Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει για το άσυλο
  • [02] Επικρίσεις Παπανδρέου για ενέργεια
  • [03] Κυβερνητική στο Μαξίμου
  • [04] Περίεργη απαγωγή 12χρονου
  • [05] Την Πέμπτη η απολογία
  • [06] Απολογούνται οι τρεις Βούλγαροι
  • [07] Ανάκληση προϊόντων με αυξημένα συντηρητικά
  • [08] Εποχική έξαρση
  • [09] Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι
  • [10] Δύο χιλιάδες θέσεις για ειδικούς φρουρούς
  • [11] Αγροτική συνέλευση για τη ΔΕΗ
  • [12] Επίθεση σε Τράπεζα
  • [13] Θαμμένες Αμερικάνικες πόλεις στο "λευκό"
  • [14] Αεροπορικό ατύχημα στη Μόσχα
  • [15] Μπαράζ επιθέσεων στην Αλγερία
  • [16] Κλείνουν αίθουσες μασάζ στη Μαλαισία
  • [17] Συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα
  • [18] Διπλό μακελειό στις ΗΠΑ
  • [19] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [20] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ
  • [21] Μάχη στα σύνορα με τη Γάζα
  • [22] Λίβανος: Βόμβες διέλυσαν δύο λεωφορεία
  • [23] Βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο
  • [24] Ο Χανίγια για τη συμφωνία
  • [25] Συστάσεις Γκαργκάνα
  • [26] Στα Εμιράτα η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [27] "Απέδρασε" από τον Κορυδαλλό
  • [28] Αιφνίδιος θάνατος 15χρονου αθλητή
  • [29] Στη μάχη του EuroCup Πανιώνιος, Μαρούσι
  • [30] Το θαύμα κυνηγά ο ΠΑΟΚ
  • [31] Θέλει νίκη με Ματσεράτα
  • [32] Μεγάλη επίδοση της Ελεμπό
  • [33] Οκτώ μετάλλια στο Ευρωπαϊκό
  • [34] Εφεση στην UEFA ο Ολυμπιακός
  • [35] Ανησυχία για το Γουέμπλεϊ
  • [36] Ευρυζωνικότητα και ψηφιακή στρατηγική

    [01] Πολιτική

    Πάγκαλος: Δεν υπάρχει ουσιαστικά άσυλο

    Εμμένει για το άσυλο

    13/2/2007 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 12:20:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αριστεράς έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για το άσυλο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας χθες στην εκπομπή "Προσκήνιο" και τον Γιάννη Πολίτη επέμεινε στις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο και τη δυνατότητα επέμβασης των αστυνομικών Αρχών. Ζήτησε να διαφυλάσσεται η τάξη στους χώρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπου- όπως είπε - γίνονται κάθε λογής παρανομίες που δεν έχουν σχέση με τη διακίνηση ιδεών. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήραν αποστάσεις από τις θέσεις αυτές, ενώ ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Αντώναρος αρνήθηκε να τις σχολιάσει, τονίζοντας, ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Διαχωρίζει τη θέση του το ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε πως άσυλο ουσιαστικά δεν υπάρχει, καθώς δεν μπορεί να πει κανείς ελεύθερα την γνώμη του. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο κτήριο του Πολυτεχνείου που βρίσκεται χρόνια υπό κατάληψη από αναρχικούς.

    Στην ίδια εκπομπή στη ΝΕΤ η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες πράξεις έξω από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου επανέλαβε ότι δεν καταργείται, ενώ σχετικά με την άρση είπε, ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία από το πρυτανικό συμβούλιο.

    Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να λάβει αποστάσεις από το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε το πρωί στο γραφείο του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, πριν την έναρξη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, απηύθυνε συστάσεις στο βουλευτή ώστε οι δηλώσεις του να μη δημιουργούν σύγχυση για την εικόνα του κόμματος. Εντονα επικριτικοί στις δηλώσεις Πάγκαλου ήταν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι η ευθύνη, για να είναι ανοικτά τα ΑΕΙ βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ - σε περίπτωση που είναι πάλι αξιωματική αντιπολίτευση - δεν θα συμμετάσχει ούτε στην επόμενη Βουλή, στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, επισήμανε.

    "Υποδοχή" του νόμου-πλαισίου με κινητοποιήσεις

    Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός Παιδείας είπε πως η κατάθεση του νόμου πλαισίου θα γίνει μέσα στην άνοιξη. Περιέγραψε τους άξονες του νομοσχεδίου και έκανε λόγο για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, κοινωνική λογοδοσία με απόδοση ευθυνών, ενώ υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα για την Παιδεία.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η απεργία των πανεπιστημιακών καθηγητών και οι καταλήψεις δεκάδων σχολών από φοιτητές.

    Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τέταρτη και για μεθαύριο Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Ειδικότερα την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο οι φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, ενώ την Πέμπτη την ίδια ώρα διοργανώνει συλλαλητήριο το συντονιστικό των καταληψιών φοιτητών.

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου

    Επικρίσεις Παπανδρέου για ενέργεια

    13/2/2007 2:25:00 μμ

    Για απουσία στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και απαξίωση της ΔΕΗ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου συζητήθηκε το θέμα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική αλλά και στη ΔΕΗ, την οποία απαξιώνει με την έλλειψη σχεδιασμού αλλά και εγκληματικές υστερήσεις και παραλείψεις". Μικρό τμήμα αυτών, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη διοίκηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι "δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά διάφορα συμφέροντα" και αναφερόμενος στη ΔΕΗ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι μια δημόσια επιχείρηση με στρατηγικό ρόλο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στη σχέση ενεργειακής πολιτικής και της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της χώρας, καθώς και στην έλλειψη στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και περιβαλλοντικής αντίληψης από πλευράς της κυβέρνησης. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος από το 1986 είχε θέσει θέμα χρησιμοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με την ηλιοφάνεια που έχει θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.

    Ενημέρωση του Οργάνου για τις εξελίξεις στο Κόμμα

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέλαβε πρωτοβουλίες διεθνώς για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόσφατα μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο Μπους, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο και στην πρόεδρο της αμερικανικής γερουσίας Νάνσι Πελόζι για το ίδιο θέμα.

    Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεκάλεπτης διάρκειας συνάντηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο κόμμα, τονίζοντας ότι ''βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική περίοδο''. Επισήμανε ακόμη ότι σε αυτή την περίοδο απαιτείται διαρκής εξωστρεφής δράση του Κινήματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, οργανωμένα και συστηματικά σε όλα τα επίπεδα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να είχε πάρει μέρος από την αρχή σε αυτή τη συζήτηση. Συμφώνησε με την απόφαση για την αποχώρηση ύστερα από όσα συνέβησαν στη Βουλή, τονίζοντας ότι όλα αυτά απέδειξαν ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε την αναθεωρητική διαδικασία προσχηματικά προκειμένου να έχει έναν άσσο στο μανίκι του και να ισχυρίζεται ότι έκανε κάποια μεταρρύθμιση. Ζήτησε επίσης, να σταματήσει κάθε συζήτηση στο κόμμα για την Αναθεώρηση και η τελευταία να είναι αύριο Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    [03] Πολιτική

    Για ευρυζωνικότητα και ψηφιακή στρατηγική

    Κυβερνητική στο Μαξίμου

    13/2/2007 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με θέμα την ευρυζωνικότητα και την ψηφιακή στρατηγική, θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή. Νωρίτερα, στις 10 π.μ., ο Κώστας Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Εξάλλου την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2006 2007 παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας. Στην έκθεση θα υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, για ταχύτερο άνοιγμα των αγορών και για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική Οικονομία.

    [04] Κοινωνία

    Απήχθη το πρωί της Τρίτης στην Πεύκη

    Περίεργη απαγωγή 12χρονου

    13/2/2007 6:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:49:02 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Μια περίεργη υπόθεση απαγωγής 12χρονου αγοριού, γιού εργολάβου οικοδομών, απασχολεί την Αστυνομία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την Ασφάλεια, ο 12χρονος απήχθη από άγνωστους, την ώρα που πήγαινε στο σχολείο του στην περιοχή της Πεύκης. Γύρω στις 9.30 το πρωί ένας από τους απαγωγείς τηλεφώνησε στον πατέρα του παιδιού, που είναι εργολάβος οικοδομών και του ζήτησε ένα εκατομμύριο ευρώ ως λύτρα για να αφήσουν ελεύθερο τον 12χρονο. Ο πατέρας ενημέρωσε την Ασφάλεια και άρχισαν έρευνες σε όλη την Αττική. Στις 12.30 το μεσημέρι το παιδί βρέθηκε μέσα σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, στην οδό Φλέμινγκ 48, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ χτυπούσε τα παράθυρα και ζητούσε βοήθεια από τους περαστικούς. Ο ανήλικος έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια, για να εξεταστεί προκειμένου να δώσει στοιχεία για τους απαγωγείς του.

    [05] Κοινωνία

    Για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο

    Την Πέμπτη η απολογία

    13/2/2007 10:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 5:14:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί τελικά ο Δ. Βρακατσέλης, που κατηγορείται για τη δολοφονία του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου, καθώς την Τρίτη ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία από την 6η τακτική ανακρίτρια Αθήνας προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπιση του. Στον φερόμενο ως δράστη έχει ασκηθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για την προφυλάκισή του θα αποφασίσουν ανακριτής και εισαγγελέας. Σύμφωνα με τον συνήγορο του δεν σκοπεύει να αλλάξει την υπερασπιστική του γραμμή, που κάνει λόγο για κακιά στιγμή χωρίς ανθρωποκτόνο διάθεση. Η αίτηση για νέα προθεσμία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ασάφειες στην ιατροδικαστική έκθεση, που πρέπει να διευκρινιστούν, ενώ πρέπει να βγουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ο κατηγορούμενος έχει ζητήσει το διορισμό ως τεχνικού πραγματογνώμονα του καθηγητή ιατροδικαστικής κ. Βουγιουκλάκη. Στο πλευρό του 59χρονου ήταν την Τρίτη πολλοί συνάδελφοί του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ανακριτικό γραφείο, ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Στο μεταξύ, οι Αρχές εξετάζουν με προσοχή όλα τα στοιχεία και τις αντιφάσεις στις καταθέσεις του κατηγορουμένου και της συζύγου του, Θωμαής Βρακατσέλη, ενώ αντιφάσεις παρουσιάζουν και οι καταθέσεις του 59χρονου και του ντετέκτιβ που παρακολουθούσε τη σύζυγό του. Εξάλλου η μαρτυρία νεαρής ενοίκου της μοιραίας πολυκατοικίας φωτίζει περισσότερο όσα συνέβησαν μεταξύ δράστη και θύματος.

    Ούτε έρωτα ούτε πάθος είχε για την γυναίκα του, όπως ισχυρίζεται ο 59χρονος υπάλληλος της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Μέλημά του όπως ισχυρίστηκε προανακριτικά, ήταν η τιμή των παιδιών του. Γι αυτά μίλησε και στους συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν στην Ασφάλεια όπου κρατείται.

    Στην κατάθεσή του ο Βρακατσέλης λέει ότι εδώ και δύο χρόνια η συμπεριφορά της συζύγου του απέναντί του δεν ήταν αυτή που έπρεπε. "Τον τελευταίο χρόνο είχα αποδείξεις για νυχτερινές επικοινωνίες, τηλεφωνήματα και συναντήσεις με τον προϊστάμενό της Διοικητή του ΙΚΑ, Βαρθολομαίο Ιωάννη. Έβλεπα στον λογαριασμό του κινητού της, ότι σε περιόδους που έλειπα εγώ από το σπίτι, αντάλλαζε τηλέφωνα και γραπτά μηνύματα αργά το βράδυ".

    Ωστόσο η σύζυγός του, Θωμαή Βρακατσέλη, ισχυρίζεται ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2006 η σχέση της με το Διοικητή του ΙΚΑ ήταν επαγγελματική λόγω και της εμπειρίας που είχε, ενώ συζητούσαν όπως λέει και τα προβλήματα έντονης ζήλιας που αντιμετώπιζαν και οι δύο από τους συζύγους τους.

    "Στενή σχέση με το Γιάννη [Βαρθολομαίο] είχαμε αναπτύξει το τελευταίο τρίμηνο. Βγαίναμε πολύ λίγες φορές για φαγητό .Συνήθως κινούμαστε με το αυτοκίνητό του. Παίρναμε και τα απαραίτητα μέτρα καθώς ήταν δημόσιο πρόσωπο".

    Άλλη διάσταση δίνει η γραμματέας του θύματος, για το πως μπορεί να αναπτύχθηκε στενή σχέση μεταξύ τους. "Έβλεπα μια τάση της Θωμαής να προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό της και να καπελώσει τη διευθύντριά της. Για να το πετύχει αυτό αναδείκνυε τα λάθη της διευθύντριας στον κ. Βαρθολομαίο".

    Από τις καταθέσεις επίσης προκύπτουν και πολλές αντιφάσεις μεταξύ του δράστη και της συζύγού του για το τι ακριβώς συνέβη έξω από το διαμέρισμα το μοιραίο απόγευμα. Ο δράστης ισχυρίζεται ότι τον βοήθησε στην προσπάθειά του να συνεφέρει το θύμα, κάτι που εκείνη αρνείται. Η μαρτυρία μιας 13χρονης όμως μάλλον ξεκαθαρίζει το σημείο αυτό. "Γύρω στις 17.30 ακούσαμε με τη μαμά μου φωνές... Μπερδεμένες και μέσα σε αυτές ήταν και μία γυναικεία φωνή...".

    [06] Κοινωνία

    Απολογούνται οι τρεις Βούλγαροι

    13/2/2007 7:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στον ανακριτή θα οδηγηθούν το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να απολογηθούν, οι τρεις Βούλγαροι, που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, κατηγορούμενοι ότι για σχεδόν τέσσερις μήνες βασάνιζαν συστηματικά 37χρονη οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία. Οι συλληφθέντες -μέλη κυκλώματος που φέρονται ότι μετέφεραν στην Ελλάδα ομοεθνείς τους και στη συνέχεια τούς εκμεταλλεύονταν οικονομικά- διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπόριο ανθρώπων, παράνομη κατακράτηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και βιασμό, έκθεση, παράνομη βία και εκβίαση από κοινού.

    Σε ξενώνα η 37χρονη

    Οι δράστες είχαν "φυλακίσει" την 37χρονη σε στάβλο, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου την βασάνιζαν και την κακοποιούσαν σεξουαλικά.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες, προκειμένου να πείσουν το σύζυγο της γυναίκας, που είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, να τους στείλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ. Επρόκειτο για την αμοιβή του κυκλώματος για τη μεταφορά του ζευγαριού στην Ελλάδα, τη διαμονή και τη σίτισή του.

    Στο μεταξύ, σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται η 37χρονη γυναίκα, που βρίσκεται υπό παρακολούθηση ειδικών επιστημόνων. Η υγεία της δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Σύμφωνα με τους ψυχολόγους που την παρακολουθούν, η 37χρονη εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη και μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τι τής συνέβη.

    "Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι τέλειωσε το μαρτύριο", λένε χαρακτηριστικά.

    [07] Κοινωνία

    Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί

    Ανάκληση προϊόντων με αυξημένα συντηρητικά

    13/2/2007 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων που διενεργεί και μετά από τις αντίστοιχες εργαστηριακές δοκιμές στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη προσθέτων ουσιών (συντηρητικών), σε ποσότητες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, σε δύο είδη τροφίμων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προϊόντα: α) Γλυκό κουταλιού κάστανο, με την εμπορική επωνυμία "ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ" σε συσκευασία των 300 γρ., που περιέχει ποσότητα συντηρητικών (θειωδών, σορβικού οξέος και βενζοϊκού οξέος) πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 31/12/2009 και συσκευάστηκε από την επιχείρηση της "ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ", Αγ. Δημητρίου 1 Βόλος.

    β) Πιπεράκια καυτερά, με την εμπορική επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ", σε συσκευασία των 340 γρ., που περιέχει ποσότητα συντηρητικών (θειωδών) πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το ανωτέρω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας LOT 05312 ημερομηνία λήξης 31/12/2008 και παρασκευάστηκε και συσκευάστηκε από την εταιρεία «Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.», 20ο χλμ Καβάλας - Ξάνθης .

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημέρωσε άμεσα τις ανωτέρω εταιρείες παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, από τις οποίες ζήτησε την απόσυρση του συνόλου των αντίστοιχων συγκεκριμένων παρτίδων. Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν άμεσα και ήδη σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ΕΦΕΤ καλεί όλους τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα συγκεκριμέναπροϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

    [08] Κοινωνία

    Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

    Εποχική έξαρση

    13/2/2007 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:13:25 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες και τονίζουν κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει επιδημία της νόσου στη χώρα μας ενώ, όπως αναφέρουν, τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί τη φετινή χρονιά είναι λιγότερα από τις προηγούμενες. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται με συμπτώματα σηψαιμικού μιηνιγγιτιδόκοκκου ένα αγόρι οκτώ χρονών από τον Εύοσμο, ενώ δε διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο ο 17χρονος μαθητής από τη Βέροια που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, επίσης, της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ όσον αφορά τους τέσσερις μαθητές από την Αθήνα, που είχαν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα και είχαν νοσηλευτεί είτε στη ΜΕΘ είτε εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και η πορεία της υγείας τους εξελίσσεται καλά. Ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος του 34χρονου άντρα, αλβανικής καταγωγής, που νοσηλεύτηκε με συμπτώματα μηνιγγιτιδόκοκκου στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

    Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εποχική έξαρση, προειδοποιούν για νέα κρούσματα έως τέλος Μαρτίου και συνιστούν την προσοχή στους γονείς, με έμφαση στις καλές συνθήκες υγιεινής και επαγρύπνηση για τα ύποπτα συμπτώματα:

    Υψηλός πυρετός Εμετοί Αυχενική δυσκαμψία Έντονοι πονοκέφαλοι Διάρροια

    Η μηνιγγίτιδα δε μεταδίδεται από τα παιδιά αλλά μόνο από τους ενήλικες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των κλειστών χώρων και ο καλός εξαερισμός είναι απλά μέτρα προφύλαξης. Όσον αφορά τα βρέφη ο υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με την άρνηση τροφής πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς.

    [09] Κοινωνία

    Στις 15 Φεβρουαρίου

    Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι

    13/2/2007 10:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε κινητοποίηση στις 15 Φεβρουαρίου, κάλεσε η ΓΣΕΕ, ημέρα κατά την οποία θα επανεξεταστεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου η προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαίωνε τους συμβασιούχους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως "πρωτοφανή την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, που ζητά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αναιρέσουν οι ανώτατοι δικαστές την απόφαση που πήραν μόλις πριν έξι μήνες". Υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα θα παρέμβουν στην διαδικασία με τους νομικούς τους συμβούλους και τους καθηγητές κ.κ. Κουκιάδη, Τραυλό και Καζάκο. Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να αντιστοιχεί η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις κατά συρροή και, απευθυνόμενος προς τους δικαστές, ζήτησε "να ζυγίσουν διπλά και τριπλά" την απόφασή τους. "Προκλητικές αποφάσεις", κατέληξε, "θα μας βρουν αντίθετους και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς", αναφερόμενος στις προσφυγές των συνδικάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε άλλα κοινοτικά όργανα.

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γρηγόρης Φελόνης, δήλωσε ότι αν η προηγούμενη απόφαση της Ολομελείας τους Αρείου Πάγου ανατραπεί, "θα πρόκειται για μία πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα του κόσμου".

    Ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ κ. Νικολιτσόπουλος δήλωσε ότι οι συνέπειες, αν οι δικαστές αναιρέσουν την προηγούμενη απόφαση, θα είναι ότι τουλάχιστον δέκα χιλιάδες συμβασιούχοι να απολυθούν άμεσα, ενώ στη συνέχεια δεκάδες χιλιάδες που θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, δεν θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

    Εκπρόσωποι των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ και των πυροσβεστών που συμμετέχουν στη γραμματεία συμβασιούχων της ΓΣΕΕ, είπαν πως έχουν φτάσει πλέον "να διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να έχει δικαστική προστασία".

    [10] Κοινωνία

    Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα

    Δύο χιλιάδες θέσεις για ειδικούς φρουρούς

    13/2/2007 10:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του υφυπουργού Οικονομικών, με το οποίο αυξάνονται κατά 2.000 οι οργανικές θέσεις των ειδικών φρουρών.

    Όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση του προς το ΣτΕ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι με την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικών φρουρών "αποσκοπείται η απόδοση στη μάχιμη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, περιπολιών ικανού αριθμού ειδικών φρουρών, ώστε να καλυφθούν το ταχύτερο οι ανάγκες, που προέκυψαν από την αθρόα και μη αναμενόμενη έξοδο αστυνομικών από την υπηρεσία", ενώ επίσης επικαλείται την "άμεση αντιμετώπιση των αναγκών φύλαξης ευαίσθητων στόχων, οι οποίες κατέστησαν επιτακτικότερες μετά την πρόσφατη επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    [11] Κοινωνία

    Συνάντηση στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας

    Αγροτική συνέλευση για τη ΔΕΗ

    13/2/2007 9:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παραμένουν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, τα τρακτέρ αγροτών της Χαλκιδικής, ενώ κλειστός για 25η μέρα είναι και ο κόμβος της Ν. Τρίγλιας. Εκεί, προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν σήμερα στις 18.00 το απόγευμα, αγρότες από όλη την περιοχή για να αποφασίσουν τη συνέχιση, ή μη των κινητοποιήσεων τους.

    Οι αγρότες ζητούν ρύθμιση παλιών χρεών τους, της περιόδου 1999-2003, προς τη ΔΕΗ. Χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία τους, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας Χαλκιδικής, είχε επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό και τον Γενικό Γραμματέα, Κώστα Σκιαδά.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κ. Καπάνδρεας, από τους αγρότες ζητήθηκε να προσκομίσουν "στοιχεία, που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος" τόσο για το θέμα των οφειλών στη ΔΕΗ, όσο και στο ζήτημα της αναπροσαρμογής των δεικτών των πινάκων άρδευσης, με βάση τους οποίους τιμολογούνται για τις καταναλώσεις ρεύματος.

    [12] Κοινωνία

    Προσαγωγές τη νύκτα στην Αθήνα

    Επίθεση σε Τράπεζα

    13/2/2007 9:38:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρωτοφανής επίθεση χθες βράδυ στην Εθνική Τράπεζα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, προκάλεσε μαζικές προσαγωγές πάνω από 60 υπόπτων στην Ασφάλεια Αττικής. Συγκεκριμένα ομάδα 6 κουκουλοφόρων με μαύρα τζάκετ επιτέθηκαν στον φύλακα του καταστήματος, όταν αυτός άνοιξε την πόρτα για να μπει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, έριξαν στο εσωτερικό του κτιρίου τρεις μεγάλους σάκους γεμάτους από γκαζάκια. Εξ άλλου, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα άγνωστοι έριξαν δύο βόμβες μολότοφ στην είσοδο του κτιρίου του συνδέσμου φίλων του Παναθηναϊκού στην οδό Αγησιλάου 77, δίπλα από τη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά οδό. Η λέσχη είχε κλείσει νωρίτερα και δεν υπήρχαν θαμώνες τη στιγμή της επίθεσης. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες. Στην Αθήνα πάλι, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου τραυματίστηκαν τέσσερις νεαροί σε συμπλοκή που προκλήθηκε με αφορμή παρενόχληση νεαρής Αλβανίδας από συμπατριώτη της. Στον τόπο του επεισοδίου βρέθηκε ένα μαχαίρι και κάλυκες από περίστροφο 9 χιλιοστών. Οι πέντε δράστες καταζητούνται.

    [13] Κόσμος

    Τεράστια προβλήματα από τον καιρό

    Θαμμένες Αμερικάνικες πόλεις στο "λευκό"

    13/2/2007 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:21:54 μμ)

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο αεροδρόμιο του Σικάγου αναβλήθηκαν 400 πτήσεις, ενώ στο Οχάιο οι μετακινήσεις έχουν παραλύσει. Χειρότερη όμως είναι η κατάσταση στις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης, όπου πολλά σπίτια και δρόμοι έχουν κυριολεκτικά καλυφθεί από τα χιόνια.Τα τέσσερα μέτρα έχει φτάσει το χιόνι. Στο Ρέντφιλντ κύριο μέλημα των κατοίκων είναι να μπορέσουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους όπου σε μερικές περιπτώσεις καλύπτει ολόκληρα τα παράθυρα.Ένας κάτοικος δηλώνει στο CNN: "Μπορείς να ξεκινήσεις από την οροφή και να περπατήσεις πάνω στο χιόνι, χωρίς να πάθεις τίποτε για 5 μέτρα και να φτάσεις στο έδαφος".

    Τα πράγματα απ΄ ότι φαίνεται θα χειροτερεύσουν καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται μεγάλη χιονόπτωση τις επόμενες ώρες στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [14] Κόσμος

    Είναι καλά τα τρια μέλη του πληρώματος

    Αεροπορικό ατύχημα στη Μόσχα

    13/2/2007 5:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 5:56:59 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επέζησαν τα τρία μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους, που συνετρίβη την Τρίτη, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, που επικαλείται πηγές της πολιτικής αεροπορίας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Βνούκοβο επιβεβαιώνει ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη ήταν ένα Challenger 850 και όχι ένα Airbus 310 όπως είχε αναφερθεί, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν νεκροί. "Εκτελούσε μία πτήση μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, για λογαριασμό ελβετικής εταιρείας. Το αεροπλάνο πήρε φωτιά κατά την απογείωση, στην πίστα του αεροδρομίου. Δεν πρόκειται περί Airbus", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Νεώτερες πληροφορίες από πηγές της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας είχαν αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο τύπου Challenger της γερμανικής εταιρείας Germanwings, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και όχι όπως αναφέρθηκε αρχικά Airbus Α-310.

    Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή πρόκειται για ένα Airbus Α-310 το οποίο δεν μετέφερε επιβάτες και συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιτάρ Τας και Ιντερφάξ επικαλούμενα δήλωση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας και συνετρίβη όχι κατά την απογείωση, αλλά κατά την προσγείωσή του στο Βνούκοβο.

    [15] Κόσμος

    6 νεκροί - 13 τραυματίες

    Μπαράζ επιθέσεων στην Αλγερία

    13/2/2007 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίσθηκαν την Τρίτη στην Καβυλία, ανατολικά του Αλγερίου, σε επτά επιθέσεις με βόμβες και παγιδευμένα αυτοκίνητα που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και σηματοδοτούν μια θεαματική αναζωπύρωση των τρομοκρατικών ενεργειών στην Αλγερία. Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γειτονικά διαμερίσματα Μπουμέρντες και Τίζι-Ούζου, προκάλεσαν 2 νεκρούς και 10 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και 4 νεκρούς και 3 τραυματιές μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων. Ως το μεσημέρι, ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι βόμβες και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, θυμίζοντας έτσι τις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην Ντεργάνα και στη Ρεγάια, κοντά στο Αλγέρι και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό περίπου είκοσι.

    Η φονική επίθεση είχε στόχο τη δύναμη χωροφυλακής του Σι Μουστάφα, καθώς επλήγη ένα διώροφο κτίριο που στεγάζει πολλές δεκάδες χωροφύλακες.

    Το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές από την έκρηξη, από την οποία δημιουργήθηκε στο οδόστρωμα κρατήρας διαμέτρου δύο ως τριών μέτρων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις επιβάτες ενός αυτοκινήτου σκοτώθηκαν επιτόπου από την έκρηξη.

    [16] Κόσμος

    Δούλευαν μαθήτριες κρυφά απ' τους γονιούς τους

    Κλείνουν αίθουσες μασάζ στη Μαλαισία

    13/2/2007 12:26:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λουκέτο βάζουν σε 50 αίθουσες μασάζ στη Μαλαισία, μετά από την ανακάλυψη ότι δούλευαν εκεί μαθήτριες με το δέλεαρ μιας ελκυστικής αμοιβής. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τη διακοπή λειτουργίας περισσοτέρων από 60 αιθουσών στην πόλη Κλανγκ, "Οι αίθουσες μασάζ επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας και όχι για ανήθικες δραστηριότητες". Έκπληκτοι δήλωσαν οι γονείς, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τις δραστηριότητες των παιδιών τους που εργάζονταν ως μασέζ. Οκτώ γυναίκες που κρατήθηκαν κατά την επιχείρηση θα τεθούν υπό την εποπτεία κρατικών θρησκευτικών αξιωματούχων, ενώ οι ανήλικες που δεν είναι μουσουλμάνες, θα παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες πρόνοιας.

    [17] Κόσμος

    Συμφώνησαν και υπέγραψαν

    Συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα

    13/2/2007 8:46:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα ενεργειακή βοήθεια, κυρίως από τις ΗΠΑ, κατέληξαν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο. H συμφωνία περιλαμβάνει σειρά ανταλλαγμάτων που αποτελούν καρπό συμβιβασμού. Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να αρχίσει τη διάλυση του πυρηνικού της οπλοστασίου, κυρίως του μεγαλύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα της Yongbyon. Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, δεσμεύτηκαν να αποσύρουν μέσα σε δύο μήνες τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο των ΗΠΑ με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να άρουν τις εμπορικές κυρώσεις εναντίον της. Η Βόρεια Κορέα θα λάβει ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου και ένα εκατομμύριο κιλοβάτ σε αντάλλαγμα για τη διακοπή του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματός της, όπως μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Σύμφωνα με το κανάλι η Πιονγιάνγκ απαιτούσε δύο εκατομμύρια τόνους και δύο εκατομμύρια κιλοβάτ αλλά υποχώρησε και υπέγραψε τη συμφωνία του Πεκίνου. Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη επιτεύχθηκε συμφωνία όσον αφορά τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, κατά τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Πεκίνο μεταξύ της Κίνας, της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.

    Η συμφωνία αυτή θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των έξι χωρών. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών που θα συνεχιστούν, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στο Πεκίνο, δήλωσε σήμερα ο κινέζος διαπραγματευτής.

    [18] Κόσμος

    Επιθέσεις ενόπλων σε εμπορικά κέντρα

    Διπλό μακελειό στις ΗΠΑ

    13/2/2007 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:25:39 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press, BBC

    Πέντε νεκρούς και τρεις τραυματίες άφησε πίσω του ένοπλος που εισέβαλε σε δημοφιλές εμπορικό κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι, στις Ηνωμένες Πολιτείες κι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, προτού πέσει τελικά νεκρός και ο ίδιος. Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης πέθανε από τα πυρά αστυνομικού εκτός υπηρεσίας που έτυχε να βρίσκεται στον τόπο του μακελειού. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 02.30 (ώρα Ελλάδος) στο εμπορικό κέντρο Trolley Square. Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο τραγικό περιστατικό του 24ώρου. Την ίδια ώρα, σε περιοχή της Φιλαδέλφειας, ένοπλος σκορπούσε το θάνατο σε τέσσερεις ανθρώπους σε ένα κτήριο γραφείων, στο Επιχειρηματικό Κέντρο Νέιβι Γιαρντ. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο δράστης.

    Πυρ στα τυφλά

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης ηλικίας γύρω στα 20, που φορούσε καμπαρντίνα και μετέφερε ένα σάκο στην πλάτη, εισήλθε στο εμπορικό κέντρο στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, που βρίσκεται στην πολιτεία της Γιούτα κι άνοιξε πυρ στα τυφλά με καραμπίνα εναντίον των περαστικών.

    Το πανικόβλητο πλήθος διασκορπίστηκε αναζητώντας καταφύγιο, καθώς πυροβόλησε τουλάχιστον 20 φορές. Ακολούθησε καταδίωξη του από τους αστυνομικούς μέσα στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, προτού παγιδευτεί σε ένα μαγαζί με παιδικά ρούχα. Λίγο αργότερα έπεφτε νεκρός. Η μανία του άφησε πίσω της τέσσερεις νεκρούς, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, μεταξύ αυτών και ένας 16χρονος, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ τα στοιχεία του δεν έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο νεαρός άνδρας ενήργησε μόνος του.

    Χωρίς συνεργό απ ότι φαίνεται ενήργησε και ο δράστης του δεύτερου αιματηρού περιστατικού, που συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε κτήριο γραφείων, στο Επιχειρηματικό Κέντρο Νέιβι Γιαρντ της Φιλαδέλφειας, αργά το βράδυ της Δευτέρας και πυροβόλησε τέσσερεις άνδρες προτού αυτοκτονήσει.

    Το ένα από τα θύματα επέζησε και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας από τους άλλους τρεις βρέθηκε δεμένος με σκοινί και μονωτική ταινία. Ο δράστης αντάλλαξε πυρά και με τους αστυνομικούς που έσπευσαν στην περιοχή, αλλά λίγο αργότερα έστρεψε το όπλο στον εαυτό του.

    Σύμφωνα με τοπικό ραδιοσταθμό, το επεισόδιο έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο κτήριο.

    [19] Ιράκ

    Δεκαοχτώ νεκροί και 40 τραυματίες

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    13/2/2007 11:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - Reuters

    Δεκαοχτώ νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγάκι, που έγινε κοντά σε κολέγιο της Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις Αρχές το φορτηγάκι εξερράγη σε χώρο στάθμευσης μεταξύ του Κολεγίου Οικονομικών Επιστημών, που είναι ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στη δυτική Βαγδάτη, στην περιοχή Ισκάν και μίας μεγάλης αποθήκης τροφίμων που ανήκει στο Υπουργείο Εμπορίου. Από την ισχυρή έκρηξη καταστράφηκε ένα σπίτι και υπέστησαν ζημιές πολλά άλλα κτήρια. Η σημερινή επίθεση αυτοκτονίας έγινε μετά τις πολλαπλές βομβιστικές ενέργειες σε δύο αγορές της Βαγδάτης, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη των Αμερικανών, έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση στην πόλη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Η επιχείρηση αυτή θεωρείται ως τελευταία ευκαιρία για την Κυβέρνηση για να αποτρέψει ένα γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αποφέρει καρπούς.

    [20] Ιράκ

    Για μείωση της βίας

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

    13/2/2007 6:20:00 μμ

    Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τα σύνορά της με το Ιράν και τη Συρία και επέκτεινε παράλληλα τις ώρες της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, με βάση το αμερικανικό σχέδιο ασφαλείας που στοχεύει στη μείωση της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι και ανακοινώθηκαν μέσω του τηλεοπτικού δικτύου αλ Ιρακίγια, από τον αντιστράτηγο Αμπουντ Κανμπάρ, τον Ιρακινό διοικητή που ηγείται της επίθεσης ασφαλείας στη Βαγδάτη, όπως αυτή έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ. Ο αντιστράτηγος ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με το Ιράν θα κλείσουν για 72 ώρες ενώ δεν ανέφερε κάτι σχετικό για τα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

    [21] Μ. Ανατολή

    Ενας Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά Ισραηλινού

    Μάχη στα σύνορα με τη Γάζα

    13/2/2007 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μάχη με ένα Παλαιστίνιο νεκρό έγινε σήμερα στην παραμεθόριο του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος ένοπλος, σκοτώθηκε όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες κάλεσαν αυτόν και έναν ακόμη ομοεθνή του, που πλησίαζαν στη μεθοριακή γραμμή, να οπισθοχωρήσουν. Αυτοί δεν υπάκουσαν και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που είναι μέλος της παράταξης Φάταχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι νεκρός είναι ο 20χρονος Μοχάμαντ Σαέντι. Στη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε άλλος ένας Παλαιστίνιος. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό στο σημείο όπου έγινε η ανταλλαγή πυρών βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, που είναι ο 18ος, αφότου Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Γάζα, τον περασμένο Νοέμβριο.

    [22] Μ. Ανατολή

    Τρεις νεκροί και έντεκα τραυματίες ο απολογισμός

    Λίβανος: Βόμβες διέλυσαν δύο λεωφορεία

    13/2/2007 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:21:59 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ανάμεσα τους κι ένας Αιγύπτιος, έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν στις δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο λεωφορεία στην χριστιανική περιοχή Αΐν Αλάκ , βόρεια της Βηρυτού, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των λιβανικών Αρχών. Προηγούμενος απολογισμός που είχε μεταδώσει το επίσημο πρακτορείο Ani έκανε λόγο για 11 νεκρούς και 10 τραυματίες. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για βόμβες που εξερράγησαν στα δύο λεωφορεία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της λιβανικής Αστυνομίας. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν κοντά στην ορεινή χριστιανική κωμόπολη Μπικφάγια, μία μέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα στο Λίβανο, η διπλή επίθεση είχε ως συνέπεια να διαμελιστούν κάποιοι από τους επιβάτες και να καταστραφούν πολλά οχήματα εκτός από τα λεωφορεία που ήταν στόχος. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Χασάν αλ -Σαμπάα, οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί μέσα στα μικρά λεωφορεία, ενώ κυβερνητική πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές τι τις προκάλεσε. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, η μία έκρηξη είχε στόχο ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες, λίγο έξω από την κωμόπολη, ενώ η δεύτερη είχε στόχο ένα άλλο λεωφορείο στην ίδια περιοχή. Η Μπικφάγια, είναι η γενέτειρα του πρώην Προέδρου, Αμίν Τζεμαγιέλ, ο γιος του οποίου, Πιερ, υπουργός Βιομηχανίας στην Κυβέρνηση Σινιόρι, δολοφονήθηκε το Νοέμβριο του 2006.

    [23] Μ. Ανατολή

    Με εννέα νεκρούς

    Βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο

    13/2/2007 10:08:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σκηνικό βίας και πάλι στο Λίβανο, καθώς εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο δύο λεωφορεία, κοντά στην ορεινή χριστιανική κωμόπολη Μπικφάγια, όπως έγινε γνωστό από πηγές των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η μία έκρηξη είχε στόχο ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες, λίγο έξω από την κωμόπολη. Ο εκπρόσωπος του στρατού πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η δεύτερη έκρηξη είχε στόχο ένα άλλο λεωφορείο στην ίδια περιοχή. Δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις, οι οποίες έγιναν μία μέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Η Μπικφάγια είναι η γενέτειρα του πρώην προέδρου, Αμίν Τζεμαγιέλ, του οποίου ο γιος Πιέρ, δολοφονήθηκε το Νοέμβριο.

    [24] Μ. Ανατολή

    Για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

    Ο Χανίγια για τη συμφωνία

    13/2/2007 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη συμφωνία να του επιδοθεί επιστολή ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Γάζα, ο Χανίγια τόνισε ότι επιστρέφοντας στη Γάζα ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μέσω του διαλόγου θα ολοκληρώσουν το σημείο της συμφωνίας που θ αναφέρεται στην συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ότι θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την σύνθεσή της. Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο κατά της Παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τη Χαμάς, χαρακτηρίζοντας τη στάση των ΗΠΑ έναντι της συμφωνίας της Μέκκας ως "προσεκτική και όχι ανταποδοτική". "Τονίζουμε στις ΗΠΑ πως αυτή η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, απηχεί τη βούληση του Παλαιστινιακού λαού, είναι η εξήγηση μίας ενιαίας παλαιστινιακής θέσης κι άπαντες θα πρέπει να σεβασθούν αυτήν τη θέληση", υπογράμμισε ο Χανίγια. Έκανε επίσης έκκληση στον λαό της Παλαιστίνης να επιτύχει σύντομα μια συνολική συμφιλίωση, να μην χυθεί άλλο αίμα και να δοθεί όλη η προσοχή σε μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων και η Ιερουσαλήμ.

    [25] Οικονομία

    Παρέδωσε την έκθεση νομισματικής πολιτικής

    Συστάσεις Γκαργκάνα

    13/2/2007 12:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 6:19:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2006 2007 παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας. Ο κ. Ν. Γκαργκάνας, χαρακτήρισε ευνοϊκές τις προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τον πληθωρισμό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της συνέχισης των προσπαθειών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζει επιτυχή την άσκηση της πολιτικής για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία και θα πρέπει να συνεχιστεί. Αναγκαίες θεωρούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό, να μειωθεί δραστικά η ανεργία και για να διαχέονται τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σημείωσε, δε, ότι "για να διατηρηθεί σε μονιμότερη βάση ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα που χρονίζουν, όπως, παραδείγματος χάριν, η συνεχιζόμενη απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συντελούν στα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει το μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ". Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα θετικά συμπεράσματα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και τόνισε πως η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στα προβλήματα που επισημαίνονται στην Έκθεση. Η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα ανέφερε ότι η Έκθεση θα τεθεί υπ όψιν της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων αλλά και του συνόλου των βουλευτών, ώστε να γίνει αντικείμενο μελέτης και συζήτησης.

    Επισημάνσεις προς τα νοικοκυριά

    Ο κ. Γκαργκάνας για μια ακόμη φορά συστήνει στα νοικοκυριά να είναι προσεκτικά στους ρυθμούς με τους οποίους δανείζονται, επισημαίνοντας πως ο όποιος δανεισμός θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του συνολικού τους εισοδήματος τους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν και με επίγνωση των συνεπειών ενδεχόμενης υπερχρέωσής τους.

    Ερωτηθείς πάντως εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, επισήμανε ότι, βάσει πρόσφατων ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος, το 80% των ελληνικών νοικοκυριών δανείζεται ανάλογα με τα οικονομικά του δεδομένα, γεγονός που δεν δημιουργεί ανησυχίες. Επισήμανε όμως ότι εάν συνεχισθούν σε μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα αυτοί οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί στον τομέα των δανείων, μπορεί να εμφανισθούν φαινόμενα υπερδανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τα κριτήρια δανεισμού που έχουν προβλεφθεί και από την ΤτΕ.

    Το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση στο εννεάμηνο του 2006 ανήλθε σε 6% έναντι 6,3% το 2005. Ειδικότερα στην καταναλωτική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 8% στο εννεάμηνο του 2006, έναντι 7,8% το 2005, στη στεγαστική πίστη σε 3,5% από 3,6% και στην επιχειρηματική πίστη σε 6,6% από 7,1%. Στην ΕΕ στις μεγάλες τράπεζες το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση είναι 2,8% και στις μικρές 3,5%.

    Όπως ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας, με Πράξη Διοικητή θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων για πάνω από ένα χρόνο και των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων για πάνω από 30 μήνες, κάτι που έχει σήμερα αρνητικές επιπτώσεις και στα επιτόκια χορηγήσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς και την Marfin Popular Bank, ο κ.Γκαργκάνας επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές συμμορφώθηκαν στις συστάσεις που έγιναν πρόσφατα για αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις κλπ., ενώ μιλώντας γενικότερα για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι εάν γίνονται με τους ενδεδειγμένους τρόπους, είναι θετικές για το τραπεζικό σύστημα, καθώς αυξάνουν το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών που είναι μικρό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή μεγέθη.

    [26] Οικονομία

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη

    Στα Εμιράτα η Ντόρα Μπακογιάννη

    13/2/2007 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί από σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίκεντρο της επίσκεψης και των εκεί συναντήσεών της θα είναι η ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ. Την Υπουργό συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κι Αναπτυξιακής Συνεργασίας Θ. Σκυλακάκης, καθώς και πολυμελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 90 και πλέον επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, καθώς και με παράγοντες της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αναλυτικότερα, η Υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζεται να έχει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες συναντήσεις: Στο Άμπου Ντάμπι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Α.Ε. σεΐχη Abdallah Bin Zayid Al Nahyan, την υπουργό Οικονομίας Σεΐχα Lubna Al Qasimi, καθώς και με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι στρατηγό σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ντουμπάι, η Ελληνίδα Υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό των Η.Α.Ε., ηγεμόνα του Ντουμπάι σεΐχη Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, η Υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε δύο επιχειρηματικά συνέδρια, που διοργανώνονται με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Απέδρασε" από τον Κορυδαλλό

    13/2/2007 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη εκτός έδρας νίκη του για το 2007 πέτυχε ο Λεβαδειακός. Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη σε αγώνα για την 19η ημέρα της Β` Εθνικής που διεξήχθη στο γήπεδο του Νίκαιας, επικράτησε 2-0 της Προοδευτικής και απολαμβάνει εκ νέου τη "μοναξιά" της κορυφής με 37 βαθμούς, έναντι 34 του Αστέρα Τρίπολης. Ολα δείχνουν ότι θα γίνει γίνει μεγάλη μάχη μέχρι τέλους στη Β" Εθνική για να δούμε ποιοι θα πάρουν τα εισιτήρια για τη Σούπερ Λίγκα. Τα τέρματα των νικητών, που είχαν να γνωρίσουν τη χαρά της εκτός έδρας νίκης από τις 10 Δεκεμβρίου 2006 όταν και είχαν επικράτησει 1-0 της Καλαμάτας, πέτυχε ένας πρώην "βυσσινί" και συγκεκριμένα ο Χανιώτης. Ο επιθετικός του Λεβαδειακού σκόραρε στο 19` με αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής και στο 64` με δεξί ψιλοκρεμαστό σουτ.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 19 αγώνες) Λεβαδειακός 37 Αστέρας Τρίπολης 34 Χαϊδάρι 32 Καστοριά 31 Καλλιθέα 30 ΠΑΣ Γιάννινα 30 Ηλυσιακός 28 Αγροτικός Αστέρας 26 Βέροια 26 Καλαμάτα 25 Πανθρακικός 25 Εθνικός 24 Εθνικός Αστέρας 22 Θρασύβουλος 22 Προοδευτική 18 Πανσερραϊκός 18 Μεσσηνιακός 16 Νίκη Βόλου 16 * Από τον Πανσερραϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.

    [28] Μπάσκετ

    Αιφνίδιος θάνατος 15χρονου αθλητή

    13/2/2007 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε η ΚΑΕ Ολύμπιας Λάρισας στην οικογένεια του 15άχρονου αθλητή της παιδικής ομάδας μπάσκετ που άφησε την τελευταία πνοή του στο παρκέ του 7ου Γυμνασίου Λάρισας. Ο Χρήστος Κουτσικούλης έπεσε αιφνίδια στο παρκέ την ώρα που έκανε σουτ πριν ακόμη ξεκινήσει το ζέσταμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμπαικτών του και του τεχνικού τιμ. Ασθενοφόρο μετέφερε τον 15άχρονο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ αναφέρει: «Η Ολύμπια ΓΕΛ και η Ολύμπια ΚΑΕ εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του μαθητή Χρήστου Κουτσικούλη. Εκφράζουν επίσης τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού και την αμέριστη συμπαράσταση στον βαθύτατο πόνο τους.»

    [29] Μπάσκετ

    Στη μάχη του EuroCup Πανιώνιος, Μαρούσι

    13/2/2007 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη θα διεκδικήσει ο Πανιώνιος απόψε απέναντι στην Τουρκ Τέλεκομ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των «16» στο EuroCup. Η αναμέτρηση με την πρωτοπόρο του 11ου ομίλου αρχίζει στις 19:15 ώρα Ελλάδας. Οι «κυανέρυθροι» που με εξαίρεση τον νεαρό σέντερ, Δημήτρη Μαυροειδή, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ισοβαθμούν με τη Λοκομοτίβ Ροστόφ στη δεύτερη θέση με 6 βαθμούς. Τυπική διαδικασία είναι για το Μαρούσι ο εντός έδρας αγώνας με τη λετονική Ρίγα στις 21:00. Μετά την παραίτηση του Λευτέρη Κακιούση χθες από την τεχνική ηγεσία, τους παίκτες του Αμαρουσίου θα καθοδηγήσουν προσωρινά οι μέχρι πρότινος βοηθοί του Κακιούση, Νίκος Λινάρδος και Σωτήρης Μανωλόπουλος. Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του τραυματία Ντάνια Εϊμπραμς. Την αναμέτρηση Μαρούσι-Ρίγα θα παρακολουθήσει ζωντανά από το κλειστό του Αγίου Θωμά, ο σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς, Τζο Ας. Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη φάση των «16» του EuroCup, έχει ως εξής: 9ος Όμιλος Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου Λιέγη (Βέλγιο)-ΑΕΛ (Κύπρος) Εστουντιάντες (Ισπανία)-Σιαουλάι (Λιθουανία) Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Εστουντιάντες 7, ΑΕΛ 7, Λιέγη 5, Σιαουλάι 5 10ος Όμιλος Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων (Ρωσία)-Αζοβμας Μάριουπολ (Ουκρανία) Μαρούσι-Ρίγα (Λετονία) 21:00 Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Αζοβμας Μάριουπολ 8, Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων 6, Ρίγα 6, Μαρούσι 4 11ος Όμιλος Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία)-Πανιώνιος 19:15 ώρα Ελλάδας Λοκομοτίβ Ροστόφ (Ρωσία)-Σαρλερουά (Βέλγιο) Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Τουρκ Τέλεκομ 7, Πανιώνιος 6, Λοκομοτίβ Ροστόφ 6, Σαρλερουά 5 12ος Όμιλος Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου Κάλεβ Ταλίν (Εσθονία)-Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία) Τζιρόνα (Ισπανία)-Ντιζόν (Γαλλία) Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Τζιρόνα 8, Βίρτους Μπολόνια 7, Ντιζόν 5, Καλέβ Ταλίν 4

    [30] Μπάσκετ

    Το θαύμα κυνηγά ο ΠΑΟΚ

    13/2/2007 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο «Δικέφαλος του Βορρά» χρειάζεται ουσιαστικά ένα θαύμα για να προκριθεί στα προημιτελικά, μετά την ήττα με 79-62 από την ιταλική ομάδα στην Πυλαία στις 30 Ιανουαρίου. Αν και η αποστολή του ΠΑΟΚ φαίνεται... αδύνατη στη Σιένα, ο Κώστας Πιλαφίδης και οι εναπομείναντες παίκτες τους θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια ανατροπή. Στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο πάντως... αρκεί να θυμηθεί κανείς τη σεζόν 2004-05, όταν ο Μακεδονικός κατάφερε, στο πλαίσιο του δεύτερου ημιτελικού με τη Χέμοφαρμ, να καλύψει τη διαφορά των 23 πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στο Βρσατς και να προκριθεί στον τελικό του ULEB Cup.

    Αγαδάκος: "Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη"

    "Αναμφισβήτητα η αποστολή μας είναι δύσκολη. Η Σιένα είναι μία πολύ δυνατή ομάδα. Το είδαμε στον πρώτο αγώνα και το φανερώνει και η πορεία της στο ιταλικό πρωτάθλημα. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να παλέψουμε. Έχουμε αποδείξει στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στους αγώνες του ULEB CUP ότι παλεύουμε μέχρι τέλους. Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη. Θα παίξουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία καλή εμφάνιση, να παίξουμε καλό μπάσκετ", είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Λάζαρου Αγαδάκου. Ο Κώστας Πιλαφίδης, με τη σειρά του, ο οποίος δεν υπολογίζει στους Φέλιξ Κογιαντίνοβιτς και Νίκο Κούβελα (αμφότεροι έμειναν στη Θεσσαλονίκη, λόγω των τραυματισμών τους), αναφέρει: "Η Σιένα είναι μία ποιοτική ομάδα, με πληρότητα σε όλες τις γραμμές. Πρέπει βελτιώσουμε αισθητά την απόδοση μας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του πρώτου αγώνα. Χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι από το πρώτο λεπτό μέχρι τη λήξη του αγώνα. Πρώτος στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον αγώνα, ανεξάρτητα από τη διαφορά. Από εκεί και ύστερα τίποτα δεν είναι αδύνατο. Η διαφορά των 17 πόντων που πήρε η Σιένα, είναι δύσκολο να καλυφθεί, είμαστε όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα". Το πρόγραμμα των Β΄ αγώνων για τη φάση των «16» του ULEB Cup έχει ως εξής: ULEB Cup-Φάση των «16»-B΄ Αγώνες A΄ Αγώνες 30-31/1/2007 Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου Σιένα (Ιταλία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:45 79-62 Ζελέζνικ (Σερβία)-Γκραν Κανάρια (Ισπανία) 88-84 Βέντσπιλς (Λετονία)-Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 73-88 Νανσί (Γαλλία)-Στρασμπούρ (Γαλλία) 86-89 Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)-Ούντινε (Ιταλία) 72-75 Κίμκι (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 77-89 Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Χέμοφαρμ (Σερβία) 90-73 Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία) 74-65

    [31] Βόλεϊ

    Θέλει νίκη με Ματσεράτα

    13/2/2007 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός ρίχνεται σήμερα στη «μάχη» της πρόκρισης στους «6» του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ των ανδρών. Το συγκρότημα του Φρανσίσκο ντος Σάντος αντιμετωπίζει (21:30 ώρα Ελλάδας) στη Ματσεράτα την τοπική ομάδα, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των «12», με στόχο τη νίκη, προκειμένου να διευκολύνει το έργο του στη ρεβάνς. Εάν το «τριφύλλι» ξεπεράσει το «εμπόδιο» της ιταλικής ομάδας, θα δώσει στις 7 και 14 Μαρτίου τις αναμετρήσεις για τη φάση των «6», από τις οποίες τρεις ομάδες θα προκριθούν στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης (31/3-1/4). Η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στη Ρωσία με τη συμμετοχή της «οικοδέσποινας» Ντιναμό Μόσχας. Ο Ντος Σάντος δεν μπορεί να υπολογίζει στον Σωτήρη Πανταλέοντα, ενώ στην αποστολή μετέχει κανονικά ο Βίκτωρ Κουρούπης, παρά το κάταγμα στον παράμεσο του αριστερού χεριού. Διαιτητές της συνάντησης θα είναι οι Ραλφ Μπαρνστορφ (Γερμανία) και Γιουράι Μόκρι (Σλοβακία). Το πρόγραμμα των πρώτων αναμετρήσεων για τη φάση των «12» του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ των ανδρών (σε παρένθεση η ημερομηνία των αγώνων ρεβάνς) έχει ως εξής: Ματσεράτα (Ιταλία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 13/2 (20/2) Κούνεο (Ιταλία)-Σίσλεϊ Τρεβίζο (Ιταλία) 14/2 (20/2) Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ (Ρωσία)-Κνακ Ρόζελαρ (Βέλγιο) 14/2 (21/2) Οστράβα (Τσεχία)-Τουρ (Γαλλία) 14/2 (21/2) Φριντρισχάφεν (Γερμανία)-Νόλικο Μαασέικ (Βέλγιο) 14/2 (22/2) Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Ισπανία)-Σκρα Μπελχάτοφ (Πολωνία) 15/2 (21/2)

    [32] Μεγάλη επίδοση της Ελεμπό

    13/2/2007 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Τία Ελεμπό στο εθνικό πρωτάθλημα Συνθέτων του Βελγίου, που διεξήχθη στη Γάνδη. Η 28χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ύψος, σημείωσε στο πένταθλο την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο με 4.877 βαθμούς. Ουσιαστικά είναι η 3η καλύτερη αθλήτρια, μετά την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ Ιρίνα Μπέλοβα (4.991β) και την Καρολίνα Κλουφτ (4.948β και 4.933β). Το προηγούμενο ρεκόρ Βελγίου στο πένταθλο κατείχε η Ελεμπό με 4.589β από το 2004. Στη Γάνδη είχε την ευκαιρία να βελτιώσει όλα τα ατομικά της ρεκόρ στο αγώνισμα του πεντάθλου και συγκεκριμένα έκανε 8.34 στα 60μ εμπόδια, 1.96μ στο ύψος, 13.62μ στη σφαίρα, 6.42μ στο μήκος (είναι επίσης εθνικό ρεκόρ για το αγώνισμα) και 2.15.13 στα 800μ.

    [33] Οκτώ μετάλλια στο Ευρωπαϊκό

    13/2/2007 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οκτώ μετάλλια, εκ των οποίων τρία χρυσά, καθώς και τρεις πέμπτες θέσεις ήταν ο ελληνικός απολογισμός στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που διεξήχθη στη Σμύρνη. Ο Γεώργιος Τζάνος στα -65 κιλά (ατομικό Κούμιτε Εφήβων), ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος στα +75 κιλά (ατομικό Κούμιτε Εφήβων) και η Βασιλική Πανετσίδου στα +57 κιλά (ατομικό Κούμιτε Νεανίδων), ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Γεωργία Νομικού στα -60 κιλά (Ατομικό Κούμιτε Νέων Γυναικών), ενώ τα τέσσερα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Νικόλαος Κιουρτσής στα -70 κιλά (Ατομικό Κούμιτε Εφήβων), η Λυδία Βαρβάρα Χαραλαμπίδου στα -57 κιλά (Ατομικό Κούμιτε Νεανίδων), ο Νικόλαος Γιδάκος στα -65 κιλά (Ατομικό Κούμιτε Νέων Ανδρών) και ο Θεόδωρος Γιαπαλάκης στα -70 κιλά (Ατομικό Κούμιτε Νέων Ανδρών). Ο εθνικός προπονητής Στέλιος Σκαρογιάννης δηλώνει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος: "Αυτό που έγινε στην Σμύρνη ξεπέρασε τους στόχους μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση των παιδιών και πολύ ικανοποιημένοι που οι κόποι μας μεταφράστηκαν σε οκτώ μετάλλια και τρεις πέμπτες θέσεις. Το αγωνιστικό επίπεδο ανεβαίνει διαρκώς από διοργάνωση σε διοργάνωση και παίρνοντας ώθηση από τα εκπληκτικά αποτελέσματα της Σμύρνης, ετοιμάζουμε νέους στόχους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νέων που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη".

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εφεση στην UEFA ο Ολυμπιακός

    13/2/2007 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον δρόμο της έφεσης επέλεξαν να ακολουθήσουν στον Ολυμπιακό, σχετικά με την ποινή της μιας αγωνιστικής που επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA. Η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» την κατέθεσε, αν και η διορία έληγε αύριο, προσβλέποντας προφανώς σε μετατροπή της σε πρόστιμο, ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν χειρότερα τα πράγματα ή ακόμη και να παραμείνει η ίδια ποινή, αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι για όσο διάστημα θα ισχύει η αναστολή, ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και με το παραμικρό παράπτωμα μπορεί να πέσει βαρύς ο «πέλεκυς». Αλλωστε η πειραϊκή ομάδα έχει δώσει αρκετά «δικαιώματα» κατά το παρελθόν και έχει τιμωρηθεί πολλές φορές με πρόστιμα για διάφορα παραπτώματα, όπως συμπεριφορά φιλάθλων, καπνογόνα, γεμάτοι διάδρομοι στις κερκίδες, πτώση αντικειμένου (όπως στον Τότι στο ματς με τη Ρόμα) κ.α. Θυμίζουμε πως η ποινή της μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών επιβλήθηκε για αντικείμενο που είχε δεχτεί ένας φροντιστής της Σαχτάρ Ντόνετσκ, στο μεταξύ τους παιχνίδι της 5ης Δεκεμβρίου 2006. Σχετικά με την προπόνηση, πρόβλημα προέκυψε με τον Νε, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το δίτερμα, επειδή δέχθηκε μια κλωτσιά στην αριστερή ποδοκνημική. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως ο ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε ακτινολογικό έλεγχο. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Γεωργάτος, Κωνσταντίνου, Μπαμπαγκίντα και Πατσατζόγλου, ενώ ο Ντομί ξεκίνησε τρέξιμο. Σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ρεπό και την Τετάρτη θα προπονηθούν στις 12:00

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανησυχία για το Γουέμπλεϊ

    13/2/2007 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρκετές καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στην κατασκευή του νέου Γουέμπλεϊ, ωστόσο μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους εργολάβους ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα το γήπεδο να μην είναι έτοιμο να «φιλοξενήσει» τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 19 Μαϊου. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Guardian», η επικείμενη διαμάχη, στην οποία εμπλέκεται ο εργολάβος του νέου Γουέμπλεϊ, η εταιρεία Multiplex, και ένας από τους υπεργολάβους της, η Honeywell, ενδέχεται να καθυστερήσει τη διεξαγωγή αγώνων στο γήπεδο. Οι εργασίες για την κατασκευή του σταδίου, το κόστος της οποίας έχει ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια λίρες, επρόκειτο να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2006. Ομως οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις υποχρέωσαν την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι άνθρωποι της οποίας σχεδίαζαν να συνδυάσουν τα εγκαίνια του γηπέδου με τον τελικό Κυπέλλου του 2006, να αποφασίσει τη διεξαγωγή του αγώνα στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ.

    [36] Τεχνολογία

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Ευρυζωνικότητα και ψηφιακή στρατηγική

    13/2/2007 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/2/2007 7:47:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η ψηφιακή στρατηγική και η ευρυζωνικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό. Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η δημιουργία ευρυζωνικών συνδέσεων που θα καλύπτουν το 90% της χώρας μέχρι το 2008. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα, ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση, την ίδια ώρα που οι χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων έχουν φτάσει τις 500 χιλιάδες από 40 χιλιάδες που ήταν το 2004, σημείωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

    Γρήγορη ανάπτυξη

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που είχε πριν από τη συνεδρίαση και κατιδίαν συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει άλματα στο θέμα της ψηφιακής στρατηγικής και της ευρυζωνικότητας και από τη διείσδυση σε ποσοστό 0,1% που υπήρχε το 2004, εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί ως τα τέλη του 2007, για 7%.

    Είναι σημαντικό είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και για την κοινωνία και για την οικονομία το γρήγορο Ιντερνετ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούνται δυο σημαντικά προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί 52.000 επιχειρήσεις, ενώ υποβλήθηκαν 29.800 αιτήσεις φοιτητών για γρήγορο και φθηνό Internet και ενεργοποιήθηκαν οι 17.700.

    Επίσης ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας, Μεταφορών και Ανάπτυξης για γρήγορο και φτηνό Ιντερνετ στους φοιτητές προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2006 υποβλήθηκαν 29.800 αιτήσεις και ενεργοποιήθηκαν οι 17.700.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε πως έχουν γίνει άλματα στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ευρυζωνικότητας και της ψηφιακής στρατηγικής, αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Βαγγέλης Αντώναρος.

    Ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για κάλυψη του τεράστιου χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι από το 0,1% που ήταν η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στις αρχές της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ,έφτασε τώρα στο 4,5%.

    Παράλληλα προέβλεψε ότι μέσα στο 2007 αντί για το 2008 που αρχικά είχε υπολογιστεί η διεισδυτικότητα θα αγγίξει του 7%.

    "Η σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την ευρυζωνικότητα, έδωσε ακόμα μια ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να συγχαρεί την κυβέρνησή του για το ανύπαρκτο έργο της" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, επισημαίνοντας πως "η ευρυζωνικότητα είναι ένα μεγάλο πεδίο ευθύνης και παραλείψεων της κυβέρνησης.

    "Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για το Ίντερνετ και την ευρυζωνικότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και την παραπέρα χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του διαδικτύου για τις ανάγκες της αστικής τάξης", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του.

    "Αυτή η επιδίωξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δωρεάν και ανεμπόδιστα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στη μόρφωση, στην πολιτιστική ανταλλαγή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 February 2007 - 17:52:33 UTC