Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε βαθμό κακουργήματος
  • [02] Σενάρια για τις χαμένες ώρες
  • [03] "Συμμαχία των Πολιτισμών"
  • [04] Στροφή στην εξωτερική πολιτική
  • [05] Σημαντικό βήμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [06] Οι σύμβουλοι για τον ΟΤΕ

    [01] Κοινωνία

    Σε βαθμό κακουργήματος

    13/11/2006 10:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ανοίγει και πάλι ο φάκελος "Χρηματιστήριο" μετά τη συμπληρωματική δίωξη, που ασκήθηκε από την εισαγγελία εφετών κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της κατάχρησης εξουσίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και της απάτης. Η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, εμπλεκόμενου με οποιονδήποτε τρόπο σε υποθέσεις που αφορούν το σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες στο χρηματιστήριο, την περίοδο 1999-2000.

    Οι εφέτες ανακριτές θα ερευνήσουν το ρόλο δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν υποθέσεις του χρηματιστηρίου - οι οποίες παραμένουν ανοιχτές - αλλά και δικηγόρων και επιχειρηματιών που εμπλέκονται στο θέμα.

    Επιπλέον, ζητείται η σύγκληση της ολομέλειας εφετών προκειμένου να ορισθεί και τρίτος εφέτης για να συνδράμει το ανακριτικό έργο, καθώς ήδη ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων φθάνει τους 100.

    Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του χρηματιστηρίου είχε διενεργήσει κύρια ανάκριση η προσωρινά κρατούμενη πρώην ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, κατηγορούμενη στην υπόθεση του παραδικαστικού.

    Η συμπληρωματική δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών, Κυριάκο Καρούτσο, μετά από σχετική παραγγελία του εφέτη ανακριτή της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος Ι. Σίδερη.

    [02] Κοινωνία

    Σενάρια για τις χαμένες ώρες

    13/11/2006 9:46:00 μμ

    Το υπουργείο Παιδείας και οι δάσκαλοι ψάχνουν με ποιόν τρόπο θα αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν λόγω των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνουν μαθήματα το Σάββατο ούτε θα παραταθεί το ημερήσιο πρόγραμμα των μικρών μαθητών, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνονται μαθήματα σε ώρες της ευέλικτης ζώνης, σε αργίες, αλλά και στις ημέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στη λήξη των μαθημάτων και την ολοκλήρωση του σχολικού έτους. Σημειώνεται πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία θεωρεί ότι παρερμηνεύτηκε η πρότασή της για αναπροσαρμογή των διδακτικών στόχων και διαψεύδει ότι ζητά περικοπή της ύλης.

    Υπουργείο και δάσκαλοι φαίνεται ότι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν παιδαγωγικά τους μικρούς μαθητές και μάλλον αποκλείουν την επιμήκυνση του καθημερινού ωραρίου, καθώς και το μάθημα τα Σάββατα.

    Το πιθανότερο λοιπόν είναι να αξιοποιηθούν:

    ώρες από την ευέλικτη ζώνη, αργίες και ημέρες προετοιμασίας σχολικών γιορτών, ημέρες που προορίζονται για διδακτικές επισκέψεις.

    Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για να εξαντληθούν οι ημέρες του σχολικού έτους, δηλαδή οι ημέρες που μεσολαβούν από τη λήξη των μαθημάτων στις 15 Ιουνίου έως τις 21, που λήγει το σχολικό έτος.

    Επίσης, είναι πιθανό το υπουργείο να προτείνει μαθήματα σε ημέρες των διακοπών του Πάσχα, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις των δασκάλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποφάσεις για την αναπλήρωση ωρών

    [03] Κόσμος

    "Συμμαχία των Πολιτισμών"

    13/11/2006 8:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η διαμάχη Δύσης-Ισλαμικού κόσμου μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Συνόδου "Συμμαχία των Πολιτισμών" που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή. Η πρωτοβουλία, η οποία άρχισε το Σεπτέμβριο του 2004 στον ΟΗΕ, έχει στόχο να φέρει κοντά τους θεσμούς και τις κοινωνίες των πολιτών ώστε να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και οι παρεξηγήσεις ανάμεσα σε λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Στις διμερείς επαφές των πρωθυπουργών της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, κυριάρχησε η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Να γεφυρωθεί το χάσμα

    Το χάσμα που χωρίζει τη Δύση από τον ισλαμικό κόσμο, πρέπει να γεφυρωθεί είναι το μήνυμα που στέλνει η "Συμμαχία των Πολιτισμών". Ο διαχωρισμός δεν είναι προϊόν της θρησκείας ή της διαφορετικότητας στην πίστη, αλλά επακόλουθο της υπάρχουσας πολιτικής μεταξύ των δύο κόσμων.

    Όπως σημείωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η πίστη, είναι ο πιστός και το πώς συμπεριφέρεται ο ένας προς τον άλλον.

    Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι "φωτογραφία" της διαμάχης Δύσης- Ισλάμ είναι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι λαοί που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν διάκριση, ταπείνωση, ή περιθωριοποίηση, αντιδρούν με βιαιότητα σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της ταυτότητά τους.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως είναι εναντίον των νέων απειλών: "Ή θα καθίσουμε σαν θεατές απέναντι στον τρόμο, τη βία και τις διαφωνίες που διαδίδονται σαν μολυσματική ασθένεια, ή θα διεθνοποιήσουμε μια κοινή κατανόηση για την ανθρωπότητα".

    Σημειώνεται ότι η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Τουρκία, όπου είναι ολοφάνερη η σύγκρουση του κοσμικού κράτους με το ισλαμικό στοιχείο. Στο επίκεντρο η μαντίλα, τα ιερατικά σχολεία και η πεποίθηση ότι η χώρα είναι και πρέπει να παραμείνει κοσμική.

    Η διαμάχη ισλαμιστών-κοσμικών κοστίζει στο πολιτικό προφίλ του Τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 69% του πληθυσμού είναι αντίθετο με την μεταπήδηση Ερντογάν στη τουρκική Προεδρία και μόλις το 15% είναι σύμφωνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Call to bridge West-Muslim divide

    [04] Κόσμος

    Στροφή στην εξωτερική πολιτική

    13/11/2006 10:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη στροφή στην πολιτική του απέναντι στο Ιράν και τη Συρία φαίνεται να εξετάζει ο Λευκός Οίκος, μετά την ήττα που υπέστησαν ο Τζορτζ Μπους και οι Ρεπουμπλικανοί, και ενώ, οι Δημοκρατικοί πιέζουν για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ. Για την υλοποίηση της νέας αυτής πορείας επελέγη ο πρώην συνεργάτης του πατέρα Μπους, Τζέιμς Μπέικερ. Εξάλλου, η αλλαγή φρουράς στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, να υποστηρίζει το διάλογο με το Ιράν, έκρινε αναγκαία, σύμφωνα με αναλυτές, την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος έχει ανεβάσει τελευταία τους τόνους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στις επαφές του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, θα τεθούν επί τάπητος και οι εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [05] Μ. Ανατολή

    Σημαντικό βήμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    13/11/2006 11:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Ένα σημαντικό βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έκαναν Χαμάς και Φατάχ, με στόχο να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωθυπουργία φαίνεται πως ανατίθεται σε μετριοπαθή καθηγητή του ισλαμικού πανεπιστημίου της Γάζας, τον 60χρονο Μοχάμεντ Σαμπίρ, που πρόσκειται στη Χαμάς, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται στους ενεργούς υποστηρικτές της. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από τη Χαμάς ή τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Rivals 'agree new Palestinian PM'

    [06] Οικονομία

    Οι σύμβουλοι για τον ΟΤΕ

    13/11/2006 10:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οριστικοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Πρόκειται για τους ξένους επενδυτικούς οίκους Credit Suisse και UBS, καθώς και την τράπεζα EFG Eurobank. Οι τρεις σύμβουλοι θα αξιολογήσουν το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για τον ΟΤΕ μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, περιλαμβάνονται η γερμανική Deutsche Telekom, η ισπανική Telefonica, και η αυστριακή Telekom Austrian.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιλογή συμβούλων για τον ΟΤΕ

    Σχετικά Links:

    ΟΤΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 November 2006 - 21:50:39 UTC