Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο αρχείο οι καταγγελίες
  • [02] Xαλάει ο καιρός
  • [03] Τελευταίο αντίο στον συνάδελφο
  • [04] "Ημέρα για Ασφαλές Ίντερνετ"
  • [05] Στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο
  • [06] "Στο σκαμνί" ο Λε Πεν
  • [07] Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας
  • [08] Ο Σαρκοζί απαντά με μήνυση
  • [09] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος του ΝΑΤΟ
  • [10] Καλύτερα η Μ.Γιαννάκου
  • [11] Τροπολογία για οφειλές ΟΤΑ
  • [12] Χωρίς ρεύμα η Γάζα
  • [13] Συνεχίζεται το συνέδριο του ΣΥΝ
  • [14] Ποσό ρεκόρ στον οίκο Κρίστι
  • [15] Μέτρα ενίσχυσης των πυροπλήκτων
  • [16] Γαμήλιοι όρκοι σε ενυδρείο ή πλοίο
  • [17] Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ατλαντικό Ωκεανό
  • [18] Πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Μετροπόλιταν"

    [01] Πολιτική

    Για την υπόθεση Κουκοδήμου

    Στο αρχείο οι καταγγελίες

    8/2/2008 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2008 6:08:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η κ. Μαρία Γκανέ, με αφορμή τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, περί προτάσεως συναλλαγής που, όπως είχε πει, του μετέφερε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, εκ μέρους του επικεφαλής της ΥΠΕΕ Σπύρου Κλαδά. Η εισαγγελέας κρίνει ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε δεν προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Την υπόθεση θα κρίνει τελικά ο Εισαγγελέας Εφετών στον οποίο θα κοινοποιηθεί η απόφαση της κ. Γκανέ. Συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή έχει κληθεί να δώσει τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας

    Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας , σχετικά με την πρόταση της Εισαγγελέως να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Κλαδά - Κουκοδήμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Έκπληκτος ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί να αρχειοθετούνται, η μία μετά την άλλη, οι υποθέσεις που αγγίζουν πολιτικά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ενώ αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες νομικές απόψεις, η συνένωση των δικογραφιών, που είναι διάσπαρτες σε Ανακριτές και Εισαγγελείς, αλλά έχουν κοινό σημείο αναφοράς την υπόθεση Ζαχόπουλου, τελείως αιφνιδιαστικά σήμερα και παρά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις, προτείνεται να κλείσει, για να μπει στο αρχείο, ένα κρίσιμο κομμάτι της όλης υπόθεσης. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι πιστεύαμε και καταγγέλαμε. Φαίνεται ότι, κάποιοι επιμελούνται ένα δίχτυ προστασίας για το πρωθυπουργικό περιβάλλον και όχι μόνον. Το αίσθημα δικαίου της κοινής γνώμης προσβάλλεται βάναυσα. Η ζημιά που γίνεται στους θεσμούς, στην δικαιοσύνη και στην δημοκρατία είναι τεράστια. Αυτοί που μειδιούν με τα "κατορθώματά τους" αυτά, θα πρέπει να ντρέπονται. Φαίνεται ότι όταν ο κ. πρωθυπουργός λέει "όλα στο φως", εννοεί "όλα στο αρχείο".

    Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ μετά την πρόταση της εισαγγελέως να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Κλαδά - Κουκοδήμου επισημαίνει: Μετά την υπόθεση των υποκλοπών, της απαγωγής Πακιστανών και άλλες σοβαρές υποθέσεις άλλη μια, η υπόθεση Κλαδά - Κουκοδήμου, τέθηκε στο αρχείο συνεχίζοντας μια παράδοξη παράδοση των τελευταίων χρόνων στην "διαλεύκανση" τέτοιων φαινομένων. Η ταχύτητα με την οποία παραπέμφθηκε στο αρχείο εκπλήσσει ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους πολίτες. Σε όλους τους πολίτες είναι πλέον φανερό ότι στο αρχείο έχουν τεθεί μια και καλή οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για "διαφάνεια" και οι κορώνες περί "πολέμου κατά της διαπλοκής". Σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση γίνεται πλέον επιτακτική η σύσταση εξεταστικής επιτροπής όπως έχουμε από καιρό ζητήσει.

    Εν αναμονή διώξεων στην υπόθεση Ζαχόπουλου

    Την ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης Ζαχόπουλου μελετούν οι διάδικοι των εμπλεκομένων προσώπων. Παράλληλα ο ανακριτής ετοιμάζεται να προσωποποιήσει τις διώξεις για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και να συντάξει τα κατηγορητήρια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν οι κλήσεις σε απολογία, σε βάρος τουλάχιστον τριών προσώπων, καθώς προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία και για πρόσωπα πλην της κατηγορουμένης Εύης Τσέκου, που είναι ήδη προφυλακισμένη στο Κορυδαλλό. Δικαστικοί κύκλοι κάνουν ωστόσο λόγο και για τέσσερις με πέντε εμπλεκομένους που θα κατηγορηθούν για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων ή και για απόπειρα εκβίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός φέρεται να έχει κατονομάσει το Θέμο Αναστασιάδη ως κομιστή του πολυσυζητημένου DVD, αρνήθηκε ωστόσο την οποιαδήποτε απόπειρα εκβίασης ή συναλλαγής εκ μέρους του εκδότη. Σύμφωνα με την κατάθεσή του: "Στις 15 Δεκεμβρίου δέχθηκε τηλεφώνημα από το Θέμο Αναστασιάδη που του ζήτησε συνάντηση για τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα δέχθηκε νέο τηλεφώνημα για να οριστικοποιήσει ο Θέμος το ραντεβού και ο Ανδριανός παρέλαβε ένα DVD που αποδείκνυε την προσωπική σχέση του Ζαχόπουλου με μια συμβασιούχο. Ο Θέμος Αναστασιάδης δεν του είπε από πού το παρέλαβε ούτε αν ήταν μονταρισμένο ή αμοντάριστο. Δεν ανέφερε στον Ανδριανό ότι με αυτό εκβιαζόταν ο Ζαχόπουλος και δεν ζητήθηκε αντάλλαγμα γιατί στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δεν άφηναν κανένα περιθώριο να ζητηθεί κάτι τέτοιο".

    Σε ανακοίνωσή του ο Θέμος Αναστασιάδης αναφέρει: "Εγώ είμαι δημοσιογράφος και σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας δεν καρφώνω, δεν προδίδω τις πηγές μου, δεν χαφιεδίζω και δεν καταδίδω κανένα φίλο ή εχθρό που με εμπιστεύτηκε προσωπικά και επαγγελματικά, όσο και όπως κι αν με απειλούν. Όπως λοιπόν κατέρρευσε η θεωρία περί εκβιασμού και συναλλαγής έτσι θα καταρρεύσει και η διάτρητη θεωρία περί κομιστή. Και μαζί με αυτήν θα εκπέσει και η ξεκάθαρη πολιτική δίωξη που υφίσταμαι". Καταθέτοντας στον ανακριτή, ο Θέμος Αναστασιάδης εστίασε στην προέλευση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στην γαλλική τράπεζα. Σύμφωνα με την κατάθεσή του: "Τα χρήματα αυτά είναι από νόμιμα έσοδα. Όταν τα κατέθεσε δήλωσε ότι είναι από δικές του πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα ήταν σε χρηματοκιβώτια". Εξάλλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας ο Θέμος Αναστασιάδης προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την προστασία της προσωπικότητας και των προσωπικών δεδομένων του.

    Από τη μεριά του ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου φέρεται να κατέθεσε ότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος του είχε μιλήσει για πιέσεις και όχι για εκβιασμό. Εξάλλου υπαινιγμούς σε βάρος του δικηγόρου Χρήστου Νικολουτσόπουλου, ότι ζήτησε χρήματα για λογαριασμό της Εύης Τσέκου, φέρεται να άφησαν στις καταθέσεις τους στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, γνωστός εκδότης καθώς κι ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης. Στημένη υπόθεση που θα καταρρεύσει, χαρακτήρισε τη θεωρία περί κομιστή, ο Θέμος Αναστασιάδης.

    Στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος παραδέχθηκε τη συνάντησή του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, όσα ελέχθησαν όμως για τη συνομιλία τους τα απέδωσε σε παρεξήγηση. "Με βάση αυτά που είχε διαβάσει είπε δυο καλές κουβέντες για το φίλο του, Σπύρο Κλαδά. Ότι είναι έντιμος, καλό παιδί και εργατικός, μα τον χτυπάνε και αν θέλει ο Τριανταφυλλόπουλος να το διαπιστώσει να βρεθούν στα πλαίσια μιας φιλικής συνάντησης". Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, στελέχη τόσο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA όσο και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα κατέθεσαν ότι ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος όχι μόνο συνόδευε την Εύη Τσέκου στις συναντήσεις, γνωρίζοντας και την ύπαρξη του DVD, αλλά ζήτησε και χρήματα για τη δημοσιοποίηση του υλικού.

    Μιλώντας εξάλλου στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης σημείωσε πως ο Χρηστός Ζαχόπουλος δεν παραιτήθηκε λόγω του DVD και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξαν πιέσεις για παραίτηση Κουκοδήμου και ότι η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση ήταν αποκλειστικά του βουλευτή.

    Στο μεταξύ ο στενός φίλος του Χρήστου Ζαχόπουλου, Γιώργος Μυλωνάς, είπε στη ΝΕΤ 105,8 πως όλη αυτή η ιστορία στήθηκε γιατί κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φθείρουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

    [02] Κοινωνία

    Βροχές και καταιγίδες

    Xαλάει ο καιρός

    8/2/2008 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2008 6:14:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Ειδικότερα:

    Σήμερα Παρασκευή (08/02/08) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 9 μποφόρ. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, χρειάζεται να επικοινωνούν με τα τοπικά λιμεναρχεία και τους τοπικούς πράκτορες προκειμένου να ενημερωθούν για το αν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο που έχουν επιλέξει.

    Αύριο Σάββατο (09/02/08) εκτός από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, Δωδεκάνησα και στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές περιοχές καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς, Πελοποννήσου και Ευβοίας. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 9 και πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ.

    Την Κυριακή (10/02/08) η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

    Στην περιοχή της Αττικής βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως το Σάββατο (09/02/08). Χιόνια θα πέσουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε περιοχές με υψόμετρο περίπου πάνω από τα πεντακόσια μέτρα.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [03] Κοινωνία

    Από το νεκροταφείο Βύρωνα

    Τελευταίο αντίο στον συνάδελφο

    8/2/2008 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κηδεύτηκε το μεσημέρι από το νεκροταφείο Βύρωνα ένας δικός μας άνθρωπος, ένας καλός συνάδελφος, ο διευθυντής τηλεόρασης της ΕΤ-1 Νίκος Αραμπατζόγλου. Ο Νίκος Αραμπατζόγλου εργάστηκε στην ΕΡΤ από το 1973 ως εικονολήπτης και στη συνέχεια ως Δ/ντης φωτογραφίας. Στην κηδεία του αγαπητού συναδέλφου παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος.

    [04] Τεχνολογία

    Η 12η Φεβρουαρίου

    "Ημέρα για Ασφαλές Ίντερνετ"

    8/2/2008 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικά στοιχεία για τη χρήση του Ίντερνετ δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, με αφορμή την "Ημέρα για Ασφαλές Ίντερνετ", που έχει ορισθεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι έκαναν χρήση του Ίντερνετ τους τρεις τελευταίους μήνες, είναι 33% για τις ηλικίες 16-74 ετών. Στις ίδιες κατηγορίες ο γενικός ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Ευρώπη των "27", είναι 57%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία με 84% και τη Δανία με 81%. Τα χαμηλότερα τα συναντάμε στη Ρουμανία με 24% και τη Βουλγαρία με 31%.

    Αξιοποίηση της δυνατότητας για αγορές μέσω διαδικτύου, έκανε το 8% των Ελλήνων χρηστών, με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 30%. Ολλανδία και Σουηδία με 55%, καθώς και Βουλγαρία με Ρουμανία με 3%, βρίσκονται στα δύο άκρα της κατηγορίας αυτής.

    Στον τομέα των συναλλαγών με τράπεζες, το ποσοστό των πολιτών για την Ελλάδα είναι 12% και 44% στην Ε.Ε. Ανασταλτικός παράγοντας είναι το γεγονός, ότι ένα 14% των χρηστών στην Ελλάδα, αλλά και ένα 12% στην Ευρώπη, δεν προχώρησαν σε οικονομικές συναλλαγές, φοβούμενοι ενδεχόμενα προβλήματα ασφάλειας. Θύματα ιών έπεσαν το 23% των χρηστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ.

    [05] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    Στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο

    8/2/2008 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με το σύμβολο ενός μόνο κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, επέλεξε ο επικεφαλής της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από την τηλεόραση, προχωρώντας σε μια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες του. Αυτό το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα παρουσιαστεί με το όνομα "Λαός της Ελευθερίας" (PDL), το νέο κόμμα για το οποίο ο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο ότι θα αντικαταστήσει το σχηματισμό του, τον Φόρτσα Ιτάλια, προκαλώντας μια κρίση με τους συμμάχους του, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να τεθούν προ τετελεσμένου. Όπως ςξήγησε ο Μπερλουσκόνι, για τις εκλογές του Απριλίου, ο "Λαός της Ελευθερίας" θα διευρυνθεί προς την Εθνική Συμμαχία και θα συνασπισθεί με το περιφερειακό κόμμα της Λέγκας του Βορρά. Στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου 2006, η δεξιά είχε σχηματίσει ένα συνασπισμό, τον "Οίκο των Ελευθεριών", στο οποίο συμμετείχαν κυρίως το Φόρτσα Ιτάλια, η Εθνική Συμμαχία, οι κεντρώοι χριστιανοί της UDC και οι λαϊκιστές της Λέγκας του Βορρά, ο καθένας με τα εμβλήματα και τα σύμβολά του.

    Το νέο ψηφοδέλτιο "δεν θα φέρει το σύμβολο του Φόρτσα Ιτάλια ούτε αυτό της Εθνικής Συμμαχίας", του κόμματος του οποίου ηγείται ο Τζανφράνκο Φίνι, "θα είναι μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο τηλεοπτικό κανάλι Canale 5. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η UDC θα ενωθεί με το νέο κόμμα, αλλά αναμένεται να συναντήσει την άρνηση του ηγέτη της, του Πιέρ Φερντινάντο Καζίνι, ο οποίος τρέφει την ελπίδα να διαδραματίσει το κόμμα του ρόλο ρυθμιστή. Το PDL συνασπίζει "όλους τους ιταλούς πολίτες, φιλελεύθερους και μετριοπαθείς, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με την αριστερά", υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση αυτή ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, αποστασιοποιήθηκε κι αυτός από τις παραδοσιακούς συνασπισμούς της αριστεράς και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), θα κατέβει μόνο του στις εκλογές. Ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε ότι ενήργησε αντιδρώντας στη νέα στρατηγική του δημάρχου της Ρώμης και υποστήριξε πως ο Βελτρόνι αναγκάστηκε να καταφύγει στην επιλογή αυτή "για να γλυτώσει από το θανάσιο εναγκαλισμό της άκρας αριστεράς".

    [06] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    "Στο σκαμνί" ο Λε Πεν

    8/2/2008 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ για τις δηλώσεις του το 2005 ότι η γερμανική κατοχή "δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη". Οι δηλώσεις αυτές είχαν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2005 στο εβδομαδιαίο έντυπο Rivarol. Ο ηλικίας 79 ετών ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς έχει καταδικαστεί κατεπανάληψη, κυρίως για ρατσιστικές δηλώσεις. Ο συνήγορός του, Βαλεράν ντε Σαιντ-Ζίστ δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του ζητήσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Κατά την ακροαματική διαδικασία, στις 14 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ. Οι δηλώσεις του Λε Πεν, τον Ιανούριο του 2005, είχαν επικριθεί έντονα από πολιτικές ενώσεις και σχηματισμούς.

    [07] Οικονομία

    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

    8/2/2008 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, ανακοίνωσε σήμερα σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, μετά τη σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κοντός κάλεσε εκ νέου τις 150.000 οικογένειες που απασχολούνται στον κλάδο να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, "ώστε να γίνεται συλλογική διαπραγμάτευση με τις βιομηχανίες και να πετυχαίνουν έτσι καλύτερες τιμές, τόσο για τα εφόδια που αγοράζουν, όσο και για προϊόντα που διαθέτουν". Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κοντός, αφορούν σε ανακατανομή του υπολοίπου άτοκου δανείου των 300 εκατ. ευρώ, υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων και μελισσοκόμων -προκήρυξη, το ταχύτερο δυνατόν, των σχεδίων βελτίωσης για την κτηνοτροφία, στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου -εντατικοποίηση ισοζυγίων από τον ΕΛΟΓ για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και νοθείας σε γάλα, φέτα και κρέας -δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στον ΕΛΟΓ, στελεχωμένης με μόνιμο προσωπικό και με αντικείμενο τη συνεχή ενημέρωση για την αναβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος και παράλληλα για τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την αναγραφή ενδεικτικής λιανικής τιμής στα κτηνιατρικά φάρμακα.

    Σε ερώτηση για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων, ο κ. Κοντός επανέλαβε ότι με την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΕΛΟΓ και στον τομέα του κρέατος και την εφαρμογή του ισοζυγίου, "θα αποτραπούν εντελώς και οι λίγες περιπτώσεις ελληνοποιήσεων που παρατηρούνται".

    Όσον αφορά στις τιμές του γάλακτος, ο υπουργός επεσήμανε ότι στην αγελαδοτροφία το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μέση άνοδος κατά 10 λεπτά το κιλό και στην αιγοπροβατοτροφία, κατά 5 λεπτά.

    [08] Κόσμος

    Γαλλία

    Ο Σαρκοζί απαντά με μήνυση

    8/2/2008 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μήνυση εναντίον των κατά νόμον υπευθύνων της ιστοσελίδας του εβδομαδιαίου περιοδικού "Νουβέλ Ομπσερβατέρ", κατέθεσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην οποία -κατά το δημοσίευμα -είχε ο ίδιος στείλει στην πρώην σύζυγό του, Σεσίλια, γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Την κατάθεση μήνυσης βεβαίωσαν ταυτοχρόνως ο δικηγόρος του προέδρου αλλά, και δικαστική πηγή. Στη μήνυση του προέδρου της Γαλλίας υποστηρίζεται ότι τελέστηκαν αθροιστικώς τα αδικήματα του "πλαστού εγγράφου, της χρήσεως πλαστού εγγράφου και, μάλιστα, προς αποκομιδή κερδών". Πάντοτε κατά το δημοσίευμα, οκτώ ημέρες πριν από τον γάμο με την Κάρλα Μπρούνι, ο κ. Σαρκοζί έστειλε μήνυμα κινητής τηλεφωνίας στην πρώην σύζυγό του, Σεσίλια, γράφοντας σε αυτό: "εάν γυρίσεις, ακυρώνω τα πάντα". "Κάθε αλλοίωση της αλήθειας ισοδυναμεί με πλαστογράφηση της αλήθειας" τόνισε ο δικηγόρος του προέδρου, Τιερί Ερζόγκ. Το δημοσίευμα "ανέβηκε" στην ιστοσελίδα χθες Τετάρτη λίγο μετά το μεσημέρι και ο τίτλος του ήταν: "Η εμμονή για την Σεσίλια". Συνέχιζε να έχει την θέση του στην ιστοσελίδα έως αργά σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι νομικώς το περιοδικό δεν ταυτίζεται με την ιστοσελίδα nouvelobs.com. Η Σεσίλια και ο Νικολά Σαρκοζί χώρισαν με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, πέρυσι.

    [09] Κόσμος

    Στο Βίλνιους της Λιθουανίας

    Ολοκληρώθηκε η σύνοδος του ΝΑΤΟ

    8/2/2008 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έληξαν σήμερα Παρασκευή, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι εργασίες της διήμερης Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. H ατζέντα της δεύτερης ημέρας περιλάμβανε θέματα όπως η μετεξέλιξη της Συμμαχίας, η πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF) και η αναθεώρηση της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας. Στην παρέμβασή του ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε στην πολιτική και επιχειρησιακή σπουδαιότητα της NRF να διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα και ικανότητα να αναλαμβάνει όλο το φάσμα των αποστολών. Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στη συνεργασία ΝΑΤΟ Ρωσίας, τονίζοντας ότι: "Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια στην Ευρω- Ατλαντική περιοχή και πέραν αυτής".

    Θέματα που έθιξε στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός, ήταν ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, η στρατιωτική συνεργασία και ο αγώνας κατά των ναρκωτικών. O κ. Μεϊμαράκης αναχώρησε για το Μόναχο, όπου αύριο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008, θα συμμετάσχει στην 44η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

    [10] Πολιτική

    Νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

    Καλύτερα η Μ.Γιαννάκου

    8/2/2008 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2008 5:48:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειριτική πορεία της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά την επέμβαση ακτωτηριασμού, στην οποία υποβλήθηκε προχθές το βράδυ. Τη συγκίνησή του και της ευχές του για την καλή έκβαση της υγείας της Μαριέτας Γιαννάκου διατύπωσε σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    [11] Οικονομία

    Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

    Τροπολογία για οφειλές ΟΤΑ

    8/2/2008 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρείς σημαντικές τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών "Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών". Πρόκειται για ρυθμίσεις στα θέματα των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων στο δημόσιο και το ΙΚΑ, για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ και για τη χρηματοδότηση δράσεων μεταναστευτικής πολιτικής. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις, οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των αμιγώς δημοτικών, κοινοτικών και διαδημοτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμα και αν αυτές τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης, βεβαιωμένες ταμειακά ή μη, που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στον οποίο προστίθενται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις.

    Η δεύτερη τροπολογία, ρυθμίζει θέματα καταβολής οφειλών προς τους ΟΤΑ και τις κοινότητες, καθώς και προς τα ΝΠΔΔ αυτών.

    Στην τρίτη τροπολογία ρυθμίζονται θέματα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών δράσεων μεταναστευτικής πολιτικής, εν όψει και των υποχρεώσεων που δημιουργεί η ανάληψη της προεδρίας και διοργάνωσης του 3°" Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

    [12] Μ. Ανατολή

    Τελ Αβίβ, Ισραήλ

    Χωρίς ρεύμα η Γάζα

    8/2/2008 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι επιθέσεις με ρουκέτες ένοπλων Παλαιστινίων από τη Γάζα ως αντίποινα στην απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει από χθες το βράδυ τη σταδιακή διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί της Παρασκευής, τέσσερις ρουκέτες έπληξαν στόχους κοντά στα σύνορα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Τη σταδιακή διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί" για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Στη Νέα Υόρκη, η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης παραβιάζει τους "νόμους του πολέμου". Η κίνηση αυτή του Ισραήλ καταδικάστηκε από τοπικές ισραηλινές και παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, τον Ιούνιο του 2006, είχε σοβαρότερες επιπτώσεις.

    [13] Πολιτική

    Για δεύτερη ημέρα στο Φάληρο

    Συνεχίζεται το συνέδριο του ΣΥΝ

    8/2/2008 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, με ομιλίες συνέδρων, το 5ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού στο Φάληρο. Χθες Πέμπτη οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με ομιλία του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκου Χουντή, για να ακολουθήσει ομιλία από τον απερχόμενο πρόεδρο Αλέκο Αλαβάνο. Στις εργασίες, που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντό, παίρνουν μέρος 1207 σύνεδροι. Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να μιλήσουν αύριο Σάββατο. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου και νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ενημερώνει ότι οι διαδικασίες του συνεδρίου, θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα του ΣΥΝ: www.syn.gr αλλά και στον ακόλουθο κόμβο: http://mediaserver.otenet.gr/syn

    [14] Πολιτισμός

    Λονδίνο

    Ποσό ρεκόρ στον οίκο Κρίστι

    8/2/2008 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Έναντι 26,3 εκατομμυρίων στερλινών πουλήθηκε το "Τρίπτυχο 1974-77" του Φράνσις Μπέικον, σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστι στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα από τα έργα σύγχρονης τέχνης που δημοπρατήθηκαν. Συνολικά από την χθεσινή δημοπρασία συγκεντρώθηκαν 72,9 εκατομμύρια στερλίνες. Σύμφωνα με την υπεύθυνο του Οίκου Κρίστι Πιλάρ Ορντόβας, στη συγκεκριμένη δημοπρασία ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή αμερικανών συλλεκτών. Η ίδια διευκρίνισε πως η τιμή του έργου αυτού είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί σε δημοπρασία του οίκου στο Λονδίνο. Ο Μπέικον ζωγράφισε το τρίπτυχο αυτό μετά την αυτοκτονία του εραστή του Τζορτ Ντάιερ, τον οποίο γνώρισε όταν προσπάθησε να διαρρήξει το σπίτι του. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης και ο αλκοολικός Ντάιερ έθεσε τέρμα στη ζωή του με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στο ξενοδοχείο που διέμεναν στο Παρίσι.

    [15] Οικονομία

    Για επιχειρήσεις και κατοικίες

    Μέτρα ενίσχυσης των πυροπλήκτων

    8/2/2008 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στις 150.000 ευρώ αυξάνεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, το όριο για τη ρύθμιση των χρεών των εμπορικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών. Το προηγούμενο όριο ήταν 100.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων πρέπει να κατατεθούν έως τις 31 Μαρτίου 2008. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν μελέτη βιωσιμότητας. Η απόφαση αυτή ικανοποιεί σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει βουλευτές από τις πυρόπληκτες περιοχές. Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, επιδοτείται το ενοίκιο, με στόχο να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες, όσων πολιτών κάηκαν ολοσχερώς οι κατοικίες, ή λόγω ζημιών είναι ακατάλληλες προς χρήση. Οι περιοχές στις οποίες έχει ισχύ η ρύθμιση είναι η Αργολίδα, η Λάρισα, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Ζάκυνθος, η Φθιώτιδα και η Βοιωτία.

    [16] Κόσμος

    Γερμανία

    Γαμήλιοι όρκοι σε ενυδρείο ή πλοίο

    8/2/2008 2:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Γερμανοί που θέλουν να ενώσουν τις ζωές τους φαίνεται ότι δεν ικανοποιούνται πλέον με τα συνηθισμένα μέρη και αναζητούν πιο...πρωτότυπα μέρη, ακόμα και πιο ριψοκίνδυνα. Στην πόλη Γκελνχάουζεν, όπου ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα παντρεύτηκε την καλή του πριν από 800 χρόνια, πολλά ζευγάρια επιλέγουν τον ίδιο παλιό πύργο για να τελέσουν το γάμο τους. Στο Αμβούργο είναι πολύ της μόδας να τελούνται οι γάμοι σε ένα πλοίο στον ποταμό Έλβα. Το ενοίκιο για μια ώρα και το πάρτι με 100 καλεσμένους κοστίζει 275 ευρώ. Περίπου 500 ευρώ, κοστίζει ο γάμος σε έναν φάρο. Ο Βίλφριντ Εμπερχαρντ αναλαμβάνει την οργάνωση των γάμων στο φάρο του νησιού Πελγουόρμ στη Βόρεια Θάλασσα. Στην πόλη Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας, ένα ιστορικό τραμ, ειδικά διακοσμημένο μπορεί να νοικιαστεί έναντι 200 ευρώ από το ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί κάνοντας το γύρο της πόλης. Μεγάλη πέραση στους μελλόνυμφους όμως έχουν και τα μοναστήρια και ιδιαίτερα στο αβαείο του Εμπερμπαχ στην περιοχή Ράινγκάου της δυτικής Γερμανίας, η λίστα των ζευγαριών που θέλουν να παντρευτούν εκεί είναι τεράστια. Οι γάμοι και οι δεξιώσεις τελούνται στην τραπεζαρία του μοναστηριού. Τέλος στο Βερολίνο, όσοι λατρεύουν την περιπέτεια μπορούν να παντρευτούν μέσα σε ένα ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε ένα ενυδρείο.

    [17] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στον Ατλαντικό Ωκεανό

    8/2/2008 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στ ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας και της Γαλλικής Γουιάνας, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε 1.316 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καγιέν, πρωτεύουσας της Γαλλικής Γουιάνας. Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι διευκρίνισε ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να πλήξει τσουνάμι τις χώρες που βρέχονται από τη Θάλασσα της Καραϊβικής, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο "ενός γενικευμένου και καταστροφικού τσουνάμι".

    [18] Κοινωνία

    Δεν υπήρξε πρόβλημα με τους ασθενείς

    Πυρκαγιά στο νοσοκομείο "Μετροπόλιταν"

    8/2/2008 11:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6:45 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, στη διασταύρωση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στο λεβητοστάσιο στο πρώτο υπόγειο του νοσοκομείου και ήταν μικρής έκτασης, γι' αυτό και δεν υπήρξε πρόβλημα με τους ασθενείς. Η πυρκαγιά σβήστηκε μετά από 15 λεπτά από 30 πυροσβέστες, που έφτασαν στο σημείο με 10 οχήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 February 2008 - 17:50:17 UTC