φορά ως μάρτυρας, από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, σχετικα με το διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, που ήδη έχει καταγγείλει, ως παράνομο. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, θα κληθεί και από τον ανακριτή, καθώς, παρά την πολύωρη απολογία της, υπάρχουν ακόμη κενά. Εν τω μεταξύ αμέσως μετά την κατάθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου, αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι δύο δικηγόροι που φέρονται να τον πίεζαν για θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Προηγουμένως, εκτιμάται ότι θα κληθεί και το πρόσωπο που φέρεται ως κομιστής του επιμάχου dvd, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα κληθεί και ο τεχνικός που σύμφωνα με την 35χρονη αποθήκευσε σε στούντιο της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το επίμαχο υλικό.

    Κενά στην απολογία

    Για τον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει καταγγείλει ως παράνομο, καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε 4 ημέρες η 35χρονη, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

    Τώρα ως μάρτυρας, όπου αναμένεται να ερωτηθεί και για τα οικονομικά του Υπουργείου μετά τα όσα είπε στην συμπληρωματική της απολογία για αδικαιολόγητα έξοδα και περίεργους χειρισμούς.

    Σχετικά με αυτό το ζήτημα η 35χρονη φέρεται να λέει στην απολογία της μεταξύ άλλων

    "Για τον οργανισμό "ΑΘΗΝΑ" είχε πέσει στα χέρια μου ένα χαρτί για ψηφιοποίηση του αρχείου, κόστους 650.000 ευρώ. Ποσό που το θεώρησε υπερβολικό από τη στιγμή που άλλοι φορείς του Υπουργείου-όπως το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - για το ίδιο πρόγραμμα είχαν πάρει λιγότερα."

    Μάλιστα φαίνεται να υποστηρίζει ενώπιον του ανακριτή πως: "Ολο αυτό το είχε θεωρήσει πολύ ευνοϊκή μεταχείριση των "κολλητών" και άνιση διάκριση".

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρουσίες της στην Ευελπίδων δεν θα σταματήσουν με αυτή την κατάθεση. Ο 2ος ειδικός ανακριτής αναμένεται να την ξανακαλέσει καθώς δεν φαίνεται να έχει πεισθεί από τις απαντήσεις της, κάνοντας και τη σύγκριση με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας.

    Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η απολογία της παρουσιάζει τα εξής κενά;

    -Η 35χρονη δεν έδωσε επαρκή στοιχεία για την αγορά της βιντεοκάμερας και ειδικότερα στο ότι κινήθηκε μόνη χωρίς συνεργούς

    -Ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα πάντα ενώ η κασέτα ήταν το μοναδικό της ατού κατά Ζαχόπουλου.

    -Δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως κάτω από ποιές συνθήκες πιστεύει ότι το μοντάζ έγινε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής θα καλέσει ως μάρτυρα και τον τεχνικό της εφημερίδας που όπως είπε η 35χρονη, βοήθησε στην προβολή του υλικού από την κασέτα.

    [09] Κοινωνία

    Απεργία στους Δήμους την Πέμπτη

    27/2/2008 3:59:00 μμ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη όπως υποστηρίζουν, ενοποίηση των Ταμείων τους στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την 24ωρη απεργία, ζητά την κατανόηση των πολιτών και παρακαλεί σήμερα και αύριο να μην εναποθέτουν τα απορρίμματα τους στους κάδους.

    [10] Κοινωνία

    Αίτημα από τον Ε ειδικό ανακριτή

    Στη Βουλή η υπόθεση του ιστολογίου

    27/2/2008 1:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 5:05:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υποβλήθηκε στη Βουλή το έγγραφο αίτημα από τον Ε ειδικού ανακριτή για την υπόθεση του ιστολογίου press-gr, με το οποίο ζητείται η διασταύρωση πληροφοριών για τον χρήστη του ηλεκτρονικού δικτύου της Βουλής. Ο συγκεκριμένος χρήστης φέρεται ως ο καταχωρητής κειμένου συκοφαντικού περιεχομένου. Το αίτημα διαβιβάστηκε από το γενικό γραμματέα του κοινοβουλίου Νίκος Στεφάνου στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στη Βουλή, ώστε να το μελετήσει και να γνωμοδοτήσει σχετικώς. Πάντως οι αρχές φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποκάλυψη του προσώπου που "ανέβαζε" ειδήσεις στο press.gr μέσα από τη Βουλή.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    "Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αφορά στην ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο δεν έχει στόχο να αμαυρώσει και να απαξιώσει αυτή τη σύγχρονη και μοντέρνα διαλεκτική αλλά να ορίσει τα σημεία ώστε να μην παραβιάζονται βασικές αρχές ανθρωπίνων αξιών", τόνισε σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος. Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση να επιφέρει το οτιδήποτε αρνητικό. Το μόνο που κάνει η οδηγία είναι να διασφαλίζει κάθε πολίτη από την τέλεση αδικημάτων ή επιθέσεων. Σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "από τη συνθήκη της Βουδαπέστης το 2001 προκύπτει η ανάγκη να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο". Σχολιάζοντας την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θέμα για να αποπροσανατολίσει ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει στους βουλευτές του, που έπεσαν θύματα και για το αν οι βουλευτές έχουν εξυφάνει ένα σχέδιο με τ ην κυβέρνηση.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40.000 blogs τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 500.000 Έλληνες, ενώ δήλωσε ότι: "Δεν έχει κανενός είδους στόχο η πρωτοβουλία αυτή να αμαυρώσει ή να απαξιώσει αυτή τη σύγχρονη μοντέρνα διαλεκτική η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτών, αλλά να ορίσει τα σημεία εκείνα ώστε να μην παραβιάζονται βασικές αρχές ανθρωπίνων αξιών".

    [11] Κοινωνία

    Από στάση στο Μετρό

    Κυκλοφοριακό χάος

    27/2/2008 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Απίστευτή ταλαιπωρία έζησαν το πρωί χιλιάδες πολίτες, που συνήθως χρησιμοποιούν το Μετρό, λόγω στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι από τις 9 το βράδυ και έως τη ληξη της βαρδιας. Στα λεωφορεία παρατηρήθηκε πρωτοφανής συνωστισμός, ενώ τα ΙΧ έμειναν ακινητοποιημένα για πολλές ώρες σχεδόν σε όλους τους οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου. Η κατάσταση, ειδικά στη Λεωφόρο Μεσογείων, ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς απεργούν οι επιχειρηματίες της οδικής βοήθειας, ζητώντας να μην κατατεθεί σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που βάζει προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εταιριών τους. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών θα συναντηθούν με τον Υπουργό Μεταφορών για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

    [12] Κοινωνία

    Αγοραπωλησία βρέφους

    27/2/2008 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αγοραπωλησία βρέφους, ηλικίας μόλις ενός μήνα, απεφεύχθη στον Άγιο Νικολάο μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας Λασιθίου. Η 20χρονη ανύπαντρη μητέρα από το Άργος προσπάθησε να πωλήσει το νεογέννητο αγοράκι της σε συνεργασία με έναν 35χρονο από την Ξάνθη και την θεία της από την Αθήνα, σε ζευγάρι αστυνομικών, αντί του ποσού των 25.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί έδωσαν ως προκαταβολή 2.500 ευρώ με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, πήραν το μωρό και στην συνέχεια συνελήφθησαν η μητέρα, η θεία της και ο 35χρονος.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολομέτωπη επίθεση από την Π.Ε.Κ.

    "Υπερόπτης ο Βαρδινογιάννης"

    27/2/2008 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα ανακοίνωση με βολές κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη εξέδωσε η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση, η οποία χαρακτηρίζει υπερόπτη τον "ισχυρό" άνδρα της ΠΑΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο ματς με τον Λεβαδειακό, τον καλεί σε διάλογο λέγοντας πως "δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν (σ.σ. ο διάλογος) και τον αρνούνται οι δικτάτορες", ενώ τον προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει νοοτροπία η ομάδα θα παίζει μπροστά σε άδειες εξέδρες και στο νέο γήπεδο που θα ανεγερθεί στο Βοτανικό.

    "Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι, ενώ σχεδόν όλοι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχουμε περίπου τις ίδιες απόψεις, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και λειτουργεί, μαζί με τα έντυπα και τους δημοσιογράφους που την υποστηρίζουν, σε μια δική της εικονική πραγματικότητα, αποκομμένη από τις αρχές, τις παραδόσεις και τις επιθυμίες του Παναθηναϊκού κόσμου. Είναι απίστευτο ότι φθάσαμε στο σημείο η ΠΑΕ να αποφασίζει ποιοι φίλαθλοι θα μπουν ή δεν θα μπουν στο γήπεδο, που πρέπει να καθίσουν και τι πρέπει να λένε! Ακόμη, ο προπονητής της ομάδας μας θέλει να μας υποδείξει αν, πως και σε ποιο λεπτό του αγώνα θα πρέπει να εκφρασθούμε, και όχι όπως θέλουμε εμείς, αλλά όπως θέλει αυτός! Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης, αιχμάλωτος της εικονικής πραγματικότητας που ο ίδιος συντηρεί, συνεχίζει να αντιδρά υπεροπτικά σε οποιαδήποτε κριτική και προσφορά συνεργασίας και προσπαθεί να βαφτίσει την αγάπη και την αγωνία των φιλάθλων μας σε συνομωσία. Προφανώς εμείς και άλλα δύο εκατομμύρια Παναθηναϊκοί δεν θέλουμε να πάρει η ομάδα το Πρωτάθλημα, διότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε χορτάσει τίτλους και διακρίσεις! Επίσης, τελικά είμαστε όλοι μάλλον αντί-Παναθηναϊκοί και οι πραγματικοί Παναθηναϊκοί είναι ο κ. Βέλιτς, ο κ. Πεσέϊρο, ο κ. Βαρδινογιάννης και οι εντός και εκτός της ΠΑΕ υπάλληλοί του. Και επειδή περνάμε μια περίοδο στην ιστορία του Συλλόγου μας γεμάτη διασκέδαση, όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Βαρδινογιάννης, η κατάσταση έγινε πράγματι διασκεδαστική όταν δήλωσε ότι "στα δύσκολα την ομάδα δεν τη φοβάμαι"! Ευτυχώς, γιατί στα εύκολα ο Ολυμπιακός μας κέρδισε 4-0 και η Ρέηντζερς μας απέκλεισε από τους 16 του ΟΥΕΦΑ", αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

    "Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, με τη συμπαράστασή σας που διαρκώς μεγαλώνει, είναι ο εγγυητής του οράματος και των ονείρων των Παναθηναϊκών φιλάθλων. Θα πετύχουμε τους στόχους μας όσος καιρός και όσες προσπάθειες και αν χρειασθούν.

    Υ.Γ. Προς κ. Γ. Βαρδινογιάννη:

    Συγχαρητήρια για το γήπεδο. Έχετε όμως αντιληφθεί ότι αν δεν αλλάξετε νοοτροπία θα είναι το πιο άδειο μοντέρνο γήπεδο στην Ευρώπη;

    Πρέπει να δεχθείτε ότι ο Παναθηναϊκός είναι υπεράνω προσώπων, υπεράνω όλων μας. Μήπως πρέπει για το καλό του Παναθηναϊκού να μιλήσουμε; Ο διάλογος δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν και τον αρνούνται μόνον οι δικτάτορες".

    [14] Ιράκ

    Θύμα επίθεσης ενόπλων

    Υπέκυψε ο πρόεδρος των δημοσιογράφων στο Ιράκ

    27/2/2008 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 74χρονος πρόεδρος του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού συνδικάτου του Ιράκ, Σιχάμπ αλ Ταμίμι, υποκύπτοντας στα τραύματά του. Είχε πέσει θύμα επίθεσης ενόπλων το προηγούμενο Σάββατο στη Βαγδάτη. Ήταν γνωστός για την έντονη κριτική του στην εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα του το 2003, την αρθρογρφία του ενάντια στην παραμονή ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και τις απόψεις του ενάντια στην εθνοτική βία. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Ιράκ ως την πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, καθώς από το 2003 έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή 126 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και 50 εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα.

    [15] Οικονομία

    Συνάντηση υπουργών - κτηνοτρόφων

    27/2/2008 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Εντατικοποίηση των ελέγχων, ενόψει και της ομαλής λειτουργίας της Πασχαλινής αγοράς, υποσχέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συζήτησαν τα αιτήματά τους αναφορικά με την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν επίσης πορεία προς τη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμά τους στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο διάλογος έγινε σε καλό κλίμα δήλωσαν μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης οι δύο υπουργοί, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και θα δώσουν λύσεις. Ήδη αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των "ελληνοποιήσεων" κρεάτων και η στενή συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών των δύο υπουργείων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Φώλιας σημείωσε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση, ώστε να εξακολουθήσουν να απασχολούνται στην κτηνοτροφία νέοι άνθρωποι. Σχετικά με τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων περί λειτουργίας καρτέλ στην αγορά γάλακτος, ο υπουργός τόνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν δέχεται επώνυμες καταγγελίες, τις εξετάζει, όπως αρμόζει, ενώ σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση των υποθέσεων που εξετάζει.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι έχουν ληφθεί και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής γαλακτοκομικών και κρέατος. Υπενθύμισε το μέτρο που έχει καθιερωθεί για το ισοζύγιο του γάλακτος, σημείωσε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προβλέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων παρανομούν. Σε ότι αφορά στην αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος πάνω στις αποδείξεις λιανικής πώλησης των ταμειακών μηχανών, τονίστηκε από τους δύο υπουργούς ότι το μέτρο είναι άμεσα υλοποιήσιμο.

    Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων κ Δ. Καμπούρης τόνισε, από την πλευρά του, την ικανοποίηση του κλάδου για την ομαλή εξέλιξη του διαλόγου, αλλά σημείωσε ότι "ο χρόνος θα δείξει εάν την ερχόμενη φορά που θα έρθουμε στο υπουργείο, θα είμαστε ικανοποιημένοι ή εάν θα έρθουμε ξανά ως διαδηλωτές". Ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν την εφάπαξ καταβολή 50 ευρώ για κάθε ζώο και συνολικά για τα 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα που διαθέτει η ελληνική παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αύξηση κατά 100% των τιμών στις ζωοτροφές, η οποία, όπως είπε, έχει εντείνει δραματικά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

    [16] Οικονομία

    Ομιλία από τον Γ. Αλογοσκούφη

    Εφ΄ όλης της ύλης για την οικονομία

    27/2/2008 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική έχει η ελληνική οικονομία, λόγω των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και ήδη βρίσκονται στη δεύτερη φάση τους, μετά τις εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ζάππειο, που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Η ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου ελλείμματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, είναι οι άμεσοι στόχοι σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, για την ελληνική οικονομία, που η ανάπτυξή της για το 2008, προβλέπεται να κινηθεί στο 4%. Για τον ΟΤΕ ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο θέμα συμμετοχής επενδυτή, τόνισε ότι όποιος θέλει να κατέχει το 20% και πάνω, πρέπει να τηρεί ορισμένα εχέγγυα. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σχολίασε ότι "η επιλογή της Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής. Η Ελλάδα, κινείται με γνώμονα την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευνοεί τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής που θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Εισοδηματική πολιτική

    Mιλώντας για θέματα εισοδηματικής πολιτικής, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις στα όρια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας" και επανέλαβε ότι εξετάζεται η ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό. Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους για αυτοσυγκράτηση εν όψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επισήμανε ότι οι αυξήσεις στο δημόσιο θα είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας. Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της που ανακοινώνει δημόσια, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε: "είμαστε σε μια νέα φάση που αφορά τις επιχειρήσεις διαχείρισης υποδομών και διαχείρισης δικτύων". Χαρακτήρισε το 2008 "χρονιά περισσότερο προετοιμασίας παρά ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων". Ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε, εκτός από τις θεσμικές παρεμβάσεις και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και επικοινωνιακό πρόγραμμα, εκτιμώντας σαν σημαντικό πρόβλημα, τη νοοτροπία της ελληνικής κοινής γνώμης, που αντιμετωπίζει με επιείκεια το σχετικό πρόβλημα. Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τονίζοντας ότι πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από φόρο υπεραξίας, διευκρινίζοντας ότι το πώς θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μετά από μελέτη του υπουργείου Οικονομικών.

    [17] Πολιτισμός

    Για την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision

    Η ώρα της επιλογής

    27/2/2008 3:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 7:37:16 μμ)

    Σήμερα το βράδυ γίνεται η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, το Μάϊο στο Βελιγράδι. Στο "Αθηνών Αρένα", όπου θα γίνει ο τελικός, καλλιτέχνες και συντελεστές έχουν ετοιμάσει μια φαντασμαγορική βραδιά, γεμάτη εκπλήξεις. O νικητής θα αναδειχθεί με την ψήφο της κριτικής επιτροπής (κατά 40%) και του κοινού (60%). Η λαμπερή βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ στις 10 το βράδυ, αλλά και διαδικτυακά από το site της ΕΡΤ, eurovision.ert.gr, καθώς και από το επίσημο site της Eurovision.

    Χορός, τραγούδι και εκπλήξεις

    Χορός, τραγούδι, πολλές εκπλήξεις και ατμόσφαιρα μιούζικαλ θα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της φαντασμαγορικής βραδιάς στο "Αθηνών Αρένα", κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιλεγεί το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 53ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Βελιγράδι.

    Οι τρεις υποψήφιοι τραγουδιστές -Χρύσπα, Κώστας Μαρτάκης και Καλομοίρα- θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια "A chance to love", "Always & forever" και "Secret combination", αντίστοιχα. Guest τραγουδιστής θα είναι ο Σαρμπέλ.

    Την εκδήλωση παρουσιάζουν η Μπέτυ και η Ματθίλδη Μαγγίρα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Φωκά Ευαγγελινού, τα σκηνικά του Ηλία Λεδάκη και η τηλεσκηνοθεσία του Χρήστου Φασόη.

    Την επταμελή κριτική επιτροπή αποτελούν ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, που θα είναι και πρόεδρος της επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ και στιχουργός Αντώνης Ανδρικάκης, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας, ο συνθέτης - τραγουδιστής Χρήστος Δάντης, ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Κυβέλος, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΕΡΤ Ευαγγελία Πισκερά και η παρουσιάστρια Ρένια Τσιτσιμπίκου.

    Το τραγούδι θα επιλεγεί με την ψήφο της κριτικής επιτροπής και του κοινού, σε ποσοστό 40% και 60% αντίστοιχα.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της βραδιάς και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΡΤ φιλοξενεί εκπροσώπους άλλων διαγωνιζομένων χωρών, προκειμένου να παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους.

    Συγκεκριμένα, στη σκηνή του "Αθηνών Αρένα" θα ανέβουν η Ευδοκία Καδή που εκπροσωπεί την Κύπρο και θα ερμηνεύσει το "Femme Fatale", οι Elnur Huseynov και Samir Cavadzadeh από το Αζερμπαϊτζάν με το "Day after Day", η Σλοβένα Rebeka Dremelj, η οποία θα ερμηνεύσει το "Vrag Naj Vjame", καθώς και οι Nico και Vlad Mirita από τη Ρουμανία, με το "Pe-o Margine De Lume".

    Η λαμπερή βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ στις 10 το βράδυ, αλλά και διαδικτυακά από το site της ΕΡΤ, καθώς και από το επίσημο site της Eurovision. Η μετάδοση από το διαδίκτυο θα γίνει σε δύο ταχύτητες (bitrate), 350 και 700 kbps, και θα είναι συνεχόμενη χωρίς διαφημίσεις.

    [18] Κόσμος

    Ρωσίας - ΗΠΑ

    Αντιπαραθέσεις για το Κόσοβο

    27/2/2008 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 4:34:05 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Tanjug

    Σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ, για την αστάθεια στη Ευρώπη, εξαπέλυσε σήμερα ο δελφίνος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Με τις αποφάσεις αυτές, που, ας είμαστε ειλικρινείς, υποκινούνται από την άλλη πλευρά του ωκεανού, θέτουν την Ευρώπη σε δυσχερή θέση, η Αμερική δεν διακινδυνεύει τίποτε, είναι πολύ μακριά. Το θλιβερότερο όλων είναι ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής απειλείται. Δεν έχετε παρά να ανάψετε ένα σπίρτο και το σύνολο θα πάρει φωτιά", δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νίζνι Νοβγκορόντ. "Δεν θα ανεχθούμε να απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα" δήλωσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Σέρβων της Πρίστινα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ήδη η πλευρά των Σέρβων, δήλωσε την απόφασή της να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον των ΗΠΑ και κατά όποιας άλλης χώρας αναγνωρίσει το Κόσοβο.

    Αργά και σταθερά θα είναι τα βήματα του Μαυροβουνίου, στις επιλογές του για το θέμα του Κοσόβου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε χθες, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Όλι Ρεν. Οι τρεις λόγοι που οδηγούν στη συγκεκριμένη στάση, σύμφωνα με τον Μαυροβούνιο πρόεδρο, είναι "η διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και των φιλικών σχέσεων της Ποντγκόριτσα τόσο με την Πρίστινα όσο και με το Βελιγράδι, αλλά και η εναρμόνιση της θέσης της Ποντγκόριτσα στο ζήτημα αυτό (του Κοσόβου) με την ευρωπαϊκή της προοπτική".

    [19] Κόσμος

    254 συλλήψεις σε δύο περιστατικά

    Συλλήψεις μεταναστών στην Ιταλία

    27/2/2008 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε νέο κύμα συλλήψεων οικονομικών μεταναστών, προχώρησαν οι ιταλικές αρχές νότια της Σικελίας. Οι συλληφθέντες από την ιταλική ακτοφυλακή και την οικονομική αστυνομία, ανέρχονται σε 254, εκ των οποίων οι 30 είναι γυναίκες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά συλλήψεων, με το πρώτο να οδηγεί σε 33 συλλήψεις επιβαινόντων σε φουσκωτό ταχύπλοο και σε 221 συλλήψεις επιβαινόντων σε αλιευτικό σκάφος. Όλοι οι συλληφθέντες είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών του ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα, όπου πάνω από χίλιοι μετανάστες έχουν μεταφερθεί μέσα στο τελευταίο πενταήμερο. Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο απολογισμός του 2007 στην είσοδο μεταναστών χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στις ιταλικές ακτές, ανέρχεται στα 16.482 άτομα. Από τις 29 Δεκεμβρίου 2007 Ιταλία και Λιβύη εφαρμόζουν σύστημα κοινών περιπολιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

    [20] Κόσμος

    Συντονιστή Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη

    Τιμητική διάκριση στον Έ. Μπούσεκ

    27/2/2008 2:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον ειδικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, Έρχαρντ Μπούσεκ και τον αναπληρωτή του, Μιχαήλ Μόζερ, τίμησε σήμερα με την υψηλότερη διάκριση του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Βεσελίν Μπλιζνάκοφ. Ο κ. ο κ. Μπλιζνάκοφ, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, στους χώρους του υπουργείου, επισήμανε την προσωπική συμβολή της ηγεσίας του Συμφώνου Σταθερότητας για την επικράτηση της ειρήνης, την εμπέδωση της ασφάλειας και την ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή στα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά του, ο κ. Μπούσεκ δήλωσε ότι με τη "μεταμόρφωση" του Συμφώνου σε Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών της ΝΑ Ευρώπη, αύριο, στη Σόφια, τα κράτη της περιοχής θα αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη της διμερούς αλλά και πολυμερούς συνεργασίας τους. Χαρακτήρισε δε τη λήξη λειτουργίας του Συμφώνου και την επικείμενη έναρξη της λειτουργίας της νέας διεθνούς δομής, "φυσική εξέλιξη αλλά και ένδειξη επιτυχίας του Συμφώνου Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη".

    Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρώτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΝΑ Ευρώπης μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος έφτασε, σήμερα, στη Σόφια.

    [21] Κόσμος

    Οι 21 είναι εθνοφρουροί

    Τροχαίο με 21 τραυματίες στην Κύπρο

    27/2/2008 1:38:00 μμ

    Πηγή: AΠE

    Τροχαίο με 21 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 είναι εθνοφρουροί, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και ειδικότερα στην περιοχή της Αγλατζιάς, στα περίχωρα της Λευκωσίας. Το περιστατικό συνέβη όταν στρατιωτικό όχημα τύπου Stayer συγκρούστηκε με ιδιωτικό αυτοκίνητο, το οποίο του ανέκοψε την πορεία. Μόνο ένας από τους τραυματισθέντες εθνοφρουρούς έχει τραυματιστεί σοβαρά, με κάταγμα του θωρακικού σπονδύλου, ενώ με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οδηγός του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

    [22] Κόσμος

    Την κατηγόρησαν για άσκηση μαύρης μαγείας

    Παπούα Νέα Γουινέα: Γέννησε πρόωρα όταν την κρέμασαν!

    27/2/2008 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια γυναίκα από την Παπούα Νέα Γουινέα γέννησε πρόωρα την ώρα που προσπαθούσε να λύσει το βρόχο που της είχαν περάσει κάτοικοι του χωριού οι οποίοι την κατηγορούσαν για μαγεία, ανέφερε ο τοπικός Τύπος. Το πλήθος λιντσάρισε τη Νολάν Γιεκούμ και το σύζυγό της, Πολ, στο χωριό Κιλίπ, πριν από δύο εβδομάδες, επειδή πίστευαν ότι χρησιμοποίησαν μαύρη μαγεία για να σκοτώσουν ένα γείτονά τους. Οι κάτοικοι του χωριού έσυραν το ζευγάρι έξω από το σπίτι τους και τους κρέμασαν από ένα δέντρο αφήνοντάς τους να πεθάνουν, δήλωσε ο Πολ Γιεκούμ στην εφημερίδα The National. "Καταφέραμε να χαλαρώσουμε το βρόχο ώστε να μπορέσουμε να πατήσουμε στο έδαφος και να απελευθερωθούμε. Η σύζυγός μου ήταν περίπου επτά μηνών έγκυος και γέννησε πρόωρα. Ήταν μια τραυματική εμπειρία και για τους δυο μας", είπε ο ίδιος. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το ζευγάρι κρυβόταν σε σπίτια φίλων σε γειτονικά χωριά, αλλά τελικά αποφάσισαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και κατέφυγαν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι τόσο η μητέρα όσο και το πρόωρο βρέφος, ένα κοριτσάκι, είναι καλά στην υγεία τους. Η μαύρη μαγεία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, οι περισσότεροι από τους 5,1 εκατομμύρια κατοίκους ζουν στο όριο της φτώχειας. Οι γυναίκες που κρίνονται ύποπτες για μαύρη μαγεία συχνά οδηγούνται στην πυρά ή στην αγχόνη.

    [23] Κόσμος

    Εκατόν ενενήντα εφτά οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

    27/2/2008 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους 197 έχουν φτάσει οι υποψήφιοι για τα Νόμπελ Ειρήνης τη χρονιά αυτή, το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία των βραβείων μετά το 2005 όταν υποψήφιοι ήταν 199 προσωπικότητες και οργανώσεις, όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο. "Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των Νόμπελ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 33 οργανισμούς και 164 προσωπικότητες", διευκρίνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκέιρ Λούντεσταντ. Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, τον οποίο πρότειναν Αλγερινοί πολιτικοί και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, την υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1990. Επίσης δύο Ελβετοί βουλευτές πρότειναν τη γλώσσα εσπεράντο, τη διεθνή γλώσσα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα όχημα ειρήνης και αδελφοσύνης. Χιλιάδες άνθρωποι -βουλευτές και υπουργοί, τιμηθέντες με Νόμπελ, ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί και καθηγητές πανεπιστημίων- μπορούν να προτείνουν υποψήφιους.

    Ο Λούντεσταντ υπενθύμισε πως το όνομα ή τα ονόματα αυτών που θα τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης -μέχρι τρεις- θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου και η τελετή θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου. Το 2007 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκαν ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και η Διακυβερνητική Ομάδα για την Εξέλιξη του Κλίματος (Giec) για τη δράση τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    [24] Οικονομία

    Νέα ιστορικά ρεκόρ

    Καλπάζουν πετρέλαιο-ευρώ

    27/2/2008 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/2/2008 6:47:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών "σκαρφάλωσε" την Τετάρτη η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε πτώση και τα εμπορεύματα σε άνοδο. Η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε τα 102,08 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 1,5 δολαρίων. Σε ιστορικά υψηλά και η τιμή του χρυσού που κυμαίνεται στα 962 δολάρια η ουγγιά. Την διεθνή άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο ακολουθούν κατά πόδας και οι τιμές στα ελληνικά βενζινάδικα δημιουργώντας ελλείμματα στα πορτοφόλια των οδηγών και παράπονα για την άμεση ενσωμάτωση της ανόδου στις τιμές των καυσίμων αλλά και την υπερβολικά αργή -όπως υποστηρίζουν - αποκλιμάκωση όταν οι διεθνείς τιμές πέφτουν. Πιο ακριβά πάντως πληρώνουν τα καύσιμα στην περιφέρεια.

    Η απότομη πτώση του δολαρίου η αιτία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 102 δολάρια το βαρέλι και αγγίζοντας προσωρινά τα 102,08 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια πλησίον των 101 δολαρίων.

    Η εκτίναξη της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού πλησίον του ιστορικού ρεκόρ σε αποπληθωρισμένη βάση των 102,53 δολαρίων το βαρέλι, που είχε σημειωθεί το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, οφείλεται στην απότομη πτώση του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό των 1,5073 δολαρίων ανά ευρώ - λόγω των χθεσινών αρνητικών ανακοινώσεων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία - που πυροδότησε κύμα τοποθετήσεων στις αγορές εμπορευμάτων.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές διατηρούνται, παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα και λόγω του κύματος ψύχους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα θέρμανσης και λόγω ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου.

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, κ. Σακίμπ Χελίλ, είπε ότι τα μέλη του καρτέλ θα συμφωνήσουν να μην προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, εν μέρει λόγω φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης.

    Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

    Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters εκτιμούν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

    Ωστόσο, τα αποθέματα προϊόντων διύλισης - συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ - εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου κέρδιζε, το μεσημέρι, 43 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 101,31 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 99,61 δολάρια, κερδίζοντας 14 σεντς στο βαρέλι.

    Ανοδικά κινούνται οι περισσότερες αγορές εμπορευμάτων σήμερα, με τον χρυσό να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 964,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ οι τιμές του χαλκού, του αλουμινίου και του αργύρου κυμαίνονται πλησίον πολυετών υψηλών επιπέδων.

    Ακριβή μου βενζίνη

    Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές και στα ελληνικά βενζινάδικα.

    Η αμόλυβδη σε 15 νομούς τιμάται πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη σε 17 νομούς πάνω από 1,30 ευρώ, η σούπερ σε 16 νομούς πάνω από 1,20 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης σε 29 νομούς πάνω από 0,75 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης: σε 14 νομούς πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο.

    Πιο ακριβά πάντως πληρώνουν τα καύσιμα στην περιφέρεια.

    Στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη η αμόλυβδη πωλείτε στο Λασίθι 1,216 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,213, στο Ρέθυμνο 1,207 και στο Ηράκλειο 1,188

    Πάνω από 80 λεπτά το λίτρο πωλείτε στα Χανιά το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στο Ρέθυμνο, από τις ακριβότερες πόλεις στα καύσιμα , δεν ξεπερνά τα 72,5 λεπτά.

    Τα φθηνότερα καύσιμα απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Νάουσας, αναδεικνύοντας τους βορειοελλαδίτες στους πιο τυχερούς καταναλωτές.

    [25] Υγεία

    Μέσω Η.Υ. οι επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής!

    27/2/2008 1:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την καθοδήγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα επεξεργάζεται όλες τις εξετάσεις του ασθενούς, θα γίνονται τα επόμενα χρόνια, οι επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, με αφορμή την Ημερίδα με θέμα "Οι πολυάριθμες, πρωτοποριακές εφαρμογές της Ρομποτικής Χειρουργικής". Για το λόγο αυτό δίκαια η Ρομποτική Χειρουργική, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η " χειρουργική του μέλλοντος" καθώς ήδη παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στους ασθενείς. Εντυπωσιακή είναι και η εφαρμογή της στη χώρα μας καθώς μέσα σε ενάμισι χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 250 εγχειρήσεις, μόνο σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ μέσα στο 2008 αναμένεται να αρχίσουν επεμβάσεις και σε άλλα νοσοκομεία.

    Αλματώδης ανάπτυξη

    "Δίκαια χαρακτηρίζεται ως "χειρουργική του μέλλοντος" καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας θα της δώσει απίστευτες δυνατότητες" τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδη, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

    "Η αλματώδης ανάπτυξη της Ρομποτικής Χειρουργικής, συνέχισε ο κ Κωνσταντινίδης κατά κύριο λόγο οφείλεται στο ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς, έναντι της κλασικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής .Επίσης και στο γεγονός πως καθημερινά αυξάνονται οι ήδη πολυάριθμες εφαρμογές της στην καρδιοχειρουργική, στη θωρακοχειρουργική, στη γενική χειρουργική, στην ουρολογία, στη γυναικολογία, τη παιδοχειρουργική και ωτορινολαρυγγολογία".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ Κωνσταντινίδης και τα μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, στα οκτώ χρόνια που εφαρμόζεται έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15.000 επεμβάσεις σε Ευρώπη και Αμερική με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα DaVinci της Intuitive Surgical. Παράλληλα καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς φαίνεται ότι την προτιμούν όταν πληροφορούνται τα οφέλη και την ασφάλεια που προσφέρει.

    Σε όλες τις περιπτώσεις η Ρομποτική Χειρουργική υπερτερούσε της λαπαροσκοπικής κατά την κατασκευή αναστομώσεων και ιδιαίτερα σε "δυσβατες" κοιλότητες του σώματος.

    Πλεονεκτήματα για τους γιατρούς

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ξεκαθάρισε πως δεν χειρουργεί το ρομπότ αλλά ο γιατρός με την βοήθεια του μηχανήματος. Συγκεκριμένα ο χειρουργός:

    Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα του εγχειρητικού πεδίου των οργάνων του ασθενούς. Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς. Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καλή οπτική πρόσβαση. Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το ρομπότ δρα σαν βοηθός υπό τον πλήρη έλεγχο του χειρουργού .

    Οφέλη για τους ασθενείς

    Η ρομποτική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική αλλά και σε σχέση με την λαπαροσκοπική, είναι αναίμακτη, δεν αφήνει ουλές και προσφέρει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, όπως:

    Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας. Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο. Μικρότερο κόστος νοσηλείας. Ταχεία επάνοδο στην εργασία. Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που να έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση τραύματος, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

    Το μέλλον ανήκει στη ρομποτική χειρουργική

    Νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται συγχρόνως με τη Ρομποτική, υπόσχονται σύντομα να συγχωνευθούν στις επόμενες γενιές των χειρουργικών ρομπότ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της τεχνολογίας απτικής ανάδρασης (haptic feedback) που θα προσφέρει και την αίσθηση της αφής στον χειρουργό καθώς χειρουργεί τους ιστούς με τους ρομποτικούς βραχίονες.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον πεδίο έρευνας αποτελεί η συγχώνευση των εικόνων από τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς (αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας) με την εικόνα του εγχειρητικού πεδίου για χαρτογράφηση και καλύτερο διεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης (επαυξημένη πραγματικότητα augmented reality).

    Η τελευταία αυτή τεχνολογία υπόσχεται να μας οδηγήσει στην εποχή της Διεγχειρητικής Πλοήγησης (Intraoperational Navigation), όταν η χειρουργική επέμβαση θα καθοδηγείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα από τον παρακλινικό έλεγχο του ασθενούς.

    Ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας το πρώτο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα DaVinci λειτουργεί από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ένα δεύτερο σύστημα στο Νοσοκομείο "Υγεία" και αναμένεται η εφαρμογή αντίστοιχου συστήματος στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο.

    Η λειτουργία του πρώτου ρομποτικού συστήματος στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2006 και έχουν εκτελεστεί ήδη με απόλυτη επιτυχία μέσα στον πρώτο χρόνο πάνω από 250 χειρουργικές επεμβάσεις.

    Επιστημονικός υπεύθυνος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος με τους συνεργάτες του, πραγματοποίησαν με επιτυχία τις πρώτες ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

    Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθούν αφορούν:

    Επέμβαση Heller-Dorr για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου. Την αποκατάσταση διαφραγματοκήλης κατά Nissen. Σκωληκοειδεκτομές, χολοκυστεκτομές. Εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης βουβωνοκήλης, κοιλιοκήλης. Τοποθέτηση και αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου για νοσογόνο παχυσαρκία. Εκτομή όγκων παγκρέατος και κύστεων νεφρού. Επινεφριδεκτομές αλλά και κολεκτομές για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου. Ωοθηκεκτομές και ρομποτικά-υποβοηθούμενη υστερεκτομία. Παράλληλα, οι ουρολόγοι Α.Πλουμίδης και Ν.Παρδαλίδης, Β.Πουλάκης, και Ε. Παναγιώτου πραγματοποίησαν τις πρώτες ριζικές προστατεκτομές με χρήση του Da Vinci στις οποίες διατηρούνται τα νεύρα της περιοχής διαφυλάσσοντας τη στυτική λειτουργία.

    Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης Ημερίδας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 1η Μαρτίου 2008 από 8:30 έως 18:30.

    Σκοπός της ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, στην οποία θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές διεθνούς κύρους, είναι να δώσει την ευκαιρία στον Έλληνα Ιατρό να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών στη Χειρουργική. Επίσης σκοπεύει να μοιραστεί την εμπειρία των επίτιμων καλεσμένων από το εξωτερικό που είναι απόλυτα εξειδικευμένοι στον τομέα τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 February 2008 - 17:50:39 UTC