Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση για το επίδομα των αστυνομικών
  • [02] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [03] Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [04] Πέθανε ο Αντώνης Δροσογιάννης
  • [05] Συνελλήφθη ο πρόεδρος των Πακιστανών
  • [06] Νέα μέτρα στα αεροδρόμια
  • [07] Στο εδώλιο για επεισόδια
  • [08] ΕΦΕΤ: εντατικοί έλεγχοι για μεταλλαγμένα
  • [09] Θρασύτατη ληστεία
  • [10] Ασθενείς σεισμικές δονήσεις
  • [11] Τους έσωσαν οι ζώνες ασφαλείας
  • [12] Aπεργία στο ΕΚΑΒ
  • [13] Εκλογικό θρίλερ στη Νικαράγουα
  • [14] "Έφυγε" ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
  • [15] Τραγωδία σε ορυχείο στη Κίνα
  • [16] Έφεση για την καταδίκη Σαντάμ
  • [17] Θετική έκθεση της Κομισιόν
  • [18] Μεγάλη τουριστική επένδυση
  • [19] Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ
  • [20] Το ντέρμπι "βάφτηκε" πράσινο
  • [21] Υπέγραψε στους Σιάτλ Σουπερσόνικς ο Γλυνιαδάκης
  • [22] Αγωνιστική χωρίς κάλυψη

    [01] Πολιτική

    Επιμένει στην παραίτηση ο υπουργός κ. Πολυδωρας

    Συνάντηση για το επίδομα των αστυνομικών

    6/11/2006 4:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στην πρόθεσή του να παραιτηθεί εάν το υπουργείο Οικονομίας δεν βρει λύση στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος του 8% στους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας, επιμένει σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. "Πρώτον πρόκειται για θέμα ηθικής τάξης. Δεν εκβιάζω κανέναν. Και δεύτερον είναι και θέμα αξιοπιστίας. Με 50 εκατομμύρια ευρώ δεν νομίζω ότι θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας.

    Προς διευθέτηση του ζητήματος ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι κ.κ. Πολύδωρας και Αλογοσκούφης, οι οποίοι συμφώνησαν να συναντηθούν μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομίας από τις Βρυξέλλες.

    Την επικείμενη συνάντηση των δύο υπουργών επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. "Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας", σχολίασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Επί του θέματος ρωτήθηκε και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το "Ελευθέριος Βενιζέλος". "Όλοι έχουμε ανάγκη για οικονομικούς πόρους, ειδικά τα παραγωγικά υπουργεία, όπως είναι και το υπουργείο Μεταφορών. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε τις γενικότερες δυσκολίες της οικονομίας. Νομίζω ότι, στο μέτρο του δυνατού, ό,τι μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, θα το κάνει". Σε ερώτηση αν είναι αιτία παραίτησης η μη χορήγηση κονδυλίων, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε αρνητικά.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είπε πως "οι εσωτερικές τριβές, υποτιθέμενες ή πραγματικές και οι "δραματουργικές" επιδόσεις των μελών της κυβέρνησης έχουν σημασία, όταν αναδεικνύεται το ζήτημα της εκπλήρωσης συγκεκριμένων προεκλογικών υποσχέσεων του Πρωθυπουργού". "Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης ως προς τα σώματα ασφαλείας αφορούν βεβαίως κρίσιμα οικονομικά, αλλά και κρίσιμα θεσμικά θέματα για τα οποία επίσης δεν έχει γίνει τίποτα" είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Τέλος, οι πανελλήνιες ομοσπονδίες των αστυνομικών με ανακοινώσεις τους ευχαρίστησαν τον κ. Πολύδωρα για τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα.

    [02] Πολιτική

    Συναντήσεις Καραμανλή

    6/11/2006 1:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα ενεργειακά και η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα πρόσφατα ταξίδια του σε Μόσχα και Σόφια, όπου επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών να υπογράψουν την τριμερή συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απόστολο Σταύρου. Στην συνάντηση, αποφασίστηκε ότι από τις αρχές του νέου χρόνου, θα πραγματοποιούνται εξορμήσεις βουλευτών σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου. Ακόμη, ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ τόνισε ότι "η οικονομία πηγαίνει καλά και επιτρέπει βελτιωτικές επεμβάσεις και φιλολαϊκά μέτρα, όπως την αύξηση του αφορολόγητου, το ΕΚΑΣ και την αύξηση των αγροτικών συντάξεων". Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ.

    [03] Πολιτική

    Στη Χιλή ο Γιώργος Παπανδρέου

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    6/11/2006 12:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσκεψη στον χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσε για βασανιστήρια το δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά την άφιξή του, στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου θα προεδρεύσει στη σύνοδο του Συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεναγήθηκε στους χώρους όπου βασανίσθηκαν 5.000 Χιλιανοί, την περίοδο 1973-1978, από τους οποίους, πολύ μεγάλος αριθμός έχασε τη ζωή του είτε στο ίδιο το στρατόπεδο, είτε σε άλλα μέρη, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που επέζησαν. Μεταξύ των επιζησάντων είναι και η σημερινή Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ, η οποία κρατήθηκε εκεί μαζί με τη μητέρα της.

    Σε δήλωση που έκανε μετά τη επίσκεψή του, ο κ. Παπανδρέου, ενθυμούμενος το δικτατορικό παρελθόν Ελλάδας και Χιλής, τόνισε ότι ο δύο χώρες αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο χώρος, πρόσθεσε, "μας θυμίζει το χρέος μας να παλεύουμε ενάντια σε τέτοιες πρακτικές, σε μια τέτοια βαρβαρότητα, αυτή των βασανιστηρίων", η οποία υφίσταται και στις μέρες μας. Και με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Ντικ Τσένι, τόνισε ότι "δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε σε πολλές περιοχές του κόσμου να συνεχίζεται η βαρβαρότητα των βασανιστηρίων, αλά και ακόμα περισσότερο και ακόμα χειρότερα, να ευνοείται από πολιτικούς και δημοκρατικών χωρών".

    Το βράδυ της Κυριακής η κ. Μπατσελέ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προέδρου και των άλλων μελών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Από το πρωί της Δευτέρας διεξάγονται οι εργασίες του Συμβουλίου της Διεθνούς, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, η παρέμβαση το οποίου αναμένεται το μεσημέρι (τοπική ώρα).

    Μετά τη λήξη των εργασιών, ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Χιλής, η οποία στη συνέχεια θα δώσει δεξίωση προς τιμή όλων των μελών του Συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να έχει και άλλες διμερείς επαφές, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.

    [04] Πολιτική

    Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός

    Πέθανε ο Αντώνης Δροσογιάννης

    6/11/2006 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2006 4:52:03 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 84 ετών, ο Αντώνης Δροσογιάννης, ιδρυτικό στελεχών του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Τάξης επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Δροσογιάννης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και εκλέχθηκε μέλος της πρώτης Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ υπηρέτησε στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την δεκαετία του 1980. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα, προς τους οικείους του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ δηλώσεις για τον εκλιπόντα έκαναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    "Ο Αντώνης Δροσογιάννης αφιέρωσε τη ζωή του στα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ήταν ένας πατριώτης και αγωνιστής, που με την πολιτική του στάση και την συνέπεια στις αρχές του, συνέβαλε στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και της σταθερότητας. Στους οικείους του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου", αναφέρει στο τηλεγράφημά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του τον χαρακτηρίζει αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία. "Ήταν ένας ευπατρίδης και το αποδείκνυε πάντα, είτε υπηρετούσε στο στρατό, είτε στις τάξεις της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, είτε στη Βουλή ως βουλευτής Φθιώτιδας, είτε στην κυβέρνηση ως στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου", είπε μεταξύ άλλων.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

    "Η είδηση του θανάτου του Αντώνη Δροσογιάννη μας γέμισε με συναισθήματα θλίψης. Ο εκλιπών υπήρξε καθ όλη την διάρκεια της ζωής του άνθρωπος του καθήκοντος, ενώ οι αγώνες του στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της δικτατορίας αναγνωρίστηκαν απ όλους ανεξαιρέτως. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

    [05] Κοινωνία

    Συνελλήφθη ο πρόεδρος των Πακιστανών

    6/11/2006 4:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2006 6:52:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνελήφθη στις 12 παρά 20 το πρωί, στο σπίτι του στον Κολωνό, ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, μετά από ένταλμα της Ιντερπολ, σύμφωνα με το οποίο καταζητούνταν για διακίνηση λαθρομεταναστών. Το ένταλμα είχε εκδοθεί το 2005 ύστερα απο αίτημα των πακιστανικών αρχών, οι οποίες κατηγορούν τον Ασλάμ Τζαβέντ, ότι είχε μεσολαβήσει για την μεταφορά λαθρομεταναστών από το Πακιστάν στην Ελλάδα, επ αμοιβή. Ο κ. Τζιαβέντ, που λίγο αργότερα οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών κ. Παντελή, προκειμένου να εκτελεστεί το σε βάρος του ένταλμα, κατέθεσε αίτημα προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Τα αίτημά του θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες απο το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών. Μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος.

    Ο Εισαγγελέας Εφετών διέταξε τη μεταφορά του Ασλάν Τσεβέντ, στον Κορυδαλλό. Ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας στη Ελλάδα, είχε πρωτοστατήσει το καλοκαίρι του 2005 στις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών από μυστικές υπηρεσίες.

    Ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και μέλη της Πακιστανικής κοινότητας αντιδρούν έντονα στη σύλληψη του Ασλάν.

    Εκπρόσωποι της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο , της Πρωτοβουλίας Γένοβας , της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας , και του ΕΚΑ, έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθήνας σχετικά με την σύλληψή του και ανακοίνωσαν συλλαλητήριο αλληλεγγύης το Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

    Οι συνήγοροι του Ασλάν θα υποβάλλουν αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών να αφεθεί ελεύθερος έως ότου συζητηθεί η υπόθεση από την αρμόδια δικαστική αρχή.

    [06] Κοινωνία

    Απαγορεύεται η μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές

    Νέα μέτρα στα αεροδρόμια

    6/11/2006 9:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2006 3:51:43 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε ισχύ τέθηκαν από το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας τα νέα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές. Παρά τους αυστηρούς ελέγχους οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα και χωρίς καθυστερήσεις, αφού οι αρχές του αεροδρομίου είχαν προνοήσει ώστε υπάλληλοι να ενημερώνουν τους επιβάτες για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν φτάσουν στο σημείο ελέγχου. Απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από την εφαρμογή των νέων μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια, όσο και από την άψογη προετοιμασία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ταξιδιώτες, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε

    Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα υγρά προστίθενται στη λίστα των ειδών που δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους στην καμπίνα του αεροσκάφους, παρά μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Στους επιβάτες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο μικρές ποσότητες υγρών σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100ml ανά συσκευασία, ενώ ο συνολικός αριθμός συσκευασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 λίτρο. Ο κάθε επιβάτης δικαιούται να μεταφέρει μια μόνο τέτοια σακούλα.

    Τα υγρά που μπορούν να μεταφερθούν στις χειραποσκευές, σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των 100 ml, είναι τα εξής: νερό, σούπες, σιρόπια, αρώματα, τζελ, κρέμες, οδοντόκρεμες, αλοιφές, λοσιόν, λάδια, μάσκαρα, σπρέι, αφρός ξυρίσματος, αποσμητικά.

    Από τον κανονισμό εξαιρούνται: βρεφικές τροφές, καλλυντικά σε στερεή μορφή (κραγιόν κ.ά), φάρμακα (αρκεί να υπάρχει η συνταγή), τα προϊόντα από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (απαραίτητη η απόδειξη αγοράς), είδη όπως σκληρά τυριά.

    Χωρίς προβλήματα η εφαρμογή των μέτρων

    Σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές στα γκισέ των αεροπορικών εταιριών, ούτε στη διαδικασία των ελέγχων, και τούτο γιατί οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου είχαν προνοήσει και αύξησαν κατά 30% το προσωπικό.

    Το πρωί ο Υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, επισκέφτηκε το αεροδρόμιο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την εφαρμογή των μέτρων.

    Ο κ. Λιάπης ξεναγήθηκε στους χώρους του αεροδρομίου, κυρίως στους τομείς όπου γίνονται οι αναχωρήσεις και οι έλεγχοι των χειραποσκευών.

    Ο Υπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την άψογη και υποδειγματική λειτουργία του αεροδρομίου, αλλά και από την εφαρμογή των μέτρων, που έγινε χωρίς να ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό.

    "Είμαι ικανοποιημένος που το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών λειτούργησε με τρόπο άψογο και υποδειγματικό", δήλωσε ο Υπουργός.

    [07] Κοινωνία

    Οχτώ οπαδοί του Ολυμπιακού

    Στο εδώλιο για επεισόδια

    6/11/2006 7:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δικογραφία σε βάρος οχτώ νεαρών, οπαδών του Ολυμπιακού, ηλικίας 21 έως 32 ετών, σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που είχαν προκαλέσει στο Περιστέρι το απόγευμα του Σαββάτου της 22ας Οκτωβρίου, μετά τον αγώνα της ομάδας τους με τον Ατρόμητο Αθηνών. Συγκεκριμένα εκείνη την ημέρα, ομάδα περίπου 100 νεαρών, επιτέθηκε με ξύλα, πέτρες, αλυσίδες και καπνογόνα σε καφετέρια στη Νέα Ζωή Περιστερίου στην οποία συχνάζουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Οι δράστες έσπασαν τα εξωτερικά τζάμια της καφετέριας και στη συνέχεια μπήκαν στο κατάστημα όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Φεύγοντας οι νεαροί έκλεψαν από το κατάστημα ένα φορητό υπολογιστή αξίας 1200 ευρώ ενώ προκάλεσαν ζημιές σε δύο διπλανά καταστήματα ειδών δώρων και εμπορίας ενδυμάτων, σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και σε μία μοτοσικλέτα. Οι οχτώ κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από θαμώνες της καφετέριας και τον ιδιοκτήτη και είναι εφτά μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Περιστερίου και ένας από τα Καμίνια. Στο μεταξύ, σήμερα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και οι πέντε νεαροί που συνελήφθησαν χθες πριν από τον αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Στάδιο γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν καπνογόνα, κροτίδες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν πριν από τον αγώνα κατέσχεσαν συνολικά 58 καπνογόνα.

    [08] Κοινωνία

    Για μεταλλαγμένο σογιέλαιο και ρύζι

    ΕΦΕΤ: εντατικοί έλεγχοι για μεταλλαγμένα

    6/11/2006 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο έλεγχος στην ελληνική αγορά για την αναγραφή των σωστών ενδείξεων στις ταμπέλες μεταλλαγμένου σογιέλαιου και την απόσυρση μεταλλαγμένου ρυζιού, ενώ ετοιμάζονται "καμπάνες" τόσο σε εταιρείες σογιέλαιου όσο και σε λιανεμπορικές αλυσίδες για το θέμα του ρυζιού, σχετικά με την επιχειρηματική συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά την προστασία του καταναλωτή. Τα στοιχεία των ελέγχων παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κ. Βλέμμας ο οποίος επέκρινε την Greenpeace για "έλλειψη καλής πίστης".

    Πρόστιμα σε εταιρείες και καταστήματα

    Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κ. Βλέμμας, οι έλεγχοι στο σογιέλαιο έγιναν με βάση τα παραστατικά και όχι τους εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν αποκλίσεις στις ενδείξεις που αναγράφονται στις ετικέτες. Ο έλεγχος έγινε από το ράφι μέχρι τον παραγωγό και τον εισαγωγέα σε 30 εταιρείες του κλάδου που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία της συγκεκριμένης αγοράς. Σε οκτώ εταιρείες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις της συσκευασίας ή δεν υπήρχαν τα σωστά έγγραφα ή υπήρχε παραπλάνηση ή ψευδείς αναφορές.

    Για το λόγο αυτό θα επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, αλλά ο κ. Βλέμμας δεν ανέφερε το ύψος του προστίμου διότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Επεσήμανε επίσης ότι δεν αμφισβητείται νομικά η διαδικασία για τον έλεγχο με βάση τα παραστατικά, εφόσον δεν μπορεί να αποδειχθεί το μεταλλαγμένο προϊόν από τον εργαστηριακό έλεγχο, και τόνισε ότι το μεταλλαγμένο σογιέλαιο επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Είναι εγκεκριμένο και ασφαλές και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στις ετικέτες προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα χιλιάδων τόνων - που δεσμεύτηκαν - εκ νέου στην αγορά.

    Σε ό,τι αφορά στο ρύζι, ο κ. Βλέμμας τόνισε ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από την ΕΕ για την ύπαρξη μεταλλαγμένου ρυζιού, το οποίο δεν είχε έγκριση, ενημέρωσε τις εταιρείες και τον καταναλωτή γι αυτό, ενώ πρόσθεσε με αφορμή την κριτική της Greenpeace σχετικά με την ανικανότητα του ΕΦΕΤ: "Δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη καλής πίστης και καλοπροαίρετης κριτικής στον Φορέα. Δεν είναι δικός μας σκοπός να έρθουμε σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε φορέα προστασίας της υγείας του καταναλωτή αλλά ο ΕΦΕΤ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί την αδικία εις βάρος του, δεδομένου ότι ήταν αυτός που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και η Geenpeace το χρησιμοποίησε για να τον διαβάλλει".

    Όπως είπε, έχουν δεσμευτεί 43 τόνοι ρυζιού και η ποσότητα αυτή αποτελεί το 75-80% της ποσότητας που έχει διατεθεί στην ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε άμεσα τις εταιρείες λιανικού εμπορίου για το θέμα, όπως ανέφερε, και μπορεί να μην αποσύρθηκε άμεσα από κάθε ένα μαγαζί το προϊόν, αλλά υπήρξε μπλοκάρισμα του κωδικού του προϊόντος στην ταμειακή μηχανή, ώστε να μην μπορεί να το αγοράσει ο καταναλωτής. "Εντούτοις", πρόσθεσε, "διαπιστώθηκε μια ολιγωρία στην ταχύτητα ανταπόκρισης από επιχειρήσεις οργανωμένης λιανικής πώλησης και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα οι επιχειρήσεις Carrefour Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος Σκλαβενίτης και Βερόπουλος".

    Ο ΕΦΕΤ αμφισβήτησε τα στοιχεία της Greenpeace ότι, μετά την γνωστοποίηση της ανάγκης άμεσης απόσυρσης του προϊόντος, εξακολουθούσε ο καταναλωτής να μπορεί να το αγοράζει σε 29 σούπερ μάρκετ και εκτιμά ότι είναι αισθητά μικρότερος ο αριθμός των σούπερ μάρκετ που δεν μάζεψαν άμεσα το προϊόν.

    Επισημάνθηκε επίσης ότι όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν για τις φόρμουλες που προωθούν στην αγορά και αυτές εγκρίνονται πριν το οποιαδήποτε μεταλλαγμένο προϊόν φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το όλο θέμα προέκυψε ακριβώς μετά από ενημέρωση της ίδιας της εταιρείας παρασκευής της συγκεκριμένης φόρμουλας ότι η φόρμουλα πέρασε στην παραγωγή πριν λάβει σχετική απαιτούμενη άδεια.

    Ο κ. Βλέμμας προέτρεψε τους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και επεσήμανε ότι ο Φορέας θα πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο πόλο προσοχής της Κυβέρνησης για το ρόλο που διαδραματίζει στην αγορά. Τέλος, ανέφερε ότι ετοιμάζονται δύο ακόμα περιφερειακά γραφεία του ΕΦΕΤ, ένα στην Ήπειρο και ένα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ ένα ακόμα σχεδιάζεται για τη νησιωτική χώρα.

    H Greenpeace σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι ο ΕΦΕΤ και δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τον έγκαιρο εντοπισμό των παράνομων παρτίδων, την άμεση απόσυρση τους και την καταστροφή τους και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση όλων των εισαγωγών μακρύκοκκου ρυζιού από τις Η.Π.Α και να δημιουργήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου.

    [09] Κοινωνία

    Με θύμα οικογένεια στη Νέα Σμύρνη

    Θρασύτατη ληστεία

    6/11/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ώρες αγωνίας έζησαν το πρωί της Δευτέρας, τα μέλη μιας οικογένειας στη Νέα Σμύρνη. Ομάδα πέντε κουκουλοφόρων εισέβαλαν στις 8 το πρωί σε διαμέρισμα 65χρονου έμπορου ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στην οδό Κορδελιού 20 στη Νέα Σμύρνη, όπου χτύπησαν τον ίδιο με τη λαβή πιστολιού στο κεφάλι, έδεσαν και φίμωσαν τη σύζυγο, την κόρη του και την οικιακή βοηθό και τους λήστεψαν. Οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιχειρηματία μιλούσαν αραβικά, τον περίμεναν έξω απο το διαμέρισμα και όταν βγήκε απο την πόρτα για να πάει στην δουλειά του, του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν και στη συνέχεια εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Φεύγοντας πήραν μαζί τους τη τσάντα τού 65χρονου με προσωπικά του αντικείμενα, μικρό χρηματικό ποσό, δύο μπλοκ επιταγών και κοσμήματα. Ο επιχειρηματίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

    [10] Κοινωνία

    Στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης

    Ασθενείς σεισμικές δονήσεις

    6/11/2006 12:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις, σημειώθηκαν την Κυριακή με διαφορά 4 ωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στις 20.20 το βράδυ και ήταν ισχύος 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος σημειώθηκε στη 00.50 τα μεσάνυχτα έντασης 3,7 όπου και έγινε πιο αισθητός. Οι επιστήμονες δηλώνουν καθησυχαστικοί, καθώς ο χώρος της Πεντέλης δίνει τέτοιους μικροσεισμούς. Από τις σεισμικές δονήσεις δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [11] Κοινωνία

    Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με μικρό φορτηγό

    Τους έσωσαν οι ζώνες ασφαλείας

    6/11/2006 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχολικό λεωφορείο συγκρούστηκε το πρωί της Δευτέρας με μικρό φορτηγό στη συμβολή της Λ. Κατεχάκη με την Γεωργίου Παπανδρέου, στα όρια Ζωγράφου με Παπάγου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους 25 μικρούς μαθητές, ηλικίας 8 και 9 ετών. Ένας μαθητής τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο "ΠΑΙΔΩΝ". Το σχολικό που μετέφερε 25 μαθητές, μετά τη σύγκρουση έπεσε σε κολώνα φωτισμού. Οι ζώνες ασφαλείας που φορούσαν τα παιδιά του σχολικού, αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά σωτήριες. Η Τροχαία Καισαριανής πήρε κατάθεση και από τους δύο οδηγούς, ενώ σημαντική είναι και η μαρτυρία του τροχονόμου-αυτόπτη μάρτυρα του τροχαίου. Τα παιδιά πήγαν τελικά σχολείο μετά την περιπέτεια που έζησαν με άλλο σχολικό.

    [12] Κοινωνία

    Λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας

    Aπεργία στο ΕΚΑΒ

    6/11/2006 12:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στο πλαίσιο των κυλιόμενων κινητοποιήσεων, ανά δεκαπενθήμερο, που έχει εξαγγείλει από τον Μάιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν καταβολή του "επικινδύνου", αύξηση του επιδόματος ετοιμότητας, προκήρυξη 1500 επιπλέον οργανικών θέσεων εργασίας, επιπρόσθετα στις ήδη υπάρχουσες 3.500 και την ένταξη των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ.

    Τα ασθενοφόρα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

    [13] Κόσμος

    Οριακά εκλέγεται ο Ορτέγκα

    Εκλογικό θρίλερ στη Νικαράγουα

    6/11/2006 4:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική μάχη στη Νικαράγουα. Η καθαρή -όπως προβλεπόταν- νίκη του Ντανιέλ Ορτέγκα δεν δείχνει πλέον τόσο βέβαιη μετά και τα τελευταία αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 10% περίπου των ψήφων, ο Ορτέγκα προηγείται με 40,85%. Προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο πρώην πρόεδρος της Νικαράγουα, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων -ή έστω, το 35% εφόσον όμως υπάρχει διαφορά 5% από τον δεύτερο. Αν δεν εκπληρωθεί μια από τις δυο προϋποθέσεις, τότε απαιτείται η διεξαγωγή και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης το Δεκέμβριο. Βασικότερος αντίπαλος του Ορτέγκα είναι ο τραπεζίτης Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και μέχρι στιγμής λαμβάνει 33% των ψήφων. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι με την εκλογή του Ορτέγκα στο αντιαμερικανικό μέτωπο Κούβα Βενεζουέλα -Βολιβία θα προσχωρήσει και η Νικαράγουα.

    [14] Κόσμος

    Από εγκεφαλική αιμορραγία

    "Έφυγε" ο Μπουλέντ Ετσεβίτ

    6/11/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας, από τις 18 Μαίου σε κωματώδη κατάσταση μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, την οποία είχε υποστεί μετά την κηδεία ενός ανωτάτου δικαστικού, που είχε δολοφονηθεί από έναν Ισλαμιστή, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ο Ετσεβίτ ήταν ο πρωθυπουργός του Αττίλα, που είχε διατάξει την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Βιογραφικό

    Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ γεννήθηκε στις 28 Μαίου 1925 και σπόύδασε στο Λονδίνο και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Πριν γίνει βουλευτής το 1957, ήταν γνωστός ως συγγραφέας και ποιητής. Αριστερός εθνικιστής και ποιητής, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας σχεδόν επί μισό αιώνα ο Ετσεβίτ, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 18 Μαίου, αφού είχε παραστεί σε κηδεία ενός ανωτάτου δικαστικού που είχε δολοφονηθεί από Ισλαμιστή.

    Υπέρμαχος του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ο Ετσεβίτ είχε υποστηρίξει σε μιά από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στις αρχές του χρόνου στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Νέα Ανατολή" ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή για το καθεστώς. "Πιστεύω ότι το καθεστώς μας βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή" είχε υποστηρίξει ο Ετσεβίτ.

    "Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ανοικτά τους ισλαμιστές τρομοκράτες" είχε πει ο Ετσεβίτ μετά τη δολοφονία του Τούρκου δικαστικού μέσα σε δικαστικό μέγαρο.

    "Η δολοφονική επίθεση αποδεικνύει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπισει μια πολύ σοβαρή κατάσταση αν η κυβένηση δεν αλλάξει νοοτροπία" είχε πει ο πρών πρωθυπουργός.

    Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο Ετσεβίτ ηγείτο του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που έχασε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002 μετά την νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές. "Ο Ετσεβίτ λειτουργούσε λες και ζούσε ακόμη στη δεκαετία του 70 ή του 80" είχε πεί τότε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβιτ είχε φυλακιστεί επί μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 του στρατηγού Κενάν Εβρέν και είχε απαγορευτεί στη συνέχεια επί χρόνια η πολιτική του δράση. Είχε συγκροτήσει το Δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς από την ηγεσία του οποίου αποχώρησε το 2004.

    [15] Κόσμος

    17 νεκροί - 30 αγνοούμεοι

    Τραγωδία σε ορυχείο στη Κίνα

    6/11/2006 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γερμανικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκαεπτά πτώματα ανασύρθηκαν την Δευτέρα από ανθρακωρυχείο στην επαρχία Σαντσί της βόρεια Κίνας, όπου την Κυριακή σημειώθηκε έκρηξη εξαιτίας της διαρροής αερίου, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τριάντα εργάτες αγνοούνται, ενώ τα συνεργεία διάσωσης βρίσκονται ακόμα σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο της έκρηξης στο βάθος του ορυχείου Ζιαοζιαζάι, όπου τη στιγμή του δυστυχήματος βρίσκονται 393 εργάτες. Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, από την έκρηξη κατέρρευσε μια ολόκληρη στοά με αποτέλεσμα να παγιδευτούν αρκετοί εργάτες και να είναι πολύ δύσκολο το έργο των διασωστών.

    [16] Ιράκ

    Έφεση για την καταδίκη Σαντάμ

    6/11/2006 6:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2006 6:58:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Έφεση εναντίον της "πολιτικής", όπως την χαρακτήρισαν, καταδίκης Σαντάμ Χουσέιν σε θάνατο, άσκησαν οι συνήγοροι του πρώην προέδρου του Ιράκ, αν και όπως τονίζουν η πρωτόδικη απόφαση δύσκολα θα ανατραπεί. Η διαδικασία, ξεκίνησε σήμερα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για αυτούς που καταδικάζονται σε θάνατο ή σε ισόβια και θα εξεταστεί από τους εννέα δικαστές του Εφετείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Εφετείο ωστόσο δεν δεσμεύεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο Σαντάμ Χουσέιν μπορεί να μην εκτελεστεί πριν από το 2007.

    Η διαδικασία

    "Η έφεση κατά της καταδίκης ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει 30 ημέρες. ", εξήγησε ο ανακριτής Ραΐντ Ζούχι.

    Το Εφετείο θα λάβει φακέλους της δίκης εντός 10 ημερών, στη συνέχεια ο εισαγγελέας έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει τα πορίσματά του. Στη συνέχεια, το Εφετείο έχει όσο χρόνο επιθυμεί στη διάθεσή του, αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, για να εκδώσει την απόφασή του", διευκρίνισε επίσης αμερικανός υπεύθυνος που πρόσκειται στο δικαστήριο.

    Αν το Εφετείο κρίνει ότι η έφεση είναι βάσιμη, θα πρέπει να γίνει νέα δίκη. Στην περίπτωση όμως επικύρωσης της απόφασης που ελήφθη πρωτοδίκως, η ποινή θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός 30 ημερών, σύμφωνα με το καταστατικό του δικαστηρίου, το οποίο διευκρινίζει ότι καμία αρχή, ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να χορηγήσει χάρη, ούτε να μετατρέψει τις ποινές.

    Αν ισχύσει η δεύτερη περίπτωση η εντολή για την εκτέλεση ενός κατηγορουμένου πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τους αντιπροέδρους του.

    Όμως ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος είναι αντίθετος με τη θανατική ποινή, γνωστοποίησε ότι θα απουσιάζει για να μην υπογράψει την εκτέλεση του Σαντάμ και η εντολή θα υπογραφεί έτσι από κάποιον από τους αντιπροέδρους του, τον σιίτη Άντελ Αμπντέλ Μέχντι ή τον σουνίτη Τάρεκ αλ Χασέμι.

    Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει αν ο τελευταίος θα δεχθεί να το υπογράψει, καθώς ο Σαντάμ εξακολουθεί να χαίρει κάποιας δημοτικότητας στους κόλπους της κοινότητας των σουνιτών, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται και τους οποίους ευνόησε κατά τη διακυβέρνησή του.

    Παράλληλα, ορισμένοι Ιρακινοί, στους κόλπους της κουρδικής κοινότητας, κρίνουν ότι ο Σαντάμ δεν θα πρέπει να εκτελεστεί πριν από το τέλος της δίκης για το Άνφαλ, η οποία έχει αρχίσει από τις 21 Αυγούστου.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ταλαμπανί, τονίζοντας ότι ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε.

    Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ μαζί με έξι υπαρχηγούς του, αύριο Τρίτη θα ξανακαθίσει στο εδώλιο, για τη συνέχιση της δίκης του για την γενοκτονία των Κούρδων στις στρατιωτικές εκστρατείες του Άνφαλ το 1987-1988, από τις οποίες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι στο Κουρδιστάν.

    Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα από τις ιρακινές αρχές να μην εφαρμοσθεί η θανατική ποινή κατά του Σαντάμ Χουσέι, εκτιμώντας πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αυτή άχρηστη και εσφαλμένη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση την ήδη επιβαρημένη από φαινόμενα βίας, κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

    "Κατά της θανατικής ποινής, είτε πρόκειται για τον Σαντάμ, είτε για οποιονδήποτε άλλον" τάχθηκε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι η καταδίκη του Σαντάμ είναι "μια καθαρή υπενθύμιση" της βαρβαρότητας που χαρακτήριζε το καθεστώς του ιρακινού πρώην ηγέτη. "

    Την μη εφαρμογή της απόφασης, ζήτησε επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα

    Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Καμάλ Καρκούκι, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος δήλωσε πως η καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσέιν μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των βιαιοτήτων στο Ιράκ και να αποθαρρύνει τους οπαδούς του.

    Στην Ιορδανία, η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε σε επαγρύπνηση τους Αμερικανούς υπηκόους που διαμένουν στη χώρα αυτή, μετά την καταδίκη του Σαντάμ Χουσέιν.

    Στην ανακοίνωση "καλούνται οι Αμερικανοί να αποφεύγουν τόπους διαδηλώσεων και να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται κοντά σε διαδηλώσεις".

    Η ιορδανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί την καταδίκη του Σαντάμ Χουσέιν "εσωτερικό θέμα" και ζήτησε να προχωρήσουν οι προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης.

    Νέα θύματα

    Στο Ιράκ, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα.

    Δεκατέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, ύστερα από ένα μήνα ιδιαίτερα αιματηρό για τον αμερικανικό στρατό κατά τον οποίο 105 άνδρες του σκοτώθηκαν, ο βαρύτερος μηνιαίος απολογισμός από τον Ιανουάριο του 2005.

    Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 2.834 τον αριθμό των ανδρών του αμερικανικού στρατού που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003.

    Στη Μπακούμπα, πόλη όπου σημειώνονται βίαια επεισόδια, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν χθες, Κυριακή, όταν η αστυνομία και ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της δικαστικής απόφασης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η εσχάτη των ποινών

    [17] Οικονομία

    Εκτιμήσεις για έλλειμμα κάτω του 3%

    Θετική έκθεση της Κομισιόν

    6/11/2006 12:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2006 7:16:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την έξοδο της χώρας μας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, σηματοδοτούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, ενώ το το 2008 θα σημειώσει περαιτέρω περιορισμό στο 2,4%. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος αναχωρεί το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στα Συμβούλια του Eurogroup και του Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο.

    Ισχυρή παραμένει η οικονομική ανάπτυξη

    Είναι η πρώτη φορά από το 2004 -τότε που η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα- που το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας προβλέπει ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια κάτω από τα όρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή στο 3,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 3,7% τόσο το 2007 όσο και το 2008.

    Για το 2006, η Κομισιόν αναφέρει ότι σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πτώση, αφού προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ.

    Επισημαίνεται εξάλλου ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε με τη σύσταση του Συμβουλίου και με το άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης για τη μείωση του υπερβολικού ελλείματος, σημειώνοντας ότι τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που λαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση αναλογούν στο 0,4% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά το 2007, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και υπογραμμίζει πως δεν περιλαμβάνονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Αναλυτικότερα το σύνολο των κρατικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 0,25% του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τα έσοδα υψηλότερων έμμεσων φόρων και κοινωνικών εισφορών. Λαμβάνοντας υπόψη ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των δαπανών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,6% το 2007.

    Σε ότι αφορά το 2008, η Επιτροπή σημειώνει ότι με βάση την υπόθεση ότι η οικονομική πολιτική θα είναι στο πνεύμα του προϋπολογισμού για το 2006, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι επίσης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ. Για το δημόσιο χρέος η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2008 θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το 2005 είχε υπερβεί το 107% του ΑΕΠ

    Οσον αφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αναμένεται να κλείσει στο 104,8% του ΑΕΠ το 2006 για να μειωθεί στο 101% το 2007 και το 96,4% το 2008. Tο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 109,1% την περίοδο 1992-2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.

    Σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008 η Επιτροπή εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει οριακή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και πως θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αλλαγές στις συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση. Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκόμενες αυξήσεις στα επιτόκια σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα παραμείνει όμως πάνω από το 3% σε ετήσια βάση μέχρι το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί σε "ιστορικά επίπεδα", ανάλογη με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται πως θα αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ανάλογους με τους φετινούς.

    Εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις τιμές

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση η Επιτροπή εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1,25%, σε σχέση με το 2005. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 3,25%, αρκετά κάτω από την αύξηση των μισθών που κυμαίνεται γύρω στο 6%.

    Λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από 1,25% ετησίως, ως το 2008. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται να πέσει το 2007, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτω από το 9%.

    Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

    Εξάλλου, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος το 2007 και το 2008, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας ανά μονάδα και της σχετικά συγκρατημένης ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Με αφορμή της σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: "Η άρση της επιτήρησης δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης από τους εμπνευστές και χειριστές του "colpo grosso" της απογραφής. Η οικονομία είναι το μεγάλο θύμα αυτής της επιλογής και οι πολίτες της Ελλάδας δεν δέχονται να είναι τα πειραματόζωα της νεοδημοκρατικής οικονομικής πολιτικής".

    [18] Οικονομία

    Μεγάλη τουριστική επένδυση

    6/11/2006 7:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Έξι τουριστικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και συνεδριακό κέντρο σε έκταση 25.000 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν στη μονή Τοπλού στον Νομό Λασιθίου Κρήτης. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε τη Δευτέρα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έτσι αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για άλλες μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται στην περιοχή "Κάβο Σίδερο", στα διοικητικά όρια των Δήμων Σητείας και Ιτάνου, με φορέας υλοποίησης την αγγλική εταιρία "Loyalward Ltd", με έδρα το Λονδίνο.

    Έργα τουριστικής υποδομής

    Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν:

    τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών σύγχρονο αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ συνεδριακό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων δυναμικότητας 1200 συνέδρων.

    Οι εγκαταστάσεις θα περιοριστούν στο 1/10 του επιτρεπόμενου συντελεστή κάλυψης. Η μεγάλη έκταση πρασίνου της περιοχής προστατεύεται από τους περιβαλλοντικούς όρους της σύμβασης.

    Σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, η εταιρεία έχει την υποχρέωση να κάνει βιολογικό καθαρισμό, αφαλάτωση υδάτων και κομποστοποίηση των απορριμμάτων.

    Όπως επισήμανε ο κ. Σουφλιάς, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας.

    [19] Οικονομία

    Στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 62 χωρών

    Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ

    6/11/2006 12:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δημήτρης Σιούφας θα κηρύξει σήμερα στον Αστέρα Βουλιαγμένης την έναρξη εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 62 χώρες.

    Στο μεταξύ την επιτάχυνση των ρυθμών ώστε να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2006 η Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης συμφώνησαν ελληνική και ρωσική πλευρά κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτωρα Χριστένκο.

    Για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε σε Μόσχα και Σόφια σχετικά με την προώθηση του έργου ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό ο κ. Σιούφας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και σημείωσε ως στις επαφές που είχε αποτυπώθηκε η βούληση των τριών πλευρών ώστε να προωθηθεί η διακήρυξη τη 4ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Κ. Σιούφας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου ως το τέλος του έτους να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του έργου.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Το ντέρμπι "βάφτηκε" πράσινο

    6/11/2006 10:08:00 πμ

    Νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα έδωσε η νίκη του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, καθώς στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, οι "πράσινοι" επικράτησαν του Ολυμπιακού με 1-0. Το πρώτο χαμένο ντέρμπι επί ελληνικού εδάφους για τον Τροντ Σόλιντ, κρίθηκε από το αυτογκόλ του Θανάση Κωστούλα στο 48ο λεπτό. Ο Μουνιόθ έδωσε σαφείς εντολές για ανάπτυξη από τα άκρα, όμως οι παίκτες του που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σχέδιο του Ισπανού τεχνικού, δεν κατάφεραν να φανούν αποδοτικοί. Ναι μεν τόσο ο Ρομέρο από δεξιά, όσο και ο Σέριτς από αριστερά, έκαναν κάποιες φάσεις, χωρίς όμως ουσία, αφού πότε ο Σέζαρ και πότε ο Κωστούλας "καθάριζαν" χωρίς σοβαρή πίεση. Από την πλευρά του, ο Σόλιντ έδωσε μεγάλο βάρος στην μεσαία γραμμή, με τους Μάριτς και Στολτίδη σε ανασταλτικό ρόλο και επικουρικά αγωνιζόμενους τους Τζόρτζεβιτς και Ζεβλάκοφ. Ο Ριβάλντο ήταν "ελεύθερος" και ο Καστίγιο απομακρυσμένος, αφού ο Σέριτς με τον Τζιώλη δεν άφηναν την μπάλα να φτάσει στον νεαρό άσο.

    Προηγήθηκε νωρίς ο Παναθηναϊκός

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς, καθώς μόλις στο 48ο λεπτό ο Κωστούλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη. Απο κει και πέρα, ο Ισπανός τεχνικός καθοδήγησε άριστα τους παίκτες του από τον πάγκο, με χαρακτηριστικότερη απόδειξη το ότι δεν έδωσε εντολή για οπισθοχώρηση, όπως συμβαίνει συνήθως στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ, δεν έδειξαν σε καμία περίπτωση ότι μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση. Έτσι, ο Παναθηναϊκός, βασιζόμενος κυρίως στην εμπειρία των Ρομέρο και Βίκτορ, αλλά και στον ενθουσιασμό και την ψυχραιμία του Τζιώλη, κράτησε άνετα -με εξαίρεση την φάση του 89ου λεπτού- την νίκη που τον ξαναέβαλε στην υπόθεση τίτλος. Οσον αφορά στον Ολυμπιακό, επιβεβαίωσε ότι διανύει αγωνιστική κάμψη.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία - 9η ημέρα Σούπερ Λίγκα

    ΟΦΗ-Λάρισα 0-0 ΠΑΟΚ-Κέρκυρα 1-0 Ατρόμητος-Εργοτέλης 2-1 Ξάνθη-Ιωνικός 2-0 Πανιώνιος-Αιγάλεω 0-0 Απόλλων Καλ.-Ηρακλής 2-1 Αρης-ΑΕΚ 1-3 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0

    Η βαθμολογία (σε 9 αγώνες) 1. Ολυμπιακός 21 2. Παναθηναϊκός 19 3. ΑΕΚ 18 4. Αιγάλεω 16 5. ΠΑΟΚ 15 6. Λάρισα 13 . Ατρόμητος 13 8. Κέρκυρα 12 9. Εργοτέλης 11 . ΟΦΗ 11 11. Πανιώνιος 10 12. Αρης 9 . Απόλλων Καλαμαριάς 9 14. Ξάνθη 6 15. Ιωνικός 3 16. Ηρακλής 2

    [21] Μπάσκετ

    Υπέγραψε στους Σιάτλ Σουπερσόνικς ο Γλυνιαδάκης

    6/11/2006 11:17:00 πμ

    Στο ΝΒΑ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Οι Σιάτλ Σουπερσόνικς ανακοίνωσαν την συνεργασία τους με τον Έλληνα σέντερ, ο οποίος προ ημερών είχε "κοπεί" από τους Ατλάντα Χόουκς. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των "Υπερηχητικών", για να μπορέσει να ενταχθεί ο Γλυνιαδάκης στο ρόστερ της ομάδας υποχρεώθηκε ο Καρίμ Ρας, που ήταν τραυματίας, να δει την... πόρτα της εξόδου. Ο Γλυνιαδάκης είχε μέσο όρο 3.2 πόντους και 1.6 ριμπάουντ σε πέντε φιλικά ματς με την ομάδα της Ατλάντα, ενώ πέρυσι είχε μέσο όρο 10.5 πόντους και 4.8 ριμπάουντ στο NBDL. Να θυμίσουμε, ότι ο Έλληνας άσος είχε επιλεχτεί στο δεύτερο γύρο του ντραφτ του 2003 από τους Ντιτρόιτ Πίστονς.

    [22] Μπάσκετ

    Αγωνιστική χωρίς κάλυψη

    6/11/2006 11:08:00 πμ

    Σε μια αγωνιστική η οποία δεν είχε δημοσιογραφική κάλυψη, λόγω των γνωστών γεγονότων που έγιναν στο ΣΕΦ αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής, σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα: Απόλλων Π.-ΠΑΟΚ 74-83 Μακεδονικός-ΑΕΚ 80-76 Παναθηναϊκός-Αιγάλεω 101-56 Ολύμπια Λ-Ολυμπιάδα Π. 72-65 Πανιώνιος-Άρης 65-69 Μαρούσι-Ολυμπιακός 71-91 Πανελλήνιος-ΑΕΛ 77-67

    Η βαθμολογία (σε 5 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 9 Ολυμπιακός 9 Πανιώνιος 9 Αρης 9 ΠΑΟΚ 8 Ολύμπια Λάρισας 8 Απόλλων Πατρών 7 Αιγάλεω 7 ΑΕΚ 7 Ολυμπιάδα Πατρών 7 Πανελλήνιος 7 Μακεδονικός 6 Μαρούσι 6 ΑΕΛ 6


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 November 2006 - 17:51:36 UTC