Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου ο Νίμιτς
  • [02] Στον ανακριτή και το δεύτερο πόρισμα
  • [03] Αρμενία: Νικητής από τον α' γύρο ο Σαρκισιάν
  • [04] "Κλείνουν" το δρόμο στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι
  • [05] Ακάθεκτος ο Ομπάμα
  • [06] Σεισμός 5,4 στα Κύθηρα

    [01] Πολιτική

    Για τη νέα πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Στο Μαξίμου ο Νίμιτς

    20/2/2008 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καθοριστικές διαβουλεύσεις πυροδότησε η νέα συμβιβαστική πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος το πρωί, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε για μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς δεν έκανε δηλώσεις. Στη συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την Κυβερνητική Επιτροπή και διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς αφετηρία για μία δύσκολη, αλλά ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο ειδικός διαμεσολαβητής έκανε λόγο για δίκαιη και αξιοπρεπή πρόταση, που περιέχει μεν στοιχεία -δύσκολα αποδεκτά κι από τις δυο πλευρές- μπορεί όμως να αποτελέσει βάση για λύση του ζητήματος. Αθήνα και Σκόπια θα πρέπει να απαντήσουν εντός 15 ημερών, στην πρόταση Νίμιτς. "Όχι" είπε το ΠΑΣΟΚ σε διπλή ονομασία ενώ αντιδράσεις υπήρξαν κι από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Στα Σκοπιά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε αύριο σε συνάντηση τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

    [02] Πολιτική

    Για τον εργατολόγο Χ.Νικολουτσόπουλο

    Στον ανακριτή και το δεύτερο πόρισμα

    20/2/2008 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Την Δευτέρα το πρωί αναμένεται να απολογηθεί τελικά στον ανακριτή η 35χρονη Εύη Τσέκου, που είναι προφυλακισμένη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και ο οποίος νοσηλεύεται στο Αιγινήτειο, δεν θα είναι σε θέση να καταθέσει πριν από 3 έως 4 εβδομάδες, σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Ψυχιατρικής Γιάννη Παπαδάτου, που κατατέθηκε στον ανακριτή, καθώς πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή. Ξεχωριστό πόρισμα συνέταξε και παρέδωσε το πρωί στο δεύτερο ειδικό ανακριτή και ο έτερος καθηγητής Ψυχιατρικής Ιωάννης Νέστορος. Στο μεταξύ, τη μετατροπή του αδικήματος των τηλεφωνικών υποκλοπών και των παράνομων βιντεοσκοπήσεων σε κακούργημα, προανήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [03] Κόσμος

    Αρμενία: Νικητής από τον α' γύρο ο Σαρκισιάν

    20/2/2008 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Ο πρωθυπουργός Σερζ Σαρκισιάν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αρμενία από τον α γύρο, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την αρμενική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Μετά την καταμέτρηση του 97,5% των ψήφων ο Σαρκισιάν έχει λάβει 844.088 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 52,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από την αρμενική κρατική τηλεόραση. Ο Λέβον Τερ Πετροσιάν, πρώτος Πρόεδρος της μετα-σοβετικής Αρμενίας, έλαβε το 21,5% των ψήφων, ενώ ο Αρτούρ Μπαγκντασαριάν, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου έλαβε το 16,8% των ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 69,25% σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή. Πριν ακόμη κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Πετροσιάν κατήγγειλε νοθεία, παραγέμισμα με ψηφοδέλτια σε διάφορες κάλπες, εκφοβισμό ψηφοφόρων, πολλαπλή ψηφοφορία, ενώ απηύθυνε κι έκκληση για διαδηλώσεις σήμερα. Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές, ανάμεσα τους και αυτοί του ΟΑΣΕ παρακολούθησαν τη διεξαγωγή των εκλογών.

    [04] Κόσμος

    Για τις εκλογές τουμ 2010

    "Κλείνουν" το δρόμο στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

    20/2/2008 10:06:00 πμ

    Ο γάμος της μ έναν αλλοδαπό μπορεί να στερήσει από την ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, το δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές που έχουν προταθεί, από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, να γίνουν το 2010, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "The Straits Times". Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Τζόρτζ Γέο δήλωσε ότι ο ομολογός του της Μιανμάρ δήλωσε σε μια περιφερειακή Σύνοδο χθες Τρίτη ότι το νέο Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της Σούου Κίι στις εκλογές λόγω του γάμου της με τον βρετανό Μάικλ Άρις, ο οποίος πέθανε το 1999, και επειδή τα παιδιά τους έχουν ξένα διαβατήρια, προσθέτει η εφημερίδα. Ο Γέο δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ASEAN δήλωσαν στον αντιπρόσωπο της Μιανμάρ, Νιάν Ουίν, ότι η κίνηση αυτή "δεν συμβαδίζει με την εποχή μας". "Ήταν σαφής, ότι στο νέο Σύνταγμα ένας υπήκοος της Μιανμάρ που έχει αλλοδαπό σύζυγο ή έχει παιδιά που δεν είναι υπήκοοι της Μιανμάρ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, όπως αναφερόταν και στο Σύνταγμα του 1974", δήλωσε ο Γέο σύμφωνα με την εφημερίδα. Νωρίτερα το μήνα αυτό οι στρατηγοί που κυβερνούν τη Μιανμάρ ανακοίνωσαν ότι θα γίνει δημοψήφισμα το Μάιο για ένα νέο Σύνταγμα, που θα ακολουθηθεί από εκλογές το 2010.

    [05] Κόσμος

    Ένατη συνεχόμενη νίκη σε ισάριθμες Πολιτείες

    Ακάθεκτος ο Ομπάμα

    20/2/2008 9:59:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ένατη συνεχόμενη νίκη του σε ισάριθμες Πολιτείες εξασφάλισε ο γερουσιαστής του Ιλινόι, Μπάρακ Ομπάμα επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον στο Ουϊσκόνσιν με 58% έναντι 41%, ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Τζον ΜακΚέιν συνέχισε επίσης την νικηφόρο πορεία του αποσπώντας την πλειοψηφία σε άλλες δύο Πολιτείες. "Η αλλαγή που θέλουμε βρίσκεται ακόμη μήνες και μίλια μακριά", τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Χιούστον, καθώς τώρα στρέφει την προσοχή του στις κρίσιμες προκριματικές αναμετρήσεις της 4ης Μαρτίου στο Τέξας και στο Οχάιο, όπου η Χίλαρι Κλίντον έχει το προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. "Θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα από μεγάλες συγκεντρώσεις και εξαιρετικές ομιλίες... Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάτι περισσότερο, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Αμερική δεν είναι η έλλειψη καλών ιδεών. Το πρόβλημα είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει ένας τόπος που οι καλές ιδέες πεθαίνουν", τόνισε ο Ομπάμα. Μετά και το Ουισκόνσιν όπου απέσπασε 38 εκλέκτορες έναντι 27 της Κλίντον, ο γερουσιαστής του Ιλλινόι έχει εξασφαλίσει 1.323 εκλέκτορες από τους οποίους οι 168 είναι "σούπερ εκλέκτορες" και η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί με 1.252 εκλέκτορες από τους οποίους οι 239 είναι "σούπερ εκλέκτορες". Οι σούπερ εκλέκτορες είναι εκπρόσωποι του κόμματος, πρώην Πρόεδροι, Κυβερνήτες κι άλλοι εκλεγμένοι που παραμένουν ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν στη διάρκεια του συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 28 Αυγούστου στο Ντένβερ.

    Για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκλέκτορες (σ.σ. 796 σούπερ εκλέκτορες).Ο Ομπάμα αναμένεται να νικήσει εύκολα και στην γενέτειρά του Χαβάη όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

    Προηγείται ο ΜακΚέιν

    Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον ΜακΚέιν νίκησε στο Ουισκόνσιν με 55% έναντι 37% του Χάκαμπι και στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον με 49% έναντι 21% του Χάκαμπι. Ο ΜακΚέιν προηγείται πλέον με 909 εκλέκτορες -σύμφωνα με εκτιμήσεις του CΝΝ- έναντι 217 του Μάικ Χάκαμπι. Για να κερδίσει το χρίσμα ένας υποψήφιων των Ρεπουμπλικανών πρέπει να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 1.191 από τους 2.380 εκλέκτορες (582 σούπερ εκλέκτορες), οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στη Μινεάπολη-Σεντ-Πολ από την 1η ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

    Ο ΜακΚέιν άρχισε μάλιστα να στρέφει τα πυρά του στον Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι εκκλήσεις του δημοκρατικού υποψηφίου για αλλαγή είναι κενού περιεχομένου.

    "Θα αγωνίζομαι κάθε στιγμή για να μην παραπλανηθούν οι Αμερικανοί από τις εύγλωττες αλλά κενού περιεχομένου εκκλήσεις για αλλαγή", τόνισε ο ΜακΚέιν μιλώντας στους οπαδούς του μετά τις νέες νίκες του. "Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ευλογημένη αυτή χώρα ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα και υπερήφανη", τόνισε ο ΜακΚέιν.

    Επίθεση κατά του Μπάρακ Ομπάμα εξαπέλυσε και η Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας τον γερουσιαστή του Ιλλινόι ότι στηρίζεται μόνο στα λόγια και όχι στα έργα.

    "Αυτές οι εκλογές γίνονται για να επιλεγεί ένας Πρόεδρος που δεν θα στηρίζεται στα λόγια αλλά στις πράξεις - στη σκληρή δουλειά για να επιστρέψει η Αμερική στα έργα", τόνισε η Κλίντον μιλώντας στο Οχάιο. "Δεν μπορούμε να δίνουμε μόνο ομιλίες .Πρέπει να δίνουμε λύσεις και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για την Αμερική", πρόσθεσε.

    [06] Κοινωνία

    Σεισμός 5,4 στα Κύθηρα

    20/2/2008 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο δυτικά των Κυθήρων και νότια της Μεθώνης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο σεισμός σημειώθηκε 01.15 και προερχόταν από απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη νότια Πελοπόννησο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 February 2008 - 9:50:03 UTC