Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν
  • [02] Παρέμβαση Πολύδωρα
  • [03] Μετανοιωμένος ο δράστης
  • [04] Ναυάγιο στο διάλογο για τα λιμάνια
  • [05] Στο Φανάρι ο Πάπας
  • [06] Οίνος...υγιαίνει καρδίαν

    [01] Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λετονία

    Η ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν

    29/11/2006 9:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η πρόοδος των τρεχουσών νατοϊκών επιχειρήσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν τη μελλοντική εξέλιξη της Συμμαχίας, κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική επιχείρηση αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης της επιχείρησης, με σκοπό τη σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, και με απώτερο στόχο να αναλάβουν οι αφγανικές αρχές πλήρως τον έλεγχο και την αρμοδιότητα επί των εσωτερικών υποθέσεων της χώρας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποστείλει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, λέγοντας οτι πλέον είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει ενεργά και στην προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

    Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ενώ το πρωί είχε συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ για το θέμα της Τουρκίας, καθώς και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στα Σκόπια ότι "η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τις επιδόσεις και συνεπώς σε δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποσύνδεση των τριών υποψηφιοτήτων".

    Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό μετασχηματισμό της Συμμαχίας, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της περιεκτικής πολιτικής οδηγίας και η ανακήρυξη της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Στόχος της οδηγίας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η παροχή σαφών κατευθύνσεων και ο προσδιορισμός των ορίων μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός της Συμμαχίας και των μέσων και των δυνατοτήτων της στα προσεχή 10-15 χρόνια. Σχετικά με τη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για το στρατιωτικό μετασχηματισμό του, σημειώνοντας ότι η προσφορά της χώρας μας σε αυτή είναι σημαντική και έχει αναγνωριστεί από τη Συμμαχία.

    Μετά τη λήξη της συνόδου, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και την παθητική αποδοχή των εξελίξεων. "Είναι φανερό ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ σύρεται από τα γεγονότα και τις αποφάσεις άλλων στα διεθνή θέματα, ούτε διεκδικεί ούτε διαπραγματεύεται για τα εθνικά συμφέροντα", είπε.

    Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, τονίζεται ότι οι αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ επισφραγίζουν την όλο και πιο επιθετική εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής συμμαχίας σε βάρος των λαών και της ειρήνης.

    [02] Πολιτική

    Για ξυλοδαρμό συλληφθέντα σε επεισόδια

    Παρέμβαση Πολύδωρα

    29/11/2006 10:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αιχμές για τη συμπεριφορά οργάνων της τάξεως της Θεσσαλονίκης, άφησε ο Βύρων Πολύδωρας, με αφορμή καταγγελίες ότι ένας νεαρός, που συνελήφθη ως ύποπτος για πρόκληση επεισοδίων, δέχθηκε κλωτσιά από αστυνομικό. Για το περιστατικό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, παρήγγειλε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και δήλωσε: "Είναι παράξενο και άξιο απορίας πώς κάθε φορά έπειτα από μία μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας έρχεται κάποια κλωτσιά από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία. Εάν κάποιοι θέτουν το δίλημμα ή θα αστυνομεύουμε με κλωτσιές ή όχι (δηλαδή δεν θα αστυνομεύουμε), η απάντηση είναι: όχι!". Η πορεία στη Θεσσαλονίκη έγινε για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στα επεισόδια της 17ης Νοέμβρη. Ο 24χρονος φοιτητής ύστερα από 12 μέρες νοσηλείας, βγήκε από το νοσοκομείο" Γεώργιος Γεννηματάς". Για τον ξυλοδαρμό του επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 9 αστυνομικούς , ενώ γίνεται και δικαστική έρευνα.

    [03] Κοινωνία

    Του πενταπλού φονικού στο Αγρίνιο

    Μετανοιωμένος ο δράστης

    29/11/2006 9:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 9:22:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΤ 105,8

    Μετανοιωμένος εμφανίζεται τώρα ο 37χρονος δράστης του πενταπλού φονικού που βύθισε στο πένθος δύο χωριά του Αγρινίου. Δεν φαίνεται όμως να πείθει ούτε την ίδια την αδελφή του, που τον επισκέφτηκε στο κρατητήριο. Οι δύο κατηγορούμενοι, πατέρας και γιος, που κρατούνται χωριστά και δεν έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Πέμπτη.

    Φόβοι για αντεκδίκηση

    Με αλεξίσφαιρο γιλέκο, οι δύο κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ο 37χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ ο πατέρας του, διώκεται για συνέργεια.

    Η κόρη της οικογενείας επισκέφτηκε τον αδελφό της και τον άκουσε να ομολογεί ότι είναι αυτός που σκότωσε τους πέντε κυνηγούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

    "Εσύ το έκανες?" "Ναι εγώ σκότωσα και τους πέντε"

    Η αδερφή βούρκωσε και φέρεται να είπε: "Τότε εγώ είμαι με εκείνους".

    Ο 73χρονος πατέρας, που αρχικά είχε προσπαθήσει να πάρει επάνω του την ευθύνη των 5 δολοφονιών, φέρεται να συμφωνεί πλέον με την ομολογία του γιου του.

    Ο φόβος της αστυνομίας μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται ψυχραιμία απ όλους, κυρίως να αφεθεί η υπόθεση πλέον στα χέρια των δικαστικών αρχών.

    Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των ευρημάτων από τον τόπο των δολοφονιών. Η περιοχή δεν είναι πλέον αποκλεισμένη.

    Επιπλέον στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από την Ιατροδικαστή μπήκαν στο φάκελο της δικογραφίας.

    Τα στοιχεία που ενδεχομένως προκύψουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια από την εξέταση των ευρημάτων θα μπουν στις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

    Εντολή να μετατεθεί άμεσα από τη Χίο σε στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο Μεσολόγγι ο στρατιώτης αδελφός του 17χρονου θύματος Αλέξη Νικολόπουλου έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ο λόγος είναι να μπορεί να συμπαρασταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην οικογένειά του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομολογία μετά την ανάκριση

    Ραγδαίες εξελίξεις

    [04] Κοινωνία

    Ναυάγιο στο διάλογο για τα λιμάνια

    29/11/2006 10:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη, να καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα λιμάνια. Οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν εκ νέου με τη διοίκηση του ΟΛΠ σε μια νέα προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Αν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις. Η διαδικασία εκχώρησης του μάνατζμεντ των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας θα προχωρήσει κανονικά, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση.

    Προχωρεί η ιδωτικοποίηση

    Την ίδια ώρα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά παίρνει, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις.

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι οδηγοί των φορτηγών που βλέπουν τα εμπορεύματά τους εγκλωβισμένα στον εμπορευματικό σταθμό.

    Την ανησυχία για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το θέμα εάν δε βρεθεί άμεσα λύση εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος .

    "Ο δραστικός περιορισμός λειτουργίας του Λιμένα Θεσσαλονίκης, με τις σημαντικές καθυστερήσεις στην φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, έχει ήδη οδηγήσει τις βιομηχανίες σε δραστική μείωση της παραγωγής τους", τονίζουν.

    Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της εκχώρησης του μάνατζμεντ, των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

    Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

    [05] Κόσμος

    Θερμή υποδοχή από τον Πατριάρχη

    Στο Φανάρι ο Πάπας

    29/11/2006 7:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 8:59:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είκοσι εφτά χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη, Ποντίφικα στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ έγινε θερμά δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σε μια ιστορική στιγμή για την πολυπόθητη ενότητα των εκκλησιών, οι κορυφαίοι πνευματικοί ηγέτες εκατομμυρίων πιστών συναντήθηκαν στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου. Προηγουμένως οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες παρακολούθησαν μαζί τη δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προσκύνησαν από κοινού τα λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, και αντάλλαξαν θερμούς λόγους με την ευκαιρία του ιστορικού γεγονότος.

    Ιστορική συνάντηση

    Σε μια ιστορική στιγμή για τις χριστιανικές εκκλησίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α υποδέχθηκε θερμά τον Πάπα Βενέδικτο 16ο στο Φανάρι.

    "Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά, τιμή και αγάπη", είπε ο Πατριάρχης στον Πάπα, λίγο πριν εισέλθουν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.

    Η πατριαρχική δοξολογία σφράγισε και με το προσήκον εκκλησιαστικό τυπικό την εύγλωττη κίνηση ειρήνης και αγάπης, ανάμεσα σε καθολικούς και ορθοδόξους που εδώ και αιώνες ακολουθούν χωριστούς δρόμους.

    Οι κεφαλές της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσκύνησαν μαζί τα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου και του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

    Στη συνέχεια μετέβηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου έγινε η παρουσίαση των μελών της παπικής συνοδείας και των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.

    Ακολούθησε ημίωρη συνάντηση στο Πατριαρχικό γραφείο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του μητροπολίτη Ιωάννη και των καρδιναλίων Ταρσίζιο Μπερτόνε και Γουόλτερ Κάσπερ,

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στην παπική συνοδεία.

    Γύρω στις 20.30 το βράδυ, Ποντίφικας αναχώρησε για την "Νουντσιατούρα" του Βατικανού στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα φιλοξενηθεί απόψε και αύριο.

    Την Πέμπτη, ο Πάπας θα παρακολουθήσει στο Φανάρι τη Θεία Λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει ο ασπασμός της ειρήνης από τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες και η υπογραφή κοινής διακήρυξης.

    Ο Ποντίφικας αναμένεται αργότερα να επισκεφθεί την Αγία Σοφία και να έχει συναντήσεις με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης.

    Στην τεράστια σημασία της επίσκεψης του Πάπα στο Φανάρι αναφέρθηκε και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής εκκλησίας.

    "Οι επαφές αυτές διευκολύνουν την μεταξύ μας αλληλοκατανόηση και την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της αγάπης στον κόσμο" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από την Πάτρα όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της γιορτής του Αγ. Ανδρέα.

    Συνάντηση με τον Ποντίφικα θα έχει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό απο τις 13 εως τις 16 Δεκεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα

    [06] Υγεία

    Κόκκινο κρασί φίλος της μακροζωίας

    Οίνος...υγιαίνει καρδίαν

    29/11/2006 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το κρασί στο πέρασμα των αιώνων, κατέχει περίοπτη θέση σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες και είναι στενά δεμένο με τον άνθρωπο. Είναι ένα ποτό, συνδεδεμένο με την έννοια της μακροζωίας. Επιστημονικές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην υγεία όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο. Βρέθηκε ότι η χρήση αυτή του κρασιού μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και γενικά προκαλεί ευεξία, και μακροζωία. Οι πολυφαινόλες που περιέχει το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι περιορίζουν την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης, μιας εκφυλιστικής νόσου των αρτηριών. Συγκρίνοντας την επίδραση κόκκινων κρασιών από διάφορα μέρη του κόσμου σε καλλιέργειες των αιμοφόρων αγγείων, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα πιο πλούσια σε πολυμερείς προκυανιδίνες κρασιά προστατεύουν καλύτερα τα αγγεία αυτά.

    Σύμφωνα με ερευνητές που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης Nature, τα κόκκινα κρασιά της Σαρδηνίας και της γαλλικής περιοχής Ζερ στα Νότια Πυρηναία αναδεικνύονται τα καλύτερα για τη μακροζωία, καθώς περιέχουν υψηλή συγκέντρωση προκυανιδινών, μια ιδιαίτερα δραστική ουσία κατά των καρδιαγγειακών λοιμώξεων. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται αξιοσημείωτα ποσοστά μακροβιότητας των κατοίκων. Η παραδοσιακή οινοποίηση που εφαρμόζουν εκεί, διατηρεί στο κρασί αυτές τις πολυφαινόλες περισσότερο από άλλα μέρη. Επιπλέον το κλήμα που χρησιμοποιείται πολύ σε αυτούς του αμπελώνες είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή δίνει πειστικά συμπεράσματα στις εργαστηριακές δοκιμές, η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί εντός ζωντανού οργανισμού, ώστε να επιβεβαιωθούν όλα αυτά τα στοιχεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 November 2006 - 21:50:57 UTC