Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποθαλάσσιες έρευνες
  • [02] Επιστροφή με καλοκαιρία
  • [03] Εντοπίστηκε ο μικρός Οδυσσέας
  • [04] Αγνοείται 9χρονος
  • [05] Πυρηνικά "σε βιομηχανική κλίμακα"
  • [06] Λάβετε θέσεις...
  • [07] Συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • [08] Η "πορεία των μυρίων"

    [01] Κοινωνία

    Σύντομα η πρώτη αυτοψία στο ναυάγιο

    Υποθαλάσσιες έρευνες

    9/4/2007 3:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τις έρευνες για τον εντοπισμό του 45χρονου Γάλλο και της κόρης του που αγνοούνται από το ναυάγιο του "Sea Diamond" θα συνδράμει από την Τρίτη το ειδικό ρομποτικό βαθυσκάφος "Θέτις", που καταφθάνει αύριο στη Σαντορίνη. Χθες, υπό άκρα μυστικότητα μεταφέρθηκε στην Αθήνα ο πλοίαρχος και τα πέντε μέλη του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για το ναυάγιο, ενώ σήμερα έδωσαν καταθέσεις οι λεμβούχοι που βοήθησαν στη διάσωση των επιβατών. Την ίδια στιγμή οι Αρχές βρίσκονται υπ ατμόν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.

    Νέες καταθέσεις

    Τα όσα έζησαν τη Μεγάλη Πέμπτη, τότε που τα νερά της καλντέρας κατάπιναν το "Sea Diamond", κατέθεσαν σήμερα στον ανακριτή οι λεμβούχοι που έλαβαν μέρος στη διάσωση των εκατοντάδων επιβατών. Όλοι επανέλαβαν αυτά που είχαν διηγηθεί και αρχικά, ότι υπήρξε δυσκολία συνεννόησης με τη γέφυρα του πλοίου προκειμένου να λάβουν το αίτημα για βοήθεια από τον καπετάνιο, κάτι που επετεύχθη με καθυστέρηση 20-25 λεπτών από τη στιγμή πρόσκρουσης.

    Ο πλοίαρχος, που κατέφθασε χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με τη ΝΕΤ, φέρεται να είπε κατά την εξέτασή του ότι το πλοίο παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα.

    Οι εκτιμήσεις αναφορικά με τα αίτια της πρόσκρουσης στον χαρτογραφημένο ύφαλο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ανθρωπίνου λάθους, δεδομένου πως το πλοίο, κατά την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του στα ναυπηγεία Turku repair yard της Φινλανδίας το 1999, η οποία κόστισε 26 εκ ευρώ, εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλούς πλοήγησης.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ μεταξύ των συστημάτων που τοποθετήθηκαν στο πλοίο, ήταν και τα συστήματα datanav 1200 και dnav-313 τα οποία διασφαλίζουν την ασφαλή πλοήγηση ακόμη και σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας, ενημερώνοντας για οποιοδήποτε εμπόδιο

    Ο πλοίαρχος και τα άλλα πέντε μέλη του "Sea Diamond" εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για το ναυάγιο, αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις ερχόμενες μέρες στη Σαντορίνη προκειμένου να δώσουν νέες καταθέσεις.

    Την Τρίτη στη Σαντορίνη το "Θέτις"

    Στο νησί καταφθάνει την Τρίτη το ωκεανογραφικό πλοίο "Φιλία" το οποίο μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος "Θέτις", που επιστρατεύεται προκειμένου να ρίξει νέο φως στις έρευνες και ενδεχομένως και στην τύχη των δύο ανθρώπων που αγνοούνται. Το "Θέτις" θα καταδυθεί στα σκοτεινά βάθη των 120 μέτρων στα οποία έχει διολισθήσει το πλοίο από την ώρα της βύθισης του.

    Εκεί θα βιντεοσκοπήσει με ειδική κάμερα κατ αρχήν το εξωτερικό μέρος του "Sea Diamond" προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ναυάγιο έχει σταθεροποιηθεί, αλλιώς κρίνεται πολύ επικίνδυνο για οποιονδήποτε να το πλησιάσει. Μάλιστα με απόφαση του Λιμενάρχη Θήρας απαγορεύεται η κατάδυση, αλλά και η προσέγγιση κάθε πλοίου τόσο στην περιοχή προσάραξης όσο και στην περιοχή βύθισης του, χωρίς σχετική έγγραφη άδεια των αρχών.

    Μόλις οι εικόνες από το "Θέτις" καταδείξουν ασφαλείς συνθήκες θα αναλάβουν δράση εκπαιδευμένοι δύτες με ειδικό εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να καταδυθούν σε βάθη 70 έως και 130 μέτρων, για να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο του ναυαγίου.

    Παράλληλα θα γίνει και τεχνική εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τις ενέργειες απάντλησης των καυσίμων. Όσον αφορά τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του Αθηνιού, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει απορρυπανθεί το 60% των ελαφρών πετρελαιοειδών, ενώ στις δεξαμενές του "Sea Diamond" υπάρχουν 410 τόνοι ντίζελ.

    [02] Κοινωνία

    Προσοχή στα σημεία-παγίδες

    Επιστροφή με καλοκαιρία

    9/4/2007 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2007 7:14:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά το γλέντι και την ξεκούραση μακριά από τη βουή της πόλη ήρθε η ώρα της επανόδου στο κλεινόν άστυ. Η επιστροφή του πρώτου κύματος των εκδρομέων του Πάσχα γίνεται με σύμμαχο τον καλό καιρό και θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 22 βαθμούς. Η κίνηση και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα είναι αυξημένη, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις υπάρχουν κυρίως στο Πέταλο του Μαλιακού και στα διόδια Ρίου-Αντιρρίου, όπου επιτρέπεται κατά περιόδους η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για την εκτόνωση των προβλημάτων. Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία και στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα για την όσο το δυνατό ομαλή και ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων.

    Επί ποδός η Τροχαία

    Τα έργα που γίνονται στην περιοχή του Μαλιακού, σε 12 σημεία, σε μήκος 60 χλμ του εθνικού δικτύου δυσχεραίνει την κίνηση των οχημάτων γι αυτό και η Τροχαία προτείνει ειδικά στους οδηγούς που επιστρέφουν από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά και Ευρυτανία, την εναλλακτική διαδρομή Μπράλου - Ορχομενού - Κάστρου για να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Από τις 3 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στις εισόδους των εθνικών οδών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τονίζει ότι τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή επιστροφή. Οι τροχονόμοι θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε βασικές διασταυρώσεις, ενώ συνεργεία θα βεβαιώνουν επικίνδυνες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Άνθρωποι της Τροχαίας βρίσκονται επίσης και σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων και υπεραστικών λεωφορείων.

    Εκτιμάται ότι από την Αθήνα "έφυγαν" για τις ημέρες του Πάσχα, περισσότερα από 900.000 αυτοκίνητα και η επάνοδος θα γίνει σταδιακά όλη την εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποτιμά ως ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την έξοδο από τα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι σημειώθηκε μείωση του αριθμού των νεκρών και τραυματιών σε τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μέχρι σήμερα σε διάφορα δυστυχήματα σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους 36 άτομα έναντι 51 πέρυσι.

    [03] Κοινωνία

    Στο χωριό Αβδού Ηρακλείου Κρήτης

    Εντοπίστηκε ο μικρός Οδυσσέας

    9/4/2007 6:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σώος βρέθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα ο 9χρονος Οδυσσέας, σε περιοχή του χωριού Αβδού Ηρακλείου Κρήτης. Ο 9χρονος είχε χαθεί από το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα στην περιοχή του Μοχού Ηρακλείου, όπου είχε πάει με τους γονείς του για να γιορτάσουν σε φιλικό σπίτι το Πάσχα.

    Αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν οι αρχές στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση από άνδρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού και κατοίκων της περιοχής, ενώ στις έρευνες μετείχαν και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ με θερμική κάμερα που μεταφέρθηκε από την Αθήνα.

    Το γεγονός ότι ο μικρός αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής και ομιλίας, καθιστούσε τις έρευνες ακόμα πιο δύσκολες όμως, η τύχη αλλά και η θέληση βοήθησαν τον μικρό Οδυσσέα, ο οποίος εντοπίστηκε 6 χλμ από το σημείο όπου χάθηκε, εξαντλημένος από την περιπέτεια και με μικρογρατζουνιές, όμως καλά στην υγεία του. Ο μικρός παραδόθηκε στην αγκαλιά των γονιών του που δεν έκρυβαν την ανακούφιση τους και κατόπιν διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

    [04] Κοινωνία

    Στην περιοχή του Μοχού Ηρακλείου, στην Κρήτη

    Αγνοείται 9χρονος

    9/4/2007 2:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Συνεχίζονται, χωρίς όμως αποτέλεσμα, οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 9χρόνου αγοριού, το οποίο χάθηκε στην περιοχή του Μοχού Ηρακλείου, όπου είχε πάει με τους γονείς του για να γιορτάσουν σε φιλικό σπίτι το Πάσχα.

    Ο 9χρόνος Οδυσσέας χάθηκε την ώρα που η μητέρα του και μια φίλη της έκαναν βόλτα στην εξοχή. Ξαφνικά διαπίστωσαν ότι ο μικρός δεν ήταν μαζί τους. Αμέσως άρχισε η αναζήτηση του παιδιού και κινητοποιήθηκαν η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και κάτοικοι του χωριού.

    Το παιδί αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ακοής οπότε η αναζήτηση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη.

    Η ΕΜΑΚ θα συνεχίσει όλο το βράδυ τις έρευνες για τον εντοπισμό του 9χρόνου Οδυσσέα.

    [05] Κόσμος

    Αντιδρούν οι ΗΠΑ

    Πυρηνικά "σε βιομηχανική κλίμακα"

    9/4/2007 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου σε βιομηχανική κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ενώπιον μιας συγκέντρωσης στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ. "Το μεγάλο έθνος που υπήρξε στην πρωτοπορία των επιστημών τους περασμένους αιώνες δεν θα επιτρέψει σε ορισμένες βάρβαρες μεγάλες δυνάμεις να θέσουν εμπόδια στην πρόοδό του λόγω της επιρροής τους στη διεθνή κοινότητα", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ. "Το έθνος μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του μέχρις εσχάτων. Η πορεία μας προς την ανάπτυξη είναι μη αναστρέψιμη", πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έκανε λόγο για πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα. "Υπάρχει η εναλλακτική λύση της διαπραγμάτευσης εφόσον η ιρανική ηγεσία επιλέξει να την ακολουθήσει. Μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει και σήμερα είναι άλλη μία ένδειξη ότι έχουν επιλέξει να μην το κάνουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ. Από την πλευρά της η ΕΕ προέτρεψε το Ιράν "να συνεργαστεί πλήρως" με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA).

    Όμως, ο Αχμαντινετζάντ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις που του ασκούνται προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά. "Μέχρι τώρα, το Ιράν έχει κινηθεί σε έναν απολύτως ειρηνικό δρόμο και επιθυμεί να συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν το δρόμο, θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν κάτι που αναγκάζει αυτό το έθνος να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά του", είπε.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε από το Δεκέμβριο δύο ψηφίσματα που επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν, στοχεύοντας τον πυρηνικό και στρατιωτικό τομέα του και εμποδίζοντας σοβαρά τις οικονομικές συναλλαγές του με το εξωτερικό.

    "Αν εξακολουθήσουν να πιέζουν το Ιράν για τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητές του, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε την εντολή του κοινοβουλίου και να αναθεωρήσουμε τη συμμετοχή μας στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT)", δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών στις πυρηνικές συνομιλίες με τη Δύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το Ιράν έχει αρχίσει να τροφοδοτεί με αέριο τις 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Νατάνζ είπε: "Ναι, έχουμε εισαγάγει αέριο". Ο Λαριτζανί δεν είπε, ωστόσο, πόσες από τις 3.000 συσκευές έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οργάνωση επιτήρησης των πυρηνικών του ΟΗΕ, δηλώνει ότι έχει κενά στη γνώση της για τα σχέδια του Ιράν τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν προτού μπορέσει να πει ότι είναι ειρηνικά.

    H ΙΑΕΑ πιέζει την Τεχεράνη να συμφωνήσει να την αφήσει να εγκαταστήσει κάμερες στο υπόγειο τμήμα του Νατάνζ για να ελέγξει την εργασία του Ιράν. Το Ιράν λέει ότι μία τέτοια επιτήρηση είναι πέρα από τις δεσμεύσεις του στην IAEA. Οι συνομιλίες συνεχίζονται.

    [06] Κόσμος

    Αναποφάσιστος σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους

    Λάβετε θέσεις...

    9/4/2007 2:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP, BBC

    Σήμερα ξεκίνησε επισήμως η τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία για την ανάδειξη του διαδόχου του Ζακ Σιράκ. Ωστόσο όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το εκλογικό σώμα ουσιαστικά παραμένει αναποφάσιστο, καθώς εκατομμύρια ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν ποιον από τους 12 υποψηφίους να επιλέξουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Η Γαλλία εκλέγει το νέο της πρόεδρο σε δύο γύρους στις 22 Απριλίου και στις 5 Μαΐου. Κι ενώ απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής του πρώτου γύρου, 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι -περίπου το 42% του εκλογικού σώματος- παραμένουν αναποφάσιστοι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή του Πάσχα. Ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αυξημένος από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, αλλά και δέκα μονάδες υψηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002, υπογραμμίζοντας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών. Πάντως, ο κεντροδεξιός υποψήφιος Νικολά Σαρκοζί, παρά και την αρνητική κριτική που δέχθηκε προσφάτως για δηλώσεις του περί παιδεραστίας, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά από την σοσιαλίστρια αντίπαλό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Άρχισαν τα όργανα

    Από σήμερα οι υποψήφιοι για την προεδρία μπορούν να τοποθετήσουν αφίσες και πλακάτ μπροστά από τα 65.000 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν σ όλη τη χώρα, και να ξεκινήσει η μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων σύμφωνα με το σύστημα συντονισμού των μεταδόσεων.

    Κάθε υποψήφιος για την προεδρία διαθέτει 45 λεπτά για να μιλήσει στο ραδιόφωνο και τη δημόσια τηλεόραση, χρόνος που πρέπει να έχει κατανεμηθεί σε μονόλεπτα μηνύματα.

    Ο πρώην επικριτής της παγκοσμιοποίησης και ηγετικό στέλεχος του γαλλικού αγροτικού κινήματος Ζοζέ Μποβέ ήταν ο πρώτος υποψήφιος που εμφανίστηκε σήμερα στη γαλλική τηλεόραση. Σε πεντάλεπτο μήνυμα του επιχειρηματολόγησε στους συμπολίτες υπέρ της ανάγκης για μια πιο ριζοσπαστική αριστερή πολιτική, σε μια Γαλλία που είναι "αντιμέτωπη με μια μαλθακή αριστερά και μια σκληροπυρηνική δεξιά".

    Αγωνία για το αποτέλεσμα

    Ωστόσο, σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους δηλώνει αναποφάσιστος, γεγονός που αυξάνει την αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CSA για την εφημερίδα "Le Parisien" το 42% των εκλογέων δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν.

    "Ο κόσμος διστάζει όλο και περισσότερο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους και θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή", δήλωσε ο Ρολάν Καϊρόλ, διευθυντής του ινστιτούτου CSA.

    Ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop θεωρεί ότι αυτή η αναποφασιστικότητα αντανακλά " την ανασφάλεια για το αποτέλεσμα" καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους αναρωτιούνται κατά πόσο οι κορυφαίοι υποψήφιοι είναι " ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του προέδρου".

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο υποψήφιος των συντηρητικών Νικόλα Σαρκοζί συνεχίζει να προηγείται σταθερά της υποψήφιας των σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ακολουθεί ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κι έπεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για τη " Journal du Dimanche", ο Σαρκοζί θα πάρει το 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 22ας Απριλίου, 3,5 μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Ifop. Το ποσοστό της Ρουαγιάλ στον πρώτο γύρο μειώνεται κατά τρεις μονάδες στο 22%, ενώ η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Σαρκοζί θα υπερισχύσει εύκολα με 54% έναντι 46% στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

    [07] Κόσμος

    Θύματα 10 στρατιώτες και 7 αντάρτες

    Συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία

    9/4/2007 6:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στη διάρκεια των σφοδρών μαχών τις τελευταίες δύο ημέρες σκοτώθηκαν δέκα μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και επτά αντάρτες.

    Αξιωματικοί του στρατού ανέφεραν πως τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν χθες, Κυριακή, σε μάχες στις επαρχίες Τούντσελι, Μπινγκόλ, Μπιτλίς και Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

    "Η ένταση των μαχών κλιμακώθηκε σήμερα... Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που γίνονται σε μεγάλο μέτωπο στην περιοχή", δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού στρατού.

    Η ίδια πηγή ανέφερε πως στις μάχες στην περιφέρεια Χοζάτ της επαρχίας Τούντσελι, χθες το απόγευμα, σκοτώθηκαν τέσσερις αντάρτες του ΡΚΚ. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μάχη με αντάρτες του ΡΚΚ από την αρχή του χρόνου.

    Άλλος ένας μαχητής του ΡΚΚ σκοτώθηκε σε μάχη στην επαρχία Μπιτλίς.

    Σε άλλη μάχη που έγινε στα όρια των επαρχιών Τούντσελι και Μπινγκολ, οι αντάρτες σκότωσαν τρεις Τούρκους στρατιώτες.

    Από εκρήξεις ναρκών τραυματίστηκαν επίσης την Κυριακή επτά στρατιώτες και ένας χωρικός στις περιοχές Μπιτλίς και Σιρνάκ.

    Σε άλλες μάχες που έγιναν το Σαββατοκύριακο με Κούρδους αντάρτες, σκοτώθηκαν ένας αξιωματικός της στρατοχωροφυλακής και ένα μέλος πολιτοφυλακής στο βουνό Κιουπελί, στην επαρχία Σιρνάκ. Στην περιοχή αυτή σκοτώθηκαν επίσης δύο αντάρτες του ΡΚΚ και τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες.

    Βορειότερα, στην επαρχία Μπιτλίς, σκοτώθηκε ένας λοχίας του στρατού όταν έπεσε σε ναρκοπέδιο.

    Το πρωί του Σαββάτου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στην επαρχία Μπιτλίς, όταν έπεσαν σε ναρκοπέδιο.

    [08] Ιράκ

    Μετά από κάλεσμα του Μοκτάντα αλ-Σαντρ

    Η "πορεία των μυρίων"

    9/4/2007 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, BBC

    Σχεδόν ένα εκατομμύρια Ιρακινοί, κυρίως σιίτες, ένωσαν τις φωνές τους σε μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, ανήμερα της τετάρτης επετείου της εισβολής στη χώρα τους. Η αποκαλούμενη "πορεία των μυρίων" οργανώθηκε από το ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ-Σαντρ στις ιερές πόλεις Νατζάφ και Κούφα του Ιράκ, μια και στη Βαγδάτη ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας για ένα 24ωρο εμπρός στο ενδεχόμενο βομβιστικών επιθέσεων. Ούτε ο φόβος, ούτε οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μετακινήσεις των υποστηρικτών του Σαντρ προς τη Νάτζαφ, όπου και βρίσκεται το αρχηγείο του, πτόησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, συνέρρευσαν στην πόλη, που βρίσκεται 160 χλμ νότιως της Βαγδάτης. Κρατώντας ιρακινές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως "Όχι στην κατοχή, ναι στην ενότητα", ευχήθηκαν του χρόνου τέτοια μέρα τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

    Κάλεσμα ενότητας

    Εκπρόσωπος του Σαντρ, ο Νάσαρ αλ-Ραμπέι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Φωνές του Ιράκ" ότι στην πορεία συμμετέχουν όχι μόνο σιίτες αλλά και σουνίτες και χριστιανοί του Ιράκ. "Η διαμαρτυρία και η συγκέντρωση δεν είναι παρά μια μορφή πολιτικής αντίστασης. Οι ιρακινές σημαίες (που κρατούν οι διαδηλωτές) είναι απόδειξη της ενότητας, της εθνικής υπερηφάνειας και της απόρριψης της κατοχής εκ μέρους των Ιρακινών", πρόσθεσε.

    Η διαδήλωση είναι προσκλητήριο απελευθέρωσης είπε ο Σαλαχ αλ-Ομπεϊντι στέλεχος της οργάνωσης του Σαντρ. Ελπίζουμε η ερχόμενη επέτειος να βρει ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο Ιράκ με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, είπε στο Associated Press.

    "Για να τερματίσουμε την κατοχή, πρέπει να βγείτε στους δρόμους και να διαδηλώσετε", είχε αναφέρει χθες στο δικό του κάλεσμα για συμμετοχή ο Σαντρ, χαρακτηρίζοντας τους Αμερικανούς Νο1 εχθρούς των Ιρακινών. Ο ίδιος ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ, που δεν ήταν παρόν στη διαδήλωση, θεωρείται από τις ΗΠΑ επικίνδυνος αντίπαλος. Αλλωστε διαθέτει και πολιτική επιρροή έχοντας στελέχη του σε έδρες του Κοινοβουλίου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο κληρικός βρήκε καταφύγιο στο Ιράν όταν ξεκίνησε η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων ενάντια σε σιίτες και σουνίτες μαχητές.

    Είναι πάντως γεγονός πως ο Σαντρ εδώ και μήνες διατηρεί χαμηλούς τόνους, με αποτέλεσμα αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πλέον να προλειαίνει το έδαφος για μια δυναμική επανεμφάνιση του.

    Κάλεσε μάλιστα σήμερα τα μέλη του Στρατού του Μάχντι, που πρόσκειται στην οργάνωση του και τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην πόλη Ντιουανίγια και κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι υποκινούν την εμφύλια διαμάχη στο Ιράκ. Οι μάχες μεταξύ ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης από την περασμένη Παρασκευή. Σημειωτέον ότι Πεντάγωνο χαρακτηρίζει το Στρατός του Μάχντι είναι "η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στο Ιράκ". Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ντιουανίγια συνεχίστηκαν και σήμερα όμως με μικρότερη ένταση.

    Εν τω μεταξύ, τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τρεις από βόμβα και ένας από πυρά- σε περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, ενώ άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν σε επιχειρήσεις βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας. Το Σαββατοκύριακο αυτό είναι από τα πλέον αιματηρά για τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς άλλοι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, στην επαρχία Ντιγιάλα.

    Από την ημέρα της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το 2003, έχουν σκοτωθεί 3.270 Αμερικανοί στρατιώτες. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τζορτζ Μπους ετοιμάζει την αποστολή άλλων 30.000 στρατιωτών που θα εγκατασταθούν κυρίως στη Βαγδάτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 April 2007 - 16:51:19 UTC