Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου
  • [02] "Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού"
  • [03] "Εκλογές τώρα"
  • [04] Αναστολή κινητοποιήσεων
  • [05] Κατάλληλα προς κατανάλωση
  • [06] Στα σκουπίδια ακρωτηριασμένο μέλος
  • [07] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο
  • [08] Νύχτα ταραχών στην Κοπεγχάγη
  • [09] Πολωνία: Δολοφονία 4χρονου κοριτσιού
  • [10] Παραίτηση Φράνσις Χάρβεϊ
  • [11] Νεκρός Ρώσος δημοσιογράφος
  • [12] Εντυπωσιακή ολική έκλειψη
  • [13] Δίπλα στον γιο της η Αν Νικόλ Σμιθ

    [01] Πολιτική

    Παρουσίαση κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ

    Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου

    4/3/2007 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Με ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου σε ανοιχτή εκδήλωση στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο, ολοκληρώνεται η παρουσίαση του σχεδίου κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε διάλογο, ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου του κινήματος το Μάιο. Μιλώντας το Σάββατο στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εγγυάται προσωπικά την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έκανε πολλά για τους ημετέρους αλλά τίποτα για το λαό. Ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται πολλά, αλλά αποκρύπτει την άγρια φορολογία που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των εξαγγελιών του, σχολίασε η κυβέρνηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η φορολόγηση του πλούτου θα αποτελέσει βασική πηγή χρηματοδότησης του προγράμματός του. Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε, εν τω μεταξύ, τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, με συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, η Αννα Διαμαντοπούλου καλεί όλα τα στελέχη του κόμματος να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πολιτική

    Για την ημερομηνία των εκλογών

    "Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού"

    4/3/2007 11:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Την απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών θα την πάρει μόνος του ο Πρωθυπουργός τονίζει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, προσθέτοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα κοιτάξει το προσωπικό ή το κομματικό του συμφέρον. Σε άρθρο του στον Τύπο της Κυριακής, ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτηρίζει τη ΝΔ δύναμη της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι η κοινωνία "τρέχει" πιο γρήγορα από τα κόμματα και η ΝΔ έχει την ικανότητα να παρακολουθεί από κοντά αυτή την πορεία. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι με την φρασεολογία του προσπαθεί να επιβληθεί στο κόμμα του και να γίνει πρώτα αρεστός στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Χαρακτηρίζει επίσης αλλοπρόσαλλη την πολιτική του κ. Παπανδρέου στα θέματα της Παιδείας.

    [03] Πολιτική

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

    "Εκλογές τώρα"

    3/3/2007 1:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2007 11:07:12 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές εξέφρασε το Σάββατο. ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έκανε πολλά για τους "ημέτερους" αλλά τίποτα για τον λαό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το πρόγραμμα εθνικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο και εγγυήθηκε προσωπικά ότι θα διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του. Σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και εγγυάται πολλά, αποκρύπτοντας επιμελώς την άγρια φορολόγηση των πολιτών προκειμένου να κάνει πράξη όσα λέει. Το πρωί της Κυριακής, στον ίδιο χώρο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση.

    Σίγουρος για τη νίκη

    Καθήκον μας είναι να απαλλάξουμε τον τόπο από την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι έχει πάρει τον κατήφορο και ότι σε αυτόν τον κατήφορο θέλει να παρασύρει και τη χώρα, και προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα εκλογές.

    Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανίσχυρος διαπραγματευτής στα εθνικά μας θέματα, συρρικνώνει το παραγωγικό δυναμικό, ενώ εσχάτως υπονομεύει και τη δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι "δεν θα αφήσουμε τους δημοσκόπους να αποφασίσουν για τον ελληνικό λαό" και πρόσθεσε ότι είναι ο ίδιος ο λαός που θα αποφασίσει για την κυβέρνησή του.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε μία ακόμα δέσμευση, πως θα κυβερνήσει με το λαό, για το λαό και την πατρίδα, χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς.

    Το πρόγραμμα, ανέφερε, αποτελεί μια νέα αφετηρία ελπίδας και προοπτικής, τόσο για τη χώρα όσο και για το ίδιο το Κίνημα. Το χαρακτήρισε ριζοσπαστικό και τόνισε ότι κινείται σε τρεις άξονες: στη ριζοσπαστική αποκέντρωση του κράτους, στην αναδιάρθρωση του ευρύτερου συστήματος πρόνοιας και στη νέα "πράσινη" αναπτυξιακή ταυτότητα της χώρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ΝΔ θα προσπαθήσει να απαξιώσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως ανέφερε, τα κόλπα της είναι γνωστά και δεν πιάνουν στον ελληνικό λαό.

    Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, χρήματα υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τα διοχετεύει στους λίγους, ενώ, χαρακτήρισε "αναξιόπιστο" το εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ίδιος είναι σίγουρος για τη νίκη του Κινήματος, ενώ πρόσθεσε πως, όσο και αν κρύβεται ο κ. Καραμανλής, θα αποκαλυφθεί στις εκλογές.

    Ομιλία Διαμαντοπούλου - Ξενογιαννακοπούλου

    "Το πρόγραμμά μας δεν έχει την κλασική λογική των προγραμμάτων με τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές ανά υπουργείο. Εχει 9 μεγάλες ενότητες οι οποίες ξεπερνούν την παραδοσιακή λογική των πολιτικών ανά κυβερνητικό επίπεδο", τόνισε στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η υπεύθυνη της Επιτροπής Προγράμματος, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι αυτή η διαφορετική προσέγγιση "θα οδηγήσει και σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, τελείως διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα".

    "Δεν υπάρχει καμία λογική παροχών και δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να μην έχει πίσω της μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αιτιολογούν και θα υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις", δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και σε ορισμένα κεφάλαια του προγράμματος.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι "οι αντιδράσεις στο πρόγραμμα ήταν οι αναμενόμενες" και πρόσθεσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε γενικόλογο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας το αποτίμησε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Η αποτίμηση από τον κ. Αλογοσκούφη με την υπερβολή της αντιπολιτευτικής του δράσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, δεν απέχει πολύ από την δική μας κοστολόγηση. Επιβεβαιώνει όμως τη ζημιά που προκάλεσε η ΝΔ στη χώρα. Το πρόγραμμά μας θα μπορούσε ήδη να γίνει πράξη με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, εάν σκεφθούμε τι χάνει αυτή η κυβέρνηση κάθε χρόνο, όπως απέδειξε χθες η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας Βάσω Παπανδρέου" υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Από την μεριά της, στην ομιλία της, η υπεύθυνη οργάνωσης του Συνεδρίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ, εν όψει του Προγραμματικού του Συνεδρίου, θα προχωρήσει στις επόμενες εβδομάδες στην οργάνωση ενός "πλατιού, ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου, πρώτα απ' όλα με την κοινωνία και τους πολίτες".

    Όπως ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου η αντιπροσώπευση στο Συνέδριο θα είναι "θεσμική" διότι "σε μια περίοδο που έχουμε μπει στην τελική φάση για τις εκλογές δεν μπορεί να στρέψουμε σε μια εσωτερική διαδικασία εκλογής συνέδρων, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να αγκαλιάσουμε όλες τις δυνάμεις του οργανωμένου και του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου το σώμα των 5000 περίπου συνέδρων θα απαρτίζεται από: το Εθνικό Συμβούλιο, τους γραμματείς και τους αναπληρωτές γραμματείς των δημοτικών οργανώσεων, τους συντονιστές και τους αναπληρωτές συντονιστές των νομαρχιακών επιτροπών, τα μέλη των περιφερειακών επιτροπών, τις τομεακές επιτροπές, τους γραμματείς των οργανώσεων χώρων δουλειάς, τις οργανώσεις των ετεροδημοτών, τους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των οργανώσεων αποδήμων, το νέο κεντρικό όργανο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τους νομάρχες και υποψήφιους νομάρχες που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, τους δημάρχους και υποψηφίους δημάρχους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στα τριτοβάθμια όργανα των επαγγελματικών και κοινωνικών χώρων, τους εκπροσώπους των αναπήρων, το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, το "Κάθε Μέρα Πολίτης, και τις ΜΚΟ που έχουν πιστοποιηθεί.

    Σε ότι αφορά τον προσυνεδριακό διάλογο το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε ανοιχτές ολομέλειες, σε εκδηλώσεις για την ανάδειξη κεφαλαίων του Προγράμματος και σε εκδηλώσεις για "μεγάλες ομάδες" όπως οι γυναίκες, οι ανάπηροι και οι νέοι.

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τις εργασίες εγκρίνοντας ομόφωνα την σύγκλιση Προγραμματικού Συνεδρίου, το Σχέδιο Προγράμματος, τον κανονισμό ανάδειξης υποψηφίων και τις εισηγήσεις και εκθέσεις.

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, μετά την ομόφωνη έγκριση από το ΕΣ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου.

    Τα υπόλοιπα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής είναι οι: Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Μαριλένα Κοππά, Γιώργος Ανωμερίτης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Μαρία Αρσένη, Γιώτα Γαζή, Βάσω Τσιμπίδα και Λευτέρης Κατσικαρέλης. Στην Επιτροπή δεν μετέχει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της αντίστοιχης Επιτροπής για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές καθώς όπως είπε ο κ. Παπανδρέου "είχε ζητήσει από καιρό, μετά τις δημοτικές εκλογές, να προχωρήσουμε στην εκλογή νέας σύνθεσης της Επιτροπής για τις βουλευτικές εκλογές".

    [04] Κοινωνία

    Απέσυραν τα τρακτέρ από τους δρόμους

    Αναστολή κινητοποιήσεων

    3/3/2007 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2007 6:16:34 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσα, οι οποίοι απέσυραν τα τρακτέρ από τους δρόμους. Μετακίνηση των αγροτών προς τα Τέμπη πρότεινε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων, Βαγγέλης Μπούτας, ενώ από την μεριά του, ο Βασίλης Μπαλτάς- πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας- πρότεινε παραμονή στο Δέλτα της Καρδίτσας και κάθοδο αντιπροσωπείας αγροτών στην Αθήνα. Οι δύο προτάσεις συζητήθηκαν σε μαραθώνια συνεδρίαση των αγροτών, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν την αποχώρησή τους από το Δέλτα και την λήξη του αγώνα. Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει, από την περασμένη Πέμπτη, τα τρακτέρ έξω απο την πόλη, ζητώντας μεταξύ άλλων την ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επειδή θεωρούν ότι αυτή τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση. Στη Θεσσαλονίκη, αγρότες απέκλεισαν για δύο ώρες την εθνική οδό προς τη Βέροια και την Έδεσσα. Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού, οι οποίοι το Σάββατο μετακίνησαν τα τρακτέρ τους από την πόλη του Δομοκού, όπου βρίσκονταν για περίπου 15 μέρες και τα μετέφεραν δίπλα ακριβώς από το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες διανύοντας απόσταση, περίπου 70 χιλιομέτρων.

    "Περιμένουμε να συναντηθούμε"

    "Έχουμε στείλει στον Πρωθυπουργό σχετικό υπόμνημα και περιμένουμε να συναντηθούμε μαζί του. Η κίνησή μας αυτή σήμερα έχει συμβολικό χαρακτήρα και θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ακόμη και μέχρι την Αθήνα. Άλλωστε μας πιέζουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί", δήλωσε ο πρόεδρος το αγροτικού συλλόγου του Δομοκού Βαϊος Γκανής.

    Περίπου 250 τρακτέρ έχουν παραταχθεί δίπλα ακριβώς από το μνημείο του Λεωνίδα, ενώ όπως αποφάσισαν οι αγρότες θα παραμείνουν εκεί περιμένοντας απαντήσεις μέχρι τη Δευτέρα χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να διακόπτουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για κάποια χρονικά διαστήματα.

    Ωστόσο, συνεχίζουν την ενημέρωση και των υπολοίπων αγροτών στα χωριά του κάμπου της Λαμίας, με στόχο να ενισχυθούν με την παρουσία και άλλων αγροτικών μηχανημάτων. Στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας διακόπηκε για περίπου μισή ώρα, μέχρις ότου οι αγρότες σταθμεύσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στην άκρη του δρόμου.

    [05] Κοινωνία

    Κατάλληλα προς κατανάλωση

    3/3/2007 12:42:00 μμ

    Από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το Γενικό Χημείο του Κράτους σε προϊόντα "KORONA", προκύπτει ότι τα τρόφιμα που εμπορεύεται η εταιρεία δεν είναι ούτε αλλοιωμένα, ούτε ληγμένα, ούτε έχουν κανένα απολύτως ποιοτικό πρόβλημα και είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Αυτό αναφέρεται σε εξώδικη επιστολή, που εστάλη προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς με αφορμή ρεπορτάζ που προβλήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, για ελέγχους της Νομαρχίας Πειραιά σε παλαιό εργοστάσιο και αποθήκες της εταιρείας.

    Στο εξώδικο, αφού ζητείται να αποκατασταθεί η αλήθεια και η φήμη της εταιρείας, υπογραμμίζεται ότι: "Κανένα από τα προϊόντα "ΚΟΡΟΝΑ" που διατίθενται από την εταιρεία μας, δεν προέρχεται από επανα-συσκευασία, είναι όλα απολύτως ασφαλή και πιστοποιημένα, με όλα τα διεθνή πρότυπα. Δεν υπάρχει δε, οποιαδήποτε δημόσια αρχή, η οποία έχει κρίνει τα προϊόντα με το σήμα της εταιρίας μας, ακατάλληλα".

    [06] Κοινωνία

    Στα σκουπίδια ακρωτηριασμένο μέλος

    3/3/2007 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2007 12:52:11 μμ)

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8

    Στον εισαγγελέα Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, γιατί από δική του υπαιτιότητα βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων, έξω από το Τζάνειο Νοσοκομείο, ένα ανθρώπινο μέλος. Πρόκειται για το κάτω άκρο ασθενή, ο οποίος είχε χειρουργηθεί και το οποίο δόθηκε απο τις υπηρεσίες του νοσοκομείου στο γραφείο τελετών, ώστε να το μεταφέρουν στο νεκροταφείο του Σχιστού. Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Πειραιά.

    [07] Κοινωνία

    Πυρκαγιά σε εργοστάσιο

    3/3/2007 11:57:00 πμ

    Πηγή: NET

    Πυρκαγιά προκλήθηκε χθες, στις 2:30, σε χώρο εργοστασίου στην οδό Καβάλας 105, στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς δύο λεωφορεία και ένα φορτηγό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν επί τόπου με έξι οχήματα και 18 άνδρες, καταφέρνοντας να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο την πυρκαγιά, περιορίζοντας σημαντικά την καταστροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε κινδυνεύσει και πάλι από φωτιά παλαιότερα. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση.

    [08] Κόσμος

    Νύχτα ταραχών στην Κοπεγχάγη

    3/3/2007 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την επέμβαση των αρχών προκειμένου να απομακρυνθούν οι καταληψίες από το κέντρο νεότητας "Ungdomshuset" στη συνοικία Νερέμπρο της Κοπεγχάγης. Μετά τη διάλυση διαδήλωσης, η αστυνομία προχώρησε σε 188 συλλήψεις διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ξένων. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας, ενώ, αποφάσισε να επέμβει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου φοβούμενη μη χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, κυρίως "βλέποντας ορισμένους διαδηλωτές να αρχίζουν να σκάβουν τα πλακόστρωτα αρπάζοντας πέτρες και να πετούν κοκτέιλ μολότοφ στους αστυνομικούς", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στο Νερέμπρο, νέες ταραχές ξεσπούσαν στη συνοικία Κριστιάνσαν, την αποκαλούμενη "ελεύθερη πολιτεία", όπου νεαροί έβαλαν φωτιά σε ένα εγκαταλειμμένο σχολείο, σε οχήματα, και επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικούς.

    Η "ελεύθερη πολιτεία"

    Γύρω στις 03.00 τοπική ώρα, οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε συλλήψεις στο Νερέμπρο και στο Κριστιάνσαν, ενώ, ένας από τους συλληφθέντες τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Οι ταραχές άρχισαν την Πέμπτη, στο Νερέμπρο, μετά τη βεβιασμένη απομάκρυνση νεαρών από οίκημα το οποίο τελεί υπό κατάληψη από νεαρούς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ, μόνο εκείνη τη μέρα, 217 άτομα συνελήφθησαν.

    Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, φοβούμενοι κλιμάκωση της έντασης, ζητούν από τις αρχές να προσφέρουν έναν άλλο χώρο όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι κάτοικοι της Κριστιάνια.

    Η Κριστιάνια, η "ελεύθερη πολιτεία" στο κέντρο της Κοπεγχάγης, μια αυτοδιαχεριζόμενη κοινότητα, κατελήφθη το Σεπτέμβριο του 1971 από νεαρούς που προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα στέγης αλλά και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με πολύ πράσινο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

    Στη συνέχεια, όμως, τα ακίνητα της περιοχής πουλήθηκαν και ζητήθηκε η εκκένωσή τους. Η νομική διαδικασία που ακολούθησε αποδείχτηκε δύσκολη και η προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβασμού απέτυχε.

    Η Κριστιάνια με 1.000 κατοίκους, εκ των οποίων τα 250 είναι παιδιά, έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας έως 1 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

    [09] Κόσμος

    Πολωνία: Δολοφονία 4χρονου κοριτσιού

    3/3/2007 7:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Φρίκη προκαλεί στην Πολωνική κοινή γνώμη, η αποτρόπαια δολοφονία ενός 4χρονου κοριτσιού μέσα στο σπίτι των γονιών του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ένας πολίτης ειδοποίησε την Αστυνομία πως σε γειτονικό του σπίτι βρήκε το παιδί μέσα σε μια λίμνη αίματος. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην κατοικία βρήκαν το πτώμα του κοριτσιού. Παρών ήταν κι ένας μεθυσμένος άνδρας ο οποίος δείχνοντας το πτώμα δήλωσε ότι σκότωσε έναν δαίμονα. Η γυναίκα του, επίσης μεθυσμένη, υπέδειξε στους αστυνομικούς ένα τσεκούρι ως το φονικό όπλο. Όπως αποδείχθηκε, το ανδρόγυνο είχε αναλάβει να προσέχει το μικρό κορίτσι, καθώς οι γονείς του απουσίαζαν.

    [10] Κόσμος

    Με παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου

    Παραίτηση Φράνσις Χάρβεϊ

    3/3/2007 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, προκάλεσαν δημοσιεύματα που καταγγέλλουν ότι τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες που επαναπατρίστηκαν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν νοσηλεύονται υπό άθλιες συνθήκες νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον. Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου εξαναγκάζοντας υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου σε παραίτηση. Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, Φράνσις Χάρβεϊ, παραιτήθηκε, επεσήμανε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους διέταξε τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο. Τα μέλη της προεδρικής επιτροπής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η έρευνα της δικομματικής επιτροπής θα είναι ξεχωριστή εκείνης που διατάχθηκε από το Πεντάγωνο.

    Μπους: "Είναι απαράδεκτο για εμένα"

    Η παραίτηση του Χάρβεϊ, του ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου στο Πεντάγωνο που επιβλέπει τη λειτουργία του στρατού ξηράς, ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την αποπομπή του επικεφαλής του νοσοκομείου του Ιατρικού Κέντρου Ουόλτερ Ριντ.

    Ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς απέδωσε τα προβλήματα του νοσοκομείου της Ουάσινγκτον στην ηγεσία του.

    "Είμαι απογοητευμένος που ορισμένοι στο στρατό ξηράς δεν εκτίμησαν κατάλληλα τη σοβαρότητα της κατάστασης που προσιδιάζει στην περίθαλψη των ασθενών στο Ουόλτερ Ριντ. Ορισμένοι επέδειξαν υπερβολική αμυντική στάση και δεν επικέντρωσαν αρκετά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων", είπε ο Γκέιτς.

    Ο Γκέιτς είπε ότι θα ανακοινωθεί ο νέος μόνιμος επικεφαλής του ιατρικού κέντρου.

    Τα προβλήματα σε παράρτημα του Ιατρικού Κέντρου Ουόλτερ Ριντ στην Ουάσινγκτον έφερε στο φως έρευνα της "Washington Post" που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι στρατιώτες στη φάση της ανάρρωσης στεγάζονταν σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο οποίο υπήρχαν ποντίκια, μούχλα και κατσαρίδες.

    Τα ρεπορτάζ της εφημερίδας προκάλεσε ιδιαίτερη αμηχανία, καθώς ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα τραυματίες στο νοσοκομείο για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για όσους υπηρέτησαν στο πεδίο της μάχης.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που αγωνίζεται να απαντήσει στην κατακραυγή για την κακής ποιότητας ιατρική φροντίδα και την περίπλοκη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν στρατιώτες των ΗΠΑ, δήλωσε ότι "θα διορίσει δικομματική επιτροπή για την αναθεώρηση της ιατρικής περίθαλψης των βετεράνων του στρατού". "Είναι απαράδεκτο για εμένα, είναι απαράδεκτο για τη χώρα μας και δεν πρόκειται να συνεχιστεί", ανέφερε ο Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμά του, το οποίο ηχογραφήθηκε την Παρασκευή και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη μετάδοσή του που γίνεται συνήθως το πρωί του Σαββάτου.

    Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες στον πόλεμο του Ιράκ και περισσότεροι από 600 στο Αφγανιστάν έχουν τραυματιστεί τόσο σοβαρά ώστε δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο καθήκον μέσα σε 72 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

    [11] Κόσμος

    Νεκρός Ρώσος δημοσιογράφος

    3/3/2007 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ένας δημοσιογράφος της μεγάλης οικονομικής εφημερίδας της Ρωσίας "Κομερσάντ", ο Ιβάν Σαφρόνοφ, σκοτώθηκε την Παρασκευή πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου στη Μόσχα. "Οι έρευνες δείχνουν πως ο Σαφρόνοφ έπεσε από ένα παράθυρο του πέμπτου ορόφου, ένα συμβάν που φαίνεται πως ήταν ατύχημα", δήλωσε υπεύθυνος της εισαγγελίας της Μόσχας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες ο δημοσιογράφος έπεσε στο κενό δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, ενώ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αντρέι Βασίλιεφ, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Ιβάν Σαφρόνοφ αυτοκτόνησε.

    [12] Τεχνολογία

    Η Σελήνη βάφτηκε κόκκινη

    Εντυπωσιακή ολική έκλειψη

    4/3/2007 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2007 11:35:18 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, Astrovox.gr

    Μια εντυπωσιακή εναλλαγή χρωμάτων στη Σελήνη, κατά την διάρκεια της ολικής της έκλειψης, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το φεγγάρι δεν εξαφανίζεται εντελώς, αλλά βάφεται με το βαθυκόκκινο χρώμα με τη βοήθεια της διάθλασης του φωτός από την ατμόσφαιρα της Γης. Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη του 2007, αλλά και η πρώτη από το 2000. Στην Ελλάδα το φαινόμενο έγινε ορατό μεταξύ 22.18 του Σαββάτου και 04.23 τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ ορατό έγινε από ολόκληρη την Ευρώπη, την Αφρική, τη Νότιο Αμερική και από ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ήδη οι εικόνες του Παρθενώνα με το χρυσοκόκκινο φεγγάρι έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.

    [13] Ζωής ...σΤάσεις

    Στις Μπαχάμες κηδεύτηκε τελικά ...

    Δίπλα στον γιο της η Αν Νικόλ Σμιθ

    3/3/2007 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC

    Στις Μπαχάμες δίπλα στον γιο της Ντάνιελ, κηδεύτηκε η Αν Νικόλ Σμιθ. Ένα ροζ ύφασμα από φτερά και πούπουλα κάλυπτε το καφέ φέρετρο, ενώ λευκά περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα στον ουρανό τη στιγμή που συγγενείς και φίλοι της έλεγαν τον τελευταίο αντίο. Παρόντες στην τελετή ήταν όλοι όσοι πήραν μέρος στην έντονη φημολογία που ακολούθησε τον αιφνίδιο θάνατό της. Η μητέρα της Βέρτζι Άρθρουρ, με την οποία η 39χρονη δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις, αλλά και οι δυο πρώην σύντροφοι της, που τώρα ερίζουν για την πατρότητα και την περιουσία της πέντε μηνών κόρης της. Έξω από το νεκροταφείο λιγοστοί θαυμαστές που φώναζαν ρυθμικά το όνομά της. Τρεις εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατό της, πραγματοποιήθηκε η κηδεία της 39χρονης, καθώς είχε προηγηθεί δικαστική διαμάχη για τον τόπο της ταφής της. Η μητέρα της διεκδικούσε το δικαίωμα να θάψει την κόρη της στον οικογενειακό τάφο στο Τέξας, ενώ ο πρώην σύντροφός της επιθυμούσε να κηδεύτεί στις Μπαχάμες, δίπλα στον 20χρονο γιο της. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου του πρώην μοντέλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 March 2007 - 9:51:16 UTC