Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τους συμβασιούχους
  • [02] Επαφές Μπακογιάννη
  • [03] Θετική επιστολή για το Γ' ΚΠΣ
  • [04] 33 χρόνια από την εξέγερση
  • [05] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [06] Σε εξέλιξη οι έρευνες
  • [07] Εξαρθρώθηκε σπείρα κακοποιών
  • [08] Προς αναστολή η απεργία
  • [09] "Η ζωή είναι παντού"
  • [10] Συνελήφθη ο 29χρονος
  • [11] Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες
  • [12] Αναβλήθηκε η δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη
  • [13] Ξεκίνησε η δίκη Μουρατίδη
  • [14] Αδιάλλακτος ο Γκιουλ
  • [15] Μικρό τσουνάμι στην Ιαπωνία
  • [16] Αθώα μητέρα που σκότωσε το βιαστή του μωρού της
  • [17] Κυανόκρανους ζητά ο Πρόεδρος του Τσαντ
  • [18] Βαρύ πρόστιμο για ...χιούμορ
  • [19] Θέλησε να ακρωτηριάσει τον 7χρονο προγονό της
  • [20] Ζητά την απαλλαγή του Τσέινι
  • [21] 23η επέτειος για το ψευδοκράτος
  • [22] Απεργίες στις συγκοινωνίες στην Ολλανδία
  • [23] Δύο τώρα οι όμηροι
  • [24] Δέκα νεκροί από έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [25] "Το Ιράκ δεν είναι Βιετνάμ", λέει η Ράις
  • [26] Ελεύθεροι οι περισσότεροι
  • [27] Ισραηλινή νεκρή από παλαιστινιακές ρουκέτες
  • [28] Προς όφελος των αδυνάμων
  • [29] Μπουμπένκο: "Πιστεύω στην ομάδα".
  • [30] Σφραγίζουν τα εισιτήρια για τους "16"
  • [31] Παναθηναϊκός… εναντίον Μποντιρόγκα
  • [32] Έσπασε το ρόδι ο ΠΑΟΚ, ήττα για ΑΕΚ
  • [33] Διπλασίασαν τις νίκες τους
  • [34] Ντέρμπι Ευρωπαίων στο πόλο σήμερα.

    [01] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη

    Αντιπαράθεση για τους συμβασιούχους

    15/11/2006 3:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 6:58:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Για προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο από το 1999. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων όλης της χώρας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή της ΓΣΣΕ της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ.

    Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξακολουθεί να πυροδοτεί το ζήτημα των συμβασιούχων.

    Στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων "τεράστιο πολιτικό και θεσμικό σκάνδαλο" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους συμβασιούχους να ταλαιπωρούνται στους δικονομικούς δαιδάλους του Ελεγκτικού συνεδρίου.

    "Ο κ. Καραμανλής ή παραπλάνησε ωμά τους συμβασιούχους και τις οικογένειές τους, ή δεν ήξερε τι συμβαίνει και παρασυρόταν από όποιον δημοσιογράφο του έκανε προεκλογικά ερωτήσεις. Και το ένα και το άλλο είναι πολιτικά τραγικό και συνεπάγεται ευθύνες πολιτικές, που πρέπει να καταλογιστούν", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το στρατό των συμβασιούχων που -όπως σημείωσε-δημιούργησε και έθεσε σε ομηρεία.

    Έντονη κριτική στον κ. Βενιζέλο άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, ο οποίος αφού ανέφερε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα Σκανδαλίδη δεν μονιμοποιήθηκε ούτε ένας συμβασιούχος, τόνισε σε έντονο ύφος: "Έρχεστε τώρα εδώ και μιλάτε για αναλγησίες και ξαφνικά μου γίνατε ευαίσθητοι; Αυτό ξέρετε πώς λέγετε, κύριε Βενιζέλο, στη γλώσσα τη λαϊκή; Τζάμπα μαγκιά".

    Ο Νίκος Αθανασάκης από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού.

    "Το θέμα των συμβασιούχων αφορά προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή καθώς ο ίδιος προεκλογικά δεσμεύθηκε για τη μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα η τομεάρχης Οικονομίας, Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δε μίλησε για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αλλά μόνο για εκείνους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο από το 1999 παρά τις σαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι προχωρούσαν σε προσλήψεις, λέγοντας πως κάποιοι κρύφθηκαν πονηρά πίσω από μία λογική, που επένδυσε στην ανάγκη κάποιων συμπολιτών μας για εργασία.

    Το μεσημέρι, ο συντονιστής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2007, οι πόροι προς την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μειώνονται κατά 8,5%, γεγονός που -όπως υπογράμμισε- αναδεικνύει τον εμπαιγμό των συμβασιούχων, περί πληρωμής τους από τους δήμους και τις νομαρχίες.

    "Ο Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Παυλόπουλος, για μια ακόμη φορά, κάνει μια κίνηση η οποία δεν είναι αποδεκτή, δηλαδή ρίχνει το μπαλάκι αλλού, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν η αιτία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα των εξαιρέσεων δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων είναι το ίδιο το Προεδρικό του Διάταγμα. Το οποίο είναι σαν το κρεβάτι του Προκρούστη, δηλαδή κόβει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων συμβασιούχων", δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος.

    Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων όλης της χώρας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Την κινητοποίηση στηρίζουν με στάσεις εργασίας, από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

    Για το ίδιο θέμα την Πέμπτη στις δύο το μεσημέρι, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εκπροσώπους των συλλόγων συμβασιούχων στους ΟΤΑ.

    Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Πάρις Κουκουλόπουλος απέστειλε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τους συμβασιούχους στις κοινοβουλευτικές ομάδες των πολιτικών κομμάτων, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κανονικά τα δεδουλευμένα

    [02] Πολιτική

    Επαφές Μπακογιάννη

    15/11/2006 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 2:06:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα Ευρωτουρκικά μετά το Συμβούλιο Γενικων Υποθέσεων και η κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση το Κόσοβο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια, η υπουργός συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του κυπριακού κόμματος ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, καθώς και με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου.

    Κυπριακό και Κόσοβο

    Κατά τη συνάντηση της κας Μπακογιάννη με το νέο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πρόταση της φιλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι υπάρχουν κοινές εκτιμήσεις και στόχοι προς την κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδιασμών των δύο κυβερνήσεων.

    Στη συνέχεια, η υπουργός συναντήθηκε με τον Αγκίμ Τσέκου, ο οποίος τόνισε οτι είναι πολύ σημαντικό για το Κόσοβο να εχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

    Ο κ. Τσέκου, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ενημέρωσε την κα Μπακογιάννη σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την πρόοδο στο θέμα των κριτηρίων και του "καθεστώτος" και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που προσφέρει στο Κόσοβο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαρύ κλίμα για την Άγκυρα

    [03] Πολιτική

    Από τον Μπαρόζο στον Καραμανλή

    Θετική επιστολή για το Γ' ΚΠΣ

    15/11/2006 6:22:00 μμ

    Πηγή: NETΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Θετικά ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ, τροποποιώντας έτσι το επίπεδο της συγχρηματοδότησης. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσε Μανουέλ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό προτείνει την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής για περίπου 180 προγράμματα, κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εξοικονομεί επιπλέον κονδύλια ύψους 1,7 δις ευρώ, από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Η διευθέτηση αυτή θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εξαίρεση κάποιων έργων από το Γ ΚΠΣ, τα οποία είχαν εμφανίσει κατά κύριο λόγο μικρή απορροφητικότητα. Σημειώνεται πως η ΕΕ είχε απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας εφαρμογής του Γ ΚΠΣ. "Η κυβέρνηση μετά από πολύ προσπάθεια έφθασε την απορροφητικότητα του ΓΚΠΣ στο 48% ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος επαναλαμβάνοντας πως το 80% των κονδυλίων από το Δ ΚΠΣ θα διατεθεί στην περιφέρεια.

    [04] Κοινωνία

    Εκδηλώσεις μνήμης

    33 χρόνια από την εξέγερση

    15/11/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, άρχισαν το πρωί οι εκδηλώσεις για την 33η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, τον Νοέμβριο του 1973. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν την Παρασκευή με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επέτειο του Πολυτεχνείου γιορτή της Δημοκρατίας, και τόνισε πως, όλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτή η γιορτή δεν θα μετατραπεί σε πανηγύρι λίγων ταραχοποιών. Πάντως, την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, καθώς, όπως είπε, "σήμερα αντί για ένα άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών βλέπουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άσυλο ανεξέλεγκτης βίας."

    Πανεπιστημιακό άσυλο

    Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις θέσεις της Συνομοσπονδίας επί του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση ο κ. Παναγόπουλος είπε πως "θα πρέπει να επανακτήσει ο πανεπιστημιακός θεσμός τα βασικά του χαρακτηριστικά για την προστασία της ελεύθερης γνώμης και ελεύθερης διακίνησης". "Δεν μπορεί να απαγορεύεται σε καθηγητής και μαθητές να μπουν μέσα στις σχολές τους. Αυτό είναι η μεγαλύτερη στέρηση ελευθερίας. Ήμουν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974 και σήμερα, με πιάνει η ψυχή μου όταν βλέπω έναν από τους ναούς της Δημοκρατίας να καίγεται και εμείς περί άλλων να τυρβάζουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε, "το πρυτανικό συμβούλιο με τη συμμετοχή και των φοιτητών να αποφασίζουν, με πιο ευέλικτο τρόπο, για την προστασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τους βανδαλισμούς."

    Οι φοιτητές αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις και απέδωσαν σκοπιμότητα στη συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Εν τω μεταξύ σε μήνυμα του το ΚΚΕ, καλεί το λαό και τη νεολαία να τιμήσουν τις εκδηλώσεις μαζικά και μαχητικά, με αιτήματα την επίλυση των θεμάτων παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων.

    Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για συγκυρία όπου η νεολαία δέχεται πρωτοφανή επίθεση, κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και καλεί όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις να βρεθούν ενωμένες κάτω από το κοινό σύνθημα της υπεράσπισης του άρθρου 16, της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

    Αποφυγή επεισοδίων

    Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί το ακώλυτο και το ειρηνικό της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων και της μεγάλης πορείας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Π. Στάθης και πρόσθεσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη από χθες, έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες, ούτως ώστε να υπάρξει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις νόμιμες ενέργειες. Παράλληλα τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στο κέντρο της Αθήνας έχουν αναπτυχθεί 7.500 αστυνομικών, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, προσαγωγές υπόπτων και απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων.

    Την περιφρούρηση του ιστορικού κτηρίου έχουν αναλάβει φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι του ιδρύματος και κοινωνικές οργανώσεις, που έχουν τεθεί από σήμερα σε ετοιμότητα. Όλα τα ιδρύματα και τις σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται υπό τη συνεχή επίβλεψη τους, ενώ σε διαρκή συνεδρίαση θα βρίσκεται η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, αλλά και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης επεισόδια τα προηγούμενα χρόνια, οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρόν στον εορτασμό ώστε να αποτραπούν τυχόν έκτροπα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μάλιστα, ανήμερα του εορτασμού στις 19.30 διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Τροποιήσεις στις μετακινήσεις

    Από την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας από την Τροχαία και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς και κατά μήκος της διαδρομής της πορείας από το ΕΜΠ στην αμερικανική πρεσβεία.

    Τροποποιήσεις θα γίνουν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Σε αστυνομικό κλοιό

    [05] Κοινωνία

    Για την 33η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών

    Εκδηλώσεις μνήμης

    15/11/2006 1:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 6:49:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου οι εκδηλώσεις για την 33η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, το Νοέμβριο του 1973. Στο χώρο του Ιδρύματος υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τις μητέρες των νεκρών φοιτητών ενώ στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η προβολή εικόνων από τα γεγονότα. Την Τετάρτη πρώτη ημέρα των τριήμερων εορτασμών έγινε κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητικών συλλόγων στο χώρο του μνημείου. Το απόγευμα στο χώρο του Πολυτεχνείου προσήλθε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπου και κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μέμος Μακρής, τιμώντας έτσι τους νεκρούς της εξέγερσης. Την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κατάθεση στεφάνων από 11 Συλλόγους Φοιτητών, ενώ στις 3 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει την Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα ανοικτή συζήτηση για το Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με την συμμετοχή καθηγητών, δασκάλων και φοιτητών. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές την Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Παρασκευή θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι, καθώς δύο ώρες αργότερα θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει λάβει μέτρα για την προστασία του Ιδρύματος, ενώ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

    [06] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    15/11/2006 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 5:57:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του όπλου του αστυνομικού, που έκλεψαν άγνωστοι, το απόγευμα της Τρίτης, στα Εξάρχεια. Οι ίδιοι, λίγο νωρίτερα είχαν καταλάβει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Όταν, φεύγοντας, αντελήφθησαν δύο άνδρες της Ασφάλειας έξω από το κτήριο, τους επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τον έναν από αυτούς. Ακολούθησαν συμπλοκές με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλεφτοπόλεμος μέχρι την πλατεία Εξαρχείων. Ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό χαρακτήρισε εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης την επίθεση κατά των δύο αστυνομικών. Είπε πως οι δύο άνδρες ήταν σε περιπολία σε ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ωστόσο ότι η διέλευσή τους από το σημείο ήταν τυχαία.

    Τυχαίο γεγονός η διέλευση των αστυνομικών

    Σε ό,τι αφορά το συμβάν ο κ. Στάθης σημείωσε πως πρέπει να του δοθεί η σωστή η βαρύτητα, χωρίς υπερβολές, και πως "δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο που θα χαρακτηρίσει το τριήμερο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο και τα αστυνομικά μέτρα εν γένει.

    Ερωτώμενος για διάφορες φήμες ως προς σχεδιαζόμενες ενέργειες σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Πολυζωγόπουλου (είχε υπάρξει ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι οι καταληψίες είχαν ζητήσει να συναντηθούν με τον κ. Πολυζωγόπουλο), ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε πληροφορίες ότι οι νεαροί στόχευαν σε κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο συγκεκριμένο χώρο".

    Όσο για το πώς βρέθηκαν οι δύο αστυνομικοί στην περιοχή, εξήγησε πως περνούσαν από εκεί επιστρέφοντας στην υπηρεσία τους και πως δεν υπήρχε εντολή να εντοπίσουν τα άτομα ή να συνδράμουν κάποιους από τη ΓΣΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές αρχές έκαναν ελέγχους και προχώρησαν σε προσαγωγές . Οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους συνδέει με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός των ταραξιών που κρύβονται πίσω από την κλοπή του όπλου είναι θέμα χρόνου , αφού οι αξιωματικοί της ασφάλειας φέρεται να γνωρίζουν πρόσωπα καταστάσεις και τους χώρους, όπου κινούνται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση νεαρών κατά αστυνομικών

    [07] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε σπείρα κακοποιών

    15/11/2006 4:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συμμορία που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων στην Αττική και στην επαρχία εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 33χρονο Ρουμάνο, ενώ αναζητούνται άλλα τουλάχιστον τρία άτομα, τα οποία μέσα στο 2006 εισέβαλαν σε μονοκατοικίες όπου έμεναν ηλικιωμένοι και ανήμποροι, τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με σύρμα και έκλεβαν κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές, χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί τρεις ληστείες και μια κλοπή στην Αττική, ενώ ερευνώνται αρκετά περιστατικά στην επαρχία και κυρίως στην Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία. Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Ναυπλίου, οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του.

    [08] Κοινωνία

    Προς αναστολή η απεργία

    15/11/2006 3:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Προς αναστολή οδεύει η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχε προκηρυχθεί για την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομίας ενέκριναν την πρόσληψη 230 υπαλλήλων. Επίσης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πάρουν και το επίδομα των περίπου 700 ευρώ που διεκδικούσαν και για το οποίο επιβαρύνεται αποκλειστικά το ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης πτήσεων. Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα από την οποία συνάγεται ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά κατά τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, ο κ. Λιάπης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα εισιτήρια έως το τέλος του 2007.

    Αυξάνονται οι επιβάτες των ΜΜΜ

    Σύμφωνα με την έρευνα της Marc που πραγματοποίησε για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών σε Αθήνα και Πειραιά, κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μάλιστα, το 31% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου χρησιμοποιεί καθημερινά τα ΜΜΜ, το 21% περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα, το 10% από 1 έως 5 φορές το μήνα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 37,7% που είτε τα χρησιμοποιεί σπάνια, είτε καθόλου.

    Σε ό,τι αφορά τα μέσα που χρησιμοποιεί το κοινό, το λεωφορείο καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος καθώς προτιμάται από το 35,5%, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα, έχει χάσει ένα 4,8% της επιβατικής κίνησης, το οποίο έχει μετακινηθεί προς τον ΗΣΑΠ, που έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις με 18,9%, έναντι 14,8% το 2005.

    Το μετρό εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 29,3% διατηρώντας τα περσινά ποσοστά. Αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι έχουν τα τρόλεϊ με 11,5%, το τραμ με 3,6%, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσιάζει ο προαστιακός, που καταλαμβάνει το 1,3% από το σύνολο της επιβατικής κίνησης

    Εξάλλου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι στο στάδιο της δημοπράτησης η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, πως θα κατασκευαστεί άλλος ένας νέος σταθμός στο εργοστάσιο του Κεράνη, ενώ οι επίγειες γραμμές που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΗΣΑΠ, στο συγκεκριμένο τμήμα, περίπου 2,5 χιλιομέτρων, θα δοθούν προς χρήση στο τραμ, το οποίο θα επεκταθεί προς τον Πειραιά, με τη σύμφωνη γνώμη και της απελθούσης και της νέας δημοτικής αρχής της πόλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρώνουν τα αεροδρόμια

    [09] Κοινωνία

    Ειδικό πρόγρ;μμα για κρατούμενους

    "Η ζωή είναι παντού"

    15/11/2006 3:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    "Η ζωή είναι παντού", ονομάζεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που απευθύνεται στους κρατούμενους των φυλακών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες το βράδυ από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, απ΄ όπου ο Λάκης Λαζόπουλος παρουσίασε την εκπομπή του. Παρών στο ξεκίνημα του προγράμματος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας και βεβαίως όλοι οι κρατούμενοι. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι η σάτιρα είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί τη βούληση της πολιτείας να ανοίξουν οι φυλακές στην κοινωνία. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες, αθλητές, πρωταγωνιστές της μικρής και της μεγάλης οθόνης, οι οποίοι γίνονται με αυτό τον τρόπο συμπαραστάτες και συνεργάτες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η ζωή είναι παντού. Το πρόγραμμα, που καθιερώθηκε πριν από δύο χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και περιλαμβάνει εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού έχει ως στόχο να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών και να δώσει στους φυλακισμένους το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και τη ζωή.

    [10] Κοινωνία

    Συνελήφθη ο 29χρονος

    15/11/2006 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο χωριό, όπου στις 18 Οκτωβρίου σκότωσε τη γιαγιά του και έκτοτε είχε εξαφανισθεί και καταζητούνταν, συνελήφθη τα ξημερώματα ο 29χρονος δράστης. Ο νεαρός συνελήφθη από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας σε σπίτι συγγενή του, στην Επισκοπή Νάουσας, όπου κατέφυγε χθες το πρωί και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Ο 29χρονος είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου την 79χρονη γιαγιά του, στην αυλή του σπιτιού της, μπροστά στα μάτια ηλικιωμένης γειτόνισσας.

    [11] Κοινωνία

    Τη νύχτα στην Αττική

    Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες

    15/11/2006 1:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες σημειώθηκε τη νύχτα στην Αττική. Στη 1 τα ξημερώματα άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στον προθάλαμο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Κυκλαμίνων 9, στο Περιστέρι. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο ΑΤΜ και τον περιβάλλοντα χώρο. Τρία λεπτά αργότερα, στη διασταύρωση Κ. Παλαιολόγου και Αγίας Κυριακής, στο Παλαιό Φάληρο, επίσης σε υποκατάστημα της Εθνικής, διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και έριξαν εύφλεκτο υγρό βάζοντας φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Στη 1.10 Μεσογείων και Αετιδέων, στο Χολαργό και πάλι σε υποκατάστημα της Εθνικής τοποθέτησαν εξωτερικά εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια, από την έκρηξη του οποίου προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Τέλος, στις 3 τα ξημερώματα στην οδό Μιχαλακοπούλου 159 τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στον προθάλαμο του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας και τον πυροδότησαν με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

    [12] Κοινωνία

    Αναβλήθηκε η δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη

    15/11/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την αναβολή, λόγω απουσίας δύο συνηγόρων υπεράσπισης, της δίκης σε δεύτερο βαθμό για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές του λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας αποφάσισε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί, μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα και αμέσως η υπεράσπιση κατέθεσε αίτημα αναβολής, καθώς δύο μέλη της βρίσκονταν σε άλλες νομικές υποθέσεις. Μετά από διάσκεψη μιας ώρας, το δικαστήριο επέστρεψε και ανακοίνωσε ότι διακόπτει για την Παρασκευή το πρωί. Ανακοίνωση η οποία έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, αλλά χωρίς εντάσεις, όπως τουλάχιστον είχε συμβεί στην έναρξη της δίκης στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Βόλου. Τα αστυνομικά μέτρα ήταν αυστηρά, με ελέγχους στην είσοδο του δικαστηρίου, μεγάλη προσέλευση και έντονο ενδιαφέρον. Παρόντες στο εδώλιο και οι έξι κατηγορούμενοι: Ο οδηγό της νταλίκας, Δημήτρης Ντόλας, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 19 ετών και ένας εκ των συνιδιοκτητών της νταλίκας, Φώτης Καβελίδης, που εκτίει ποινή φυλάκισης 18 ετών. Οι άλλοι τέσσερις καταδικασθέντες, Αναστάσιος Καμέας (14ετή κάθειρξη), Δημ. Χαμπούρης (κάθειρξη 13 ετών), Πολυχρ. Δαρδαβούνη (κάθειρξη 13 ετών) και Μωυσής Αλεξάκης (φυλάκιση 4 ετών και 8 μηνών), είχαν αφεθεί ελεύθεροι, αφού κατέβαλαν χρηματικές εγγυήσεις 15.000 - 20.000 ευρώ.

    [13] Κοινωνία

    Κατηγορείται για το φόνο της 20χρονης στη Βέροια

    Ξεκίνησε η δίκη Μουρατίδη

    15/11/2006 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία της 20χρονης Κικής Κούσογλου από τη Βέροια. Στο εδώλιο κάθεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και της περιύβρισης νεκρού ο 24χρονος Δάνος Μουρατίδης, ο οποίος οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς εκεί είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς και φίλοι της 20χρονης κοπέλας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Μαζί με τον Μουρατίδη κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 41χρονος ξάδελφός του Παναγιώτης Κανέλης, ο οποίος διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία και περιύβριση νεκρού. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βέροιας, ο 24χρονος κατηγορείται ότι το βράδυ της 11ης Απριλίου του 2005 έπνιξε και στη συνέχεια έθαψε σε περιοχή έξω από την πόλη της Βέροιας την 20χρονη Κική με την οποία διατηρούσε επί σειρά ετών σχέση. Το κίνητρο της δολοφονίας εκτιμάται πως ήταν η ζήλια, καθώς η κοπέλα φέρεται λίγο πριν τη δολοφονία της να ζήτησε από τον νεαρό να διακόψουν τη σχέση του.

    Μετά το έγκλημα ο κατηγορούμενος, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, κατηγορείται ότι με τη βοήθεια του ξάδελφού του έθαψε το πτώμα της άτυχης κοπέλας στην περιοχή του φράγματος Ασωμάτων του ποταμού Αλιάκμονα. Επί τέσσερις μήνες οι έρευνες των αστυνομικών αρχών παρέμεναν άκαρπες, παρ ότι κινούνταν και προς την πλευρά του 24χρονου, χωρίς όμως να υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να τον ενοχοποιούν και να επιτρέπουν την εις βάρος του άσκηση διώξεων. Μάλιστα ο ίδιος ο δράστης εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές,απ όπου"καλούσε" την άτυχη Κική να εμφανιστεί καθώς διατεινόταν ότι η κοπέλα είχε εξαφανιστεί με τη θέληση της.

    Ωστόσο, η αγορά ενός φτυαριού και οι συχνές τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον ξάδερφό του τις επίμαχες μέρες του Απριλίου έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τον Μουρατίδη, που τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου ομολόγησε την πράξη του, υποδεικνύοντας παράλληλα στις αστυνομικές αρχές την τοποθεσία όπου είχε θάψει την 20χρονη.

    [14] Κόσμος

    Αδιάλλακτος ο Γκιουλ

    15/11/2006 5:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της στο θέμα του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, έστειλε από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, που πήγε στα κατεχόμενα για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την 23η επέτειο από την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, σε ομιλία του ισχυρίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας στους Τουρκοκύπριους για άρση του λεγόμενου εμπάργκο, ενώ επανέλαβε επίσης ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να περνά από τα Ηνωμένα Έθνη και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι "ακολουθεί ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα". Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την παράνομη παρουσία του κ. \Γκιουλ στα κατεχόμενα, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την πραγματική επανένωση του λαού και του τόπου.

    [15] Κόσμος

    Μετά από σεισμό 8,1 ρίχτερ

    Μικρό τσουνάμι στην Ιαπωνία

    15/11/2006 2:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 4:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Τσουνάμι ύψους 40 εκατοστών έπληξε τις ανατολικές ακτές της νήσου Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, ύστερα από το σφοδρό σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοικτά του ρωσικού αρχιπελάγους των Κουρίλων νήσων. Οι αρχές είχαν εγκαίρως σημάνει συναγερμό ακινητοποιώντας προληπτικά τα τρένα στο ανατολικό τμήμα της νήσου και προειδοποιώντας τον πληθυσμό να καταφύγει σε υψηλότερα σημεία. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι το επικείμενο τσουνάμι θα μπορούσε να έχει ύψος έως δύο μέτρων. Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται επάνω στο σημείο ένωσης τεσσάρων τεκτονικών πλακών, υφίσταται περίπου το 20% των πιο σφοδρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [16] Κόσμος

    Αθώα μητέρα που σκότωσε το βιαστή του μωρού της

    15/11/2006 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δικαστήριο της Βραζιλίας αθώωσε μία μητέρα η οποία δολοφόνησε τον 15χρονο βιαστή του παιδιού της. Οι ένορκοι του δικαστηρίου στο Ριμπεϊράου Πρέτου, στα προάστια του Σάου Πάουλου, έκριναν ότι η ενέργειά της αποτελούσε "αυτοάμυνα". Το Φεβρουάριο, ο 15χρονος νεαρός συνελήφθη από το σύζυγο της γυναίκας να βιάζει το βρέφος στο σπίτι τους. Ο βιαστής συγκρατήθηκε από τους γείτονες πριν διαφύγει, ενώ κλήθηκε η αστυνομία. Πριν όμως φθάσουν οι αστυνομικοί, η μητέρα, 31 ετών, μαχαίρωσε το δράστη στην πλάτη, με αποτέλεσμα ο νεαρός να χάσει την ζωή του.

    [17] Κόσμος

    Για να μην εξαπλωθεί η κρίση στο Νταρφούρ

    Κυανόκρανους ζητά ο Πρόεδρος του Τσαντ

    15/11/2006 2:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπέρ της ανάπτυξης κυανοκράνων του ΟΗΕ κατά μήκος των συνόρων του Σουδάν με το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τάσσεται Ο πρόεδρος του Κονγκό και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) Ντενίς Σασού Νγκουέσο προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσης της κρίσης στο Νταρφούρ. Ο Νγκουέσο είπε το βράδυ της Τρίτης στο Παρίσι ότι υποστηρίζει με κάθε τρόπο την αποστολή δυνάμεων του ΟΗΕ στην μεθόριο για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί είχε αρχικά κάνει την πρόταση αποστολής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή για την αποτροπή της διάχυσης της σύρραξης, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από το Χαρτούμ. Οι προσπάθειες αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ αποτυγχάνουν λόγο της άρνησης του Σουδάν να συναινέσει σε αυτήν. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στο Τσαντ τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Τρίτη εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης ανέφερε ότι πάνω από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αγνώστων στο χωριό Σίρμπα στο Νταρφούρ. Οι κυβερνήσεις του Τσαντ και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας κατηγορούν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι εξοπλίζει αντάρτες στα εδάφη τους, κάτι που το Χαρτούμ διαψεύδει.

    [18] Κόσμος

    Βαρύ πρόστιμο για ...χιούμορ

    15/11/2006 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρόστιμο 6.369 δολαρίων ΗΠΑ επέβαλλε δικαστήριο της Σιγκαπούρης σε βάρος ενός Αυστραλού συνταξιούχου, του 65χρονου Ρικάρντο Πολίν, ο οποίος αστειεύθηκε ρωτώντας μια αεροσυνοδό "πού είναι η βόμβα", όταν βρήκε τους χώρους αποσκευών γεμάτους, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Straits Times. Ο Πολίν παραδέχθηκε την ενοχή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στην ασιατική πόλη-κράτος είναι παράνομο να προκαλεί οποιοσδήποτε εσφαλμένο συναγερμό για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Ο Πολίν, ο οποίος είχε φθάσει στην Σιγκαπούρη από την Αδελαΐδα και μετεπιβιβαζόταν σε μια πτήση για την Σουραμπάγια της Ινδονησίας, δεν μπόρεσε να βρει χώρο για τις τρεις τσάντες που μετέφερε στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών στην άτρακτο του αεροσκάφους. Ο Πολίν ήταν πιωμένος και, όταν η αεροσυνοδός του ζήτησε να "στριμώξει" τις αποσκευές του, αντέδρασε λέγοντας την σαρκαστική αυτή φράση. Ο πιλότος ενημερώθηκε για το γεγονός και ο επιβάτης συνοδεύθηκε εκτός αεροσκάφους. Το αεροσκάφος απογειώθηκε μερικά λεπτά αργότερα. Ο Πολίν ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του στο δικαστήριο, λέγοντας πως νόμιζε ότι ήταν εμφανές πως επρόκειτο για αστείο.

    [19] Κόσμος

    Πλήρωσε για το σκοπό αυτό δύο 17χρονους

    Θέλησε να ακρωτηριάσει τον 7χρονο προγονό της

    15/11/2006 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χίλια διακόσια δολάρια κατέβαλε σε δύο 17χρονους η μητριά ενός 7χρονου αγοριού στο Χονγκ Κονγκ για να του κόψουν το χέρι με τσεκούρι, προκειμένου να πειστεί ο σύζυγός της να παρατήσει τον μικρό γιό του, που είχε αποκτήσει από προηγούμενο γάμο. Ο ένας από τους δύο νεαρούς, ο Λο Κα- χο ισχυρίστηκε καταθέτοντας στο δικαστήριο όπου δικάζεται ο εντολέας τους, ότι η μητριά του αγοριού είχε αναθέσει σε έναν πρώην φίλο της, τον Τσανγκ Χο- ουάι την όλη επιχείρηση. Αυτός καθοδήγησε τους δύο 17χρονους βήμα προς βήμα, πως να κάνουν την επίθεση με μπαλτά και να «κόψουν το χέρι ενός πολύ κακού παιδιού». Η απόπειρα έγινε πέρυσι τον Αύγουστο και οι δύο δράστες χτύπησαν με τσεκούρι τον 7χρονο στο χέρι αλλά ευτυχώς δεν του το έκοψαν . Οι δύο νεαροί άρπαξαν το παιδί ενώ περπατούσε με τη γιαγιά του. "Έτρεξα στο παιδί, το πέταξα κάτω και το χτύπησα με το μπαλτά 4 φορές", είπε ο Λο, ο οποίος στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Τσάνγκ για να του πει ότι δεν κατάφερε να κόψει ολοκληρωτικά το χέρι του παιδιού. Η επίθεση κράτησε 10 λεπτά και ο επτάχρονος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η μητριά του 7χρονου έδωσε στο Λο 6.000 δολάρια για να οργανώσει την επίθεση με στόχο να παρατήσει ο σύζυγος της, με τον οποίο είχε ένα παιδί, τον γιό του από τον προηγούμενο γάμο του. Ο νεαρός είπε στο δικαστήριο ότι ο Τσάνγκ του είχε πει τι να φοράει, πως να προετοιμάσει το μπαλτά, πώς να μην αφήσει αποτυπώματα και πως να το σκάσει στην Κίνα. Ο Τσανγκ έχει αρνηθεί ότι είχε πρόθεση ενώ οι δύο 17χρονοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Η δίκη συνεχίζεται αλλά η εμπλοκή της μητριάς θα εξεταστεί σε ξεχωριστή ακρόαση.

    [20] Κόσμος

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνυς για την υπόθεση Πλέιμ

    Ζητά την απαλλαγή του Τσέινι

    15/11/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την απόρριψη μήνυση από μέρους της πρώην πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ και του συζύγου της εναντίον του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και άλλων αξιωματούχων, τους οποίους κατηγορούν για ανάμιξη στην αποκάλυψη της ιδιότητάς της Πλέιμ -πράξη ποινικά κολάσιμη στις ΗΠΑ ζήτησε χθες Τρίτη από ομοσπονδιακό δικαστή η Κυβέρνηση Μπους. Ο Τσένι και οι άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κατονομάζονται στην μήνυση απολαμβάνουν ασυλίας λόγω των θέσεών τους, υποστήριξαν νομικοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης αιτιολογώντας το αίτημά τους η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Οι νομικοί ανέφεραν ακόμη ότι η Πλέιμ και ο σύζυγός της, πρώην πρέσβης Τζόσεφ Γουίλσον, δεν τεκμηριώνουν την παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Η μήνυση, η οποία υποβλήθηκε φέτος τον Ιούλιο, κατονομάζει τον Τσένι, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιτεϊτζ, τον κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου Καρλ Ρόουβ και τον πρώην προσωπάρχη του Τσένι, Λιούις "Σκούτερ" Λίμπι -τον μόνο αξιωματούχο που διώκεται- ως ενεχόμενους στην υπόθεση. Αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι αυτοί συμμετείχαν σε "μια συνομωσία από πρώην και νυν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο με στόχο την δυσφήμιση, την τιμωρία και την εκδίκηση" σε βάρος του Γουίλσον, ο οποίος είχε αμφισβητήσει δημόσια, με άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times, τις δηλώσεις του Προέδρου Τζορτζ Μπους με τις οποίες δικαιολογούσε την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλείται, ακόμη, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέφερε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να ενεργούν υπό τον φόβο ότι οι πράξεις τους μπορεί να οδηγήσουν στο να μηνυθούν, καθώς αυτό θα περιόριζε την δυνατότητά τους να ασκούν το λειτούργημά τους.

    [21] Κόσμος

    23η επέτειος για το ψευδοκράτος

    15/11/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Κατεχόμενα, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, που οργανώνει το καθεστώς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η ετήσια βοήθεια προς το ψευδοκράτος θα αυξηθεί, μέσα σε τρία χρόνια, από τα 350 εκατομμύρια δολάρια στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η όποια απόπειρα απόδοσης κρατικής υπόστασης στο κατοχικό μόρφωμα, είτε αυτή γίνεται από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε από εξωτερικούς παράγοντες, απομακρύνει περισσότερο τη λύση. Η φετινή θλιβερή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει ο ΔΗΣΥ πρέπει να γίνει ακόμα μια αιτία από τις πολλές, που επιβάλλουν τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη λύσης του κυπριακού.

    Το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει με περισσότερη αυστηρότητα τις τουρκικές παρανομίες, τονίζοντας ότι η αναποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών και η ανοχή έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας, συντηρούν το κατοχικό ψευδοκράτος και αποθρασύνουν την Άγκυρα.

    Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η θέση Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να είναι σαφής: Άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, θα πρέπει να οδηγεί στο πάγωμα του συνόλου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αποτελεί σταθμό στην αλυσίδα των διχοτομικών ενεργειών από την Τουρκία και ότι οι ενέργειες αυτές έχουν πάρει τώρα τον μανδύα της εκστρατείας για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι είναι πλέον καιρός να αναζητήσουμε τη λύση του κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των Κυπρίων.

    Σε μήνυμα του προς τους μαθητές και σπουδαστές για την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους, ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης τονίζει ότι οι σημερινές εκδηλώσεις πρέπει να στέλνουν μήνυμα αγωνιστικότητας, ενότητας και συνέπειας στους στόχους του αγώνα μας.

    Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνει, αποτελούν την καλύτερη βάση για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, θα διασφαλίζει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, θα καταργεί τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και θα δημιουργεί τις συνθήκες για μια ειρηνική και αρμονική συμβίωση όλων των κατοίκων της Κύπρου.

    [22] Κόσμος

    Απεργίες στις συγκοινωνίες στην Ολλανδία

    15/11/2006 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 7:24:03 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χωρίς τρένα, λεωφορεία και τραμ θα μείνουν μέχρι το απόγευμα οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις στην Ολλανδία καθώς από τα πρωί τα συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργία για να εκδηλώσουν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας. Τα μετρό, το τραμ και τα αστικά λεωφορεία στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, τη Χάγη και την Ουτρέχτη λειτούργησαν μόνο τις πρωινές ώρες αιχμής καθώς η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Η ιδιωτικοποίηση των μέσω μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει στην Ολλανδία εδώ και έξι χρόνια και η Βουλή αποφάσισε να επεκτείνει το μέτρο και στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων.

    [23] Ιράκ

    Απέκλεισε την τρομοκρατική ενέργεια ο Πρωθυπουργός

    Δύο τώρα οι όμηροι

    15/11/2006 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 12:14:20 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι του ιρακινού Υπουργείου Ανωτάτης Εκπαίδευσης που είχαν απαχθεί χθες το πρωί από αγνώστους ενόπλους μέσα από το υπουργείο, στο κέντρο της Βαγδάτης, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. "Μόνο δύο από τους απαχθέντες εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλι αλ Ντάμπαχ, εκπρόσωπος του Ιρακινού Πρωθυπουργού. "Συνολικά, 39 άτομα απήχθησαν χθες: 16 υπάλληλοι, πέντε επισκέπτες και 18 φρουροί της δύναμης φύλαξης του Υπουργείου. Είκοσι απελευθερώθηκαν χθες και 17 σήμερα τα ξημερώματα" δήλωσε ο εκπρόσωπος. Χθες, ο σουνίτης υπουργός Ανωτάτης Εκπαίδευσης, Άμπεντ Ντιάμπ αλ Ουζάιλι είχε δηλώσει ότι απήχθησαν πάνω από 100 υπάλληλοι και επισκέπτες στο Υπουργείο από ενόπλους που ήταν μεταμφιεσμένοι σε κομάντος της Αστυνομίας. "Είμαστε σε κατάσταση σοκ, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που αφέθηκαν ελεύθεροι δεν ήλθαν σήμερα στην εργασία τους", δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου. Ωστόσο ο Ιρακινός Πρωθυπουργός απέδωσε την απαγωγή σε "σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές" και απέκλεισε την τρομοκρατική ενέργεια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraq hostages 'freed by police'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελεύθεροι οι περισσότεροι

    Μαζική απαγωγή στο κέντρο της Βαγδάτης

    [24] Ιράκ

    Δέκα νεκροί από έκρηξη στη Βαγδάτη

    15/11/2006 2:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δέκα Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. "Ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε πρατήριο καυσίμων κοντά στις εισόδους του υπουργείου Εσωτερικών εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η έκρηξη έγινε στις 08.30 ([ωρα Ελλάδος). Η Βαγδάτη συγκλονίζεται την τελευταία εβδομάδα από ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα βίας. Δεκαεπτά ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν χθες σε έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων στην αγορά Χόρζα στο κέντρο της πόλης και στη σιϊτική συνοικία Σαντρ Σίτι. Άλλα 13 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην πρωτεύουσα και τα περίχωρα. Συνολικά σε όλο το Ιράκ σκοτώθηκαν χθες 57 άνθρωποι. Στο μεταξύ μία Ιρακινή δημοσιογράφος και ο οδηγός της σκοτώθηκαν σήμερα στη Μοσούλη όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους,ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Η δημοσιογράφος Φάντια Μοχάμεντ Αλι μετέβαινε με το αυτοκίνητό της στα γραφεία της εφημερίδας Αλ Μάσαρ στην οποία εργαζόταν όταν δέχτηκε την επίθεση των ενόπλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας."Από τα πυρά σκοτώθηκε η Φάντια και ο οδηγός" πρόσθεσε. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν χάσει τρη ζωή τους πάνω από 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο,στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί. Την περασμένη Δευτέρα,ένοπλοι σκότωσαν στη Μοσούλη τον εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού αλ Σαρκίγια, Μοχάμεντ αλ Μπαν, που εργαζόταν επίσης και στην εφημερίδα Αλ Μάσαρ.

    Εξάλλου τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη. "Ένας στρατιώτης της 1ης θωρακισμένης μεραρχίας και τρεις πεζοναύτες του 7ου συντάγματος υπέκυψαν στα τραύματά τους, μετά από συγκρούσεις με τον εχθρό στην επαρχία Αλ Ανμπάρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην επαρχία Αλ Ανμπάρ είναι έντονη η δράση των σουνιτών ανταρτών. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 2.852 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [25] Ιράκ

    "Το Ιράκ δεν είναι Βιετνάμ", λέει η Ράις

    15/11/2006 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Εσφαλμένες, επιβλαβείς και ανώφελες" χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, από τη Γερμανία όπου βρισκόταν, τη σύγκριση του Βιετνάμ με τον πόλεμο στο Ιράκ. Η Ράις, που είναι καθοδόν προς το Ανόι πρόσθεσε πως "οι συνθήκες είναι διαφορετικές, τα κράτη είναι διαφορετικά, και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο που είναι διαφορετικός". Αναφερόμενη στο Βιετνάμ, το οποίο επισκέπτεται για πρώτη φορά, δήλωσε ότι πρόκειται για μια χώρα "που έχει ακόμη πολλά να κάνει υπό το πρίσμα των πολιτικών ελευθεριών", αλλά έχει σημειώσει "πρόοδο". Επανερχόμενη στο ζήτημα του Ιράκ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η χώρα "ξεκάθαρα απελευθερώθηκε από μια δικτατορία", ενώ σημείωσε ότι "ο ρόλος των ΗΠΑ σήμερα (σ.σ. στο Ιράκ) είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχαν στο Βιετνάμ". Εξάλλου η Ράις απέρριψε τις προτάσεις του Τζέιμς Μπέικερ και του Τόνι Μπλερ να υπάρξει μια εντατική προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ως μέσο για να σημειωθεί πρόοδος στο Ιράκ, όπως και να γίνει μια απόπειρα έναρξης διαλόγου με την Συρία, το Λίβανο και το Ιράν. "Δεν υπάρχει μαγική λύση για το Ιράκ", επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "Είναι ένας περίπλοκος τόπος, που περνά μια δύσκολη περίοδο", πρόσθεσε. Η Ράις εξέφρασε την θέση ότι πρόοδος στο Ιράκ θα σημειωθεί όταν αποδοθεί μεγαλύτερη ευθύνη στους Ιρακινούς όσον αφορά την πολιτική ζωή και την ασφάλεια. Όσον αφορά το Ιράν, η Ράις υποστήριξε ότι "κάναμε πολλές χειρονομίες προς τους Ιρανούς ώστε να αρχίσει ένας διάλογος μαζί τους", που δεν ευοδώθηκαν, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να "βοηθήσει" στην κρίση στο Ιράκ.

    [26] Ιράκ

    Από τους 100 ομήρους που απήχθησαν στη Βαγδάτη

    Ελεύθεροι οι περισσότεροι

    15/11/2006 9:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 11:54:02 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν περισσότεροι από 40 Ιρακινοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ανωτάτης Εκπαίδευσης από τους περίπου 100 που είχαν απαχθεί χθες από Ιρακινούς αντάρτες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρακινής Κυβέρνησης. "Μας χτύπησαν, μας προσέβαλαν και μετά μας άφησαν ελεύθερους", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Υπουργείου, Γιάχα Αλουαν,που είναι μεταξύ των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των ομήρων. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Φουράτ που ελέγχεται από σιϊτικά κόμματα, μετέδωσε σήμερα ότι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι κάπου 20 όμηροι και άλλοι 25 υπάλληλοι του Υπουργείου εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ιρακινή Κυβέρνηση υποστηρίζει αντίθετα, ότι οι περισσότεροι όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. "Κάπου 40 όμηροι βρίσκονταν ως χθες το βράδυ στα χέρια των απαγωγέων αλλά οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι", δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βαγδάτη, δίχως να αναφέρει ακριβή στοιχεία. Κάποιοι από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι απαγωγείς τους οδήγησαν στο Σαντρ Σίτι, που αποτελεί προπύργιο της σιϊτικής πολιτοφυλακής στην ανατολική Βαγδάτη. Περίπου 80 αντάρτες, μεταμφιεσμένοι σε κομάντος της ιρακινής αστυνομίας,, εισέβαλαν χθες το πρωί στο κτίριο του Υπουργείου που βρίσκεται στο κέντρο της Βαγδάτης και υποχρέωσαν τουλάχιστον 100 υπαλλήλους αλλά και επισκέπτες να επιβιβαστούν σε 20 φορτηγά με τα οποία τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ενόπλους να συλλαμβάνουν δεκάδες ανθρώπους, καθώς η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά, να κάνουν έλεγχο ταυτοτήτων για να διαχωρισθούν οι σουνίτες από τους σιίτες και να μεταφέρουν τους σουνίτες σε είκοσι λεωφορεία και να απομακρύνονται.

    Η μεγαλύτερη ομαδική απαγωγή στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που στη Βαγδάτη έχουν αναπτυχθεί δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί και Αμερικανοί στρατιώτες με αποστολή την αποκατάσταση της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαζική απαγωγή στο κέντρο της Βαγδάτης

    [27] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινή νεκρή από παλαιστινιακές ρουκέτες

    15/11/2006 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια Ισραηλινή σκοτώθηκε και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με ρουκέτες τύπου Κάσαμ, που εξαπέλυσαν το πρωί ένοπλοι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας στην πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση των αρχών. Συνολικά, έξι ρουκέτες έπληξαν την πόλη Σντερότ και μία έπεσε σε σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν άλλα δύο άτομα. Ο δήμαρχος της πόλης, Ελί Μογιάλ δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η σημερινή επίθεση ήταν από τις χειρότερες που έχει δεχτεί το Σντερότ τα τελευταία χρόνια. Η εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ στην ηλεκτρονική της διεύθυνση αναφέρει ότι και άλλες ρουκέτες έπεσαν στο κιμπούτζ Νιρ Αμ, στον δυτικό τομέα της ερήμου Νεγκέβ με αποτέλεσμα να υπάρξουν κι άλλοι τραυματισμοί.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Jerusalem Post: One dead, 1 seriously hurt in Sderot Kassam attack

    BBC: Palestinian rocket kills Israeli

    [28] Οικονομία

    Ο νέος προϋπολογισμός

    Προς όφελος των αδυνάμων

    15/11/2006 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2006 6:33:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων το 2007 από τις εισοδηματικές ενισχύσεις που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό. Οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι στα επίπεδα του 3,5% δηλαδή από 21 έως 55 ευρώ και των συντάξεων στο 4,2%. Επίσης στο νέο προϋπολογισμό προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,8%, μείωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, και της ανεργίας στο 8,2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2006, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, τα καύσιμα και την κινητή τηλεφωνία Τα περισσότερα κονδύλια παίρνουν τα υπουργεία Απασχόλησης, Παιδείας και Υγείας. Την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Μέτρα κοινωνικής πολιτικής

    Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει έξι μέτρα κοινωνικής πολιτικής:

    -αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ -αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 50 ευρώ -αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 56,25 ευρώ -χορήγηση της 2ης και 3ης δόσης των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ -σταδιακή καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους συνταξιούχους του δημοσίου από τον Ιούλιο και -την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου στα ενοίκια

    Τις προσεχείς ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει και την β φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία θα ππροβλέπει:

    -αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 για μισθωτούς, συνταξιούχους και στα 10.500 για τους υπόλοιπους φορολογούμενους -σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 30% στο 25% και από το 40 στο 35% -και διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων Με την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ωφελημένοι θα είναι:

    -200.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ. -Επίσης οι μισθωτοί με 2 παιδιά και εισοδήματα από 14.000 ευρώ και άνω. Οι ελαφρύνσεις γι αυτούς κυμαίνονται από 300-1360 για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

    Το όφελος θα είναι σταδιακό και σε βάθος 3ετίας.

    Την αντιθεσή της εξέφρασε η αντιπολίτευση

    Για τρίτο και τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ έκανε λόγο η τομεάρχης της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, προβλέποντας εμμέσως πλην σαφώς πρόωρες εκλογές, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κουρελόχαρτο που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

    Κατά την κ. Παπανδρέου ο προϋπολογισμός αναδεικνύει την ταξική πολιτική της ΝΔ καθώς επιβαρύνει τους πολλούς και δίνει παροχές στους λίγους.

    "Αντί να καταστροφολογούν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους για την κακή κατάσταση που άφησαν την οικονομία και για τις προβλέψεις τους που πέφτουν συνεχώς έξω", απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το ΚΚΕ, υπογραμμίζει ότι την ώρα που οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να σηκώσουν τα πρόσθετα βάρη της αύξησης των φορολογικών εσόδων, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, παρά την τεράστια κερδοφορία του.

    "Ο προϋπολογισμός του 2007 έχει μια ταξική λογική, ενώ καταδικάζει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη υπανάπτυξη, στον πάτο του βαρελιού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ταυτόχρονα ένας προϋπολογισμός εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως φαίνεται από τα έσοδα που προβλέπει από το ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μπουμπένκο: "Πιστεύω στην ομάδα".

    15/11/2006 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απόλυτη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στον Ηρακλή έχει ο Γιόζεφ Μπουμπένκο που έδωσε σήμερα την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως τεχνικός του "γηραιού". Ο Σλοβάκος τεχνικός, επεσήμανε ακόμη, ότι πιστεύει ακλόνητα στις δυνατότητες της νέα του ομάδας. "Ήξερα ότι παίρνω ρίσκο. Αποφάσισα όμως να έρθω γιατί πιστεύω στον Ηρακλή και θέλω να βοηθήσω", τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: "Η ομάδα χρειάζεται ένα θετικό αποτέλεσμα για να αλλάξει η ψυχολογία της. Θα ήταν προτιμότερο να ήμουν από την αρχή στην προετοιμασία, αυτό δεν σημαίνει όμως πως ακόμη και τώρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Υπάρχει αξιόλογο υλικό. Βλέπει κανείς στην αμυντική λειτουργία του Ηρακλή, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι με τον Άρη. ¨Όμως θα πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε και γκολ, γιατί χωρίς γκολ δεν μπορείς να κερδίσεις. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα επόμενα πέντε παιχνίδια, αρχής γενομένης από αυτό με τη Λάρισα" είπε ο προπονητής του Ηρακλή και κατέληξε: "Με την πάροδο του χρόνου συζητάμε για κάποιες ενισχύσεις, αλλά η ομάδα είναι πολύ καλή, έχει ποιότητα. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, οι ομάδες χρειάζονται ενίσχυση. Δε θέλω να μιλήσω ούτε για παίκτες, ούτε για ονόματα. Πρέπει να σπάσουμε την γκίνια, με τους παίκτες που διαθέτουμε επί του παρόντος. Αυτοί οι παίκτες πρέπει να έχουν την εμπιστοσύνη μας".

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σφραγίζουν τα εισιτήρια για τους "16"

    15/11/2006 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Με τους αγώνες ΠΑΣ Γιάννενα Αιγάλεω και Νίκη Βόλου Άρης πέφτει σήμερα η αυλαία της τέταρτης φάσης του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, όπου θα γίνουν γνωστές και οι τελευταίες ομάδες που θα συνεχίσουν στον θεσμό στη φάση των "16". Ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννενα - Αιγάλεω θα αρχίσει στις 15:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ-1 στις 15:00, ενώ το παιχνίδι της Νίκης Βόλου με τον Άρη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί από την ΝΕΤ. Στη φάση των "16" έχουν προκριθεί οι: ΠΑΟΚ, Χαϊδάρι, Ολυμπιακός, Ιωνικός, Λάρισα, Κέρκυρα, Παναθηναϊκός, Καλαμαριά, ΟΦΗ, Ξάνθη, Ηλυσιακός, Πανιώνιος, Εργοτέλης, Ηρακλής. Η κλήρωση της πέμπτης φάσης (16), θα γίνει αύριο στις 13:00 στα γραφεία της ΕΠΟ.

    [31] Μπάσκετ

    Παναθηναϊκός εναντίον Μποντιρόγκα

    15/11/2006 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έρχεται το βράδυ στο ΟΑΚΑ όχι ως φίλος αλλά ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού με τη φανέλα της Ρόμα. Μαζί του και δύο Ελληνόπουλα οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Δημήτρης Μασλαρινός θα τεθούν αντίπαλοι του Δημήτρη Διαμαντίδη και της παρέας του σε αγώνα για την τέταρτη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου της Ευρωλίγκα. Την ίδια ώρα (20:45) ο Άρης υποδέχεται την Ορτέζ για τον τρίτο όμιλο. Στην Μόσχα, Θοδωρής Παπαλουκάς και Νίκος Ζήσης διασταυρώνουν τα ξίφη στους στην αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Μπενετόν Τρεβίζο. Επίσης, η Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη θα αντιμετωπίσει την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, ενώ η Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη υποδέχεται την Νάπολι, ενώ η Ντιναμό Μόσχας των Λάζαρου Παπαδόπουλου και Αντώνη Φώτση αντιμετωπίζει την Πολωνία την Πρόκομ. Τέλος, αύριο το βράδυ (21:30) ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στη Γαλλία την Λε Μαν για τον πρώτο όμιλο.

    [32] Μπάσκετ

    Έσπασε το ρόδι ο ΠΑΟΚ, ήττα για ΑΕΚ

    15/11/2006 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη νίκη του στον Δ όμιλο του ULEB Cup πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Δικέφαλου του βορρά με κορυφαίο τον Μπλάγκοτα Σέκουλιτς έφτασαν άνετα στο τελικό 83-69 επί της βελγικής Ντέξια Μονς. Εξαιρετική απόδοση εκτός του Σέρβου σέντερ (27π., 11 ριμπάουντ), είχαν οι Πάσαλιτς (19π.), Στσεπάνοβιτς (13π.) και Αλεν (14π.). Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε στον τρίτο της αγώνα στο ULEB Cup χάνοντας, στο ΟΑΚΑ, με το βαρύ 93-73 από τη σερβική Χέμοφαρμ, η οποία προερχόταν από δύο διαδοχικές ήττες στον Α όμιλο της διοργάνωσης. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του αγώνα να προηγηθούν, "πλήρωσαν" την έλλειψη συγκέντρωσης και υπέστησαν τη δεύτερη ήττα στο θεσμό.

    [33] Μπάσκετ

    Διπλασίασαν τις νίκες τους

    15/11/2006 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tο δύο στα δύο έκανε ο Πανιώνιος επικρατώντας, 77-70, της Ουράλ Γκρέι στο Περμ για τον 7ο όμιλο του EuroCup ανδρών. Παρά το άσχημο ξεκίνημα και την απουσία του τραυματία Λουκόφσκι, ο Ουίνστον πήρε στις πλάτες του τους "κυανέρυθρους" σημειώνοντας 21 πόντους. Δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες και για το Μαρούσι το οποίο μετά τις διαδοχικές ήττες στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξέσπασε πάνω στην τσεχική Νίμπουργκ στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Οι παίκτες του Αμαρουσίου, αποδίδοντας πολύ καλό μπάσκετ, έφτασαν άνετα στο τελικό 85-74, σε αγώνα για τη 2η αγωνιστική του EuroCup. Κορυφαίος των νικητών ο Τόμας με 18 πόντους, ο οποίος είχε άξιους συμπαραστάτες τους Σεϊμπούτις (15π.), Εϊμπραμς (12π.)

    [34] Ντέρμπι Ευρωπαίων στο πόλο σήμερα.

    15/11/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Στη Βουλιαγμένη δοκιμάζεται το απόγευμα ο Ολυμπιακός, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας της Α1 πόλο των ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να διατηρήσουν το απόλυτο νικών, όμως ο ΝΟΒ παραδοσιακά δυσκολεύει τους «μεγάλους» στην έδρα του και θα προσπαθήσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα από την ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου, κάτι που δεν κατάφερε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση των Χανίων με τη Χίο, με τις δύο ομάδες να έχουν... ανοιχτούς λογαριασμούς από τα περσινά πλέι-οφ, όταν η κρητική ομάδα ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας των αντιπάλων της και προκρίθηκε στα ημιτελικά, με τους Χιώτες όμως να εκφράζουν παράπονα από τη διαιτησία. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, στη φάση των «16» του κυπέλλου. Κατά τα άλλα, ο Εθνικός έχει θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στο Νηρέα Χαλανδρίου, όπως και ο Πανιώνιος κόντρα στη Γλυφάδα. Τη δεύτερη διαδοχική νίκη του θα κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός, που υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, ενώ το Παλαιό Φάληρο φιλοξενεί τον Ηρακλή με στόχο να «ξεκολλήσει» από το μηδέν. Συνοπτικά το πρόγραμμα: 17.00 Εθνικός-Νηρέας Χαλ. 17.30 Χανιά-Χίος 19.00 Πανιώνιος-Γλυφάδα 19.00 Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 19.00 Παλαιό Φάληρο-Ηρακλής 19.00 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 November 2006 - 17:51:39 UTC