Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναίνεση για την Παιδεία
  • [02] Κόντρα για τις υποκλοπές
  • [03] Ανησυχία για την ανομβρία
  • [04] Αντισυνταγματικό το πλαφόν
  • [05] Εξώδικο στον Οίκο Christie's
  • [06] Διαρρήκτες για "κλάματα"

    [01] Πολιτική

    "Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο"

    Συναίνεση για την Παιδεία

    22/1/2007 8:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 9:23:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι αλλαγές στην Παιδεία θα προχωρήσουν, διεμήνυσε τη Δευτέρα ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας το 2007 χρονιά - ορόσημο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το μέλλον της. Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του τομέα γυναικών της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, και διαβεβαίωσε ότι παράλληλα θα υπάρξει αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

    Δράσεις κατά της φτώχειας

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε είπε ότι χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες και βαθύτερες αλλαγές, ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να προωθηθούν.

    Στο θέμα πάντοτε της Παιδείας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη de facto καταστάσεων στην δημόσια εκπαίδευση. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο καιρό για χάσιμο, υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι ο συντηρητισμός δεν μπορεί να συνεχίζεται. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, είπε ότι οι απόπειρες οξύτητας προδίδουν φοβίες και συντηρητικά αδιέξοδα.

    Μιλώντας γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πολίτες υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας.

    Στόχος της κυβέρνησης, επεσήμανε ο ίδιος, είναι το τρίπτυχο εκπαίδευση, ανάπτυξη, απασχόληση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους οικονομικά ασθενέστερους, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Δίνοντας το πολιτικό του στίγμα, επανέλαβε ότι η ΝΔ εκφράζει το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό κέντρο.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν γίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών και ανέφερε ειδικότερα το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

    [02] Πολιτική

    Κόντρα για τις υποκλοπές

    22/1/2007 11:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το θέμα των υποκλοπών υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή, όπου συζητήθηκε τη Δευτέρα η σχετική πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Αντίθετα, η Κυβέρνηση θεωρεί δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αφού υπάρχει ήδη σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

    Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε την απουσία του Κ. Καραμανλή από τη Βουλή, μιλώντας για "δραπέτη και απόντα στα δύσκολα, όπως πάντα".

    "Η κυβέρνηση επικαλείται το εθνικό συμφέρον για να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών, όπως συνέβη στην Αμερική με το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Από πότε όμως η αλήθεια αντιμάχεται το εθνικό συμφέρον;", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος ότι μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, "θα εξιχνιάσει την υπόθεση και θα δώσει την αλήθεια στο λαό".

    Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θυσιάζει την υπόθεση των υποκλοπών σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

    Σχολιάζοντας το ερώτημα του κ. Παπανδρέου για το λόγο που δεν παρέστη ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι το θέμα συζητήθηκε πολλάκις στη Βουλή, και ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε απαντήσεις. Εάν δεν τις κατάλαβε ο κ. Παπανδρέου είναι δικό του θέμα, και εάν θέλει να παίρνει τις ίδιες απαντήσεις μπορεί να διαβάζει τα πρακτικά πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήρθε στη Βουλή για τις υποκλοπές, αλλά για άλλο λόγο, καθώς αφιέρωσε λιγότερο από το μισό της ομιλίας του στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι πρόκειται για βαρύτατο έγκλημα, ότι έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, πως η ΑΔΑΕ συνεχίζει την έρευνά της και ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της.

    Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, δήλωσε η εισηγήτρια του κόμματος, Λιάνα Κανέλη, γιατί, όπως είπε, το θέμα των υποκλοπών είναι μέγα εθνικό θέμα, και τα εθνικά θέματα, όπως είπε, δεν πρέπει να κλείνουν. Διευκρίνισε δε ότι το κόμμα της κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση γιατί η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ άφηνε απέξω σημαντικά θέματα.

    "Δεν μπορεί να γίνουμε ηθικοί αυτουργοί στο κουκούλωμα. Αν αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα θα μετατραπούμε σε αυτούς τους αποδέκτες που παραδέχονται ότι υπάρχει ιερά εξέταση, τεχνολογικά υπέρτερη, που αποφασίζει ποιες χώρες μάγισσες καίει, όποτε τους γουστάρει", είπε η κα Κανέλη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, συμφώνησε με τον εισηγητή του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της ελληνικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από την ίδια τη Βουλή.

    [03] Κοινωνία

    Το παρόν δίνουν ξεχασμένες επιδημίες

    Ανησυχία για την ανομβρία

    22/1/2007 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας υπάρχει φόβος να αντιμετωπίσουμε αν συνεχιστεί η καλοκαιρία και δεν δούμε σύντομα βροχές. Σχεδόν όλες οι μεσογειακές χώρες ταλαιπωρούνται από την ανομβρία και ζητούν μέτρα από τις Βρυξέλλες. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ήδη η Κύπρος, όπου η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό παρέχοντας οικονομικά κίνητρα. ρου, οι μεσογειακές χώρες ζητούν μέτρα από τις Βρυξέλλες. Στη χώρα μας εξαιτίας της ανομβρίας έχει κατέβει η στάθμη του νερού σε τεχνητές λίμνες και ποτάμια, απ όπου αρδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες καλλιέργειες. Όμως υπάρχουν επιπτώσεις και στην υγεία μας εξ αιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας της γης.

    Προβληματισμός και στους αγρότες

    Όσο για τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ, συγκριτικά με πέρυσι είναι μειωμένα κατά 118 εκ κυβικά μέτρα νερού, όμως καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης για 2 με 3 χρόνια, ακόμη και αν δεν βρέξει καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί μέτρησαν μόλις 5 χιλιοστά βροχής τους τελευταίους 2 μήνες και εκτιμούν ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα μας θα μειωθούν κατά 40% ως το 2100. Αλλά είχαμε αύξηση και στις πυρκαγιές κατά 350% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο αναμένονται βροχές, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας.

    Ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη σοδειά τους είναι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, ο δε νομάρχης Λάρισας συγκαλεί σε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση του νερού. Στην Κοζάνη, η στάθμη του νερού στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου κατέβηκε αισθητά, αποκαλύπτοντας τα παλιά σπίτια που βρίσκονται στον πάτο. Λιγότερο νερό φέτος και στα φράγματα του Σμόκοβου και του Ταυρωπού, απ τα οποία αρδεύονται εκατοντάδες στρέμματα και αν η ανομβρία παραταθεί τότε οι αγρότες δεν θα έχουν νερό για να ποτίσουν τις λεγόμενες δυναμικές καλλιέργειες: βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και ντομάτα.

    "Όταν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι στεγνοί, καταλαβαίνεται πως 500.000 στρέμματα σιτάρια αν δεν βρέξει και δεν ποτιστούν κινδυνεύουν άμεσα να μην δώσουν καθόλου παραγωγή" δηλώνει ο Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού. Προσθέτει ακόμη, ότι το πρόβλημα της ξηρασίας είναι τεράστιο καθώς είναι ανάλογο με χώρες στις οποίες κάνει να βρέξει 5 χρόνια.

    Επιπτώσεις στην υγεία μας

    Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης έχει πολλές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τα τελευταία χρόνια δηλώνουν την παρουσία τους και πάλι στην Ευρώπη, επικίνδυνες ασθένειες και ξεχασμένες επιδημίες, ενώ αυξάνονται ραγδαία και τα περιστατικά σχιζοφρένιας. Δεκάδες είναι τα κρούσματα ελονοσίας εγκεφαλίτιδες στην Ιταλία που αποδίδονται στην αύξηση της θερμοκρασίας και τα στάσιμα νερά, όπως στην περίπτωση της Βενετίας. Ήδη σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία έχουν κάνει ήδη τη εμφάνισή τους κρούσματα ελονοσίας, υπόστροφου πυρετού και πυρετού του Δυτικού Νείλου που προκαλούν εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες. Άλλωστε τα λοιμώδη νοσήματα μεταφέρονται ταχύτατα από χώρα σε χώρα λόγω της μετανάστευσης και των εύκολων μετακινήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

    Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων τα επόμενα χρόνια οι κλιματικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στις παράκτιες περιοχές, ενώ θα πολλαπλασιάσουν τα νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα.. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση έχει χαρακτηριστεί εγκληματική και η τιμωρία είναι αναμενόμενη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ανθρώπινη υγεία θα καταρρεύσει αν δεν ακολουθήσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη καθώς δεν είναι μόνο τα δάση που χάνονται αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα πολλά παράδοξα της φύσης που μας ταλαιπωρούν. Και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας, που θα είναι δυσβάσταχτες.

    [04] Οικονομία

    Αντισυνταγματικό το πλαφόν

    22/1/2007 11:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αντισυνταγματική έκρινε την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των συνταξιούχων τραπεζικών υπαλλήλων, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έλυσε τη διαφορά που ειχε προκύψει με τις αντικρουόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Με ψήφους 8 υπέρ και 5 κατά έκρινε ότι το εφάπαξ έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι δικαιούνται πλέον να πάρουν τη διαφορά.

    [05] Πολιτισμός

    Εξώδικο στον Οίκο Christie's

    22/1/2007 10:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 10:32:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εξώδικη διαμαρτυρία απεστάλη στον Οίκο Δημοπρασιών Christies, με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, με σκοπό να αποσυρθούν από τη δημοπρασία που προγραμματίζεται για τις 24 και 25 Ιανουαρίου στο Λονδίνο "τα πολιτιστικά αγαθά που φέρονται ότι ανήκουν στη συλλογή του βασιλέα των Ελλήνων Γεωργίου του Α". Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στην εξώδικη διαμαρτυρία σημειώνεται ότι "από τον κατάλογο της δημοπρασίας και την έρευνα που διεξάγεται προκύπτει ότι τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την Ελληνική Επικράτεια". Εκφράζεται δε διαμαρτυρία "για τη δημοπράτηση της ανωτέρω συλλογής και τη χρήση του εθνοσήμου του Ελληνικού Κράτους της περιόδου της Βασιλείας". Πρόκειται για περισσότερα από 850 αντικείμενα από τη συλλογή του Γεωργίου Α', κυρίως ασημένια αντικείμενα και Φαμπερζέ, η αξία των οποίων εκτιμάται 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

    "Να ερευνηθεί νομιμότητα προέλευσης τους"

    Ο υπουργός Πολιτισμού καλεί τους υπεύθυνους του Οίκου Δημοπρασιών Christie's:

    "Να αποσύρετε τα δημοπρατούμενα πολιτιστικά αγαθά από τον κατάλογο της δημοπρασίας που διενεργείται στις 24-25 Ιανουαρίου 2007 στο Κατάστημά σας, καθώς και να μας πιστοποιήσετε την προέλευση των αγαθών αυτών κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και τους ηθικούς κώδικες απόκτησης πολιτιστικών αγαθών και Να ερευνηθεί η νομιμότητα προέλευσης των δημοπρατούμενων πολιτιστικών αγαθών της ανωτέρω συλλογής από Επιτροπή συνιστάμενη από εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και του Οίκου σας". Σε διαφορετική περίπτωση, υπογραμμίζεται στην εξώδικη διαμαρτυρία, το ΥΠΠΟ θα κάνει χρήση των νομίμων δικαιωμάτων του ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής για τη διεκδίκηση της επιστροφής των πολιτιστικών αυτών αγαθών".

    Ο κ. Βουλγαράκης κοινοποίησε, επίσης, την εξώδικη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα.

    [06] Παράξενα

    Τους πρόδωσε η σύγχρονη τεχνολογία

    Διαρρήκτες για "κλάματα"

    22/1/2007 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά πριν ασχοληθούν ξανά με τη σύγχρονη τεχνολογία, τρείς, διαρρήκτες οι οποίοι βιάστηκαν να χαρούν νομίζοντας ότι έκαναν γερή μπάζα κλέβοντας κινητά τηλέφωνα από μια αποθήκη στη Νέα Υόρκη. Για κακή τους τύχη αντί κινητών τηλεφώνων έκλεψαν συσκευές GPS (δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης). Την γκάφα τους την πλήρωσαν με τη σύλληψή τους, αφού τα ίδια τα κλοπιμαία οδήγησαν την αστυνομία στη σύλληψή τους. Το μόνο που έκαναν οι αστυνομικοί ήταν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού και μέσα σε 48 ώρες οδηγήθηκαν από τις ίδιες τις συσκευές στα σπίτια των δραστών. "Το σύστημα GPS είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να βρούμε κάτι", σχολίασε ο επιθεωρητής Ρόμπερτ Καζάνιε. Οι διαρρήκτες, ένας 20χρονος, ένας ανήλικος φίλος του και ο πατέρας του δεύτερου, 46 ετών, σκόπευαν να πουλήσουν τα κινητά, μόνο πουατύχησαν!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 January 2007 - 21:50:49 UTC