Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφυλάκιση με πλαστό έγγραφο
  • [02] Δεν επιβεβαιώνουν Αθήνα και Λευκωσία
  • [03] "Να παραιτηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος"
  • [04] Επιθέσεις ανταρτών στην Υεμένη

    [01] Κοινωνία

    Αποφυλάκιση με πλαστό έγγραφο

    1/2/2007 9:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η αποφυλάκιση κρατουμένου από τις φυλακές Αλικαρνασσού, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, απασχολεί τις εισαγγελίες Εφετών Αθηνών και Χανίων, καθώς το σχετικό έγγραφο αποδεικνύεται πλαστό. Το έγγραφο αποφυλάκισης του κρατουμένου, που καταδικάστηκε για απάτες φαινόταν να έχει σταλεί από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά από απόφαση του 5μελούς εφετείου. Με την εως τώρα έρευνα αποδεικνύεται ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια απόφαση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του εισαγγελέα που αναγραφόταν ήταν ανύπαρκτο και ο δικηγόρος που φαινόταν να χειρίζεται την υπόθεση έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.

    [02] Κοινωνία

    Δεν επιβεβαιώνουν Αθήνα και Λευκωσία

    1/2/2007 8:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2007 10:29:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεν επιβεβαιώνουν Αθήνα και Λευκωσία την είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και το Λίβανο σε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στα χωρικά της ύδατα, προκαλώντας την αντίδραση των τουρκοκυπρίων και στη συνέχεια της Άγκυρας. Ωστόσο, η Κύπρος ξεκαθάρισε ότι απλώς προασπίζει τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η ελληνική αντίδραση. Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί περιπολιών τουρκικών πλοίων μετά την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στα χωρικά της ύδατα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις της άλλης πλευράς. Ο εκπρόσωπος, Σον Μακόρμακ, αποσαφήνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση τέτοιων περιπολιών και παρέπεμψε στην Άγκυρα για πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

    "Το πρόβλημα για πολλά χρόνια"

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι πρόκειται για "περίπλοκα νομικά ζητήματα" που αφορούν "δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου" και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται γύρω από την Κύπρο και στην γενικότερη Ανατολική Μεσόγειο.

    Ακόμη, μίλησε για "δικηγόρους, αξιωματούχους, και πολιτικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με αυτό "το πρόβλημα για πολλά πολλά χρόνια", και ανέφερε ότι δεν υπάρχει λύση, προσθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν να ασχολούνται και να εργάζονται για την διευθέτηση του θέματος.

    "Θα ενθαρρύναμε τα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από την άλλη πλευρά", ανέφερε ο κ. Μακόρμακ και ζήτησε να υπάρξει "πλήρης διαφάνεια για να μην υπάρξουν παρανοήσεις" που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες κινήσεις.

    Επίσης, συμπλήρωσε, αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψουν τα μέρη στην ρίζα της αιτίας που έχει προκαλέσει αυτή την διαφορά, και "ο δρόμος για αυτό είναι, νομίζουμε, μέσω των Ην. Εθνών".

    Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι "έχει κάνει κάποιες προτάσεις" και παρότρυνε τα μέρη "να τις εξετάσουν σοβαρά". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μακόρμακ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει να έχει υπάρξει επικοινωνία με την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα.

    [03] Κόσμος

    Ζητά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

    "Να παραιτηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος"

    1/2/2007 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επικυρώθηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στο Καράκας, ο νόμος βάσει του οποίου για ένα 18μηνο παραχωρούνται από το κοινοβούλιο "ειδικές εξουσίες", ζητώντας ταυτοχρόνως την παραίτηση και την παραπομπή σε δίκη του Αμερικανού Προέδρου. "Ισχύει ο νόμος από σήμερα, και η Επανάσταση", αναφώνησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους "να υποβάλει την παραίτησή του". Ο Ούγκο Τσάβες, υπέρμαχος του σοσιαλισμού με τα έντονα αντι-αμερικανικά συναισθήματα, εξουσιοδοτήθηκε να κυβερνά την λατινοαμερικανική χώρα με "Προεδρικά Διατάγματα" επί 18 μήνες. "Λίγη αξιοπρέπεια να είχε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους θα έπρεπε να παραιτηθεί", είναι η ακριβής δήλωση του προέδρου της Βενεζουέλας, που έχει ξεκινήσει την δεύτερη διαδοχική θητεία του στο ύπατο αξίωμα. Ακόμη, ο Τσάβες ζήτησε ο πρόεδρος Μπους να καταδικαστεί στην ποινή των ισοβίων δεσμών για τέλεση "εγκλημάτων πολέμου" και χαρακτήρισε δημόσια "εγκληματίες πολέμου" και τον Μπους και τον Τζον Νεγκροπόντε, που προέβη σε δριμεία φραστική επίθεση εναντίον του προσφάτως. Βενεζουέλα και ΗΠΑ διέρχονται ήδη μία φάση τεταμένων σχέσεων, όπως επισημαίνουν οι διπλωμάτες.

    [04] Κόσμος

    Επιθέσεις ανταρτών στην Υεμένη

    1/2/2007 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δέκα Υεμενίτες μαχητές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε επίθεση που σημειώθηκε από Ζαϊντίτες (παρακλάδι των σιιτών) κατά ενός στρατοπέδου στην επαρχία Σαάντα στο βόρειο-δυτικό τμήμα της Υεμένης, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Βιαιότητες ξέσπασαν στη συνέχεια της επίθεσης και στην περιοχή Ριζαμάτ, πρόσθεσε μια πηγή ασφαλείας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι από την Κυριακή--οπότε ξανάρχισαν τα ανταρτικά επεισόδια στην επαρχία Σαάντα - έως και σήμερα έφτασε τους 22 ο αριθμός των νεκρών στη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 February 2007 - 21:50:58 UTC