Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάζει ξανά φωτιές το σκίτσο του Μωάμεθ
  • [02] Βολές Πάγκαλου κατά αριστεράς
  • [03] Έπιασε κορυφή η Βέρντερ
  • [04] Μεγάλη νίκη το Μαρούσι στην Πυλαία
  • [05] "Τυφώνας" η Μάντσεστερ
  • [06] Νίκησε χωρίς να πείσει ο Ολυμπιακός
  • [07] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ της Ισινμπάγεβα
  • [08] Καλπάζει η Λάρισα

    [01] Κόσμος

    Κύμα εμπρησμών στη Δανία

    Βάζει ξανά φωτιές το σκίτσο του Μωάμεθ

    16/2/2008 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Κύμα εμπρησμών σημειώνεται εδώ και έξι ημέρες σε αρκετές πόλεις της Δανίας, καθώς μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στη χώρα σχετικά με σκίτσα τα οποία αναπαριστούν τον Προφήτη Μωάμεθ. Δεκάδες απορριμματοφόρα, οχήματα, κάδοι σκουπιδιών, καθώς και ένα σχολείο σε προάστιο της Κοπεγχάγης έγιναν παρανάλωμα του πυρός μετά την αναδημοσίευση του επίμαχου σκίτσου από 15 δανέζικες εφημερίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την αποκάλυψη από τις Αρχές, σχεδίου δολοφονίας σε βάρος του δημιουργού του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από τις ταραχές τις οποίες η αστυνομία αποδίδει κυρίως σε νέους από οικογένειες μεταναστών.

    Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κατοίκων των συνοικιών που πλήττονται από τα επεισόδια,ενώ γονείς και εθελοντές περιπολούν στους δρόμους προσπαθώντας να ηρεμήσουν τους οργισμένους νεαρούς. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Λένε Έσπερσεν χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη" την κατάσταση λέγοντας ότι υπάρχουν άλλα μέσα για να εκφράσουν αυτοί που διαμαρτύρονται τη δυσαρέσκειά τους, από το να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών ή εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή να βάζουν φωτιές.

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν στην Κοπεγχάγη -όπου έχουν καταστραφεί από τους εμπρησμούς 28 οχήματα και 35 απορριμματοφόρα- και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι συλληφθέντες ανά τη χώρα ανέρχονται πλέον στους 29, μεταξύ αυτών δύο Τυνήσιοι κι ένας Δανός Μαροκινής καταγωγής. Οι τρεις τους φέρονται ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του 73χρονου Κούρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος σχεδίασε το γνωστό σκίτσο που απεικονίζει τον Μωάμεθ να φορά ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας με αναμμένο φυτίλι. Η δημοσίευση του τον Φεβρουάριο του 2006 μαζί με άλλα 11 σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands-Posten το 2006 πυροδότησε θύελλα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της Δανίας και της εφημερίδας καθώς θεωρήθηκε μέγιστη ασέβεια προς το Ισλάμ. Στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν σε μουσουλμανικές χώρες 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τρεις δανέζικες πρεσβείες δέχθηκαν επιθέσεις.

    Το νέο κύμα αναταραχών στη Δανία δεν αποδίδεται αποκλειστικά στην αναδημοσίευση και στις συλλήψεις. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Ρενέ Καρπάντσοφ η βία εν μέρει συνδέεται με την αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Επίσης το γεγονός ότι δόθηκαν στην αστυνομία μεγαλύτερες ελευθερίες στην αναζήτηση προσώπων έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ ορισμένων ομάδων.

    [02] Πολιτική

    Βολές Πάγκαλου κατά αριστεράς

    16/2/2008 8:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες βολές εξαπολύει ο Θόδωρος Πάγκαλος εναντίον της ηγεσίας του Συνασπισμού. Με συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει "βρεφικό" λάθος την απόρριψη από τον Συνασπισμό μιας πιθανής συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται ιδιαίτερα καυστικός και για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λέγοντας ότι η μέχρι τώρα πρακτική του δεν δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας. Βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, δηλώνουν διατεθειμένοι για ευρύτερες συνεργασίες της κεντροαριστεράς. Ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει με δηλώσεις του στον Κυριακάτικο τύπο, την πρότασή του για προγραμματική συμφωνία με επίκεντρο την Αριστερά.

    Επικριτικός για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

    Την ώρα που στην Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζονται από την μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ-σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -και την ανοδική πορεία του κόμματος μετά την εκλογή Τσίπρα, ο Θόδωρος Πάγκαλος ξαναχτυπά. Με συνέντευξη του στον "Τύπο της Κυριακής", ασκεί κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου που αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο κομμάτων.

    "Δεν επιτέθηκα στη νεα ηγεσία του ΣΥΝ, που έσπευσε από τις πρώτες δηλώσεις να οδηγήσει την Κεντροαριστερά σε αδιέξοδο απορρίπτοντας κάθε συνεργασία. Είναι λάθος, θα έλεγα το βρεφικό της λάθος", τονίζει ο Θόδωρος πάγκαλος.

    Την ίδια ώρα στο "Βήμα της Κυριακής", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση για προγραμματική συμφωνία με επίκεντρο την αριστερά και απαντά στο ΠΑΣΟΚ

    "Το ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες είναι λαλίστατο. Ελπίζουμε στην επόμενη πρόταση κοινής δράσης που θα του κάνουμε να μην ξαναβουβαθεί. Γιατί με την Ολυμπιακή, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ασφαλιστικό, τον δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αυτό συνέβη", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται και στο ΚΚΕ: "Με το ΚΚΕ είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς συνεργασία. Θέλει να μεταβάλλει τη χώρα σε μια μεταμοντέρνα Αλβανία. Έχει προσφέρει στηρίγματα στην κυβέρνηση με συχνότητα που δημιουργεί υποψίες για συνεργασία"

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ απαντά: "Άφες αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι...".

    Στο ΠΑΣΟΚ πάντως αναζητούν νέα πρόσωπα στο στελεχικό δυναμικό που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα του κόμματος στην αντιπολιτευτική και επικοινωνιακή πολιτική του, στο άμεσο μέλλον.

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έπιασε κορυφή η Βέρντερ

    16/2/2008 10:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με την Μπάγερν, ανέβηκε σήμερα η Βέρντερ, που επικράτησε της Νυρεμβέργης με 2-0 σε αναμέτρηση για την 20η ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος. Η ομάδα της Βρέμης έφτασε τους 40 βαθμούς, όσους έχει και η Μπάγερν, που όμως έχει έναν αγώνα λιγότερο, αφού αγωνίζεται αύριο στο Ανόβερο με την τοπική ομάδα. Από εκεί και πέρα στην τρίτη θέση ανέβηκε η Λεβερκούζεν, που αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στην δύσκολη έδρα της Καρλσρούης. Με την Λεβερκούζεν δεν αγωνίστηκε ο Φάνης Γκέκας, που ήταν στον πάγκο. Αντίθετα, στην αρχική ενδεκάδα της Αϊντραχτ ξεκίνησαν οι Γιάννης Αμανατίδης και Σωτήρης Κυριάκος, χωρίς όμως να μπορέσουν να αποτρέψουν την εκτός έδρας ήττα από την Χάνσα με 1-0. Στην αναμέτρηση πέρασε στο 82ο λεπτό και ο Βαγγέλης Μάντζιος, που αντικατέστησε τον Φενίν.

    Συνοπτικά, το πρόγραμμα, οι σκόρερ και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Σάλκε-Βόλφσμπουργκ 1-2 (65΄ Σάντσεζ - 73΄, 84΄ πεν. Γκραφίτε) Κότμπους-Ντόρτμουντ 0-2 (8΄, 84΄ Πέτριτς) Χάνσα Ροστόκ-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 1-0 (76΄ Ραν) Χέρτα Βερολίνου-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-0 (90΄ Ραφαέλ) Καρλσρούη-Λεβερκούζεν 2-2 (60΄ Φράις, 78΄ Κένεντι - 5΄ Ρόλφες, 58΄ Κίεσλινγκ) Ντούισμπουργκ-Στουτγκάρδη 2-3 (47΄ Νικουλέσκου, 58΄ Ισιάκου - 16΄, 41΄ Γκόμες, 90΄ Χίτζλσπεργκερ) Βέρντερ Βρέμης-Νυρεμβέργη 2-0 (30΄ Ρόζενμπεργκ, 82΄ Κλάζνιτς) Αμβούργο-Μπόχουμ 17/2 Ανόβερο-Μπάγερν Μονάχου 17/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες) Μπάγερν Μονάχου 40-19αγ. Βέρντερ Βρέμης 40 Λεβερκούζεν 35 Σάλκε 35 Αμβούργο 34-19αγ. Καρλσρούη 33 Βόλφσμπουργκ 29 Ανόβερο 29-19αγ. Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 29 Στουτγκάρδη 28 Χέρτα Βερολίνου 26 Ντόρτμουντ 25 Μπόχουμ 23-19αγ. Χάνσα Ροστόκ 21 Αρμίνια Μπίλεφελντ 18 Νυρεμβέργη 16 Κότμπους 16 Ντούισμπουργκ 14

    [04] Μπάσκετ

    Μεγάλη νίκη το Μαρούσι στην Πυλαία

    16/2/2008 9:41:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη σημείωσε το Μαρούσι, καθώς στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Ανδρών η αθηναϊκή ομάδα επικράτησε στο κλειστό της Πυλαίας του ΠΑΟΚ με 70-65. Ο αγώνας κρίθηκε, ουσιαστικά, 30΄΄ πριν τη λήξη, όταν ο Χαραλαμπίδης (μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει 2 πόντους) με τρίποντο έδωσε διαφορά δύο πόντων στην ομάδα του (66-64).

    Τα δεκάλεπτα: 24-11, 34-28, 45-55, 65-70.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκαν 10-0, χάρις στις προσπάθειες των Ραλίμι-Βεργίνη αλλά και την καλή άμυνά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαρούσι πέτυχε το πρώτο καλάθι μόλις στο 6ο λεπτό (17-4). Η είσοδος του Στίβενσον βελτίωσε κάπως την κατάσταση για το Μαρούσι, που με τη λήξη του πρώτου δεκάλπετου ήταν στο -13 (11-24).

    Στη δεύτερη περίοδο, όμως, η άνοδος του αθηναϊκού συγκροτήματος που ισορρόπησε τις επιθετικές προσπάθειες ανάμεσα στους ψηλούς (Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκη) και τους περιφερειακούς (Στίβενσον, Μιλισάβλιεβιτς) επέτρεψε στο Μαρούσι ένα σερί 14-0 και έριξε τη διαφορά στον πόντο (24-23).

    Ενα μικρό "κρεσέντο" του Κουτλουάι έφερε τον ΠΑΟΚ στο +6 (34-28), αλλά στο δεύτερο μέρος οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν ένα πολύ καλό ρυθμό κι έτσι προηγήθηκαν 55-45. Εκτοτε το ματς έγινε ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 64-63 χάρις σε τέσσερις πόντους του Τσάκου, αλλά το τρίποντο του Χαραλαμπίδη και η ευστοχία στις βολές έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου.

    Διαιτητές: Πιτσίλκας, Πηλοϊδης, Βαρδάλος

    ΠΑΟΚ: Ρίνγκστρομ, Γκιλέσπι 3 (1), Βεργίνης 13 (2), Ντιαρά 13 (2), Χαριτόπουλος 6, Κουτλουάι 12 (1), Δεμερτζής 3 (1), Ρόου 2, Κούβελας 3, Τσιάκος 6, Ραλίμι 4.

    Μαρούσι: Στίβενσον 18 (2), Νοέας, Χαραλαμπίδης 7 (1), Μπουντούρης 3 (1), Γιάζβιν, Μπράιαντ 6, Στεφανίδης, Κογιαντίνοβιτς, Μιλισάβλιεβιτς 18 (2), Γλυνιαδάκης 11, Καϊμακόγλου 7 (1).

    ΑΓΟΡ - Ολύμπια Λάρισας 78-71

    Την τρίτη νίκη του στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών σημείωσε απόψε το Ρέθυμνο, επικρατώντας στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Ολύμπιας Λάρισας με 78-71. Η ομάδα της Κρήτης πήρε το ροζ φύλο αγώνα ύστερα από καιρό, και μαζί την ψυχολογική και βαθμολογική τόνωση που χρειαζόταν ενόψει της δύσκολης συνέχειας στη διοργάνωση.

    Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-33, 57-46, 78-71.

    Οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν στο πρώτο δεκάλεπτο, οπότε και προηγήθηκαν με διαφορά πέντε πόντων βασιζόμενοι στη δυνατή άμυνά τους. Στη συνέχεια, όμως, "ανέλαβε δράση" ο Καραποστόλου, η ευστοχία του οποίου βοήθησε το Ρέθυμνο να προηγηθεί 31-24. Ενα επιθετικό "κόλημα" των γηπεδούχων, όμως, επέτρεψε στο θεσσαλικό συγκρότημα να ξαναπεράσει μπροστά με 33-32, κυρίως χάρις στον οίστρο του Αριγκμπάμπου. Παρ΄ όλα αυτά, ο Καραποστόλου ήταν "ζεστός" και με συνεχείς πόντους συνέχισε να οδηγεί την ομάδα του, η οποία "έχτισε" μια σημαντική διαφορά 14 πόντων (55-41) που αποδείχθηκε αρκετή για τη νίκη.

    Διαιτητές: Σπυρίδωνος, Αναστόπουλος, Ψαριανός

    Τα δεκάλεπτα: 17-12, 32-33, 57-46, 78-71

    Οι συνθέσεις:

    ΑΓΟ Ρεθύμνου: Νικολαϊδης 1, Κούμουλος 5, Γκιζογιάννης, Πετρόπουλος, Βαγενάς, Καραποστόλου 16 (5), Γιανγκ 11 (2), Ναντζφέι 14, Τόπιτς 7 (1), Πιστόγεβιτς 10, Ντέιβινσον 7 (1), Βουγιούκας 7.

    Ολύμπια Λάρισας: Μπέλσερ 11 (2), Κουμπούρας 3, Κούρτοβιτς 5, Αγγέλοφ 13 (2), Τσιάρας 3 (1), Γιαννουλάκος 2, Μπατής 9 (1), Αριγκμπάμπου 12, Κινγκ 13 (1).

    Πανιώνιος - Ολυμπιάδα Πατρών 95-67

    Ο Πανιώνιος ήταν πολύ καλός και δεν είχε κανένα πρόβλημα κόντρα στην Ολυμπιάδα Πατρών, της οποίας κι επιβλήθηκε με 95-67 στο κλειστό του Ελληνικού, στο πλαίσιο της 16ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας ανδρών. Ο Αλεξάνταρ Τσάπιν με 17 πόντους ηγήθηκε των έξι συνολικά «κυανέρυθρων», που είχαν διψήφιο αριθμό πόντων.

    Τρία δεκάλεπτα κράτησε η αντίσταση που προέβαλλε η ομάδα των Πατρών στον Πανιώνιο. Οι «πορτοκαλί» γνώρισαν τη συντριβή, αν και η εικόνα των δυο ομάδων στις προηγούμενες περιόδους δεν έδειχνε κάτι τέτοιο. Κορυφαίος για την ομάδα του Νέναντ Μάρκοβιτς ήταν ο Αλεξάνταρ Τσάπιν, ενώ από τους φιλοξενούμενους ξεχώρησε ο Βασίλης Σούλης (17 πόντους). Οι συνθέσεις:

    Τα δεκάλεπτα: 23-18, 44-35, 63-58, 95-67

    Πανιώνιος (Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος 6, Τσάπιν 17(3), Ζορόσκι 6, Γεωργαλής, Σάκοτα 11(1), Μπάξτερ 11, Καλαμπόκης 13(1), Νιούλεϊ 10(1), Καβαλιάουσκας 5, Γιάνκοβιτς 3(1), Κένταλ 2, Γιαννούλης 11.

    Ολυμπιάδα (Ράτσα): Γιόροβιτς 11, Όσμοκροβιτς 3, Μούτσιος, Σούλης 17(1), Νέσοβιτς, Πέττας 4, Τζέφερσον 10(2), Δορκοφίκης 9(2(, Πετρόπουλος, Μπράουν 19, Λάππας 3.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Τυφώνας" η Μάντσεστερ

    16/2/2008 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντυπωσιακή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σάρωσε με 4-0 την Αρσεναλ, στο πλαίσιο του 5ου γύρου του κυπέλλου Αγγλίας, και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Τα γκολ των «κόκκινων διαβόλων» πέτυχαν οι Ρούνεϊ (17), Φλέτσερ (19, 75) και Νάνι (38). Στο μεταξύ, με τέρμα του Χάουαρντ 30 δευτερόλεπτα πριν την λήξη της αναμέτρησης, η Μπάρνσλεϊ έκανε την μεγάλη έκπληξη αφού νίκησε με 2-1 και απέκλεισε την Λίβερπουλ από τη συνέχεια του κυπέλλου. Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν με 1-0 στο ημίχρονο χάρη σε τέρμα του Κάιτ (32΄), ωστόσο οι φιλοξενούμενοι αρχικά ισοφάρισαν με τον Φόστερ στο 57΄ και τελικά πήραν τη νίκη με το γκολ του Χάουαρντ στις καθυστερήσεις. Στα προημιτελικά του αγγλικού κυπέλλου προκρίθηκε η Τσέλσι, που σε αναμέτρηση για τον 5ο γύρο της διοργάνωσης επικράτησε με 3-1 της Χάντερσφλιντ. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στην φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, προηγήθηκε στο σκορ με τέρμα του Φρανκ Λάμπαρντ στο 18΄, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Κόλινς. Οι «μπλε» πήραν εκ νέου το προβάδισμα με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Λάμπαρντ (60΄) ενώ ο Καλού στο 70΄ διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Η σύνθεση της Τσέλσι: Κουντιτσίνι, Φερέιρα, Μπεν-Χαϊμ, Τέρι, Μπριτζ, Σίντγουελ (75΄ Σεβτσένκο), Όμπι-Μίκελ, Λάμπαρντ (81΄ Εσιέν), Καλού, Πιζάρο (85΄ Ανελκά), Σινκλέρ. Συνοπτικά σε αγώνες για τον 5ο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Μπρίστολ Ρόβερς-Σαουθάμπτον 1-0 Κάρντιφ-Γουλβς 2-0 Τσέλσι-Χάντερσφιλντ 3-1 Κόβεντρι-Γουέστ Μπρομ 0-5 Λίβερπουλ-Μπάρνσλεϊ 1-2 Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 4-0 Σέφιλντ Γιουν.-Μίντλεσμπρο 17/2 Πρέστον-Πόρτσμουθ 17/2

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός - Εργοτέλης 1-0

    Νίκησε χωρίς να πείσει ο Ολυμπιακός

    16/2/2008 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενα γκολ του Τζόρτζεβιτς στο 28ο λεπτό, που με δεύτερη προσπάθεια νίκησε τον Δασκαλάκη ο οποίος προηγουμένως είχε αποκρούσει το πέναλτι του αρχηγού του Ολυμπιακού (μαρκάρισμα του Γραμμόζη στον Στολτίδη), έδωσε τη νίκη με 1-0 στον πρωταθλητή Ελλάδας απέναντι στον Εργοτέλη. Η αναμέτρηση του "Γ. Καραϊσκάκης", που διεξήχθη στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, ήταν το τελευταίο αγωνιστικό τεστ των "ερυθρολεύκων" πριν την αναμέτρηση της προσεχούς Τρίτης με την Τσέλσι, για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, στην οποία πάντως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ καλύτερος από την αποψινή συνάντηση, αν θέλει να έχει ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα. Πάντως, με το τρίποντο οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν πρώτοι στην κατάταξη και περιμένουν το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα Ατρόμητος-Παναθηναϊκός αλλά και την εκδίκαση της έφεσης της συνάντησης με την Καλαμαριά.

    Ο Ολυμπιακός απείλησε στο 3ο λεπτό, με τον Γκαλέτι να εκτελεί απευθείας φάουλ στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 5΄ ο Λεονάρντο σέντραρε και ο Τζόρτζεβιτς έκανε την κεφαλιά-άουτ. Πέντε λεπτά αργότερα ο αρχηγός του Ολυμπιακού βγήκε πίσω από την άμυνα του Εργοτέλη και γύρισε τη μπάλα παράλληλα, αλλά προ του Κοβάσεβιτς απομάκρυναν οι αμυντικοί των φιλοξενούμενων.

    Αφού η ομάδα της Κρήτης πέρασε χωρίς αγωνιστικές απώλειες το πρώτο τέταρτο, άρχισε να επισκέπτεται και μάλιστα με αξιώσεις την εστία του Ολυμπιακού. Ετσι, στο 16΄ ο Γραμμόζης σούταρε πολύ δυνατά ένα μακρινό φάουλ που υποχρέωσε τον Νικοπολίδη να εκτιναχθεί στην αριστερή γωνία του για να αποκρούσει. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Γιαλούσης πέρασε τον Λεονάρντο αλλά ο διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν και πάλι εκεί, στο 18΄ ο Νικοπολίδης απέκρουσε και το σουτ του Μελισσά, για να "απαντήσει" στο 24΄ ο Κοβάσεβιτς (κεφαλιά άουτ).

    Στο 26΄, ο Γραμμόζης μάρκαρε τον Στολτίδη στην περιοχή της ομάδας του και ο διαιτητής Σταθόπουλος ("παρθενική" εμφάνιση στη Σούπερ Λίγκα) είδε παράβαση στην πτώση του διεθνούς αμυντικού μέσου των "ερυθρολεύκων". Παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας του Εργοτέλη, ο Τζόρτζεβιτς έστησε τη μπάλα στα 11 μέτρα, στο 28ο λεπτό. Ο Δασκαλάκης εξουδετέρωσε το πέναλτι του "Τζόλε", αλλά δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει ή να πετάξει άουτ τη μπάλα, και ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 1-0 παίρνοντας το "ριμπάουντ".

    Δύο λεπτά αργότερα (30΄) ο Γραμμόζης μάρκαρε αντιαθλητικά τον Στολτίδη ρισκάροντας να δεχθεί την κόκκινη κάρτα (είδε κίτρινη), στο 33΄ ο Βακουφτσής έπιασε άστοχη κεφαλιά, στο 36΄ το σουτ του Γραμμόζη έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και στο 38΄ ο Ογκουνσότο έπιασε "πονηρό" σουτ που παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Νικοπολίδη.

    Στην επανάληψη, οι παίκτες του Λεμονή μπήκαν πιο δυνατά καθώς το αποτέλεσμα ήταν εύθραυστο. Με προφανή στόχο, λοιπόν, ένα γρήγορο δεύτερο γκολ στο 48΄ ο Κοβάσεβιτς έχασε καλή ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα άουτ με κεφαλιά, ύστερα από τη σέντρα ακριβείας του Τζόρτζεβιτς. Στο 52΄ ο Σέζαρ (ήταν πάντως οφ σάιντ) νικήθηκε από τον Δασκαλάκη και στο 56΄ ο Κοβάσεβιτς έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το (δεξί) δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Στο 66΄ ο Ολυμπιακός έχασε νέα καλή ευκαιρία, με τον Δασκαλάκη να αποκρούει αρχικά την κεφαλιά του Σέζαρ (κόρνερ Γκαλέτι) και στη συνέχεια να εξουδετερώνει και το σουτ του Στολτίδη.

    Η μεγάλη στιγμή του Εργοτέλη καταγράφηκε στο 70ο λεπτό, όταν ο Ογκουνσότο "έσπασε" το οφ σάιντ που ανεπιτυχώς προσπάθησε να παίξει ο Ζεβλάκοφ, προσπάθησε να περάσει και τον Νικοπολίδη αλλά σούταρε πολύ αδύναμα και ο Σέζαρ πρόλαβε άνετα τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή της εστίας. Στο 78΄ νέα κεφαλιά του Κοβάσεβιτς πέρασε άουτ, ενώ στο 85΄ ο Μάθις "καρδιοχτύπησε" το φαληρικό γήπεδο σουτάροντας από κοντά, αλλά την τελευταία στιγμή πρόλαβε να τον κοντράρει ο Ζεβλάκοφ. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα, που ολοκληρώθηκε με πολύ άγχος για τον Ολυμπιακό καθώς ο Εργοτέλης τον πίεσε ως το τελευταίο λεπτό.

    Διαιτητής: Σταθόπουλος (Αχαϊας)

    Κίτρινες: Γραμμόζης, Κένεντι

    Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου (46΄ Τοροσίδης), Λεονάρντο, Ζούλιο Σέζαρ, Ζεβλάκοφ, Στολτίδης, Λεντέσμα, Μπελούτσι (61΄ Νούνιες), Γκαλέτι (81΄ Πάντος), Τζόρτζεβιτς, Κοβάσεβιτς.

    Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Κορδονούρης, Κένεντι, Χίμπλινγκερ, Μελισσάς (79΄ Μάθις), Γιαλούσης, Γραμμόζης, Φραγκουλάκης (73΄ Κουτσιανικούλης), Κοιλιάρας, Βακουφτσής (69΄ Μπούντιμιρ), Ογκουνσότο.

    [07] Αλλα σπορ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ της Ισινμπάγεβα

    16/2/2008 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, στον κλειστό στίβο, έκανε η Γελένα Ισινμπάγεβα. Η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης σε αγώνες στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 4.95μ. Η 25χρονη πρωταθλήτρια κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ με 4.93μ., ενώ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στον ανοικτό στίβο με 5.01μ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λάρισα - Πανιώνιος 1-0

    Καλπάζει η Λάρισα

    16/2/2008 7:55:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ολική επαναφορά της Λάρισας συνεχίστηκε και απέναντι στον Πανιώνιο. Το θεσσαλικό συγκρότημα, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 21ης ημέρας για τη Σούπερ Λίγκα, επικράτησε 1-0 των Νεοσμυρνιωτών στο Αλκαζάρ και «σκαρφάλωσε» στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, που χάρισε στη Λάρισα την τέταρτη σερί νίκη στη διοργάνωση χωρίς μάλιστα να έχει δεχτεί γκολ, πέτυχε ο Μετίν στο 84ο λεπτό.

    Με τον Γιώργο Δώνη να παρατάσσει την ομάδα χωρίς τους νεοαποκτηθέντες Μετίν και Ζουράφσκι, η Λάρισα παρουσιάστηκε επιθετική αλλά όχι και ουσιαστική. Στη μοναδική καλή στιγμή που δημιούργησε στο πρώτο ημίχρονο, πρωταγωνιστές ήταν οι Πάρα και Κρέσιτς, με τον πρώτο από κοντά να πιάνει το ανάποδο ψαλίδι και τον δεύτερο να αποκρούει με υπερένταση, σώζοντας την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση.

    Το ίδιο σκηνικό και στο β` ημίχρονο. Η Λάρισα ήταν... μόνιμη κάτοικος στην περιοχή του Κρέσιτς, όμως από ουσία μηδέν. Η απόφαση του προπονητών των Θεσσαλών να ρίξει στη «μάχη» τους Μετίν και Ζουράφσκι, άλλαξε το σκηνικό άρδην. Στο 83` ο Τούρκος άσος κατέβασε ωραία την μπάλα στην περιοχή, απέφυγε δύο αντιπάλους, όμως το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα να περάσει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Κρέσιτς. Τελικά, η υπεροχή της ΑΕΛ μεταφράστηκε σε γκολ δύο λεπτά αργότερα. Από τη σέντρα του Βενετίδη, ο Ζουράφσκι προσπάθησε να μπει στη φάση, η μπάλα όμως στρώθηκε στον Μετίν και εκείνος με αριστερό διαγώνιο σουτ νίκησε τον Κρέσιτς διαμορφώνοντας και το τελικό 1-0.

    Διαιτητής: Η. Μαζαράκος (Άρτας)

    Κίτρινες κάρτες: Μανιάτης, Νταμπίζας, Κρέσιτς, Νικολάου

    ΑΕΛ (Γιώργος Δώνης): Κηπουρός, Βενετίδης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Κώτσιος, Σαρμιέντο, Κυριακίδης (56` Μετίν), Φωτάκης, Μπακαγιόκο (82` Καλαντζής), Πάρα (68` Ζουράφσκι), Κλέιτον

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λίνεν): Κρέσιτς, Μαϊστόροβιτς, Μανιάτης (+90` Γουνδουλάκης), Ντιαβαρά, Κουτσόπουλος, Νικολάου, Μάκος, Κουμορτζί (64` Καπετάνος), Φερνάντες, Αραβίδης (+90` Σκούφαλης), Χούτος


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 February 2008 - 21:50:01 UTC