Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός
  • [02] Έκκληση για αποκλιμάκωση στο Λίβανο
  • [03] Παπανδρέου εφ΄όλης της ύλης
  • [04] ΚΚΕ για εκλογές Οκτώβρη
  • [05] Ταραχές στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Ψεύτικη βόμβα στη Μητρόπολη
  • [07] Συμπλοκή σε καφενείο
  • [08] Επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
  • [09] "Πρόσωπο της Χρονιάς" είσαι "Εσύ"
  • [10] Γαμήλια τραγωδία
  • [11] Σε τεντωμένο σκοινί
  • [12] "Δάγκωσε" μία φορά ο ΟΦΗ και πήρε τη νίκη
  • [13] "Χαστούκι" της Κέρκυρας στον Παναθηναϊκό
  • [14] Διπλό η Καλαμαριά στη Λάρισα
  • [15] Επέστρεψε στις νίκες το Αιγάλεω
  • [16] Θετικά έκλεισε τη χρονιά ο Ηρακλής
  • [17] Πρώτος και με διαφορά ο Ολυμπιακός
  • [18] Μοιράστηκαν τα πάντα στο Περιστέρι
  • [19] Κατά Ξενάκη "Δομές και Κώδικες"
  • [20] Nonda στο Μουσείο Μπενάκη

    [01] Πολιτική

    Πενθήμερη συζήτηση

    Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

    17/12/2006 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2006 3:25:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Καμπανάκι έναρξης για την πενθήμερη συζήτηση με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007 σημαίνει σήμερα στη Βουλή. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Βασικοί άξονες του νέου προϋπολογισμού είναι ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ και η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας με ρυθμό στο 3,8 %. Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι αλλαγές στη φορολογία, όπως η αύξηση των αφορολογήτων ορίων και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και οι κοινωνικές παροχές , όπως οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ. Η εισοδηματική πολιτική, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους, θα είναι συγκρατημένη, με τον πραγματικό μέσο μισθό να αυξάνεται κατά 3%. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθούν και οι αλλαγές στον ΟΤΕ, στις οποίες αναφέρονται με νέες δηλώσεις τους οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σουφλιάς.

    Απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη

    Στο νέο προϋπολογισμό αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης , κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, λέγοντας ότι παρά τα προβλήματα που υπονόμευαν την οικονομία και οδηγούσαν την κοινωνία σε εσωστρέφεια, η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει την οικονομία σε καλή πορεία. "Η ιδεολογία μας δεν είναι ιδεολογία κρατικοποιήσεων. Δεν αντιλαμβανόμαστε το κράτος ως κερδοσκόπο, αλλά ως ρυθμιστή", τόνισε. Στόχος είναι η ενίσχυση του τρίπτυχου απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιώργου Παπανικολάου, για το 5% στην Παιδεία, είπε ότι τα χρήματα θα βρεθούν.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Κώστας Αγοραστός, προέβλεψε έξαρση παθών και οξύτητα από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, είπε ότι το κόμμα του θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δεινά και βάρη σ όλα τα κοινωνικά στρώματα εκτός απ τους οικονομικά ισχυρούς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης , είπε ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.

    Στο επίκεντρο και ο ΟΤΕ

    Στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αναμένεται να συνεχιστεί η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι το θέμα του ΟΤΕ συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή πριν από τη διυπουργική επιτροπή και προσθέτει ότι δεν θυμάται αν απουσίαζε ο Γιώργος Σουφλιάς.

    "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει αυτή τη συζήτηση και μάλιστα λέγοντας ορισμένα πράγματα που δεν ευσταθούν και με θίγουν" δήλωσε απαντώντας ο Γιώργος Σουφλιάς. Όπως επισημαίνει ο Υπουργούς Περιβάλλοντος δεν ήταν ενήμερος για το θέμα και ο Υπουργός Οικονομίας όφειλε να το σεβαστεί. Επίσης τονίζει ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ο κ. Αλογοσκούφης στη σημερινή συνέντευξή του αναφέρει αυτά που εγώ υποστήριζα εξ αρχής: Στρατηγική συμμαχία και από κοινού μάνατζμεντ. Αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τον κ. Σουφλιά "πεισματάρη".

    Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το θέμα του ΟΤΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι "αυτό που κάνει σήμερα με τον ΟΤΕ η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο. Το δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στον ΟΤΕ".

    Ο Υπουργός Οικονομίας τονίζει πάντως ότι στην περίπτωση που δεν βρεθεί στρατηγικός εταίρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω μετοχοποίηση του Οργανισμού, όπου την διοίκηση θα έχει αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο.

    [02] Πολιτική

    Έκκληση για αποκλιμάκωση στο Λίβανο

    17/12/2006 6:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, συναντήθηκε το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που οργάνωσε Συνέδριο, με θέμα την κατάσταση στη χώρα. "Ο Λίβανος βιώνει μια νέα κρίση και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε εδώ ως Σοσιαλιστική Διεθνής με στόχο την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, την εθνική συμφιλίωση και την υποστήριξη των προσπαθειών ενός Λιβάνου ανεξάρτητου, ακέραιου, χωρίς εξωτερικούς παράγοντες που παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Προς τους στόχους αυτούς και βασισμένοι πάνω στις αξίες αυτές παίρνουμε πρωτοβουλίες, συζητούμε με όλες τις πλευρές και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την ειρήνη και την δημοκρατία στην περιοχή" είπε ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας χθες τις εργασίες του Συνεδρίου.

    Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, γίνεται έκκληση για αποκλιμάκωση της πολιτική κρίσης, και ζητείται, να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Φουάντ Σινιόρα ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης του Λιβάνου από τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα.

    [03] Πολιτική

    Συνέντευξή στην "Κ.Ε."

    Παπανδρέου εφ΄όλης της ύλης

    17/12/2006 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ασκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, λέγοντας ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι "επιβράβευση μιας φαύλης πολιτικής". Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές και θα τις κερδίσει, δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας" και ότι "η νίκη για μας είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξη και την πατρίδα".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι διεκδικεί μία ευκαιρία για να κάνει πράξη το όραμά του, δεσμεύεται "για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δίνει ταυτόχρονα κίνητρα, αλλά είναι και μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος", με αντίθετη φορά από τη σημερινή, με την οποία ενισχύονται τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "το Δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο" και χαρακτηρίζει "απαράδεκτο αυτό που κάνει η κυβέρνηση". Τονίζει επίσης ότι "το κράτος πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο" σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια, ενώ δηλώνει αντίθετος "στην εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική".

    Σχετικά με το άρθρο 16 και το ενδεχόμενο καταψήφισης της αναθεώρησης από βουλευτές του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στην παράδοση του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις.

    Τονίζει πάντως ότι το άρθρο 16, το οποίο "ευνουχίζει το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", δεν είναι η κύρια πτυχή των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Επαναφέρει τις 15 προτάσεις για την Παιδεία, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και δεσμεύεται για τη διάθεση του 5% του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά ενός εκατομμυρίου υπολογιστών των 100 Ευρώ για να διατεθούν σε μαθητές.

    Ο κ. Παπανδρέου κάνει άνοιγμα στο Συνασπισμό για διάλογο και μάλιστα, όπως τονίζει, περιμένει τη συμμετοχή του στον προσυνεδριακό διάλογο για το προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση προτάσεων. Επίσης αξιολογεί ως θετική την προσωπική του εμπειρία, ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, από τις όποιες επαφές υπήρξαν με τον ΣΥΝ.

    [04] Πολιτική

    Ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Κόμματος

    ΚΚΕ για εκλογές Οκτώβρη

    17/12/2006 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η εφημερίδα "Ριζοσπάστης" δημοσιεύει σήμερα την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τα συμπεράσματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη του 2006, μετά και από τη συζήτηση σ΄ολόκληρο το Κόμμα.

    Στην απόφαση, ανάμεσα στ΄ άλλα, σημειώνεται η αναγκαιότητα, "να κατακτήσουμε την απαιτούμενη ικανότητα-στο έδαφος της πολύμορφης ιδεολογικοπολιτικής και μαζικής πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα- της σταθερής δουλειάς για συσπείρωση δυνάμεων, να στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, να αποκτούν οι εργαζόμενοι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, να αντέχουν στις δυσκολίες στην πορεία του αγώνα.

    Για να γίνουν θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις χρειάζεται να διαμορφώνεται ένα διακριτικό και δυναμικό εργατικό και λαϊκό ρεύμα, αποφασισμένο να έρθει σε ρήξη, να καταθέσει θυσίες και να οδηγήσει στην ανατροπή του σημερινού πολιτικού συσχετισμού, στην αμφισβήτηση της σημερινής πολιτικής, υπέρ μιας αντικειμενικά διαφορετικής, φιλολαϊκής εξουσίας.

    Γι αυτό και πρέπει να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με τις λαϊκές δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο, με γνώμονα την οργάνωση της πάλης, αλλά και την ανάπτυξη πείρας που οδηγεί στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για αντεπίθεση, ρήξη, δημιουργία του Μετώπου, με στόχο την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας".

    [05] Κοινωνία

    Επεισόδια και συλλήψεις

    Ταραχές στο κέντρο της Αθήνας

    17/12/2006 2:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εξι προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιούνταν από χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Συνασπισμού και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στο πάρτι μέσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συμμετείχαν και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία, από τις 3.30 τα ξημερώματα μέχρι τις 6.30 το πρωί, πραγματοποιούσαν συνεχείς επιθέσεις και φθορές μέσα και έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο.

    Στο σημείο έφτασαν από την αρχή ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες απέκλεισαν το χώρο αλλά δέχθηκαν συνεχείς επιθέσεις από τους νεαρούς με βόμβες μολότοφ, σίδερα, ξύλα και πυροσβεστήρες καθώς και άλλα αντικείμενα που έπαιρναν μέσα από το Πανεπιστήμιο. Ενας από τους πυροσβεστήρες χτύησε τα σύρματα της ΔΕΗ κόβοντας ένα από αυτά με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα στους γύρω δρόμους το οποίο δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

    Επίσης από τις επιθέσεις προκλήθηκαν φθορές σε 8 αυτοκίνητα και τζάμια των γύρω κτιρίων ένα από τα οποία ανήκει στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Τελικά, στις 10 το πρωί επετράπη, με παρέμβαση των πρυτανικών αρχών, η είσοδος στον Πανεπιστημιακό χώρο, μελών του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται εκεί ενώ από την Αστυνομία γίνονται έρευνες και αξιοποιούνται στοιχεία για την αναγνώριση ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

    [06] Κοινωνία

    Το ύποπτο δέμα άφησε άγνωστος στα σκαλιά

    Ψεύτικη βόμβα στη Μητρόπολη

    17/12/2006 3:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ύποπτο πακέτο άφησε άγνωστος το πρωί στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας. Το γεγονός αντιλήφθηκε ο υπεύθυνος του Ναού, περίπου στις 10 το πρωί, οπότε και κάλεσε την Αστυνομία.

    Μοτοσικλετιστές και αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, έσπευσαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους λιγοστούς πιστούς και τους ιερείς, ενώ διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Μητροπόλεως και στα γύρω στενά. Το δέμα εξετάστηκε από τα μέλη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ο οποίος δεν εντόπισε εκρηκτική ύλη. Αστυνομικοί το μετέφεραν στον προαύλιο χώρο και το άνοιξαν, διαπιστώνοντας ότι ο άγνωστος φαρσέρ είχε τοποθετήσει στο εσωτερικό του ένα βιβλίο με αμφιλεγόμενο παραθρησκευτικό περιεχόμενο, και πάνω του ένα επιτραπέζιο ρολόι, με καλώδια και μια μπαταρία. Ο μηχανισμός σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς δεν θα μπορούσε ποτέ να εκραγεί.

    Η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο το ύποπτο δέμα να σχετίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Μητρόπολη για τον εορτασμό των Προστατών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Πολύδωρας έφτασε στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Αθηνών, λίγο μετά της 12 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Πολύδωρας παρακολούθησε την δοξολογία και ευχήθηκε σε όλους τους αξιωματικούς του σώματος.

    [07] Κοινωνία

    Δύο οι τραυματίες

    Συμπλοκή σε καφενείο

    17/12/2006 3:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αιματηρό επεισόδιο για προσωπικούς λόγους σημειώθηκε στις 19:45 χθες το απόγευμα στην οδό Αγίου Νικολάου 15, στον Άγιο Παντελεήμονα. Άγνωστο άτομο αλβανικής καταγωγής, σύμφωνα με την αστυνομία, μπήκε σε καφενείο όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν συμπατριώτη του και άλλο ένα άτομο από τη Συρία. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε.

    [08] Κοινωνία

    Ομάδα αγνώστων πέταξαν μολότοφ

    Επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

    17/12/2006 1:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεισόδια σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων εξήλθε αιφνιδιαστικά από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκτόξευσε μικρό αριθμό βομβών μολότοφ προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στα φυλάκια της πύλης εμπορίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατίας. Ζημιές υπέστη και διερχόμενο αστικό λεωφορείο.

    [09] Κόσμος

    Στους χρήστες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο

    "Πρόσωπο της Χρονιάς" είσαι "Εσύ"

    17/12/2006 2:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    "Εσείς" είστε το "Πρόσωπο της Χρονιάς", σύμφωνα με το περιοδικό Tιme. "Εσείς", ο άσημος χρήστης διαδικτύου που δηλώνει το "παρών" τροφοδοτώντας σελίδες, όπως το YouTube, με βίντεο και φωτογραφίες, ο άγνωστος blogger που διατηρεί ένα από τα εκατομμύρια blogs, εσείς είστε το Πρόσωπο της Χρονιάς "επειδή αναλάβατε τα ηνία των διεθνών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, επειδή ιδρύσατε και οριοθετήσατε τη νέα ψηφιακή δημοκρατία, επειδή εργάζεστε χωρίς αντάλλαγμα και επειδή νικήσατε τους επαγγελματίες στο δικό τους παιχνίδι " εξηγείται το αμερικανικό περιοδικό για τη φετινή επιλογή του. Μάλιστα, το τεύχος του κυκλοφορεί με ένα καθρέφτη στο εξώφυλλο "αντανακλώντας την ιδέα ότι είστε εσείς και όχι εμείς, που μεταμορφώνετε την εποχή της πληροφόρησης", όπως εξηγεί ο εκδότης του Time, Ρίτσαρντ Στένγκελ.

    Αντίπαλοί σας, στον αγώνα για την ανάδειξη του "Προσώπου της Χρονιάς", ήταν οι πρόεδροι του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και της Κίνας, Χου Ζιντάο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ-ιλ και ο Τζέιμς Μπέικερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που τέθηκε επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής που μελέτησε την κατάσταση στο Ιράκ.

    Το Time αναδεικνύει το "Πρόσωπο της Χρονιάς" από το 1927 και η παράδοση έχει εξελιχθεί σε μία πηγή φημών κάθε χρόνο, αλλά και έντονων συζητήσεων και αμφισβητήσεων, αφού πολλές επιλογές ήταν αντιδημοφιλείς - όπως ο Αδόλφος Χίτλερ- το 1938 και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1979.

    "Στόχος είναι να επιλεγεί το άτομο ή τα άτομα που επηρέασαν τις ειδήσεις, αλλά και τις ζωές μας, είτε για το καλό, είτε άσχημα και ενσωματώνουν αυτό που ήταν σημαντικό για τη χρονιά που φεύγει- είτε για το καλύτερο, είτε για το χειρότερο", όπως εξήγησε ο Λεβ Γκρόσμαν, συντάκτης του περιοδικού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δημιουργοί και οι επισκέπτες ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο που ενεργοποιούνται από τον χρήστη, ανέδειξαν μία κοινότητα που συνεργάζεται σε τέτοια κλίμακα που ουδέποτε στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί.

    "Βλέπουμε πως οι πολλοί αντλούν δύναμη από λίγους και βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς ιδιοτέλεια και πως αυτό δεν θα αλλάξει απλά τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αλλάζει ο κόσμος", επισήμανε ο Γκρόσμαν, ο οποίος στο Time γράφει τις σελίδες που είναι αφιερωμένες στην τεχνολογία και στο βιβλίο.

    "Κάποτε οι δημοσιογράφοι είχαν το αποκλειστικό προνόμιο να πηγαίνουν τους πολίτες σε μέρη όπου δεν είχαν ξαναπάει. Όμως τώρα, μία μητέρα στη Βαγδάτη με ένα βιντεόφωνο μπορεί να σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε μία έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε δρόμο", πρόσθεσε ο Γκρόσμαν.

    Το 2005, είχε χαρακτηρισθεί "Πρόσωπο της Χρονιάς" ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μπιλ Γκέιτς, η σύζυγός του Μελίντα και ο Ιρλανδός ρόκερ Μπόνο, για την ανθρωπιστική προσφορά τους. Το 2004 επελέγη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και το 2003 "ο Αμερικανός στρατιώτης", καθώς ήταν η χρονιά της εισβολής στο Ιράκ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - 'You' named Time's person of 2006

    Σχετικά Links:

    Time

    [10] Κόσμος

    Σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι

    Γαμήλια τραγωδία

    17/12/2006 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Σε πολύνεκρη τραγωδία κατέληξε αυτό που θα έπρεπε να είναι ημέρα χαράς για ένα νιόπαντρο ζευγάρι, στο Πακιστάν. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η νύφη, βρήκαν το θάνατο από τον πανικό που έσπειρε το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς και εν συνεχεία η κατάρρευση ενός τοίχου.

    Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά που υπέκυψαν εξαιτίας των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστησαν. Όσο για τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί παρότι οι πρώτες ενδείξεις την αποδίδουν σε βραχυκύκλωμα.

    Το περιστατικό συνέβη στη πόλη Ντέρα Γαζί Χαν, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Τη γαμήλια τελετή, που πραγματοποιούταν σε σκηνή, παρακολουθούσαν πάνω από 300 προσκεκλημένοι. Όταν έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά πολλοί προσπάθησαν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας σ ένα τοίχο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τραυματίες ανέρχονται στους 70 αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο γαμπρός δεν τραυματίστηκε.

    [11] Μ. Ανατολή

    Εκρηκτική κατάσταση στα παλαιστινιακα εδάφη

    Σε τεντωμένο σκοινί

    17/12/2006 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2006 5:22:41 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-BBC

    Στο χείλος ενός γενικευμένου εμφυλίου ακροβατούν επικίνδυνα Φάταχ και Χαμάς, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί από χθες σε θέατρο ενόπλων επιθέσεων εκατέρωθεν. Δυνάμεις προσκείμενες στη Φατάχ και έμπιστες στον Αμπάς, κατέλαβαν δύο υπουργεία της Χαμάς και απέκλεισαν ένα τμήμα της Γάζας στο οποίο βρίσκεται η κατοικία του προέδρου, ενώ σημειώθηκαν οδομαχίες μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Τα περιστατικά έρχονται να προσθέσουν ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα των βίαιων γεγονότων, διαδεχόμενα την επίθεση εναντίον υπουργού της Χαμάς και την εισβολή ενόπλων μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της προεδρικής φρουράς, που στοίχισε την ζωή ενός και τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Εν τω μεταξύ, στο "κόκκινο" παραμένει και η ένταση σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Αμπάς συναντήθηκε με μέλη της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής για συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια διεξαγωγής της διαδικασίας -ενδεχομένως στα μέσα του 2007-, την ώρα που η Χαμάς απορρίπτει την κίνηση του Αμπάς και δηλώνει την πρόθεση της να ζητήσει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να κηρυχθεί η ενέργεια του Παλαιστίνιου προέδρου παράνομη.

    Θέατρο μαχών Γάζα και Δυτική Οχθη

    Οι χθεσινές τηλεοπτικές ανακοινώσεις του προέδρου Αμπάς, με τις οποίες οι πρόωρες εκλογές προκρίνονταν ως η μόνη διέξοδος από την κρίση στην οικονομία και την ασφάλεια , έβγαλαν από τα σπίτια τους, χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς και της Φάταχ. Στο τεταμένο σκηνικό προστέθηκαν σποραδικές μάχες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια 19χρονη Παλαιστίνια φοιτήτρια έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πυρά αυτομάτων όπλων στη Γάζα.

    Τη νύχτα ένοπλοι που σύμφωνα με πληροφορίες έφεραν στολές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, εισέβαλαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της προεδρικής φρουράς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό. Οι επιδρομείς έβαλαν φωτιές στις σκηνές και αντάλλαξαν πυρά με τους στρατιώτες, τραυματίζοντας τέσσερις. Η επίθεση είναι η πρώτη που δέχεται η επίλεκτη δύναμη του Παλαιστίνιου προέδρου, που αποτελείται από περίπου 3.500 άνδρες και έχει συγκροτηθεί με αμερικανική υποστήριξη. Εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της οργάνωσης. Ο πρόεδρος Αμπάς καταδίκασε την επίθεση.

    Λίγο αργότερα, στο στόχο ενόπλων μπήκε το αυτοκίνητο του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών και μέλους της Χαμάς Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ο οποίος όμως δεν τραυματίστηκε. Συνεργάτες του Ζαχάρ κατηγόρησαν τις πιστές στον Αμπάς δυνάμεις για την επίθεση.

    Ακολούθησε η "προέλαση" ανδρών της προεδρικής φρουράς, οι οποίοι με την υποστήριξη μελών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, της ένοπλης οργάνωσης της Φατάχ, κατέλαβαν τα υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών που ελέγχονται από την Χαμάς. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις της Χαμάς.

    Εκκλήσεις για ψυχραιμία

    Ταυτόχρονα όλες οι πλευρές απευθύνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν ήρεμοι τονίζοντας ότι "η μάχη του παλαιστινιακού λαού δεν είναι εσωτερική μάχη, αλλά μάχη κατά της κατοχής". Η ΕΕ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Η Μόσχα τους προέτρεψε να διαφυλάξουν την ενότητά τους.

    Πάντως, οι χθεσινές τοποθετήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, αλλά και τις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Αμπάς στο πλαίσιο της επικείμενης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει τον μετριοπαθή Παλαιστίνιο πρόεδρο.

    Από την πλευρά της η Χαμάς διεμήνυσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες του "αντισυνταγματικές". Ο παλαιστινιακός βασικός νόμος, που λειτουργεί ως Σύνταγμα δεν έχει πρόβλεψη για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αξιωματούχοι της Φάταχ υποστήριξαν ότι ο Αμπάς έχει την αρμοδιότητα να κάνει κάτι τέτοιο με ένα προεδρικό διάταγμα, ενώ η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τέτοια πράξη θα ήταν παράνομη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Poll call escalates Gaza violence

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο Αμπάς

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Δάγκωσε" μία φορά ο ΟΦΗ και πήρε τη νίκη

    17/12/2006 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με γκολ του Ντεγιάνοφ στο 54΄, ο ΟΦΗ νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ, στο ματς που έγινε στο Παγκρήτιο στάδιο. Το α ημίχρονο δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική, καθώς οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε κακό παιχνίδι, με ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, κυρίως από την πλευρά των φιλοξενούμενων. Σε μια από αυτές, στο 7, ο Σηφάκης απέκρουσε το σουτ του Μίετσελ, ενώ στο 28 ο Γκονζάλες απέτυχε από εξαιρετική θέση να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στην εκπνοή ο Χαραλάμπους έχασε τη σημαντικότερη ευκαιρία, όταν δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά τον Σηφάκη κι έτσι παρέμεινε το 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά και στο 54 έφτασαν στο γκολ, όταν ο Ντεγιάνοφ με εκπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Φερνάντες. Ένα λεπτό αργότερα, ο Ντρούλιτς βρέθηκε μόνος με τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν κατάφερε να τον "νικήσει". Στο τέλος ο ΠΑΟΚ πίεσε για την ισοφάριση και στο 88 ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχε την ευκαιρία να σκοράρει, όμως προτίμησε να γυρίσει στον Μπαλάφα, ο οποίος με τη σειρά του σούταρε άστοχα κι έτσι ο ΟΦΗ πήρε την πολύτιμη νίκη. Κίτρινες: Πίτσος - Χαραλαμπίδης, Μπαλάφας, Μίετσελ Διαιτητής: Φινοκαλιώτης (Αθηνών) ΟΦΗ (Ράινερ Μάουρερ): Σηφάκης, Πίτσος, Ουέλινγκτον, Ισά, Αρβανίτης, Ρουμπάκης, Κ.Κωνσταντινίδης (57 Δέντσας), Σφακιανάκης, Ντεγιάνοφ, Οφορίκουε (78 Νουαφόρ), Ντρούλιτς (83 Μιχελακάκης). ΠΑΟΚ (Μόμτσιλο Βούκοτιτς): Φερνάντες, Αραμπατζής, Χασιώτης, Μελίσσης, Κωνσταντινίδης, Γκονζάλες (60 Τσίγκας), Χαραλάμπους, Μπαλάφας, Ηλιάδης (76 Μουμίν), Χαραλαμπίδης (69 Τόργκελε), Μίετσελ

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Χαστούκι" της Κέρκυρας στον Παναθηναϊκό

    17/12/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ηχηρό "χαστούκι" έδωσε η Κέρκυρα στον Παναθηναϊκό. Λίγες μέρες μετά την βαριά ήττα τους στο Παρίσι από την Παρί Σεν Ζερμέν, οι "πράσινοι" έχασαν πολύτιμο έδαφος στην διεκδίκηση του τίτλου, χάνοντας στη Κέρκυρα με 3-1. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με πέναλτι του Παπαδόπουλου στο 27΄, αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να «γυρίσουν» το ματς και να πάρουν τη νίκη με γκολ των Γκουέλα (46΄), Ζαχαρόπουλου (63΄-πέναλτι) και Ντα Σίλβα (+90), ενώ στο τελευταίο 20λεπτο έπαιζαν με αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω αποβολής του Λουκά Βύντρα στο 71΄. Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι. Στο 4΄ ο Σαλπιγγίδης με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα άουτ, στο 9΄ ο Καραδήμοπς απομάκρυνε την τελευταία στιγμή ενώ οι Ρομέρο, Παπαδόπουλος ήταν έτοιμοι να σκοράρουν και στο 15΄ σε απευθείας κόρνερ του Βίκτορ, ο Κουτσουρές ρίσκαρε με το... αυτογκόλ, αλλά κατάφερε να απομακρύνει. Στο 27ο λεπτό ο αμυντικός της Κέρκυρας μάρκαρε τον Παπαδόπουλο στην περιοχή και ο Κύρος Βασσάρας καταλόγισε πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Όμως, η ψυχολογία άλλαξε... στρατόπεδο, όταν οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με γκολ δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του β΄ ημιχρόνου. Με ατομική προσπάθεια ο Γκουέλα μπήκε στην περιοχή, απέφυγε τον Γκούμα και με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1. Οι "πράσινοι" τα "έχασαν" και ουσιαστικά δεν κατάφεραν να αντιδράσουν σε καμία περίπτωση, αφήνοντας τον αγώνα στην τύχη του! Στο 63΄ ο Γκονζάλες ανέτρεψε τον Καραδήμο στην περιοχή, η Κέρκυρα κέρδισε πέναλτι και ο Ζαχαρόπουλος σκόραρε από τη βούλα, ενώ στο 71΄ ο Λουκάς Βύντρα ανέτρεψε τον Γκουέλα λίγο έξω από την περιοχή, με αποτέλεσμα να δει την κόκκινη κάρτα του Βασσάρα. Μια δύσκολη φάση (όσον αφορά την αποβολή) αφού υπήρξε σίγουρα ανατροπή, αλλά στη φάση βρισκόταν και ο Νασίφ Μόρις, άρα ο Γκουέλα ίσως και να μην βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ. Με αριθμητικό μειονέκτημα και το ηθικό στο... ναδίρ, οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα, καθώς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, κι όταν "όλος" ο Παναθηναϊκός είχε βγει στην επίθεση, ο Ντα Σίλβα διαμόρφωσε το τελικό 3-1 το οποίο "πλήρωσε" με την αποβολή του, αφού είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έβγαλε τη φανέλα του για να πανηγυρίσει. Η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ γνώρισε μια ήττα που σημαίνει ότι κλείνει το 2006 και τον Α΄ γύρο του πρωταθλήματος σε απόσταση οκτώ βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ αντίθετα η Κέρκυρα "φιγουράρει" στην εξάδα του βαθμολογικού πίνακα. Κίτρινες: Γκουέλα, Ντα Σίλβα, Ντακόλ - Μόρις, Βίκτορ, Σέριτς, Γκονζάλες, Μπόβιο Κόκκινες: Βύντρα (71΄), Ντα Σίλβα (94΄-δεύτερη κίτρινη) Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσ/νίκης) Κέρκυρα (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Γκουστάβο, Βαρτζιώτης, Μοσχογιάννης, Καραδήμος (80΄ Πελαγίας), Φούφουλας, Κουτσουρές (86΄ Καρβάλιο), Γκουέλα, Σκούφαλης (43΄ Ντ΄Ακόλ), Ντα Σίλβα, Ζαχαρόπουλος. Παναθηναϊκός (Βίκτορ Μουνιόθ): Εμπέντε, Γκούμας, Μόρις, Σέριτς (74΄ Δάρλας), Βύντρα, Ρομέρο (59΄ Γκονζάλες), Μπόβιο (74΄ Τζιόλης), Ίβανσιτς, Βίκτορ, Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διπλό η Καλαμαριά στη Λάρισα

    17/12/2006 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πιο σημαντική νίκη του στην προσπάθειά του να παραμείνει στη Σούπερ Λιγκα πέτυχε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς. Σ΄ έναν αγώνα «φωτιά» και για τους δύο αντιπάλους, η ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη νίκησε 1-0 τη Λάρισα στο Αλκαζάρ και έφτασε τους 15 βαθμούς, έναν λιγότερο από τη σημερινή της αντίπαλο. Η ΑΕΛ μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, προσπαθώντας να φτάσει σ΄ένα γρήγορο γκολ. Στο πρώτο μισό του ημιχρόνου δημιούργησε δύο κλασικές ευκαιρίες, όμως δεν μπόρεσε να πάρει το προβάδισμα. Στο 17΄ από γύρισμα του Καλαντζή, ο Διγκόζης βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Κόβατς απέκρουσε σωτήρια, ενώ στο 23΄ ο Καλαντζής βρέθηκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα της Καλαμαριάς, πλάσαρε ψύχραιμα, όμως είδε τη μπάλα να χτυπά στο κάθετο δοκάρι. Μετά το 30΄ οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν το ματς, έχοντας καταφέρει να βγουν "αλώβητοι" από την επιθετική "καταιγίδα" της Λάρισας. Ο Γιώργος Δώνης αποφάσισε να αυξήσει τις επιθετικές επιλογές της ομάδας του και στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου πέρασε στον αγώνα τους Κυπαρίσση, Κλέιτον. Δέκα λεπτά αργότερα, η ΑΕΛ βρέθηκε πίσω στο σκορ... Στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι, ο Περόνε με γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή έγραψε το 0-1, με τους παίκτες της Λάρισας να διαμαρτύρονται έντονα για οφσάιντ. Το "σοκ" ήταν ισχυρό για τους «βυσσινί» και είναι αλήθεια πως δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν στα υπόλοιπα -περίπου 40- λεπτά του παιχνιδιού. Η Λάρισα, που στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έμοιαζε ικανή να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη εξάδα, βρίσκεται πλέον έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην ολοκλήρωση του Α΄ γύρου.

    Κίτρινες: Βέλα Τζούνιορ, Ουέλινγκτον, Φυτανίδης, Μπούσι Διαιτητής: Γκαϊτατζής (Δράμας) Λάρισα (Γιώργος Δώνης): Κηπουρός, Κατσιαρός (72΄ Χατζηλιόντας), Φέρστερ, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Μπασιλά, Γκίκας (46΄ Κυπαρίσσης), Διγκόζης, Καλαντζής, Αλωνεύτης, Χλωρός (46΄ Κλέιτον) Απόλλων Καλαμαριάς (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Παπαδόπουλος, Μουράφσκι, Βέλα Τζούνιορ (46΄ Φυτανίδης), Κόλτσης, Ουέλινγκτον, Μπούσι (79΄ Σαρακατσάνος), Περόνε, Φαβάλι (66΄ Καραλιόπουλος), Ορφανός

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επέστρεψε στις νίκες το Αιγάλεω

    17/12/2006 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη του νίκη μετά από επτά αγωνιστικές πέτυχε το Αιγάλεω, που επικράτησε 2-0 του Εργοτέλη. Ο αγώνας έγινε στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης" και τα γκολ σημείωσαν ο Κουμορτζί στο 15ο λεπτό και ο Τσέζαρεκ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Ήταν ένα πολύ κλειστό παιχνίδι, με την ομάδα που θα πετύχαινε πρώτη γκολ να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα για τη νίκη. Οι γηπεδούχοι στάθηκαν πιο τυχεροί, αφού προηγήθηκαν στην πρώτη (και μοναδική σε όλο το πρώτο ημίχρονο) αξιόλογη φάση που δημιουργήθηκε μπροστά στις δύο εστίες. Στο 15΄ ο Μουστόγιαννης πέρασε τη μπάλα στην περιοχή του Πόζα, ο Νικολόπουλος την άφησε έξοχα για τον Κουμορτζί, ο οποίος με δυνατό σουτ έγραψε το 1-0. Από εκεί και πέρα, το Αιγάλεω με σωστή αμυντική τακτική κρατούσε μακριά από την περιοχή του Κίεζεκ τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί. Οι διορθωτικές κινήσεις του Νίκου Καραγεωργίου δεν έφεραν αποτέλεσμα. Με έξυπνη τακτική, το Αιγάλεω έδωσε χώρο στον Εργοτέλη και προσπάθησε να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις, ενώ έχασε σημαντικές ευκαιρίες με τον Σκοπελίτη στο 69΄ και τον Τσέζαρεκ στο 84΄. Ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Σχετικά εύκολα, λοιπόν, το «Σίτι» κατέκτησε το πολύτιμο «τρίποντο» και «εκτοξεύθηκε» στην 5η θέση της βαθμολογίας, μαζί με την Ξάνθη και τον Ατρόμητο. Κίτρινες: Παπουτσής, Ομο - Χατζί, Τζούνιορ Διαιτητής: Μπριάκος (Ηπείρου) Αιγάλεω (Γιώργος Χατζάρας): Κίεζεκ, Παπουτσής, Κουμπαρούλης, Σίμανεκ, Ποπόφ, Μουστογιάννης, Κουμορτζί (66΄ Εντουσέι), Σκοπελίτης, Τσάτσος (69΄ Πετρόπουλος), Τσέζαρεκ, Νικολόπουλος (60΄ Ομο) Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Εργοτέλης: Πόζα, Σταυρακάκης, Κορδονούρης, Ζαπρόπουλος, Κένεντι (54΄ Κακλαμάνος), Τζούνιορ (79΄ Μπάρτσικ), Τάσιτς, Χατζί, Κοιλιάρας, Μελισσάς, Ιαστσουκ (72΄ Νατσέφσκι)

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θετικά έκλεισε τη χρονιά ο Ηρακλής

    17/12/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με γκολ του Κώστα Καπετάνου από το 53ο λεπτό, ο Ηρακλής επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στο "Καυτανζόγλειο" συνεχίζοντας το εντυπωσιακό νικηφόρο σερί του. Ο Ηρακλής ήταν αυτός που δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία και με θαυμάσια εκτέλεση ο Κώστας Καπετάνος την αξιοποίησε. Ήταν μια σέντρα του Σνάουτσνερ από δεξιά στο 53ο λεπτό που «βρήκε» μέσα στην περιοχή τον Καπετάνο, ο οποίος με σουτ πάνω στην κίνηση άφησε «άγαλμα» τον Μάλαρτζ και έγραψε το 1-0. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα, που μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ηρακλής αξιοποίησε τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάστηκε και στους δύο αντιπάλους! Όμως, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και η βαθμολογία, βάσει των οποίων ο "Γηραιός" έχει τέσσερις διαδοχικές νίκες, που μπορεί να γίνουν και πέντε αν παραμείνει η ποινή μηδενισμού του Ιωνικού στο ματς της προηγούμενης αγωνιστικής. Παράλληλα, η ομάδα του Γιόζεφ Μπουμπένκο υποχρέωσε την Ξάνθη στην πρώτη της ήττα μετά τις 28 Οκτωβρίου και το παιχνίδι με το Αιγάλεω για την 8η αγωνιστική. Κίτρινες: Καπετάνος - Ζουέλα Διαιτητής: Σκουφίτσας (Αθηνών) Ηρακλής (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Αμπάρης, Κατσαμπής, Μπιλίσκοφ, Πουρσανίδης, Ιωαννίδης, Διαμαντίδης, Σνάουτσνερ, Καπετάνος (75΄ Παπαστεργιαννός), Ερέρα (90΄ Αλέκου), Γεωργιάδης, Ρίβας (82΄ Παπαδόπουλος). Ξάνθη (Τάκης Λεμονής): Μάλαρτζ, Μαχράτζε, Τοροσίδης, Ντελγκάδο (75΄ Φονγκάσα), Μπαϊκαρά (46΄ Μπάρκογλου), Κοντοδήμος (85΄ Καζάκης), Μεσέρα, Λαμπριάκος, Ζουέλα, Γαρπόζης, Βρύζας

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτος και με διαφορά ο Ολυμπιακός

    17/12/2006 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διατήρησε τη διαφορά των πέντε βαθμών που τον χωρίζει από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός που νίκησε άνετα τον Ιωνικό με 3-0 στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Δύο γκολ σημείωσε ο Ιεροκλής Στολτίδης (44΄, 87΄) και ένα ο Ζούλιο Σέζαρ (80΄) για τους "ερυθρόλευκους". Σ΄ ένα "γεμάτο" πρώτο ημίχρονο, πρωταγωνίστησε ο Αντώνης Νικοπολίδης και η... αστοχία των επιθετικών του Ολυμπιακού. Τελικά, χρειάστηκε ένα λάθος του Καντιμοίρη για να ανοίξουν το σκορ οι γηπεδούχοι στο 44ο λεπτό, όταν ο Ιεροκλής Στολτίδης επιχείρησε ένα πολύ μακρινό σουτ, ο γκολκίπερ του Ιωνικού δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της μπάλας κι έτσι πραγματοποιήθηκε το 1-0. Νωρίτερα, ο Γιάννης Οκκάς είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες, με ισάριθμες κεφαλιές, όταν στο 21΄ "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι και στο 39΄ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ και ο Νέρι Καστίγιο αστόχησε σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ στο 41ο λεπτό. Στο 54΄ ο Γιάννης Οκκάς είχε ξανά την ευκαιρία να σκοράρει με κεφαλιά, εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του Καντιμοίρη, αλλά πρόλαβαν να απομακρύνουν Μακόρ κα Οφρυδόπουλος, στην πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο Β΄ ημίχρονο. Στο 76΄ ο Φέλιξ Μπόρχα, εντελώς μόνος με τον Καντιμοίρη, σούταρε πολύ δυνατά αλλά "άτεχνα" πάνω στον τερματοφύλακα, χάνοντας την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς, που όσο όδευε προς το τέλος, ήταν φυσικό να φορτώνει με άγχος τους οπαδούς των γηπεδούχων, αφού ο Ιωνικός είχε αρχίσει να πιστεύει στην ισοφάριση. Τη λύση, όμως, έδωσε και πάλι (όπως και εναντίον του Αιγάλεω) ο Ζούλιο Σέζαρ που μετά από κόρνερ του Ριβάλντο σηκώθηκε πιο ψηλά απ΄όλους και "κάρφωσε" τη μπάλα στα δίχτυα για να γράψει το 2-0, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 87΄ ο Στολτίδης (σήμερα πέτυχε τα δύο πρώτα του γκολ στο πρωτάθλημα) με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή. Κίτρινες: Γκούτμαν, Ζαβάνιο, Οφρυδόπουλος, Ουκάρ Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσ/νίκης) Ολυμπιακός (Τρόντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Κωστούλας, Γεωργάτος (71΄ Μπουλούτ), Σέζαρ, Ζεβλάκοφ, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο (71΄ Μπαμπανγκίντα), Οκκάς (80΄ Παππάς), Μπόρχα Ιωνικός (Αουγκούστο Ινάσιο): Καντιμοίρης, Κοτίτσας, Οφρυδόπουλος, Ζαβάνιο, Ντα Κόστα (80΄ Φαμπίνιο), Μακόρ, Γκούτμαν (89` Ξενίδης), Λετιέρι, Ουκάρ, Νατσούρας, Ονουάτσι

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μοιράστηκαν τα πάντα στο Περιστέρι

    17/12/2006 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το βαθμό της ισοπαλίας έφυγε από το Περιστέρι ο Άρης αν και αγωνίστηκε για περίπου 40 λεπτά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Παλαθουέλος. Η ομάδα του Γκιγιέρμο Όγιος, σε αγώνα για την 15η ημέρα της Σούπερ Λίγκας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Ατρόμητο και διατήρησε το αήττητο για 4η σερί αγωνιστική. Παράλληλα, έγινε η πρώτη ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα που φτάνει τις εννέα ισοπαλίες, έξι εκ των οποίων μακριά από το "Κλεάνθης Βικελίδης". Το τέρμα του Άρη πέτυχε ο Χαβίτο στο 40΄, ενώ για τον Ατρόμητο είχε ανοίξει το σκορ στο 14΄ ο Λαζανάς. Ο Ατρόμητος λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου 15λεπτου και μετά από φάση διαρκείας κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Ο Λαζανάς μετά την ασυννενοησία του Χαλκιά με τον Παπαδόπουλου, έγινε αποδέκτης της μπάλα και με εύστοχο σουτ νίκησε τον Χαλκιά δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του Περιστερίου (1-0). Πέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου ήρθε η ισοφάριση. Μετά από φάση διαρκείας και αδυναμία των αμυντικών του Ατρομήτου να διώξουν, η μπάλα έφτασε στον Χαβίτο, ο οποίος με αριστοτεχνικό πλασέ έξω από τη μεγάλη περιοχή ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους. Στο 52 ο Άρης υποχρεώθηκε να παίξει με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Παλαθουέλος με δύο "μαζεμένες" κίτρινες κάρτες, όμως παρά την όποια πίεση ασκήθηκε από πλευράς Ατρομήτου δεν ήρθε το γκολ μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα. Κίτρινες κάρτες: Μερίνο, Άντερσον, Ραγκουέλ, Ολιβέιρα, Κορακάκης, Σανόκο - Γόγολος, Νεμπεγλέρας Κόκκινες κάρτες: Παλαθουέλος (52`, δεύτερη κίτρινη) Διαιτητής: Κάκκος (Κέρκυρας) Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Γελαδάρης, Γεωργίου (64` Ντόε), Χάλαρης, Ολιβέιρα, Ραγκουέλ, Μερίνο, Λαζανάς, Άντερσον (73` Σανόκο), Λουτσιάνο (81` Κουτσοσπύρος), Κορακάκης. Άρης (Γκιγιέρμο Όγιος): Χαλκιάς, Γόγολος, Κουλουχέρης (46` Κολτσίδας), Παπαδόπουλος, Βανγκελί, Παλαθουέλος, Νεμπεγλέρας, Γκαρσία, Χαβίτο, Κόκε (90` Νάιντο), Πάουλο Κόστα (83` Πασσαλής).

    [19] Πολιτισμός

    Κατά Ξενάκη "Δομές και Κώδικες"

    17/12/2006 6:33:00 μμ

    Οι έρευνες του Κωνσταντίνου Ξενάκη είναι γνωστές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μέσα από ατομικές εκθέσεις και από σημαντική βιβλιογραφία. Στην έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 7 Απριλίου στο Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts παρουσιάζονται περίπου 60 έργα του, που καλύπτουν χρονολογικά διάφορες περιόδους της σταδιοδρομίας του. Περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής (ακρυλικά σε μουσαμά και γκουάς σε χαρτί) καθώς και διάφορα "αντικείμενα" (objets). Επίσης παρουσιάζεται ένα μέρος από τα κινητικά του έργα, της δεκαετίας του 60.

    Ο ποιητής - δημιουργός Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931 και σε ηλικία 21 ετών έφυγε για σπουδές στην Ευρώπη. Το 1955 φτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, όπου και αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα.

    Από το 1970 διδάσκει σε Παρίσι και Βερολίνο. Πραγματοποιεί πλήθος από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τα πολλά ταξίδια που κάνει τον φέρνουν σε επαφή με κάθε είδους καλλιτεχνικές προσπάθειες και εκφράσεις, που μαζί με την ελληνική καταγωγή του και τη σχέση του με την Αίγυπτο, συνθέτουν την πολιτισμική βάση του έργου του.

    Οι αναζητήσεις του κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις και οι πειραματισμοί του χαρακτηρίζονται από την τόλμη των διατυπώσεών του. Από το 1972, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είχε εγκαταστήσει στην εργασία του, με τρόπο ιδιαίτερα εκρηκτικό για την εποχή του, τα προβλήματα της επικοινωνίας και της δυσχέρειας ανάγνωσης των τυποποιημένων κωδίκων κοινωνικής συμπεριφοράς, που απαγορεύουν αντίστοιχα, την πρόσβαση στην κοινωνική λειτουργία.

    Με τη μετακίνηση από το κινητικό περιβάλλον στο ζωγραφικό επίπεδο και από το ζωγραφικό επίπεδο εκ νέου στο χώρο, ο καλλιτέχνης επεσήμανε προβλήματα κοινωνικής σημειολογίας. Αυτή αποτελεί και την πρωταρχική δομή του ιδιαίτερα πλούσιου έργου του προικισμένου δημιουργού, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί νέους εκφραστικούς τρόπους που να αποπνέουν τη γνησιότητα και αμεσότητα μιας οικουμενικής γλώσσας. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος ενώ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

    Herakleidon, Experience in Visual Arts Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210-34 61 981 Στάση Μετρό: Θησείο Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 13:00 21:00 Γενική είσοδος 6 ευρώ, / Μαθητικό-Φοιτητικό και άνω των 65 ετών 4ευρώ, / Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Herakleidon

    [20] Πολιτισμός

    "Εξι δεκαετίες τέχνης"

    Nonda στο Μουσείο Μπενάκη

    17/12/2006 5:54:00 μμ

    Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου-γλύπτη Επαμεινώνδα Παπαδόπουλου, γνωστού στο φιλότεχνο κοινό ως Nonda, φιλοξενεί από σήμερα το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), παρουσιάζοντας τους καρπούς της καλλιτεχνικής του δημιουργίας από το 1940 έως τα τέλη του 1990, "έξι δεκαετίες τέχνης", όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της έκθεσης.

    Η έκθεση δίνει στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να θυμηθεί ή να ανακαλύψει το έργο ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και εργάστηκε για πενήντα χρόνια στο μεταπολεμικό Παρίσι.

    Ο Nonda κατά τη διάρκεια του 1950 θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Ecole de Paris και έγινε γνωστός στην Ελλάδα όταν "προκάλεσε" το ευρύ κοινό με τα πρώιμα για την εποχή γυμνά του.

    Μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τη γενέτειρά του, την Ελλάδα, η δημιουργική πορεία του Nonda επαν-ανακαλύπτεται μέσα από την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

    Ο κριτικός τέχνης Δημήτρης Γαλάνης θεωρούσε τον Nonda ως ένα δημιουργό με "σπάνιο καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο" και ο κριτικός τέχνης G. Crespelle ως έναν καλλιτέχνη που "κρατούσε την παράδοση της επαναστατικής ζωγραφικής της Μονμάρτρης".

    Ο Nonda ήταν ένας εξπρεσιονιστής ζωγράφος, του οποίου η καλλιτεχνική έμπνευση προέρχεται από τη γυναικεία φιγούρα και τις μορφές ζώων, κάτι που βρήκε αργότερα την έκφρασή του στην αφαιρετική ζωγραφική και στα μεγάλα γλυπτά του.

    Το σύνολο του έργου του περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτικά, χειροποίητα έπιπλα και αντικείμενα. Πρωτοπόρος στις δημόσιες art installations (εγκαταστάσεις), καινοτόμος στη χρήση μη συμβατικών υλικών, (αίμα, κάρβουνο και άμμος), ο Nonda ανήκε στο κίνημα της μεταπολεμικής Ecole de Paris, όρος που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους μοντερνιστές καλλιτέχνες του Παρισιού κατά την περίοδο αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Για περισσότερο από δέκα χρόνια ο Nonda συνεργαζόταν με την γκαλερί Charpentier, όπου εξέθετε έργα του δίπλα στους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Παρισιού.

    Απέκτησε ιδιαίτερη φήμη στο Παρίσι, όχι μόνο γιατί επανέφερε στην Ευρώπη τις εκθέσεις σε ανοικτούς χώρους, αλλά και χάρη στη διοργάνωση επί τέσσερα χρόνια των εκθέσεων της Pont Noef, με τη βοήθεια του Andre Malreaux. Στο πλαίσιο των εκθέσεων αυτών, το 1963 κατασκεύασε ένα μνημειακό γλυπτό του Δούρειου Ίππου, μέσα στο οποίο ο καλλιτέχνης κατοικούσε σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

    Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2007, περιλαμβάνονται περίπου 150 αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη (ζωγραφικά, γλυπτά, σχέδια και άλλα αντικείμενα). Επίσης, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που παρουσιάζεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός και ποικιλία έργων καλλιτέχνη.

    Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση με τίτλο "Nonda: Έξι δεκαετίες τέχνης 1940-2000", στην οποία περιλαμβάνονται κείμενα των κριτικών τέχνης Ε. Μαυρομάτη και Μ. Στεφανίδη σχετικά με τον καλλιτέχνη και το έργο του.

    ΝONDA. Έξι δεκαετίες τέχνης, 1940-2000 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς 14/12/2006 - 18/2/2007

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 December 2006 - 17:51:23 UTC