Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η εκλογολογία
  • [02] Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό
  • [03] Επιδείνωση του καιρού
  • [04] Συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ιράν
  • [05] Μηνύουν τον Ράμσφελντ
  • [06] Τελευταίο αντίο στον Ετζεβίτ
  • [07] Αλλαγή στρατηγικής ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [08] Προτίθεται να παραιτηθεί ο Χανίγια
  • [09] Φθηνότερα ασφάλιστρα
  • [10] "Όχι" στην πρόωρη συνταξιοδότηση
  • [11] Offline …πρωτιά για την Ελλάδα

    [01] Πολιτική

    Παρέμβαση Μητσοτάκη-Αλαβάνου

    Συνεχίζεται η εκλογολογία

    11/11/2006 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 3:25:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Το "όχι παροχές, όχι πρόωρες εκλογές" που είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έχει αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων σχολίων. Σχετική αναφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κάνουν στο σημερινό Τύπο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος. Με δήλωσή του στην εφημερίδα "Έθνος", ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμά ότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2007 δεν θεωρούνται πρόωρες, κάτι που θα συνέβαινε εάν γίνονταν 2 με 2,5 χρόνια πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Παράλληλα σημειώνει ότι στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα δεν καθορίζεται επακριβώς η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ενώ υπενθυμίζει ότι "εκλογές έχουν διεξαχθεί και έναν ή δύο μήνες μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

    Δεν τίθεται θέμα

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε στην Μπρατισλάβα ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

    "Δεν βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις" είπε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους

    Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπενθύμισε ότι ο κύριος Καραμανλής απο την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, είχε μιλήσει για εξάντληση της τετραετίας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, είπε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με σενάρια πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι μία τέτοια συζήτηση σίγουρα τους "εξιτάρει" όλους, και τόνισε πως ο Πρωθυπουργός ακολουθεί αταλάντευτα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

    Στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως, δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

    "Το κατά πόσο οι εκλογές θα είναι πρόωρες, αυτό νομίζω ότι θα το αποφασίσει ο κ. πρωθυπουργός. Φαίνεται, όμως, ότι, παρά τις δηλώσεις του πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές, τελικά, μετά τον Ιούνιο του 2007, θα περάσουμε σε μια περίοδο όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, εκφράζει την πεποίθηση ότι ουσιαστικά έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο, ενώ δεν βλέπει καμία δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τέλος στα σενάρια

    [02] Πολιτική

    8η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

    11/11/2006 5:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και προβληματισμό για την ανάδειξη μιας εναλλακτικής λύσης στην προοπτική του σοσιαλισμού, εισηγήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στην 8η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που διεξάγεται στη Λισσαβόνα. Ακόμη, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι προχωρά στην κατάργηση των δημοκρατικών κατακτήσεων με πρόσχημα τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι την τρέχουσα περίοδο οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, γίνονται πιο σύνθετες και ανταγωνιστικές και πρόσθεσε ότι όσο το κομμουνιστικό κίνημα, δεν αναδύεται ισχυρό και διακριτό, ικανό να καθοδηγήσει μια στρατηγική αντεπίθεση, τα λαϊκά κινήματα και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αναδύονται θα είναι πιο ευάλωτα στη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό, την ενσωμάτωση. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε σε "ιδεολογική αντεπίθεση" και πρότεινε στα άλλα κόμματα την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων.

    [03] Κοινωνία

    Κρύο και πτώση της θερμοκρασίας

    Επιδείνωση του καιρού

    11/11/2006 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 4:06:54 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, χιονοπτώσεις στα ορεινά και καταιγίδες στα πεδινά, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στα ορεινά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα χιόνια έφθασαν ως τον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία απο τη Φλώρινα προς την Καστοριά μέσω Βίγλας και Βιτσίου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δεν αποκλείει να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και στην Πάρνηθα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αύριο, ενώ η ΕΜΥ προειδοποιεί για παγετό τη νύχτα της Κυριακής και νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα ηπειρωτικά. Εν τω μεταξύ, αγνοείται κολυμβητής που έκανε σέρφινγκ στην παλαιά Φωκαία Αττικής. Για τον εντοπισμό του διεξάγονται έρευνες από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Σχετικά Links:

    http://www.ert.gr/weather

    [04] Κόσμος

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα

    Συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ιράν

    11/11/2006 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διμερείς σχέσεις, τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά προβλήματα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που πραγματοποιούνται σήμερα στη Ρωσία, μεταξύ του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν και του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

    Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στον απόηχο των χθεσινών προειδοποιήσεων του Ιράν, δια στόματος Λαριτζανί που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, ότι η Τεχεράνη προτίθεται να "επανεξετάσει" τις σχέσεις της με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) στην περίπτωση που ο ΟΗΕ υιοθετήσει το σχέδιο απόφασης των Ευρωπαίων δίχως να ληφθούν υπόψη οι "τροπολογίες" της Ρωσίας στο θέμα των κυρώσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ανέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, που επιχειρούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να καταρτίσουν ένα σχέδιο απόφασης του ΣΑ για την αντιμετώπιση της συνέχισης του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς του Ιράν.

    Η Ρωσία πρότεινε θεμελιώδεις αλλαγές στο σχέδιο που παρουσίασαν η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία ζητώντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Σημειώνεται ότι το Ιράν αγνόησε την απόφαση του Συμβουλίου τον Αύγουστο που απαιτούσε την αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το σχέδιο, που υποστήριξε η Ουάσινγκτον, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν όλων των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ επιβάλλει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης και αξιωματούχων του Ιράν.

    Η Μόσχα απέρριψε την επιβολή κυρώσεων που δεν σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, στο Μπουσέχρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

    [05] Κόσμος

    Για τα βασανιστήρια σε Γκουαντάναμο και Ιράκ

    Μηνύουν τον Ράμσφελντ

    11/11/2006 1:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 2:05:18 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Αμύνης της χώρας Ντόναλντ Ράμσφελντ για βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο και το Ιράκ, θα καταθέσει οργάνωση δικηγόρων που υπερασπίζονται κρατούμενους στην φυλακή των ΗΠΑ σε γερμανικό δικαστήριο. Η μήνυση, σύμφωνα με την οργάνωση, στρέφεται όχι μόνο εναντίον του Ράμσφελντ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου -σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης- Αλμπέρτο Γκονσάλες, τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, κ.ά. Η μήνυση θα κατατεθεί εκ μέρους 12 θυμάτων βασανιστηρίων, 11 Ιρακινών πολιτών που βασανίσθηκαν στην φυλακή Άμπου Γράιμπ και έναν που βασανίσθηκε στο Γκουαντάναμο. Η οργάνωση επικαλέσθηκε την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας για εγκλήματα πολέμου, που επέτρεψε την δίωξη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, στην Ισπανία.

    [06] Κόσμος

    Σήμερα η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού

    Τελευταίο αντίο στον Ετζεβίτ

    11/11/2006 11:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 3:20:34 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Τον ύστατο φόρο τιμής, στον πρώην πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών απέτισαν στην Άκυρα, χιλιάδες Τούρκοι πολίτες. Το πρωί στην στρατιωτική κλινική στην οποία απεβίωσε, τελέσθηκε θρησκευτική τελετή στην οποία παρέστησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Στη συνέχεια η σορός του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού μεταφέρθηκε στην έδρα του Δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς (DSP) του οποίου διατέλεσε ηγέτης ως το 2002. Της κηδείας, προηγήθηκε προσευχή στο Κοτζάτεπε, το μεγαλύτερο τέμενος της Άγκυρας.

    Το πλήθος αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξη του στο τέμενος, φωνάζοντας ότι η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική.

    Αντίθετα, σύμφωνα με το Cnn Turk, πολλές ήταν οι επευφημιες για τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Γιασέρ Μπουγιούκανιτ.

    Ο Ετζεβίτ, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία ψήφισε ειδικό νόμο, ενταφιάστηκε στο εθνικό κοιμητήριο όπου κείτονται οι πρώην πρόεδροι της Τουρκίας.

    Κατά τη διάρκεια της κηδείας η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να διατηρήσει την τάξη.

    [07] Ιράκ

    Αλλαγή στρατηγικής ΗΠΑ στο Ιράκ

    11/11/2006 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 12:28:32 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Assosiated-Γαλλικό

    Λίγες μόνο ημέρες μετά την ήττα των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και την Γερουσία, και την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, η έγκυρη εφημερίδα "New York Times", σε εκτεταμένο δημοσίευμά της, αναφέρει ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι έτοιμο να προτείνει αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ. Επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου μιλά για ομάδα εργασίας που συγκρότησε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πίτερ Πέις, προκειμένου να εντοπιστούν οι αδυναμίες στη στρατηγική της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στις ιδέες που συζητούνται είναι η αύξηση του αριθμού των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, παράλληλα με τις αμερικανικές προσπάθειες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους και η επανεξέταση του εύρους της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ.

    Συνάντηση με την ειδική επιτροπή

    Την επανεξέταση της στρατηγικής των ΗΠΑ, η οποία επισήμως έχει αρχίσει από τις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Πέις, σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε χθες Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες.

    "Θα πρέπει να εξετάσουμε οι ίδιοι με ειλικρίνεια τι προχωράει και τι όχι, τι εμποδίζει την πρόοδο και τι πρέπει να αλλάξουμε", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CBS.

    Ο στρατηγός Πέις, δήλωσε επίσης ότι τη Δευτέρα, θα συναντήσει την ειδική επιτροπή για το Ιράκ, της οποίας προεδρεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και ο πρώην κοινοβουλευτικός Λι Χάμιλτον.

    Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει προτάσεις στον πρόεδρο Μπους μέσα στις επόμενες εβδομάδες για μια αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο στρατηγός συνέστησε στο μικτό επιτελείο μία επιτροπή αποτελούμενη από στρατηγούς με πρόσφατη εμπειρία στο Ιράκ στους οποίους ανατέθηκε να επινοήσουν νέες ιδέες.

    Το Σάββατο, ο στρατός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το θάνατο ακόμα ένα Πεζοναύτη στο δυτικό Ιράκ.

    Την Παρασκευή, άλλοι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις, με τον κατάλογο των νεκρών να αυξάνεται στους 2.841 τον από την εισβολή των ΗΠΑ, στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003.

    Παράλληλα οχτώ Ιρακινοί πολίτες και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σήμερα σε πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλές κατά του Λευκού Οίκου

    [08] Μ. Ανατολή

    Για την άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων

    Προτίθεται να παραιτηθεί ο Χανίγια

    11/11/2006 12:19:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-BBC-Γαλλ.Πρακτ.

    Ο Χανίγια χαρακτήρισε σήμερα "γόνιμο" το διάλογο με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. "Καταλήξαμε σε συμφωνία με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, τη Χαμάς και τη Φατάχ για την επανάληψη του διαλόγου την ερχόμενη εβδομάδα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ένα καλό νέο μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες", είπε ο Χανίγια και πρόσθεσε πως το νέο κυβερνητικό σχήμα ίσως και να μην τον περιλαμβάνει ως επικεφαλής καθώς αυτό επιθυμούν οι δυνάμεις της Δύσης. "(Έχουν) έναν όρο, ότι ο αποκλεισμός δεν θα αρθεί παρά μόνον εάν αλλάξει ο πρωθυπουργός. Όταν απο την μία πλευρά είναι ο αποκλεισμός και από την άλλη ο πρωθυπουργός...προτιμώ την άρση του αποκλεισμού και το τερματισμό των δεινών των Παλαιστινίων", σημείωσε ο Χανίγια. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Χανίγια έδωσε στο πρόεδρο Αμπάς τα ονόματα αρκετών υποψήφιων διαδόχων του, παρότι ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια.

    Ανοικτές οι πληγές της Γάζας

    Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουίζ Άρμπουρ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επισκεφτεί την Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό την Τετάρτη, αλλά και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει το θέμα της προστασίας των αμάχων.

    Παράλληλα ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ καταδίκασαν σήμερα εκ νέου την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. "Η βία πρέπει να σταματήσει", δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF, προσθέτοντας ότι 116 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, σε σύγκριση με τα 52 παιδιά που είχαν σκοτωθεί πέρυσι καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε παράλληλα ότι περισσότερα από 100 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη Μπέιτ Χανούν και ότι οι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά την επίθεση της Τετάρτης.

    Ο πληθυσμός της Γάζας δεν έχει τα μέσα να ξαναχτίσει τα σπίτια του, οι οικονομίες τους έχουν εξαντληθεί και δεν έχουν κάποιο εισόδημα, πρόσθεσε ο Ματίας Μπέρτσαρντ. "Οι 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη Γάζα στηρίζονται στη διεθνή υποστήριξη. Η σοβαρή αυτή κρίση καταστρέφει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να οικοδομήσει βιώσιμες οικονομικές και κυβερνητικές δομές από το 1993", σχολίασε.

    Ο ΟΗΕ θα απευθύνει στο τέλος του μήνα έκκληση για την ενίσχυση της έκτακτης βοήθειας προς τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για το 2007. Μόνο το μερίδιο της UNRWA θα ανέρχεται σε 246 εκατομμύρια δολάρια.

    [09] Οικονομία

    Καταργείται το χαρτόσημο

    Φθηνότερα ασφάλιστρα

    11/11/2006 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 3:18:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Φθηνότερα θα είναι τα ασφάλιστρα ζωής και αυτοκινήτων απο τον επόμενο χρόνο, καθώς καταργείται σταδιακά το χαρτόσημο 2,4%. Σχετική ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Οικονομίας, σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι η κατάργηση του χαρτοσήμου θα γίνει στο πλαίσιο της Γ φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης που μελετά αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και αφορά την φορολογία κεφαλαίων. Θετικό χαρακτηρίζουν το μέτρο της κατάργησης του χαρτοσήμου οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου γνωστοποίησε, ότι τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών θα δοθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

    Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Ο υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωσε επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ξεκινά από το 2007.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ αλλά και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε 25% για ετήσια εισοδήματα έως τα 30.000 ευρώ, σε 35% για εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 ευρώ, ενώ διατηρείται ο συντελεστής 40%, για εισοδήματα πάνω από τα 75.000 ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν προαναγγέλλοντας και δεύτερο κύκλο αλλαγών, ο οποίος προγραμματίζεται από τώρα εν όψει και της επόμενης τετραετίας.

    "Η επιτυχία του προγράμματός μας δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε για καθυστερήσεις. Το χτες μας κληροδότησε μεγάλα προβλήματα και η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση τους, επισήμανε σχετικά.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομίας, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ίσως και εντός της εβδομάδας σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το 2006, καθώς όπως τόνισε, τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο δείχνουν ότι η ανάπτυξη αγγίζει το 4,3%, κινούμενη σε υψηλότερο ποσοστό από το 3,8% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

    Ο κ. Αλογοσκούφης το βράδυ θα μιλήσει, στο Δείπνο που διοργανώνει η Εθνική Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, θα παραστεί και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    [10] Οικονομία

    Συνέντευξη Τσιτουρίδη στη ΝΕΤ 105,8

    "Όχι" στην πρόωρη συνταξιοδότηση

    11/11/2006 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2006 6:10:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Άνευ λόγου θεωρεί ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, την πρόθεση πολλών εργαζομένων να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, φοβούμενοι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο κ.Τσιτουρίδης τόνισε, πως όσοι σπεύδουν τρομοκρατημένοι να συνταξιοδοτηθούν θα χάσουν και επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το ασφαλιστικό θα γίνει την επόμενη 4ετία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Σχετικά με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η συζήτηση για το οποίο ανοίγει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, τόνισε ότι έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες και να επιλύσει θέματα που εκκρεμούν εδώ και 20 χρόνια. Ανέφερε επίσης, ότι τώρα γίνεται προσπάθεια για να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, ώστε να νοικοκυρευτεί το σύστημα. Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευη Χριστοφιλοπούλου, σημείωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει επι μέρους άρθρα.

    [11] Τεχνολογία

    Σύμφωνα με τη Eurostat

    Offline πρωτιά για την Ελλάδα

    10/11/2006 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης και πρόσβασης στο Ιντερνετ πανευρωπαϊκά, καταγράφονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2006 μόνο το 23% των ελληνικών σπιτιών διαθέτει Ιντερνετ. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 4% αντιστοιχεί σε ευρυζωνική σύνδεση. Το εντονότερο ενδιαφέρον για τον κυβερνοχώρο, εκδηλώνεται φυσικά από τη νεολαία (16-24 ετών) με το 47% να χρησιμοποιεί το Ιντερνετ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ όσο οι ηλικίες ανεβαίνουν τόσο τα ποσοστά κατρακυλούν. Μόλις το 27% των Ελλήνων μεταξύ 25-54 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ποσοστό που πέφτει στο ισχνό 4% για τα άτομα ηλικίας 55-74 ετών. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

    Σταθερά... στο τέλος

    Στην υπόλοιπη ΕΕ το τοπίο είναι σαφώς διαφορετικό. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα μισά νοικοκυριά στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ (52%), με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στην Ολλανδία (80%), στη Δανία (79%) και στη Σουηδία (77%). Τα χαμηλότερα ποσοστά, μετά την Ελλάδα (23%), σημειώνονται στη Σλοβακία (27%), στην Ουγγαρία (32%), στη Λιθουανία και στην Πορτογαλία (35%).

    Επιπλέον, σύνδεση με το ευρυζωνικό Ιντερνετ έχει το 32% των νοικοκυριών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Eurostat. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (66%), στη Δανία (63%), στη Φιλανδία (53%) και στη Σουηδία (51%). Εκτός από την Ελλάδα (4%), τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Σλοβακία (11%), στην Κύπρο (12%) και στην Ιρλανδία (13%).

    Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Ιντερνετ νέων (ηλικίας 16-24 ετών) στην Ευρώπη, η Εurostat αναφέρει ότι το 73% χρησιμοποιεί το μέσο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με τους Ολλανδούς να κρατούν τα σκήπτρα (96%), ακολουθούμενοι από τους Φιλανδούς, τους Σουηδούς και τους Δανούς με ποσοστό 94% και τους Εσθονούς (90%). Πάντως οι νέοι στην Ελλάδα εμφανίζονται ολοένα και πιο εξοικειωμένοι (47%), έχοντας μπροστά τους στην κατάταξη την Κύπρο και την Ιταλία (55%), την Ιρλανδία (59%) και την Πορτογαλία (68%).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 November 2006 - 17:51:18 UTC