Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανοί γερουσιαστές στον Καραμανλή
  • [02] Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια
  • [03] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [04] Αυξήσεις στα ταξί
  • [05] Γκαζάκια σε τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ
  • [06] Αναγνώριση ιστορικής σημασίας
  • [07] Διαψεύδει ο Λουγκοβόι
  • [08] Συλλήψεις στην Τουρκία
  • [09] Διαρροή καυσίμων ανοικτά του Γιβραλτάρ
  • [10] Κίνα: Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
  • [11] Εκατόμβη νεκρών στη Νατζάφ
  • [12] Επίθεση καμικάζι στο Ισραήλ
  • [13] "Εξυπνες βόμβες" για το Ισραήλ
  • [14] Αιματηρές συγκρούσεις Χαμάς και Φατάχ
  • [15] Ετοιμη η συμφωνία για τον αγωγό
  • [16] Χρηματιστηριακό φλερτ με τη Σόφια
  • [17] Δυσαρεστημένοι με το ευρώ
  • [18] Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου
  • [19] Λεμονής: Εχουμε τους καλύτερους παίκτες
  • [20] Επίσημα παίκτης της ΑΕΚ ο Καφές
  • [21] "Διαζύγιο" Αλεξανδρή - ΑΕΚ
  • [22] Ασταμάτητο το Φοίνιξ
  • [23] Τρίτος στον κόσμο ο Μασμανίδης
  • [24] Αναβλήθηκε η δίκη Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου
  • [25] Επιστρέφει ο Μπεν Τζόνσον
  • [26] Μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης
  • [27] Κατάληψη στον ΣΕΓΑΣ
  • [28] Σε περιπέτειες ο Κλάσνιτς
  • [29] Ασταμάτητη η Ίντερ
  • [30] Αργυρό διεθνές βραβείο στον "Εξάντα"
  • [31] "Μύθος ο κοινός"
  • [32] Μητέρα στα 67!

    [01] Πολιτική

    "Η Ελλάδα μια ασφαλή και ειρηνική χώρα"

    Αμερικανοί γερουσιαστές στον Καραμανλή

    29/1/2007 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 1:06:26 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, που βρίσκεται στη χώρα μας. Αμέσως μετά την συνάντηση, οι γερουσιαστές, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως μια ασφαλή και ειρηνική χωρά, σημειώνοντας πως το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία, ήταν μια επίθεση κατά της Ελλάδας. Ακόμη, πρόσθεσαν πως υπάρχουν θερμές οικονομικές επιχειρηματικές, ακόμα και οικογενειακές σχέσεις και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ελλήνων και αμερικανών δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. "Η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης και συνεργασίας για τα ευρωπαϊκά και εσωτερικά θέματα. Δεν λέω ποτέ, τί συζήτησα με τον πρωθυπουργό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη με ΓΓ του ΟΑΣΕ

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

    29/1/2007 10:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 4:49:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, πρέσβη Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, συναντήθηκε το μεσημέρι, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη μεταρρύθμισης του ΟΑΣΕ ώστε να ανταποκριθεί στο νέο διεθνές περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και συνεργασίας, η ελληνική υποψηφιότητα για την προεδρία του Οργανισμού, αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Η Ελλάδα θεωρεί τον ΟΑΣΕ "κινητήριο δύναμη" για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ευρύτατη περιοχή που καταλαμβάνει από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον Οργανισμό είναι και το βασικό κίνητρο για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την προεδρία το 2010 ή το 2011. Ο ΓΓ του ΟΑΣΕ χαρακτήρισε την ελληνική υποψηφιότητα ως στήριξη στο έργο του Οργανισμού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι αυτό.

    Σημαντική συμβολή της Ελλάδας

    Η κα Μπακογιάννη συζήτησε εξάλλου, με τον κ. Μπρισαμπό για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου καθώς και το θέμα της παράνομης διακίνησης προσώπων.

    Αναφερόμενη στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης και έχει προχωρήσει στη δημιουργία της αναγκαίας νομικής, διοικητικής και οικονομικής βάσης, που συμβάλλει στην επιτυχία των προσπαθειών" και πρόσθεσε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια".

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΟΑΣΕ για την περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισε και ο κ. Μπρισαμπό, λέγοντας "είμαστε παρόντες με 3.000 άτομα σε 60 σημεία και αφιερώνουμε σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού μας στην περιοχή". Ειδικότερα για το Κοσοβο, είπε ότι ο ΟΑΣΕ είναι παρών από το 1999 με περισσότερα από 1.000 άτομα και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να βοηθήσει ο Οργανισμός το κράτος αυτό ώστε να διαμορφώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, να προστατεύσει τις μειονότητες και να διαμορφωθεί η κατάσταση που θα επιτρέψει στους Κοσοβάρους να βρούν το καλύτερο μελλοντικό καθεστώς.

    Ο ΓΓ του ΟΑΣΕ ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και να βοηθήσει όλους τους παράγοντες του Κοσόβου ώστε να εξασφαλίσουν ειρήνη, ευημερία και προσέγγιση με την Ευρώπη. Αναγνώρισε επίσης τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας από το 1975, στο συλλογικό έργο του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια.

    Τέλος η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε "κομβικό" τον ρόλο του ΓΓ στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση του Οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα διεθνή δεδομένα και είπε ότι έχει την "αμέριστη υποστήριξή" μας στο έργο του.

    Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, το νέο σκηνικό στα Βαλκάνια με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη με την συμμετοχή των Ελλήνων πρέσβεων στις Βαλκανικές χώρες.

    [03] Κοινωνία

    Στον "αέρα" η εξεταστική

    Εβδομάδα εξελίξεων

    29/1/2007 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 5:49:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Άλλη μία εβδομάδα διεργασιών και εξελίξεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζει σήμερα. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ, την ίδια ημέρα, οι πανεπιστημιακοί ξεκινούν τριήμερη απεργία. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περισσότερες από 300 σχολές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική περίοδος. Κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Παράλληλα, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεχίζουν τις επαφές τους με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για διέξοδο απο την κρίση. Τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχαν με την Γ.Γ. του ΚΚΕ, ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για την πρότασή τους να μην κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου μέχρι τον Ιούνιο και να σταματήσουν οι καταλήψεις, ώστε να γίνουν οι εξετάσεις. Στο μεταξύ, απορρίπτει η Κυβέρνηση την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Παιδεία, που διατύπωσε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης και μέσω της ΝΕΤ 105,8. Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος, τόνισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος"

    Η απάντηση πρέπει να είναι "ναι ή "όχι", δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Πρυτάνεις. Η κα Παπαρήγα επέκρινε τόσο την κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους, όχι μόνο στο θέμα του άρθρου 16, αλλά γενικότερα για την Παιδεία, για να υπογραμμίσει τη θέση του ΚΚΕ ότι μέσω ενός ισχυρού "όχι" πρέπει να προβληθεί ποιά δημόσια Παιδεία θέλει ο τόπος. Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αξιοποιούν την κατάσταση που επικρατεί, προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα.

    Στο σημείο αυτό, αφού επέκρινε τη δράση των κουκουλοφόρων, τόνισε ότι δεν έχουν ευθύνη οι φοιτητές και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι καταλήψεις, σε σχέση με το ενδεχόμενο να χαθεί η εξεταστική περίοδος, γιατί, όπως είπε, θα χαθούν πολλά περισσότερα με το νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι για το κόμμα της, η πάλη για την Παιδεία δεν είναι προεκλογικό χαρτί, είναι επιλογή.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κύττας, μιλώντας και εκ μέρους των άλλων Πρυτάνεων εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη συνέχεια, εξαιτίας του γεγονότος ότι το θέμα της Παιδείας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εθνικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με συναίνεση.

    Στο μεταξύ, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του διαλόγου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, δεν αναμένεται να κάνει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

    Πάντως, οι φοιτητές σχεδιάζουν κινητοποιήσεις και για το Σάββατο.

    Σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Παιδείας ο υφυπουργός, Γιώργος Καλός, και ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, συζήτησαν για τα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο δήμο του Πειραιά ως προς τη σχολική στέγη. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις.

    [04] Κοινωνία

    Από την 1η Μαρτίου

    Αυξήσεις στα ταξί

    29/1/2007 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες αυξήσεις στα ταξί, αναπροσαρμόζονται τα κόμιστρα σε όλη την Ελλάδα. Από την 1η Μαρτίου , τα κόμιστρα αυξάνονται κατά 5,5% κατά μέσο όρο, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί. Η αύξηση στη σημαία θα είναι μηδενική. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τοποθέτηση ταξίμετρων και σε όλα τα ταξί της επαρχίας.

    "Χρυσή τομή"

    Αναλυτικά τα νέα τιμολόγια από 1η Μαρτίου:

    μονή ταρίφα: 0,34 ευρώ (από 0,32 ευρώ, αύξηση 6,3%) διπλή ταρίφα: 0,64 ευρώ (από 0,60 ευρώ, αύξηση 6,7% χρονομέτρηση: 9,10 ευρώ (από 8,50 ευρώ, αύξηση 7,1%) νυχτερινό: 0,64 ευρώ (από 0,60 ευρώ, αύξηση 6,7% ) ελάχιστη διαδρομή (Αθήνα Θεσσαλονίκη): 2,65 ευρώ (από 2,50 ευρώ, αύξηση 6%) ελάχιστη διαδρομή (λοιπή Ελλάδα): 2,85 ευρώ (από 2,70 ευρώ, αύξηση 5,6% ) κλήση ραδιοταξί: 1,60 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 6,7% ευρώ) ραντεβού ραδιοταξί: 2,65 ευρώ (από 2,50 ευρώ, αύξηση 6%) από αεροδρόμιο (Αθήνα): 3,20 ευρώ (από 3,00, αύξηση 6,7%) από ΚΤΕΛ λιμάνια: 0,86 ευρώ (από 0,80 ευρώ, αύξηση 7,5%)

    "Χρυσή τομή" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Μεταφορών, καθώς, όπως είπε, από τη μία επιτυγχάνεται να καλυφθούν οι αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα των ταξί, με αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό και, από την άλλη, να κρατηθεί χαμηλά - στο μέτρο του δυνατού - το κόστος μετακίνησης, όσων χρησιμοποιούν ταξί.

    Για τον επιβάτη που χρησιμοποιεί το ταξί σε μια πρωινή διαδρομή 6 χλμ. με 10 λεπτά χρονοκαθυστέρηση, η επιβάρυνση είναι 5,1%.

    Για μια διαδρομή 12 χλμ. με 10 λεπτά χρονοκαθυστέρηση, η αύξηση κόστους ανέρχεται στο 5,4 %, ενώ όταν ο επιβάτης πάρει το ταξί από το λιμάνι του Πειραιά νυχτερινή ώρα για μια απόσταση 12 χλμ., θα επιβαρυνθεί με τα νέα κόμιστρα κατά 5,8%.

    [05] Κοινωνία

    Γκαζάκια σε τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ

    29/1/2007 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 8:28:15 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άγνωστοι τοποθέτησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα γκαζάκια σε δύο τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στις οδούς Αφεντούλη 8 (Διοικητήριο) και Σπάρτης 20 (περιοχή Αγ. Τριάδος) στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη έκρηξη έγινε στις 24:45 και η δεύτερη ένα τέταρτο αργότερα, ενώ προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Στα Μελίσσια, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι στις 4:15 τα ξημερώματα έξω από το υποκατάστημα της Citi Bank στη διασταύρωση Σερίφη και Παπανδρέου. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά δεν προκλήθηκαν ζημιές και'' μαύρισε ''μόνο ο τοίχος εξωτερικά.

    [06] Κόσμος

    ΙRΑ

    Αναγνώριση ιστορικής σημασίας

    29/1/2007 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στη Βόρεια Ιρλανδία, το πολιτικό σκέλος του ΙRΑ, το Σιν Φέϊν, προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας απόφαση αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της βορειοϊρλανδικής αστυνομίας, για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια. Η απόφαση των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Σιν Φέϊν, κρίνεται ως αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη της διαδικασίας κατανομής της εξουσίας μεταξύ της πλειοψηφίας των Προτεσταντών που επιθυμούν να διατηρηθούν οι ιστορικοί δεσμοί με τη Βρετανία και των Καθολικών που εύχονται την προσάρτηση του Ολστερ στη δημοκρατία της Ιρλανδίας. Την απόφαση του Σιν Φέϊν, δέχθηκε με ικανοποίηση ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    [07] Κόσμος

    Περί ανάμειξης του στη δολοφονία Λιτβινιένκο

    Διαψεύδει ο Λουγκοβόι

    29/1/2007 2:53:00 μμ

    Ο πρώην πράκτορας της KGB Αντρέι Λουγκοβόι διέψευσε για μία ακόμη φορά την ανάμειξή του στη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Στην ερώτηση "Δολοφονήσατε τον Αλεξάντρ Λιτβινιένκο;" ο Λουγκοβόι απάντησε "φυσικά και όχι" και πρόσθεσε "θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι παρά ένας μάρτυρας στην υπόθεση Λιτβινιένκο, ούτε καν ύποπτος. Οι πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ μου το είπαν επισήμως όταν βρίσκονταν στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο". Επίσης, ανέφερε ότι οι βρετανικές αρχές τον ανέκριναν επί ώρες. Η εφημερίδα The Guardian έγραψε την περασμένη Παρασκευή ότι το Λονδίνο ετοιμάζεται να ζητήσει την έκδοση του Λουγκοβόι που θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση δηλητηρίασης του Λιτβινιένκο. "Κανείς δεν μου είπε επισήμως ότι ίχνη πολωνίου βρέθηκαν στα μέρη όπου πήγα. Όλες αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης. Και έχουμε ήδη αποδείξει ότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες τους είτε δεν έχουν επιβεβαιωθεί είτε είναι εσφαλμένες", είπε χαρακτηρίζοντάς τις "ανοησίες" και προπαγάνδα κατά των ρώσων πολιτών. Ο Λουγκοβόι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί εκουσίως στη Βρετανία, εάν του το ζητήσει η Σκότλαντ Γιαρντ. Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι βρετανικές αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτύχουν την έκδοση του Λουγκοβόι ή του Κοβτούν.

    [08] Κόσμος

    Υπόπτων για σχέσεις με την αλ-Κάιντα

    Συλλήψεις στην Τουρκία

    29/1/2007 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία υπόπτων για εμπλοκή με την αλ-Κάιντα. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 46 πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο της οργάνωσης στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη ταυτοχρόνως σε πέντε επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι συλληφθέντες είναι 48. Είκοσι πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στην επαρχία του Ικονίου, στην κεντρική Ανατολία, οι υπόλοιποι στις επαρχίες Κωνσταντινούπολης και Κοτσαελί (βορειοδυτική Τουρκία), Σμύρνης (δυτική) και Μαρντίν (νοτιοανατολική), σύμφωνα με το Ανατολή. Το δίκτυο NTV μετέδωσε πως ειδικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την αυγή, λίγο μετά το πρώτο κάλεσμα για προσευχή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιχειρήσεις στην Τουρκία ή στο εξωτερικό. Οι συλλήψεις ακολουθούν την απαγγελία κατηγοριών, την περασμένη εβδομάδα, σε βάρος τριών υπόπτων. Μεταξύ των τριών είναι ένας δικηγόρος που εμφανίζεται ως ο αρχηγός της αλ-Κάιντα στην Τουρκία και ισχυρίστηκε πως προετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα.

    Ένας τοπικός πυρήνας της αλ-Κάιντα θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά από τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2003 στην Κωνσταντινούπολη και είχαν στόχο δύο συναγωγές, το προξενείο της Βρετανίας και μια βρετανική τράπεζα. Οι επιθέσεις αυτές είχαν προκαλέσει το θάνατο συνολικά 63 ατόμων και εκατοντάδες τραυματίες. Εβδομήντα τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι, δικάζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις αυτές.

    [09] Κόσμος

    Διαρροή καυσίμων ανοικτά του Γιβραλτάρ

    29/1/2007 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 9:59:10 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φορτηγό - πλοίο προσάραξε σε ακτή της Ισπανίας εν μέσω θαλασσοταραχής την Κυριακή, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή καυσίμων στις προστατευόμενες ακτές κοντά στο Γιβραλτάρ, μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ επικαλούμενα οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος. Ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε τα 14 μέλη του πληρώματος του πλοίου που νωρίτερα είχε χρειαστεί να κατασβέσουν πυρκαγιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο, σύμφωνα με την Ελ Παΐς. Το πλοίο Sierra Nava ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Ακτής του Γιβραλτάρ όταν οι ισχυροί άνεμοι το έρριξαν στην ακτή νότια του Αλγεθίρας, σύμφωνα με την ισπανική ακτοφυλακή. Η εφημερίδα El Pais επικαλούμενη την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ανέφερε ότι τα καύσιμα του πλοίου, μήκους 100 μέτρων, διέρρευσαν κατά μήκος 4 χλμ. στις ακτές, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Εστρέτσο. Ακόμη, η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανέφερε ακόμη ότι το Σιέρρα Νάβα είχε 350 τόνους καύσιμα σε τέσσερα διαμερίσματα στο αμπάρι του, και ότι μόνο το ένα από αυτά τα διαμερίσματα διατρήθηκε.

    Το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας είναι 1 χλμ.

    Την Ισπανία έπληξαν την περασμένη εβδομάδα ισχυροί άνεμοι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

    Σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ακόμη και στις ακτές της χώρας στην Μεσόγειο.

    [10] Κόσμος

    Με 11 νεκρούς

    Κίνα: Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    29/1/2007 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 5 αγνοούνται όταν σημειώθηκε έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο Ορυχείο Γιάιλ στην κομητεία Πανσιάν της επαρχίας Γκουιζού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας ασφαλείας των ορυχείων στην επαρχία, στο ορυχείο εργάζονταν 25 άνθρωποι όταν σημειώθηκε η έκρηξη, εκ των οποίων κατάφεραν να βγουν σώοι μόλις οι εννέα. Ο ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου, που έχει ετήσια παραγωγική δυνατότητα 60.000 τόνων άνθρακα, συνελήφθη, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο. Η αιτία της έκρηξης ερευνάται.

    Μειώθηκαν οι θάνατοι στα ανθρακωρυχεία

    Οι θάνατοι στα ανθρακωρυχεία της Κίνας, που θεωρούνται ως τα πιο επικίνδυνα για τους εργαζομένους παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 20% το 2006, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά σχεδόν 200 εκατ. τόνους.

    Κατά μέσον όρο περίπου 13 ανθρακωρύχοι σκοτώνονταν καθημερινά από τις χιλιάδες εκρήξεις, πλημμύρες και άλλα δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα 2006 στα κινεζικά ορυχεία.

    Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τέτοια δυστυχήματα ανήλθε πέρυσι σε 4.746 εργαζομένους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    [11] Ιράκ

    Πάνω από 300 τα θύματα

    Εκατόμβη νεκρών στη Νατζάφ

    29/1/2007 9:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε έξαρση βρίσκεται ο εμφύλιος στο Ιράκ, μετά και τη χθεσινή εκατόμβη θυμάτων, ενώ αγνοείται η τύχη του αρχηγού της ομάδας ένοπλων σιιτών που συγκρούστηκαν χθες με τις ιρακινές δυνάμεις κοντά στη Νατζάφ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 300 μαχητές. Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, "μια ομάδα μαχητών κατάφερε να διαφύγει και ο αρχηγός τους, Αχμεντ Ιμπν αλ-Χάσαν αγνοείται", δήλωσε ο Αχμαντ Ντουαϊμπέλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νατζάφ. Σύμφωνα με τον ίδιο "περίπου 300 μέλη της ομάδας αυτής που ονομάζεται "Στρατός του ουρανού σκοτώθηκαν χθες στις βίαιες συγκρούσεις με τις ιρακινές δυνάμεις, τις οποίες υποστήριζαν αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις". Τα ξημερώματα σήμερα, οι μάχες σταμάτησαν και άρχισαν στις περιοχή Ζάρκα, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Νατζάφ, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Οι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν όπλα και εκρηκτικά που κατάσχεσαν από τη βάση των ένοπλων σιιτών, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Η ομάδα αυτή αριθμούσε συνολικά 500 μέλη, όλα με βαρύ οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα συστήματα μετάδοσης. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο τριών στρατιωτών.

    Ένα αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο αλ-Χάσαν που είναι γνωστός και ως αλ-Γιαμανί, κατάγεται από την πόλη Ντιουανίγια αλλά μέχρι πριν δύο χρόνια ζούσε στη Βασόρα απ όπου έφτασε στη Ζάκρα και αγόρασε οκτώ αγροκτήματα για να στήσει το αρχηγείο του.

    Τρεις καθηγητές πανεπιστημίου και ένας φοιτητής απήχθησαν χθες στη Βαγδάτη κατά την έξοδό τους από τη νομική σχολή στη σιιτική συνοικία Καζιμίγια, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Το κύμα δολοφονιών γιατρών, ερευνητών, καθηγητών, πιλότων στο Ιράκ έχει προκαλέσει μαζική έξοδο των εγκεφάλων από τη χώρα.

    [12] Μ. Ανατολή

    Τρεις νεκροί σε θέρετρο της Ερυθράς θάλασσας

    Επίθεση καμικάζι στο Ισραήλ

    29/1/2007 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από επίθεση καμικάζι σε φούρνο στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας. Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις, ο ισλαμικός Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και ο Στρατός των Πιστών ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται στο Ισραήλ από τον Απρίλιο, όταν καμικάζι ανατινάχθηκε στον παλιό κεντρικό σταθμό των λεωφορείων του Τελ Αβίβ σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει τότε ο ισλαμικός Τζιχάντ. "Σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας και ο δράστης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Μάλλον μπήκε στο κατάστημα με έναν σάκο ή μια ζώνη εκρηκτικών και ανατινάχθηκε", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Χρειάσθηκε μια ώρα στην ισραηλινή αστυνομία για να προσδιορίσει το αίτιο της έκρηξης. Αρχικά έκανε λόγο για έκρηξη οφειλόμενη σε διαρροή υγραερίου.

    [13] Μ. Ανατολή

    Μεγάλη παραγγελία στην Μπόινγκ

    "Εξυπνες βόμβες" για το Ισραήλ

    29/1/2007 10:43:00 πμ

    Μια τεράστια παραγγελία έξυπνων βομβών, σαν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στον πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ, πρόκειται να κάνει το Ισραήλ στην εταιρεία Μπόνγκ. Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει σήμερα η Τζερούσαλεμ Ποστ. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα, το Ισραήλ θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά αυτών των τηλεκατευθυνόμενων βομβών, που κατασκευάζει η εταιρία Μπόινγκ. Στη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οργανώσει αερογέφυρα για να προμηθεύσουν στο εβραϊκό κράτος αρκετές από τις λεγόμενες "έξυπνες βόμβες", προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

    [14] Μ. Ανατολή

    Στη Γάζα

    Αιματηρές συγκρούσεις Χαμάς και Φατάχ

    29/1/2007 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2007 10:29:52 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας σε συγκρούσεις ανάμεσα στην Χαμάς και τη Φατάχ στη λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των νεκρών από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ένας μαχητής της Χαμάς σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας και άλλος ένας παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στον καταυλισμό Χαν Γιούνις ,στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Οι ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις μαίνονται εδώ και πέντε ημέρες με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους 30 άνθρωποι και τουλάχιστον 100 να έχουν τραυματιστεί. Η Χαμάς που ελέγχει την κυβέρνηση και η Φατάχ-η οργάνωση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς-αποδέχτηκαν χθες την πρωτοβουλία του σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα για συνάντηση συμφιλίωσης στη Μέκκα, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

    [15] Οικονομία

    Στις 7 Φεβρουαρίου η υπογραφή

    Ετοιμη η συμφωνία για τον αγωγό

    29/1/2007 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημερινό δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας προσδιορίζει για τις 7 Φεβρουαρίου την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδας -Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, του μεγάλου ενεργειακού έργου, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη "μαύρο χρυσό" από τα κοιτάσματα της Κασπίας. Οπως αναφέρει σήμερα η "Ντνέβνικ", επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της χώρας, δεν γνωστοποιήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους της συμφωνίας που πρόκειται να υπογραφεί, ούτε και στοιχεία για τις παραχωρήσεις που έκανε η Σόφια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της με τη ρωσική πλευρά. Οπως αναφέρει η "Ντνέβνικ", η διαφωνία των δύο πλευρών για την κυριότητα του τερματικού του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί. Πάντως, η Ρωσία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της, να εγκαταστήσει την Transneft ως διαχειριστή του πετρελαιαγωγού. Το έργο "πάγωσε" επανειλημμένως τα τελευταία 13 χρόνια, εξαιτίας κυρίως επιφυλάξεων της ρωσικής πλευράς ως προς τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητά του, αλλά και αμφιβολιών γύρω από τη δυνατότητα και την ετοιμότητα των ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών να εγγυηθούν ότι θα τροφοδοτούν τον αγωγό με τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου. Το έργο, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 783 εκατ. ευρώ και η ετήσια δυναμικότητά του ανέρχεται σε 35 εκατ. τόνους, με δυνατότητα μελλοντικής αύξησής της σε 50 εκατ. τόνους, μπήκε σε νέα τροχιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι τρεις κυβερνήσεις υιοθέτησαν τριμερή διακήρυξη, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην υλοποίησή του.

    Όταν το έργο ολοκληρωθεί, το πετρέλαιο θα μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια μέσω της Μαύρης Θάλασσας από το Νοβοροσίσκ στο Μπουργκάς και στη συνέχεια θα "ταξιδεύει" μέσω του αγωγού για άλλα 280-300 χλμ (εκ των οποίων τα 166 επί βουλγαρικού εδάφους) μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

    [16] Οικονομία

    Πρόταση συνεργασίας από την Αθήνα

    Χρηματιστηριακό φλερτ με τη Σόφια

    29/1/2007 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Η επικείμενη πώληση του 44% του Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου, κεντρίζει το ενδιαφέρον του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η διοίκηση του οποίου θεωρεί στρατηγικής σημασίας κίνηση, την απόκτηση του ποσοστού, καθώς και τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος μεταβαίνει σήμερα στη Σόφια όπου θα προτείνει στους Βούλγαρους ομολόγους του την ένταξη του BSE στην Κοινή Πλατφόρμα ΧΑ και Χρηματιστηρίου Κύπρου. Για την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου της Σόφιας η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό και άλλων ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων που επιθυμούν να επενδύσουν στην αναδυόμενη βουλγαρική αγορά. Η απόκτηση του BSΕ, αποτελεί στοίχημα ανάπτυξης για την ΕΧΑΕ, καθώς με την απόκτησή του σε συνδυασμόςμε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία Αθήνας και Κύπρου, θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός χρηματιστηριακός πόλος με ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης η ένταξη της Βουλγαρίας στην Κοινή Πλατφόρμα, δίνει πόντους στην Αθήνα για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του BSE και την απόκτηση του πολυπόθητου 44%. Στη Σόφια εκτός από τον κ. Σπ. Καπράλο, βρίσκονται και άλλοι παράγοντες των χρηματαγορών Ελλάδας και Κύπρου.

    [17] Οικονομία

    Η πλειονότητα των Ευρωπαίων

    Δυσαρεστημένοι με το ευρώ

    29/1/2007 9:07:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Το ευρώ δεν κέρδισε τους πολίτες της ΕΕ. Οι περισσότεροι από τους πολίτες που ζουν στη ζώνη του ευρώ--στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης--θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας τους και λυπούνται για την κατάργηση του εθνικού τους νομίσματος, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Financial Times. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο Harris Interactive, από τις 10 ως τις 22 Ιανουαρίου στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, υπογραμμίζονται τα αρνητικά αποτελέσματα του ευρώ από τα 2/3 των ερωτηθέντων Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών και από την πλειοψηφία των Γερμανών. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 5.314 Ευρωπαίους στις τέσσερις αυτές χώρες εκφράζουν την προτίμησή τους για το παλιό νόμισμα της χώρας τους. Το 45% των ερωτηθέντων--συμπεριλαμβανομένου και του 60% των Γερμανών--έχουν αντίθετη γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007 της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η ζώνη του ευρώ δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια και ενώνει 317 εκατομμύρια κατοίκους 13 χωρών.

    [18] Οικονομία

    Στις αγορές της Ασίας

    Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

    29/1/2007 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ανοδική κλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας επιφέρει η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου είχε αυξηθεί το πρωί κατά 42 cents στα 55,84 δολάρια το βαρέλι από τα 55,42 δολάρια που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στην Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ήταν επίσης αυξημένη κατά 46 σεντς στα 55,78 δολάρια το βαρέλι. "Οι τιμές τρέχουν μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας στην Νέα Υόρκη. Ο ψυχρός καιρός και αυτή τη στιγμή ο πιό σημαντικός παράγοντας για αυτή την εξέλιξη" εκτιμά ο αναλυτής Τέτσου Εμόρι της Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο. Ο ιάπωνας αναλυτής προβλέπει άνοδο της τιμής στα 57 έως 58 δολάρια το βαρέλι, πριν αρχίσει η πτώση, καθώς σταδιακά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει στο τέλος του.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λεμονής: Εχουμε τους καλύτερους παίκτες

    29/1/2007 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Τάκης Λεμονής, ενώ για τον εαυτό του δήλωσε πως έχει αλλάξει πολύ, σε σχέση με την πρώτη του θητεία στην πειραϊκή ομάδα. Ο 46χρονος τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό του συλλόγου και μεταξύ άλλων αναφέρει για την επιστροφή του στην ομάδα που υπηρέτησε με επιτυχία, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής: «Ο προπονητής Λεμονής έχει αλλάξει πολύ στον τρόπο της δουλειάς του. Αυτό όχι μόνο σε καθαρά τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αυτοκριτικής, σε επίπεδο αξιολόγησης των λαθών, στο να διαβάσω ένα παιχνίδι, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους -περισσότερο ή λιγότερο- εξειδικευμένους τομείς». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα. Στο τέλος της χρονιάς θα κάνω υπεύθυνα την εισήγησή μου για περαιτέρω αλλαγές στον αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της ομάδας μας». Και συνεχίζει: «Όποιος προπονητής λέει ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές για εκείνον είναι ίδιοι, λέει ψέματα. Με κάποιους δένεται περισσότερο και με κάποιους λιγότερο. Στο αγωνιστικό κομμάτι όμως πρέπει να τους αντιμετωπίζει ισάξια, με σκοπό να κατεβάζει κάθε φορά την καλύτερη σύνθεση». Επανερχόμενος στην εαυτό του, τονίζει: «Θεωρώ ότι όποιος δεν έχει φάει σφαλιάρες, όχι μόνο επαγγελματικές, αλλά κάθε είδους, δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα στη ζωή του. Κι εγώ έχω φάει τέτοιες σφαλιάρες». Οσο για τα «ερυθρόλευκα» αισθήματά του, λέει: «Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι Ολυμπιακός αλλά σε όσες ομάδες δούλεψα προσπαθούσα πάντα να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μου».

    ΡΙΒΑΛΝΤΟ: "ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΣΤΑΝΤΑΡ"

    Στο ίδιο τεύχος, υπάρχει και συνέντευξη του Ριβάλντο, ο οποίος δηλώνει: «Δεν μετανιώνω σε καμία περίπτωση που ήρθα στον Ολυμπιακό. Θεωρώ πως ερχόμενος στον Ολυμπιακό δεν κατέβηκα, κατά κάποιο τρόπο, επίπεδο στην καριέρα μου, αλλά αντίθετα τη συνεχίζω σε υψηλά στάνταρ. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα που χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο και να έχει βέβαια και τύχη στον τομέα της Ευρώπης. Αν τελείωνα αυτή τη στιγμή την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, θα ήμουν ευτυχισμένος, γιατί έπαιξα σε πολύ μεγάλες ομάδες». Για το θέμα της παραμονής του λέει: «Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μείνω εδώ για μία ακόμη χρονιά, όμως όπως γνωρίζετε έχω τα δύο μεγάλα παιδιά μου στη Βραζιλία και θέλω να είμαι κοντά τους. Όπως είπα και πριν, υπάρχει η πιθανότητα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσω με τον πρόεδρο, ενώ αν καταστεί δυνατό να έρθουν και τα παιδιά μου εδώ θα είναι το ιδανικό, γιατί η Ελλάδα είναι μία πολύ όμορφη χώρα για να ζεις. Εάν λοιπόν είναι τιμή για τον κόσμο του Ολυμπιακού, είναι ακόμα μεγαλύτερη τιμή για μένα να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό». Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού, τονίζει: «Το διάστημα που είμαι στην ομάδα παίξαμε τρεις φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν καταφέραμε να περάσουμε από τη φάση των ομίλων και σίγουρα κάτι πηγαίνει λάθος. Έχω τις δικές μου απόψεις για το θέμα, όμως αυτή τη στιγμή είμαι ποδοσφαιριστής και δεν είναι η θέση μου να τις εκφράσω. Αν βρισκόμουν σε άλλη θέση θα μπορούσα να πάω κατευθείαν πάνω στην πληγή και να πω την άποψή μου». Και αμέσως μετά προσθέτει: «Κάθομαι πολλές φορές στο σπίτι και σκέφτομαι τον Ολυμπιακό να φτάνει στους προημιτελικούς και στον ημιτελικό και προσπαθώ να αντιληφθώ ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου μας σε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πετύχει στην Ευρώπη και υπάρχουν παραδείγματα για αυτό, όπως η Μονακό με την Πόρτο που έπαιξαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA και φυσικά η Λιόν, που από μία μέτρια ομάδα της Γαλλίας, έχει γίνει ομάδα καταξιωμένη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επίσημα παίκτης της ΑΕΚ ο Καφές

    29/1/2007 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ο Παντελής Καφές. Σήμερα το πρωί η ΠΑΕ ανακοίνωσε και επισήμως την απόκτηση του διεθνούς πρώην μέσου του Ολυμπιακού, που υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2.5 ετών. Οι οικονομικές αποδοχές του, θα φθάσουν τις 750.000 ευρώ. Η ανακοίνωση αναφέρει: «H ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Παντελή Καφέ με συμβόλαιο συνεργασίας 2.5 χρόνων». "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ" Την ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου σε μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ, θα έχει ο Παντελής Καφές, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της προπόνησης των «κιτρινόμαυρων». Ο διεθνής αμυντικός μέσος δεν αποκλείεται να κάνει ντεμπούτο απέναντι στην ομάδα, με την οποία πριν από λίγες ημέρες έλυσε το συμβόλαιό του, τον Ολυμπιακό. Οπως είπε ο ίδιος, αυτό δεν τον προβληματίζει, ούτε τον αγχώνει καθόλου: «Το ίδιο είχε συμβεί κι όταν ήρθα στον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ. Το ντεμπούτο μου ήταν απέναντι στην παλιά μου ομάδα. Είμαι παίκτης της ΑΕΚ και το μόνο που με απασχολεί είναι να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα και να βοηθήσω όσο μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση». Ο νεοαποκτηθείς άσος της Ένωσης πρόσθεσε: «Μου δίνεται η ευκαιρία να παίξω ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Γνώριζα ότι το κλίμα που επικρατεί εδώ είναι οικογενειακό και το διαπίστωσα αμέσως. Όλοι με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζω να βοηθήσω κι εγώ στο να παραμείνει έτσι το κλίμα και να πετύχουμε τους στόχους μας».

    [21] Μπάσκετ

    "Διαζύγιο" Αλεξανδρή - ΑΕΚ

    29/1/2007 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται από σήμερα η ΚΑΕ ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία των "κιτρινόμαυρων" οι οποίοι μετά την ήττα στην Πάτρα από τον Απόλλωνα καλούνται να δώσουν «μάχη» για ν΄ αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Α2. Ο Σούλης Μαρκόπουλος είναι ο βασικός υποψήφιος να αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Αύριο αναμένεται στην Αθήνα για να συζητήσει με τη διοίκηση της Ενωσης και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Γρανίτσα τις λεπτομέρειες πιθανής συνεργασίας. Με μία λιτή ανακοίνωση, η ΚΑΕ ΑΕΚ ενημέρωσε για τη λύση της συνεργασίας με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή: «Η διοίκηση της ΑΕΚ ΚΑΕ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Παράλληλα, τον ευχαριστεί για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται καλή τύχη στη συνέχεια της καριέρας του,» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    [22] Μπάσκετ

    Ασταμάτητο το Φοίνιξ

    29/1/2007 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με πατημένο το γκάζι οι Σανς πέρασαν νικηφόρα και από το Κλίβελαντ και επέκτειναν το σερί των επιτυχιών τους στις 17 συνεχείς νίκες, επικρατώντας των Καβαλίερς με 115-100. Κορυφαίος για μία ακόμα αναμέτρηση ο Στιβ Νας με 23 πόντους και 15 ασίστ. Ο Σον Μάριον πρόσθεσε άλλους 23 πόντους, ο Αμάρε Στούνταμάιρ τελείωσε το ματς με 22 πόντους και ο Λεάντρο Μπαρμπόζα με 19. Οι 17 νίκες που μετράει η ομάδα του Φοίνιξ, αποτελούν το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Αν πάρει τρεις ακόμα νίκες θα φτάσει τους Μιλγουόκι Μπακς, που μετράνε 20 από τη σεζόν 1970-71, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Λέικερς με 33 νίκες στη σειρά από την περίοδο 1971-72. Στο Λος Αντζελες, νίκη για τους Σπερς με 96-94 κόντρα στους Λέικερς στην παράταση, με τον Μάικλ Φίνλεϊ να κάνει τη διαφορά για τα «σπιρούνια» με πέντε τρίποντα και απολογισμό 17 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Κόμπι Μπράιαντ είχε 31 πόντους, έξι ριμπάουντ και επτά ασίστ. Συνοπτικά σε αγώνες για το ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Κλίβελαντ-Φοίνιξ 100-115 Μιλγουόκι-Νέα Υόρκη 107-105 Λέικερς-Σαν Αντόνιο 94-96 (παράταση) Βοστώνη-Ουάσινγκτον 91-105 Ντιτρόιτ-Ιντιάνα 95-87 Σιάτλ-Κλίπερς 76-98

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Τορόντο 22-23 Νιού Τζέρσεϊ 21-23 Νέα Υόρκη 19-27 Φιλαδέλφεια 14-31 Βοστώνη 12-31

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντιτρόιτ 25-17 Σικάγο 26-19 Κλίβελαντ 25-19 Ιντιάνα 23-21 Μιλγουόκι 18-26

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 26-17 Ορλάντο 23-21 Μαϊάμι 19-25 Ατλάντα 15-27 Σάρλοτ 15-28

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 29-16 Ντένβερ 22-19 Μινεσότα 21-22 Πόρτλαντ 19-26 Σιάτλ 17-27

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 36-8 Λ.Α. Λέικερς 27-17 Λ.Α. Κλίπερς 22-22 Γκόλντεν Στέιτ 21-23 Σακραμέντο 17-25

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 36-9 Σαν Αντόνιο 32-14 Χιούστον 27-16 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 18-25 Μέμφις 11-34

    [23] Τρίτος στον κόσμο ο Μασμανίδης

    29/1/2007 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ένα χάλκινο μετάλλιο, μια έβδομη και μια ένατη θέση επιστρέφει αύριο στην Αθήνα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τιφλίδας η εθνική μας ομάδα τζούντο των ανδρών. Ο Θεόδωρος Μασμανίδης κατετάγη 3ος στην κατηγορία των -90 κιλών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ο Αλέξανδρος Γκορντέεφ ήταν 7ος στα -60 κιλά και ο Πάβελ Ντάνκο 9ος στα -73 κιλά. Ο Μασμανίδης προκρίθηκε στα ημιτελικά της κατηγορίας του, επικρατώντας του Ισραηλινού Βίκτορ Φίσμαν και του Γεωργιανού Σόσο Μσκαλάντζε, όμως ηττήθηκε από τον Ιάπωνα, Γιούτα Γιαζάκι, στον αγώνα που οδηγούσε στον τελικό. Στον τελικό των ρεπεσάζ νίκησε ακόμη έναν Γεωργιανό, τον Μίντια Μπονταβέλι, και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Όσον αφορά στον Γκορντέεφ, πέτυχε δύο νίκες επί των Ντένις Μπιλιτσένκο (Ουκρανία) και Αμιράν Παπινασβίλι (Γεωργία) και προκρίθηκε στα προημιτελικά, εκεί όπου ηττήθηκε από τον Ρώσο Σαμίλ Νας. Στο β` γύρο των ρεπεσάζ πέτυχε ακόμη μια νίκη με αντίπαλο τον Τούρκο Τσεμάλ Ογκούζ, όμως στον αγώνα με τον Αρμένιο Χοβάνες Αρμνταβτιάν δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να μείνει στην 7η θέση. Τέλος, ο Πάβελ Ντάνκο ηττήθηκε στα προκριματικά από τον Γεωργιανό Γκίγκα Τσικλαουρί και στα ρεπεσάζ από τον Ουκρανό Βιτάλι Ρίζχι και έμεινε στην 9η θέση της τελικής κατάταξης των -73 κιλών.

    [24] Αναβλήθηκε η δίκη Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου

    29/1/2007 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναβλήθηκε από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τις 24 Σεπτεμβρίου η δίκη των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου και εννιά ακόμη ατόμων, για όσα είχαν γίνει στις 12 Αυγούστου 2004, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο αθλητές κατηγορούνται για ψευδή αναφορά στις αρχές και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, κατηγορίες που αφορούν το δηλωθέν από αυτούς τροχαίο ατύχημα και τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ, που σύμφωνα με τη δικογραφία είχαν στόχο την αποφυγή του ελέγχου αντιντόπινγκ. Ο κ. Χρήστος Τζέκος βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της προμήθειας, εισαγωγής και κατοχής απαγορευμένων ουσιών. Συγκατηγορούμενοι των τριών, είναι εφτά γιατροί του νοσοκομείου ΚΑΤ που βαρύνονται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, και οι δύο ιδιώτες που είχαν δηλώσει αυτόπτες του τροχαίου και κατηγορούνται για ψευδορκία. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω ωραρίου.

    [25] Επιστρέφει ο Μπεν Τζόνσον

    29/1/2007 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Μπεν Τζόνσον είναι σίγουρα ένα από τα πιό συζητημένα πρόσωπα του 20ου αιώνα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο 45χρονος -πλέον- Καναδός που ήταν πρωταγωνιστής στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο του κλασσικού αθλητισμού, θα κάνει την επανεμφάνιση του στους στίβους με την ιδιότητα του προπονητή. Οπως είναι γνωστό, ο Τζόνσον «συνελλήφθη» να έχει κάνει χρήση στανοζολόλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988, με αποτέλεσμα να χάσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 100 μέτρα και -φυσικά- να μην αναγνωρισθεί το παγκόσμιο ρεκόρ (9.79) που σημείωσε. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Τζόνσον τιμωρήθηκε με διά βίου αποκλεισμό, επειδή βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Ο καιρός πέρασε και ο Τζόνσον θα εμφανισθεί στο διεθνές μίτινγκ κλειστού της Λειψίας, που θα διεξαχθεί στις 9 Φεβρουαρίου, ως προπονητής του 20χρονου, Μπραντ Φράλικ, ο οποίος έχει ατομική επίδοση στα 100 μέτρα, 10 δεύτερα και 94 εκατοστά. «Πιστεύουμε ότι ο Μπεν Τζόνσον τιμωρήθηκε ως αθλητής και έχει το δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία ως προπονητής», δήλωσε σχετικά με την είδηση για την επανεμφάνιση του Καναδού, ο εκπρόσωπος του διεθνούς μίτινγκ, Αλεξάντερ Ρίχτερ.

    [26] Μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης

    29/1/2007 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ανάληψη του παγκοσμίου πανεπιστημιακού πρωταθλήματος πάλης του 2008 αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη. Απομένουν περίπου 16 μήνες (θα γίνει τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου) και η οργανωτική επιτροπή έπιασε δουλειά. Αλλωστε αυτοί οι αγώνες αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί, εν όψει της διεκδίκησης της πανεπιστημιάδας του 2013. Για το παγκόσμιο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα πάλης του 2008, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου όπου παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Αντώνης Τσαμεσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής και ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού του υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κυρίτσης. «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που αναλάβαμε το παγκόσμιο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα πάλης. Μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας και να πάρουμε τα εύσημα από όλους όσους συμμετάσχουν», τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι δίπλα μας, το ίδιο το πανεπιστήμιο και η ομοσπονδία. Αυτοί οι αγώνες θα αποτελέσουν πρόβα τζενεράλε εν όψει της προσπάθειας που κάνουμε για να αναλάβουμε την πανεπιστημιάδα του 2013. Το προηγούμενο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη έγιναν δύο μεγάλες διοργανώσεις στο στίβο όπου πήραμε τα εύσημα. Το ίδιο θα πάρουμε και του χρόνου στο παγκόσμιο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα της πάλης». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Η Θεσσαλονίκη είναι αθλητομάνα. Αυτό το προσωνύμιο εκφράζει απόλυτα την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη πήρε τα εύσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους οποίους τους οργάνωσε άριστα. Εστω και αυτό το μικρό κομμάτι. Σήμερα θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ άσχημο που η Θεσσαλονίκη δεν διεκδικεί τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 επειδή κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη από εμάς. Το παγκόσμιο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα πάλης είναι μια μεγάλη διοργάνωση η οποία θα βγάλει την πόλη μας πιο έξω και θα της προσδώσει μεγαλύτερο κύρος. Η συνεργασία που υπάρχει με τον υπουργείο παιδείας, τον υφυπουργείο, αλλά και την ελληνική ομοσπονδία πάλης είναι άριστη και αυτό θα αποτελέσει το μυστικό της επιτυχίας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού του υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κυρίτσης τόνισε πως: «η Ελλάδα κατέφερε καταθέτοντας άρτιο φάκελο να πάρει το παγκόσμιο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα πάλης του 2008. Η διεκδίκηση ήταν δυναμική και δώσαμε σκληρή μάχη την οποία κερδίσαμε με πολύ μεγάλη διαφορά». Την πεποίθησή του ότι θα διοργανωθούν άριστοι αγώνες εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Σταύρος Δουβής. «Το προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε γίνει στην Μογγολία, Μετείχαν 55 χώρες με 350 αθλητές. Εμείς εδώ είμαι βέβαιος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα και θα διοργανώσουμε άρτιους αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος από την πλευρά του δήλωσε πως: «είναι μεγάλη χαρά και απόλυτη ικανοποίηση που η Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Όταν υπάρχει η ανάλογη συλλογικότητα, τότε υπάρχει και το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα προβάλλει τη Θεσσαλονίκη και όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς. Η αρτιότητα του φακέλου έφεραν το αποτέλεσμα. Είναι πρώτη φορά που το πανεπιστήμιό μας διοργανώνει τέτοιους μεγάλους αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους μας». Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Αντώνης Τσαμεσίδης επισήμανε: «Η Θεσσαλονίκη μετά από τέσσερα χρόνια αναλαμβάνει μια μεγάλη διοργάνωση. Είναι ευκαιρία να έρθουν στη Θεσσαλονίκη αθλητές που λίγες ημέρες μετά θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα η πάλη θα φέρει μεγάλες διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Είναι ευκαιρία να γεμίσει το γήπεδο και να δουν ξανά τα μικρά παιδιά την πάλη. Το ευχάριστο είναι ότι θα έχουμε στο πλευρό μας το πανεπιστήμιο, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον υφυπουργό».

    [27] Κατάληψη στον ΣΕΓΑΣ

    29/1/2007 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι των φορέων του στίβου, εργαζόμενοι, προπονητές, κριτές και φίλαθλοι με σκοπό να εξετάσουν την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο χώρο του κλασικού αθλητισμού, μετά την «σκανδαλώδη», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση της ΕΦΙΠ σε βάρος του προέδρου της ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή, ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ετσι, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κατάληψη των γραφείων, στην οποία πλέον θα συμμετέχουν και οι επιτελικοί τεχνικοί μέχρι την Πέμπτη 1/2 οπότε και θα εκδικαστεί στο ΑΣΕΑΔ η υπόθεση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ. «Ακόμη η επιτροπή θα επαναφέρει το αίτημα προς τον υφυπουργό Αθλητισμού για άμεση συνάντηση - ενημέρωση και επίδοση ψηφίσματος για την έξω από κάθε Νομική και Αθλητική Δεοντολογία απόφαση της ΕΦΙΠ, ενώ θα παραβρεθούν σύσσωμοι όλοι οι φορείς την Πέμπτη 1/2/07 στο χώρο συνεδρίασης του ΑΣΕΑΔ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Επίσης αποφασίστηκε να διεξαχθούν κανονικά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων Αγωνισμάτων Α-Γ (3-4/2/07) και οι Ημερίδες Α-Γ (3/2/07) και Π-Κ (4/2/07) εφόσον βέβαια χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης του κλειστού σταδίου Παιανίας από την Περιφέρεια Αττικής.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σε περιπέτειες ο Κλάσνιτς

    29/1/2007 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε στην εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού, στην οποία υποβλήθηκε την Πέμπτη ο Ιβάν Κλάσνιτς, καθώς ο δικηγόρος του επιθετικού της Βέρντερ Βρέμης δήλωσε ότι αυτή δεν στέφθηκε από επιτυχία. Στη δήλωσή του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού συλλόγου, ο Κλάους-Πέτερ Χόρντας, τονίζει: "Δυστυχώς ο μεταμοσχευθείς νεφρός απορρίφθηκε από τον οργανισμό του. Οι ακριβείς αιτίες γι΄ αυτό αναλύονται από τους γιατρούς. Η έρευνα θα πάρει περίπου έξι εβδομάδες. Ο χρόνος αυτός θα χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να γίνουν προκαταρκτικές εξετάσεις σε άλλους συγγενείς του Ιβάν Κλάσνιτς, με στόχο να γίνει προσπάθεια για άλλη μια μεταμόσχευση σε περίπου 6-8 εβδομάδες". Ο δότης του μοσχεύματος στον 26χρονο Κροάτη διεθνή ήταν ο αδελφός του. Ο Κλάσνιτς αγωνίζεται στη Βέρντερ από το 2001 και έχει σημειώσει 42 τέρματα σε 135 αγώνες. Επίσης, έχει φορέσει 26 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, πετυχαίνοντας οκτώ γκολ.

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ασταμάτητη η Ίντερ

    28/1/2007 11:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους έντεκα βαθμούς διατήρησε η Ίντερ τη διαφορά της από τη δεύτερη Ρόμα, καθώς επιβλήθηκε στη Γένοβα 2-0 της Σαμπντόρια, στο πλαίσιο της 21ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος. Λίγες ημέρες μετά την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο για τα ημιτελικά του κυπέλλου (0-3 το σκορ), οι "νερατζούρι" εκμεταλλεύθηκαν την αριθμητική υπεροχή τους από το 7ο λεπτό, λόγω αποβολής του Ντελβέκιο, και έφτασαν στη νίκη με τα γκολ του Ιμπραΐμοβιτς στο 38 και του Μάικον στο 75. Αυτή ήταν η 14η σερί νίκη στο καμπιονάτο για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, που την επόμενη αγωνιστική έχει την ευκαιρία να "κλειδώσει" το πρωτάθλημα, καθώς θα υποδεχθεί τη Ρόμα. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αναμετρήσεων για την 21η αγωνιστική του καμπιονάτο: Τορίνο-Ουντινέζε 2-3 (77, +90 Αμπρουσκάτο 18 Ομπόντο, 32 Μπαρέτο, 61 Ασαμόα) Παλέρμο-Λάτσιο 0-3 (45, 78 πεν. Ρόκι, 52 Σιβίλια) Αταλάντα-Κατάνια 1-1 (30 Τζαμπάνια 88 Μοριμότο) Κάλιαρι-Ρετζίνα 0-2 (46, 58 Βιτζιάνι) Κιέβο-Έμπολι 0-0 Φιορεντίνα-Λιβόρνο 2-1 (68 Τόνι, 82 Γιόργκενσεν 27 Λουκαρέλι) Μεσίνα-Άσκολι 1-2 (75 πεν. Παρίζι 89, +90 Παολούτσι) Μίλαν-Πάρμα 1-0 (76 Ιντζάγκι) Ρόμα-Σιένα 1-0 (62 Βούτσινιτς) Σαμπντόρια-Ίντερ 0-2 (38 Ιμπραΐμοβιτς, 75 Μάικον)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 21 αγώνες) 1. Ίντερ 57 2. Ρόμα 46 3. Παλέρμο 39 4. Λάτσιο 30 5. Κατάνια 30 6. Έμπολι 29 7. Ουντινέζε 29 8. Αταλάντα 28 9. Μίλαν 27 10. Σαμπντόρια 24 11. Σιένα 24 12. Λιβόρνο 23 13. Φιορεντίνα 22 14. Κάλιαρι 22 15. Τορίνο 22 16. Κιέβο 18 17. Ρετζίνα 16 18. Μεσίνα 16 19. Πάρμα 15 20. Άσκολι 12

    [30] Πολιτισμός

    Δεύτερο βραβείο στην ΕΡΤ

    Αργυρό διεθνές βραβείο στον "Εξάντα"

    29/1/2007 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα, "Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου", απέσπασε το βραβείο FIPA DARGENT (Αργυρό Βραβείο) στην κατηγορία Documentaries - Reportage And Current Affairs του Φεστιβάλ FIPA (International Festival of Audiovisual Programs), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ οπτικοακουστικών μέσων του κόσμου και πραγματοποιήθηκε στη Biarritz της Γαλλίας το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007. Το "Δέλτα" επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες ντοκιμαντέρ αποσπώντας το Special Prize, το δεύτερο δηλαδή βραβείο. Το βραβείο Fipa DOr (Χρυσό Βραβείο) κέρδισε το ντοκιμαντέρ Rafah - Croniques Dune Ville Dans La Bande De Gaza των St&#233;phane Marchetti και Alexis Monchovet. "Πρόκειται για την πρώτη φορά στην εικοσαετή ιστορία του Φεστιβάλ που βραβεύεται ένας Έλληνας κινηματογραφιστής", επεσήμαναν τόσο οι διοργανωτές, όσο και η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, παραδίδοντας το βραβείο στα χέρια του Γιώργου Αυγερόπουλου με την ευχή, η Ελλάδα να συνεχίσει να παράγει ολοένα και υψηλότερου επιπέδου ταινίες. Η ΕΡΤ, συμμετείχε φέτος στο φεστιβάλ με τρεις συνολικά παραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα. Εκτός από την υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης (Ρεπορτάζ και Current Affairs) που απέσπασε ο Εξάντας, η ΕΡΤ ήταν υποψήφια και για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, με δυο ταινίες μυθοπλασίας: την "Πρόβα Παλτού" του Ηλία Δημητρίου και το "Υγραέριο" του Μπουγιάρ Αλιμάνι, παραγωγής 2006. Οι δύο ταινίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής ταινιών μικρού μήκους της ΕΡΤ μικροφίλμ. Τέλος, η ΕΡΤ συμμετείχε και στο FIPATEL, το τμήμα αγοράς του Φεστιβάλ, με τη σειρά της ΝΕΤ "Λούφα και Παραλλαγή" του Νίκου Περάκη, τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το Χαμόγελο της Τράι Ον" (Καμπότζη-Παιδική Πορνεία) και "Καλοκαιρινή Βροχή" (Γάζα-Καλοκαίρι του 2006)καθώς και το ντοκιμαντέρ του Αντρέα Αποστολίδη "Το Κύκλωμα".

    [31] Πολιτισμός

    Για το Μάνο Χατζιδάκι

    "Μύθος ο κοινός"

    29/1/2007 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Συναυλία τιμής με τίτλο "Μύθος ο κοινός" και με αφορμή τα 82 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι διοργανώνει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" στο Μέγαρο Μουσικής. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, "δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα μνημόσυνο, αλλά για μια γιορτή". Είναι-πρόσθεσε- η πρώτη φορά, μετά το θάνατο του συνθέτη, που ένας επιστημονικός πολιτικός φορέας όπως το Ινστιτούτο διοργανώνει μια τέτοια εκδήλωση και αυτό γιατί θέλουμε να θυμίσουμε ότι η πολιτική πρέπει να αντλεί από την τέχνη για να μην χάνει την έμπνευσή της, τη δύναμή της και κυρίως τον ουμανιστικό της χαρακτήρα." "Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε -σημείωσε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου- ότι τους ανθρώπους που έχουν φύγει αλλά παραμένουν ζωντανοί, τους έχουμε καθημερινά τοποθετημένους μέσα μας και τους κουβαλάμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Το θέμα παύει να έχει χρόνο. Η μνήμη γίνεται παρόν". Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, μια σχέση που ξεκίνησε το 1959 και διήρκεσε μέχρι το βιολογικό τέλος των δύο ανδρών. Μίλησε επίσης για τη δική του σχέση με τον συνθέτη, που όπως είπε, "είναι αυτός που του δίδαξε την αγάπη και το πάθος για τον πολιτισμό". Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Γιώργος Χατζιδάκις, γιος του συνθέτη, που αναφέρθηκε στη σχέση Καραμανλή-Χατζιδάκι, μια σχέση αλληλεκτίμησης και σεβασμού, όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε θερμά το Ινστιτούτο και τον πρόεδρό του για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Για μια ευτυχή καλλιτεχνική στιγμή έκανε λόγο και ο Λουκάς Καρυτινός, που σημείωσε ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο "απόλυτος μουσικός".Το Μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ τρεις σημαντικοί καλλιτέχνες, οι Γιώργος Μαρίνος, Έλλη Πασπαλά και Μάριος Φραγκούλης, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον κύκλο της "Ρωμαϊκής Αγοράς". Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας είναι η "ΕΡΤ" και ο "Ελεύθερος Τύπος".

    [32] Παράξενα

    Είπε ψέματα για την ηλικία της

    Μητέρα στα 67!

    28/1/2007 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η γηραιότερη μητέρα στον κόσμο είναι μια 67χρονη Ισπανίδα, που έφερε στον κόσμο δύο υγιέστατα αγοράκια τον Πάου και τον Κρίστιαν. Η Καρμέλα Μπουσάντα γέννησε στις 29 Δεκεμβρίου και στην πρώτη της συνέντευξη λέει πως αναγκάστηκε να πουλήσει ένα σπίτι για να συγκεντρώσει τα 59.000 δολάρια που απαιτούνταν για να υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, παραδέχθηκε ότι στην κλινική του Λος Αντζελες είπε ψέματα πως είναι μόλις 55 χρόνων. Ο Πάου και ο Κρίστιαν γεννήθηκαν πρόωρα και χρειάστηκε να μείνουν στη θερμοκοιτίδα για τρεις εβδομάδες. Τώρα η Καρμέλα Μπουσάντα ψάχνει έναν νεότερο σύζυγο που θα την βοηθήσει να αναθρέψει τους δύο γιους της.

    Η Καρμέλα Μπουσάντα αποφάσισε να γίνει μητέρα μόλις πριν δύο χρόνια, όταν πέθανε η μητέρα της. Όταν έμεινε έγκυος και το ανακοίνωσε σε συγγενείς και φίλους, εκείνοι νόμισαν ότι έλεγε αστεία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η 66χρονη Ρουμάνα Αντριάνα Ιλιέσκου που έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 January 2007 - 17:52:56 UTC