Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο Σ.Τσιτουρίδης
  • [02] Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ
  • [03] "Ξαφνική συνάντηση" αστυνομικών-Παλαιοκώστα
  • [04] Χιλιάδες εκδρομείς ενόψει τετραήμερου
  • [05] Ώρα για την υποβολή δηλώσεων
  • [06] Πεδίο μάχης το Ταλίν
  • [07] Οι στρατηγοί προειδοποιούν
  • [08] 12 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [09] Πρόταση νόμου για γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων
  • [10] Ακόμα 55 νεκροί στο Ιράκ
  • [11] Νέες ελπιδοφόρες θεραπείες
  • [12] Απόντες απ' τη συναυλία για τη Νταϊάννα

    [01] Πολιτική

    Καραμανλής: "Θέμα ηθικής τάξης"

    Παραιτήθηκε ο Σ.Τσιτουρίδης

    28/4/2007 2:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2007 9:26:30 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Έγινε αποδεκτή το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η παραίτηση που υπέβαλε σήμερα ο Σάββας Τσιτουρίδης, από τη θέση του Υπουργού Απασχόλησης. Της παραιτήσεως του κ. Τσιτουρίδη προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κώστα Καραμανλή. Αφορμή για την παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη υπήρξε σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής", που αποκαλύπτει ότι ο εφέτης ανακριτής Ιωάννης Σίδερης έχει ζητήσει το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του στενού συνεργάτη του, Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ευγένιου Παπαδόπουλου, για παλαιότερη υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται πως κατά το δημοσίευμα της "Καθημερινής" αναφερόταν ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Τσιτουρίδη, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης Ε. Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας, καθώς φέρεται να εκπροσωπούσε off-shore εταιρία η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα , είχε ύποπτες συναλλαγές με άλλες παρόμοιες εταιρίες.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δήλωσή του εξήγησε πως: "σήμερα αποκαλύπτεται ότι στενός συνεργάτης του Υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εισαγγελέα για επιχειρηματικές δράσεις στο παρελθόν, πολλά χρόνια προτού η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, δράσεις άσχετες με την υπόθεση του ομολόγου, αλλά που όμως δεν του επιτρέπουν να μείνει στη θέση του". "Είναι θέμα ηθικής τάξης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έκανα αποδεκτή σήμερα την παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Στην αρχή της δήλωσής του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όταν ανέλαβε την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, "ήθελα όλοι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση που επέλεξαν θα τους σέβεται, αποδεικνύοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι σε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά".

    Πρόσθεσε ότι "από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από τα μέλη της Κυβέρνησης να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό και να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο στις πολιτικές τους επιλογές, όσο και στις επιλογές των συνεργατών τους". Ο Κώστας Καραμανλής στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην υπόθεση των ομολόγων σημειώνοντας ότι:

    "Επί μακρόν, τον τόπο ταλανίζει μια συζήτηση, που ξεκίνησε με την αποκάλυψη από την ίδια την Κυβέρνηση, για την αγορά ομολόγου από την διοίκηση ενός ταμείου, χωρίς όπως φαίνεται να έγινε σεβαστή η αρχή της προσεκτικής πολιτικής επιλογής και απόφασης. Οι διοικήσεις των ταμείων φέρουν το βάρος των αποφάσεών τους. Γι΄ αυτό, και με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των προσώπων που τις απαρτίζουν, αναθέτοντας το έργο αυτό σε δύο ανεξάρτητες αρχές: Την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία μάλιστα θωρακίσαμε θεσμικά, ώστε να επιτελεί το έργο της χωρίς προσωπικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Είπα και σε άλλη ευκαιρία, κάνοντας την αυτοκριτική μας, ότι μπορεί να χρειάστηκαν τρία χρόνια αλλά, σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αυτή αλλαγή γίνεται πράξη. Δεν κρύψαμε και δεν θα κρύψουμε κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί, από πίστη σε αρχές και αξίες και από σεβασμό στον Έλληνα πολίτη". Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως "η αλήθεια ήταν και είναι οδηγός μας για να μπορούμε να κριθούμε με βάση το έργο μας, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπόνοιες συγκάλυψης".

    Εξ άλλου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως με απόφαση του πρωθυπουργού καθήκοντα Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αναλαμβάνει ο έως σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας. Η ορκωμοσία θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

    Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στη θέση του κ. Β. Μαγγίνα που τοποθετήθηκε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αναλαμβάνει ο βουλευτής Λαρίσης Χρ. Ζώης.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων για τήν υπόθεση της παραίτησης Τσιτουρίδη: "Ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη αδυναμία του να ανταποκριθεί στο βάρος της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας. Αναγκάστηκε να άρει την προστασία στον κ. Τσιτουρίδη προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό του και τον πυρήνα των εμπλεκόμενων υπουργών του στο μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των Ταμείων. Απέπεμψε μάλιστα τον κ. Τσιτουρίδη όχι για το σκάνδαλο των ομολόγων αλλά για άλλη υπόθεση. Ο κ. Καραμανλής οφείλει να αναλάβει όλη την ευθύνη για όλες τις πλευρές του μεγάλου σκανδάλου και για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και Διοικητές του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης.

    "Είναι πολύ αργά πια . Η παραίτηση έπρεπε να είχε υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή πολύ νωρίτερα", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. "Τώρα έχουμε μια εκ των υστέρων παραδοχή ενός πράγματος που η κοινωνία το έχει συνειδητοποιήσει εδώ και εβδομάδες πρωθυπουργός είναι έκθετος και ανεξάρτητα από την παραίτηση ενός η περισσοτέρων υπουργών η πολιτική ευθύνη του καταλογίζεται προσωπικά", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Ανακοίνωση για την παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη εξέδωσε και το ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Οι προσωπικές ευθύνες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να "ξεπλύνουν" τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων. Η παραίτηση Τσιτουρίδη από μόνη της, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ουσιαστική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, εφόσον η πολιτική και οι νόμοι που παραδίδουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους στη λεηλασία των χρηματιστών και των τραπεζιτών παραμένουν άθικτοι.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει: "Μετά από δύο μήνες που το σκάνδαλο των ομόλογων έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση περιορίζεται στην απόλυση του κ Τσιτουρίδη ως μέσο συγκάλυψης των ευρύτερων πολιτικών ευθυνών, ιδιαίτερα στο οικονομικό της επιτελείο. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εμφανιστεί στην βουλή να δώσει δημόσια εξηγήσεις και να σταματήσει να κρύβεται από το εθνικό κοινοβούλιο όπως κάνει εδώ και μήνες στις ερωτήσεις που κάνει ο ΣΥΝ. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποδεχτεί την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της βουλής, ώστε να πέσει άπλετο φως στη διαχρονική καταλήστευση των εισφορών των εργαζομένων από τα ταμεία τους".

    Εισαγγελική έρευνα για Παπαδόπουλο

    Με σημερινή δήλωσή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ευγένιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του και διαψεύδει τη σχέση του με δημοσιεύματα στον Τύπο. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος ουδέποτε μετείχε ή ήτο ο ιδιοκτήτης οφ σορ εταιρίας, ουδέποτε είχε ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού. Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει ότι αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στόχος πολλαπλών επιθέσεων τις οποίες χαρακτηρίζει άδικες και σημειώνει ότι όλα τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών θα τεθούν στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

    Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγενίου Παπαδόπουλου έχει ζητήσει ο εφέτης ανακριτής Ιωάννης Σιδέρης, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999 -2000. Σε στοιχεία που απέστειλε στον εφέτη ανακριτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου, μέσω εταιρείας που είχε σε συγκεκριμένη υπόθεση χειραγώγησης μετοχών από αυτές που ερευνά ο εφέτης-ανακριτής.

    [02] Πολιτική

    Πεδίο μάχης η Πατησίων τα ξημερώματα

    Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

    28/4/2007 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Προβληματισμό προκαλούν οι αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες από ομάδες νεαρών εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ ταραχές σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας μπροστά από στην ΑΣΟΕΕ. Βροχή έπεσαν οι μολότοφ και τα δακρυγόνα. Ομάδα περίπου 50 νεαρών κουκουλοφόρων, από τους 150 που βρίσκονταν μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες και ξύλα, προκαλώντας ζημιές σε τρία περιπολικά, ενώ έφτιαξαν πρόχειρο οδόφραγμα έξω από το πανεπιστήμιο εναντίον ανδρών των ΜΑΤ. Για περίπου 3 ώρες η περιοχή έμεινε αποκλεισμένη καθώς είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Οι νεαροί είχαν προμηθευτεί άδεια μπουκάλια από εμφιαλωμένα νερά τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν μολότοφ. Μέρος αυτών έγινε όμως αντιληπτό από αξιωματικούς της αστυνομίας που τα απομάκρυναν.

    Δεκατέσσερα άτομα προσήχθησαν τα ξημερώματα στην Ασφάλεια, όπου μετά την εξέτασή τους οι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι και ένας θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία της αντίστασης και της απείθειας. Την ίδια ώρα, άγνωστοι πυρπόλησαν με γκαζάκια ΙΧ αυτοκίνητο, στους Αμπελοκήπους, προκαλώντας ζημιές και σε άλλα 2 αυτοκίνητα. Τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό των κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν χθες στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και στη βάση των ΜΑΤ στο Γουδί, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Παναγιώτης Πούλιος.

    Μην πυροβολείτε εμάς για το "άβατο" των Εξαρχείων είπε στη Βουλή ο Βύρων Πολύδωρας, απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ.Επίσης προσεκτικές αλλά αποτελερσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων,ζήτησε σήμερα απο τους επιτελείς της αστυνομίας.

    Τέτοιες ενέργειες αξιοποιούνται από τις δυνάμεις του συστήματος, που επιδιώκουν να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική, ανέφερε μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ.

    [03] Κοινωνία

    Περιοχή Φαρσάλων

    "Ξαφνική συνάντηση" αστυνομικών-Παλαιοκώστα

    28/4/2007 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στα ίχνη του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού εκτιμούν ότι βρίσκονται οι διωκτικές αρχές.

    Πιο αναλυτικά τα γεγονότα έγιναν κατά τις διωκτικές αρχές ως εξής: Ξεκίνησε άγρια καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στους Χαλκιάδες Φαρσάλων μεταξύ δυνάμεων της Αστυνομίας και δύο αγνώστων που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, μάρκας BMW, με φιμέ τζάμια.

    Οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο στην περιοχή και έκαναν σήμα στην BMW να σταματήσει, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και σύμφωνα με την αστυνομία ένας από τους δυο επιβάτες πυροβόλησε εναντίον των περιπολικών που άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο, με αυτόματο όπλο. Οι σφαίρες χτύπησαν στον προφυλακτήρα ενός περιπολικού χωρίς να τραυματισθεί κανείς από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς και η καταδίωξη διήρκησε αρκετή ώρα. Η BMW, όμως, κατάφερε να ξεφύγει και οι δράστες εξαφανίστηκαν.

    Η περιγραφή του οδηγού ταιριάζει στον "διάσημο" για την αποδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού Β.Παλαιοκώστα.

    Στην περιοχή μετέβησαν ομάδες της ΕΚΑΜ, καθώς και ελικόπτερο της αστυνομίας που συνεχίζουν τις αναζητήσεις, ενώ έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη την περιοχή. Παράλληλα, ερευνώνται νοσοκομεία και ιατρεία για την περίπτωση που ένας από τους καταδιωκόμενους έχει τραυματισθεί.

    [04] Κοινωνία

    Πρωτομαγιά

    Χιλιάδες εκδρομείς ενόψει τετραήμερου

    28/4/2007 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό χιλιάδες εκδρομείς εγκαταλείπουν από το πρωί τα αστικά κέντρα ενόψει του τετραήμερου της Πρωτομαγιάς. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια για τις επόμενες ημέρες και πολλοί δεν έχασαν την ευκαιρία μιας ανοιξιάτικης απόδρασης με οποιοδήποτε μέσον.

    Ωστόσο δεν θα λείψει και η ταλαιπωρία για κάποιους από τους εκδρομείς, αφού την Τρίτη η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών και η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

    [05] Κοινωνία

    Φορολογικές δηλώσεις

    Ώρα για την υποβολή δηλώσεων

    28/4/2007 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ώρα της Εφορίας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έφθασε. Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων-για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2006- ξεκινούν από την Τετάρτη 2 Μαΐου για 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και λήγει την 1η Ιουνίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

    Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση

    http://www.taxisnet.gr

    Φέτος δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι 6.000 ευρώ.

    Επίσης θα ισχύσουν αλλαγές προς όφελος της τσέπης των μισθωτών και συνταξιούχων αφού έχουν αυξηθεί τα αφορολόγητα όρια.

    [06] Κόσμος

    Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας

    Πεδίο μάχης το Ταλίν

    28/4/2007 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Εσθονία, όπου το κέντρο του Ταλίν μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Περισσότεροι από 600 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ 72 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους εννέα αστυνομικοί. Αφορμή για τας επεισόδια ήταν η απομάκρυνση μνημείου του κόκκινου στρατού από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η μετακίνηση αυτή εξαγρίωσε τους Ρωσόφονους κατοίκους της χώρας που αριθμούν 1,5 εκατομμύριο και προκάλεσε επίσης την αντίδραση της Ρωσίας, με τον υπουργό εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ να τονίζει πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα.

    Στην Ουκρανία, χιλιάδες υποστηρικτές του ρωσόφιλου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ανεξαρτησίας. Η παρατεταμένη κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, μπορεί να λυθεί μόνο αν υπάρξει συμφωνία για παράλληλες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, τόνισε στους χιλιάδες υποστηρικτές του ο πρωθυπουργός Βίκτρο Γιανουκόβιτς. Ας κάνει ο Πρόεδρος Γιούστσενκο ένα θαρραλέο βήμα αν σέβεται τη χώρα του και τον λαό της Ουκρανίας. Αυτό θα ήταν ένα έντιμο και αξιοπρεπές βήμα του προέδρου και έτσι θα τελείωνε η πολιτική κρίση. Θα ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός.

    Η ευρωπαϊκή ένωση έχει καλέσει τους ηγέτες της Ουκρανίας να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να βγει η χώρα από την κρίση.

    [07] Κόσμος

    Στην Τουρκία

    Οι στρατηγοί προειδοποιούν

    28/4/2007 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ηχηρή πολιτική παρέμβαση του τουρκικού στρατού, λίγες ώρες μετά την 1η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία, όπου ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συγκέντρωσε 10 λιγότερες ψήφους από τις απαιτούμενες, για την εκλογή του. Αργά τη νύχτα εξεδόθη ανακοίνωση από το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, η οποία ερμηνεύεται ως σκληρή πολιτική παρέμβαση του στρατού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο συγχρονισμός της με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το περιεχόμενο της.

    Η ανακοίνωση αναφέρεται στις επιθέσεις κύκλων, εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του Κράτους. Γίνεται λόγος για μια σειρά από γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σχολεία της Τουρκίας που συνιστούν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επίθεση εναντίον του κοσμικού κράτους. "Είναι γεγονός, ότι οι δραστηριότητες αυτές, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή περί ουσιαστικής και όχι μόνο στα λόγια, υιοθέτησης των αρχών του καθεστώτος, που ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στις 12 Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα, παραβιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές του Συντάγματος", αναφέρουν οι στρατιωτικοί. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διατύπωση ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στην αντίληψη "ευτυχής, όποιος λέει είμαι Τούρκος", του Ατατούρκ, είναι και θα παραμείνουν εχθροί της Τουρκίας. Οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε πέρας στο έπακρο, τα καθήκοντα που τους έχουν δοθεί από το νόμο, για την υπεράσπιση των αρχών αυτών".

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο τουρκικός τύπος

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ως αντίδραση στην προειδοποίηση του στρατού προς την κυβέρνηση Ερντογάν, ζητούν οι τουρκικές εφημερίδες. "Οι προεδρικές εκλογές μετατρέπονται σε πολιτική κρίση", γράφει η Χουριέτ. "Η μόνη σωτηρία για την Τουρκία είναι να προκηρύξει τους επόμενους μήνες βουλευτικές εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη λύση". Η εφημερίδα Βατάν στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, καλεί σήμερα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση των στρατιωτικών και να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με τη Μιλιέτ "η στρατηγική του Ερντογάν να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να κάνει την έκπληξη απέτυχε" και υποστηρίζει ότι η Άγκυρα καλπάζει προς τις εκλογές. ο Ερντογάν "πληρώνει τις συχνές συγκρούσεις του με την αντιπολίτευση", υποστηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ.

    Αντιδράσεις ΕΕ - Ερντογάν

    "Ο τουρκικός λαός θα αντιταχθεί σε τυχόν απόπειρες υπονόμευσης της σταθερότητας και της αίσθησης ασφάλειας στη χώρα αυτή", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στην προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο στρατός στην κυβέρνησή του. Ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στην Άγκυρα δήλωσε ότι: "Ούτε το Έθνος, ούτε η Ιστορία θα συγχωρήσουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν ή να αμαυρώσουν την κοινωνική μας δομή ή το πνεύμα μας της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας".

    Την έντονη αντίδραση της Ευρώπης προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, η οποία προειδοποίησε σήμερα τον τουρκικό στρατό να μείνει μακριά από την πολιτική, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν, να καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να αφήσουν τη δικαιοδοσία της δημοκρατίας στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο σεβασμός της δημοκρατίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Ρεν, ενώ χαρακτήρισε περίεργη τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η ανακοίνωση.

    Σκληρή απάντηση έδωσε η κυβέρνηση προς τις ένοπλες δυνάμεις, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με διάφορους υπουργούς, δήλωσε ότι "η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου», έχει εκληφθεί ως στάση εναντίον της κυβέρνησης".

    Ο εκπρόσωπος είπε πως "πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, στο πλαίσιο του δημοκρατικού κράτους δικαίου, το γεγονός ότι το γενικό επιτελείο χρησιμοποιεί διατυπώσεις εναντίον της κυβέρνησης". Πρόσθεσε μάλιστα ότι το γενικό επιτελείου "βρίσκεται υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού" και υπογράμμισε ότι "το επιτελείο είναι υπεύθυνο απέναντι στον πρωθυπουργό".

    Ο κ. Τσιτσέκ είπε πως "έχει σημασία η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για την έκδοση της ανακοίνωσης", τονίζοντας ότι "είναι άξιο σκέψης το γεγονός ότι εκδίδεται η ανακοίνωση αυτή κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα τα μεσάνυχτα". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως "η ανακοίνωση θα εκληφθεί ως προσπάθεια να επηρεαστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο" και σημείωσε ότι "η διατήρηση της σταθερότητας είναι καθήκον, πρώτα από όλα, της κυβέρνησης." Τέλος, γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, "είχαν μία χρήσιμη και αποδοτική τηλεφωνική συνομιλία".

    [08] Κόσμος

    Πόλη Σαρσάντα

    12 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    28/4/2007 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο βόρειο Πακιστάν, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αφτάμπ Σερπάο ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, ανέφερε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Σερίφ Βιρκ. Μεταξύ των τραυματιών, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι και ο γιος του υπουργού. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Σαρσάντα, 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πεσαβάρ, της πρωτεύουσας της Επαρχίας Βορειοδυτικών Συνόρων.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ. Νέα Υόρκη

    Πρόταση νόμου για γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων

    28/4/2007 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης υπέβαλε την Παρασκευή πρόταση νόμου που θα επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην πολιτεία, ένα μέτρο που κινδυνεύει, παρ όλα αυτά, να συναντήσει την αντίδραση της τοπικής Γερουσίας. "Ο νόμος θα έχει ως αποτέλεσμα ίση νομική προστασία και ίσες ευθύνες για όλα τα άτομα που επιθυμούν να παντρευτούν ή να προστατεύεται ο γάμος τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης", εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Έλιοτ Σπίτζερ. "Οι ισχυρές και σταθερές οικογένειες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας. Οι ευθύνες που συνεπάγεται ο θεσμός του γάμου είναι επωφελείς για τα άτομα αυτά και για ολόκληρη την κοινωνία". Η πρόταση νόμου εγγυάται ίση αναγνώριση και προστασία σε όλα τα ζευγάρια. Αναφέρει επίσης ότι καμία θρησκευτική αρχή δεν είναι υποχρεωμένη τελέσει γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Με το σχέδιο νόμου ο Έλιοτ Σπίτζερ εκπληρώνει προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει το 2006.

    Η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει στις επιφυλάξεις της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας της Νέας Υόρκης. Ο ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας Τζόζεφ Μπρούνο έχει καταφερθεί εδώ και καιρό εναντίον του μέτρου.

    [10] Ιράκ

    Πόλη Κερμπάλα

    Ακόμα 55 νεκροί στο Ιράκ

    28/4/2007 8:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί και στους 70 οι τραυματίες από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σήμερα στην ιερή πόλη Κερμπάλα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας, Σαλίμ Καντίμ.

    Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από το Γενικό Νοσοκομείο Χουσέιν της Κερμπάλα, το οποίο ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί εκεί τουλάχιστον 50 πτώματα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου, σε μικρή απόσταση από ένα σημαντικό τέμενος που βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά καταστήματα και εστιατόρια της πόλης. Την ώρα της επίθεσης η περιοχή ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο. Η τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνεται ένας άνδρας να τρέχει στο δρόμο κρατώντας ένα νεκρό παιδί στα χέρια ενώ γύρω του υψώνονται καπνοί. Λίγο νωρίτερα ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ είχε χαρακτηρίσει "Αντίχριστο" τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και τον κάλεσε να λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών που ζητούν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Σε επιστολή του που διαβάστηκε από ένα βουλευτή στο κοινοβούλιο ο Σαντρ αποκαλεί τον Μπους "το μεγαλύτερο κακό" και τονίζει ότι η αμερικανική αποχώρηση θα είναι "νίκη του ιρακινού λαού".

    "Εδώ οι Δημοκρατικοί σας ζητούν να αποχωρήσετε τουλάχιστον με ένα χρονοδιάγραμμα και εσείς πεισμώνετε εναντίον τους. Είστε σαν τον "μονόφθαλμο Αντίχριστο". Βλέπετε με το ένα μάτι και αρνείστε να δείτε με το άλλο" γράφει ο Σαντρ απευθυνόμενος στον Μπους.

    Εξάλλου, στην πόλη Μπακούμπα, 65 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, βρέθηκαν σήμερα τα πτώματα 27 ανθρώπων. Σύμφωνα με την αστυνομία οι 15, που βρέθηκαν μαζί σε ένα χωράφι, ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι. Άλλα 12 πτώματα εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

    [11] Υγεία

    Για πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

    Νέες ελπιδοφόρες θεραπείες

    28/4/2007 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρχισαν να εφαρμόζονται δύο ελπιδοφόρες θεραπείες για τους πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού, πριν από δύο μήνες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι οι θεραπείες αυτές σταθεροποιούν την όραση στο 90% των περιπτώσεων ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση της όρασης σε ποσοστό 30%. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πάθηση που προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί την συχνότερη αιτία τυφλότητας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα μάτι και 7.500 με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στα δύο μάτια και τα περισσότερα από τα μισά δεν γνωρίζουν την αιτία της τυφλότητάς τους.

    Εδώ και 25 χρόνια, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθηγητής Σταύρος Δημητράκος, η θεραπεία και η πρόληψη της επιδείνωσης της πάθησης απασχολούν τους οφθαλμιάτρους όλου του κόσμου και πρόσφατα η θεραπεία στράφηκε στους παράγοντες που την προκαλούν. Τα δύο νέα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και είναι συνταγογραφούμενα, έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα και αντιμετωπίζουν με σχετική επιτυχία την πρόοδο της πάθησης άλλοτε εμποδίζοντάς την επιδείνωση της όρασης και άλλοτε προκαλώντας ακόμη και βελτίωσή της. Οι ουσίες αυτές χορηγούνται με ένεση στην κοιλότητα του ματιού κάθε 4 ή 6 εβδομάδες και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται μετά παρέλευση τριμήνου. Οι νέες θεραπείες οι οποίες μπορούν να εφαρμόζονται στο νοσοκομείο αλλά και στο ιατρείο είναι ελπιδοφόρες διότι σταθεροποιούν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τόνισε ο κ. Δημητράκος.

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Κάρολος και Καμίλα

    Απόντες απ' τη συναυλία για τη Νταϊάννα

    28/4/2007 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεν θα παραστούν στη συναυλία για τη 10η επέτειο του θανάτου της Νταϊάνας ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα. Αυτό αναφέρουν οι Times σε χθεσινό τους φύλλο, επικαλούμενοι τον εκπρόσωπο του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, για τη συναυλία που διοργανώνεται την 1η Ιουλίου στο Γουέμπλεϊ. Στη συναυλία εκτός από τον Ελτον Τζον θα πάρουν μέρος, το συγκρότημα Στάτους Κβο, ο Ροντ Στιούαρτ, ο Τζέιμς Μόρισον, η Νατάσα Μπέτινγκφιλντ και ο αμερικανός ράπερ Κέιν Ουέστ. Η άτυχη πριγκίπισσα σκοτώθηκε στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, αλλά η συναυλία που οργάνωσαν οι δύο γιοι της, Ουίλιαμ και Χάρι, θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο των γενεθλίων της. Αν ζούσε σήμερα η Νταϊάνα θα έκλεινε τα 46 της χρόνια. "Η συναυλία θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να διασκεδάσουν", τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπάκιγχάμ, υπονοώντας πως ο Κάρολος και η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα δεν έχουν καμιά σχέση με τη νεολαία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 April 2007 - 20:51:20 UTC